Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kapucino wrote:Imam ja papire odkad sam dosla to nije problem, nego mnoooogo zelim da radim a jednostavno ne znam odakle da pocenem a nemam rodbine ovdje a malo dijeta znas kako ide zato pitam da li se samo prijaviti na biro i cekati ili kako da idem i svakoj firmi u okruzenju dam svoj cv i motivaciono pismo. Pa ako bi neko znao firmu koja voli i strance primati, jer imam utisak da njihovi ljudi imaju prednost bez obzira da li imas holandski nacionalitet. Pa ako ko ima predlog ili da mi isprica svoje iskustvo. Hvala
S obzirom da teško objašnjavaš šta ustvari želiš, teško će ti neko i pomoći .
Naravno da Holanđani imaju prednost, tako je u svakoj državi na svijetu. Šta znaš raditi, šta si završila, imaš li kakav fakultet, znaš li holandski, engleski, neki treći jezik... ?
Izvini za greske pri pisanju stvarno pisala sam to na brzinu, al sad da se ne pravdam. Sto se tice jezika znam jos holandski,engleski i ruski(ovaj mi i ne treba). Ne radi se o tome da ne znam sta hocu svi bi mi znali izabrati posao kad bi mogli da biramo nazalostbto se rijetko desi, a ja samo ne znam odakle krenuti bas zbog toga sto sam stranac i bez radnog iskustva u holandiji. Mlada sam rado bih isla na ovaj program kao trening da bih stekla iskustvo ovdje ali sumnjam da primaju strance. Zato sam samo trazila neko da napise svoje iskustvo. Hvala puno.
Ako si naučila holandski, za tebe nema zime, samo gledaj da ga pravilno pišeš pri aplikacijama. Imaš intermediair.nl, imaš gomilu uitzendbiroa, prijavi se na svaki. Svaka velika firma poput Philipsa, Shella i sl. vapi za ljudima kao što si ti, idi direktno na njihove stranice i nađi sebi šta ti odgovara. Jesi li razmišljala da završiš master u Holandiji, to bi ti bio kao kec na desetku, pogotovo ako imaš pravo na studiefinanciering.
Divna pomoc zaista,mislis li ti da ja ne znam za google ili da mi je lakse ovdje pitati nego traziti po netu. Covjece skoro sve sam ja to pregledala. Ovdje sam samo htjela cuti druge kako su oni radili ne trazim da mi neko da sboj posao.
Holandski znam srednje znaci onako znam da mogu mnogo bolje jer jednostavno mi nije tezak kad pricam sa nepoznatima i kazem koliko sam ovdje svi me hvale. Vrlo rado bih ovdje na master da ne kazem trceci kad bih mogla al zbog finansija uvijek sam gledala prvo posao pa onda to ako budem mogla o finansiranju skolarine za master nista ne znam.
kapucino wrote:Holandski znam srednje znaci onako znam da mogu mnogo bolje jer jednostavno mi nije tezak kad pricam sa nepoznatima i kazem koliko sam ovdje svi me hvale. Vrlo rado bih ovdje na master da ne kazem trceci kad bih mogla al zbog finansija uvijek sam gledala prvo posao pa onda to ako budem mogla o finansiranju skolarine za master nista ne znam.
Prije svega mi reci, kakve papire imaš? Jesi li se udala pa došla ili kako? Onda ti mogu sve reći.
Finansije ti nisu potrebne ako imaš određene papire, štaviše, tebi će plaćati da studiraš.
kapucino wrote:Da udala sam se i onda ovdje dosla imam znaci onu karticu-boravisnu dozvolu, pasos ne.
