''hrvatsko pitanje''???
- Prozor
HČSP Dr. Ante Starčević najotrije osuđuje ponaanje hrvatskih predstavnika u Komisiji za utvrđivanje simbola RS. Tiskani su mediji prenijeli vijest kako su se srpski i hrvatski predstavnici sloili s prijedlogom da na grbu RS i dalje dominantno budu zastupljeni elementi grba dinastije Nemanjića!? Mi, čisti pravai se s nevjericom pitamo: tko je ovlastio i koga zastupaju ovi veleizdajnici i poltroni Milorada Dodika? Otkuda istima ovlast krčmiti, makar papirnatu, konstitutivnost svim naroda u ovom, na genocidu nastalom, entitetu BiH?
Podsjećamo kako nikada spomenuta srpska dinastija nije imala jurisdikciju niti na jednom dijelu Bosne i Hercegovine, te nas začuđuje ovakvo izdajničko dranje ljudi oko dopredsjednika tzv. RS Stjepana Čordaa koji je, izgleda, totalno ovisan o političkim naputcima efova mu iz junih krajeva BiH.
Ovakvom kukavnom dranju kumuju i hvalospjevi pojedinih hrvatskih tiskovina, predvođenih "Večernjakom -izdanje za BiH, koji su soft - četnika Milorada Dodika proglasili medijskom osobom godine! Njegove nebuloze o "prisajedinjenju srpskih zemalja", pri čemu će njegovom voljom Hrvati dobiti mrvice sa stola, izazivaju ushit i masovni delirij kod Čordaovih nalogodavaca iz Hercegovine.
HČSP "Dr. Ante Starčević odbacuje svako zanemarivanje i preputanje sudbini svakog Hrvata u BiH, bez obzira gdje isti obitavao. Za nas ne postoje Hrvati podjeljeni na kaste. Odnositi se prema hrvatskom narodu koji ne ivi na ozemlju imaginarog "trećeg entiteta" omalovaavajuće i potcjenjivački čin je skrajnjeg ludila i nacionalne izdaje.
HČSP Dr. Ante Starčević podrava i opravdane zahtjeve političkih predstavnika iz Posavine (bez obzira na stranačku pripadnost) kako bi nazočili dogovoru o "Kreevskoj deklaraciji", jer se isti boje kako bi bili zanemareni u odnosu na Hrvate junije od Ivan-planine. kae se u saopćenju HČSP Dr. Ante Starčević. Koje je potpisao predsjednik Tadija Ljubičić.
Podsjećamo kako nikada spomenuta srpska dinastija nije imala jurisdikciju niti na jednom dijelu Bosne i Hercegovine, te nas začuđuje ovakvo izdajničko dranje ljudi oko dopredsjednika tzv. RS Stjepana Čordaa koji je, izgleda, totalno ovisan o političkim naputcima efova mu iz junih krajeva BiH.
Ovakvom kukavnom dranju kumuju i hvalospjevi pojedinih hrvatskih tiskovina, predvođenih "Večernjakom -izdanje za BiH, koji su soft - četnika Milorada Dodika proglasili medijskom osobom godine! Njegove nebuloze o "prisajedinjenju srpskih zemalja", pri čemu će njegovom voljom Hrvati dobiti mrvice sa stola, izazivaju ushit i masovni delirij kod Čordaovih nalogodavaca iz Hercegovine.
HČSP "Dr. Ante Starčević odbacuje svako zanemarivanje i preputanje sudbini svakog Hrvata u BiH, bez obzira gdje isti obitavao. Za nas ne postoje Hrvati podjeljeni na kaste. Odnositi se prema hrvatskom narodu koji ne ivi na ozemlju imaginarog "trećeg entiteta" omalovaavajuće i potcjenjivački čin je skrajnjeg ludila i nacionalne izdaje.
HČSP Dr. Ante Starčević podrava i opravdane zahtjeve političkih predstavnika iz Posavine (bez obzira na stranačku pripadnost) kako bi nazočili dogovoru o "Kreevskoj deklaraciji", jer se isti boje kako bi bili zanemareni u odnosu na Hrvate junije od Ivan-planine. kae se u saopćenju HČSP Dr. Ante Starčević. Koje je potpisao predsjednik Tadija Ljubičić.
- Prozor
HČSP Dr. Ante Starčević najotrije osuđuje ponaanje hrvatskih predstavnika u Komisiji za utvrđivanje simbola RS. Tiskani su mediji prenijeli vijest kako su se srpski i hrvatski predstavnici sloili s prijedlogom da na grbu RS i dalje dominantno budu zastupljeni elementi grba dinastije Nemanjića!? Mi, čisti pravai se s nevjericom pitamo: tko je ovlastio i koga zastupaju ovi veleizdajnici i poltroni Milorada Dodika? Otkuda istima ovlast krčmiti, makar papirnatu, konstitutivnost svim naroda u ovom, na genocidu nastalom, entitetu BiH?
-
Liska
Sapat, i Tito i ostali komunisti u vrhu su dobro znali jos za svoga zivota da ce se Jugoslavija tesko odrzati nakon njihovog odlaska sa vlasti. Te rasprave sam citao u proteklih 20 godina u puno novina i u puno knjiga. Kad pogledas, sto je to blisko izmedju Kosova i Slovenije. Razlika kao izmedju neba i zemlje. Nama je bilo fino, to stoji ali jebes to kad ti je fino dok jedan covjek drzi zemlju i sve se raspadne kad ode. Prema tome smo blizi zemljama nekim zemljama Afrike i Azije gdje se drzave raspadaju cim suveren umre.Šapat wrote:@Liska
Ma slicni smo mi po nacinu zivota jer i kod mene je isto kao i kod tebe. Isti praznici, ista raja, itd.
