Kraljevi ex-yu kosarke

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
jethro

#676 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by jethro »

Malo o legendarnoj tuči izmedju Yug i Italije na evropskom prvenstvu 1983 u Francuskoj. Prgavi Dino Menegin je stalno provocirao Kićanovića i par puta ga pošteno izudarao zbog čega je Grbović na njega krenuo makazama. :-)

Image
kakavdanakneiskustvu

#677 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by kakavdanakneiskustvu »

u toj tuci mislim da nije bilo konflikta kiće i menegina nego kiće i brunamontija ili vilalte,nisam siguran koji od te dvojice talijana,jos da ima negdje snimak tog grbovicevog poteza
jethro

#678 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by jethro »

Na youtube ima snimak(1.51s) citavog ovog incidenta. Koliko ja kontam citav incident je zapoceo Bonamico udarivsi Kicanovica, odmah se ukljucio i Vilfan i onda je nastala opsta frka. Tesko je skontati ovdje Grbovica, ali se recimo jasno vidi Slavnic kako stoji na zapisnickom stolu. :)

https://www.youtube.com/watch?v=Gu9rdgVfDME
souly

#679 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by souly »

jethro wrote:Na youtube ima snimak(1.51s) citavog ovog incidenta. Koliko ja kontam citav incident je zapoceo Bonamico udarivsi Kicanovica, odmah se ukljucio i Vilfan i onda je nastala opsta frka. Tesko je skontati ovdje Grbovica, ali se recimo jasno vidi Slavnic kako stoji na zapisnickom stolu. :)

interesantno je da je ovaj momenat označio kraj najuspješnije yu dinastije košarkaša - 10 uzastopnih velikih medalja u periodu 1973-1982, 5 zlatnih... delibašić nije ni igro na prvenstvo jer se overio par nedelja ranije pa je pretrpio moždani... ćosić, slavnić, a naročito kićanović, koji je udario vilaltu nogom pred kraj - završili su svoje karijere nakon toga... uglavnom zaboravljeni nakon ove šore kako bi napravili mesta u medijima mlađima... buonamicu nije sviran ni faul za ovo čašenje ligamenata ramena kići... uglavnom - i svitu je već bio pun k... dominacije ove repke i svi su jedva čekali da siđu s pijedestala... sišli su sa stilom - nešto kao zidane na sp 2006. - ako već nisu bili prvi, bili su najbudalastiji...

it was a new day yesterday and it's 'n old day now...
kakavdanakneiskustvu

#680 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

jethro wrote:Na youtube ima snimak(1.51s) citavog ovog incidenta. Koliko ja kontam citav incident je zapoceo Bonamico udarivsi Kicanovica, odmah se ukljucio i Vilfan i onda je nastala opsta frka. Tesko je skontati ovdje Grbovica, ali se recimo jasno vidi Slavnic kako stoji na zapisnickom stolu. :)

nigdje se tu ne vidi grbovic sa makazama,puno puta sam ja ovo gledao
jethro

#681 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by jethro »

kakavdanakneiskustvu wrote:

nigdje se tu ne vidi grbovic sa makazama,puno puta sam ja ovo gledao
Maloprije citam na jednom drugom basket forumu o ovoj frci i u jednom postu pise ovako: "Tada su Kicanovicu sjebali rame, i onda izbija citav cirkus, skacu obe klupe, Slavnic se penje na zapisnicki sto a Vilfan mase makazama (koje su mu, kao, ostale u dzepu jer je asistirao ljekaru pri intervenciji na Kicinom ramenu)..."

Znaci mozda je u pitanju ipak bio Vilfan a ne Grbovic !?

