Slazem se... ocito je da u korjenu drugacije posmatramo neke stvari.statix wrote: Ne moramo nastavljati, jer nasi stavovi su ocigledno razliciti...
Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#676 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
- DrugaGimnazija
#677 Re: Dokaz da kreator *NE* postoji (ili da nema smisla za humor)
Izgleda da je bas tako. Ne vidim nikoga kako pobija moj zakljucak...statix wrote:Taj rad...mozda bi takodje trebalo u skole uvesti i izucavanje "inteligentnog padanja" umjesto gravitacije!
- GAU 8
#678 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Naravno da ne pobija.
Kreacionisti ocekuju da se njih pobije

Kreacionisti ocekuju da se njih pobije
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#679 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Sama Darwinova teorija se bukvalno temelji na dogmama te je, kao i bilo koju vjeru, ne mozes pobijati cinjenicama vec razmisljanjima i individualnom logikom. Teorija je svakako puna rupa ali i tu postoje fanatici koji ne daju reci za drugacije.
S tim u vezi... ako vec spominjemo gustere s ocima i bez, kako mi mozemo biti sigurni ko je tu dosao prvi [koka il' jaje], kako znamo da su gusteri imali oci pa usli u mrak ili je mozda ipak bilo obrnuto. Ili da je to u sustini ista vrsta sa razlicitim osobinama kao sto imamo ljude od kojih se neki rode gluhi, slijepi, nijemi...
I u Darwinovu teoriju se ili vjeruje ili ne vjeruje tako da neko eventualno pobijanje ima smisla taman toliko kao da se ateisti uvjeravaju u postojanje Tvorca.
S tim u vezi... ako vec spominjemo gustere s ocima i bez, kako mi mozemo biti sigurni ko je tu dosao prvi [koka il' jaje], kako znamo da su gusteri imali oci pa usli u mrak ili je mozda ipak bilo obrnuto. Ili da je to u sustini ista vrsta sa razlicitim osobinama kao sto imamo ljude od kojih se neki rode gluhi, slijepi, nijemi...
I u Darwinovu teoriju se ili vjeruje ili ne vjeruje tako da neko eventualno pobijanje ima smisla taman toliko kao da se ateisti uvjeravaju u postojanje Tvorca.
- statix
#680 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Nije isto vjerovati u naucnu teoriju i kreacionizam.
Kada se u nauci kaže za nešto da je teorija, to znači da je to nešto bilo verifikovano kroz eksperimentalna ispitivanja, simulacije i modele, pri teorijskim ispitivanjima i kroz rezultate mjerenja, a pri tome su sva ova ispitivanja izvedena od strane više različitih naučnika.
Darvinova teorija se pokazala i pokazuje kao tacna. Ne radi se tu o istini ili neistini.
Kada se u nauci kaže za nešto da je teorija, to znači da je to nešto bilo verifikovano kroz eksperimentalna ispitivanja, simulacije i modele, pri teorijskim ispitivanjima i kroz rezultate mjerenja, a pri tome su sva ova ispitivanja izvedena od strane više različitih naučnika.
Darvinova teorija se pokazala i pokazuje kao tacna. Ne radi se tu o istini ili neistini.
- GAU 8
#681 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
A, ne ne ne.... opet pokusaj izjednacavanjaBig Boy wrote:Sama Darwinova teorija se bukvalno temelji na dogmama te je, kao i bilo koju vjeru, ne mozes pobijati cinjenicama vec razmisljanjima i individualnom logikom. Teorija je svakako puna rupa ali i tu postoje fanatici koji ne daju reci za drugacije.
Darwina ostavi, on je bio aktuelan 1859 i tad se to moglo smatrati terijom.
Danas niko vise ne "vjeruje u Darwinovu teoriju". Danas se biologija bavi evolucijom na sasvim drugacijem nivou od gore navedenih gustera.
Sada je 2010, i evoluciona biologija je svjetlosnim godinama napredovala, i jos napreduje.
Stoga je i jasno sto kreacionisti kaskaju za ovim razvojem.
Dok se kreacionisti bave supljom kako je "covjek postao ili ne od majmuna" i to pokusavaju opovrgnuti kojekakvim rupama u Darwinovoj knjizi staroj 150 godina, ta cinjenica je odavno do u tancine pojasnjena.
I btw. covjek zaista nije "postao od majmuna". Covjek i danasnji majmuni imaju zajednickog pretka.
- therrarrius
#682 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
e pa sada, ova e tema otisla mozda i predaleko.