pokusavam nekako da te skontam tj. tvoju situaciju..kazes udala si se i imas dijete i zivis vec tri godine u Nl? ako si se udala zar ti muz ne zna pomoci u vezi svega ovoga sto pises po forumu? Kao sto sam i nekad davno rekla nije vazno koliko zivis negdje nego kako? Tj. Koliko je covijek aktivan da se uklopi u sredinu u kojoj zivi ili je sa sobom povukao citavu proslost u tu sredinu i ne zna ili ne moze da se te iste otarasi..po tvom postu imam utisak da si pala s marsa?? Ovo mislim na to da zivis tri godine i ne znas gdje da pocnes!? u kojem gradu zivis? Imas li bilo kakvo radno iskustvo u Nl? Koliko sati sedmicno zelis ili mozes da radis? ako si zavrsila neku skolu u Nl je si isla stazirati u nekoj od firmi gdje mozes stjeci iskustvo? Kako planiras raditi a imas malo dijete?kolicina poznavanje holandskog jezika odredjuje takodje gdje mozes pokusati traziti posao.. Tvoje izlaganje da holandjani radije primaju holandjane na posao je samo izgovor da se ne mozes snaci.. Ovo ti govorim iz licnog iskustva jer ja tih problema nikad nisam imala u vezi trazenja posla .. Toliko pitanja na koje trebas da odgovoris da bi ti mogla na neki nacin pomoci.. Poznajem ljude licno koji 20 godina zive u Nl i jos se nisu nasli i snasli iz jednog razloga a to je sto ne zele da prihvate i nisu prihvatili sistem u kojem se zivi nego kukaju kako je sve naopako a da su oni jedini u citavom sistemu koji su ok a da je sve ostalo nakaradno..mada to je druga tema koja nema veze sa tobom..
E bas se u situaciji kad je trazenje posla u pitanju i osjecam kao da sam pala sa marsa. Nemam radno iskustvo ovdje. Ja sam svjesna svega sto si napisala. Samo kako poceti,a jednostavno ne mogu da cekam vise i tapkam u mjestu.
Ti onda imaš papire koji ti omogućavaju da studiraš kao i Holanđani, tj. da plaćaš školarinu isto kao i oni. Samim tim imaš pravo i na stipendiju, tzv. studiefinanciering, koji iznosi 966€ mjesečno, od čega je 520 poklon ako završiš master, a ostalo moraš vratiti, ali to vraćaš narednih 30 godina, pa i ne osjetiš, te počneš vraćati tek kad se zaposliš.
Da bi dobila 520 kao poklon, moraš dokazati da ti roditelji ne mogu pomoći, tj. predočiti njihove platne liste. Institucija gdje sve to radiš, nakon što te prime na fakultet, se zove DUO, i ima svoje kancelarije širom Holandije, a imaš info i na ww.duo.nl.
Eh sad, ako holandski ne znaš tako dobro da možeš studirati, onda možeš na engleskom. Ako ti ni to nije jača strana, to je već druga priča, onda ćeš teško naći i posao koji je dobar. Ako hoćeš, možemo se i naći da ti sve objasnim, mada i mene čudi da ti muž nije ove sve stvari objasnio. Je li on naš čovjek, Marokanac, Holanđanin...?
Nas,a on radi vec 10 god tako da odavno nije posao trazio a znas koliko se toga promijenilo. Bas cu pogledati sve na duo. Patim inace sve oglase za posao. Mislim da cu poci redom u svaku firmu u okruzenju pa mozda bude nesto.
kapucino wrote:Nas,a on radi vec 10 god tako da odavno nije posao trazio a znas koliko se toga promijenilo. Bas cu pogledati sve na duo. Patim inace sve oglase za posao. Mislim da cu poci redom u svaku firmu u okruzenju pa mozda bude nesto.
Moraš imati plan, i ne gledaj DUO, nego gledaj prvo fakultet koji te zanima. Na kojem jeziku možeš studirati? Koje jezike znaš na papiru? Imaš li položen TOEFL/IELTS? Ako nisi nikad učila holandski u školi, onda te neće primiti, moraš prvo položiti NT2.
E nemam diplomu za eng njega znam jako dobro dok za nl samo A2 mada ga znam bolje. E kad ovako krene ipak bolje neki posao i holandski kurs za veci nivo. Pa onda drugo.
kapucino wrote:E nemam diplomu za eng njega znam jako dobro dok za nl samo A2 mada ga znam bolje. E kad ovako krene ipak bolje neki posao i holandski kurs za veci nivo. Pa onda drugo.
