Hidzab je ljudsko pravo!!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
edindinn

#676 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by edindinn »

mirzaaa33 wrote:

Nisam ja tražio da ti ostavljaš vjeru kod kuće i ne nosiš je na ulici, da se ne ponašaš lijepo i kulturno ako to radiš zbog vjere, da ne pomažeš drugima ako to radiš zbog vjere, da ne poštuješ druge ako to radiš zbog vjere, da ne pljulješ po ulici i čekaš crveno na semaforu, da ne paziš hoćeš li koga udariti autom. Ako ti je vjera potrebna za to ponesi je sa sobom na ulicu a ja ću ti biti mnogo zahvalan.
Kada očekuješ da se sve mora prilagođavati tvojoj vjeri i religiji onda imamo problem.
Problem imamo i kada smatrate da ja vaše mišlljenje važnije i što se ja moram ponašati ko sa retardiranom bijesnom djecom, paziti da koga ne uvrijedim riječima ili djelima radeći najnormalnije stvari.
Problem imamo i kada se nameće djeci da poštuju Boga, Allaha, Muhameda, hodžu, vjernike, kada se traže pare za religiju a oni koji ne daju, ne idu u džamiju itd budu izloženi uvredama i osudama, izbjegavanjima. Ovo je manje očito u većim gradovima ali u selima jeste. Pa se iz toga rađa neka vrsta komformizma. Mogao bih do sutra nabrajati šta mi sve smeta..

ne uklapas se..... normala da te izbjegavaju oni sa kojima se ne uklapas, sta ces im......

tako je svugdje.......

to bi ti nekog da prisiljavas da bude sa tobom..... a ne odgovaras mu sekunde :lol:
mirzaaa33

#677 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirzaaa33 »

Koja je tvoja funkcija na forumu?
edindinn

#678 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by edindinn »

mirzaaa33 wrote:Koja je tvoja funkcija na forumu?

:lol:
KIseljak12

#679 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by KIseljak12 »

Da konta stvari :lol:
edindinn

#680 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by edindinn »

KIseljak12 wrote:
Da konta stvari :lol:

kontastvarioc :lol:
Nocty

#681 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Nocty »

