Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Moderator: anex
- BAN___KAI
#676 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Odavno me zanima planinarenje, ali zbog toga sto nista o tome ne znam i sto nemam posao nikada nisam se uclanio u nekakav klub.
Zanima me koliko je tacno skupo planinarenje, npr rock climbing ? Ako ne mogu da priustim cak ni te planinarske cipele da li trebam odmah da prestanem razmisljati o ovome.
Zanima me koliko je tacno skupo planinarenje, npr rock climbing ? Ako ne mogu da priustim cak ni te planinarske cipele da li trebam odmah da prestanem razmisljati o ovome.
-
Ljuba Moljac
#677 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
jel tebe interesuje planinarenje ili rock climbing. nije to isto.BAN___KAI wrote:Odavno me zanima planinarenje, ali zbog toga sto nista o tome ne znam i sto nemam posao nikada nisam se uclanio u nekakav klub.
- BAN___KAI
#678 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Mene druze absolutno sve zanima samo sto se ne mogu odluciti, a para nema xD . Rock climbing mi vec nekako vise adrenalinski i zabavnije zvuci od planinarenja . Pretpostavljam da ce pocetni troskovi u bilo kojem slicnom hobiju biti preko 200km.Ljuba Moljac wrote:jel tebe interesuje planinarenje ili rock climbing. nije to isto.BAN___KAI wrote:Odavno me zanima planinarenje, ali zbog toga sto nista o tome ne znam i sto nemam posao nikada nisam se uclanio u nekakav klub.
-
Ljuba Moljac
#679 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
zavisi koje su ti ambicije. nemam ni ja nekih para, ali to me ne sprijecava da odem na planinu...
za ovo obicno planinarenje:
osnovna je obuca, sve ostalo su uglavnom pederane. planinarilo se i ranije kad nije bilo termo majica, bionickih pantola od 500 dolara, pa su ljudi isli... kako oni alpski stocari u vunenim carapama i drvenim stapom? i nista im ne fali.
ako se planira nociti na otvorenom, logicno je, slijedi i dodatna oprema... satori, vreca za spavanje, podloga,... jos mnogo cega...
ili spavanje u planinarskom domu. to je dobra stvar, jer su cijene simbolicne uz iskaznicu nekog od PDa...
zimi su neophodne gamase, ali ni to ne mora biti pravilo.
sto se rock climbinga tice, tu se treba uclaniti u neku skolu/klub, samim tim rastu izdaci... za opremu ne znam, ali kada bi je kupovao, u ovim nasim radnjama je uzasno skupa. moj prjatelj iz amerike se npr. sokirao cijenama.
ako ti nije bitno da na fejsbuku izgledas bolje od Bersa, a opremljeniji od americke vojske, ranac na ledja, patike/gojzerice i uzivaj... vremenom ces sam uvidjeti sta ti i kako treba...
za ovo obicno planinarenje:
osnovna je obuca, sve ostalo su uglavnom pederane. planinarilo se i ranije kad nije bilo termo majica, bionickih pantola od 500 dolara, pa su ljudi isli... kako oni alpski stocari u vunenim carapama i drvenim stapom? i nista im ne fali.
ako se planira nociti na otvorenom, logicno je, slijedi i dodatna oprema... satori, vreca za spavanje, podloga,... jos mnogo cega...
ili spavanje u planinarskom domu. to je dobra stvar, jer su cijene simbolicne uz iskaznicu nekog od PDa...
zimi su neophodne gamase, ali ni to ne mora biti pravilo.
sto se rock climbinga tice, tu se treba uclaniti u neku skolu/klub, samim tim rastu izdaci... za opremu ne znam, ali kada bi je kupovao, u ovim nasim radnjama je uzasno skupa. moj prjatelj iz amerike se npr. sokirao cijenama.
ako ti nije bitno da na fejsbuku izgledas bolje od Bersa, a opremljeniji od americke vojske, ranac na ledja, patike/gojzerice i uzivaj... vremenom ces sam uvidjeti sta ti i kako treba...