Jbg, prvo skontaj šta želiš . Rokovi za master su do kraja novembra, ako želiš studirati od 1. februara, i za to vrijeme možeš biti primljena uslovno na fakultet, a onda položiti engleski prije 1. februara.
Ako dobro znaš holandski, moguće da te neki fakulteti neće za to ni pitati ako ti bude dobra aplikacija na holandskom. U kojem si gradu uopšte?
kapucino wrote:E bas se u situaciji kad je trazenje posla u pitanju i osjecam kao da sam pala sa marsa. Nemam radno iskustvo ovdje. Ja sam svjesna svega sto si napisala. Samo kako poceti,a jednostavno ne mogu da cekam vise i tapkam u mjestu.
postavila sam ti par pitanja na koje nisi odgovorila osim da nemas iskustva na bilo kakvim poslovima..tako da ti dalje ne mogu na taj nacin pomoci...
Ja mislim da ti mnogo toga znas i sama ali opet i ne. Treba ti neko da te pogura malo. Ja bih ti preporucila da nades kakvu prijateljicu nasu ali koja je tu dugo i koja je integrisana. Ljudima mogu pomoci nekada i tuda iskustva.
obracam vam se sa velikom molbom imam dvoje djece tesko bolesno,curica rodjena otvorene kicme nepokretna operisala kicmu i stopala bili u italiji na lijecenju a i sin mi ima epilepsiju,asmu i secer te ichiarijev sindrom na mozgu,neradimo nemamo primanjazivimo u izbjeglickom naselju jer je muz izbjeglica iz ciraka-grbavci kod zvornika ...djeca su mi vise gladna nego sita-Za uplate iz inostranstva SWIFT CODE-RZBABA2S IBANCODE-BA391612250016918396 raiffeisen bank za cirak marizelu a za ...uplate u km ziroracun rajfajzen banke 1610250000000047 stedni racun 09250394391 zacirakmarizelu nakon duge borbe i svih banjskih tretmana koje smo placali pocela je pravit prve korake oko namjestaja u banji,ovaj tretman smo platili 1800 km saljem ti racun sledeci tretman ce kostati 2520 km zato sto mora trajat 21 dan bila nam je neki dan emisija sa hajata ispuni mi zelju pa smo bili i na tv ...a molim te opet za pomoc bili smo i u emisiji ispuni mi zelju na hayat tv http://youtu.be/AKpIW_HVMD4-link pokazuje snimak kako je pocela pravit prve korake molim vas za pomoc lijecila sam malu po italiji sarajevu dvaput operisana u tuzli mnogobrojne banje zadnje placene 1800 km za sledece u moram skupit 2520 km svu dokumentaciju vam mogu poslat Marizela U Banjama www.youtube.com Marizela U Banjama www.youtube.com Marizelini koraci u Banjama...
kapucino wrote:Nas,a on radi vec 10 god tako da odavno nije posao trazio a znas koliko se toga promijenilo. Bas cu pogledati sve na duo. Patim inace sve oglase za posao. Mislim da cu poci redom u svaku firmu u okruzenju pa mozda bude nesto.
Nije tako teško slagati se sa domaćinima u Holandiji, zato što više od 90% ljudi govori engleski jezik. To naravno ne znači da je sve što rade na engleskom, ili da gde god odete neće biti nikakvih problema zato što se možete osloniti na jezik. Dobar primer je trzište rada: ako pokušate da nađete posao u Holandiji, osnovni uslov je znanje holandskog jezika; u suprotnom, verovatno nećete dobiti posao koji želite
Piše ROXANA CIUPARIU
Bukurešt, RUMUNIJA
Holandska zastava na vetrenačiKada se selite u drugu zemlju, bez obzira na razlog, uvek postoji problem adaptacije - ili ćete uspeti, ili ne. U čitavom procesu niste sami, zato što je vrlo važno kako vas stanovnici te nove države vide. Njima može da se dopada ideja o emigrantima, ali ne mora, pa čak mogu i da je mrze. Ako znaju da tamo studirate, mogu da se nose sa idejom da stranac boravi u njihovoj zemlji neko vreme, pa čak i postanu nesvesni vašeg postojanja.
