niko ne zna.... koga god sam pitalaGothic princess wrote:Zna li iko išta o prezimenu Kamenčanin ?
Porijeklo porodica i prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Gothic princess
#676 Re: Porijeklo porodica i prezimena
-
aurora_s
#677 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Od pocetka citam ovu jakoo interesantnu temu....pa evo da i ja priupitam za:
Nukovic (iz Trebinja, muslimani)
Saluhovic (Gornja Tuzla, muslimani)
punooo hvala
Nukovic (iz Trebinja, muslimani)
Saluhovic (Gornja Tuzla, muslimani)
punooo hvala
-
audi q5
#678 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ovdje sam novi,i odmah da kazem da mi se tema jako dopada, pa bi ujedno zamolio nase Forumase, ukoliko neko nesto zna o porijeklu prezimena Kahrimanovic , okolina Sapne/Zvornik , znam da tog prezimena ima i u Banovicima kao i u Prijedoru i u okolini.....
- Fratris
#679 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ovo bi bilo skoro nemoguće otkriti danas. Manjak izvora iz tog vremena, tj. činjenica da kod muslimana nije bilo knjiga u kojih bi se upisivali rođeni, znači da bi samo usmena tradicija imala odgovor. Pošto je sve to bilo prije 135 godine, svjedoka nema.ushtap wrote:Fratris, majkinu prananu je zbjeg, koji je bjezao iz Trebinja (oko 1875) prema Sarajevu, uz put uzeo sa sobom (bila kraj svoje mrtve majke, imala 2-3 god.). U Sarajevu dio zbjega ostaje a drugi dolazi u Visoko. Sa njima je i ova djevojcica koju usvaja neka od visockih porodica. Kada je odrasla udaje se u Vratnicu, nedaleko od Visokog za prezime Tatar. Pored svih pokusaja nisam uspio saznati njeno prezime. Zamrseno jeste, ali posto vidim da dobro vladas ovim stvarima, molim te ako imas nekih info iz ovog perioda. Hvala.
Pranana tvoje majke vjerovatno nije nigdje upisana pod svojim prezimenom, tako da ne možemo tražiti izvore. Postoji jedino mogućnost da je upisana pod originalnim prezimenom u austrijski popis stanovništva 1879., ali Arhiv u Beču brani pristup tom popisu privatnim osoboma.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#680 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Kula u ratajuPera Trta wrote:Fratris,
znam da su Kulenovići bili begovska porodica, pretpostavljam da imaju zajedničko porijeklo. Poznato ti je da su iz ove porodice bili istaknuti bošnjački političari, između dva rata (Džafer-beg, nasljednik dr Spahe na čelu JMO i brat mu Osman). Oni su bili porijeklom od Bosanskog Petrovca, kao i Skender Kulenović (pretpostavljam da su bili u nekom srodstvu). Danas ima u Sarajevu dosta Kulenovića, naročito su (slučajno ili ne) raspoređeni na pozicijama u zdravstvu i prirodnim naukama (bili su fizičari Esad i Fahrudin Kulenović, braća, pa rahmetli Husein, dekan medicinskog fakulteta, pa takođe Fahrudin, mislim da je predsjednik ljekarske komore KS itd).
Od porodica čije je porijeklo relativno poznato, znam da je Hamdija Kreševljaković napisao monografiju o Čengićima. Davno sam je čitao, ali znam da je stajalo da svi imaju zajedničko porijeklo, nabrajaju se brojne istaknute ličnosti iz osmanskog perioda (mislim da su dali najviše velikaša u tom dobu, od svih drugih i danas živih bošnjačkih rodova). Koliko ti znaš o ovom rodu. Ja znam da ih je najviše bilo oko Foče i Ustikoline (bile su kule Čengića u Rataju kod Foče i Odžaku kod Ustikoline, vjerovatno su se odatle i širili), ima ih u Goraždu, ali su tamo različitog porijekla (Rasim Živojević navodi nekoliko loza goraždanskih Čengića, koji su se doseljavali u različitim razdobljima, između ostalog iz Bukovice u Crnoj Gori, Žitova pokraj Goražda, Foče itd), u Pljevljima, zatim kod Gacka (čuveni Smail-aga i njegov sin Dedaga), u Sarajevu (pretpostavljam izdanci nekih od pomenutih loza) itd.