Madjutim, to da li nam je ili nije valjalo prije 17 godina je poprilicno diskutabilno, jer prvo moramo sagledati na koji nacin nam je postalo "nevaljalo". I ako mene pitas, narod kao narod je glup, na sve strane. Titici, znaci sve Titovi omladinci, pa onda i vojnici i generali, a nerijetko i njegovi politicari, su nakon njegove smrti skontali kako da se docepaju vlasti i onda su udarili na nesto sto je na ovim prostorima uvijek postojalo - nacionalizam i vjeru. Nazalost, svijest obicnog naroda, koji je tek izlazio iz partijskog miljea i nacina zivota, nije bila dovoljno razvijena da shvati u sta vodi stvaranje nacionalnih stranaka. To je, naravno, "namazanim" Titicima omogucilo da bez ikakvih problema ovladaju naivnim masama, udarajuci na njihovu vjeru i kroz to kreirajuci "nacionalnu svijest" i pripadnost. Namjerno stavljam ovo pod navodnike jer je to tada iskarikirano do maksimuma, sve s ciljem kreiranja svijesti o postojanju neprijatelja medju muslimanim, hrvatima i srbima. A i danas je isto, uostalom.
I onda, u takvoj atmosferi, nije im bilo nimalo tesko u glavama vec zaludjenih stvoriti i sliku o neprijatelju koji, u stvari, tada uopste nije postojao. SDS je preko JNA naoruzavao srbe na sve strane, automatski im usadjujuci strah od muslimana i hrvata, dok su u tom momentu ovi drugi bili totalno nepripremljeni, cak i ne shvatajuci sta se desava. Naravno, pricam o masama. To je to, ukratko.
Sto se tice pitanja kako bi Hrvati prosli da se nije umijesala Hrvatska, pa mislim da se tu bas i nema puno sta pricati. Tudjman je sa Slobom dogovarao podjelu BiH, i to se danas definitvno zna. Da to nije bilo tako, vjerovatno bi i rat u BiH trajao puno krace jer bi Hrvati i Bosnjaci zajednickim snagama puno ranije zavrsili sa Srbima. Kao sto je i uradjeno '95 , na kraju krajeva. Ali, ako ne znas kako je poceo sukob izmedju ABiH i HVO, evo kratki pregled. Oruzje za ABiH koje je teskom mukom kupljeno i konacno transportovano prema nama '93, a dolazilo je preko Hrvatske i HVO-a, u par dijelova je do nas doslo samo prvim i drugim, manjim, dijelom. Nakon toga je sve stalo jer je HVO sve jednostavno prisvojio i na taj nacin su i Sarajevo i veci dio ABiH ostali bez tog oruzja, a samim tim i bez mogucnosti odbrane. De facto, tim cinom je HVO pokazao svoje neprijateljstvo i tako je sukob i poceo. Snimku ovog sastanka, rasprave i razgovora izmedju Halilovica i (cini mi se) Petkovica si mogao vidjeti i na TV.
Dakle, i pored vrlo dobrih odnosa izmedju ABiH i HVO tokom '92 i pocetkom '93, ipak se sve uspjelo preokrenuti u kontru, a onda se sve vratilo na isto '95. Zakljucak o tome sta bi bilo sa Hrvatima u BiH da nije bilo ovog suludog sukoba, odnosno da je sve ostalo kao sto je bilo '92, mozes i sam izvuci.
Sad rat Armije BiH i HVO. Ne zelim braniti Tudjmanovu politiku koja je bila umnogome pogresna pogotovo prema Bosnjacima. Ali i takav Tudjman je nudio otvoreno vojno saveznistvo jos prije pocetka rata i Alija ga nije prihvatio (izjavio S. Halilovic na FTV). I takav Tudjman je dosta pomogao Armiji BiH sto naoruzanjem, sto obukom ljudi. Skoro sve specijalne jedinice Armije BiH su prosle obuku u Hrvatskoj. To i nije normalno ponasanje covjeka koji namjerava ratovati sa takvima. Imamo li slucaj da su u Srbiji obucavane specijalne jedinice Armije BiH ili zasto Zelene beretkr nisu poslate u Srbiju na obuku nego u Hrvatsku?
S. Halilovic isto izjavljuje da se naoruzanje moglo dobijati skoro citavu 1993. godinu bez velikih problema i da je glavni problem bio nezakonita i nenamjenska potrosnja sredstava za naoruzanje od znamo vec koga. Isto tako, dijelim rati izmedju Armije i HVO u Hercegovini i srednjoj Bosni. U Hercegovini je HVO napao Armiju, bar u Mostaru ( u Konjicu i Jablanici je napala Armija) a Armija BiH je napala HVO u srednjoj Bosni. Vitez nije bio u posebno boljoj situaciji okruzen od Armije nego istocni Mostar. Zlocina je bilo, nazalost, na obje strane. Logora je bilo na obje strane, barem oko toga ne bi trebalo biti diskusije. Tudjman je namjeravao ohrabren raznoraznim medjunarodnim medijatorima uzeti dio BiH i tu nema spora. Ali je meni smijesno da je Tudjman zlocinac a npr. notorni ustasa kao sto je Kraljevic heroj. Kraljevic je BiH gledao samo kao dio NHD a Bosnjake kao Hrvate islamske vjeroispovijesti.
A o Aliji i njegovoj stvarnoj namjeri da napravi drzavu gdje ce svi biti ravnopravni i nema potrebe puno govoriti. Sve se vidjelo jer takva vojska onda ne cini zlocine nad drugim narodima.
Prema meni, da nije bilo Hrvatske u BiH ne bi ostao nijedan Hrvat. Suludo je ocekivati zajednicku borbu izmedju Bosnjaka i Hrvata protiv Srba bez Hrvatske kao saveznika. Mozda ne bi ni bilo tog saveznistva nego bi bilo saveznistvo Bosnjaka i Srba protiv Hrvata? To su stvari na koje cemo tesko naci realan odgovor jer je bilo i pregovora i potpisanih sporazuma izmedju Krajisnika i Izetbegovica.
-
Alfaromeo
Liska..
Slazem se sa dosta stvari,ali ne sa svim
Tacno je ja licno barem mislim da bi doslo do saveznistva sa Srbima da Hrvatska nije odigrala tu ulogu..
Razloga je mnogo..
