Cijene stanova All about
Moderator: anex
- jazzer
#676 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ne znam da li je ova cijena neka novost ali jaran uzeo stan u Hrasnom za KM 1850, po m2.
Lik trazio 1900, nasli se na 1850. Imate li kakvih info u vezi sa cijenama, sta se desava??
Lik trazio 1900, nasli se na 1850. Imate li kakvih info u vezi sa cijenama, sta se desava??
-
JohnGotti
#677 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
To "stan" moze da bude bilo sta... aman, kao i "auto"... kvadrata broj, parking da li ima, da li ima svoj vodomjer, lift, mogucnost ugradnje sopstvenog kalorimetra, kablovske instalacije, kvalitetan parket, toplotna izolacija... to je nesto sto cijenu odredjuje.jazzer wrote:Ne znam da li je ova cijena neka novost ali jaran uzeo stan u Hrasnom za KM 1850, po m2.
- zgembo_sa
#678 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
vodomjeri, kalorimetri, toplotna izolacija...
Vidi se da ne zivis ovdje
-
JohnGotti
#679 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ne's vjerovat zivim. I uzeo stan koji sve to ima. Za 2400 po kvadratu. Ne zalim para. Platim koliko potrosim, sa komsijama zajebancija minimalna...zgembo_sa wrote:vodomjeri, kalorimetri, toplotna izolacija...![]()
- Haris.ba
#680 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ma moze taj stan biti svakakav, ali prije godinu dana nisi mogao ni u onim slamovima po Hrasnom naci stan za tu cijenu. Toliko je kostala haman garaza. Nije ovo sad neki dokaz trenda, ali ko ozbiljno kupuje i prodaje zna da je cijena spala po 200-300 kmica po kvadratu. Negdje i vise gdje su bile bas nerazumne cijene. U centru je to slabije - al dobro.JohnGotti wrote:To "stan" moze da bude bilo sta... aman, kao i "auto"... kvadrata broj, parking da li ima, da li ima svoj vodomjer, lift, mogucnost ugradnje sopstvenog kalorimetra, kablovske instalacije, kvalitetan parket, toplotna izolacija... to je nesto sto cijenu odredjuje.
Nego zna li neko jesu li spale cijene polovnih stanova na Dobrinji ispod cijene onih novih sto se prave za "mlade"?
- zgembo_sa
#681 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ma to mozes dobit samo negdje u novogradnji i to je rijetkost, a u starijim zgradama gotovo da ne postoji.
-
JohnGotti
#682 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ne znam, mozda blesavo zvuci, ali ja staru gradnju ne bi ni pogledao...
Kad sam trazio stan, obisao sam gomilu, em je precjenjeno, em nema mogucnost, niti ce ikada imati, za pola stvari koje sam pobrojao (a zakon nalaze sve to)... a skrivene mane tek trebaju da isplivaju.
Ovako, uzme co'ek nov, uradjen po standardima, garancija za svaku sitnicu 2 godine... i super. Ja zadovoljan. Plus posrednika nema. Zovnes firmu, dogovorite se, lakse i kredit dobiti, koji je obicno i povoljniji, cak bolje firme imaju i posebne kreditne linije sa bankama...
Mislim, kako god... ko zeli, jelte...
Kad sam trazio stan, obisao sam gomilu, em je precjenjeno, em nema mogucnost, niti ce ikada imati, za pola stvari koje sam pobrojao (a zakon nalaze sve to)... a skrivene mane tek trebaju da isplivaju.
Ovako, uzme co'ek nov, uradjen po standardima, garancija za svaku sitnicu 2 godine... i super. Ja zadovoljan. Plus posrednika nema. Zovnes firmu, dogovorite se, lakse i kredit dobiti, koji je obicno i povoljniji, cak bolje firme imaju i posebne kreditne linije sa bankama...
Mislim, kako god... ko zeli, jelte...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#683 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
ko zeli i ko moze 
-
JohnGotti
#684 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
A jebiga, ozeni se dobro, miraz dobar uhvati, ako nista drugo ne pomaze...komi wrote:ko zeli i ko moze
Eto, farmaceutkinje su pra'o dobro placene... sad samo junak pravi da budes...
-
mikilauda76
#685 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ok cijene padaju, ali jeli iko od vas otisao u banku da digne kredit? I ako je kojim slucajem dobio, kolika mu je kamata?
Dok su cijene bile visoke, mogao si dobiti hipotekarni kredit uz kamatu po 6,5%, a sad tesko da mozes naci i po 10% u slucaju da se dobije ikako kredit. Tako da ako napravite racunicu, vise ce te sad platiti taj stan poslije 20 godina po kamati od 10% pa navise, nego kad su stanovi bili skuplji 200-300KM po kvadratu po kamati od 6,5%.
