Eno ga drobi na sitno i trkelja.....
prenos u zivo na BHRT1.....
Moderatori, molim hitno smajlice koji povracaju, uvrstite ih u meni sa ostalima, pliz, jako su potrebni......
Karadžić u Haagu: Za sve su krivi drugi
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, izjavio je danas u uvodnoj riječi na suđenju pred Haškim tribunalom da neće braniti svoju “malenkost”, već “veličinu” srpskog naroda koji se u Bosni i Hercegovini “500 godina borio za opstanak”. Karadžić je na početku uvodnog izlaganja pred Haškim tribunalom odbacio je sve tačake optužnice, uključujući genocid
Karadžić je najavio da se neće braniti prebacivanjem odgovornosti na druge, niti “tvrdnjom da nije bio važan”, naznačivši da “ima dobre dokaze”.
“Dokazaćemo da nije bilo ni primisli, a kamoli plana da se odstrane Muslimani”, rekao je Karadžić, osvrćući se na optužbu da je bio na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo uklanjanje nesrba sa teritorija koje su Srbi smatrali svojim.
Karadžić je naglasio da cilj bosanskih Srba, nasuprot optužnici, nije bilo stvaranje Republike Srpske, već očuvanje Jugoslavije.
“RS je stvorena iz nužde i to veoma bolno, kad već nije mogla Jugoslavija”, rekao je.
Po njegovim riječima, bosanski Srbi bili su spremni i da prihvate nezavisnu BiH, ako im se osigura “srpska konstitutivna jedinica”. Karadžić je za izbijanje rata u BiH okrivio “zavjereničko jezgro Stranke demokratske akcije” koje je vodilo “ratnu politiku” u korist Muslimana, a na štetu “hrišćanske većine – Srba i Hrvata”. Osnovni cilj tog jezgra SDA bila je fundamentalistička dominacija” i “islamistička država” stvorena “nepravnom secesijom”, tvrdi Karadžić.
“Suština zahtjeva SDA bila je – BiH je 100% naša, a Srbi, pa i Hrvati su gosti i ima da slušaju”, kazao je optuženi, tvrdeći da SDA i danas ostaje pri tom zahtjevu dodavši da, dok je tako, “mirne Bosne neće biti”.
Sugerišući da je NATO želeo da ga likvidira, Karadžić je u sudnici pustio snimak razgovora bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte sa nepoznatim osobama u kojem ona kaže da ima “dobre informacije” da je postojao sporazuma Karadžića sa američkim izaslanikom Ričardom Holbrukom o imunitetu od Tribunala. Karadžić sutra nastavlja svoju uvodnu riječ.
Suđenje Karadžiću je počelo pred Haškim tribunalom 26. oktobra 2009. godine uvodnom rječju optužbe. Optuženi je početak suđenja bojkotovao tvrdeći da mu sud nije dao dovoljno vremena da se pripremi. Pošto je tužilac Alan Tiger 2. novembra 2009. godine završio uvodnu riječ, sudije su tri dana kasnije donijele odluku da Karadžiću dodijele branioca i da suđenje bude nastavljeno 1. marta 2010. godine, kako bi se braniocu dalo dovoljno vremena da se pripremi.
U uvodnoj riječi, tužilac Tiger je naglasio da je Karadžić bio vrhovni komandant vojske koja je zločinima počinila etničko čićenje Muslimana i Hrvata u velikim dijelovima BiH, terorisala civile u Sarajevu i počinila genocid nad 7′000 Muslimana u Srebrenici.
“Karadžić je istovremeno bio arhitekta politike na kojima su ti zločini utemeljeni i vrhovni komandant snaga koje su te zločine počinile”, rekao je tužilac Tiger.
Bivši predsjednik Republike Srpske je u dvije tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u Bosni i Hercegovini, u periodu 1992 – 1995 godina.
Optužnica protiv Karadžića je fokusirana na: etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u istom periodu; uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995. godine, te genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.
Vlasti Srbije su uhapsile Karadžića u Beogradu u julu 2008. godine i izručile ga Tribunalu. On je u prvom pojavljivanju pred Tribunalom odbio da se izjasni o krivici po tačkama optužnice, a sudija je, u skladu s pravilima, u spis uveo da se optuženi ne osjeća krivim.