Dijelimo vecinu opstina mislim mi Bosnjaci i Srbi za razliku od Hrvata mislim da dijelimo 4 sa vama
Imamo i vise slicnosti turbo folk
Alijini odnosi sa Krajisnikom isto tacno
Nas problem je da smo morali izmedju 2 susjeda da biramo jednu opciju da li je ona bila prava ,recimo, ostaje da razmisljamo,
Nemoj me pogresno shvatiti ja sam zahvalan za dosta stvari ali se pitam da li bi bolje prosli u ratu recimo da smo bili saveznici sa Srbima..
I slazem se za Kraljevica koji je BiH vidio samo kao zupaniju u Hrvatskoj a ne kao suverenu drzavu..
Tacno je ja licno barem mislim da bi doslo do saveznistva sa Srbima da Hrvatska nije odigrala tu ulogu..
Razloga je mnogo..
Dijelimo vecinu opstina mislim mi Bosnjaci i Srbi za razliku od Hrvata mislim da dijelimo 4 sa vama
Imamo i vise slicnosti turbo folk
Nas problem je da smo morali izmedju 2 susjeda da biramo jednu opciju da li je ona bila prava ,recimo, ostaje da razmisljamo,
Nemoj me pogresno shvatiti ja sam zahvalan za dosta stvari ali se pitam da li bi bolje prosli u ratu recimo da smo bili saveznici sa Srbima..
I slazem se za Kraljevica koji je BiH vidio samo kao zupaniju u Hrvatskoj a ne kao suverenu drzavu..
- osa
bolje bi prošli samo ako bi masovno prešli na "veru pradedovsku", a i onda tko zna.Alfaromeo wrote:Liska..
Razloga je mnogo..
Imamo i vise slicnosti turbo folk![]()
-
Alfaromeo
Ma da ovako je bolje biti Hrvatsko cvijece..
Mojne da nas volite..
Razlika izmedju Hrvata i Srba je da su ovi 2 igrali otvorenih karata..
Znalo se ili ja njega ili on mene nista nema izmedju..
Sa Hrvatima je bilo malo drugacije ali nije ni bitno..
Pusti to veru pradedovu....
Nisu ni u Sandzaku mijenjali vjeru pa sta je tu sad...
Ja sam samo dao moje misljenje i razmisljanja da li bi manje Bosnjaka stradalo u BiH da je bilo vojno saveznistvo sa drugom stranom niti vise niti manje od toga..
Sve ostalo mozes da tumacis kako ti volja tvoja licna stvar..
Inace nauka i masta mogu svasta
Mojne da nas volite..
Razlika izmedju Hrvata i Srba je da su ovi 2 igrali otvorenih karata..
Znalo se ili ja njega ili on mene nista nema izmedju..
Sa Hrvatima je bilo malo drugacije ali nije ni bitno..
Pusti to veru pradedovu....
Nisu ni u Sandzaku mijenjali vjeru pa sta je tu sad...
Ja sam samo dao moje misljenje i razmisljanja da li bi manje Bosnjaka stradalo u BiH da je bilo vojno saveznistvo sa drugom stranom niti vise niti manje od toga..
Sve ostalo mozes da tumacis kako ti volja tvoja licna stvar..
Inace nauka i masta mogu svasta
- Prozor
hajde sa tobom se moze razgovaratiLiska wrote:Sapat, i Tito i ostali komunisti u vrhu su dobro znali jos za svoga zivota da ce se Jugoslavija tesko odrzati nakon njihovog odlaska sa vlasti. Te rasprave sam citao u proteklih 20 godina u puno novina i u puno knjiga. Kad pogledas, sto je to blisko izmedju Kosova i Slovenije. Razlika kao izmedju neba i zemlje. Nama je bilo fino, to stoji ali jebes to kad ti je fino dok jedan covjek drzi zemlju i sve se raspadne kad ode. Prema tome smo blizi zemljama nekim zemljama Afrike i Azije gdje se drzave raspadaju cim suveren umre.Šapat wrote:@Liska
Ma slicni smo mi po nacinu zivota jer i kod mene je isto kao i kod tebe. Isti praznici, ista raja, itd.
Madjutim, to da li nam je ili nije valjalo prije 17 godina je poprilicno diskutabilno, jer prvo moramo sagledati na koji nacin nam je postalo "nevaljalo". I ako mene pitas, narod kao narod je glup, na sve strane. Titici, znaci sve Titovi omladinci, pa onda i vojnici i generali, a nerijetko i njegovi politicari, su nakon njegove smrti skontali kako da se docepaju vlasti i onda su udarili na nesto sto je na ovim prostorima uvijek postojalo - nacionalizam i vjeru. Nazalost, svijest obicnog naroda, koji je tek izlazio iz partijskog miljea i nacina zivota, nije bila dovoljno razvijena da shvati u sta vodi stvaranje nacionalnih stranaka. To je, naravno, "namazanim" Titicima omogucilo da bez ikakvih problema ovladaju naivnim masama, udarajuci na njihovu vjeru i kroz to kreirajuci "nacionalnu svijest" i pripadnost. Namjerno stavljam ovo pod navodnike jer je to tada iskarikirano do maksimuma, sve s ciljem kreiranja svijesti o postojanju neprijatelja medju muslimanim, hrvatima i srbima. A i danas je isto, uostalom.
I onda, u takvoj atmosferi, nije im bilo nimalo tesko u glavama vec zaludjenih stvoriti i sliku o neprijatelju koji, u stvari, tada uopste nije postojao. SDS je preko JNA naoruzavao srbe na sve strane, automatski im usadjujuci strah od muslimana i hrvata, dok su u tom momentu ovi drugi bili totalno nepripremljeni, cak i ne shvatajuci sta se desava. Naravno, pricam o masama. To je to, ukratko.