Dali je Kreator stvorio inteligenciju ili je inteligencija stvorila kreatora?
Kako god da postavite pitanje zakljucak je isti, a to je da je lose i povrsno odradjeno.
Dali je Kreator stvorio inteligenciju ili je inteligencija stvorila kreatora?
Kako god da postavite pitanje zakljucak je isti, a to je da je lose i povrsno odradjeno.
-
Bitte_Halt_ja_ja
#683 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Big Boy wrote:Sama Darwinova teorija se bukvalno temelji na dogmama te je, kao i bilo koju vjeru, ne mozes pobijati cinjenicama vec razmisljanjima i individualnom logikom. Teorija je svakako puna rupa ali i tu postoje fanatici koji ne daju reci za drugacije.
Prvo jaje pa koka. Nije to nikakva misterija.
- nurko
#684 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
zar nije bio prvo gušterBitte_Halt_ja_ja wrote: Prvo jaje pa koka. Nije to nikakva misterija.
-
vedrank
#685 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
ne pokusvaj objasniti, raspravljas sa likom koji nije procitao nista od darvina a da ne pricamo o novijim teorijama evolucije...GAU 8 wrote:A, ne ne ne.... opet pokusaj izjednacavanjaBig Boy wrote:Sama Darwinova teorija se bukvalno temelji na dogmama te je, kao i bilo koju vjeru, ne mozes pobijati cinjenicama vec razmisljanjima i individualnom logikom. Teorija je svakako puna rupa ali i tu postoje fanatici koji ne daju reci za drugacije.
Darwina ostavi, on je bio aktuelan 1859 i tad se to moglo smatrati terijom.
Danas niko vise ne "vjeruje u Darwinovu teoriju". Danas se biologija bavi evolucijom na sasvim drugacijem nivou od gore navedenih gustera.
Sada je 2010, i evoluciona biologija je svjetlosnim godinama napredovala, i jos napreduje.
Stoga je i jasno sto kreacionisti kaskaju za ovim razvojem.
Dok se kreacionisti bave supljom kako je "covjek postao ili ne od majmuna" i to pokusavaju opovrgnuti kojekakvim rupama u Darwinovoj knjizi staroj 150 godina, ta cinjenica je odavno do u tancine pojasnjena.
I btw. covjek zaista nije "postao od majmuna". Covjek i danasnji majmuni imaju zajednickog pretka.
- pike
#686 Re: Dokaz da kreator *NE* postoji (ili da nema smisla za humor)
DrugaGimnazija wrote:Izgleda da je bas tako. Ne vidim nikoga kako pobija moj zakljucak...statix wrote:Taj rad...mozda bi takodje trebalo u skole uvesti i izucavanje "inteligentnog padanja" umjesto gravitacije!
Ovo je provala jednog komicara zvanog Bill Hicks koji je na zalost umro 94-te.
- GAU 8
#687 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Prije svega, ID nije ni (naucna) teorija. Ne posjeduje nijedan element, koji bi ID kvalificirao kao teoriju.
To je iskljucivo dogma.
To je iskljucivo dogma.
- chengaba
#688 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
I upravo zato je na podforumu "Religija"!GAU 8 wrote:Prije svega, ID nije ni (naucna) teorija. Ne posjeduje nijedan element, koji bi ID kvalificirao kao teoriju.
To je iskljucivo dogma.
- GAU 8
#689 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
E pa zasto ne ostane tu, vec se trpa negdje gdje ne pripada?chengaba wrote:I upravo zato je na podforumu "Religija"!GAU 8 wrote:Prije svega, ID nije ni (naucna) teorija. Ne posjeduje nijedan element, koji bi ID kvalificirao kao teoriju.
To je iskljucivo dogma.
- GAU 8
#690 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Za one ne znaju engleski:
"Institutu Kreacionističkih Studija" u Teksasu nije dozvoljeno provođenje master studija i izdavanje odgovaraucih zvanja jer nisu uspjeli iznijeti nijedan valjan argument prilikom podnosenja zahtjeva.
http://ncse.com/news/2010/06/legal-defeat-icr-005583
"Institutu Kreacionističkih Studija" u Teksasu nije dozvoljeno provođenje master studija i izdavanje odgovaraucih zvanja jer nisu uspjeli iznijeti nijedan valjan argument prilikom podnosenja zahtjeva.
http://ncse.com/news/2010/06/legal-defeat-icr-005583
- statix
#691 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Vecina ovih danasnjih misticnih ucenja, zakon privlacnosti
, ezotericna ucenja, i ostale gluposti vuku porijeklo iz SAD. Prvenstveno sto je ogromno,a pri tom slobodno i tolerantno trziste. Medjutim, ljudi su krajnje neobrazovani (mislim na osnovno i srednje obrazovanje). Samim tim ono je plodno za raznorazne manipulatore koji pljackaju narod sa izmisljotinama.