Nemoj tu taktiku primjenjivati, čuj njemu muka slušati.KadSeMrtviProbudimo wrote:Ja se sav iživciram kad ga gledam, užasno me provocira njegova nadmenost, njegov provincijalizam, njegov primitivizam, kojeg ni 100-ne akademskih titula ne mogu saprati, niti riječ iz nekakvih njegovih pjesama...čuj on pjesnik!?Glup je k'o k...c
![]()
Ja onog idiota ne mogu gledati, podsjeća me na sve užase i patnje rata![]()
Podsjeća me na činjenicu da je jedan od inicijatora uništenja svega dobrog među nama...uništio je vrijednosti viševjekovnog suživota različitih ljudi, uništio je tradiciju, uništio nam je kulturu, uništio nam je i privredu da nemamo od čega živjeti ako preživimo...uništio nam je skoro sve...
Ne mogu ga gledati, iz mene jednostavno počinje kuljati bijes![]()
Samo poželim da mu Tribunal presudi jednu jedinu obvezujuću kaznu: Da se fizički mora vratiti u predratno prebivalište...
tebi izgleda dosadno pravo...King_1 wrote:Nemoj tu taktiku primjenjivati, čuj njemu muka slušati.KadSeMrtviProbudimo wrote:Ja se sav iživciram kad ga gledam, užasno me provocira njegova nadmenost, njegov provincijalizam, njegov primitivizam, kojeg ni 100-ne akademskih titula ne mogu saprati, niti riječ iz nekakvih njegovih pjesama...čuj on pjesnik!?Glup je k'o k...c
![]()
Podsjeća me na činjenicu da je jedan od inicijatora uništenja svega dobrog među nama...uništio je vrijednosti viševjekovnog suživota različitih ljudi, uništio je tradiciju, uništio nam je kulturu, uništio nam je i privredu da nemamo od čega živjeti ako preživimo...uništio nam je skoro sve...
Samo poželim da mu Tribunal presudi jednu jedinu obvezujuću kaznu: Da se fizički mora vratiti u predratno prebivalište...
Ovo suđenje se treba sa pažnjom posmatrati, čovjek poznaje sve šta se dešavalo u ratu, pred rat i posle rata. Mnogo toga se može čuti, a što niko ne želi.
King_1 wrote:Nemoj tu taktiku primjenjivati, čuj njemu muka slušati.KadSeMrtviProbudimo wrote:Ja se sav iživciram kad ga gledam, užasno me provocira njegova nadmenost, njegov provincijalizam, njegov primitivizam, kojeg ni 100-ne akademskih titula ne mogu saprati, niti riječ iz nekakvih njegovih pjesama...čuj on pjesnik!?Glup je k'o k...c
![]()
Ovo suđenje se treba sa pažnjom posmatrati, čovjek poznaje sve šta se dešavalo u ratu, pred rat i posle rata. Mnogo toga se može čuti, a što niko ne želi.

Karadžić je 1991. godine preporučio rat jugoslovenskom saveznom Predsedništvu
Karadžić: 0215-4664 – 0215-4671
“... mi smo 1991. onom Predsjedništvu Jugoslavije, sve je to snimljeno i ostalo tamo, rekli sada imamo šansu da izađemo na svoje granice, da napravimo državu, pa će nas ružiti, pa će nas napadati, pa će nas priznati. Nije bilo muške snage nije bilo državničke vizije da se to tada napravi, tada smo imali i veće resurse i veće teritorije i granice, Amerika se nije bila zaintačila toliko protiv nas, svi bi klepili ušima da smo slomili Sloveniju i Hrvatsku, slomili za 15 dana, pa ih onda puštali iz Jugoslavije kroz Parlament, ali mi smo gnjavili i gnjavili i tonemo dublje i dublje u živo blato i to je razlog zašto smo se mi razišli sa rukovodstvom Srbije, ne ideološke razlike.”[177]
Skupština Republike Srpske, 1992-95.
Bitni momenti i odlomci
16. sednica Skupštine
12. maj 1992.
Banja Luka
Zapisnik: engleski ERN 0190-8511 - 0190-8514, B/H/S 0084-7711 - 0084-7715
Transkript: ERN 0084-7716 – 0084-7761
Potpuno čišćenje svih koji nisu Srbi bilo bi genocid
General Mladić: 0091-3537 – 0091- 3550
“Ljudi i narodi nisu piljci niti ključevi u džepu pa ćemo premjestiti tamo amo. … Rat ne možemo voditi ni na svakom frontu niti protiv naroda, ja bih ovdje predložio da mi usvojimo takvu pamet da mi nećemo u rat, a ako budemo napadnuti mi ćemo se braniti i mi nećemo rat protiv Muslimana kao naroda, niti protiv Hrvata kao naroda, već protiv onih koji su taj narod poveli i nahuškali na nas.” B/H/S ERN 0084-7742. “Prema toma mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi i ostali da odu. Pa to je, to neće, ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid.”
Skupština Republike Srpske, 1992-95.
