Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

mIRCerka wrote:IDITE NA AUTOPUT I POGLEDAJTE BRDO VISOCICA....
treba biti extra corav ne primjetiti piramidalni oblik...
Nemoj tako. Može neko, ne daj bože, shvatiti da se stvarno radi o piramidi, pa se malo duže zagledati i završiti, ne daj bože, pod kakvim kamionom ili u jarku pored ceste pa ćeš onda ti biti kriva. Jok brate, ne gledajte u pravcu Visočice. Zbog bezbjednosti saobraćaja. :D ;-)
mIRCerka wrote: PIRAMIDA ne mora imati mumiju faraona u sebi, PIRAMIDOM se zove svaki objekat piramidalnog oblika..
ili se varam?
Ma varaš se bona. Piramida je samo ono što zvanična nauka kaže da je piramida.
I u školi su te krivo učili da je piramida geometrijsko tijelo kojemu je baza bilo koji mnogougao/mnogokut i kojemu su stranice trouglovi/trokutovi.;-)
ludost

Post by ludost »

taxi_driver wrote:ej da ja vas piramidase pitam nesto ne vezano za piramidu.
Guzi li sta taj osmanagich?
e eto..
a da ja ovo upitam, odma' telegram od blacka :D
i paket od ludviga :D
spark

Post by spark »

mIRCerka wrote:
spark wrote:
mIRCerka wrote:IDITE NA AUTOPUT I POGLEDAJTE BRDO VISOCICA....
treba biti extra corav ne primjetiti piramidalni oblik...

PIRAMIDA ne mora imati mumiju faraona u sebi, PIRAMIDOM se zove svaki objekat piramidalnog oblika..
ili se varam?
I sva brda u svijetu piramidalnog oblika su piramide? Logika ti je jaca strana.
:lol: ti kao da si juce cuo za piramidu...

ja kazem SEMIR IMA PUNO PRAVO DA ISTRAZUJE ONO STO JE ONAKO GOLIM OKOM VIDLJIVO
ZELIM DA NADJE PIRAMIDU I DA SE ZAVRSI S TIME
AKO JE I NE NADJE< SAMO VAMA IZ INATA JE TREBA IZGRADITI

NE VOLIM LJUDE KOJI UNAPRIJED OSUDJU BOSNU I HERCEGOVINU SAMO NA UGALJ POD ZEMLJOM!!!!!!!!!

sto se tice naseg odnosa prema onim historijskim artefaktima koje imamo, niko nikad nije guzu pocesao da zastiti MOLOVE koji se nalaze iznad gradine u Capljini....covjece, 200 metara iznad neretve pravi pravcati molovi za velike brodove i niko nista...

al ne, lakse je iz fotelje ceskiti veliku pupu i govoriti NEMA NISTA!...

hajd zdravo :D
Ok. Ne vici. Iz inata "nama". Ja volim jednako Bosnu kao i ti, prema tome koji ste to vi, a koji smo to mi? U ovoj zemlji politicari nisu nista uradili ni za narod, ni za kulturu, jedino su izvrsni da se obogate preko kradje i da organizuju kakvo masovno klanje. Receno ovo, sa te strane mi je simpatican Semir, koji ima energiju i silnu vjeru u to sto radi. Ali, simpatija na jednu stranu, historijske cinjenice na drugu. Piramide nema i u to cemo se uvjeriti uskoro.
Last edited by spark on 26/04/2006 12:03, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

Teorija o blagostanju koje ce automatski zavladati cim se iskopa najveca, najstarija, najsve-piramida je tek fenomen posebne vrste.
Ako neko hoce da se bavi detaljnijim studijama utjecaja bogatih arheoloskih nalazista na dobrobit lokalnog stanovnistva, preporucujem za 'case study', Napulj i okolinu.
Tesko da jos negdje, u razvijenom dijelu svijeta, da ima vecih arheoloskih cuda i siromasnijeg naroda na jednom mjestu.
car-x