- Jazz_Junkie
#692 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Postoje li, kada je u pitanju nepoznavanje teorije evolucije, vece neznalice od evangelikalnih kreacionista i ID-sljedbenika? Dakako: islamski kreacionisti. Posebno oni koji se furaju na bivseg pacijenta turskih ludnica, Haruna Jahiju aka Adnana Oktara, misterioznog lika koji slici antagonistima iz starijih James Bond filmova. Posto islamski kreacionisti nisu razvili svoj program, odnosno izmislili svoje pseudoznanstvene "argumente", oni jednostavno kopiraju i citiraju svoje krscanske kolege. Primijetio sam da je medju njima postao popularan propali argument "nesvedive slozenosti" kojim se sluzi americki ID-pokret. Inace, inicijator tog "argumenta" je Michael Behe.
Kreacionizam (bukvalno vjerovanje u mit iz knjige Genesis, tj. da je svijet 6000 godina star) i Intelligent Design (razvoj zivota ima "inteligentan uzrok" iza cega se krije krscanski bog) su nauka koliko i stihovi Seke Aleksic. Sljedbenici i publicisti ovih ideologija ne ispunjavaju uvjete da bi mogle biti okvalificirane kao znanstvene teorije. Ne sluze se znanstvenom metodologijom istrazivanja, ne publiciraju u znanstvenim zurnalima nego svoju propagandu prodaju znanstvenim laicima putem interneta, i zbog toga jednostavno ostaju ideologije. Za njihove tvrdnje ne postoji nijedan empiricni dokaz, no sve to im ne predstavlja smetnju za difamiranje evolucione biologije i ljudi koji ulazu veliki trud i rad ciji rezultati baziraju na veoma dobro dokumentovanim cinjenicama. Evolucija nije jucer potvrdjena niti u sferama znanstvenog svijeta postoje kontroverze oko iste: ona je definitivno potvrdjena prije najmanje 50 godina.
Da kreacionizam i ID pokret ispunjavaju kriterije za znanstveno argumentovanje, obracali bi se naucnicima umjesto ljudima koji jednostavno nemaju veze o evoluciji. Tipicne metode kreacionista u sirenju dezinformacija su recimo pokusaj prikazivanja evolucije kao svjetonazora umjesto naucne teorije koja bazira na cinjenicama, ili citiranje drugih kreacionista sa doktorskim titulama da bi svojim tvrdnjama dodijelili autoritet. Harun Jahija ide cak do te mjere da teoriju evolucije optuzuje kao korijen nacionalsocijalizma i rasizma. Kreacionisti se ne zanimaju za nauku. Njima je samo bitan politicki utjecaj, prozelitizam i rusenje sekularne drzave tamo gdje ona postoji. Najbolji dokaz su SAD.
Kreacionizam (bukvalno vjerovanje u mit iz knjige Genesis, tj. da je svijet 6000 godina star) i Intelligent Design (razvoj zivota ima "inteligentan uzrok" iza cega se krije krscanski bog) su nauka koliko i stihovi Seke Aleksic. Sljedbenici i publicisti ovih ideologija ne ispunjavaju uvjete da bi mogle biti okvalificirane kao znanstvene teorije. Ne sluze se znanstvenom metodologijom istrazivanja, ne publiciraju u znanstvenim zurnalima nego svoju propagandu prodaju znanstvenim laicima putem interneta, i zbog toga jednostavno ostaju ideologije. Za njihove tvrdnje ne postoji nijedan empiricni dokaz, no sve to im ne predstavlja smetnju za difamiranje evolucione biologije i ljudi koji ulazu veliki trud i rad ciji rezultati baziraju na veoma dobro dokumentovanim cinjenicama. Evolucija nije jucer potvrdjena niti u sferama znanstvenog svijeta postoje kontroverze oko iste: ona je definitivno potvrdjena prije najmanje 50 godina.
