1001 Koristan Savjet

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
MajcinaDusica

#676 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by MajcinaDusica »

Ako ga zamrzneš starog, kad ga odmrzneš opet će biti star.

Možeš napraviti poparu. :) Popara ispadne dobra i od dvopeka/tosta, tj. ako ga baš puno imaš, izreži na kockice i dio prepeci u rerni (100 stepeni, može nakon što si ispekla nešto ubaciti u vruću rernu) i ostavi u platnenim ili papirnim kesama (može par sedmica, kockice se mogu ubaciti u supu, samljeti u prezle, i šta god hoćeš), i kad ti prahne popara...

U šerpu vode dodaš kašiku soli i veliku kašiku putera, kad proključa ubaciš hljeb, i odmah procijediš da se ne raskaši. Pospeš hljeb u tepsiju, preliješ jogurtom ili mileramom i puterom ili mladim sirom, ili kombinacijom svega toga, ja dodam i bijelog luka, i staviš na par minuta u rernu samo da odozgo dobije rumene vrhove.
muhanata

#677 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by muhanata »

pepe le frr wrote:Evo šta ja radim sa hljebom starim dan-dva
http://www.youtube.com/watch?v=bi3STRXcPC8
Ovo je nepraktično ako vas ima više, dok napraviš prođe te svaki ćeif :roll:

Bolje napraviti u plehu, kao one ratne pice :) Samo sada imaš veći izbor i stavljaš odozgo šta ko voli. Super stvar za doručka ili večere :thumbup:
graue_maus

#678 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by graue_maus »

mislim da ce na ovoj strani svako naci nesto za sebe ........

:thumbup:

http://shialabeowulf.tumblr.com/post/33 ... ife-easier
zamzija

#679 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by zamzija »

obala wrote:Drage domacice, neopisivo bih cijenila savjet, sta da radim sa viskom hljeba (bijelog ) kojeg imam? ZNam da ga ne mozemo odjednom pojesti, a isto tako, ako obajati, nece ga niko...please! :roll:
Prženice? :D

Umutiš jaja, malo mlijeka, soli - izrežeš hljeb na kriške, uvaljaš u to jaje i mlijeko i ispečeš
ja to radim sa hljebom koji je i do 4-5 dana star i ispadnu super...
art vandeley

#680 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by art vandeley »

zamzija wrote:
obala wrote:Drage domacice, neopisivo bih cijenila savjet, sta da radim sa viskom hljeba (bijelog ) kojeg imam? ZNam da ga ne mozemo odjednom pojesti, a isto tako, ako obajati, nece ga niko...please! :roll:

Umutiš jaja, malo mlijeka, soli - izrežeš hljeb na kriške, uvaljaš u to jaje i mlijeko i ispečeš
Ili poparu napraviti :D

Zatim, mozes iskomadati na komadice, poredati na tepsiju i ubaciti u lagano zagrijanu rernu. Tako zapeceni hljeb ti moze stajati godinu dana ako je na suhom. Moze se ubacivati u razne salate sto je odlicna solucija jer hrska ili ubaciti u supe/juhe a mozes i samljeti pa imas prezle :D

Hljeb se moze i zamrznuti, sto je isto odlicna opcija ako ga imas viska i ako imas prostora u zamrzivacu.
mozes ga zaledjenog odrezati koliko ti treba i ostaviti da se odledi, eventualno kratko podgrijati u mikrovalnoj i bude kao iz pekare.

Sve govorim iz vlastitog iskustva :-D
bosniamaj

#681 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by bosniamaj »

art vandeley wrote:
zamzija wrote:

Ili poparu napraviti :D

Zatim, mozes iskomadati na komadice, poredati na tepsiju i ubaciti u lagano zagrijanu rernu. Tako zapeceni hljeb ti moze stajati godinu dana ako je na suhom. Moze se ubacivati u razne salate sto je odlicna solucija jer hrska ili ubaciti u supe/juhe a mozes i samljeti pa imas prezle :D

Hljeb se moze i zamrznuti, sto je isto odlicna opcija ako ga imas viska i ako imas prostora u zamrzivacu.
mozes ga zaledjenog odrezati koliko ti treba i ostaviti da se odledi, eventualno kratko podgrijati u mikrovalnoj i bude kao iz pekare.

Sve govorim iz vlastitog iskustva :-D
Ja najčešće zaledim izrezani hljeb, pa uzmem kriški koliko treba i kratko u mikrovalnu. Kao što kažeš, kao iz pekare - skoro :-D
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#682 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by bordo gandalf »

Sta pokloniti djevojci za rođendan...znaci nesto rucno urađeno ali nemam ideju sta, hajde dajte 1001 savjet :D
zamzija

#683 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by zamzija »

rashtiman wrote:Sta pokloniti djevojci za rođendan...znaci nesto rucno urađeno ali nemam ideju sta, hajde dajte 1001 savjet :D
Moj savjet je da odabereš vašu najljepšu zajedničku sliku, kupiš lijepi okvir i pokloniš joj :)
Ili od gomile vaših slika napravi veliki kolaž ( ako znaš raditi na računaru u fotošopu), isprintaš i uokviriš...
graue_maus