Post by car-x »

Prenj wrote:Teorija o blagostanju koje ce automatski zavladati cim se iskopa najveca, najstarija, najsve-piramida je tek fenomen posebne vrste.
Ako neko hoce da se bavi detaljnijim studijama utjecaja bogatih arheoloskih nalazista na dobrobit lokalnog stanovnistva, preporucujem za 'case study', Napulj i okolinu.
Tesko da jos negdje, u razvijenom dijelu svijeta, da ima vecih arheoloskih cuda i siromasnijeg naroda na jednom mjestu.
jel ovo ko sto i lovrenovic preksinoc rece: "..jos uvijek nisam u vasem timu.."
spark

Post by spark »

Prenj wrote:Teorija o blagostanju koje ce automatski zavladati cim se iskopa najveca, najstarija, najsve-piramida je tek fenomen posebne vrste.
To oko Napulja i Pompeja je u rukama mafije (prave, talijanske). Ovo je cinjenica iz prve ruke.
ludost

Post by ludost »

ta teorija me podsjeća na onu jednu epizodu southparka, s onim patuljcima kad kradu gaće..

pa ih onda pitali a što kradu gaće, a ovi objasnili 'vako nekako:

PHASE 1 - COLLECT UNDERPANTS!

PHASE 2 - ? (mrtva tišina)

PHASE 3 - PROFIT! (svi uglas)
novel

Post by novel »

car-x wrote:interesantna kolumna na cyberbulevar.com
Onako,usput-kolumna Ibrahima Mulaomerovica (Innsbruck)

Piramide

Ipak, ima pravde. Taman kad sam pomislio da su nacionalni političari dohakali zemlji Bosni, da su joj oduzeli svaku nadu na budućnost, pojavila se iskra nade u – prošlost. Uprkos barabama što ubijaju Bosnu i tvrde da je Bosna avnojevska tvorevina bez korijena. Zato bi za njih bio šok da uvide da je baš tu bila ona civilizacija za kojom oni daleko zaostaju i pored toga što je točak već izmišljen (a i nož, na njihovo zadovoljstvo).
Pa kako nećeš navijati za nekog ko bar malo liči na Galilea.
:thumbup:
Prenj

Post by Prenj »

car-x wrote:
jel ovo ko sto i lovrenovic preksinoc rece: "..jos uvijek nisam u vasem timu.."
Ne, ovo je pogled na drugu stranu istog problema, isprovocirana ublehom u autorstvu federalnog premijera, koja izmedju ostalih slicnih, navodi ljude da sanjaju, bas kao sto i novinar CNN-a zakljuci na kraju svog priloga.
Hadzipasic: Ja ovo arheološko nalazište mogu uporediti sa zaradom od mora, ...
I to izgovara tip kojem je ovih dana jedini problem kako da ostane u fotelji jos koji mjesec kako bi mogao da uknjizi procente od prodaje Energopetrola.
Umjesto da konacno prestanemo sanjati i pocnemo se baviti stvarnim problemima ...
Prenj

Post by Prenj »

spark wrote:
To oko Napulja i Pompeja je u rukama mafije (prave, talijanske). Ovo je cinjenica iz prve ruke.
Zamislite, i da se sutra desi neko cudo, tipa otkrica nafte, uranijuma, piramide, podzemnog mora, ko ce od toga iskljucivo imati koristi?
Gdje smo ono mi na indeksu korupcije?
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

A hoce li biti blagostanje ili bolje svima nama ako se nista ne kopa? Ili i ti smatras da je Osmanagic jedini krivac za to siromastvo i bijedu koju imamo?
Prenj

Post by Prenj »

novel wrote: ...
Pa kako nećeš navijati za nekog ko bar malo liči na Galilea.[/b]
:shock:
Moze li mi ko pojasniti kako to Semir O. lici na Galilea?
Gdje je taj njegov teleskop u koji niko drugi nece da gleda?
ludost

Post by ludost »

Prenj wrote:
novel wrote: ...
Pa kako nećeš navijati za nekog ko bar malo liči na Galilea.[/b]
:shock:
Moze li mi ko pojasniti kako to Semir O. lici na Galilea?
Gdje je taj njegov teleskop u koji niko drugi nece da gleda?
Ma ne samo to..
Nego.. ]ebote, ono, Galileo.. Ni manje ni više..

