Kur'anske mudzize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
L u c i f e r

#676 Re: Kur'anske mudzize

Post by L u c i f e r »

Smrcak15 wrote:
L u c i f e r wrote:Na stranu brojke i slova, meni je najveci problem sto je generalno cijela religijska prica jednostavno besmislena.

Ne trebaju meni nikakvi natprirodni dokazi niti cool citati niti numeroloske vratolomije da bih vjerovao.

Meni je potrebno samo da prica ima smisla i da drzi vodu pod kritickim okom razuma.
sta je to sto nema smisla u islamu?
Kompletan koncept.

Svemocno bice koje je stvorilo sve ostalo. Kazu teisti glupo je pomisliti da je svijet nastao sam od sebe ili da postoji oduvijek, ali je sasvim ok da to bice postoji oduvijek.

Svemir je neopisivo ogroman, mi smo zanemarivo mali, ali to bice prati sta mi male bakterijice radimo pa nam presudjuje kad pomremo. Nije ni bilo potrebe za pravljenjem tolikih galaksija radi ovo sake jada.

To bice je samilosno i svemocno, ali nas ipak osudjuje na uzasne patnje u ovom i onom zivotu. Samilosno je, ali propisuje kazne kamenovanjem i odsijecanjem udova.

Kad teiste dovedes do duvara, kazu eh to je gajb. Ja velim da je sve gajb. Covjek je uvijek ono sto ne zna popunjavao mastom i imaginacijom. I to je ok. Razumijem tu potrebu.

Itd...

Simplifikacija. Mit. Utjesna bajka za odrasle.
belfy

#677 Re: Kur'anske mudzize

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:
belfy wrote:---
numerologija, kao numerologija..
pazi nije to numerologija, numerologija je ono u astroogiji i prorokovanju buducnosti , sa datumima rodjenja i sta ja znam sve, ovo sto ja preznetiram je matematicko programiranje teksta.
trazis bilo koju poveznicu sa bilo kojom.
ne, ako nema poveznice ,da se nasadis na glavu nemozes je naci.

jer, kada bi ti ja rekao da pronadjes obim Mjeseca, ili njegovu udaljenost od Zemlje u toj suri - ti ako ne bi uspio rekao bi da tamo nije sve "programirano". bas kao i za sve druge uslove koje bi ja postavio.
hahahha, kud me nadje, pa upravo sam to i uspio, davno nekad sam pronasao programiranu obim mjeseca sa najblizom razdljinom izmedju zemlje i mjeseca.

evo vidi sam svojim ocima

Image
Image
Image

kao sto mozes da vidis, samo se na jednom mjestu spominje zemlja u surio mjesec, i samo na jednom mjestu mjesec, radaljina izmedju rijeci mjesec i zemlje je najmanja/najbliza izmjerena razdaljina izmedju mjeseca i zemlje, moze da stane 102.66 mjeseceva diametra izmedju zemlje u mjeseca, tako isto u stvarnosti moze da stane 102.58 mjesecevih diametara

U suri Mjesec, od prvi rijeci Mjesec pa sve do rijec Zemlja je isti omjer u razdaljini kao u stvarno od Mjeseca do zemlje kad je Mjesec najblizi zemlji.

od rijeci Mjesec pa do rijeci Zemlja ima 308 slova, ako podijelimo 308 sa 3 sto dobijemo iz rijeci mjesec (QMR) dobijemo omjer od 102.66
308 / 3 = 102.66

ako uzmemo Mjesec dijametar sto je 3474.2 km sto je ekvivalentno kad uzmemo 3 slova iz rijeci Mjesec (QMR)
pa to podijelimo sa razdaljinom izmedju mjeseca i zemlje kad je mjesec najblizi zemlji, 356400 km

356400 / 3474.2 = 102.58

eto dobio si to sto si trazio, i sta cemo sad :roll:
ti ces i dalje birati primjere koje zelis,
jesi li ti svjestan da je u Kur'anu na stotine primjera raznih velicina i oblika, i to bas da Kur'an producira toliko i nijedna knjiga vise, budimo realni....
mogu ti poslati samo ovu razglednicu, a na njoj ne stane puno teksta...

bez obzira sto nisi citirao sav moj post...
vidis da si upravo dokazao ono o cemu ja pricam? (ili i ja proricem buducnost unazad :-) cek, ovo sam ja napravio pravo prorocanstvo - idem pisati knjigu - imam ideju za religiju).

nemam vise mjesta osim da zaljepim markicu... pozdrav sa Zemlje!
L u c i f e r

#678 Re: Kur'anske mudzize

Post by L u c i f e r »

:D :-) :run:
nemezis

#679 Re: RE: Re: Kur'anske mudzize

Post by nemezis »

Smrcak15 wrote:
belfy wrote:ja bih samo kratki SMS opet poslao:
Smrcak15 wrote: vidis da je uzet, znaci uzet je u svakoj suri, dijeljenje manji sa vecim, i veci sa manjim, jedino Sura mjesec producira broj 1.02 i ni jedna sura vise.