Sto se tice pitanja kako bi Hrvati prosli da se nije umijesala Hrvatska, pa mislim da se tu bas i nema puno sta pricati. Tudjman je sa Slobom dogovarao podjelu BiH, i to se danas definitvno zna. Da to nije bilo tako, vjerovatno bi i rat u BiH trajao puno krace jer bi Hrvati i Bosnjaci zajednickim snagama puno ranije zavrsili sa Srbima. Kao sto je i uradjeno '95 , na kraju krajeva. Ali, ako ne znas kako je poceo sukob izmedju ABiH i HVO, evo kratki pregled. Oruzje za ABiH koje je teskom mukom kupljeno i konacno transportovano prema nama '93, a dolazilo je preko Hrvatske i HVO-a, u par dijelova je do nas doslo samo prvim i drugim, manjim, dijelom. Nakon toga je sve stalo jer je HVO sve jednostavno prisvojio i na taj nacin su i Sarajevo i veci dio ABiH ostali bez tog oruzja, a samim tim i bez mogucnosti odbrane. De facto, tim cinom je HVO pokazao svoje neprijateljstvo i tako je sukob i poceo. Snimku ovog sastanka, rasprave i razgovora izmedju Halilovica i (cini mi se) Petkovica si mogao vidjeti i na TV.
Dakle, i pored vrlo dobrih odnosa izmedju ABiH i HVO tokom '92 i pocetkom '93, ipak se sve uspjelo preokrenuti u kontru, a onda se sve vratilo na isto '95. Zakljucak o tome sta bi bilo sa Hrvatima u BiH da nije bilo ovog suludog sukoba, odnosno da je sve ostalo kao sto je bilo '92, mozes i sam izvuci.
Sad rat Armije BiH i HVO. Ne zelim braniti Tudjmanovu politiku koja je bila umnogome pogresna pogotovo prema Bosnjacima. Ali i takav Tudjman je nudio otvoreno vojno saveznistvo jos prije pocetka rata i Alija ga nije prihvatio (izjavio S. Halilovic na FTV). I takav Tudjman je dosta pomogao Armiji BiH sto naoruzanjem, sto obukom ljudi. Skoro sve specijalne jedinice Armije BiH su prosle obuku u Hrvatskoj. To i nije normalno ponasanje covjeka koji namjerava ratovati sa takvima. Imamo li slucaj da su u Srbiji obucavane specijalne jedinice Armije BiH ili zasto Zelene beretkr nisu poslate u Srbiju na obuku nego u Hrvatsku?
S. Halilovic isto izjavljuje da se naoruzanje moglo dobijati skoro citavu 1993. godinu bez velikih problema i da je glavni problem bio nezakonita i nenamjenska potrosnja sredstava za naoruzanje od znamo vec koga. Isto tako, dijelim rati izmedju Armije i HVO u Hercegovini i srednjoj Bosni. U Hercegovini je HVO napao Armiju, bar u Mostaru ( u Konjicu i Jablanici je napala Armija) a Armija BiH je napala HVO u srednjoj Bosni. Vitez nije bio u posebno boljoj situaciji okruzen od Armije nego istocni Mostar. Zlocina je bilo, nazalost, na obje strane. Logora je bilo na obje strane, barem oko toga ne bi trebalo biti diskusije. Tudjman je namjeravao ohrabren raznoraznim medjunarodnim medijatorima uzeti dio BiH i tu nema spora. Ali je meni smijesno da je Tudjman zlocinac a npr. notorni ustasa kao sto je Kraljevic heroj. Kraljevic je BiH gledao samo kao dio NHD a Bosnjake kao Hrvate islamske vjeroispovijesti.
A o Aliji i njegovoj stvarnoj namjeri da napravi drzavu gdje ce svi biti ravnopravni i nema potrebe puno govoriti. Sve se vidjelo jer takva vojska onda ne cini zlocine nad drugim narodima.
Prema meni, da nije bilo Hrvatske u BiH ne bi ostao nijedan Hrvat. Suludo je ocekivati zajednicku borbu izmedju Bosnjaka i Hrvata protiv Srba bez Hrvatske kao saveznika. Mozda ne bi ni bilo tog saveznistva nego bi bilo saveznistvo Bosnjaka i Srba protiv Hrvata? To su stvari na koje cemo tesko naci realan odgovor jer je bilo i pregovora i potpisanih sporazuma izmedju Krajisnika i Izetbegovica.
I posto izgledas iskren, imam jedno pitanje za tebe. je li ti ozbiljno smatras da su ARBIH i HVO bili isti tokom njihovog rata? Ali iskreno sada...
-
Liska
Ja to ne gledam na nacin da li su bili isti. Po meni su i jedni i drugi vodili dvostruku politiku. Ako cemo gledati na zlocine, i HVO i Armija su imali logore za ljude druge nacionalnosti. I jedni i drugi su izvrsili veliki broj zlocina nad ljudima druge nacionalnosti. Da se spustim na osobni nivo, ja bih se u Mostaru prikljucio seseljevcima da su se pojavili i rekli boricemo se protiv JNA. U tom momentu se to cini kao ispravna i mudra odluka ali na kraju ispada nesto drugo. Isto vrijedi i za Armiju BiH jer se ona ipak nije borila za drzavu u kojoj bi svi bili ravnopravni i konstitutivni. Dakle, zasto bih se ja borio u Armiji BiH i sutra dosao u priliku da rodjenje roditelje zatvaram u logor ili da ih protjerujem ih kuce?!
-
Liska
Alfaromeo, nema vjecnih saveznistava nego vjecnih interesa. Bosnjaci nikada ne bi imali nezavisnu BiH bez Hrvata. Da su za saveznike uzeli Srbe ostali bi u Jugoslaviji i mozda bolje prosli nego sada. Iako je i to veliko pitanje s obzirom na srpsku politiku i na njeno gledanje prema Bosnjacima. Sta bi bilo sa Hrvatima u BiH da je JNA dobila rat u Hrvatskoj? Ne moras mi odgovoriti, to je samo retoricko pitanje. Zavrsili bi kao Srebrenicani.Alfaromeo wrote:Liska..
Razloga je mnogo..
