sabanss wrote:Skok padobranom usred teme![]()
Bolje je sta je skuplje.
Sta je skuplje i koje su prednosti jednog, a koje drugog
sabanss wrote:Skok padobranom usred teme![]()
Bolje je sta je skuplje.
VladaFBiH wrote:Ovako... dobio sam za sada dvije ponude (očekujem još barem jednu interesantnu pa ću je dodati / Ugarak) za postavljanje stolarije:
1. Firma Dijamant (nisam našao ništa konkretno o njima pa ako neko ima iskustva)
Sistem: PROFINE-GR 76-MD
Okvir: Blendrahmen 74 mm
Krilo: Flügel 78 mm
Boja: NussbaumNussbaum
dolje Sohlbankprofil 20 mm
Ispuna: T(low4/12Ar/4/12Ar/low4)
Okov: 16 * dkr
ROLETNA - VariNova G2
Profil: KEMERLING - Njemačka
Serija: Kemerling 76 MD (šestokomorni sistem sa tri dihtunga)
Okov: WINKHAUS activ Pilot - Njemačka
2. Saplast (svi je hvale a ponuda je 20% skuplja u odnosu na Dijamant)
Sistem: 36- Veka - 82 MD - 101291 + 103341
Okov: ARX - GSH
Polje 1 : D/K DIN links
Poluoliva: Typ:1000 braun /
Ispuna: Ug-0.7 4*/12arW/4/12arW/*4 dB=33 TL=69 Te=39 RL=17 G=47
Boje okvira: Un: mooreiche 2052.089Va: mooreiche 2052.089
Uw: 0.88
Okvir: 101291 83/82mm
Priključak klupica: 110071 110071.001
Krilo: 103341 84/82mm
Roletna: VekaVariant 210 - 1 PL. 1G.
Plašt: Alu 39 mm
Uglavnom, moje pitanje je da li je Saplast ponuda toliko bolja da opravdava 20% veću cijenu (u totalu je u pitanju oko 600KM)
Na njihovom cjenovniku imaju cijene porijeklo Turska i porijeklo Njemackamed11 wrote: Gledam na netu firma Modus kao da su cijene dobre a navodno NJemačka roba.
Ovo svi postavili pvc stolariju i sad uživajuBarbaDue wrote:Kakva su vaša iskustva sa firmom Yavuz Ili Cronix?
BarbaDue wrote:Ovo svi postavili pvc stolariju i sad uživajuBarbaDue wrote:Kakva su vaša iskustva sa firmom Yavuz Ili Cronix?
Odlicno, a koji su kavlitetni i napredni..rovac13 wrote:Na njihovom cjenovniku imaju cijene porijeklo Turska i porijeklo Njemackamed11 wrote: Gledam na netu firma Modus kao da su cijene dobre a navodno NJemačka roba.![]()
Zamisli da ti neko prodaje auto..............i sve sto znas je da je auto njemacki...........bil se na osnovu toga odlucio za taj auto..........a cijenu ste vec dogovorili![]()
Njemackih profila ima puno.......jeftinijih skupljih boljih kvalitetnijih naprednijih itd
Manje je bitno koji je proizvodjac........svi veci brandovi su pouzdani........ali ipak svi imaju jeftinije i skuplje prozore.......razlikuju se po broju komora,debljini vanjske stijenke,vrsti okova i stakla koji su ugradjeni,dva ili tri dihtunga,ugradjenim prozrakama itd itdmed11 wrote:Odlicno, a koji su kavlitetni i napredni..
Jos nesto, da li je moguce da se kod duplih prozora od kojih je jedan uzi a drugi siri, kada se otvore na kip ne otvore se jednako tj jedan pod manjim uglom?! Peo sam se i gledao, okovi su im razlicite duzine.valter.ba wrote:Meni bi to smetaloiako mislim da tehnicki to nije problem. Ipak ako placam kvalitet sve mora biti u skladu sa ocekivanim. Koji je proizvodjac? Moze i na pp ako ti je nezgodno ovako.
ma jok, isto se otvaraju svisarajevowintwr wrote:Jos nesto, da li je moguce da se kod duplih prozora od kojih je jedan uzi a drugi siri, kada se otvore na kip ne otvore se jednako tj jedan pod manjim uglom?! Peo sam se i gledao, okovi su im razlicite duzine.valter.ba wrote:Meni bi to smetaloiako mislim da tehnicki to nije problem. Ipak ako placam kvalitet sve mora biti u skladu sa ocekivanim. Koji je proizvodjac? Moze i na pp ako ti je nezgodno ovako.
kod mene je radio intergeoss / trocal prije 10 godina, ne znam da li jos postoje, bili su u krugu energoinvesta na stupusarajevowintwr wrote:Sacekat cu dok neko njihov to ne pogleda, pa cu onda oplesti po njima, jer su na ovom forumu svrstani u sam vrh firmi koje se bave pvc stolarijom.
Odlicna opservacija [emoji106]rovac13 wrote:Kad uzimate pvc prozore samo vodite racuna da ne bacate dzaba pare.
Kao sto rece kolega razlike su male.......danas su 5 komora standard i nisu ni skupi posebno.........dok su 6 ili 7 komora osjetno skuplji.......zbog vise komora imaju malo bolji izolaciju.....ali zato malo slabiju statiku......znaci manje komora su za malo jaci vjerovatno.
Razlike u izolaciji su male.......koeficijent prolaska toplote kroz 5 komora je npr 1,3......dok je za osjetno skuplje 1,0...ili 1,1
Kod stakla je malo veca razlika......obicno dvoslojno staklo ima koef skoro 3........dok dvoslojno low e staklo sa argonom ima koef 1,1 (bez argona 1,4).......a troslojno low e sa argonom ima koef mozda 0,6.
Znaci samo treba povezati jedno s drugim ....da se prate.......ako uzimate obicno dvostruko staklo sa koef 3.......nema nikakve logike da razbijate glavu sa koliko komora su profili......stakla ima puno na prozoru.......svaki profil cak i tri komore bice puno bolje nego to staklo......znaci bacanje para na komore.
Ako ste izabrali dvostrko low e sa argonom (1,1)......onda bi trebalo ganjat slican pvc profil (1,1) da bi imalo smisla.
Ako izaberete trostruko low e sa argonom (0,6).......onda nema logike gledati obicne pvc profile.......nego idete na najbolju mogucu varijantu......najnaprednije i najskuplje pvc profile.....koji idu na pasivne kuce.
To je sva mudrolija.
Cesto sam vidio......ljudi ugradjuju extra skupe profile sa 6 komora......i stavili obicno staklo......koje haman pravi gubitke i po 3 puta vece nego profil......nigdje veze.