znaci imas sansu 1 od 228 mogucnosti i potrefis bas na pravom mjestu na suri mjesec

znaci ovo je 1/228
znaci dijelimo s jedne strane, pa s druge, , pa proberemo koji nam se ishod svidja, pa ako nije bas pravi i orginalni broj onda cemo napraviti i aproksimaciju... nema, ako numerologija ne odbrani vjeru nece nista drugo.
a onda jos i ovo:
Smrcak15 wrote:...dovoljno je ponesto da bude dokaz onima koji zele dokaz...
jer opisa numerologiju bas po definiciji. ne traze dokaz, nego ga zele, pa traze ponesto...
kako to bas da sura mjesec ima ovaj broj 1.0185-->1.02 i nijedna sura vise bas da potrefi na svoju brzinu oko zemlje.
A nije se moglo napraviti 51/50 pa da to stvarno bude 1.02?
Smrcak15

#680 Re: RE: Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

nemezis wrote:
Pa moglo je ali bi zato bilo unisteno masa drugih brojcanih cuda, svako pomjeranje ajeta bi dovelo do narusavanja drugih brojcanih cuda koji su u interakciji izmedju sebe.
r_faruk

#681 Re: RE: Re: Kur'anske mudzize

Post by r_faruk »

Smrcak15 wrote:
nemezis wrote:
Pa moglo je ali bi zato bilo unisteno masa drugih brojcanih cuda, svako pomjeranje ajeta bi dovelo do narusavanja drugih brojcanih cuda koji su u interakciji izmedju sebe.
pa da je isprogramirao kako treba, ne bi se narusili.... znas li ti ista o programiranju? znas li programirati?
nemezis

#682 Re: RE: Re: RE: Re: Kur'anske mudzize

Post by nemezis »

Smrcak15 wrote:
nemezis wrote:
Nije to valjda bogu bilo teško?
nemezis

#683 Re: RE: Re: RE: Re: Kur'anske mudzize

Post by nemezis »

r_faruk wrote:
Smrcak15 wrote:
nemezis wrote:
pa da je isprogramirao kako treba, ne bi se narusili.... znas li ti ista o programiranju? znas li programirati?
Nemoj tako, i bogu je dozvoljen bug.
r_faruk

#684 Re: Kur'anske mudzize

Post by r_faruk »

Ovo je super, ono, ja sam svemoguci bog programer, ali ako ubacim ovaj broj sjeba mi se kod i ne mogu ga nikako isprogramirati da bude u skladu sa ostalim cudima.... Sta da ti kazem, nek' proba sa fortranom, fortran je dobar za simulacije i brojeve...
Towelie

#685 Re: RE: Re: Kur'anske mudzize

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:
nemezis wrote:
:lol: Sjebes jedan minus, i ode ceo zadatak. :-D
asurbanipal

#686 Re: RE: Re: Kur'anske mudzize

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
nemezis wrote:

Pa i pomjerani su ajeti, neki su čak i izbacivani. Pogledaj suru El-Bekare, tamo je čitav bućkuriš.
arzuhal

#687 Re: RE: Re: Kur'anske mudzize

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote: Pogledaj suru El-Bekare, tamo je čitav bućkuriš.
De, ne bilo ti zapoviđeno, malo ovo elaboriraj, štono rekli stručnjaci...
asurbanipal

#688 Re: RE: Re: Kur'anske mudzize

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:

Samo jedan segment. Imaš suru Benu Israil, a u suri El-Bekare se navodi Benu Israil i događaj sa kravom. Zašto se taj događaj s kravom ne nalazi u suri Benu Israil ? Isti probem imaš i sa drugim surama, "zbrda zdola".

Također, prve riječi su bile: Iqre bismi rabbikellezi haleq. Gdje se one u tom redoslijedu sada nalaze ?
Smrcak15

#689 Re: RE: Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:
nemezis wrote:

Pa i pomjerani su ajeti, neki su čak i izbacivani. Pogledaj suru El-Bekare, tamo je čitav bućkuriš.

Staaaaaa , jesi li svjestan sta pricas???? Sura bekare je unikantna sura koju ljudski rod nikad i niko nece tako nesto sastaviti, zasto, pa zato sto je uradjena u prstenastoj kompoziciji a svaki simetricni prsten ima svoje mini simetricne prstene. I o kakvom buckurisu ti ovdje govoris neznam??? Cekaj samo da dodjem do kompijuutera pa cu vam pokazati bozansko kreiranje sure bekare gdje jasno mozes da vidis da je to djelo boga a ne ljudi
Last edited by Smrcak15 on 19/11/2016 13:31, edited 1 time in total.
asurbanipal

#690 Re: RE: Re: Kur'anske mudzize

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
Staaaaaa , jesi li svjestan sta pricas???? Sura bekare je unikantna sura koju ljudski rod nikad i niko nece tako nesto sastaviti, zasto, pa zato sto je uradjena u prstenastoj kompozicija a svaki simetricni prsten ima svoje mini simetricne prstene. I o kakvom buckurisu ti ovdje govoris neznam??? Cekaj samo da dodje do kompijuutera pa cu vam pokzati bozansko kreiranje sure bekare gdje jasno mozes da vidis da jeto djelo boga a ne ljudi

kompijutoooor

arzuhal

#691 Re: RE: Re: Kur'anske mudzize

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:
arzuhal wrote:

Samo jedan segment. Imaš suru Benu Israil, a u suri El-Bekare se navodi Benu Israil i događaj sa kravom. Zašto se taj događaj s kravom ne nalazi u suri Benu Israil ? Isti probem imaš i sa drugim surama, "zbrda zdola".