Imamo i vise slicnosti turbo folk![]()
- osa
bez obzira na mnoga razmišljanja pogotovo od strane bošnjaka o tome kako većina hrvata drži figu u džepu kada govori o bih, moje je mišljenje da je doprinos hrvata za opstanak bih nemjerljiv. sjetite se referenduma na koji su hrvati masovno izašli i izjasnili se za nezavisnu bih( iako mnogi bošnjaci smatraju da je to napravljeno isključivo iz straha od ostanka u jugoslaviji ili velikoj srbiji, možda i tu ima nešto ali ako želiš naći urotu naći ćeš je na svakom koraku), početkom rata jedini iole pripremljeni dio bih koji je pružio otpor četnicima su bili hrvati i oni bošnjaci koji su se borili s njima rame uz rame u postrojbama hvo, stalno se spočitava hrvatima samoorganiziranje u hr hb, što ja čak najvećim dijelom niti ne osuđujem (zbog logora, protjerivanja i sl.), ali da su hrvati čekali da ih organizira predsjedništvo bih i njegov predsjednik koji je donosio totalno loše procjene o mogućnostima izbijanja rata u bih danas ih u bih vjerovatno ne bi niti bilo, i konačno na kraju rata tko je ponovo odraio najveći posao kod lomljenja srba, braća iz hrvatske ( iako se opet podmeće teza da je to hv radila isključivo zbog hrvatskih interesa, vjerovatno dijelom i je, ali prije svega je bošnjački interes bio da se odblokira bihać, da se spoji s travnikom) htjeli to bošnjaci priznati ili ne. zato sva ova priča o tome da hrvati nisu za bih ne pije vodu, ali bi oni da bih bude onakva kakva bi i njima odgovarala, a ne da im drugi govore i određuju šta je za njih dobro, kojim jezikom da govore isl.
- fantom slobode
Mislim da citava postavka ovoga sto napisa bi se ipak mogla posmatrati malo drugacije.Postoji objasnjenje zasto se nije moglo otvoreno reci da ce rata biti.Zasluge HV u BiH, ili nemobilizacije Bosnjaka u JNA u ratu u Hrvatskoj, uostalom ucesce Bosnjaka u otporu i odbrani Hrvatske(1250poginulih,cini mi se procitah na T-portalu),otpor je pruzen i u dijelovima gdje Hrvati nisu ni prisutni, znaci sve te stvari nisu bile stetne ni jednom od ova dva naroda, a ni za vecinu gradjana BiH.Alternativa je bila ostanak u krnjoj Jugoslaviji koja je ocigledno imala reakcionarne ideje i nije davala mogucnost normalnog zivota nijednom od naroda(ukljucujuci i srpski).osa wrote:bez obzira na mnoga razmišljanja pogotovo od strane bošnjaka o tome kako većina hrvata drži figu u džepu kada govori o bih, moje je mišljenje da je doprinos hrvata za opstanak bih nemjerljiv. sjetite se referenduma na koji su hrvati masovno izašli i izjasnili se za nezavisnu bih( iako mnogi bošnjaci smatraju da je to napravljeno isključivo iz straha od ostanka u jugoslaviji ili velikoj srbiji, možda i tu ima nešto ali ako želiš naći urotu naći ćeš je na svakom koraku), početkom rata jedini iole pripremljeni dio bih koji je pružio otpor četnicima su bili hrvati i oni bošnjaci koji su se borili s njima rame uz rame u postrojbama hvo, stalno se spočitava hrvatima samoorganiziranje u hr hb, što ja čak najvećim dijelom niti ne osuđujem (zbog logora, protjerivanja i sl.), ali da su hrvati čekali da ih organizira predsjedništvo bih i njegov predsjednik koji je donosio totalno loše procjene o mogućnostima izbijanja rata u bih danas ih u bih vjerovatno ne bi niti bilo, i konačno na kraju rata tko je ponovo odraio najveći posao kod lomljenja srba, braća iz hrvatske ( iako se opet podmeće teza da je to hv radila isključivo zbog hrvatskih interesa, vjerovatno dijelom i je, ali prije svega je bošnjački interes bio da se odblokira bihać, da se spoji s travnikom) htjeli to bošnjaci priznati ili ne. zato sva ova priča o tome da hrvati nisu za bih ne pije vodu, ali bi oni da bih bude onakva kakva bi i njima odgovarala, a ne da im drugi govore i određuju šta je za njih dobro, kojim jezikom da govore isl.
Niko ne treba da pravi logore, niko ne treba nikoga da maltretira i treba se raditi na boljem sutra za sve narode i gradjane BiH, a to se moze samo saradnjom i ne-zatvaranjem u nacionalne torove.Ugrozenost bilo koga se moze zakonski regulisati, tu se dize prevelika prasina, da bi se skrenula tema dalje od ekonomske i pravne drzave.
- and
kad se objave transkripti razgovora iz karadjordjeva puno toga ce biti jasnije oko uloge hrvata u bih.ako ste na referendumu glasali za nezavisnu drzavu bih zasto se za nju niste borili.da li ste 93 u bih bili ugrozeni od bosanaca i hercegovaca.vi ne postujete ni hrvatsku kao drzavu jer ne postujete instituciju predsjednika,vi samo postujete ideju.ideja je izgleda ponovo ozivjela u karadjordjevu i ko nije za tu ideju nije dobar,pa ni mesic.znaci i u miru vi se nastavljate boriti za tu ideju,a na nama je da se protiv toga borimo.mi imamo samo jednu domovinu bih i nedamo je.vi uvijek imate rezervnu varijantu,mi nemamo.
- and
kad se objave transkripti razgovora iz karadjordjeva puno toga ce biti jasnije oko uloge hrvata u bih.ako ste na referendumu glasali za nezavisnu drzavu bih zasto se za nju niste borili.da li ste 93 u bih bili ugrozeni od bosanaca i hercegovaca.vi ne postujete ni hrvatsku kao drzavu jer ne postujete instituciju predsjednika,vi samo postujete ideju.ideja je izgleda ponovo ozivjela u karadjordjevu i ko nije za tu ideju nije dobar,pa ni mesic.znaci i u miru vi se nastavljate boriti za tu ideju,a na nama je da se protiv toga borimo.mi imamo samo jednu domovinu bih i nedamo je.vi uvijek imate rezervnu varijantu,mi nemamo.
