Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#676 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
To je ta jednostavnost ugradnje i korištenja plina u automobilu...
- jrambo
#677 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
NediM17 wrote:
Plin mu bas nije drago gorivo, ali ako ces se pridrzavati nekih pravila, mozes ugraditi bez straha. Koliko je auto presao?
1.Prije nego sto ga uopce ugradis, otidji nekom majstoru da ti vidi zazore ventila, i po potrebi ih nasteluje.
2. Onom ko ti bude ugradjivao plin reci da namjesti mapu kako Bog zapovijeda, a ne da bude siromasna.
3. Ugradi sistem za podmazivanje ventila.
4. Ne vozi ga dugo iznad 4krpm, za preteci je ok, ali derati ga na autoputu do daske, JOK (ili ako si "trkac" i neces da razmisljas o tome, kazes jednostavno serviseru da ti na 4-4.2krpm namjesti da sistem sam prebacuje na benzin)
5. Kontrolisi zazore ventile svakih 30kkm.
Ako se budes pridrzavao ovoga, navozaces se jeftino i bez problema.
Hvala na savjetima.
Malo sam se informisao preko neta, i nisu najsjajnija iskustva sa vvti-om na plin, pa cu jos razmisliti.
-
NediM17
#678 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nisu najsjajnija zato sto raja misli ugradi i samo pun gas, e qrac, ne ide to tako. Pridrzavaj se inputa koje sam dao, i sit ces se navozati na plin.
-
NediM17
#679 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Tacno, ja sad svoj auto da dam bilo kome da vozi 99% ne bi nikada skontao da ima LPG, a ti seri i dalje. Moj auto ima kapaljku, i automatsko prebacivanje na benzin na 4.200rpm, tako da mogu trke voziti s njim bez da mu ista fali. Stelovanje ventila se radi na svakom auto koje nema hidraulicne podizace i spada u redovno odrzavanje, samo seljaci poput tebe nikada nisu culi za to.530i wrote:To je ta jednostavnost ugradnje i korištenja plina u automobilu...
-
530i
#680 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Izvinjavam se, građaninu. Ili će biti da plin ipak drugačije utiče na ventile od benzina... 
-
NediM17
#681 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Plin je "suh", bez aditiva i izgara cisto, i ne ostavlja nikakav talog po ventilima kao benzin. To koliko je dobro toliko i nije, jer taj talog koji benzin ostavlja sprjecava VSR (google is your friend), medjutim, zato su ljudi izmislili ulje za ventile koje glumi benzinski aditiv i ostavlja naslage po ventilima i Bog te veselio.530i wrote:Izvinjavam se, građaninu. Ili će biti da plin ipak drugačije utiče na ventile od benzina...
Na starijim motorima posto su jaca sjedista i ventili ovo nema veze, na nesto novijim gdje se koriste laksi i osjetljiviji materijali ovo dolazi do izrazaja, medjutim, nista za sta ne postoji rjesenje, u vidu FlashLube, ili neke druge kapaljke, kao i recimo voznje na benzin iznad 4.000rpm zbog manjeg VSR-a (VSR se dogadja i na benzin naravno).
Ma ustvari sta ja tebi objasnjavam, ti vjerovatno niti znas sta je VSR, niti ventil, niti bilo sta drugo...
-
strucnjak_kofol
#682 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
m a vidim da si pun iskustva sa foruma , a prakse jako malo , ja sam presao oko 50000 na plin ,a auto je na oko 120000 , i sam Darko mi je rekao da je taj flesh lube kako li se vec zove cista ubeha , a i ja sam se uvjerio , poznam ljude koji su presli znacajne kilometraze s plinom bez ikakvih intervencija , nije to bas tako osjetljivo kako ljudi po forumima piskaraju , vecina nije nikad ni imala auto s plinom a kuze se sve u 16 ....NediM17 wrote:Nije sve u licnom iskustvu, ima nesto sto se zove ucenje i izucavanje.
Koliko je tvoj Rio ukupno presao? Koliko na plin? Mozda ni tebi ne bi bilo lose otici kod Bitange da premjeri zazore.