Vazda je tako bilo, kamate niske cijene nekrentina visoke, i obratno. Samo sto sad imam i ovu neprirodnu fanancijsku krizu pa to jos pogorsava stvar sa nekretninama.
Dok su cijene bile visoke, mogao si dobiti hipotekarni kredit uz kamatu po 6,5%, a sad tesko da mozes naci i po 10% u slucaju da se dobije ikako kredit. Tako da ako napravite racunicu, vise ce te sad platiti taj stan poslije 20 godina po kamati od 10% pa navise, nego kad su stanovi bili skuplji 200-300KM po kvadratu po kamati od 6,5%.
Vazda je tako bilo, kamate niske cijene nekrentina visoke, i obratno. Samo sto sad imam i ovu neprirodnu fanancijsku krizu pa to jos pogorsava stvar sa nekretninama.
- Topla voda
#686 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
ma ovo ode do dna .... lud je ko placa po ovim cijenama koje su u padu...ovo samo dole moze ici
-
Životinjić
#687 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Evo malo teorije o cijenama nekretnina. Čovjek je bio kratak i jasan.
http://www.financialsense.com/editorial ... /1219.html
http://www.financialsense.com/editorial ... /1219.html
-
JohnGotti
#688 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Donekle je u pravu Bugarin, samo cifre koje je on izbacio su nerealne totalno. Po njegovoj logici, samo nekretnina koja se otplati za 6-7 godina izdavanjem je isplativa... to nema nigdje. Evo evropskih podataka:
Vidi se da kako su drzave razvijenije, i "yield" opada... i mogucnost da se nesto jeftino ugrabi polako ali sigurno nestaje... ima jos jedna alternativa, a koja je isto realna, kod nas. Da gradjevinski sektor zamre totalno, jer nece biti isplativo nikome vise da gradi, nema ni ljudi nema ni para, a da kirije skoce, jer sve vise ljudi bez stana... potraznja veca. Pa tako se yield "namiri"... Eto, bilo bi zanimljivo pratiti cijene najma stanova. Ako pocnu da padaju, onda se isplati cekati, jer i cijene stanova nemaju gdje drugdje. Inace, mogla bi ova kriza, dekretom, da se zavrsi prije nego je i pocela...
Vidi se da kako su drzave razvijenije, i "yield" opada... i mogucnost da se nesto jeftino ugrabi polako ali sigurno nestaje... ima jos jedna alternativa, a koja je isto realna, kod nas. Da gradjevinski sektor zamre totalno, jer nece biti isplativo nikome vise da gradi, nema ni ljudi nema ni para, a da kirije skoce, jer sve vise ljudi bez stana... potraznja veca. Pa tako se yield "namiri"... Eto, bilo bi zanimljivo pratiti cijene najma stanova. Ako pocnu da padaju, onda se isplati cekati, jer i cijene stanova nemaju gdje drugdje. Inace, mogla bi ova kriza, dekretom, da se zavrsi prije nego je i pocela...
- illuminated
#689 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
JohnGotti wrote:Donekle je u pravu Bugarin, samo cifre koje je on izbacio su nerealne totalno. Po njegovoj logici, samo nekretnina koja se otplati za 6-7 godina izdavanjem je isplativa... to nema nigdje. Evo evropskih podataka:
![]()
Cijene najma vec lagano rastu kao sto cijene prenapuhanih stanova padaju, sto je i logicno. Moze se kriza dekretom zavrsiti u USA, Njemackoj, ali nas jos nije ni pogodila kako treba.
Idu cijene stanova jos dole, a cijene najma gore.
Jednostavno, sve vise ljudi uvidja da stan u Sarajevu ne vrijedi 1000 EUR/m2. (Ovo je cisto moj subjektivni stav i kao takav nije podlozan komentarisanju)
a oni koji su drugacijeg misljenja, pogodjeni su krizom.
Zato smo mi na ovo yield chartu na dnu, jer su svi htjeli (prije svega, dijaspora) brze love od izdavanja, pa su razvalili ravnotezu kupovina - prodaja i unajmljivanje - iznajljivanje.
sad se ta ravnoteza polako vraca, i yield, koji je kod nas trenutno 2.5% ( a sta ce biti tek kad zazivi porez na izdavanje !?) ce malo da poraste jer je ovaj kupovni pritisak oslabio....
E, da je srece, da je vlada Pederacije ulozila u stanove za mlade onih 22 miliona koje je dala Radoncicu da pravi glupavi toranj
-
Životinjić
#690 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ako uzmemo da je pravilo Bugarina da se investicija u stan otplati kroz kiriju za 10 godina onda ispadne da je realna cijena stana oko 1000 KM po kvadratu, uzevši u obzir sadašnje cijene najma.