cuj umotat se u sred evrope
ne bit svoja osoba
nako samo,haj huj...
ABH017

#682 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

mirzaaa33 wrote:
ABH017 wrote:
mirzaaa33 wrote:Nema se šta poštovati nečije uvjerenje. Poštujem to ako si odlučio da vjeruješ al nemoj mene tjerati da ja poštujem Allaha, Muhameda, Isusa, crkvu, hodžu, IZZ samo zato što ti poštuješ.
Meni moja nevjera a vaša vjera u džamiju.
Upravo o tome se radi @mirzaaa33.
Niko ovdje od tebe ne traži da ideš u džamiju. Niko ne traži ni da poštuješ Allaha, Muhammeda, Isusa, a pogotovo ne hodžu. Ako očekuješ da neko poštuje tvoje životne ideale i tebe kao ličnost, onda se i od tebe očekuje da poštuješ tuđi izbor ideala i tuđu ličnost, bez obzira koliko tebi ti ideali bili besmisleni. Na drugoj strani je sve u obbrnutom smislu. Nekome su tvoji ideali besmisleni, ali to ne može biti povod da te se (samo) zbog toga omalovažava.
I da. Moja vjera ide u paketu sa mnom. To je dio moje ličnosti i mog karaktera. Kako misliš da je upakuješ u džamiju, jer ja nisam nikakav vjerski službenik i samo povremeno odlazim u džamiju? S druge strane, 90% moje vjere nema šta da traži u džamiji, već upravo na ulici, u društvu, ne kao faktor nametanja drugima, već kao faktor mog odnosa prema drugima i prema društvu ukupno.
Nisam ja tražio da ti ostavljaš vjeru kod kuće i ne nosiš je na ulici, da se ne ponašaš lijepo i kulturno ako to radiš zbog vjere, da ne pomažeš drugima ako to radiš zbog vjere, da ne poštuješ druge ako to radiš zbog vjere, da ne pljulješ po ulici i čekaš crveno na semaforu, da ne paziš hoćeš li koga udariti autom. Ako ti je vjera potrebna za to ponesi je sa sobom na ulicu a ja ću ti biti mnogo zahvalan.
Kada očekuješ da se sve mora prilagođavati tvojoj vjeri i religiji onda imamo problem.
Problem imamo i kada smatrate da ja vaše mišlljenje važnije i što se ja moram ponašati ko sa retardiranom bijesnom djecom, paziti da koga ne uvrijedim riječima ili djelima radeći najnormalnije stvari.
Problem imamo i kada se nameće djeci da poštuju Boga, Allaha, Muhameda, hodžu, vjernike, kada se traže pare za religiju a oni koji ne daju, ne idu u džamiju itd budu izloženi uvredama i osudama, izbjegavanjima. Ovo je manje očito u većim gradovima ali u selima jeste. Pa se iz toga rađa neka vrsta komformizma. Mogao bih do sutra nabrajati šta mi sve smeta..
Opet pišeš isto. Zato i imaš problem.
Tražiš da ne poštuješ sve to što si nabrojao, a da neko, istovremeno, poštuje tvoje ideale. Ne ide to tako. Da se ne ponavljam, možeš nabrajati do sutra šta tebi smeta, mogao bih i ja...
Želiš li da tebe i tvoje ideale neko poštuje, moraš biti spreman da i ti poštuješ njegove ideale. Niko ti to ne nameće, ali tako ti je to u životu, bez obzira da li se radi o vjeri ili o bilo čemu drugom.
Da bi očekivao od nekog da tebe poštuje, moraš biti spreman da i ti poštuješ njega. Dokle god ti ne poštuješ moje ili bilo čije drugo ideale, kako možeš očekivati da taj isti poštuje tvoje?
Mislim, kakav je smisao da očekuješ poštovanje od onog kojeg ne poštuješ i kojeg bi "strpao u džamiju", ili gdje već? Šta ti znači njegovo poštovanje?
Trebaš shvatiti upravo to, da vjera nije samo to što si nabrojao i da se ne ogleda u tome da, kako ti kažeš, vjera nekome "treba" da bi se ponašao kako treba. Vjera i sve to što si nabrojao (a što, očigledno, ne možeš da poštuješ) su utkani u karakter i ličnost vjernika, ne samo u ponašanje. Vjernik osjeća ljubav prema svemu tome što si nabrojao. Postavlja se pitanje zašto bi bilo kome smetala nečija ljubav prema nečemu, ako se, kako kažeš, to njega uopšte ne dotiče.
Kad to shvatiš, biće ti mnogo lakše da poštuješ bilo koju osobu pored sebe i da na njega ne gledaš kao na svog neprijatelja, koji bi da ti nešto nameće. Suprotnosti mogu, itekako, živjeti skupa i nadopunjavati se, ukoliko se poštuju međusobno.
mirzaaa33

#683 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirzaaa33 »

Ne možeš ti u moje ime govoriti da li mi neko nameće ili ne, dali osjećam nametanje. Ne moramo ovo na lični nivo spuštati, moje "ja" je samo personifikacija modernog homo sapiensa a ti malo više...tradicionalnog, arhaičnog.

To koliko koga poštuje ostavimo nekom drugom da procijeni, najbolje Allahu. :D
Moje mišljenje je da religiozni i drugačiji ne mogu imati suživot ako barem jedna strana ne popušta. Nažalost, svjedoci smo kroz historiju da religije ne idu sa popuštanjem već se ostali prilgaođavaju vjernicima i religijima koje ih okružuju dok ne dobijaju ništa zauzvrat. Šta drugačiji mogu dobiti od islama, koji se poštuje, zauzvrat? Ima li išta? NEMA!
zagortenej

#684 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by zagortenej »

najbolje je bivši reis objasnio:

mirzaaa33

#685 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirzaaa33 »

Mene ovaj klip podsjeća na Nadrealiste. :D
Možda je i bilo kod njih šta slično
edindinn

#686 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by edindinn »

ABH017 wrote: ....................