- svjezi_ustipak
#680 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
BAN___KAI wrote:Odavno me zanima planinarenje, ali zbog toga sto nista o tome ne znam i sto nemam posao nikada nisam se uclanio u nekakav klub.
Zavisi koliko ces planinariti i kuda. Ako ces penjati neku egzotiku sa npr Extreme summit team iz Bg onda je to pravo skupo sve. Sto ti covjek rece prvo malo probaj sa onim osnovnim pa onda razmisljaj kako dalje da kupujes i sta, da se ne zavaljujes bezveze.
Sto se tice rock climbing-a ne znam jel mislis na sportsko penjanje ili alpinizam? Raspitas se za osnove najlakse na stranici No comment-a (penjacki klub) i Sarajevske skole alpinizma. Imas neku osnovnu penjacku opremu i opet ovisi koliko ozbiljno hoces da penjes i sta.
-
Ljuba Moljac
#681 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
kad vec spomenu tu summit ekipu, oni jesu sjajni, ali ekspedicije su im bolesno skupe... jedna ekspedicija kosta 6000 KM po osobi za dvadesetak dana. naravno, na to idu profesionalci koji godinama planinare i iskusni avanturisti, pa ne moraju kupovati ostalu opremu jer je vec imaju. ali da recimo nemate opreme, odlazak sa njima na jednu ekspediciju bi vas izasao cirka 10 000 KM
a ja za dvadeset dana biciklom po evropi mogu proci za 200 KM
a ja za dvadeset dana biciklom po evropi mogu proci za 200 KM
-
baja
#682 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
dobra oprema košta! ima i perverzija i nafuravanja, ali kvalitet košta...nakon nekog vremena skontaš kako je bitna dobra cipela, majica, ruksak, jakna itd...BAN___KAI wrote:Odavno me zanima planinarenje, ali zbog toga sto nista o tome ne znam i sto nemam posao nikada nisam se uclanio u nekakav klub.
planianrenje nije toliko skupo, cipele su ti glavne a ostalo postepeno nabavljaj (snizenja mekinli i sl)...PD clanarina i trosak prevoza po izletu cca 20KM.
penjanje (sportsko ili alpinizam) je uažasno skupo, i troškovi opreme su baš gadni. od užeta, kompleta, karabinera....da ne nabrajam. upiši SŠA (sarajevsku školu alpinizma) i vidi jesil za toga...150KM košta, 4 vikenda, opremu dobiješ i vidiš kako stojiš.
dobra ekipa ti je najbitnija od svega, jer penjat sam ne možeš, pa ni u sali, a kamoli u stijeni...
-
miki27A
#683 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Kao sto i drugi ranije pitase: je li planinarenje ili rock-climbing (sportsko penjanje) Ovo su dvije razlicite stvari.
Za planinaranje: dobre cipele (oko 150-200 KM), pantole, mogu bilo koje za prvih par puta, carape: najbolje vunene, da moze noga da dise, onda gamase ako ides po snijegu da ti se pantole ne ukvase u snijegu, neki ruksak, rukavice, sal, kapa,jakna (sa kapuljacom obavezno) boca za vodu, sendvic, clanska karta nekog Planinarskog Drustva, nesto kesa za izlet, fotoaparat/mobi i puno volje za hodanje...