Dakle, stičem utisak da su svi Čengići porijeklom iz jugoistočne BiH i Sandžaka, i da su se odatle širili. Koliko ti znaš o njima, te da li je moguće pohvatati porijekla današnjih Čengića u odnosu na pomenute loze (npr.da li se mogu naći potomci Samil-age, tj.njegove loze)?
Dakle ukratko, Kulenovići i Čengići

-
švicarska
#681 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Možete li mi molim vas reći nešto o prezimenu Karajko , Srednja Bosna muslimani?
-
kingtvrtko1
#682 Re: Prezimena
Becirbasica ima jos i u Modrici i to u veoma velikom broju.Prema podatcima koje posjedujem u Modricu su se doselili krajem 19 vijeka iz Pljevalja.Fratris wrote:Zaboravih odgovoriti.corsa wrote:Prijatelju ovdje ti izgleda slabo ko zna prezimena iz Istocne Bosne. Ja sam postavio pitanje prije tri stranice i niko nista!![]()
Bećirbašići su kao što si naveo iz Kozarevine, koja je kao selo dio mikroregije koja se naziva Fočanska Slatina. Bećirbašića ima i u susjednim selima kao što su Šuljci, a naravno su isti rod s ovim iz Kozarevine. Ima ih i u Jajićima kod Kalesija, ali izgleda da ih izvan te dvije mikro-regije nema. Prezime je patronimičko s dodatkom titule, što je česta pojava kod Bošnjaka. Tako imamo Hasanefendiće, Osmanbegiće, Avdagiće, Dervišhalidoviće, itd. Ono što čini Bećirbašiće drugačijim je da su paše puno rjeđe od aga, begova i efendija. Paša je upravitelj pašaluka ili general vojske. Ni pašaluka ni generalštabova nije bilo puno. Naravno, sad će neko reći da je Bosna puna Pašića i Bašića ali do je druga stvar. Prezime s titulom bez patronimika može doći iz raznih razloga. Ima Srba i Hrvata Begića i Begovića pa im sigurno preci nisu bili begovi. S druge strane nema Srba Hasanbegića ili Lazarbegića. Prezime kao Bećirbašić je moralo nastati po nekom Bećir-paši.
Stvar je naći Bećir-pašu(a bilo je sigurno dosta paša tog imena) koji bi i vremenski i geografski i važnošću odgovarao. Igrom slučaja, vrlo brzo sam nabasao na jako dobrog kandidata. Vlajko Palavestra u knjizi "Historijska usmena predanja iz Bosne i Hercegovine" navodi jednu tradiciju o kuli u zaseoku Rataje sela Miljevine nekoliko kilometara zapadno od Foče. Na kartama ispod se može vidjeti o kom mjestu se radi.
http://img703.imageshack.us/img703/3470/28309128.png
http://img52.imageshack.us/img52/3123/52183425.png
Priča se da je kulu sagradio Bećir-paša Čengić, koji je jedno vrijeme bio bosanski beglerbeg i koji je za vrijeme rata protiv Rusije 1737. zapovijedao jednom jedinicom turske vojske. Poginuo je iste godine u boju kod Ozije u Rusiji, kada je ruska vojska teško porazila tursku i zarobila mnoge Bošnjake. Igrom slučaja, ruskom vojskom je zapovijedao grof Sava Vladisavljević koji je bio rodom iz Hercegovine. Hercegovačka porodica Škaljić ima čak i tradiciju da im je zarobljenog pretka(hodžu) grof Sava pustio da ide kući jer mu je poznavao oca.
