Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Gost123

Post by Gost123 »

vatrogasac wrote: ...dešava se zaokret u tih 150 godina....od Porijekla vrsta do neodarwinista.....

Prošlo je 140 godina od trenutka kada je Charles Darwin pretpostavio da je život nastao u ‘maloj toploj bari’, navodi profesor Kalifornijskog sveučilišta u Santa Cruzu David Deamer. Ispitujemo tu pretpostavku u ‘malim vrućim jezerima’ u vulkanskim područjima ruske Kamčatke i kalifornijskog Mount Lassena.

- Rezultati su iznenađujući, pa čak i razočaravajući. Čini se da vruća kisela voda koja sadrži glinu ne pruža prave uvjete za spajanje kemijskih elemenata u ‘prvotne organizme’, dodao je.
kako i pise: pretpostavio... nigdje ne kaze da je darwin tvrdio kao apsolutno istinito... receno je 50 puta: ne zna se tocno kako je zivot nastao.
nije to nikakav zaokret. i dalje najveci dio znanstvenika smatra najvjerojatnijom tezom pricu o primordijalnoj juhi.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Gost123 wrote:
vatrogasac wrote: ...dešava se zaokret u tih 150 godina....od Porijekla vrsta do neodarwinista.....

Prošlo je 140 godina od trenutka kada je Charles Darwin pretpostavio da je život nastao u ‘maloj toploj bari’, navodi profesor Kalifornijskog sveučilišta u Santa Cruzu David Deamer. Ispitujemo tu pretpostavku u ‘malim vrućim jezerima’ u vulkanskim područjima ruske Kamčatke i kalifornijskog Mount Lassena.

- Rezultati su iznenađujući, pa čak i razočaravajući. Čini se da vruća kisela voda koja sadrži glinu ne pruža prave uvjete za spajanje kemijskih elemenata u ‘prvotne organizme’, dodao je.
kako i pise: pretpostavio... nigdje ne kaze da je darwin tvrdio kao apsolutno istinito... receno je 50 puta: ne zna se tocno kako je zivot nastao.
nije to nikakav zaokret. i dalje najveci dio znanstvenika smatra najvjerojatnijom tezom pricu o primordijalnoj juhi.
...kada su Miler i Jurej 1953. postigli nekakve rezultate kreiranja aminokiselina alanin i guanin u specijalno pripremljenoj aparaturi.....

Image

....evolucionisti su digli galamu kako je čovjek napravio život.... :-) da bi se na kraju ušutili jer....
Najpoznatije eksperimentalno istraživanje nastanka života izveo je Stenli Miler na Berkliju 1953. godine. Miler je napunio zatvorenu posudu redukujućom atmosferom sačinjenom od metana, amonijaka, vodonika i vode, pustio električnu struju kroz nju. Rezultat je bila supa različitih elemenata koja se sastojala većim delom od interesantnih organskih jedinjenja. Ponovio je ovaj eksperiment koristeći oksidujuću atmosferu, a zatim koristeći neutralnu atmosferu od azota, ugljendioksida i vode. Drugi naučnici su ponovili ovaj eksperiment u još više različitih verzija. Rezultat je uvek isti. Sa redukujućom atmosferom se dobija puno različitih organskih jedinjenja. Sa oksidujućom ili neutralnom atmosferom se ne dobijaju nikakva organska jedinjenja.

Danas znamo da je zemljina redukujuća atmosfera, ako je ikada postojala, nestala u isto vreme kada su prestale meteorske kiše koje su potresale Zemlju, pre 3.8 milijardi godina. Milerova zavodljiva priča o poreklu života, priča o maloj bari obasjnoj Sunčevim zracima pod redukujućom atmosferom u kojoj se nalaze rastvorene hemikalije, danas je opovrgnuta.
...po potrebi....
Gost123

Post by Gost123 »

vatrogasac wrote: Milerova zavodljiva priča o poreklu života, priča o maloj bari obasjnoj Sunčevim zracima pod redukujućom atmosferom u kojoj se nalaze rastvorene hemikalije, danas je opovrgnuta.