-
kozmopolitanac
svaka drzava ako moza utice na drugu koliko moze. najmocnija, amerika, petlja se svuda i svima govori sta da rade. manje mocne, kao sto su hrvatska i srbija, uticu na bosnu. uvijek ce se hrvatska petljati u poslove bih to nema veze nisacim drugim osim sa cinjenicom da mogu. i dok mogu to ce i da rade.
- osa
Kad se objave ovi transkripti kad se objave oni transkripti, pa što se već jednom ne objave, svako ima svoje mišljenje, moje je da je bošnjačko rukovodstvo početkom rata vodilo lošu i kalkulantsku politiku umjesto da je svoje stanovništvo pripremalo za rat , jer bi svaki iole pametan političar i strateg na primjeru hrvatske vidio šta će biti u bih i još 100 puta gore, ali ne, nego izjave tipa ovo nije naš rat, jna će smiriti situaciju i sl., e lijepi moj kad se jednom kotač povijesti okrene u jednom smjeru teško ga je zaustaviti. svi vi pričate o odgovornosti franje tuđmana i rh zbog rata u bih( ona sigurno postoji),ali prvo treba malo pogledati u svoje dvorište i čuti svoje transkripte. zašto gospodin izetbegović nije na početku rata otvoreno izjavio da je jna neprijateljska vojska da će biti napadnuta na svakom dijelu teritorija bih, odmah zatražio pomoć rh ( ma tada ni rh nije bila u nekom bajnom položaju, ali bi pomogli koliko se može) i povlačenje jna u pravcu srbije i crne gora, pa poslije onakve izjave o nestanku jednog naroda karadžić je isti tren morao biti uhapšen odmah u skupštini od strane samih zastupnika bošnjaka a oni su ćutili kao pičke, i kad su se hrvati sami organizirali kad su stvari krenulo neželjenim tijekom onda su za sve krivi9 hrvati, moj jarane tebi treba malo širine u pogledu. a rezervnu opciju ima svaki pametan čovjek pa pitaj mnoge svoje sunarodnjake pogotovo političare, biznismene i islamske velikodostojnike čiju putivnicu imaju i koja je njihova rezervan varijante. a koja je tvoja.?and wrote:kad se objave transkripti razgovora iz karadjordjeva puno toga ce biti jasnije oko uloge hrvata u bih.ako ste na referendumu glasali za nezavisnu drzavu bih zasto se za nju niste borili.da li ste 93 u bih bili ugrozeni od bosanaca i hercegovaca.vi ne postujete ni hrvatsku kao drzavu jer ne postujete instituciju predsjednika,vi samo postujete ideju.ideja je izgleda ponovo ozivjela u karadjordjevu i ko nije za tu ideju nije dobar,pa ni mesic.znaci i u miru vi se nastavljate boriti za tu ideju,a na nama je da se protiv toga borimo.mi imamo samo jednu domovinu bih i nedamo je.vi uvijek imate rezervnu varijantu,mi nemamo.
-
celavac27
Sukob izmedju AR BiH i HVO je jedna velika greska koja se dogodila u agresiji na BiH i to je dosta unazadilo tok rata u BiH, jer to govorim sa svoje tacke gledista. 95 godine u akciji OLUJA HV-a puno nam je pomoglo bar jedinicama 5. Korpusa AR BIH, i Hrvati da vise slusaju HSP mislim da bi bili bolji odnosi, a u HDZ-u je puno komunista i onih kojima pase Dodik i njegova politika sto se tice Hrvata, jedino po meni lud i nenormalan Hrvat u BiH moze misliti da mu Dodik zeli dobro njemu ili bilo kojem Hrvatu u BiH kao i Bosnjaku, to jedino nenormalna osoba moze izjavitit. Malo vise da je samo komunikacije malo vise upiranja u jedinstvenu drzavu za koju ko htjeo priznati ili ne su se naj vise borili i Hrvati i Bosnjaci bez obzira na sukob 93. I moji rodjaci su kao Bosnjaci bili u Hrvatskoj vojsci i borili se po Slavoniji i ranjavani su i i sad su dobro situirani imaju i penzije od Strane Hrvatske itd.. Puno je Bosnjaka bilo u Hrvatskoj Vojsci .. ne znem ja mislim da je jedini izlaz iz ovog svega da seHrvati jasno opredjele za jedinstvenu BiH jer ni njima ni nama Bosnjacima nema opstanka bez toga na ovim podrucjima. Srbi su se davnih godina izrazili za svoje opredjeljenje i a to je Virovitica - Karlobag granica i oni ce u svim mogucim generacijama raditit na ostvarenju sna o velikoj srbiji.. Oni za tim pate svi od reda i to ti je to il se on Zvao Dodik il Karadzic il ne znam neki Jovo iz provincije svi isto misle i svi isto zele .....