Također, prve riječi su bile: Iqre bismi rabbikellezi haleq. Gdje se one u tom redoslijedu sada nalaze ?
Svašta...
L u c i f e r

#692 Re: Kur'anske mudzize

Post by L u c i f e r »

:meza1:
HardcoreMX

#693 Re: Kur'anske mudzize

Post by HardcoreMX »

Allah is The Light of the heavens and the earth; the similitude of His Light is as a niche wherein is a lamp, the lamp in a glass, the glass as it were a glittering planet-kindled from a Blessed Tree, an olive that is neither eastern nor western, whose oil would almost illuminate, even if no fire touched it, Light upon Light; Allah guides to His Light whomever He decides, and Allah strikes similitudes for mankind, and Allah is Ever-Knowing of everything.(Kur'an:An-Nur 35.) :idea:

Allah je Svjetlost nebesa i Zemlje! Primjer svjetla Njegovog je kao udubina, u njoj svjetiljka, svjetiljka u staklu, staklo - kao da je ono zvijezda blistava; pali se od drveta blagoslovljenog, masline, ne istočne, niti zapadne. Gotovo da ulje njegovo zasija, a da ga vatra ne dotakne. Svjetlost nad svjetlošću! Allah vodi svjetlu svom koga hoće i Allah navodi primjere ljudima; a Allah je o svakoj stvari Znalac. (Kur'an:An-Nur 35.) :idea:

Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje! Primjer svjetlosti Njegove je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću! Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allah navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna. (Kur'an:An-Nur 35.) :idea:
:)
Smrcak15

#694 Re: RE: Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:
nemezis wrote:

da vidimo taj buckuris

Sura bekare ima ovu konstrukciju ili bolje reci simetriju

A Faith vs. unbelief (1 – 20).
——–B Allah’s creation and knowledge (21 – 39).
—————-C Deliverance of Law to Children of Israel (40 – 103).
————————D Abraham was tested (104 – 141).
——————————–E Ka’ba is the new qibla (142 – 152).
————————D’ Muslims will be tested (153 – 177).
—————-C’ Deliverance of Law to Muslims (178 – 253).
——–B’ Allah’s creation and knowledge(254 – 284).
A’ Faith vs. unbelief (285 – 286).

Image

svaki dio ima svoje mini simetricne prstenove

A Faith vs. unbelief (1 – 20).
Image

——–B Allah’s creation and knowledge (21 – 39).
Image

—————-C Deliverance of Law to Children of Israel (40 – 103).
Image

————————D Abraham was tested (104 – 141).
Image

——————————–E Ka’ba is the new qibla (142 – 152).
Image

————————D’ Muslims will be tested (153 – 177).
Image

—————-C’ Deliverance of Law to Muslims (178 – 253).
Image

——–B’ Allah’s creation and knowledge(254 – 284).
Image

A’ Faith vs. unbelief (285 – 286)
Image

Image

belfy

#695 Re: Kur'anske mudzize

Post by belfy »

samo da postavim ovaj novi status na fejsubuku:
"nakon sto bi neki naucili sta je simetrija, a sta asimetrija u daljini bi samo odjekivao eho: 'brainfart, brainfarth, brainfarth...' "
Smrcak15

#696 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

belfy wrote:samo da postavim ovaj novi status na fejsubuku:
"nakon sto bi neki naucili sta je simetrija, a sta asimetrija u daljini bi samo odjekivao eho: 'brainfart, brainfarth, brainfarth...' "

ja, i sta htjede reci... :roll:
HardcoreMX

#697 Re: Kur'anske mudzize

Post by HardcoreMX »

Smrcak15

#698 Re: Kur'anske mudzize

Post by Smrcak15 »

Zlatni rez u odnosu na totalan broj ajeta u Kur'anu
Image

Zlatni rez u odnosu na totalan broj sura u Kur'anu
Image
belfy

#699 Re: Kur'anske mudzize

Post by belfy »

samo da vidim da li mi ovaj OCR radi kako treba:
"70.457 -->that is in chapter 71 because those .457 decimals tell us that golden ratio partiotion is between chapter 43 and chapter 71 fom behind. if you say golden ratio is in chapter 70.457 you are actually saying it is in chapter 71, after 45,7% of the text if chapter 71."
logika i osnove matematike za razumom obdarene...

Napomea sebi: izgleda da mi dodaje neke recenice koje ne postoje u tekstu. moram provjeriti sta nije u redu...
nemezis

#700 Re: Kur'anske mudzize

Post by nemezis »

88/1.618 = 55.006..., dakle treba da se nalazi u chapter 56. Negdje jedna logika, negdje druga, kako gdje pase.
Locked