...po potrebi....
uzimaj s debelom rezervom komentare krscanskih kreacionista koji tvrde da je svijet stvoren u 6 dana, bukvalno onako kako pise u bibliji, o onome sto danasnja moderna znanost misli i kaze...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Gost123 wrote:uzimaj s debelom rezervom komentare krscanskih kreacionista koji tvrde da je svijet stvoren u 6 dana, bukvalno onako kako pise u bibliji, o onome sto danasnja moderna znanost misli i kaze...
....nema veze sa religijom, a najmanje kršćanskim kreacionistima....

http://www.astronomija.co.yu/teorije/zivot/zivot2.htm
Gost123

Post by Gost123 »

vatrogasac wrote: ....nema veze sa religijom, a najmanje kršćanskim kreacionistima....

http://www.astronomija.co.yu/teorije/zivot/zivot2.htm
zelio sam reci: nemoj uzimati kao sigurno tocne komentare kreacionista o tome sto je dokazano a sto ne, sto to znanost kaze i sto neka teorija objasnjava, sto je opovrgnuto a sto ne. prica o primordijalnoj juhi nije opovrgnuta, jos uvijek vrijedi kao moguce rjesenje. naravno da postoje i druge teorije, mozda je rna teorija u zadnje vrijeme postala najpopularnija(moram update-ati informacije).

All modern theories of the origin of life take Oparin's ideas as a starting point.

Current models of the origin of life
1. Plausible pre-biotic conditions result in the creation of certain basic small molecules (monomers) of life, such as amino acids. This was demonstrated in the Urey-Miller experiment by Stanley L. Miller and Harold C. Urey in 1953.
2. Phospholipids (of an appropriate length) can spontaneously form lipid bilayers, one of the two basic components of a cell membrane.
3. The polymerization of nucleotides into random RNA molecules might have resulted in self-replicating ribozymes (RNA world hypothesis).
4. Selection pressures (see Selection) for catalytic efficiency and diversity result in ribozymes which catalyse peptidyl transfer (hence formation of small proteins), since oligopeptides complex with RNA to form better catalysts. Thus the first ribosome is born, and protein synthesis becomes more prevalent.
5. Proteins outcompete ribozymes in catalytic ability, and therefore become the dominant biopolymer. Nucleic acids are restricted to predominantly genomic use.
dripac

Post by dripac »

vatrogasac wrote:
Gost123 wrote:

...kada su Miler i Jurej 1953. postigli nekakve rezultate kreiranja aminokiselina alanin i guanin u specijalno pripremljenoj aparaturi.....

Image

....evolucionisti su digli galamu kako je čovjek napravio život.... :-) da bi se na kraju ušutili jer....
Najpoznatije eksperimentalno istraživanje nastanka života izveo je Stenli Miler na Berkliju 1953. godine. Miler je napunio zatvorenu posudu redukujućom atmosferom sačinjenom od metana, amonijaka, vodonika i vode, pustio električnu struju kroz nju. Rezultat je bila supa različitih elemenata koja se sastojala većim delom od interesantnih organskih jedinjenja. Ponovio je ovaj eksperiment koristeći oksidujuću atmosferu, a zatim koristeći neutralnu atmosferu od azota, ugljendioksida i vode. Drugi naučnici su ponovili ovaj eksperiment u još više različitih verzija. Rezultat je uvek isti. Sa redukujućom atmosferom se dobija puno različitih organskih jedinjenja. Sa oksidujućom ili neutralnom atmosferom se ne dobijaju nikakva organska jedinjenja.

Danas znamo da je zemljina redukujuća atmosfera, ako je ikada postojala, nestala u isto vreme kada su prestale meteorske kiše koje su potresale Zemlju, pre 3.8 milijardi godina. Milerova zavodljiva priča o poreklu života, priča o maloj bari obasjnoj Sunčevim zracima pod redukujućom atmosferom u kojoj se nalaze rastvorene hemikalije, danas je opovrgnuta.
...po potrebi....
Gle, ukoliko hočeš, ja ti mogu sada navesti sto i jedan razlog zašto sve ovo nije dijelo inteligentnog dizajna, pa i ako je djelo nekog boga ili svemogućeg bića, nije ni najmanje inteligentno i sve je puno grešaka, koje neko, tako svemoguće, nedodirljivo i inteligentno biće nije smijelo napravati ukoliko drži za sebe da je inteligentno. I znaš šta će tvoj odgovor biti. Ko si ti da sudiš o njegovom poslu. I tu se završava naša konverzacija, jer ti neko sa pet minuta škole i velikim odmorom možeš dovoditi u pitanje naučne radove, ali mi ne možemo vaše stavove o postojanju nekog virtuelnog bića.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