Niko ovdje od tebe ne traži da ideš u džamiju. Niko ne traži ni da poštuješ Allaha, Muhammeda, Isusa, a pogotovo ne hodžu. Ako očekuješ da neko poštuje tvoje životne ideale i tebe kao ličnost, onda se i od tebe očekuje da poštuješ tuđi izbor ideala i tuđu ličnost, bez obzira koliko tebi ti ideali bili besmisleni. Na drugoj strani je sve u obbrnutom smislu. Nekome su tvoji ideali besmisleni, ali to ne može biti povod da te se (samo) zbog toga omalovažava.
I da. Moja vjera ide u paketu sa mnom. To je dio moje ličnosti i mog karaktera. Kako misliš da je upakuješ u džamiju, jer ja nisam nikakav vjerski službenik i samo povremeno odlazim u džamiju? S druge strane, 90% moje vjere nema šta da traži u džamiji, već upravo na ulici, u društvu, ne kao faktor nametanja drugima, već kao faktor mog odnosa prema drugima i prema društvu ukupno.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
ABH017

#687 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

mirzaaa33 wrote:Ne možeš ti u moje ime govoriti da li mi neko nameće ili ne, dali osjećam nametanje. Ne moramo ovo na lični nivo spuštati, moje "ja" je samo personifikacija modernog homo sapiensa a ti malo više...tradicionalnog, arhaičnog.

To koliko koga poštuje ostavimo nekom drugom da procijeni, najbolje Allahu. :D
Moje mišljenje je da religiozni i drugačiji ne mogu imati suživot ako barem jedna strana ne popušta. Nažalost, svjedoci smo kroz historiju da religije ne idu sa popuštanjem već se ostali prilgaođavaju vjernicima i religijima koje ih okružuju dok ne dobijaju ništa zauzvrat. Šta drugačiji mogu dobiti od islama, koji se poštuje, zauzvrat? Ima li išta? NEMA!
Nek' si ti nama pokazao da si ti "popustljivi moderni homo sapiens" koji "želi" suživot sa drugačijim. :D Vidim jako si "spreman" da djeliš isti prostor sa neistomišljenicima. I još bi nešto zauzvrat? :D
To koliko poštujemo drugačije od sebe i koliko ko od nas ima empatije prema drugačijem, ne treba niko od nas da komentariše. Vidi se iz naših postova. Možeš ti prizivati i Budu i Velikog Manitua, nećeš ništa promijeniti.
edindinn

#688 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by edindinn »

ABH017 wrote:.............
To koliko poštujemo drugačije od sebe i koliko ko od nas ima empatije prema drugačijem, ne treba niko od nas da komentariše. Vidi se iz naših postova. ........

mirzaaa33

#689 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirzaaa33 »

Meni je urnebesno smiješno kad čujem to od ljudi koji brane religije :-)
edindinn

#690 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by edindinn »

mirzaaa33 wrote:Meni je urnebesno smiješno kad čujem to od ljudi koji brane religije :-)

Nocty

#691 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Nocty »

edindinn wrote:
ABH017 wrote:.............
To koliko poštujemo drugačije od sebe i koliko ko od nas ima empatije prema drugačijem, ne treba niko od nas da komentariše. Vidi se iz naših postova. ........

ko kaze da postujem drugacije od sebe?
ako imas osnovno znanje onda si dobar
ako nemas nepostujem te
jer takva sorta je i dovela ovu planetu u alarmantno stanje
i da vas postujem? sto dumate citav dan!
ne!
ABH017

#692 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

Još jedna "personifikacija modernog homo sapiensa". :lol:
edindinn

#693 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by edindinn »