-
direstraits0078
#683 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
NediM17 wrote:Plin je "suh", bez aditiva i izgara cisto, i ne ostavlja nikakav talog po ventilima kao benzin. To koliko je dobro toliko i nije, jer taj talog koji benzin ostavlja sprjecava VSR (google is your friend), medjutim, zato su ljudi izmislili ulje za ventile koje glumi benzinski aditiv i ostavlja naslage po ventilima i Bog te veselio.530i wrote:Izvinjavam se, građaninu. Ili će biti da plin ipak drugačije utiče na ventile od benzina...
Na starijim motorima posto su jaca sjedista i ventili ovo nema veze, na nesto novijim gdje se koriste laksi i osjetljiviji materijali ovo dolazi do izrazaja, medjutim, nista za sta ne postoji rjesenje, u vidu FlashLube, ili neke druge kapaljke, kao i recimo voznje na benzin iznad 4.000rpm zbog manjeg VSR-a (VSR se dogadja i na benzin naravno).
Ma ustvari sta ja tebi objasnjavam, ti vjerovatno niti znas sta je VSR, niti ventil, niti bilo sta drugo...
-
direstraits0078
-
NediM17
#686 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Vidi druze, nista to nisam ja izmislio iz svoje glave, nego sam kroz pricu s raznim majstorima, sto mehanicarima, sto plinasima, sto sa forumasima, sto citajuci i gledajuci tudja iskustva izvukao te neke ocigledne zakljucke.strucnjak_kofol wrote:m a vidim da si pun iskustva sa foruma , a prakse jako malo , ja sam presao oko 50000 na plin ,a auto je na oko 120000 , i sam Darko mi je rekao da je taj flesh lube kako li se vec zove cista ubeha , a i ja sam se uvjerio , poznam ljude koji su presli znacajne kilometraze s plinom bez ikakvih intervencija , nije to bas tako osjetljivo kako ljudi po forumima piskaraju , vecina nije nikad ni imala auto s plinom a kuze se sve u 16 ....NediM17 wrote:Nije sve u licnom iskustvu, ima nesto sto se zove ucenje i izucavanje.
Koliko je tvoj Rio ukupno presao? Koliko na plin? Mozda ni tebi ne bi bilo lose otici kod Bitange da premjeri zazore.
Znam slucaj gdje je na jedno japansko vozilo ugradjen LPG, frajer je stalno vozio po evropskim autoputevima, i uvijek je bio gas do daske, koliko ide, ide. Auto nije imao valve saver kit, niti hidropodizace, a niti mu je redovan provjeravan zazor ventila. Rezultat- poslije 60.000km izgorili ispusni ventili. Po mom misljenju obzirom na nacin voznje i (ne)odrzavanje, dugo je i izdrzao. Vjerovatno da su ventili stelovani i sa takvim nacinom voznje bi vrlo vjerovatno prebacio 200.000km prije nego sto ventilima ista bude.
Uz duzno postovanje prema Darki, kojeg licno znam, i koji je odlican majstor, ne mogu se sloziti da je FlashLube obicna ubleha. Mozda jeste na autima koji imaju hidropodizace i jace ventile i sjedista, pa ga i ne trebaju, ali na autima koji ga trebaju pomaze itekako.
http://www.vanmeenen.com/LPG-autogas-Vl ... accord.pdf
-
strucnjak_kofol
#687 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Znam ga i ja i nece nikad svom nekom stavit flash lube, osim ako nije pegla prepuna raznih iskustava pokupljenih s foruma gdje obicno glavnu vode oni koji pojma s tim o cem se prica nemaju,samo ti opusteno, nije to tako osjetljivo
-
NediM17
#688 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nece, nece, a u svojoj Toyoti ima JLM kapalju. Mani suplje price.strucnjak_kofol wrote:Znam ga i ja i nece nikad svom nekom stavit flash lube, osim ako nije pegla prepuna raznih iskustava pokupljenih s foruma gdje obicno glavnu vode oni koji pojma s tim o cem se prica nemaju,samo ti opusteno, nije to tako osjetljivo
-
530i
#689 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
direstraits0078 wrote:NediM17 wrote:Plin je "suh", bez aditiva i izgara cisto, i ne ostavlja nikakav talog po ventilima kao benzin. To koliko je dobro toliko i nije, jer taj talog koji benzin ostavlja sprjecava VSR (google is your friend), medjutim, zato su ljudi izmislili ulje za ventile koje glumi benzinski aditiv i ostavlja naslage po ventilima i Bog te veselio.530i wrote:Izvinjavam se, građaninu. Ili će biti da plin ipak drugačije utiče na ventile od benzina...