Evropska verzija SAD: Holandija
Holandiju mnogi smatraju evropskom verzijom Sjedinjenih američkih država: zemljom mnogih mogućnosti, sa rajem na zemlji - Amsterdamom, mestom gde možete biti divlji koliko želite i da niko ne obrati pažnju na vas.
Holandija je svakako zemlja čijim ulicama mozete da hodate ekstravagantno obučeni ili nosite najkraću mini suknju kad odete u biblioteku i niko vas zbog toga neće kriviti niti gledati kao da ste na pogrešnom mestu. To je pravo mesto za vas ako niste od onih koji gledaju okolo u čudne ljude i ako uživate u činjenici da niko neće obraćati pažnju ako vam se cipele ne slažu sa haljinom. Ljudi odavde su shvatili da neke stvari ne zaslužuju pažnju koju im drugi pružaju; naučili su najvažnije pravilo koje glasi: sudi o sebi do tačke do koje ti je stalo ko si i kakav si, a tek onda možeš suditi o drugima.
Opet, to ima i lošu stranu: ako se neko toliko napije da zamalo upadne u kanal ili se nekome pokvari bicikl nasred ulice, teško da će naći nekog da mu pomogne. "U se i u svoje kljuse" - moto je koji ovde vlada, i ponekad nije baš najbolji.
Da li govorite...?
Nije tako teško slagati se sa domaćinima u Holandiji, zato što više od 90% ljudi govori engleski jezik. To naravno ne znači da je sve što rade na engleskom, ili da gde god odete neće biti nikakvih problema zato što se možete osloniti na jezik. Dobar primer je trzište rada: ako pokušate da nađete posao u Holandiji, osnovni uslov je znanje holandskog jezika; u suprotnom, verovatno nećete dobiti posao koji želite.
Postoje dva izuzetka, ili možda tri - zavisi kako gledate na stvari. Prvi je da pokušate da nažete posao vezan za nauku, gde praktično radite u laboratoriji, što ne zahteva znanje holandskog, ali zahteva vrlo dobro znanje latinskih naučnih izaraza, i naravno procedura prijavljivanja za rad u laboratoriji.
HolandijaDrugi izuzetak je da boravite u Holandiji dok radite za neku međunarodnu instituciju ili organizaciju ambasade vaše zemlje. Niko ne može da vam porekne pravo da budete tu i niko ne može da se žali na to što ne znate holandski, jer vas je angažovala ne-holandska institucija.
Potencijalni treći izuzetak bi bio da radite za univerzitet, ili kao redovni professor ili kao student na doktorskim studijama, ili kao asistent. U ovom slučaju ste izabrani zbog sopstvene važnosti i zato niko nema prava da vam uskrati boravak, jer su univerziteti poznati po tome da traže najbolje studente.
U svakom slučaju ćete opet imati tu jezičku barijeru, prilikom posećivanja muzeja, ili raznih konferencija i koncerata kojima ne mozete da prisustvujete jer nema nikakvog objašnjenja događaja na engleskom.
S druge strane, situacija je mnogo drugačija ako dolazite iz zemlje - bivše kolonije, kao što su, na primer, Indonezija i Surinam. Za njih su obezbeđena posebna radna mesta i stipendije. I iako mnogi karakterizuju Holandiju kao zemlju koja će potonuti od silnih džamija koje su tamo izgrađene (npr. Indonezija je zemlja sa najvećom muslimanskom zajednicom na svetu), građani bivših kolonija dolaze u ogromnom broju da nauče holandski, ostanu tamo, studiraju ili se pak skrase. Brakovi izmedju Indonežana i Holanđana su veoma česti i niko ne misli da je to čudno. Da li to znači da je barijera probijena, ili pak da status kolonije znači više od statusa autsajdera?
Domaći protiv stranaca u svakodnevnom životu i na političkoj sceni
HolandijaVećina Holandjana je veoma prijatna ako ih upitate nešto. Nasmejaće se, ali ne previše, odgovoriti na vaše pitanje ako znaju odgovor, a ako ne znaju možda ćete dobiti informaciju o tome ko bi znao odgovor na vaše pitanje. I to je sve. Retko će vam ponuditi ruku pomoći i nastaviće tamo gde su stali pre nego što ste ih prekinuli.
