Sulejman Bugari
- JBT
#676 Re: Sulejman Bugari
Naravno, nekome je Bugari potreban. Nekome nije. Ko voli neka izvoli, ali neka niko nikome ne propagira nesto sto nije za propagiranja. Rekoh vec, ne mjesajte politiku i showbiz sa islamom. Nema potrebe za to. Samo cete uprljati ono sto je cisto. To moze raditi samo neko ko je zeljan vlasti i bogacenja na racun drugih, a to nije dobro, jer to vuce za sobom agresiju prema svima koji im stoje na putu (vidjeli smo vec gore kako to izlazi na vidjelo cim neko kaze nesto sto nije u skladu nacinima pomocu kojih neki zele doci do vlasti i bogatstva ili nekih drugih privilegija, a na ustrb drugih i namecanjem svoga ucenja drugima).
Bosanski nacin prakticiranja islama je do sada bio u skladu u potpunosti sa nacelima islama. U posljeratnim godinama dolazi do pojavljivanja nekih novih struja iza kojih stoji samo borba za vlast i licno okoristavanje i sticanje odredjenih privilegija. Te struje su prilicno agresivne i ne libe se nicega sto im moze omoguciti okoristavanje na racun propagiranja njima "prilagodjenog islama" koje im sluzi samo kao sredstvo u dolasku do ovozemaljskog cilja. Dominacije nad drugima.
Time sebe smatraju kao Allahove poslanike koji ce kao "ostvariti ono sto ni sam Allah ne moze". Time pokazuju koliko podcjenjuju Gospodara svih svjetova (smatraju da Allah dz. s. ne moze ostvariti sam svoju volju nego samo ako mu oni to odrade) i pokazuju da im je ON samo sredstvo u ostvarivanju njihovih ciljeva.
Ljudi, zapamtite, sve je onako kako to Allah dz. s. hoce i samo on zna zasto je ovako kako je. Ako ste vjernici onda ste robovi i tako se i ponasajte.
Bosanski nacin prakticiranja islama je do sada bio u skladu u potpunosti sa nacelima islama. U posljeratnim godinama dolazi do pojavljivanja nekih novih struja iza kojih stoji samo borba za vlast i licno okoristavanje i sticanje odredjenih privilegija. Te struje su prilicno agresivne i ne libe se nicega sto im moze omoguciti okoristavanje na racun propagiranja njima "prilagodjenog islama" koje im sluzi samo kao sredstvo u dolasku do ovozemaljskog cilja. Dominacije nad drugima.
Time sebe smatraju kao Allahove poslanike koji ce kao "ostvariti ono sto ni sam Allah ne moze". Time pokazuju koliko podcjenjuju Gospodara svih svjetova (smatraju da Allah dz. s. ne moze ostvariti sam svoju volju nego samo ako mu oni to odrade) i pokazuju da im je ON samo sredstvo u ostvarivanju njihovih ciljeva.
Ljudi, zapamtite, sve je onako kako to Allah dz. s. hoce i samo on zna zasto je ovako kako je. Ako ste vjernici onda ste robovi i tako se i ponasajte.
- BHF_Manijak
#677 Re: Sulejman Bugari
Ja i kakve to sve veze ima sa Bugarijem
To satro aludiras da je on jedan od tih??Ono sto on radi veze nema sa show bizom,je li Poslanik bio showman neuzubillah i te`ala,sto je predavanja drzao i ashabima pricao o islamu?Da li je svaki hodza show man i pravi show biz od islama?!Da tih istih hodza nije,znas kad bi ti znao o islamu...Mojne bit smijesan,neko mora biti inzinje a neko efendijaa to sto ti imas kompleks od te struke,to je tvoja privatna stvar,ako ti je bad,daj da te proguramo da i ti negdje klanjas,ako mislis da se vec toliko insan moze obogatit 
- JBT
#678 Re: Sulejman Bugari
Sad smo poceli Bugarija sa Poslanikom porediti.
Sto se tice hodza, ima ih `vakih, ima ih `nakih. Hvalabogu pa ima normalnih koji ne trce za parama i koji znaju da nema potrebe za stvarima koji "pojeftinjuju" i prljaju vjeru. Allah dz. s. zna put do svakog srca. Pa i tvoga.
Sto se tice hodza, ima ih `vakih, ima ih `nakih. Hvalabogu pa ima normalnih koji ne trce za parama i koji znaju da nema potrebe za stvarima koji "pojeftinjuju" i prljaju vjeru. Allah dz. s. zna put do svakog srca. Pa i tvoga.