Da kreacionizam i ID pokret ispunjavaju kriterije za znanstveno argumentovanje, obracali bi se naucnicima umjesto ljudima koji jednostavno nemaju veze o evoluciji. Tipicne metode kreacionista u sirenju dezinformacija su recimo pokusaj prikazivanja evolucije kao svjetonazora umjesto naucne teorije koja bazira na cinjenicama, ili citiranje drugih kreacionista sa doktorskim titulama da bi svojim tvrdnjama dodijelili autoritet. Harun Jahija ide cak do te mjere da teoriju evolucije optuzuje kao korijen nacionalsocijalizma i rasizma. Kreacionisti se ne zanimaju za nauku. Njima je samo bitan politicki utjecaj, prozelitizam i rusenje sekularne drzave tamo gdje ona postoji. Najbolji dokaz su SAD.
-
callmethebreeeze
#693 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
isjecak intervjua jahje nedzadu laticu (lud i ludji)
U knjizi „Teorija zabluda evolucije“ iznijeli ste veliku polemiku s darvinističko-materijalističkim stavovima. Vjerujete li da možete odbraniti islamski svijet od utjecaja ovih ideja, jer je darvinizam, prema mom mišljenju, najveća ideja širka modernog doba?
- Smatram da u ovom momentu darvinizam uopće nije opasnot po islamski svijet. Mi smo ih porazili u Evropi, u Engleskoj, u Francuskoj,... itd i zato su oni u ovom momentu u šoku. Jednostavno smo ih pogazili. Još se trude da sačuvaju samo svoje pozicije. Malo je obrazovanih ljudi u svijetu koji danas vjeruju u tu teoriju. Možda u to vjeruju još samo neuke mase.
Napisali ste knjigu „Tajna ruka u Bosni“. Objavljena je i na bosanskom. U njoj iznosite neke tvrdnje koje su šokirale
bosanske muslimane. Koliko mislite da su bosanski muslimani bili žrtva teorije zavjere?
- Sve je to istina. Sve što sam napisao, istina je. Potkrijepili smo to dokazima. Ma šta uradile sile zla, opet su ih sile dobra
nadvladale kako tamo, tako i ovdje.
U istom djelu tvrdite da još od Sarajevskog atentata postoje snage na svjetskoj sceni koje rade na etničkom čišćenju mu-
slimana te da iza njih stoje masoni, kao što je Kisindžer?
- Tako je.
Prema Vašem mišljenju, ta je grupa davala podršku Srbima u posljednjem ratu?!
- Tako je.
Kad sam Vas prvi put sreo, pitali ste me o Aliji Izetbegoviću. Šta danas mislite o njemu?
- Vrlo poštujem i cijenim Aliju Izetbegovića. Pokazivao je ljepotu i bereket imana. Bio je čovjek koji je islamskom svijetu vratio osmijeh, podigao ugled i vrijednost islama. Bio je jedna vrlo važna i plemenita osoba i mi se ponosimo njime.
(Harun Yahya, budaletina i seoski varalica u svojoj ekskluzivnoj ispovijesti Nedžadu Latiću; Dnevni avaz)
ako neko vjeruje ovom liku, onda je zaista zreo za jagomira.
U knjizi „Teorija zabluda evolucije“ iznijeli ste veliku polemiku s darvinističko-materijalističkim stavovima. Vjerujete li da možete odbraniti islamski svijet od utjecaja ovih ideja, jer je darvinizam, prema mom mišljenju, najveća ideja širka modernog doba?
- Smatram da u ovom momentu darvinizam uopće nije opasnot po islamski svijet. Mi smo ih porazili u Evropi, u Engleskoj, u Francuskoj,... itd i zato su oni u ovom momentu u šoku. Jednostavno smo ih pogazili. Još se trude da sačuvaju samo svoje pozicije. Malo je obrazovanih ljudi u svijetu koji danas vjeruju u tu teoriju. Možda u to vjeruju još samo neuke mase.
Napisali ste knjigu „Tajna ruka u Bosni“. Objavljena je i na bosanskom. U njoj iznosite neke tvrdnje koje su šokirale
bosanske muslimane. Koliko mislite da su bosanski muslimani bili žrtva teorije zavjere?
- Sve je to istina. Sve što sam napisao, istina je. Potkrijepili smo to dokazima. Ma šta uradile sile zla, opet su ih sile dobra
nadvladale kako tamo, tako i ovdje.
U istom djelu tvrdite da još od Sarajevskog atentata postoje snage na svjetskoj sceni koje rade na etničkom čišćenju mu-
slimana te da iza njih stoje masoni, kao što je Kisindžer?
- Tako je.
Prema Vašem mišljenju, ta je grupa davala podršku Srbima u posljednjem ratu?!
- Tako je.