I onda gledam Vilfana na ovom videu i pokusavan skontati ima li kakve makaze u rukama ? :)
kakavdanakneiskustvu

#682 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

moguce je,ja sam do sad cuo za grbovica i makaze,kako ganja menegina,nesto tako,vilfan tesko da je mogao ganjati 15 cm viseg dinu
jethro

#683 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by jethro »

Kad vec spominjemo Petera Vilfana sjecate li se njegovih incidenata :

1. Dodavanja sa Bobanom Petrovicom.

"Prije dvadesetak godina u Beogradu na utakmici play-offa između beogradskog "Partizana" i ljubljanske "Olimpije" Peter Vilfan, kapetan "Olimpije" i reprezentativni bek, u jednom trenutku utakmice, ničim izazvan, dodao je loptu protivničkom igraču Bobanu Petroviću, također reprezentativcu, a ovaj mu je loptu na isti način vratio. Taj potez razgalio je gledateljstvo, ali ne i suce. Prekinuta je igra i oba igrača su dobila po tehničku grešku. Nastalo je prepiranje. "

2. Skidanje šorca

"Naime, na parketu se zbilo nešto zbog čega je Peter Vilfan (zbog svoje nestašnosti, ali i dalekometnog šuta navijačima bio omiljen) isključen. Da je Vilfan isključen, gledaoce je informirao TV komentator. Zašto je Vilfan isključen? Tu je komentator zanijemio, a kamere su ostale slijepe. Razlog Vilfanova isključenja prešutjeli su gotovo svi dnevni listovi. Jedino su "Sportske novosti" obznanile ono što se dogodilo.
A dogodilo se to da je Peter Vilfan, revoltiran dobivenom tehničkom greškom, demonstrativno skinuo gaće i pokazao sucu stražnjicu. "
jethro

#684 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by jethro »

-
Romanista 101%

#685 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by Romanista 101% »

jel tacno da Grbovica nisu vise zvali u reprezentacije upravo zbog ovog incidenta

i jos ovo, jel se neko sjeca finala play-offa Jugoplastika - Zvezda 48 razlike u Splitu i onog Stevica kad bi pucao penale a ono citave Gripe: Stevicu, sagni seeee :lol: :-)

tad se slusala kosarka subotom uvece na radio Zagreb :D
mfeed

#686 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by mfeed »

jethro wrote:Kad vec spominjemo Petera Vilfana sjecate li se njegovih incidenata :

"Prije dvadesetak godina u Beogradu na utakmici play-offa između beogradskog "Partizana" i ljubljanske "Olimpije" Peter Vilfan, kapetan "Olimpije" i reprezentativni bek, u jednom trenutku utakmice, ničim izazvan, dodao je loptu protivničkom igraču Bobanu Petroviću, također reprezentativcu, a ovaj mu je loptu na isti način vratio. Taj potez razgalio je gledateljstvo, ali ne i suce. Prekinuta je igra i oba igrača su dobila po tehničku grešku. Nastalo je prepiranje. "

2. Skidanje šorca

"Naime, na parketu se zbilo nešto zbog čega je Peter Vilfan (zbog svoje nestašnosti, ali i dalekometnog šuta navijačima bio omiljen) isključen. Da je Vilfan isključen, gledaoce je informirao TV komentator. Zašto je Vilfan isključen? Tu je komentator zanijemio, a kamere su ostale slijepe. Razlog Vilfanova isključenja prešutjeli su gotovo svi dnevni listovi. Jedino su "Sportske novosti" obznanile ono što se dogodilo.
A dogodilo se to da je Peter Vilfan, revoltiran dobivenom tehničkom greškom, demonstrativno skinuo gaće i pokazao sucu stražnjicu. "
ovo pod jedan sam gledao, to je bilo u zivom prenosu svojevremeno I za trenutak se zbunis a bio je onaj poznati lik, sudija I odmah im dao po tehnicku, mislim da nije bilo apsolutno niakakve prepirke, bar se ja ne sjecam.

