Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
DonieBrasco

#676 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by DonieBrasco »

Emiremir33 wrote: 07/09/2021 20:20
Emiremir33 wrote: 07/09/2021 20:19
Da sjećam se i u ratu je priča bila da bi Zenica mogla biti glavni grad
Ustvari tamo da se premjesti predsjedništvo BIH
To prvi put cujemo, ali se sjecam ovo za Mostar.
90minut

#677 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by 90minut »

Koja komedija malo protiv srba pa malo protiv bošnjaka i sve tako u krug, a ovce vrište po internetu :lol:
palermo

#678 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by palermo »

DonieBrasco wrote: 07/09/2021 20:18
Emiremir33 wrote: 07/09/2021 20:14

Mostar bio sa dva gradonačelnika Safom i Brajkovićem ili Prskalom nemogu se sjetiti..To je sve friško bilo poslije rata...
Vezano za Mostar sjecate li se onog prijedloga da se FBiH preustroji totalno da Mostar bude glavni grad i centar svega, ... da li neko sjeca ovoga ?
kako se ne buh sjećao, kako sam ja bio napadnut na ovom forumu (i to sve od SDP-ovaca, NS-ovaca ) zbog toga što sam podržavao taj prijedlog :D
statixx

#679 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by statixx »

Trebao je Bakir posljednju deceniju traziti veca politicka prava za Bosnjake u RSu. Tako bi sada zelje Hrvata bile u drugom planu, a imao bi i da trguje necim. No on se bavio pitanjima poput 9. januara, jezika i negiranja genocida sto nema nikakvu prakticnu snagu u smislu politicke moci.
DonieBrasco

#680 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by DonieBrasco »

palermo wrote: 07/09/2021 20:26
DonieBrasco wrote: 07/09/2021 20:18

Vezano za Mostar sjecate li se onog prijedloga da se FBiH preustroji totalno da Mostar bude glavni grad i centar svega, ... da li neko sjeca ovoga ?
kako se ne buh sjećao, kako sam ja bio napadnut na ovom forumu (i to sve od SDP-ovaca, NS-ovaca ) zbog toga što sam podržavao taj prijedlog :D
Ne znam ne sjecam se tad desavanja na forumu, ali mozes zamisliti kakav bi to horor bio za FBiH, sta bi HDZ sve radio. :-)
Emiremir33

#681 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Emiremir33 »

DonieBrasco wrote: 07/09/2021 20:22
Emiremir33 wrote: 07/09/2021 20:20

Ustvari tamo da se premjesti predsjedništvo BIH
To prvi put cujemo, ali se sjecam ovo za Mostar.
Pa dobro sad u Mostaru imaš 5 ministarstava FBIH
palermo

#682 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by palermo »

General War wrote: 07/09/2021 20:15
palermo wrote: 07/09/2021 20:09

kako ga je bolan Haris minirao ? Mislim, daj, ja znam da je većina sadašnjih forumaša bila tada djeca....al Haris minirao Košnika sa opštinama....de, nismo svi tada bili djeca
Naravno, nismo djeca, vidi pod „Prelazni statut grada“, bilo je ovdje na forumu...
neka bolan generale, čuj vidi na forumu....ja hod'o a ne gled'o
Horcrux

#683 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Horcrux »

Tanqueray wrote: 07/09/2021 19:48 Sistem jedan covjek, jedan glas u ovakvom politickom okruzenju je samo drugi glas za preglasavanje, a to nece nikada proci, tako da svi oni kojo zaista, ali zaista, zele gradjansko i civilno drustvo gdje je etnicka i religijska pripadnost samo privatna stvar svakog pojedinca, svoju osticu treba da okrenu prema SDA.
Pa okrenuli smo tj jako puno ljudi je jos okrenulo i kako vrijeme prolazi jos ce vise.
Kad su na redu da srbi i hrvati okrenu ostricu na SNSD i HDZ, hocemo li ikad docekati?
palermo

#684 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by palermo »

DonieBrasco wrote: 07/09/2021 20:29
palermo wrote: 07/09/2021 20:26

Ne znam ne sjecam se tad desavanja na forumu, ali mozes zamisliti kakav bi to horor bio za FBiH, sta bi HDZ sve radio. :-)
to je bio odličan prijedlog....al jebi ga, ne vidi se dalje od Sarajeva....

uglavnom, prošlost, da se ne vraćamo nazad
Emiremir33

#685 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Emiremir33 »

palermo wrote: 07/09/2021 20:31
DonieBrasco wrote: 07/09/2021 20:29

Objavio je klix prije par minuta još zanimljivosti sa ovog skupa što je Šmit govorio
Tanqueray