- osa
točno mnogi su bošnjaci bili pripadnivi hrvatskih oružanih snaga, i borili se za hrvatsku samim tim i za sebe i svoje porodice i susjede. kroz forume se konstantno provlače teze o agresivnosti hrvatske politike prema bih, zanimljivo je da ne poznam niti jednog bošnjaka koji živi u hrvatskoj i tako nešto priča ( da li misli ne znam), ali isto tako ne poznam niti jednog koji se poželio vratiti iz te i takve nacionalističke hrvatske u multikulturalnu bih, čak štoviše malo malo doće neki amidžić pa mu se nađe neki posao,a možda se vremenom srede i papiri.celavac27 wrote:Sukob izmedju AR BiH i HVO je jedna velika greska koja se dogodila u agresiji na BiH i to je dosta unazadilo tok rata u BiH, jer to govorim sa svoje tacke gledista. 95 godine u akciji OLUJA HV-a puno nam je pomoglo bar jedinicama 5. Korpusa AR BIH, i Hrvati da vise slusaju HSP mislim da bi bili bolji odnosi, a u HDZ-u je puno komunista i onih kojima pase Dodik i njegova politika sto se tice Hrvata, jedino po meni lud i nenormalan Hrvat u BiH moze misliti da mu Dodik zeli dobro njemu ili bilo kojem Hrvatu u BiH kao i Bosnjaku, to jedino nenormalna osoba moze izjavitit. Malo vise da je samo komunikacije malo vise upiranja u jedinstvenu drzavu za koju ko htjeo priznati ili ne su se naj vise borili i Hrvati i Bosnjaci bez obzira na sukob 93. I moji rodjaci su kao Bosnjaci bili u Hrvatskoj vojsci i borili se po Slavoniji i ranjavani su i i sad su dobro situirani imaju i penzije od Strane Hrvatske itd.. Puno je Bosnjaka bilo u Hrvatskoj Vojsci .. ne znem ja mislim da je jedini izlaz iz ovog svega da seHrvati jasno opredjele za jedinstvenu BiH jer ni njima ni nama Bosnjacima nema opstanka bez toga na ovim podrucjima. Srbi su se davnih godina izrazili za svoje opredjeljenje i a to je Virovitica - Karlobag granica i oni ce u svim mogucim generacijama raditit na ostvarenju sna o velikoj srbiji.. Oni za tim pate svi od reda i to ti je to il se on Zvao Dodik il Karadzic il ne znam neki Jovo iz provincije svi isto misle i svi isto zele .....
-
celavac27
Govorim realno moj rodjak je (od moje tetke sin) bio pripadnik jed9nice ,,Duhovi,, mislim da je 1. Gardijska brigada HV, a drugi je bio pripadnik ,,Gromova,,.. Sta ja znam zive u Velikoj Gorici imaju firmu apsolutno sva prava .. Sto me nekad iznervira kad vidim kakav je odnos ovdje prema borackoj populaciji bez obzira gdje je bio u HVO ili AR BiH ma nika nas ne j...e ni za sta ... Nije ni kod njih sjajno ali niko im ne osporava pravo za to sto su Bosnjaci i izjasnjavaju se kao Muslimani ne znam mozda grijesim ali neko previse dize tenzije izedju Hrvata i Bosnjaka u BiH. Da nebi sipalo da branim ikog zivog ali ne ide nam na ruku ako se non stob krvimo oko neceg...
PS.
NADAM SE DA CE ME RAZUMJETI !
PS.
- osa
postoji samo jedna strana kojoj će uvijek odgovarati dizanje tenzija između hrvata i bošnjaka, nije teško pogoditi tko je to. samo je žalosno kad nakon svega na to nasjedaju i hrvati i bošnjaci, a tko želi vidjeti suživot i multikulturalnost neka dođe u sisak gdje živi puno bošnjaka, pa će vidjeti islamski vjeronauk u školama, razne bošnjačke udruge na polju kulture, udrugu hrvatskih branitelja kojoj su članovi mahom bošnjaci, svake godine koncert sevdalinke za bajram koji u potpunosti sponzorira grad i mnoge druge stvari.celavac27 wrote:Govorim realno moj rodjak je (od moje tetke sin) bio pripadnik jed9nice ,,Duhovi,, mislim da je 1. Gardijska brigada HV, a drugi je bio pripadnik ,,Gromova,,.. Sta ja znam zive u Velikoj Gorici imaju firmu apsolutno sva prava .. Sto me nekad iznervira kad vidim kakav je odnos ovdje prema borackoj populaciji bez obzira gdje je bio u HVO ili AR BiH ma nika nas ne j...e ni za sta ... Nije ni kod njih sjajno ali niko im ne osporava pravo za to sto su Bosnjaci i izjasnjavaju se kao Muslimani ne znam mozda grijesim ali neko previse dize tenzije izedju Hrvata i Bosnjaka u BiH. Da nebi sipalo da branim ikog zivog ali ne ide nam na ruku ako se non stob krvimo oko neceg...
PS.
-
basta sljezove boje
ja nisam jos upoznala nijednog Bosnjaka u Hrvatskoj koji je na bilo koji nacin govorio bilo sta protiv Hrvatske ili Hrvata. Druga stvar je u Sarajevu gdje su Bosnjaci-komunisti i dalje prikriveni srbofili a postoje i Bosnjaci otvoreni srbofili. Takvi koriste svaku priliku da ocrne Hrvate i Hrvatsku i da izjednacavaju zlocine u Ahmicima i Srebrenici. O Grabovici, bugojanskom stadionu i ostalim stratistima Hrvata naravno nemaju pojma, a ono o cemu nemaju pojma za njih i ne postoji. To su likovi koji bi sve dali da ih Srbi prihvate, ali Srbi ih nece. Najvise takvih likova ima po SDP-u, a ni Stranci za BiH nisu straniosa wrote: točno mnogi su bošnjaci bili pripadnivi hrvatskih oružanih snaga, i borili se za hrvatsku samim tim i za sebe i svoje porodice i susjede. kroz forume se konstantno provlače teze o agresivnosti hrvatske politike prema bih, zanimljivo je da ne poznam niti jednog bošnjaka koji živi u hrvatskoj i tako nešto priča ( da li misli ne znam), ali isto tako ne poznam niti jednog koji se poželio vratiti iz te i takve nacionalističke hrvatske u multikulturalnu bih, čak štoviše malo malo doće neki amidžić pa mu se nađe neki posao,a možda se vremenom srede i papiri.