za ovo drugo ne znam ali najbolji dio utakmice kad igra vilfan je bio zagrijavanja prije same utakmice, uvijek bi izvodio par zakucavanja I bilo je vrlo impresivno za nase pojmove gdje je recimo nekakav odron od pecarskog bio pojam. na all star takmicenju je bio jedan lik koji nigdje nije igrao I on je mislim bio drugi iza kukoca. kasnije se u intervjuu za tempu nudio timovima ako je neko zainteresovan ali mislim da nigdje nije igrao.
mfeed

#687 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by mfeed »

Romanista 101% wrote:jel tacno da Grbovica nisu vise zvali u reprezentacije upravo zbog ovog incidenta

i jos ovo, jel se neko sjeca finala play-offa Jugoplastika - Zvezda 48 razlike u Splitu i onog Stevica kad bi pucao penale a ono citave Gripe: Stevicu, sagni seeee :lol: :-)

jos bolje je bilo u maloj sali skenderije kad knego izvodi slobodna a pola sale dobacuje, skini dzemper. kad zuric, ili neko iz dalmatinskih timova izvodi slobodna, onda je bilo, ima'l soba?
Doda37

#688 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by Doda37 »

Romanista 101% wrote:jel tacno da Grbovica nisu vise zvali u reprezentacije upravo zbog ovog incidenta

Nije bilo finale vec regularni dio prvenstva. trice su bile u pitanju, "Stevicu javi se" kada je dao prvi kos Gripe eskplodirale. Za one koji nisu gledali, Slavnic trener CZ ubacuje tada nepoznatog Stevica da tricama pokusa prikljuciti se Jugoplastici, ne da nije pogodio vec nekoliko suteva fulio tablu i onda pocinje sou na tribinama
kakavdanakneiskustvu

#689 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

mfeed wrote:
jethro wrote:Kad vec spominjemo Petera Vilfana sjecate li se njegovih incidenata :

2. Skidanje šorca

ovo pod jedan sam gledao, to je bilo u zivom prenosu svojevremeno I za trenutak se zbunis a bio je onaj poznati lik, sudija I odmah im dao po tehnicku, mislim da nije bilo apsolutno niakakve prepirke, bar se ja ne sjecam.

za ovo drugo ne znam ali najbolji dio utakmice kad igra vilfan je bio zagrijavanja prije same utakmice, uvijek bi izvodio par zakucavanja I bilo je vrlo impresivno za nase pojmove gdje je recimo nekakav odron od pecarskog bio pojam. na all star takmicenju je bio jedan lik koji nigdje nije igrao I on je mislim bio drugi iza kukoca. kasnije se u intervjuu za tempu nudio timovima ako je neko zainteresovan ali mislim da nigdje nije igrao.

zoran bacalja iz zadra
souly

#690 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by souly »

4 (možda 5). Mirza Delibašić - NAJŠARMANTNIJI ex-yu košarkaš

Kinđe je visoko na ovoj listi... hej, ispred Vlade, Bodiroge, Petrovića i Dalipagića... osim što je bio najšarmantniji, Mirza je bija i najelegantniji yu igrač...roling-dribling njegove elegancije niko ne može da ponovi do kraja svemira...
njega je boljela patka za brojke... obožavali su ga svi odreda, i saigrači i protivnici i nemušta balkanska raja kojoj u blesavosti nema kraja... nikad nije nikog udario... nikad se nije iznervirao... ko zna koliko je tekmi odigrao pijan, drogiran ili mamuran i svejedno je izgledao kao Mironova skulptura u naponu lakoće... iako nije osvojio priznanja kao ovi prethodno navedeni, Mirza je u mnogočemu bio ispred... košarica je sporedna u njegovom slučaju, on je tu ulogu ponio slučajno ko da je odabrao da se bavi tenisom, grafičkim dizajnom ili jazzom... bio je veći umjetnik u Yu okvirima nego što je to bio John Coltrane na globalnoj razini improvizacije - artist na tankoj žici životnog trapeza u kojem je košarka samo igrala ulogu konačnog izraza... jebalo mu se za Muhameda i Krista (uostalom kršio je sva pravila morala zatucanih religija)... i u najzadrtijim sredinama (npr. ustašoidni Zadar) on je dobijao pljesak... iako odigrao je tek 8 vrhunskih sezona, za njega ne vrijede pravila koja primjenio sam na ostale... prvi je donio Bosni i yu košarici Kup Šampiona... prvi je ex-yu sportista koji je zaigrao za Real iz Madrida - bez ugovora, na riječ... Mirza me ponukao da se bavim jednom (neću da ispadnem životinja, ali...) posebnom vrstom pisanja o košarci, kritičko - umjetničkim vidom koji zasad niko nije ni pokušao (ne zato što ja sam genij, Mirza je to bija) jer ga priječe razne nacionalne, familijarne, dobne, mitomanske predrasude košarkaške malograđanštine... dok ovo pišem, stojim za šankom delimično pijan iako tek je prošlo 9 sati ujutro jer ne može o Mirzi drugačije... on me gleda odozgo i smije mi se u brk, a ja jecam...