Bitni momenti i odlomci
Pripremio
Dr. Robert J. Donia
Centar za ruske i istočnoevropske studije
Univerzitet u Mičigenu
SAD
IZJAVA VEŠTAKA PODNETA
MEĐUNARODNOM KRIVIČNOM SUDU
ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU
NA OSNOVU PRAVILA 94 bis
---------------------------
Robert J. Donia
---------------------------
Podneto 29. jula 2003.
Bosanski Srbi imaju šest strateških ciljeva
Karadžić: 0190-8517 – 0190-8526
“Srpska strana u BiH, Predsjedništvo, Vlada, Savjet za nacionalnu bezbjednost koji smo formirali donijela je strateške prioritete srpskog naroda, odnosno strateške ciljeve srpskog naroda, od kojih je prvi strateški cilj razdvajanje od druge dvije nacionalne zajednice, državno razdvajanje. … Drugi strateški cilj je, čini mi se, koridor izmedju Semberije i Krajine. … nema Krajine, nema Bos. Krajine, nema Srpske Krajine, nema Saveza srpskih zemalja, ukoliko ne ostvarimo taj koridor koji će nas dobro integrisati koji će nam omogućiti nesmetan protok iz jednog dijela naše države u drugi. Treći strateški cilj je uspostavljanje koridora u dolini rijeke Drine, odnosno, eliminisanje Drine kao granice između dva svijeta. … Četvrti strateški cilj je uspostavljanje granice na rijeci Uni i rijeci Neretvi. … Peti strateški cilj je podjela grada Sarajeva na srpski i muslimanski dio i uspostavljanje u svakom od ova dva dijela efektivne državne vlasti te konstitutivne države. … Alija nema državu dok mi imamo dio Sarajeva. … Međutim, borbama za Sarajevo držimo borbe daleko od Krajine, daleko od Semberije, daleko od Drine, daleko od svih onih krajeva gdje bi se, eventualno, mogli sukobiti sa Muslimanima. … Šesti strateški cilj je izlaz Srpske Republike BiH na more.”[3] 0190-8523 – 0190-8524.
Muslimani imaju visok natalitet. Sukob je podjaren da bi oni nestali
Karadžić: 0214-9581 – 0214-9584
“Šta ćemo mi raditi ako dobijemo državu u kojoj smo manjina. Šta ćemo raditi ako zbog jednog potoka ili jedne, jednog brda golog izginemo i opet dobijemo neprijatelja u svoju državu na taj način. ... Evropa ne želi i ne smije da dozvoli islamsku državu ovde, to je naš veliki problem, to je naš najveći problem. Oni žele nas i Hrvate da zadrže u jednoj unitarnoj Bosni da mi kontrolišemo Muslimane a mi Muslimane kontrolisati ne možemo u toj unitarnoj državi. Mi dobro znamo gdje dođe fundamentalizam da se tu više živjeti ne može, nema tolerancije, oni se natalitetom učetvorostručuju, a mi Srbi nismo tome dorasli, ne da samo mi Srbi nismo tome dorasli, čak ni Hrišćani u Libanu nisu dorasli tim orijentalnim mentalitetima koje daje Islam. ... Ni Srbi ni Hrvati zajedno natalitetom ne mogu da kontrolišu prodor Islama u Evropu, jer za 5-6 godina bi u unitarnoj Bosni Muslimana bilo preko 51%. ... Ako oni dakle neće nikakvu islamsku državu na Balkanu, onda je još manje vjerovatno da hoće čistu islamsku državu, dakle islamski kanton, muslimanski kanton na području Bosne. ... da je ovaj sukob podjaren da bi nestali Muslimani.”[30]
Karadžić je 1991. godine preporučio rat jugoslovenskom saveznom Predsedništvu
Karadžić: 0215-4664 – 0215-4671
“... mi smo 1991. onom Predsjedništvu Jugoslavije, sve je to snimljeno i ostalo tamo, rekli sada imamo šansu da izađemo na svoje granice, da napravimo državu, pa će nas ružiti, pa će nas napadati, pa će nas priznati. Nije bilo muške snage nije bilo državničke vizije da se to tada napravi, tada smo imali i veće resurse i veće teritorije i granice, Amerika se nije bila zaintačila toliko protiv nas, svi bi klepili ušima da smo slomili Sloveniju i Hrvatsku, slomili za 15 dana, pa ih onda puštali iz Jugoslavije kroz Parlament, ali mi smo gnjavili i gnjavili i tonemo dublje i dublje u živo blato i to je razlog zašto smo se mi razišli sa rukovodstvom Srbije, ne ideološke razlike.”[177]
