Kompletan koncept.Smrcak15 wrote:sta je to sto nema smisla u islamu?L u c i f e r wrote:Na stranu brojke i slova, meni je najveci problem sto je generalno cijela religijska prica jednostavno besmislena.
Ne trebaju meni nikakvi natprirodni dokazi niti cool citati niti numeroloske vratolomije da bih vjerovao.
Meni je potrebno samo da prica ima smisla i da drzi vodu pod kritickim okom razuma.
Svemocno bice koje je stvorilo sve ostalo. Kazu teisti glupo je pomisliti da je svijet nastao sam od sebe ili da postoji oduvijek, ali je sasvim ok da to bice postoji oduvijek.
Svemir je neopisivo ogroman, mi smo zanemarivo mali, ali to bice prati sta mi male bakterijice radimo pa nam presudjuje kad pomremo. Nije ni bilo potrebe za pravljenjem tolikih galaksija radi ovo sake jada.
To bice je samilosno i svemocno, ali nas ipak osudjuje na uzasne patnje u ovom i onom zivotu. Samilosno je, ali propisuje kazne kamenovanjem i odsijecanjem udova.
Kad teiste dovedes do duvara, kazu eh to je gajb. Ja velim da je sve gajb. Covjek je uvijek ono sto ne zna popunjavao mastom i imaginacijom. I to je ok. Razumijem tu potrebu.
Itd...
Simplifikacija. Mit. Utjesna bajka za odrasle.