#686 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Tanqueray »

palermo wrote: 07/09/2021 19:53
Tanqueray wrote: 07/09/2021 19:48 Prvi i najneophodniji uslov za stvaranje gradjanske drzave, jednog predsjednika itd je demontaza nacionalnih partija.
Bez toga nema gradjanske BiH, tako dok je tu SDA, kao najveca i najjaca nacionalna partija, nema nista od toga.
Dzaba sva ova pisanja, visoki predstavnik i trosenje vremena.
Bakir se kao zalaze za gradjanski BiH, ali vodi samo racuna o Bosnjacima, jedino sto cestita Bozic i Uskrs reda radi i to je sve. :oops:
Sve ostalo radi na stetu gradjanskog drustva, prakticno sve.
Sistem jedan covjek, jedan glas u ovakvom politickom okruzenju je samo drugi glas za preglasavanje, a to nece nikada proci, tako da svi oni kojo zaista, ali zaista, zele gradjansko i civilno drustvo gdje je etnicka i religijska pripadnost samo privatna stvar svakog pojedinca, svoju osticu treba da okrenu prema SDA.
a brate Srbine, može li se kako te vaše privoljeti da nešto promijene ? nešto...onako, makar za raju
Cuj brate Srbine :lol: dobro sam prosao, nisi rekao cetnik :oops:
to ti je tako jarane, pa da ponovim, sa postojanjem SDA, nema nikakve sanse za gradjanskom BiH, dzaba sve ostalo, moze se ovde kmecat o ovome ili onome, ali ko zaista zeli gradjansko drustvo, jednog predjsednika itd mora prvo da shvati da bez rusenja SDA, ne mere se privoljeti da i oni anamo bilo sta promijene. Oni svakako zele ovaj status quo, tako da prava probosanska struja rusi Bakira bez pardona.
Horcrux wrote: 07/09/2021 20:30
Tanqueray wrote: 07/09/2021 19:48 Sistem jedan covjek, jedan glas u ovakvom politickom okruzenju je samo drugi glas za preglasavanje, a to nece nikada proci, tako da svi oni kojo zaista, ali zaista, zele gradjansko i civilno drustvo gdje je etnicka i religijska pripadnost samo privatna stvar svakog pojedinca, svoju osticu treba da okrenu prema SDA.
Pa okrenuli smo tj jako puno ljudi je jos okrenulo i kako vrijeme prolazi jos ce vise.
Kad su na redu da srbi i hrvati okrenu ostricu na SNSD i HDZ, hocemo li ikad docekati?
Kad nestane SDA, kratko i jasno. Tacno je da se mijenjaju stvari, ali to ti je samo vrh ledenog brijega.
Emiremir33

#687 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Emiremir33 »

Tanqueray wrote: 07/09/2021 20:36

a brate Srbine, može li se kako te vaše privoljeti da nešto promijene ? nešto...onako, makar za raju
to ti je tako jarane, pa da ponovim, sa postojanjem SDA, nema nikakve sanse za gradjanskom BiH, dzaba sve ostalo, moze se ovde kmecat o ovome ili onome, ali ko zaista zeli gradjansko drustvo, jednog predjsednika itd mora prvo da shvati da bez rusenja SDA, ne mere se privoljeti da i oni anamo bilo sta promijene. Oni svakako zele ovaj status quo, tako da prava probosanska struja rusi Bakira bez pardona.

Kad nestane SDA, kratko i jasno. Tacno je da se mijenjaju stvari, ali to ti je samo vrh ledenog brijega.
Dobro hajd rušite svoje da vidimo rezultate...
palermo

#688 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by palermo »

Emiremir33 wrote: 07/09/2021 20:36
palermo wrote: 07/09/2021 20:31

Objavio je klix prije par minuta još zanimljivosti sa ovog skupa što je Šmit govorio
Članak je zaista zanimljiv.....nego, naslov Klixa je fanatstičan..skandalozne izjave o BiH....tugo moja, a ništa nije rečeno što nema smisla (barem ovo što su prenijeli....

odoh ja gledati utakmicu, ja još uvijek (valjda ću i do kraja života) navijam za Bosnu i hercegovinu
detroit-mercy