#684 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by graue_maus »

iskender kebab napraviti ..
hljeb na kockice izrezat ,ne presitno ne prekrupno, ca 1 cm , staviti u tespsiju , zapeci u rerni da porumeni odozgo ..
skuhati pasirani paradajz i vrhnje za kuhanje u omjeru o5 l paradajza i 0,25 l vrhnja zaciniti po volji i skinuti sa vatre ...
posto ide na kebab meso od donera ako nemozete kupiti kod nekog , onda preprzi pileca prsa na kockice izrezana zaciniti po volji...
kruh presuti sa mesom , pa zaliti sa sosom i sve jos par min u rerni ostaviti da se upije i fino spoji .... ostalo je sve po volji , mozes sirom posuti itd itd ...
bordo gandalf

#685 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by bordo gandalf »

zamzija wrote:
rashtiman wrote:Sta pokloniti djevojci za rođendan...znaci nesto rucno urađeno ali nemam ideju sta, hajde dajte 1001 savjet :D
Moj savjet je da odabereš vašu najljepšu zajedničku sliku, kupiš lijepi okvir i pokloniš joj :)
Ili od gomile vaših slika napravi veliki kolaž ( ako znaš raditi na računaru u fotošopu), isprintaš i uokviriš...
Ima vec jednu nasu uokvirenu sliku doduse slagalica je :D
mp3problem

#686 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by mp3problem »

.
Last edited by mp3problem on 17/04/2014 23:36, edited 1 time in total.
mp3problem

#687 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by mp3problem »

R_v_P20 wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Svaka ti cast sto si se znala na adekvatan nacin zahvalit :mrgreen:
Pa hajd reci da nije zaslužio :D
Potrudio se on, potrudila se ja, svi sretni :lol: :sax:
bordo gandalf

#688 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by bordo gandalf »

:lol: :lol: dobar dobar
Not My Idea

#689 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Not My Idea »

mp3problem wrote: Ja sam dobila power point prezentaciju, u pozadini je išla naša pjesma, a slajdovi su išli hronološki, od početka veze, pa neki bitni trenutci, do naše tada posljednje uslikane slike.
Ugl., da ne dužimo (kako sam bila ganuta, rasplakala se i bla bla bla) dobio je taj dan. I to više puta :D
:lol: :lol: :lol: :mrgreen: :sax:

@raštimani, s nekom shik maramom il shalom+nekim otkachenim komadom nakita neces nikad pogrijesit.
Neku prijateljicu pod ruku i nek ti pomogne izabrat.
bordo gandalf

#690 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by bordo gandalf »

Nakit od plemenitih metala ne dolazi u obzir jer je alergicna na metale, ganjam neki rucni rad, mislio sam da uradim njen portret ali nisam bas nadaren za crtanje ne znam na sta bi to licilo :D hocu nesto mojim rukama urađeno :)
zamzija

#691 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by zamzija »

rashtiman wrote: hocu nesto mojim rukama urađeno :)
Evo još par mojih prijedloga

Ovisi o tome gdje živi, da li u svome stanu ili ima svoju sobu - možeš joj izraditi stolić za šminku -imaš tutorijale na internetu, neki fazon sa ogledalom recimo ukrasiti staklo ili tako nešto

ili ako znaš sa strujom napravi joj unikatnu stolnu lampu

ili jednostavno kupi običnu drvenu kutiju mislim da sam čak vidjela u Interexu i robotu, pa je oslikaj ručno ili nekako je ukrasi - pa da joj pokloniš kao kutiju za nakit

Ili najjednostavnija stvar, napravi joj romantičnu večeru, ukrasi stan / kuću sa laticama ruža, svijećama ( pazi da ne izgoriš hahaha )...
bordo gandalf

#692 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by bordo gandalf »

@zamzija stolna lampa(nisam neki elektricar ali je to bar jednostavno :D ) i ta drvena kutija su fine ideje uzet cu ih u razmatranje :) :thumbup:
rinna0304

#693 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by rinna0304 »

napisi joj pismo koje uopce ne mora da bude romanticno nego jednostavno neko i koje opisuje vasu vezu na neki zanimljiv nacin, neke dogadjaje iz vase veze koji vam znace i tako to ...
bordo gandalf

#694 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by bordo gandalf »

To bi se moglo ukombinovati uz jos jedan poklon :D
Not My Idea

#695 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Not My Idea »

Da se ti nesh zenit? :mrgreen:
Tesori

#696 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Tesori »

Jebo tu vezu gdje ti od anonimusa trazis poklon za voljenu. Pa valjda je ti bolje znas od nas.
Kupi jos cekic i eksera 12ki mozda joj treba
bordo gandalf

#697 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by bordo gandalf »

Not My Idea wrote:Da se ti nesh zenit? :mrgreen:
Ma jok rano mi je :D

@tesori nisu ni ekseri losi, samo da nije puno kila??
*mima*

#698 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by *mima* »

ima kod mene rukotvorina :-D
Ljuska_u_BaklaFi

#699 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

*mima* wrote:

ima kod mene rukotvorina :-D
Ja ti potvrdjujem da kod mime ima rukotvorina :D
Post Reply