Nocty wrote: ko kaze da postujem drugacije od sebe?
ako nemas nepostujem te
ne!

harač

#694 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by harač »

zaista je fascinantno kako muslimani, kada se tiče njih, odmah imaju sluha za toleranciju, raznolikost, mogućnost suprotstavljenih pogleda na to šta je dobar život i kako se treba živjeti i slično :D
edindinn

#695 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by edindinn »

harač wrote:zaista je fascinantno kako muslimani, kada se tiče njih, odmah imaju sluha za toleranciju, raznolikost, mogućnost suprotstavljenih pogleda na to šta je dobar život i kako se treba živjeti i slično :D

Nocty

#696 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Nocty »

ovaj se samo cereka dok svijet frca na sve strane ...
edindinn

#697 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by edindinn »

Nocty wrote: ko kaze da postujem drugacije od sebe?
ako nemas nepostujem te
ne!
harač wrote:zaista je fascinantno kako muslimani, kada se tiče njih, odmah imaju sluha za toleranciju, raznolikost, mogućnost suprotstavljenih pogleda na to šta je dobar život i kako se treba živjeti i slično :D
Nocty wrote:ovaj se samo cereka dok svijet frca na sve strane ...

ABH017

#698 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

Super je što si ti fasciniran, ali je zanimljivo kako je, po tebi, "fascinantno kako muslimani imaju sluha za toleranciju, raznolikost, mogućnost suprotstavljenih pogleda na to šta je dobar život i kako se treba živjeti i slično, kada se tiče njih"... , a da, istovremeno, to ne primjećuješ kod svih drugih grupacija, prije svega kod one kojoj pripadaš i sebe samog. Pitanje je samo, zbog čega ti je ta pojava fascinantna samo kod muslimana i zašto je primjećuješ samo kod njih.
Ja znam odgovor. Što prije ga ti prihvatiš i sam sa sobom riješiš neke stvari, bolje će biti za tebe.
harač

#699 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by harač »

ABH017 wrote:
Super je što si ti fasciniran, ali je zanimljivo kako je, po tebi, "fascinantno kako muslimani imaju sluha za toleranciju, raznolikost, mogućnost suprotstavljenih pogleda na to šta je dobar život i kako se treba živjeti i slično, kada se tiče njih"... , a da, istovremeno, to ne primjećuješ kod svih drugih grupacija, prije svega kod one kojoj pripadaš i sebe samog. Pitanje je samo, zbog čega ti je ta pojava fascinantna samo kod muslimana i zašto je primjećuješ samo kod njih.
Ja znam odgovor. Što prije ga ti prihvatiš i sam sa sobom riješiš neke stvari, bolje će biti za tebe.
muslimani tradicionalno imaju otklon od ljudskih prava i pratećih ideja jednakosti spolova, slobode izražavanja, prava seksualnih manjina i sl., što sve vide kao neke nove imperijalističke zamke, što je i razumljivo jer je mnogo toga nekompatibilno sa šerijatom. zato je ovo učestvovanje u "jezičkoj igri" ljudskih prava tako zanimljivo
ABH017

#700 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by ABH017 »

harač wrote:
ABH017 wrote:
muslimani tradicionalno imaju otklon od ljudskih prava i pratećih ideja jednakosti spolova, slobode izražavanja, prava seksualnih manjina i sl., što sve vide kao neke nove imperijalističke zamke, što je i razumljivo jer je mnogo toga nekompatibilno sa šerijatom. zato je ovo učestvovanje u "jezičkoj igri" ljudskih prava tako zanimljivo
Pitao sam te u prošlom postu zašto to primjetiš samo kod muslimana, a ne kod svih drugih grupacija. Kad se suočiš sa odgovorom biće ti mnogo lakše. Ovako se patiš druže. Prisiljen si da dijeliš prostor sa omraženom grupacijom. ;-)
Post Reply