- BHF_Manijak
#679 Re: Sulejman Bugari
Kruzis ba k`o kisa oko Kagujevce,navedi mi sve do do sta je to hafiz negativno uradio,primjerom,arguemntima,mojne mi te price,leti za parama,leti za ovim leti za onim,daj mi konkretno!!JBT wrote:Sad smo poceli Bugarija sa Poslanikom porediti.![]()
Poslanika ne poredim sa Bugarijem,gluho bilo,vec ti samo hocu reci,da Bugari da`wu siri(ako znas sta je to uopste)a to je Poslanikov put i pravac,sirenje vjere i savjetovanje ljudi,a Poslanik je to isto radio sa ashabima...
- JBT
#680 Re: Sulejman Bugari
Ne valja ti ni to poredjenje. Druga su to vremena bila i nije bilo kamera pa ni showbiza. A opet je sirenje bolje islo jer su rijeci bile Allahove dz. s. , neiskrivljene i ne u sluzbi zelje za dominacijom, privilegijama, vlascu, bogacenjem na racun drugih..... O tome ti govorim. Ne trebaju Allahu dz. s. ni portparoli, ni tumaci, ni propovjednici, ni pastiri, ni bilo ko....ima Kur An, imas ti i Allah dz.s. To ti je vjera. A sve ostalo ti je druzenje (u najboljem slucaju).
- kamen spoticanja
#681 Re: Sulejman Bugari
JBT wrote:Ne valja ti ni to poredjenje. Druga su to vremena bila i nije bilo kamera pa ni showbiza. A opet je sirenje bolje islo jer su rijeci bile Allahove dz. s. , neiskrivljene i ne u sluzbi zelje za dominacijom, privilegijama, vlascu, bogacenjem na racun drugih..... O tome ti govorim. Ne trebaju Allahu dz. s. ni portparoli, ni tumaci, ni propovjednici, ni pastiri, ni bilo ko....ima Kur An, imas ti i Allah dz.s. To ti je vjera. A sve ostalo ti je druzenje (u najboljem slucaju).
ahbab de mi ziv bio odgovori na ono pitanje koje sam ti jedared postavio
sta ti tacno znas o hafizu bugariju,sta znas o onome sta radi,cime se bavi,ali samo ono sto tacno znas,ne ono sto si cuo,ili sto si sam ufrstuljio
de ziv bio
i de mi ziv bio jos reci kako se klanja u dzematu u tvojoj okolini
hajde odgovore pa cemo te pocet ozbiljno shvatat
- kamen spoticanja
#682 Re: Sulejman Bugari
nazalost arapski ne poznajemmadner wrote:Isto i Bugari, zna upalit racunar, dobio diplomu izvan zemlje, aktivno koristi albanski i arapski.kamen spoticanja wrote:iskreno dobro prolazi i kod menemadner wrote:Polupismeni pripovjedac koji ima prolaz kod polupismenih ljudi. Naravno da odlicno prolazi kod nas.
a evo koristim racunar,na zid je okacena nekakva diploma zaradjena van granica ove drzave,aktivno koristim nekolicinu svjetskih jezika...ja mislim da to bas puno nema veze s pismenoscu![]()
ili su tvoje zamisli te iste pismenosti drugacije?
mozda one partijske svih boja?jer ako je tako onda si upravu nisam clan nikakvih partija dakle nepismen sam?
Sto si skroman, reci da si ti
diplomu dobio u zemlji za koju tebi treba viza,i vidjas je cesto na slikama i razglednicama idilicne zapadne civilizacije
nego sinko ko kod tebe prolazi...alija behmen ili sulejman tihi
- beautyfool
#683 Re: Sulejman Bugari
@JBT danas je vakat kad nije da nam treba samo jedna osoba koja ce nas stalno podsjecati na Uzvisenog vec milion njih i mi sami medjusobno treba da se stalno podsjecamo, opominjemo, pricamo i diskutujemo medjusobno jer nazalost nije ovo vrijeme kad je Miljenik Allahov hodao po zemlji pa kad je bilo manje onog "showbizza" i stvari koje nas non stop odvracaju od nase osnovne misije na ovom dunjaluku.
Da nas Uzviseni sve uputi na pravi put, amin.
Selam alejkum
Da nas Uzviseni sve uputi na pravi put, amin.
Selam alejkum
- JBT
#684 Re: Sulejman Bugari
Saburli sam ja. Ne zurim nigdje. Znam da ono sto nije u redu kolapsira na duze staze, tako da samo treba pratiti liniju koja je izvorna i istinita za podneblje u kojem zivis i onda nemas problema. Pametniji ne popusta.ja mislio tebi dosadilo al' ono jok
Ja ovdje pricam o njegovom radu i sta taj rad sa sobom nosi. Usput se obazirem malo na smisao i vrijednosti islama koji je obitavao na nasim prostorima nekoliko vijekova.ahbab de mi ziv bio odgovori na ono pitanje koje sam ti jedared postavio
sta ti tacno znas o hafizu bugariju,sta znas o onome sta radi,cime se bavi,ali samo ono sto tacno znas,ne ono sto si cuo,ili sto si sam ufrstuljio
de ziv bio
Taj njegov rad upoznajem preko medija kojih nije malo, a i materijal se nagomilao. Kao privatna osoba me ne interesuje.