ako želite nešto košarkaško o Mirzi - jebiga nisam priseban - bija je najveći izvođač penala u povijesti košarice (u Jugi je Radmilo Mišović No.2, a recimo choker poput Stojakovića No. 3), moga je svaku tekmu uvalit 50 (a nikad ih ni zabil v karijeri), al karao je dosta i previše u životu, a usput išlo je i Varaju i Radovanovića pa ih je filao loptama... ako želite, imate na YouTube 2 sata Mirzinih asistencija samo iz Reala... nađite, gledajte... kao klinac, nervira san se kad bi Kinđe bacio pas u aut, a danas gledam te tekme i vidim da su to tako genijalne lopte koje bi eventualno Lebron mogao da isprati zakucavanjem... zašto sam Mirzu onda stavio tek na mjesto 4. (ili 5 - jebiga kako se probudim Praja ili MIrza)? nerealno je da bude 1 ili 2 jer to nije bio njegov cilj... zašto nije 3? ne zato što je uglavnom bio Kićanovićeva rezerva u repki, već zato što bi ga bolio kurac na koje mjesto ga je stavio piskaralo koje se trudi biti kroničar umjetnosti poput mene (isto ko što bi Dadu Topića, Stefanovskog ili Točka bolio da ih stavim iza Bebeka i Bregovića, a u mojoj knjizi o Yu mjuzi po JUS-u neću, eto baš), a Kićanovića bi žešće zaboljelo da san ga uvrstio iza MIrze pa bi mi jope psova mater... a ja svoju mater volim, isto ka i Mirzu...
zg1911

#691 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by zg1911 »

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=850814

sjecam se nevjerice i suza onog jutra kad sam se kao dijete probudio a stari mi javio da nema vise drazena, da je poginuo u prometnoj nesreci u njemackoj. u medjuvremenu mi je kosarka prestala biti najvaznija sporedna stvar na svijetu, ali ni jedna smrt neke poznate, javne osobe me ni blizu nije pogodila kao drazenova.

RIP!
radostan dan

#692 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by radostan dan »

ja se živo sjećam kada je despot poginuo...
kakavdanakneiskustvu

#693 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

radostan dan wrote:ja se živo sjećam kada je despot poginuo...

i ja,pokojni srebrenko,krilo
kakavdanakneiskustvu

#694 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

zg1911 wrote:http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=850814

sjecam se nevjerice i suza onog jutra kad sam se kao dijete probudio a stari mi javio da nema vise drazena, da je poginuo u prometnoj nesreci u njemackoj. u medjuvremenu mi je kosarka prestala biti najvaznija sporedna stvar na svijetu, ali ni jedna smrt neke poznate, javne osobe me ni blizu nije pogodila kao drazenova.