Računao sam to na primjeru stana od 50 kvadrata i najma od 400 KM.
E sad, nama zvuči nevjerovatno da kvadrat košta 1000 KM, ali nevjerovatno je bilo i da će dionica Hidrogradnje koštati 5 KM, fonda BIG 3 KM, elektroprivrede po dvadesetak i.t.d. Pa evo koštaju toliko.
Priznajem, i meni je teško u to povjerovati.
Računao sam to na primjeru stana od 50 kvadrata i najma od 400 KM.
E sad, nama zvuči nevjerovatno da kvadrat košta 1000 KM, ali nevjerovatno je bilo i da će dionica Hidrogradnje koštati 5 KM, fonda BIG 3 KM, elektroprivrede po dvadesetak i.t.d. Pa evo koštaju toliko.
Priznajem, i meni je teško u to povjerovati.
-
JohnGotti
#691 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ma koja ce ti firma zidati da bi prodala za 1000 maraka? Treba platiti radnike, doprinose, uzeti zemljiste, poreze drzavi platiti... nisu gradjevinske firme dobrotvorne organizacije. Prije ce propasti ili staviti kljuc u bravu, nego stanove dzaba dijeliti. Ni u malim mjestascima, za tolike pare se ne moze naci bilo sta. A inflacija je 10%. Ne znam, eto, mozda ne vidim dobro, ali... ja ne vidim da ce ista padati. Mozda samo tu i tamo neko prezaduzen proda jeftino. Ali to su pojedinacni slucajevi.
-
Životinjić
#692 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ova inflacija od 10% koju spominješ, za koje razdoblje ti je taj podatak? Ako i jeste za 2008. godinu, pitanje je hoće li se ista stopa zadržati i u budućnosti. Nekad dođe i deflacija na red, nekad i manja inflacija, može i veća... zato inflaciju nisam niti uzeo u obzir jer nisam radio procjenu stope.
Onaj tko je prodao BIG po 3 KM, taj sigurno nije zaradio na njemu. Samo je pitanje koliko je izgubio, jer po manjoj cijeni ga nije nikad mogao kupiti. Na ovaj način ti pokušavam reći da se ne proda uvijek uz profit, nekad se prodaje i uz svjesni gubitak. Imaš primjer i sa starim zalihama nekog proizvoda na primjer.
Onaj tko je prodao BIG po 3 KM, taj sigurno nije zaradio na njemu. Samo je pitanje koliko je izgubio, jer po manjoj cijeni ga nije nikad mogao kupiti. Na ovaj način ti pokušavam reći da se ne proda uvijek uz profit, nekad se prodaje i uz svjesni gubitak. Imaš primjer i sa starim zalihama nekog proizvoda na primjer.
-
JohnGotti
#693 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Ma ja znam da je sladoled jesenas bio 2.70, a maloprije s prijateljicom odoh, taj isti 3 marke.
Nesto ih nije briga sto tamo neki kazu da je kriza. Tako je i sa svim ostalim. Samo poskupljuje. Evo uvalili su i akcize na cigare, naftu, kafu i pice... i to ce da poskupi. Poskupljenje struje se odavno najavljuje... i tako... ne vidim da ista, ma bas bilo gdje pojeftinjuje. Ako to nije inflacija, ne znam sta je...
Inace, ljudi nekako svjesno previdjaju da nijedan glavni grad u Evropi nema jeftiniji m2 stambenog prostora. Koliko god mozda skupo izgledao. Evo, slobodno probajte pronaci:
http://www.globalpropertyguide.com/Europe/
Po meni, vlada mentalitet, jednim dijelom prijeratni, gdje su se stanovi "dobijali", a vecim dijelom poslijeratni, gdje su izbjeglice prodavale bud zasto... e pa jbga, nema toga vise... trziste cijenu odredjuje, a ne necija zelja. A svi ih imamo.
Nesto ih nije briga sto tamo neki kazu da je kriza. Tako je i sa svim ostalim. Samo poskupljuje. Evo uvalili su i akcize na cigare, naftu, kafu i pice... i to ce da poskupi. Poskupljenje struje se odavno najavljuje... i tako... ne vidim da ista, ma bas bilo gdje pojeftinjuje. Ako to nije inflacija, ne znam sta je...
Inace, ljudi nekako svjesno previdjaju da nijedan glavni grad u Evropi nema jeftiniji m2 stambenog prostora. Koliko god mozda skupo izgledao. Evo, slobodno probajte pronaci:
Po meni, vlada mentalitet, jednim dijelom prijeratni, gdje su se stanovi "dobijali", a vecim dijelom poslijeratni, gdje su izbjeglice prodavale bud zasto... e pa jbga, nema toga vise... trziste cijenu odredjuje, a ne necija zelja. A svi ih imamo.