Pa da je Galileo Atlantide tražio, mi bi danas još uvijek mislili da je Zemlja ravna ploča..
Prenj

Post by Prenj »

hrasno38 wrote:
A hoce li biti blagostanje ili bolje svima nama ako se nista ne kopa? Ili i ti smatras da je Osmanagic jedini krivac za to siromastvo i bijedu koju imamo?
Svi dogadjaji oko piramide predstavljaju esenciju sadasnjeg stanja naseg drustva, stanja u kojem svi, samo cekaju dar ili donaciju s neba, drustva u kojem je rad postao bezvrijedna kategorija, u kojem se samo 'snalazenje', i to obicno kriminalno, cijeni.
Osmanagic nije slucajno izabrao ovakvu zemlju Bosnu za popriste njegovog prvog i posljednjeg arheoloskog istrazivanja ...
Last edited by Prenj on 26/04/2006 12:24, edited 1 time in total.
vedderedi

Post by vedderedi »

El-Vedex wrote:Ma joj... Ja sam dosta vremena potrosio na iscitavanje svih strana i "piramidasa" i "antipiramidasa" (pri tom ne mislim na forum).
Procito sam vecinu onog sto se moze naci ON-Line od Osmanagicevih radova. I moram priznati da su prilicno egzoticni za mene koji puno vise cjenim egzaktnije nauke. Ali i interesantni.
Eh sad , kako se ne moze donositi nikakav zakljucak dok se ne cuje rijec onih koji ipak iza sebe imaju tomove radova i istrazivanja i ipak uzivaju Akademski ugled u proucavanju historije civilizacija . Do sad sam dosao do zakljucka da se to kosi sa dosta naucnih i zvanicnih istina.
Ali i to da zvanicni establishment Arheologa za sad jednostavno ne vjeruje u takvo nesto.
Za mene Piramide nece biti sve dok zvanicnoj arheologiji ne "uleti tupilo od ne kuzenja" i dok se ne pokupe da vide to mozebitno 8 svjetsko cudo.
Ali isto tako ne bih dozvolio da se zbog necijeg ne vjerovanja ubacuju klipovi u tockove covjeku koji je nepoznat svjetskoj arheologiji. Jer bi to znacilo da je prica o tome kako nam je istorija uciteljica zivota totalno deplasirana. I da fakat ima istine u tome da je zvanicna historiska nauka vec stvorila odredjene dogme , sto opet lici na Religiju kao zvanicnu nauku prije renesanse i prosvjetiteljstva. Covjek Izgori na lomaci jer je tvrdio nesto sto nema veze sa naukom u srednjem vijeku.
Sasvim je moguce da se sva ova prica zavrsi , kao i prica o troji u Gabeli. Ali to meni ne znaci da se radovi na iskopavanju "necega" moraju obustaviti.
Ja bih Osmanagicu dao priliku ma koliki amter bio (mada toliki amater sigurno nije ). A isto tako se ne bih zanosio nekom epohalnom pricom.
Reference jesu bitne , ali sam x puta u zivotu vidio koliko su neki ljudi sposobni samo za to da steknu reference i nista vise. I koliko je lijepo kad te na osnovu diplome ljudi slusaju. Ides na naucne simpozije , placaju ti se dnevnice , a ti samo palmudis ono sto si naucio , mada pri tom nisi nista novo dodao nauci kojom se bavis.
Opet se vracam na Istoriu kao uciteljicu, ukolko se procitaju biografije ljudi koji su dali nesto ovoj civilizaciji onda ce mo vidjet da su svi oni posjedovali odredjenu dozu zanesenjastva i pozitivnog naucnog ludila. I svi su potresali temelje dotadasnjeg znanja do te mjere da su im glave jedva ostale na ramenima.
I sad po meni tu ozbiljan naucnik pljuje sebi u lice, kada na jedan primitivan nacin jednostavno odbacuje nesto sto se ne uklapa u "perfektan" mozaik naucnih istina. A samo zato sto se neki neznanac koji dolazi van kruga poznatih i eminentnih drznuo da malo zatrese nesto sto je vec poprimilo aksiomatski oblik znanja.
Kada je Steve Wozniak donio prvu kutiju sto je predstavljala Personalni Racunar na uvid Strucnjacima i Inzinjerima Hawlet Packarda ... ovi su ga glatko odjebali jer nisu shvatili viziju. Rekli su otprilike , ma sve je to cool sto ti pricas ali sta ce obicnim ljudima racunar. Ovaj je smuseno pokupio svoj prvi PC i izisao iz eminentne naucne ustanove. Sreca pa je imao svog imenjaka Jobsa , koji je bio tada zanesenjak koji se rokao LSDom i pricao kojekakve "gluposti" , a obojica su imali srecu da zive u zemlji mogucnosti. I dans i najgluplji beru plodove koji su ova dvojica zajedno kasnije sa mnogim ostalima posijali (Ovdje ubrajam i Billa iako je on svoj prvi DOS podjonio od genijalca koji nije shvatio sta je napravio).
Evo pogledajte koliko budala sad vec moze palamuditi preko te magicne kutije , sta god hoce.
Tako moj glas jos stoji na strani ovog nepoznatog "amatera". Ma sta na kraju ispalo. Iako izvinite me ali ne prihvatam Piramidu kao vjeru. LOL
Odlicno El Vedex!
ludost