U Sarajevu smo hteli da upotrebimo još više tenkova; JNA nas je sprečila
Karadžić: 0215-4229 – 0215-4239
“Predali smo veliku teritoriju. Jeste pomogla dosta JNA, negdje je i odmogla JNA. U Sarajevu nije htjela da uradi ono što smo mi tražili. Nije htjela da nam da četu tenkovsku da mi uradi ono što smo mi tražili. Rat bi bio završen da je uradila. Kada je vladika govorio o Banjalučkom korpusu, to je bila JNA, a sadašnji komandant Talić i Kostić i ostali su nam puno učinili i poslije toga su prihvatili korpus (komandu korpusa) i stvorili od njega srpski korpus.”[150]
Karadžić izdao i usmeno i pismeno naređenje da se zauzme Srebrenica
Karadžić: 0215-4264 – 0215-4265
“Sjećate se kada sam naglo sazvao Vrhovnu komandu i sve predsjednike opština da se ona tri kilometra, da se obuku policajci u civile da kažu, uredu, dio pripada i nama ta tri kilometra, nemojte da se tako ne radi, tako da se ne radi sa svojom državom, da smo Srebrenicu uzeli i ušli u nju kada je bio Morion, nas bi bombardovali, ali znate kako, tepih bombama ... došao je trenutak, ja sam direktivu broj sedam i to signirao da se uzme i Teočak, Srebrenica, Žepa i Goražde, sve je to potpisano i išli smo snažno u to. Vi ste sami u telegramu opisali po prvi put sam se čudio zašto Tolimir ovako fino poštuje predsjednika Republike, izvještavate kako je predsjednik Republike veoma zadovoljan, ohrabruje vojsku da nastavi, dok mi ljudi nisu rekli, pa čoveče, on tebe hoće da umiješa da slučajno ne bi ti rekao da ti nisi za to, ja sam za sve naše odluke i ja stojim iza njih, i snimljene su vrhovne komande i sve u njima stoji i usmeno i pismeno sam naredio da se ide na Žepu i Srebrenicu. ... Nismo mogli u tom trenutku uzeti Goražde, nismo mogli i sada ga ne možemo uzeti, jer su prijetnje su ozbiljne ...”[156] (Na 54. sednici Skupštine Karadžić je ponovo pomenuo da ima punu odgovornost za sedam direktiva koje je potpisao, ali je porekao odgovornost za direktive br. 8 i 9. Vidi odlomak sa 54. sednice na strani 0215-4554.)
Kud si ti požurio. Sačekaćemo da počne pravo suđenje pa da vidimo ono o Markalama i onoj ograđenoj žici itd.Maraschino wrote:
tebi izgleda dosadno pravo...
ja trebam slusati tu spodobu od covjeka (da je covjek, govorio bi istinu) koji kaze kako su se logorasi sami ogradili zicom i tako slikavali...![]()
![]()
muka mi je slusati sve one bljuvotine koje spodoba iznosi...mozda tebi @king_1 nije ali meni koji sam sve to prezivio i mnogo toga se nagledao, jeste...
od tebe i ne ocekujem da drugacije razmisljas nego ono mitoloski kako ste i naucili...
svi znamo cija je formula 1000 puta izgovorena laz postaje istinaKing_1 wrote:Kud si ti požurio. Sačekaćemo da počne pravo suđenje pa da vidimo ono o Markalama i onoj ograđenoj žici itd.Maraschino wrote:
ja trebam slusati tu spodobu od covjeka (da je covjek, govorio bi istinu) koji kaze kako su se logorasi sami ogradili zicom i tako slikavali...![]()
![]()
muka mi je slusati sve one bljuvotine koje spodoba iznosi...mozda tebi @king_1 nije ali meni koji sam sve to prezivio i mnogo toga se nagledao, jeste...
od tebe i ne ocekujem da drugacije razmisljas nego ono mitoloski kako ste i naucili...
Čim je čovjek to spomenuo u svoju odbranu, mora da ima neke jake dokaze da se drugačije izdešavalo sve to. Nije čovjek prolupo pa da to spominje a da nema nikakve dokaze.
Ova zadnja primjedba se može primjeniti na nekoga drugog, jer se dobro zna ko ponavlja jedne iste rečenice po sto puta po ovom forumu, prepisujući sa pojedinih stranica na interneru, a ko originalno stvara komentare.