Možete se sprijateljiti sa Holanđanima, ali stranac će uvek više razumeti drugog stranca jer su daleko od kuće i u istoj situaciji.
U svakom slučaju, budućnost ne izgleda tako svetla u ovom trenutku, pogotovo što je određeni političar iz Populističke partije zadobio puno pažnje. Njegova mržnja je uglavnom uperena protiv Muslimana, ali su se u skorije vreme njegovi horizonti proširili na nove zemlje - članice Evropske unije. Njegova ambicija je da dobije što više glasova, uđe u parlament i radi kako mu se prohte. Njegove ambicije i ideje kao i njegovi govori u kojima ne krije svoju mržnju i namere, plaše kako Holanđane, tako i strance. Niko neće biti iznenađen ako kroz dve-tri godine Evropa zajedno sa ostatkom sveta bude svedok kretanja Holanđana u Belgiju ili neku drugu njihovu bivšu koloniju, kao i povratka mnogih emigranata u zemlje njihovog porekla, i to sve zbog prisustva jednog čoveka u holandskom parlamentu.
Ipak, do tada stranci u Holandiji i dalje mogu da uživaju u onome što 'zemlja svih mogućnosti' može da ponudi.
Nije tako teško slagati se sa domaćinima u Holandiji, zato što više od 90% ljudi govori engleski jezik. To naravno ne znači da je sve što rade na engleskom, ili da gde god odete neće biti nikakvih problema zato što se možete osloniti na jezik. Dobar primer je trzište rada: ako pokušate da nađete posao u Holandiji, osnovni uslov je znanje holandskog jezika; u suprotnom, verovatno nećete dobiti posao koji želite
Piše ROXANA CIUPARIU
Bukurešt, RUMUNIJA
Holandska zastava na vetrenačiKada se selite u drugu zemlju, bez obzira na razlog, uvek postoji problem adaptacije - ili ćete uspeti, ili ne. U čitavom procesu niste sami, zato što je vrlo važno kako vas stanovnici te nove države vide. Njima može da se dopada ideja o emigrantima, ali ne mora, pa čak mogu i da je mrze. Ako znaju da tamo studirate, mogu da se nose sa idejom da stranac boravi u njihovoj zemlji neko vreme, pa čak i postanu nesvesni vašeg postojanja.
Evropska verzija SAD: Holandija
Holandiju mnogi smatraju evropskom verzijom Sjedinjenih američkih država: zemljom mnogih mogućnosti, sa rajem na zemlji - Amsterdamom, mestom gde možete biti divlji koliko želite i da niko ne obrati pažnju na vas.
Holandija je svakako zemlja čijim ulicama mozete da hodate ekstravagantno obučeni ili nosite najkraću mini suknju kad odete u biblioteku i niko vas zbog toga neće kriviti niti gledati kao da ste na pogrešnom mestu. To je pravo mesto za vas ako niste od onih koji gledaju okolo u čudne ljude i ako uživate u činjenici da niko neće obraćati pažnju ako vam se cipele ne slažu sa haljinom. Ljudi odavde su shvatili da neke stvari ne zaslužuju pažnju koju im drugi pružaju; naučili su najvažnije pravilo koje glasi: sudi o sebi do tačke do koje ti je stalo ko si i kakav si, a tek onda možeš suditi o drugima.
Opet, to ima i lošu stranu: ako se neko toliko napije da zamalo upadne u kanal ili se nekome pokvari bicikl nasred ulice, teško da će naći nekog da mu pomogne. "U se i u svoje kljuse" - moto je koji ovde vlada, i ponekad nije baš najbolji.
Da li govorite...?
Nije tako teško slagati se sa domaćinima u Holandiji, zato što više od 90% ljudi govori engleski jezik. To naravno ne znači da je sve što rade na engleskom, ili da gde god odete neće biti nikakvih problema zato što se možete osloniti na jezik. Dobar primer je trzište rada: ako pokušate da nađete posao u Holandiji, osnovni uslov je znanje holandskog jezika; u suprotnom, verovatno nećete dobiti posao koji želite.