Post by ludost »

slićnost je drastićna

Image

Image
Vingo

Post by Vingo »

Kao pocetak i kraj.... :(
car-x

Post by car-x »

Prenj wrote: Svi dogadjaji oko piramide predstavljaju esenciju sadasnjeg stanja naseg drustva, stanja u kojem svi, samo cekaju dar ili donaciju s neba, drustva u kojem je rad postao bezvrijedna kategorija, u kojem se samo 'snalazenje', i to obicno kriminalno, cijeni.
zaboravio si serace pameti koji sve znaju kako treba, ali sve nako, ispotiha, teorijski..
ludost

Post by ludost »

Nego..
Kad se ode na službenu stranicu Fondacije http://www.piramidasunca.ba, pa na link 'Podršku dali', jel se to meni samo meščini, ili je ta lista k'o malo splasnula?!
Prije je bila malo duža?
Recimo, gdje nestade ona izjava uglednog stranog eksperta i arheologa Brucea Hitchnera? :shock:
Prenj

Post by Prenj »

A wrote:
hrasno38 wrote:... ili idu za gospodinom koji je rekao "nisam ja ovdje dosao da dajem argumente".
Nije lijepo izvrtati rijeci - gospodin je rekao "nisam dosao da iznosim kontraargumente, jer uopste nema argumenata". To mjenja smisao, zar ne?
Deja vu.
Cesta je tradicija i na ovom forumu da se argumenti suprotne strane ili precuju ili saslusaju s pola uha ili potpuno izmijene.
stickitout

Post by stickitout »

Evo svjezeg materijala sa visocice....

http://community.webshots.com/photo/549 ... 4860phNsFm
Prenj

Post by Prenj »

Goran_35 wrote:
Prenj wrote:
Bilo sta sto se ne slaze se interpretacijom samog autora analize ...

http://www.cyberbulevar.com/forum/viewt ... &start=125
Smailbegovic wrote:Sada se samo naziru pojedini elementi, ali buduci da sam ja tisucama kilometera daleko i jedini ukaz koji imam nad regijom je malo terenskih informacija i par razlicitih satelitskih prelaza koji su se slucajno zadesili tu, ovo je maksimum toga sto se moglo uraditi i stoga su rezultati onakvi kakvi jesu: PRELIMINARNI.
Smailbeg citat:

"Moja Hipoteza (a ujedno i hipoteza postavljena od strane strucnjaka za daljinsko osmatranje u mojoj firmi stoji ovako, danas Feb.07, 2006):

Na analiziranim i javno-dostupnim satelitskim podacima, prikupljenim do 2005, u Visockoj dolini postoje izrazene teksturalne, prostorne, gemorfoloske i termalne anomalije usko vezane za par lokaliteta, prvenstveno brdo Visocica. Ove pojave se smatraju anomalnim u ovoj analizi jer je njihove karakteristike tesko svrstati u djelovanje raspolozivih prirodnih procesa. U nedostatku dodatnih informacija, postoji mogucnost da su neke od uocenih anomalija uzrokovane putem antropogene alteracije terena.

Hvala svima koji su svojim komentarima doprinjeli a) konstruktivnom dijalogu b) razmatranjima same teme c) sirim aspektima i ramifikacijama ove pojave.

- OVIM JE TEMA "Satelitska Analiza -BH Piramide Sunca- " ZATVORENA - "

http://www.cyberbulevar.com/forum/viewt ... &start=125

Dakle sasvim dovoljno za pocetak.Danas su vec iskopani prvi kameni blokovi :oops:

ps

svidja mi se ono poredjenje sa ciglama 8-) ako se neko sjeca,neke djecake sam pokusao slicnim primjerom ubjediti 8-) kada su se isti :oops: ismijavali smailbegovoj "slicici" :oops:
Jos da si napisao da su ove dvije duboko kotradiktorne izjave iz iste tastature stigle u razmaku od svega nekoliko sati, nakon cega je i sama tema zakljucana od strane Smailbegovica koji je tu i moderator ...
novel

Post by novel »

stanja u kojem svi, samo cekaju dar ili donaciju s neba, drustva u kojem je rad postao bezvrijedna kategorija, u kojem se samo 'snalazenje', i to obicno kriminalno, cijeni.
u Bosni je uvijek tako bilo, uvijek se znalo ko je hadzija......

Image
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

stickout svaka cast za slike jesi ti sliko ovo, jesu li ovo od danas slike ???
ludost

Post by ludost »

Ma ovo je fakat presmiješno!

Jebote, iskopava se najveća, najstarija i najvažnija piramida na svijetu, ali bez ijednog jedincatog pravog arheologa.

Al' je zato proparadiralo metar političara, lafo slučajno baš sad pred izbore!

I sve neke slučajnosti. Eto, tako je slučajno federalni premijer Hadžipašić nenajavljen banuo na Visočicu i k'o usput upozorio Osmanagića na neke 'kancelarijske intelektualce' - dan prije izjave bh. arheologa i historičara.

A danas je isto tako nenajavljeno i k'o slučajno na Visočicu banuo federalni potpredsjednik Džihanović - nakon što je sinoć objavljen poziv na subotnje demonstracije ispred Zemaljskog muzeja.

Šta je, frka je, al' malo veća od planirane? Treba malo loptu spustit, dogovorit se da ne izmakne kontroli? Jer treba ubleha da potraje?

Jer k'o sasvim slučajno od jutros pa sve do sad nema nikakvog službenog izjašnjenja ni Osmanagića ni Fondacije prema najavi ovih demonstracija, a oni su prvi koji bi - u interesu naroda koji tako jako patriotski ljube - trebali objaviti svoj stav o tome!

Jedino me još zanima kad će se večeras Cernica opet javit ovdje na forumu da nam obznani volju naroda.

Ma providno je ovo k'o celofan, i ne znam šta se više ovdje naprđujemo o arheologiji i satelitima i govnima, kapu skidam Muratu Sabanovicu, ovo je samo i jedino politika.

Gadite mi se gospodo iz Fondacije, gadite mi se neviđeno.
Locked