Zasto pricas samnom ako me ne shvatas ozbiljno? Kad te ne bih shvatao ozbiljno ne bih ni trosio vrijeme na tebe.i de mi ziv bio jos reci kako se klanja u dzematu u tvojoj okolini
hajde odgovore pa cemo te pocet ozbiljno shvatat
- JBT
#685 Re: Sulejman Bugari
Meni ne treba niko da me podsjeca i da me opominje. Zasto bi mi neko trebao kada i kada bi htjeo ne bih mogao zaboraviti?@JBT danas je vakat kad nije da nam treba samo jedna osoba koja ce nas stalno podsjecati na Uzvisenog vec milion njih i mi sami medjusobno treba da se stalno podsjecamo, opominjemo, pricamo i diskutujemo medjusobno
- kamen spoticanja
#686 Re: Sulejman Bugari
odgovore kolega,odgovore,ne demagogijuJBT wrote:Meni ne treba niko da me podsjeca i da me opominje. Zasto bi mi neko trebao kada i kada bi htjeo ne bih mogao zaboraviti?
sta ti tacno znas o hafizu bugariju pa ga optuzujes izmedju ostalog da se bavi lopovlucima
potenciras svoj iman a jel ti sinko znas sta znaci potvoriti nekoga bez dokaza?
zato te i pitam sta ti tacno znas o hafizu pa mozes da ga okrivis za lopovluk,recimo?
zbog toga si neozbiljan,ali si stetan,doduse samo za sebe ali si opet stetan
nego de mi jos reci kako ti klanjas u dzematu?
- beautyfool
#687 Re: Sulejman Bugari
Nema svako iman na istoj razini kao i ti, ako ti vidis oko sebe uvijek opomene od Uzvisenog nemora znaci da tvoj komsija vidi i sl. Nismo svi isti i iz tog razloga trebamo jedni druge da uvijek podsjecamo na Uzvisenog, da opominjemo, da si pomazemo i da napredujemo zajedno, pokusaj imati malo razumijevanja i za druge, nemoj samo sve gledati u jednom pravcu, nije u zivotu sve crno i bijelo.JBT wrote:Meni ne treba niko da me podsjeca i da me opominje. Zasto bi mi neko trebao kada i kada bi htjeo ne bih mogao zaboraviti?@JBT danas je vakat kad nije da nam treba samo jedna osoba koja ce nas stalno podsjecati na Uzvisenog vec milion njih i mi sami medjusobno treba da se stalno podsjecamo, opominjemo, pricamo i diskutujemo medjusobno
- JBT
#688 Re: Sulejman Bugari
Sve sto covjek treba da vidi njemu Uzviseni to pokaze.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#689 Re: Sulejman Bugari
uzdaj se u Boga, ali prvo sveži devu...JBT wrote:Sve sto covjek treba da vidi njemu Uzviseni to pokaze.
- beautyfool
#690 Re: Sulejman Bugari
Hoces reci da nemamo nefs ?JBT wrote:Sve sto covjek treba da vidi njemu Uzviseni to pokaze.
- JBT
#691 Re: Sulejman Bugari
I pri tome te niko ne mora podsjecati da imas devu i da postoji drvo za zavezati istu par metara od tebe.uzdaj se u Boga, ali prvo sveži devu...
-
andrija2007
#692 Re: Sulejman Bugari
Ja imam za dvojicu!beautyfool wrote:Hoces reci da nemamo nefs ?JBT wrote:Sve sto covjek treba da vidi njemu Uzviseni to pokaze.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#693 Re: Sulejman Bugari
sjajno, zamjena tezaJBT wrote:I pri tome te niko ne mora podsjecati da imas devu i da postoji drvo za zavezati istu par metara od tebe.uzdaj se u Boga, ali prvo sveži devu...
- JBT
#694 Re: Sulejman Bugari
Iz cega sad izvlacis takav zakljucak?Hoces reci da nemamo nefs ?