Sportsko penjanje: ja kad sam pocinjala sam upala u besplatnu skolu penjanja (davne 2003
)mjesec dana obuke, Dariva, Romanija i tek nakon kursa kad vidis jesi li ili ne za penjanja pocnes kupovati opremu: pojas : oko 70-100 KM, penjacice (nema ispod 100 KM, ja sam prvih 6 mjeseci "slajdrala" po Darivi u obicnim tenama), uze i kompleti su vecinom bili klupski, treba ti za tvoje licno osiguranje: karabiner i ATC ili osmica za osiguravanje (oko 60 KM min.) Kacige za skolu penjanja su mi bile biciklisticke prvo (
daj sta imas) a onda sam uzela i pravu penjacku kacigu (nekih 140 KM). Odjeca: sta nadjes u kuci da je rastezljivo i sto ti nije zao da se uprlja onim magnezijem prahom (chalk); talkara (u kojoj stoji taj magnezij ima za nekih 30 KM)... nakon sto se uhodas ili ti upenjes onda polako nabavljas i uze (60 m. min) i komplete (12 komada min.) Cake za "sparanje": penjacice, kad se istrose, mogu se ponovo "re-sole" (jos kad bi znala kako se to kaze na nasem jeziku) i time se cijena smanjuje, jer ne kupujes nove, nego stare samo zakrpljavas? Raja nekad prodaje nove stvari koje im ne mogu preko FB, ponekad Intersport ima neke popuste, jos ako si clan HR ili SL PD imas neki dodatni popust (ili odes s nekim ko je clan), a na granici ako prijavis sta si kupio dobijes povrat PDV... nabavlja se iz Amerike (ako mi druga sada cita, pozdrav!), domislja se narod...
evo link da ne objasnjavam resole:
http://www.theclymb.com/stories/viral-v ... et-resole/
Uglavnom, penjanje je skup sport, ali ga ja ne bih zamijenila ni za koji drugi!
Za planinaranje: dobre cipele (oko 150-200 KM), pantole, mogu bilo koje za prvih par puta, carape: najbolje vunene, da moze noga da dise, onda gamase ako ides po snijegu da ti se pantole ne ukvase u snijegu, neki ruksak, rukavice, sal, kapa,jakna (sa kapuljacom obavezno) boca za vodu, sendvic, clanska karta nekog Planinarskog Drustva, nesto kesa za izlet, fotoaparat/mobi i puno volje za hodanje...
Sportsko penjanje: ja kad sam pocinjala sam upala u besplatnu skolu penjanja (davne 2003
evo link da ne objasnjavam resole:
http://www.theclymb.com/stories/viral-v ... et-resole/
Uglavnom, penjanje je skup sport, ali ga ja ne bih zamijenila ni za koji drugi!
- BAN___KAI
#684 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Super hvala ljudi na informacija. 
-
vratar
#685 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ne bi da ispadne reklama ali mozda ima zainteresovanih kako sam skontao najveci problem ljudi je s kim bi i gdje isao ako ima zainteresovanih evo im i prilike:
http://avantur.ba/
svi dogadjaji su uglavnom objavljeni na facebook i svi su dobrodosli
https://www.facebook.com/events/472135252895342/
http://avantur.ba/
svi dogadjaji su uglavnom objavljeni na facebook i svi su dobrodosli
https://www.facebook.com/events/472135252895342/
-
baja
-
Hadzi Lojo
#687 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Samo ti kreni sa planinarenjem ako imas ljubavi prema planinama i prirodi, sve ostalo ce doci na svoje! Nemoj cekati ni oklijevati, samo naprijed! Ja sam nekad davno poceo u Borovo gumenim cizmama sa po nekoliko vunenih carapa zimi pa sam prezivio! Ima dobre raje pa mozda i dobijes kakve polovne planinarske cipele i ruksak isl.
Nemoj da se snebivas, samo kreni planine te cekaju!
Sretno
Nemoj da se snebivas, samo kreni planine te cekaju!
Sretno
BAN___KAI wrote:Super hvala ljudi na informacija.
-
Keiko
#688 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ima li kod nas ili u exYu 'ozbiljnih' planinara, ono tipa penjanje na K2, Nanga Parabat, Annapurna,...
Znam da je bio tim iz Subotice na K2 u augustu 2008 i da je jedan od njih bio prvi od 11 poginulih tog dana.
U zadnjih mjesec sam procitala nekih 6-7 knjiga o ovoj vrsti planinarenja i bas me zanima ima li nesto 'domace' po cemu bi se dalo kopat'. Inace, nemam planinarskih ambicija (iako me totalno fascinira) ali se bavim jednim drugim skoro pa ekstremnim sportom.