Postoje dva izuzetka, ili možda tri - zavisi kako gledate na stvari. Prvi je da pokušate da nažete posao vezan za nauku, gde praktično radite u laboratoriji, što ne zahteva znanje holandskog, ali zahteva vrlo dobro znanje latinskih naučnih izaraza, i naravno procedura prijavljivanja za rad u laboratoriji.
HolandijaDrugi izuzetak je da boravite u Holandiji dok radite za neku međunarodnu instituciju ili organizaciju ambasade vaše zemlje. Niko ne može da vam porekne pravo da budete tu i niko ne može da se žali na to što ne znate holandski, jer vas je angažovala ne-holandska institucija.
Potencijalni treći izuzetak bi bio da radite za univerzitet, ili kao redovni professor ili kao student na doktorskim studijama, ili kao asistent. U ovom slučaju ste izabrani zbog sopstvene važnosti i zato niko nema prava da vam uskrati boravak, jer su univerziteti poznati po tome da traže najbolje studente.
U svakom slučaju ćete opet imati tu jezičku barijeru, prilikom posećivanja muzeja, ili raznih konferencija i koncerata kojima ne mozete da prisustvujete jer nema nikakvog objašnjenja događaja na engleskom.
S druge strane, situacija je mnogo drugačija ako dolazite iz zemlje - bivše kolonije, kao što su, na primer, Indonezija i Surinam. Za njih su obezbeđena posebna radna mesta i stipendije. I iako mnogi karakterizuju Holandiju kao zemlju koja će potonuti od silnih džamija koje su tamo izgrađene (npr. Indonezija je zemlja sa najvećom muslimanskom zajednicom na svetu), građani bivših kolonija dolaze u ogromnom broju da nauče holandski, ostanu tamo, studiraju ili se pak skrase. Brakovi izmedju Indonežana i Holanđana su veoma česti i niko ne misli da je to čudno. Da li to znači da je barijera probijena, ili pak da status kolonije znači više od statusa autsajdera?
Domaći protiv stranaca u svakodnevnom životu i na političkoj sceni
HolandijaVećina Holandjana je veoma prijatna ako ih upitate nešto. Nasmejaće se, ali ne previše, odgovoriti na vaše pitanje ako znaju odgovor, a ako ne znaju možda ćete dobiti informaciju o tome ko bi znao odgovor na vaše pitanje. I to je sve. Retko će vam ponuditi ruku pomoći i nastaviće tamo gde su stali pre nego što ste ih prekinuli.
Možete se sprijateljiti sa Holanđanima, ali stranac će uvek više razumeti drugog stranca jer su daleko od kuće i u istoj situaciji.
U svakom slučaju, budućnost ne izgleda tako svetla u ovom trenutku, pogotovo što je određeni političar iz Populističke partije zadobio puno pažnje. Njegova mržnja je uglavnom uperena protiv Muslimana, ali su se u skorije vreme njegovi horizonti proširili na nove zemlje - članice Evropske unije. Njegova ambicija je da dobije što više glasova, uđe u parlament i radi kako mu se prohte. Njegove ambicije i ideje kao i njegovi govori u kojima ne krije svoju mržnju i namere, plaše kako Holanđane, tako i strance. Niko neće biti iznenađen ako kroz dve-tri godine Evropa zajedno sa ostatkom sveta bude svedok kretanja Holanđana u Belgiju ili neku drugu njihovu bivšu koloniju, kao i povratka mnogih emigranata u zemlje njihovog porekla, i to sve zbog prisustva jednog čoveka u holandskom parlamentu.
Ipak, do tada stranci u Holandiji i dalje mogu da uživaju u onome što 'zemlja svih mogućnosti' može da ponudi.
Molim za pomoc! Momak mi je iz Holandije, a ja sam iz Srbije. Nesto smo citali da njemu treba godisnji ugovor da bi mogli da sredimo nesto za papire, ali ovi sa posla mu daju samo tromesecne i sestomesecne ugovore... Da li neko zna jos neki nacin kako bih mogla da odem da zivim tamo? Hvala unapred!