#689 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by detroit-mercy »

statixx wrote: 07/09/2021 20:26 Trebao je Bakir posljednju deceniju traziti veca politicka prava za Bosnjake u RSu. Tako bi sada zelje Hrvata bile u drugom planu, a imao bi i da trguje necim. No on se bavio pitanjima poput 9. januara, jezika i negiranja genocida sto nema nikakvu prakticnu snagu u smislu politicke moci.
Bakiru je bilo vazno da uda kcer i da kum bude Erdogan, a politicka tezina Erdogana na evropskom tlu znamo kolika je :skoljka:
Horcrux

#690 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Horcrux »

Znaci kad nestane SDA, tad ce srbi i hrvati dozivjeti nekakvu katarzu, pa ce onda nestati i SNSD i HDZ. LOL

SDA ce nestati, samo polahko, daj nam vremena. A onda cemo doci i po HDZ i SNSD, htjeli to vi ili ne.
L u c i f e r

#691 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by L u c i f e r »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/skandal ... /210907121

Veze ovi nemaju

Kako rece ratni grafit: evropa pada na ispitima, a bosna gubi godine

Rjesenja je haman da se presaltamo na protestantizam ili koje su svabe vec kurceve krscanske sekte

Ili da objavimo rat svabiji, pa da im pustimo

Ako smit zasere sa izbornim zakonom, sampitovati ga dok ne ispravi zijan, nema druge

Image
Last edited by L u c i f e r on 07/09/2021 20:43, edited 1 time in total.
Emiremir33

#692 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Emiremir33 »

palermo wrote: 07/09/2021 20:38
Emiremir33 wrote: 07/09/2021 20:36
Članak je zaista zanimljiv.....nego, naslov Klixa je fanatstičan..skandalozne izjave o BiH....tugo moja, a ništa nije rečeno što nema smisla (barem ovo što su prenijeli....

odoh ja gledati utakmicu, ja još uvijek (valjda ću i do kraja života) navijam za Bosnu i hercegovinu
Na kojem je kanalu tekma?
palermo

#693 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by palermo »

Emiremir33 wrote: 07/09/2021 20:43
palermo wrote: 07/09/2021 20:38

Na kojem je kanalu tekma?
NovaBh
Dope_Man

#694 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Dope_Man »

Dobri moj, od tri vladajuce hobotnice SDA je jedina koja gubi lagano svoje uporiste. Dodik je siguran u svom, a da ne govorimo o ugrozenom Covicu i HDZu koji apsolutno nemaju alternativu medju svojima.
Stoga, malo refleksije na manjinske skupine nije zgoreg.
RajaJA

#695 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by RajaJA »

Pozz svima,

Duze vas citam ali nisam imao vremena da se registriram. Ne zivim u BiH vec 25 godina ali pratim sve sto je vezano za BiH i balkan. Moja neka ocjena ako nekoga zanima i ono sto sam ja uocio:

1) Christian Schmidt je u intervju-u za Njemacke medije par dana prije svoga dolaska u BiH rekao da on svoju snagu crpi prvenstveno iz nove Americke politike prema BiH a posebno od strane Bidena a pored toga Angele Merkelke. To je vrlo vazan detalj. Dakle nije slucajno da dolazi novi VP bas kada cika Biden zasjeda u Bijelu Kucu. Niti je slucajno ovo sto se desava u CG i Kosovu. Sve to Ameri preko svojih sluzbi diriguju. Njemacka i VB ali i Turska jesu Americke pudlice kada je rijec balkan. Turska je pokazala neku dozu nezavisnosti kao i Francuska kada je rijec o drugim teritorijama.

2) Biden je se zalagao i zalaze se za jak NATO pakt i krajnje je anti Ruski raspolozen. Ne samo on nego cijela njegova admisnistracija kao i kongresmeni republikanci bliski njemu. Prvenstveno mislim na Bob Dole-a.

3) U Velikoj Britaniji su na kljucnim funkcijama sto se tice balkana (u kuci lordova i savjetodavnom vijecu) bili Paddie Ashdown i Bosnjakinja gospodja Helez. Ashown je pokojni no Jasminka Helez je jos uvijek tu da savjetuje ministra vanjskih poslova u vezi BiH. Takodjer vazan detalj. Nisu Britanci dzaba nju postavili umjesto nekog Srbina ili Hrvata. A Ashdown je prema biH imao slican stav kao prosjecni Bosnjacki ultra nacionalista.