-
celavac27
basta sljezove boje wrote:ja nisam jos upoznala nijednog Bosnjaka u Hrvatskoj koji je na bilo koji nacin govorio bilo sta protiv Hrvatske ili Hrvata. Druga stvar je u Sarajevu gdje su Bosnjaci-komunisti i dalje prikriveni srbofili a postoje i Bosnjaci otvoreni srbofili. Takvi koriste svaku priliku da ocrne Hrvate i Hrvatsku i da izjednacavaju zlocine u Ahmicima i Srebrenici. O Grabovici, bugojanskom stadionu i ostalim stratistima Hrvata naravno nemaju pojma, a ono o cemu nemaju pojma za njih i ne postoji. To su likovi koji bi sve dali da ih Srbi prihvate, ali Srbi ih nece. Najvise takvih likova ima po SDP-u, a ni Stranci za BiH nisu straniosa wrote: točno mnogi su bošnjaci bili pripadnivi hrvatskih oružanih snaga, i borili se za hrvatsku samim tim i za sebe i svoje porodice i susjede. kroz forume se konstantno provlače teze o agresivnosti hrvatske politike prema bih, zanimljivo je da ne poznam niti jednog bošnjaka koji živi u hrvatskoj i tako nešto priča ( da li misli ne znam), ali isto tako ne poznam niti jednog koji se poželio vratiti iz te i takve nacionalističke hrvatske u multikulturalnu bih, čak štoviše malo malo doće neki amidžić pa mu se nađe neki posao,a možda se vremenom srede i papiri.
Slazem se u potpunosti,, ja sam Bosnjak ali nikad ne mogu reci da mi moze biti blizi Srbin ne daj boze od Hrvata bez obzira sad kazem (ovo govorim u svoje ime). Je da ima suradnje dobro susjedske i da ima vise razumjevanja da se ,, Partizani,, i ,, Multi etnicki,, te sto je kakve ,, neutralne,, organizacije mjesaju u politiku u BiH bilo bi nama svima bolje.. Pa eto ,, Partizanii,, sta Dodik radi prodaje sta stigne jel to dobro za BiH ili za Bosnjake ili Hrvate u BiH.. Ko je njih pitao dal da se proda ,, Telekom srpske,, ili ,, Rafinerija u Bos. Brodu,, niko nit je pitao Bosnjake ni Hrvate a nisu srbi sami izgradjivali ni jedno ni drugo ako sam u krivu recite...
- osa
vrlo često se i kod povjesnih analitičara susreću slična mišljenja o utjecaju beogradske čaršije na mišljenja mnogih bošnjačkih intelektualaca, taj je utjecaj građen još od doba aneksije bih od strane austro.ugarske a pogotovo nako formiranja jugoslavije poslije 1. svjetskog rata i sve do ove tragične agresije na bih. kod bošnjaka se i inače može naći način razmišljanja koji bih ja definirao kao "ne treba se nikome zamjeriti ako da onda svima isto", i onda se vrlo rijetko nalaza ljudi koji će realno ocijeniti agresiju i genocid od strane srba, nego se odmah za svaki slučaj mora ubaciti i ponešto o "agresiji hrvatske", isto tako kad se priča o pomoći ona se uglavnom prešućuje ili se relativizira jer je pomoće dolazila samo od hrvatske a kad nije od srbije nije to uputno spominjati jer bi se srbi mogli ljutiti.basta sljezove boje wrote:ja nisam jos upoznala nijednog Bosnjaka u Hrvatskoj koji je na bilo koji nacin govorio bilo sta protiv Hrvatske ili Hrvata. Druga stvar je u Sarajevu gdje su Bosnjaci-komunisti i dalje prikriveni srbofili a postoje i Bosnjaci otvoreni srbofili. Takvi koriste svaku priliku da ocrne Hrvate i Hrvatsku i da izjednacavaju zlocine u Ahmicima i Srebrenici. O Grabovici, bugojanskom stadionu i ostalim stratistima Hrvata naravno nemaju pojma, a ono o cemu nemaju pojma za njih i ne postoji. To su likovi koji bi sve dali da ih Srbi prihvate, ali Srbi ih nece. Najvise takvih likova ima po SDP-u, a ni Stranci za BiH nisu straniosa wrote: točno mnogi su bošnjaci bili pripadnivi hrvatskih oružanih snaga, i borili se za hrvatsku samim tim i za sebe i svoje porodice i susjede. kroz forume se konstantno provlače teze o agresivnosti hrvatske politike prema bih, zanimljivo je da ne poznam niti jednog bošnjaka koji živi u hrvatskoj i tako nešto priča ( da li misli ne znam), ali isto tako ne poznam niti jednog koji se poželio vratiti iz te i takve nacionalističke hrvatske u multikulturalnu bih, čak štoviše malo malo doće neki amidžić pa mu se nađe neki posao,a možda se vremenom srede i papiri.
-
Šandor
Ja znam nekoliko Bošnjaka iz Hrvatske koji su '93 ostali bez posla, radnog staža i državljanstva. Kao da nikada nisu ni živjeli. Takvih ima nekoliko stotina. A kod Srba se radi o hiljadama (mislim na one Srbe koji su tokom rata bili u Hrvatskoj na teritoriji pod kontrolom Hrvata).basta sljezove boje wrote:ja nisam jos upoznala nijednog Bosnjaka u Hrvatskoj koji je na bilo koji nacin govorio bilo sta protiv Hrvatske ili Hrvata. Druga stvar je u Sarajevu gdje su Bosnjaci-komunisti i dalje prikriveni srbofili a postoje i Bosnjaci otvoreni srbofili. Takvi koriste svaku priliku da ocrne Hrvate i Hrvatsku i da izjednacavaju zlocine u Ahmicima i Srebrenici. O Grabovici, bugojanskom stadionu i ostalim stratistima Hrvata naravno nemaju pojma, a ono o cemu nemaju pojma za njih i ne postoji. To su likovi koji bi sve dali da ih Srbi prihvate, ali Srbi ih nece. Najvise takvih likova ima po SDP-u, a ni Stranci za BiH nisu straniosa wrote: točno mnogi su bošnjaci bili pripadnivi hrvatskih oružanih snaga, i borili se za hrvatsku samim tim i za sebe i svoje porodice i susjede. kroz forume se konstantno provlače teze o agresivnosti hrvatske politike prema bih, zanimljivo je da ne poznam niti jednog bošnjaka koji živi u hrvatskoj i tako nešto priča ( da li misli ne znam), ali isto tako ne poznam niti jednog koji se poželio vratiti iz te i takve nacionalističke hrvatske u multikulturalnu bih, čak štoviše malo malo doće neki amidžić pa mu se nađe neki posao,a možda se vremenom srede i papiri.