@ litte bit
vjerujem da je tako. samo oni koji su bolesni znaju šta misle kada ostanu nasamo, kada idu na spavanje i sve se oko njih stiša bog te pita šta svako od njih onda misli. pa tako i naše mame. možemo im pomoći ohrabrenjem, ali činjenica je da ne možemo nikada sa sigurnošću znati šta misle i kako se zaista osjećaju. pogotovo roditelji koji imaju djecu koja se možda još nisu osamostalila, pa zavise od roditelja, žive sa njima. takvi imaju još veću potrebu da pred djecom ne pokazuju da im je teško ili da ih je strah.Iako je ona sretna i smije se, vjerujem da duboko u sebi pati, jer mi ne znamo
little bit, tvoja mama je baš mlada...samo osam godina starija od mene
@nova korisnica
za pshioterapiju si u pravu.
nadam se da ti mama neće imati puno bolova...ne znam stvarno šta drugo da kažem, suvišno je sve
kod nas je stanje podnošljivo. gore je podnijela injekcije za podizanje leukocita nego hemoterapije. od hemoterapije bude malo nemoćna dan-dva, ali od ovih injekcija joj je jednom pao pritisak užasno, a jednom je imala bolove u kostima (a to su sve inače nuspojave) pa smo oba puta išle u bolnicu jer tada nismo skontale da su to nuspojave. krvna slika je u stvari ono što je kod nje najveći problem, pored svega što jede i pije. ali pošto u startu nije bila baš najbolja, onda je to samo hemoterapija još više srozala. ali još uvijek je na nogama, hoda, ide na pijacu, kuha, po kući se vrti. juče je bila sa nama na vikendici cijeli dan i spremila nam je ručak i oprala suđe, malo čak i pomela lišće okolo.
moja mama je starija, 72 godine, u penziji već 12 godina, živi sama, jer mi je tata umro prije 11 godina.
i pokušavam na u tome neđem pozitivne strane: kod starijih žena sporije se bolest razvija, ne mora da se brine zbog posla, ne mora da se brine zbog male djece, ne mora da se brine kako ću ja ako se njoj nešto desi, jer sam ja odrasla žena koja ima svoju porodicu i posao, ima vremena i ništa je ne ometa da organizuje sebi raspored kada šta uzima od čajeva i dodataka prehrani, kuha sama sebi ono šta joj odgovara, ne mora da se brine o tome šta će jesti ostatak porodice, ako ona npr. mora taj dan da jede brokulu i cveklu ili šta već i realno gledajući do sada je imala kvalitetan život bez ikakvih velikih zdravstvenih tegoba (a da ne govorim o tome da je ostvarila sve šta je trebala u životu) ...pokušavam tako da nalazim neke ohrabrujuće stvari u svom tom njenom stanju i kada se i ona i ja fokusiramo na to onda nam bolje ide. ali opet svaki dan je za sebe - nekada je bolje, nekada gore, ali šta da se radi? kroz sve to se mora nekako proći.
samo ne bih željela da se napati, ako liječenje ne uspije. samo to. po cijenu da sutra umre, ne bih željela da doživi ono šta su doživjeli neki njeni prijatelji koji su bolovali od raka.
(evo upravo sad dok sam pisala mama me zove. išla u bolnicu da vadi nalaze, leukociti se podigli, krvna slika se popravila znatno od zadnje kontrole. vjerovatno su injekcije pomogle. to jeste vještački nabildana krvna slika uz pomoć lijekova, znači može da padne isto kao što se podiglo, ali sad o tome nećemo razmišljati. važno da se za sada popravilo, jer u ponedeljak idući joj je treća hemo)
pozdrav svima i izdržite.