dripac wrote: Gle, ukoliko hočeš, ja ti mogu sada navesti sto i jedan razlog zašto sve ovo nije dijelo inteligentnog dizajna, pa i ako je djelo nekog boga ili svemogućeg bića, nije ni najmanje inteligentno i sve je puno grešaka, koje neko, tako svemoguće, nedodirljivo i inteligentno biće nije smijelo napravati ukoliko drži za sebe da je inteligentno. I znaš šta će tvoj odgovor biti. Ko si ti da sudiš o njegovom poslu. I tu se završava naša konverzacija, jer ti neko sa pet minuta škole i velikim odmorom možeš dovoditi u pitanje naučne radove, ali mi ne možemo vaše stavove o postojanju nekog virtuelnog bića.
...slučajan ili namjeran loop.....sa ad hominem argumentima....naravno da se neću složiti sa ovim gore.....a niti ću te ubjeđivati u suprotno....ko je u pravu vrlo brzo ćemo saznati ma koliko nam to daleko izgledalo....ja sam ubijeđen da neću doživjeti razočarenje.....
NIN

Post by NIN »

Pitanje samog nastanka zivota na nasoj planeti je donekle irelevantno jer je svemir pun zivota. Da li je organska molekula od koje se razvio zivot na Zemlji nastala na istoj ili je dosla iz svemira je nebitno.

Bitno je to da shvatimo bioloske procece do kojih je doslo nakon same "fertilizacije" i dovelo do nas samih koji smo trampili instinkte za intelekt i sa tom transakcijom i vise nego profitirali da se sada retrospektivno vracamo do same geneze!

Donekle je razumljivo da ljudi koji preferiraju abrahamski monoteizam ne prihvataju nista do same perfekcije jer kako njihov nauk kaze - bog je savrsenstvo, dok ljudi koji empirijski gledaju na svijet i koji deterministicki filtriraju ideje su svjesni nesavrsenosti i koincidencije bivstva.

Pozdrav...
dripac

Post by dripac »

vatrogasac wrote:
dripac wrote: Gle, ukoliko hočeš, ja ti mogu sada navesti sto i jedan razlog zašto sve ovo nije dijelo inteligentnog dizajna, pa i ako je djelo nekog boga ili svemogućeg bića, nije ni najmanje inteligentno i sve je puno grešaka, koje neko, tako svemoguće, nedodirljivo i inteligentno biće nije smijelo napravati ukoliko drži za sebe da je inteligentno. I znaš šta će tvoj odgovor biti. Ko si ti da sudiš o njegovom poslu. I tu se završava naša konverzacija, jer ti neko sa pet minuta škole i velikim odmorom možeš dovoditi u pitanje naučne radove, ali mi ne možemo vaše stavove o postojanju nekog virtuelnog bića.
...slučajan ili namjeran loop.....sa ad hominem argumentima....naravno da se neću složiti sa ovim gore.....a niti ću te ubjeđivati u suprotno....ko je u pravu vrlo brzo ćemo saznati ma koliko nam to daleko izgledalo....ja sam ubijeđen da neću doživjeti razočarenje.....
Ništa ti, ko ni ja, dočekati nečeš, osim smrti koje se toliko bojiš. Nakon toga te više biti neče, a ni razočarati se nečeš moći, jer te nema.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

dripac wrote:
Ništa ti, ko ni ja, dočekati nečeš, osim smrti koje se toliko bojiš. Nakon toga te više biti neče, a ni razočarati se nečeš moći, jer te nema.
...na osnovu čega si tako ubijeđen....?....
blenta