Kad sam Vas prvi put sreo, pitali ste me o Aliji Izetbegoviću. Šta danas mislite o njemu?
- Vrlo poštujem i cijenim Aliju Izetbegovića. Pokazivao je ljepotu i bereket imana. Bio je čovjek koji je islamskom svijetu vratio osmijeh, podigao ugled i vrijednost islama. Bio je jedna vrlo važna i plemenita osoba i mi se ponosimo njime.
(Harun Yahya, budaletina i seoski varalica u svojoj ekskluzivnoj ispovijesti Nedžadu Latiću; Dnevni avaz)
ako neko vjeruje ovom liku, onda je zaista zreo za jagomira.
-
Great Cornholio
#694 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Evolucija se desila i za nju postoje materijalni dokazi , ali ne može se isključiti mogućnost da je evolucijom upravljanjo od strane neke vanzemaljske sile. Ono što je sigurno je da muškarac nije nastao od gline i da žena nije nastala od muškarčevog rebra. I vjerska učenja su doprinijela razvoju nauke, jer su naučnici u želji da ih ospore dokazali njihove nelogičnosti i na taj način razvijali nauku.
-
Great Cornholio
#696 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Šta nema potporu, evolucijajOFLA wrote:Besmislenošću empirijskog dokazivanja nečeg što nije ili ne postoji, hrane se takva vjerovanja jer sama po sebi nemaju nikakvu potporu.Great Cornholio wrote:ne može se isključiti mogućnost da je evolucijom upravljanjo od strane neke vanzemaljske sile.
- statix
#697 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Ima li logike misliti kako "nesto" upravlja evolucijom, i pri tome se pridrzava zakona koje je samo kreiralo?
-
Great Cornholio
#698 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Ja ne želim dokazivati da to "nešto" postoji, ali mislim da se opcija sa uplitanjem tog "nečega" u proces evolucije ne može odbaciti ( ali vjerovatno se ne može ni dokazati, jer se na to "nešto" gleda kao na ono "nešto" što je stvorilo svijet u vjerskim knjigama). Možda je nekim majmunima to "nešto" pomoglo da se preobraze u ljude. Prirodom vladaju prirodni zakoni, ali možda priroda nije odradila kompletnu evoluciju, možda postoji i nešto iznad prirode.statix wrote:Ima li logike misliti kako "nesto" upravlja evolucijom, i pri tome se pridrzava zakona koje je samo kreiralo?
- GAU 8
#699 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Da li mislis na one SF aluzije, kako su Zemlju povremeno posjecivali vanzemaljci i potajno modificirali genom pojedinih vrsta, ili?Great Cornholio wrote:Ja ne želim dokazivati da to "nešto" postoji, ali mislim da se opcija sa uplitanjem tog "nečega" u proces evolucije ne može odbaciti ( ali vjerovatno se ne može ni dokazati, jer se na to "nešto" gleda kao na ono "nešto" što je stvorilo svijet u vjerskim knjigama). Možda je nekim majmunima to "nešto" pomoglo da se preobraze u ljude. Prirodom vladaju prirodni zakoni, ali možda priroda nije odradila kompletnu evoluciju, možda postoji i nešto iznad prirode.statix wrote:Ima li logike misliti kako "nesto" upravlja evolucijom, i pri tome se pridrzava zakona koje je samo kreiralo?
-
Great Cornholio
#700 Re: Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji
Možda se i tako nešto dešavalo, a možda uopšte nisu dolazili na Zemlju, možda su vanzemaljci djelovali iz daljine nekom vrstom zračenja i tako izazivali promjene u genomu pojedinih vrsta, a možda se ništa od toga nije desiloGAU 8 wrote:Da li mislis na one SF aluzije, kako su Zemlju povremeno posjecivali vanzemaljci i potajno modificirali genom pojedinih vrsta, ili?Great Cornholio wrote:Ja ne želim dokazivati da to "nešto" postoji, ali mislim da se opcija sa uplitanjem tog "nečega" u proces evolucije ne može odbaciti ( ali vjerovatno se ne može ni dokazati, jer se na to "nešto" gleda kao na ono "nešto" što je stvorilo svijet u vjerskim knjigama). Možda je nekim majmunima to "nešto" pomoglo da se preobraze u ljude. Prirodom vladaju prirodni zakoni, ali možda priroda nije odradila kompletnu evoluciju, možda postoji i nešto iznad prirode.statix wrote:Ima li logike misliti kako "nesto" upravlja evolucijom, i pri tome se pridrzava zakona koje je samo kreiralo?