RIP!

jedna stvar mi je interesantna,kad god se spomene drazen i na tv se nesto o njemu prica,tu su mama biserka i ponekad brat aco,oca nigdje,nikad,ali bas nikad
nacho_

#695 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by nacho_ »

kakavdanakneiskustvu wrote:
zg1911 wrote:http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=850814

RIP!

jedna stvar mi je interesantna,kad god se spomene drazen i na tv se nesto o njemu prica,tu su mama biserka i ponekad brat aco,oca nigdje,nikad,ali bas nikad
Pa ne može jednom od najvećih Hrvata otac biti Srbin. :D Otac mu je Jovan Petrović, inače iz Zagore kod Trebinja, u hrvatskim medijima poznatiji kao Jole. :run:

Dražen Bosanac. :bih:
zg1911

#696 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by zg1911 »

budala vidi sta budala zeli vidit :-)

cemu isticanje drazenova porijekla? tim se nitko u hrvatskoj ne zamara. drazen, kukoc, radja su drazen? kukoc, radja, ne sibencanin i dva splicana. drazen, prso, rapajic, saric... svi porijeklom srbi, i? tim se samo trofazni zamaraju. bice ij gledaju ko izrod ili koji k?

da odgovorim na pitanje za drazenova oca. stvarno ne znam sta je s njim i zasto je u medijima samo mati mu. mozda je covjek povucena dusa, ne znam ni je li ziv, al samo ce pakosni provokatori tu naci temu za raspravu.

jebala vas zla krv. do kad vise tako? retaji...
kakavdanakneiskustvu

#697 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

ne smeta mi drazenovo porijeklo,nebitno mi je to,pogresno si mene shvatio,nego mi je cudno da ga se stvarno nikad ne spominje,ko da je umro,sad je vjerovatno i star,mozda i bolestan,ali nije bio star prije 20 godina,mislim nebitno za pricu o kosarci ali cudna situacija
zg1911

#698 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by zg1911 »

islo je nachu.
nacho_

#699 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by nacho_ »

zg1911 wrote:budala vidi sta budala zeli vidit :-)

cemu isticanje drazenova porijekla? tim se nitko u hrvatskoj ne zamara. drazen, kukoc, radja su drazen? kukoc, radja, ne sibencanin i dva splicana. drazen, prso, rapajic, saric... svi porijeklom srbi, i? tim se samo trofazni zamaraju. bice ij gledaju ko izrod ili koji k?

da odgovorim na pitanje za drazenova oca. stvarno ne znam sta je s njim i zasto je u medijima samo mati mu. mozda je covjek povucena dusa, ne znam ni je li ziv, al samo ce pakosni provokatori tu naci temu za raspravu.

jebala vas zla krv. do kad vise tako? retaji...
Čemu sakrivanje porijekla? Čemu sakrivanje imena? Time se u Hrvatskoj svi zamaraju. Ljudi koji su Srbi postaju "porijeklom Srbi", a Milan, Miladin i Jovan postaju Miki, Dado i Jole. :run:

@kakavdanakneiskustvu Ja sam ti dao odgovor na pitanje, a priča kako je čovjek "povučena duša" je za malu djecu. :)
zg1911

#700 Re: Kraljevi ex-yu kosarke

Post by zg1911 »

rekoh mozda. al vidim da ti znas odgovor pa reci "hrvati govna ste jer ne date drazenovu ocu do rijeci jer je srbin", a mi smo ljudine cijepljeni od toga.

i tomislav postane tomo, damir dado, zlatko cico pa sta sad?

nego sto je drazen nego porijeklom srbin? izjasnio se on dresom drzave za koju je nastupao.

u americi od dana kad dobijes drzavljanstvo si amer a na jebenom balkanu se kreteni bave prebrojavanjem krvnih zrnaca pa svaki put kad se spomene drazena uleti neki trofazni sa ovom pricom. dosadni ste vise i bogu i vragu
Post Reply