Post by blenta »

danas wrote:
koliko vidim, tvoji dokazi se svode na otprilike ovo: einstein je definisao specijalnu teoriju relativiteta, a nesto slicno pise u kuranu. pa vidis, ne pise. albert je napisao E=mc2, a u kuranu ipak nista takvo ne pise. ni u bibliji, ni u tori, ni u bilo kojoj drugoj vjerskoj knjizi. samo pise da se molis bogu, jer ako se ne molis zavrsices u paklu. :roll:
danas wrote: ili sazeto -- moli se bogu, ili ces zavrsiti u paklu
ovo ti je neadekvatno poredjenje. kao kad bi neko rekao: "ljudski zhivot postoji zbog vode, jer-ako ne pijesh vodu, brzo chesh umrijeti i tvoj zhivot che prestati postojati".
naravno da je za ljudski zhivot nuzhna voda, ali voda nije njegov smisao i samo pijenje vode nikako ne mozhe predstavljati sam zhivot, niti njegovu svrhu. tvrditi tako neshto nalikuje nerazumijevanju ili povrshnosti, jednakoj kao kad se kroz gore bolirano vjera svede na moljenje Bogu iz straha od pakla -"ili sazheto--ako ne budesh pio vodu-umrijechesh".
ispade da se treba objashnjavati da je vjera u srcu i djelima nemjerljivo shira i dublja od pukog moljenja Bogu.
dripac

Post by dripac »

vatrogasac wrote:
dripac wrote:
U šta? Da se bojiš smrti, da te biti neće ili da se nečeš razočarati.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

dripac wrote:
vatrogasac wrote:
dripac wrote:
U šta? Da se bojiš smrti, da te biti neće ili da se nečeš razočarati.
...ako hoćeš....svega nabrojanog.....?....
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Gost123 wrote:
All modern theories of the origin of life take Oparin's ideas as a starting point.
"Na nesreću, porijeklo ćelije ostaje pitanjem koje je u stvari najtamnija tačka cijele teorije evolucije."

Alexander I. Oparin, Origin of Life, (1936) New York: Dover Publications, 1953 (ristampa), p. 196
danas

Post by danas »

blenta wrote: ovo ti je neadekvatno poredjenje. kao kad bi neko rekao: "ljudski zhivot postoji zbog vode, jer-ako ne pijesh vodu, brzo chesh umrijeti i tvoj zhivot che prestati postojati"
da ne duzimo previse, ja nisam napravila nikakvo, ali ama bas nikakvo poredjenje u mom postu. ti pravis nekakvo priprosto poredjenje i pripisujes ga meni. ja sam samo navela jednostavnu i istinitu cinjenicu -- cija me dubina, mudrost, i nadasve milosrdje obaspe svaki put kad otvorim svete knjige... a to je da je nevjernicima obecan dzehenem i patnja na onome svijetu. to je sve -- nista manje i nista vise, a nikakvih poredjenja, smisla zivota, a vala ni vode ni zednih tu nije bilo.

a ti pij ako si zedna. niko ti ne brani.
blenta

Post by blenta »

blenta wrote: ovo ti je neadekvatno poredjenje. kao kad bi neko rekao: "ljudski zhivot postoji zbog vode, jer-ako ne pijesh vodu, brzo chesh umrijeti i tvoj zhivot che prestati postojati"
danas wrote: da ne duzimo previse, ja nisam napravila nikakvo, ali ama bas nikakvo poredjenje u mom postu.
da, svakako. samo ne znam zashto ti na prvo mjesto, kao najbitniju, stavljash najirelevantniju stvar iz mog posta. osim toga, iako si nachelno u pravu, ipak je u shirem smislu i sama presimplifikacija, shto jeste adekvatnija rijech, vrsta poredjenja, koja u odnos stavlja dvije strane, s razlikom shto su one proizashle iz istog, a ne razlichitih izvora.
danas wrote: ti pravis nekakvo priprosto poredjenje i pripisujes ga meni.
eh, da, "priprosto" je prava rijech za presimplifikaciju koju si napravila, ali ja nisam htjela da koristim tu agresivnu rijech, samo sam napravila simplifikaciju zhivota i vode kao shto si ti kur'ana i moljenja Bogu. medjutim, niti se zhivot svodi na pijenje vode (inache bi se zvao "napajanje" ;)), niti se kur'an svodi na "samo", kako ti reche, moljenje Bogu. sama voda ne osigurava zhivot, iako se bez vode ne mozhe, sama molitva jednako ne osigurava raj, iako je "namaz taj koji stoji izmedju vjerovanja i nevjerovanja". ovo je preprosto i priprosto, do banalnosti, ali upravo takav je bio tvoj post.
danas wrote: ja sam samo navela jednostavnu i istinitu cinjenicu --
...kao shto je bez sumnje jednako istinita i jednostavna chinjenica da zhivot chovjeka bez vode nije moguch.
danas wrote: ...cija me dubina, mudrost, i nadasve milosrdje obaspe svaki put kad otvorim svete knjige...
da, surovo je, ali i istinito shta se desi sa organizmom chovjeka kome se par sedmica uskrati voda ;)
danas wrote:...a to je da je nevjernicima obecan dzehenem i patnja na onome svijetu. to je sve -- nista manje i nista vise
i kazhesh da nisi povrshna. da je sav kur'an njegov dio koji si citirala, bilo bi tako. medjutim, on je ipak, fyi, malo obimniji i raznovrsniji tematikom ;)
danas wrote:a nikakvih poredjenja, smisla zivota, a vala ni vode ni zednih tu nije bilo.
pa, naravno da nije. nevjerovatno je da si previdjela da je dio o vodi analogija sa tvojim dijelom o moljenju. zar je mudrost shvatiti tako ochigledne stvari?
danas wrote:a ti pij ako si zedna. niko ti ne brani.
ovdje vech zvuchish uzrujano, a rujan nastaje tek za par dana. trebash se smiriti i paziti da te u naredna tri dana ne pregazi auto (zbog uzrujanosti, ne Bozhije kazne, da preduhitrim ono shto je vech postalo predvidivost ;)), jer si u kolovozu. ;)
danas