Da znamo, zar ne? Onaj ko tako razmišlja sigurno se je prepoznao u toj rečenici.Splinter wrote:
svi znamo cija je formula 1000 puta izgovorena laz postaje istina![]()
p.s. sretan dan nezavisnosti![]()
![]()
Jest da je to moguće. Tužilaštvo ne može ispunjavati vaše snove, nego raditi svoj posao.karanana wrote:ja se samo nadam da tuzilastvo nece biti tupavo i glupavo kao sto su oni koji tuze seselja, i da ce poznavati osnovne stvari kojim bi mogli sve ove njegove tvrdnje pobiti za jedan dan.
King_1 wrote:Kud si ti požurio. Sačekaćemo da počne pravo suđenje pa da vidimo ono o Markalama i onoj ograđenoj žici itd.Maraschino wrote:
![]()
Čim je čovjek to spomenuo u svoju odbranu, mora da ima neke jake dokaze da se drugačije izdešavalo sve to. Nije čovjek prolupo pa da to spominje a da nema nikakve dokaze.
Ova zadnja primjedba se može primjeniti na nekoga drugog, jer se dobro zna ko ponavlja jedne iste rečenice po sto puta po ovom forumu, prepisujući sa pojedinih stranica na interneru, a ko originalno stvara komentare.
Karadžić: Ne priznajem ovaj sud
04.Mar.2009, Izvor: Kurir
BEOGRAD - Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji se u Haškom tribunalu nalazi od jula 2008, nije se juče izjasnio na novu, revidiranu optužnicu koja ga tereti za zločine u BiH. Karadžić je pokušao da ospori optužnicu zbog sporazuma s međunarodnom zajednicom, čiji je predstavnik u to vreme bio Ričard Holbruk, naglasivši da sud u Hagu nema nikakvo pravo da mu sudi i da ga on ne priznaje. U tom trenutku ga je sudija Ian Bonomi prekinuo isključivši mu mikrofon i rekao da Karadžić ne shvata svrhu rasprave.
A taj posao je... ?King_1 wrote:Jest da je to moguće. Tužilaštvo ne može ispunjavati vaše snove, nego raditi svoj posao.karanana wrote:ja se samo nadam da tuzilastvo nece biti tupavo i glupavo kao sto su oni koji tuze seselja, i da ce poznavati osnovne stvari kojim bi mogli sve ove njegove tvrdnje pobiti za jedan dan.
moj san je da tuzilastvo radi svoj posao, da zna izgovoriti imena gradova, da zna osnovne stvari a ne kao oni protiv seselja nit znaju sta izgovarat nit znaju osnovne geografske pojmove a kamoli dublje stvari.King_1 wrote:Jest da je to moguće. Tužilaštvo ne može ispunjavati vaše snove, nego raditi svoj posao.karanana wrote:ja se samo nadam da tuzilastvo nece biti tupavo i glupavo kao sto su oni koji tuze seselja, i da ce poznavati osnovne stvari kojim bi mogli sve ove njegove tvrdnje pobiti za jedan dan.
Slusaj i gledaj, MARLJIVO slusaj i gledaj sta ti tata tvoje drzave, tvoje duse, tvoga srca, tvoje buducnosti, tvoga jedinoga i najvecega ima reci. I nemoj slucajno da osjetis suzu u oku ili ostanes bez zraka u naredne cetiri godine slusajuci i gledajuci tog kasapina i njegove zrtve koje ce po koji put morati prepricavati svoju bol...King_1 wrote: Nemoj tu taktiku primjenjivati, čuj njemu muka slušati.
ti si jedan bolesnik --žešći od pišopije--sram nek te bude.King_1 wrote:Kud si ti požurio. Sačekaćemo da počne pravo suđenje pa da vidimo ono o Markalama i onoj ograđenoj žici itd.Maraschino wrote:
![]()
karanana wrote:ja se samo nadam da tuzilastvo nece biti tupavo i glupavo kao sto su oni koji tuze seselja, i da ce poznavati osnovne stvari kojim bi mogli sve ove njegove tvrdnje pobiti za jedan dan.
iskreno, ma koliko cudno zvucalo, ja bih to volio, da se vrati i da postane predsjednik tamo. barem je otvoren sa ciljevima i zna sta hoce a i mi bi znali na cemu smo. a ne kao ovaj "demokrata" hinja tadic, puno opasniji od seselja.pici wrote:karanana wrote:ja se samo nadam da tuzilastvo nece biti tupavo i glupavo kao sto su oni koji tuze seselja, i da ce poznavati osnovne stvari kojim bi mogli sve ove njegove tvrdnje pobiti za jedan dan.
ma šešelj je drugi sluČaj on ti je Čista srBska kolateralna šteta i ako ga osude on je svoje odrapio u Haagu samo što se boje "DemoNkrate" kad se vrati da ne bude LOM ...šešeljko kad se vrne u srbiju on je sljedeČi preCednik![]()