4) Turska je nakon 100 godina ponovo na mapi svijeta. Mislim prvenestveno geo politciki, vojno industrijski, medijski i na svaki drugi nacin. Njezina vojska je u Libiji, Azerbejdzan je klasicna Turska vazalna drzava ali i u Qataru, Somaliji, Kipru itd. Takodjer i oko 5 miliona Turaka samo u Njemackoj nije za baciti. Turska, Veliko Britanska i Americka politika prema BiH se poprilicno poklapaju. Sve ove drzave zele jaku unitarnu BiH. Ako Amerikanci i Britanci to previse i ne kriju Turci svoj uticaj ipak grade na cijelom balkanu a ne samo na BiH i Albanskim zemljama. Ako procitamo njihovu vanjsko politicku doktrinu "Strategijska dubina" onda nam je jasno sta oni rade na balkanu. Izdvojio bih par stvari:
""Turska se nemoze osjecati sigurno u Anadoliji i Donjoj Thraciji bez jake pozicije Bosnjaka i Albanaca. Zbog toga Turska mora raditi sve na povezivanju Bosnjackih zadjenica u BiH i Sandzaku kao i njihovom ekonomskom i vojnom jacanju. Albanija i Albanske luke su za Tursku vazne jer kroz iste Turska ima pristup muslimanskim narodima balkana, Otomanskim residuima- Strategijsk Dubina."
"Jedina zemlja koja moze zasmetati Turskim interesima na balkanu je Srbija. Zbog toga se Srbija ekonomski mora pridobiti i diplomatskim naporima je pascifisirati prema Turskoj i njezinim interesima- Strategijska Dubina."
"Ukoliko stvari krenu po zlu po muslimankse narode na balkanu Turska mora vojno biti spremna na intervenciju- Strategijsk Dubina"
Dakle sve ono sto je zapisano prije 15 godina danas vidimo da se ostvaruje. Imamo autoput Beograd -Sarajevo- Sandzak-Beograd. Imamo Tursko naoruzavanje Crne Gore i OSBIH kao i Kosova i Albanije. I imamo kapitalna Turska ulaganja u medije ali i u Srbiju (Al Jazeera je katarski projekt a znamo sta je Qatar --> Turska satelitska drzava).

5) Francuka ima pasivnu ulogu na balkanu. Generalno slijedi Washington. Ista stvar je i sa Italijom.

6) Zaljevske zemlje generalno prate SAD.

7) Rusija proba da zakuha na balkanu sto vise moze. No balkan je definitivno van njezine zone uticaja. Jer ako cak i fizicki pogledamo, NATO pakt pocinje na polovini Ukrajine. Sto znaci da Ruski avioni nemogu preci do Rumunije bez NATO odobrenja.

8 ) Kina generalno anti NATO nastrojena. No Kina je u principu okruzena Japanom, Indijom, Taiwanon i SAD-om. To ce tako biti u narednim decenijama.
Last edited by RajaJA on 07/09/2021 21:02, edited 3 times in total.
Tanqueray

#696 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Tanqueray »

Dope_Man wrote: 07/09/2021 20:44Dobri moj, od tri vladajuce hobotnice SDA je jedina koja gubi lagano svoje uporiste. Dodik je siguran u svom, a da ne govorimo o ugrozenom Covicu i HDZu koji apsolutno nemaju alternativu medju svojima.
Stoga, malo refleksije na manjinske skupine nije zgoreg.
Ma to je sve za sada samo borba za vlast, isto kao Dodik i njegova opozicija. Ko ce sta da klepi.
Stvari trebaju da se sustinski promijene, da ne citamo sovinisticke komentare po portalima, da ljudi zaista shvate sta je to gradjansko i civilno drustvo i sta je to pojedinac.
Vidis npr ja napisem da sam za gradjansko i civilno drustvo, prvi komentar je brate Srbine :?
Drugi komentar doci cemo mi po vas, bez obzira ko je mi, a ko je vas, ljudi ne shvataju sustinu, sto mene ne cudi uopste poslije toliko godina ispiranja mozga sa nacijama.
SaraFina

#697 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by SaraFina »

L u c i f e r wrote: 07/09/2021 20:42 https://www.klix.ba/vijesti/bih/skandal ... /210907121

Veze ovi nemaju

Kako rece ratni grafit: evropa pada na ispitima, a bosna gubi godine

Rjesenja je haman da se presaltamo na protestantizam ili koje su svabe vec kurceve krscanske sekte

Ili da objavimo rat svabiji, pa da im pustimo

Ako smit zasere sa izbornim zakonom, sampitovati ga dok ne ispravi zijan, nema druge