Post by danas »

koji slalom, pa za nepovjerovati :-)

jer naravno, kada se ne moze pobiti jednostavna cinjenica, mnogo puta ponovljena u kuranu, da je nevjernicima bog obecao dzehenem i patnju na onom svijetu, mi cemo onda mutiti vodu :D, izmisljati poredjenja, te vaziti nesuvislo o smislu zivota, kolovozu, i kojekakvim jos glupostima... ne bi li skrenuli paznju sa te jednostavne cinjenice... poznata metoda zvana 'bacanje prasine u oci'...

no dzaba... jer bog jeste obecao to sto je obecao, jer bog prijeti kaznom bas kako prijeti... te gore navedena cinjenica ostaje nepobitna cinjenica, unatoc tvojim naivnim pokusajima da je preokrenes u nesto drugo :wink:

a to sto je tebe neko zednu preko vode preveo, to je drugi par rukava... :-)
Beslija

Post by Beslija »

Iiiiiiiiii jos ljudi pricaju o evoluciji......iiiiiiiii jos ljudi vjeruju da su nastali od majmuna...............

nista novo.

ps

da , pravi nevjernici ce ici u pakao po svetoj knjizi.
danas

Post by danas »

Beslija wrote: da , pravi nevjernici ce ici u pakao po svetoj knjizi.
hvala kolega :D
to i sama tvrdim :-) :-) :-)

PS za vasu informaciju, teorija evolucije postulira da ljudi i danasnji "majmuni" (kako ih vi nazivate) imaju isto porijeklo, a ne da su ljudi nastali od majmuna. toliko...
Last edited by danas on 28/08/2006 17:43, edited 1 time in total.
Beslija

Post by Beslija »

danas wrote:
Beslija wrote: da , pravi nevjernici ce ici u pakao po svetoj knjizi.
hvala kolega :D
to i sama tvrdim :-) :-) :-)

mada ja ne kontam kakve to veze ima sa evolucijom :-D
Beslija

Post by Beslija »

danas wrote: PS za vasu informaciju, teorija evolucije postulira da ljudi i danasnji "majmuni" (kako ih vi nazivate) imaju isto porijeklo, a ne da su ljudi nastali od majmuna. toliko...
jojjjj!!!!!!!!!!

to nas cini "manjim" majmunima. :D :D :D
dripac

Post by dripac »

Beslija wrote:
danas wrote: PS za vasu informaciju, teorija evolucije postulira da ljudi i danasnji "majmuni" (kako ih vi nazivate) imaju isto porijeklo, a ne da su ljudi nastali od majmuna. toliko...
jojjjj!!!!!!!!!!