-
NediM17
#690 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Volio bih samo da znam sta je smijesno?
A znate kako kazu, ko se zadnji smije, najsladje se smije.

predjeno 400km

A znate kako kazu, ko se zadnji smije, najsladje se smije.

predjeno 400km
- drug_profi
#691 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ovo je poenta. 100 km po gradu nas kosta do 8 maraka. Ne vise.
Sa vozilom od 100 ks.
Sa vozilom od 100 ks.
-
530i
#692 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nije vam ispravna računica. Nije mi jasno kako to ne shvatate.drugi profil wrote:Ovo je poenta. 100 km po gradu nas kosta do 8 maraka. Ne vise.
Sa vozilom od 100 ks.
-
strucnjak_kofol
#693 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
samo ti sipaj bengu po 1.81 ako gdje uhvatis po toj kliznoj cijeni i ne sekiraj se za nas,posteno 
-
NediM17
#694 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ma lik se tjesi da je plin neisplativ. 
- drug_profi
#695 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Prosvijetli nas.530i wrote:Nije vam ispravna računica. Nije mi jasno kako to ne shvatate.drugi profil wrote:Ovo je poenta. 100 km po gradu nas kosta do 8 maraka. Ne vise.
Sa vozilom od 100 ks.
- muha_sa
#696 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
mene košta 11 maraka 100 km gradske vožnje---1600 kubika 77 kw
- O'zone
- Globalni moderator
#697 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
mene 9,23 KM na 100 km gradske voznje
- muha_sa
#698 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
O'zone wrote:mene 9,23 KM na 100 km gradske voznje
uvijek sipam kad mi se isprazni rezervoar--naspem 50 litara plina i dospem benzin--benzina na tih 50 litara plina potroši oko 3 litra
- drug_profi
#699 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
To ste vi zaračunali sve? Pošteno. Ja samo cijenu potrošenog plina, kad ga jednom upališ i više ne gasiš do kraja rezervoara. što je moguće ako npr taskiraš na plin. Ali u mom slučaju 15-20 kilometara na jedno paljenje. Pa da korigujem svoju računicu: treba mi oko 11 litara plina po gradu. Kad predjem 360-370 km prazan je rezervoar. Natankam u njega oko 37 litara i cenera benzina za potpale.
36 litara po 0,71, hajd da zaokruzimo na 26 maraka i taj cener i to je uglavnom najčešći račun kod mene. 36/370 = 9,7 KM za 100 km.
Da dodam još onih 70 KM što mi idu uz registraciju radi LPGa i podijelim na godišnju kilometražu od 15-tak hiljada, tu ide još oko 45 feninga za 100 km. Znači vožnja na plin me dođe 10,2 KM za 100 km po gradu ili ako ćemo otvorenom cestom do Neuma pa preko Svitave, odemo i vratimo se za manje od 40 maraka.
Uz to preko Ivana komforno vozimo u četvrtoj sa upaljenom klimom.
Znam da me samo auto na struju moze natjerati da vise ne vozim na LPG.
36 litara po 0,71, hajd da zaokruzimo na 26 maraka i taj cener i to je uglavnom najčešći račun kod mene. 36/370 = 9,7 KM za 100 km.
Da dodam još onih 70 KM što mi idu uz registraciju radi LPGa i podijelim na godišnju kilometražu od 15-tak hiljada, tu ide još oko 45 feninga za 100 km. Znači vožnja na plin me dođe 10,2 KM za 100 km po gradu ili ako ćemo otvorenom cestom do Neuma pa preko Svitave, odemo i vratimo se za manje od 40 maraka.
- muha_sa
#700 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
drugi profil wrote:To ste vi zaračunali sve? Pošteno. Ja samo cijenu potrošenog plina, kad ga jednom upališ i više ne gasiš do kraja rezervoara. što je moguće ako npr taskiraš na plin. Ali u mom slučaju 15-20 kilometara na jedno paljenje. Pa da korigujem svoju računicu: treba mi oko 11 litara plina po gradu. Kad predjem 360-370 km prazan je rezervoar. Natankam u njega oko 37 litara i cenera benzina za potpale.