Znam da je bio tim iz Subotice na K2 u augustu 2008 i da je jedan od njih bio prvi od 11 poginulih tog dana.
U zadnjih mjesec sam procitala nekih 6-7 knjiga o ovoj vrsti planinarenja i bas me zanima ima li nesto 'domace' po cemu bi se dalo kopat'. Inace, nemam planinarskih ambicija (iako me totalno fascinira) ali se bavim jednim drugim skoro pa ekstremnim sportom.
- perfect_guy
#689 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
http://www.zone-2000.net/forum/viewtopi ... 1&start=30Keiko wrote:Ima li kod nas ili u exYu 'ozbiljnih' planinara, ono tipa penjanje na K2, Nanga Parabat, Annapurna,...
u dnu stranice je spisak tih dostignuća na visokim vrhovima (do 2007.), a sad se ovo ljeto priprema ženska ekspedicija na Ande
- coek
#690 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
.
Last edited by coek on 24/02/2014 07:20, edited 1 time in total.
-
Keiko
#691 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Hvala lijepa @coek i @perfect_guy! Kao sto rekoh, fascinira me tematika i bas ce mi biti drago malo 'prokopati' po 'domacim' dostignucima.
-
mbecar
#692 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Evo ako je neko zainteresovan:
http://planinarenje.ba/planinarski-teks ... -reportaza
http://planinarenje.ba/planinarski-teks ... -reportaza
- Ciprol
#693 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
hoću da kupim obuću za planinarenje, našao sam nešto u SportLife, pa da vas pitam Karrimor obuća, valja li čemu?
- art vandeley
#694 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Sve ovisi koliko ozbiljno planinaris... Karrimor je ok brand ali obuca im nije bas nesta, pogotovo kada se uzme u obzir konkurencija iz te kategorije.Ciprol wrote:hoću da kupim obuću za planinarenje, našao sam nešto u SportLife, pa da vas pitam Karrimor obuća, valja li čemu?
Za lagane ture s vremena na vrijeme mogu biti sasvim pristojne. Licno sam gledao namrstena lica nakon ture do Lukomira i nazad a nosili su ove

Nedostatak im je sto nisu od gore-texa tj. imaju vlastitu tehnologiju membrane koja nije cemu.
Na pik-u se moze naci fina obuca za pristojne pare ako ti se bas ne daje veca cifra.
-
baja
#695 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
bolje uzmi dolomite (northland-BBI) ili alpinu...tim redoslijedom!Ciprol wrote:hoću da kupim obuću za planinarenje, našao sam nešto u SportLife, pa da vas pitam Karrimor obuća, valja li čemu?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#696 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
kakva je McKinleyeva obuća ?
- alcho
#697 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Sve McKinley je žlj kvaliteteJoseMujica wrote:kakva je McKinleyeva obuća ?
- art vandeley
#698 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ali opet od cijelog asortimana opreme obuca im je najgora 
Ja sam ih imao , isao dvije ture i onda morao pauzirati mjesec dana , to je krv , rane...ko od drveta da su napravljene
Ja sam ih imao , isao dvije ture i onda morao pauzirati mjesec dana , to je krv , rane...ko od drveta da su napravljene
- Zovem se Zelena
#699 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ima li neko da je početnik u planinarenju, ali entuzijasta kao ja? 
Da nema pojma o planinarenju, ni opreme, svega malo kondicije i puno volje?
Ima li neko da je spreman za neke laganije ture? Ono, turistički, Skakavac i slično, da udružimo snage?
Ima li neko da je spreman za neke laganije ture? Ono, turistički, Skakavac i slično, da udružimo snage?
-
shandrprcSA
#700 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
e da nisam zagriz'o za bajkZovem se Zelena wrote:Ima li neko da je početnik u planinarenju, ali entuzijasta kao ja?