to nas cini "manjim" majmunima. :D :D :D
Šta ti znaš jadniče. Uhvati se kladionice i rezultata i to ti je vrhunac. Za razliku od tebe ovdje ljudi polemišu na bazi argumenata, a ti sa svojim zajedljivimn komentarima idi se uhvati tema sport, sex i ljubav i sličnim, za nešto više nisi dorastao.
blenta

Post by blenta »

danas wrote:koji slalom, pa za nepovjerovati :-)

jer naravno, kada se ne moze pobiti jednostavna cinjenica, mnogo puta ponovljena u kuranu, da je nevjernicima bog obecao dzehenem i patnju na onom svijetu, mi cemo onda mutiti vodu :D, izmisljati poredjenja, te vaziti nesuvislo o smislu zivota, kolovozu, i kojekakvim jos glupostima... ne bi li skrenuli paznju sa te jednostavne cinjenice... poznata metoda zvana 'bacanje prasine u oci'...

no dzaba... jer bog jeste obecao to sto je obecao, jer bog prijeti kaznom bas kako prijeti... te gore navedena cinjenica ostaje nepobitna cinjenica, unatoc tvojim naivnim pokusajima da je preokrenes u nesto drugo :wink:

a to sto je tebe neko zednu preko vode preveo, to je drugi par rukava... :-)
mislim da svako ko prochita shta si ti napisala mozhe vidjeti da ja nigdje ni ne tvrdim da kazna kojom se prijeti nije chinjenica u kur'anu, chak to ni ne preshuchujem, nego jasno navodim i zovem "jednostavnom i istinitom chinjenicom", a isto tako svako za sebe mozhe donijeti zakljuchak o adekvatnosti poredjenja koje sam navela i obrazlozhila. usput je zanimljivo da ne odgovarash na moje rijechi, nego izmisljash moje pobijanje chinjenice koju ja potvrdjujem, dakle, u nechemu shto je nalik shizofrenichnom tiku prichas sa sobom, shaljuchi sebi u tudje ime rijechi koje zhelish da chujesh i odgovarajuchi na njih. osim toga, pravish plitak i nervozom ustreptao pamflet o mom poredjenju, pri tome u shirokom luku zaobilazechi njegovu sushtinu.
eno posta i sad na prethodnoj stranici. valjda te osokolilo to shto se otvorila nova stranica, pa ljudima nije odmah na oku nidjeveznost toga shto pishesh.
mene leprshava mashtovitost ovog shto si napisala podsjecha na tifusarsku halucinogenost i chuvenu rechenicu iz kultnog filma: "preko vode do slobode" :lol:
danas

Post by danas »

hajde sad, opet polako... ako pomaze, citaj sporije, mozda ti se ukaze...

ja govorim o cinjenici da je nevjernicima garantovan dzehenem, a ti si pocela o necemu drugom -- prvo sa nekim vodovodnim poredjenjem (koje pripisujes meni, iako ga sama pravis), pa onda o smislu zivota, o smislu molitve, o kolovozu, i o zednima... pa ako vec i sama kazes da ne pobijas cinjenicu da je nevjernicima obecan pakao, pa zaboga cemu onda otvarati nevezane tangente koje nikoga ne zanimaju? koliko god ti prasine bacala nekome u oci sa nadom da se nece vidjeti ogoljena zloba tvoga boga prema onima koji ne vjeruju u njega i koji mu se ne klanjaju, te koliko god nesuvislih komentara ti ovdje nama napisala, cinjenica ostaje cinjenica.

a suzdrzacu se od komentara na sta mene tvoje pisanje podjseca... :wink:
black

Post by black »

@danas bez ljutnje ali ako se i kod koga vidi zloba spram stvari religije, to je kod tebe..na svakoj temi kazes odoh necu vise i tako ali si uporna u vracanju na iste...zasto?...evo vidim kacis se za ajet o dzehenemu..ali pored njega je ostavljena mogucnost vracanja svom praiskonu tj Bogu zar ne? i samim tim sticanje nagrade.. ako vec gledas tako..ali ti kao deklarisani ateista nemas razloga da se kacis za isti..tj o dzehenemu :-) ...btw ponekad me nervira proizvoljna tumacenja ajeta ili stavljanja istih u svakojake kontekste.. :-)

p.s. bez ljutnje :P
Post Reply