- zgembo_sa
#694 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Vi bi sad malo stvarali neke posebne teorije za cijene stanova u BiH. Malo bi se izmisljala topla voda, a? Mlatili ste praznu slamu i prije pola godine i govorili kako nema govora da ce cijene uopste padati, a evo vec imamo i preko 30% pada cijena... Samo lagano, jos ce ovo padati.
-
Životinjić
#695 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
U Zagrebu su cijene stanova pale, to je činjenica.
Ako ništa drugo, onda bar 90% ljudi misli da će i cijene u Sarajevu pasti. Pa eto razloga da i padnu. Tu sad manji značaj imaju troškovi gradnje, a veći psihoza koja govori "padat će sve to".
Ako ništa drugo, onda bar 90% ljudi misli da će i cijene u Sarajevu pasti. Pa eto razloga da i padnu. Tu sad manji značaj imaju troškovi gradnje, a veći psihoza koja govori "padat će sve to".
-
JohnGotti
#696 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
A ja opet kazem da se javi neko ko je uzeo povoljno. Licno. I cekam pola godine vec. Nije cijena stana 5000 ako neko kaze da je 5000. Niti je 1000 ako neko kaze da je 1000. Eto, valjda neko kupuje licno, i trazi, pita, zove, obilazi stanove. Pa neka napise iskustva. To je jedino relevantno. I ne vaze pravila jednaka za sve.
http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Albania
Evo, Albanija...# Low yields. A simple, sensible cut off point – don’t buy anything that yields less than 5% - leaves just 11 countries. Almost all are in Eastern Europe, which is very vulnerable to the crisis
http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Albania
Tvoj misljenje, neka bude. Ja mislim da je ovo zadnji voz da se ovdje jos nesto jeftino zgrabi. Eventualne rate od 600-700 maraka kredita ce biti smjesne za 5 godina. I nije bas ova globalna kriza, globalna. Uglavnom u siromasnim i nerazvijenim zemljama i dalje je jako isplativo kupovati. Eto link iznad, pa malcice pronjuskajte. Pa vidimo. Nastavice se, u svakom slucaju...Property boom in Albania
Albania is the property market’s latest darling. It has miles and miles of beautiful and pristine coasts along the Adriatic Sea. Tirana, the capital, is in the midst of a construction boom with the airport set for a major upgrading.
- madner
#697 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Johne, svatam da se moras trudit da opravdas ulaganje, ali budi realan.
Ova kriza ce puno vise pogoditi zemlje istocne Evrope nego zapadne.
Ova kriza ce puno vise pogoditi zemlje istocne Evrope nego zapadne.
- jazzer
#698 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Nije vise ni pitanje cijena stanova nego koliko ljudi uopste moze aplicirati za kredit da
ga kupi?? Preko 21000 ljudi (ako je vjerovati avazu) je ostalo bez posla. Smanjuju se primanja
budzetskih korisnika!! Privreda sve manje ''privredjuje''!! Sve to utice na potraznju za stanovima.
A dovoljno je procitati oglase i cijene u njima pa da svakome bude jasno da su cijene pale i
30%. Nisu potrebna nicija iskustva u trazenju stana.
ga kupi?? Preko 21000 ljudi (ako je vjerovati avazu) je ostalo bez posla. Smanjuju se primanja
budzetskih korisnika!! Privreda sve manje ''privredjuje''!! Sve to utice na potraznju za stanovima.
A dovoljno je procitati oglase i cijene u njima pa da svakome bude jasno da su cijene pale i
-
JohnGotti
#699 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Sorry, ja nisam ulagao u bilo sta... samo kupio sebi krov nad glavom. Vec sad mi je rata kao i kirija za isti stan. Sjecam se sebe, kad sam govorio da je 2000 previse i da ne moze gore. Pa platih 2400 prije godinu i po. A sad to isto kosta 3000-3500. Nova gradnja, dakako. Pa vidimo sta i kako dalje.
Prvi covjek koji se javi da je nesto dobro i povoljno ugrabio, i ja prekidam, i povlacim rijec...
Prvi covjek koji se javi da je nesto dobro i povoljno ugrabio, i ja prekidam, i povlacim rijec...
-
JohnGotti
#700 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Cekaj, je l' ti mislis da je realno bilo sto su po oglasima jesenas visile cijene od po 3000 za stare supe? To niko ni tada nije kupovao. Nisu ti oglasi relevantni. Moze staviti koliko zeli. Okreni par brojeva gradjevinskih firmi, i sve ce ti se samo kazati...jazzer wrote:Nije vise ni pitanje cijena stanova nego koliko ljudi uopste moze aplicirati za kredit da