U svakom slučaju, osim kule u Ratajama postoji i groblje gdje su se kopali sinovi Bećir-bega i njegovo turbe koje je propalo još za turskog vremena. O paši Čengiću postoji još par predanja vezanih za neke druge lokalitete oko Foče, pa je očito bio viđena osoba. Čengići su kasnije osiromašili i raselili se. Sasvim je moguće da su Bećirbašići jedan od odseljenih ogranaka. Ako je to istina, onda je dalja priča jednostavna. Čengići su iz Gacka. O daljem porijeklu Čengića postoje dvije varijante. Jedna je da su od dubrovačke porodice Pucić(Pozza). Drugo je da su u Hercegovinu došli iz Mezopotamije. Obe tradicije govore o dolasku u XVI stoljeću, što je manje-više potvrđeno izvorima.
- azrica87
#683 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Hodzici iz Krajine
imas li kakvih podataka 
- Obskurni
#684 Re: Porijeklo porodica i prezimena
.
Last edited by Obskurni on 04/02/2012 11:18, edited 2 times in total.
- poznanik
#685 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Prije nego neko postavi pitanje o prezimenu i porijeklu svoje porodice, možda bi trebao pročitati koji post prije, bar nekoliko stranica, jer će u najmanje jednoj od njih pronaći molbu forumaša koji daju odgovore, da je potrebno upisati i religioznu pripadnost i dati što više informacije o području sa kojeg dolaze...
-
Sanja_Mo
#686 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Fratris, možeš li mi reći porijeklo porodica Kosović (originalno iz Nevesinja), Kuštrić (Gacko), Puce i Memić (Podveležje), Softić (Konjic) - sve Muslimani? Hvala!
-
rakunova koža
#687 Re: Porijeklo porodica i prezimena
ako ima iko nesto da zna o porodici ZUKIĆ bio bih veom zahvalan

-
nera18
#688 Re: Porijeklo porodica i prezimena
eh vidis, mojis u hadzic iz krajineazrica87 wrote:Hodzici iz Krajineimas li kakvih podataka
- azrica87
#689 Re: Porijeklo porodica i prezimena
nera18 wrote:eh vidis, mojis u hadzic iz krajineazrica87 wrote:Hodzici iz Krajineimas li kakvih podataka
-
Am1
#690 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Pitajte svoje roditelje, i eto vam podataka.
Jos jedna stvar, svi govore samo o predaku muskarcu sa oceve strane po kome je prvo nastalo vase prezime...samo to nije cijelo porijeklo vase porodice samo da znate...niste svi nastali od jednog covjeka i njegovog prezimena.
Jos jedna stvar, svi govore samo o predaku muskarcu sa oceve strane po kome je prvo nastalo vase prezime...samo to nije cijelo porijeklo vase porodice samo da znate...niste svi nastali od jednog covjeka i njegovog prezimena.
-
Am1
#691 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Jedino ako imate rijetko prezime moze vam mozda neko pomoci na forumu, ali inace ako imate prezimena najobicnija kao sto su vecina prezimena na IC...onda su to samo spekulacije..
-
Am1
#692 Re: Porijeklo porodica i prezimena
A prije toga zivili su u Ceskojhape_hapica wrote:Ceske poticu sa rogaticke opcine, bilo ih je u Vratarima, Lazama i u Zepi.BiH-x wrote:Prezime Cesko? Islamske su vjere, zive u Sarajevu...
- BiH-x
#693 Re: Porijeklo porodica i prezimena
^^Kao sto su najvjerovatnije Poljakovici (islamske vjere, Tuzla) i Madjarevici (islamske vjere, zive u Sarajevu) porijekom Poljaci i Madjari...
-
oridjidji
#694 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Evo jedne zanimljive priče o plemenu iz kojeg potičem, a to je pleme Šaljaj ili Šalja. Pleme Šalja je albansko pleme nastalo od albanskog plemena Čelja (kod nas u Bosni se susreću kao Čelje gdje su pojedinci napravili devijaciju prezimena), tako što je jedan član toga plemena bježeći od pravde pobjegao iz Albanije na područje Kosova i tamo promjenio prezime iz Čelja u Šalja.
Tako je nastalo pleme Šalja, koje se potom ustalilo na području od K. Mitrovice do Prištine. Ta regija nosi ime po tome prezimenu, te jedna planina na Kosovu. Međutim unutar osmanskog carstva , desilo se to da se mnogi članovi ovog plemena rašire po dijelovima južne Srbije (često se ovo prezime može sresti i u samom Nišu), sjevernom dijelu Crne Gore, a neki bogme dosegnu i do Sarajeva. Otuda u Sarajevu par vijekova stara porodica Šalja, iz koje su ponikli i pojedini Šaljići u BIH-a.