- kamen spoticanja
#695 Re: Sulejman Bugari
a ako nije sramota pitatJBT wrote:Sve sto covjek treba da vidi njemu Uzviseni to pokaze.
ja bih jos jedno pitanje postavio,doduse ni na dosadasnja nisi odgovarao,ali nejma veze ja cu opet
kako je tebi Uzviseni pokazao to sto treba da vidis
mozes li nas malo uputiti
- JBT
#696 Re: Sulejman Bugari
Radjaju se sa odredjenom dozom znanja, a ostalo je tesko diskutovati. Mislim da mi sebi dajemo previse znacaja kada diskutujemo o volji Allaha dz. s. Mi samo mozemo vjerovati ili ne vjerovati u Bozju volju, a volja Bozija je sve ono sto se desava i samo On zna zasto je to tako. Pokusati razumjeti je gubljenje vremena. Budi dobar covjek i pomozi prvome do sebe i neces pogrijesiti, ako vec zelis sam sebe procjeniti i ako mislis da postoji nacin da Njemu budes mio.
- JBT
#697 Re: Sulejman Bugari
Pitas nekog ko ti ne moze odgovoriti. Ko na ovom svijetu zna kako Allah dz. s. sprovodi svoju volju? Ko je toliko velik da razumije vise od slutnje? Ne trudi se da razumijes. Postuj.a ako nije sramota pitat
ja bih jos jedno pitanje postavio,doduse ni na dosadasnja nisi odgovarao,ali nejma veze ja cu opet
kako je tebi Uzviseni pokazao to sto treba da vidis
mozes li nas malo uputiti
- kamen spoticanja
#698 Re: Sulejman Bugari
ma nisam ni sumnjao...JBT wrote:Radjaju se sa odredjenom dozom znanja, a ostalo je tesko diskutovati. Mislim da mi sebi dajemo previse znacaja kada diskutujemo o volji Allaha dz. s. Mi samo mozemo vjerovati ili ne vjerovati u Bozju volju, a volja Bozija je sve ono sto se desava i samo On zna zasto je to tako. Pokusati razumjeti je gubljenje vremena. Budi dobar covjek i pomozi prvome do sebe i neces pogrijesiti, ako vec zelis sam sebe procjeniti i ako mislis da postoji nacin da Njemu budes mio.
bolan ako si ikad stao na namaz,onda znas da te tome neko naucio,ako si bio u saffu u dzematu i tome te neko naucio,ili si se s tim rodio mozda?
sinko ovo je ipak ozbiljan podforum,a hafiz bugari je isuvise ozbiljan insan da ga na ovakav nacin blatis pa poslusaj sebe u boldiranom i pomozi mu,ostavi ga na miru
tako ces najvise pomoci sebi za pocetak
- BHF_Manijak
#699 Re: Sulejman Bugari
Moj druze JBT,mislim da previse filozofiras na tako jednostavna pitanja...bez uvrede!Ako si ti,hajde da uzmemo to kao istinito,nadprosjcno inteligentan i mngoe si stvari sam shvatio u vjeri,ali i pored toga si morao citati,je li tako?jeste...Eh nisu tavki svi prijatelju,ne mozes ljude rpema sebi ravnati,nekome je Bugari potreban,nekome Karic,nekome Hafizovic,nekome Hawkins itd itd,ali ako su takvi isnani,ljudima potrebni,ne mozes ih ti omalovazavati i reci da pravi show od islama i slince stvari,vidim da i konstantno poteenciras kao da je Bugari uveo neke novotarije,da ne prefeira islam koji je ovdje godina itd itd,eh vidis,po tome vidim da si veliki protivnik sufija i sufizma(pazi,nisam jedan od njih,da se odmah razumijemo,niti kazem da je to najispravniji pravac)zbog toga ooliki napadi na hafizovu licnost,sve si po strani ostavio,njegov rad,njegovu borbu za omladinu,sami radi jedne te cinjeice,da je sufija!Ne valja ti to,Poslanik je rekao,a posto ti imas ogromno znanje,onda ti to vjerovatno i znas,da covjeku trebas naci prvo 70 dobrih osobina pa tek onda da mu onu njegovu losu stranu kazes!!
Tako i ti,ili navedi konkretno sta zajeris hafizu,a ne samo "on je showman,one je dunjalucar,samo za pare radi" itd,ili nemoj nikako covjeka ni spominjati,jer prosipas iz supljeg u prazno,bez ikakvih argumenata...
Tako i ti,ili navedi konkretno sta zajeris hafizu,a ne samo "on je showman,one je dunjalucar,samo za pare radi" itd,ili nemoj nikako covjeka ni spominjati,jer prosipas iz supljeg u prazno,bez ikakvih argumenata...
- beautyfool
#700 Re: Sulejman Bugari
Iz tvojih komentara, definisi sebi nefs pa ces vidjeti potrebe covjeka na podsjecanje o Uzvisenom.JBT wrote:Iz cega sad izvlacis takav zakljucak?Hoces reci da nemamo nefs ?