blenta wrote:
ovo ti je neadekvatno poredjenje. kao kad bi neko rekao: "ljudski zhivot postoji zbog vode, jer-ako ne pijesh vodu, brzo chesh umrijeti i tvoj zhivot che prestati postojati"
danas wrote: da ne duzimo previse, ja nisam napravila nikakvo, ali ama bas nikakvo poredjenje u mom postu.
da, svakako. samo ne znam zashto ti na prvo mjesto, kao najbitniju, stavljash najirelevantniju stvar iz mog posta. osim toga, iako si nachelno u pravu, ipak je u shirem smislu i sama presimplifikacija, shto jeste adekvatnija rijech, vrsta poredjenja, koja u odnos stavlja dvije strane, s razlikom shto su one proizashle iz istog, a ne razlichitih izvora.
danas wrote: ti pravis nekakvo priprosto poredjenje i pripisujes ga meni.
eh, da, "priprosto" je prava rijech za presimplifikaciju koju si napravila, ali ja nisam htjela da koristim tu agresivnu rijech, samo sam napravila simplifikaciju zhivota i vode kao shto si ti kur'ana i moljenja Bogu. medjutim, niti se zhivot svodi na pijenje vode (inache bi se zvao "napajanje"

), niti se kur'an svodi na "samo", kako ti reche, moljenje Bogu. sama voda ne osigurava zhivot, iako se bez vode ne mozhe, sama molitva jednako ne osigurava raj, iako je "namaz taj koji stoji izmedju vjerovanja i nevjerovanja". ovo je preprosto i priprosto, do banalnosti, ali upravo takav je bio tvoj post.
danas wrote: ja sam samo navela jednostavnu i istinitu cinjenicu --
...kao shto je bez sumnje jednako istinita i jednostavna chinjenica da zhivot chovjeka bez vode nije moguch.
danas wrote: ...cija me dubina, mudrost, i nadasve milosrdje obaspe svaki put kad otvorim svete knjige...
da, surovo je, ali i istinito shta se desi sa organizmom chovjeka kome se par sedmica uskrati voda
danas wrote:...a to je da je nevjernicima obecan dzehenem i patnja na onome svijetu. to je sve -- nista manje i nista vise
i kazhesh da nisi povrshna. da je sav kur'an njegov dio koji si citirala, bilo bi tako. medjutim, on je ipak, fyi, malo obimniji i raznovrsniji tematikom
danas wrote:a nikakvih poredjenja, smisla zivota, a vala ni vode ni zednih tu nije bilo.
pa, naravno da nije. nevjerovatno je da si previdjela da je dio o vodi analogija sa tvojim dijelom o moljenju. zar je mudrost shvatiti tako ochigledne stvari?
danas wrote:a ti pij ako si zedna. niko ti ne brani.
ovdje vech zvuchish uzrujano, a rujan nastaje tek za par dana. trebash se smiriti i paziti da te u naredna tri dana ne pregazi auto (zbog uzrujanosti, ne Bozhije kazne, da preduhitrim ono shto je vech postalo predvidivost

), jer si u kolovozu.