U Sandzaku, mnoga prezimena vuku porijeklo od ovoga plemena, npr. Omeragići iz Gusinja i Plava, Šaljani iz Brezojevice, Šaljići iz Rožaja i td.
Evo nešto više o tome:
http://klix.com/index.php? ... &Itemid=64
Tako je nastalo pleme Šalja, koje se potom ustalilo na području od K. Mitrovice do Prištine. Ta regija nosi ime po tome prezimenu, te jedna planina na Kosovu. Međutim unutar osmanskog carstva , desilo se to da se mnogi članovi ovog plemena rašire po dijelovima južne Srbije (često se ovo prezime može sresti i u samom Nišu), sjevernom dijelu Crne Gore, a neki bogme dosegnu i do Sarajeva. Otuda u Sarajevu par vijekova stara porodica Šalja, iz koje su ponikli i pojedini Šaljići u BIH-a.
U Sandzaku, mnoga prezimena vuku porijeklo od ovoga plemena, npr. Omeragići iz Gusinja i Plava, Šaljani iz Brezojevice, Šaljići iz Rožaja i td.
Evo nešto više o tome:
-
Flaaa
#695 Re: Porijeklo porodica i prezimena
steta sto se naselise u Sarajevooridjidji wrote:Evo jedne zanimljive priče o plemenu iz kojeg potičem, a to je pleme Šaljaj ili Šalja. Pleme Šalja je albansko pleme nastalo od albanskog plemena Čelja (kod nas u Bosni se susreću kao Čelje gdje su pojedinci napravili devijaciju prezimena), tako što je jedan član toga plemena bježeći od pravde pobjegao iz Albanije na područje Kosova i tamo promjenio prezime iz Čelja u Šalja.
Evo nešto više o tome:
-
Nur-nur
#696 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Ja bih volio da mi se neko javi ko nosi prezime "BRADIC",a porjeklom je iz Bradine kod Konjica . Imam neka saznanja, da je moj pradjed usvojen kao djecak pod tim prezimenom,kasnije mu je usvojiteljska porodica dala svoje prezime, koje ja danas nosim.Uradio bih i DNK analizu sa nekim ko ima porjeklo Bradic.Moglo bi da se radi o godini 1840-1850,kada se dogodilo usvajanje u vitez,srednja Bosna.
.
- poznanik
#697 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Na području opštine Maglaj postoje dva sela Bradići, Gornji i Donji. Gornji Bradići su davno nekad izgrađeni tik uz rijeku Bosnu, dok su Donji Bradići visoko na brduNur-nur wrote:Ja bih volio da mi se neko javi ko nosi prezime "BRADIC",a porjeklom je iz Bradine kod Konjica . Imam neka saznanja, da je moj pradjed usvojen kao djecak pod tim prezimenom,kasnije mu je usvojiteljska porodica dala svoje prezime, koje ja danas nosim.Uradio bih i DNK analizu sa nekim ko ima porjeklo Bradic.Moglo bi da se radi o godini 1840-1850,kada se dogodilo usvajanje u vitez,srednja Bosna.![]()
![]()
![]()
.
-
xDenisx
#698 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Prezime Borogovac?
Zaista nemam pojma odakle su porijeklom (sreo sam ih u inozemstvo i rekao mi jedan da je studirao u Sarajevu), ali su islamske vjere.
Zaista nemam pojma odakle su porijeklom (sreo sam ih u inozemstvo i rekao mi jedan da je studirao u Sarajevu), ali su islamske vjere.
-
polara
#699 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Zanima me poreklo prezimena Izetbegovic
Last edited by polara on 09/01/2012 19:07, edited 1 time in total.
-
plavo
#700 Re: Porijeklo porodica i prezimena
xDenisx wrote:Prezime Borogovac?
Borogovci su živjeli u Zvorniku prije 1992. godine.