Image
Najvažniji dio.
Muslimansko ostrvo sa konfliktnim potencijalom
Schäuble je potom rekao da je, "za razliku od dramatične propasti politike Zapada u Afganistanu, u BiH intervencijom Zapada i Dejtonom ponešto i ostvareno".
"Održao se makar i krhak mir mada su problemi ogromni. Razmišljanje u kategorijama etničke pripadnost kod Bošnjaka, bosanskih Srba i bosanskih Hrvata sve više dominira, centrifugalne sile djeluju pod uticajem susjednih zemalja i prijete da rastrgnu fragilnu državnu tvorevinu. U tom slučaju bi ostalo muslimansko ostrvo sa znatnim konfliktnim potencijalom i kao stalni izvor nemira – tim prije što je tu i samoproklamovana zaštitnica Turska", rekao je Schäuble.
Jasno je, rekao je dalje Schäuble, da je EU napravila "velike greške geostrateške prirode". Zato je sada na potezu Evropa, "jer skretati pogled više ne može".
"Nedostajalo je političke volje da se riješe političke blokade u BiH. Kratkovidna politika EU nije olakšala rad ni visokog predstavnika. Sada bi EU te greške morala, koliko je to moguće, korigovati. Mi moramo biti bolji čuvari na Balkanu i bolje dorasti svojim zadacima i odgovornošću i to u interesu sopstvene stabilnosti i blagostanja", rekao je Schäuble podvukavši kako "politička stabilnost na periferiji Evrope zahtijeva dug i istrajan angažman".
A na tu stabilnost sve više utiče Rusija a u regionu je itekako prisutna i Turska. Za Schmidta je zamislivo da Turska i Rusija u BiH postanu dio rješenja.
"Njihovo prisustvo ne mora neizostavno biti problem", podvukao je novi šef OHR-a a u tome ga je podržao i Schäublea.
Scmidt je pomenuo i kako ga je Erdogan, tokom svog boravka u Sarajevu, pozvao da naredne sedmice posjeti Ankaru.
Sporni stavovi njemačke historičarke
Na skupu je govorila i njemačka istoričarka i profesorica sa Univerziteta u Minhenu Marie-Janine Calic. Ona je kazala da, 26 godina nakon početka rada OHR-a, BiH je i dalje etnički podijeljena.
"U osnovi se radi o problemima nacionalnog identiteta i političke legitimnosti. Dejton ih, prirodno, nije mogao riješiti. Ta pitanja objašnjavaju zašto suočavanje sa prošlošću napreduje tako sporo i zašto nije moguće pomirenje. Četvrt stoljeća nakon okončanja rata. Srbi odbijaju da događaje u Srebrenici nazovu genocidom. Zašto? Jer je Srebrenica metafora za visoko politička pitanja i jer otvara pitanja ko je odgovoran za rat i masovne zločine, kako shvatamo svoju srpsku naciju i kako definišemo našu prošlost?", navela je on.
Konflikt se, po njenim riječima, vodi oko starog spora: Kome pripada BiH ? I u kojem omjeru? Navela je da "Bošnjaci traže više centralizma a jedan dio i ukidanje entiteta, bosansko-srpski političari traže svoju državu a nacionalistički Hrvati treći entitet".
"Nacionalistički orjentirani Bošnjaci su od Srebrenice napravili ‘zabranu traumu’. Srebrenica takvima do danas služi kao argument da ‘kategorički isključe podjelu vlasti i pomirenje sa Srbima’", rekla je na skupu Marie-Janine Calic.
No, ova pitanja se, po njenom mišljenju, ne mogu razjasniti odozgo.
Marie-Janine Calic (Foto: DW/DAG)
Marie-Janine Calic (Foto: DW/DAG)
"Ona su historijski rasla i emocinalno su nabijena. Kada bi međunarodna zajednica iznenada napustila BiH, država bi brže kolabirala nego što to mnogi mogu i da zamisle", dodala je.
Marie Janin-Calic je tokom diskusije o nedovoljnoj konfrontaciji sa prošlošću i značaju međunarodnog prava podvukla da je uloga Haškog suda i pored svih kritika, bila od neprocjenjive vrijednosti ali da je ovaj sud osudio "velike ribe" među kojima Karadžića, Mladića, generale JNA ali ne i hiljade "malih riba" koji su bili uključeni u zločine.
Oni i dalje, kako je rekla, šetaju slobodno ili se nalaze na značajnim funkcijama iako bez njih ne bi bilo moguće izvršiti zločine u toj dimenziji.
"Presude Međunarodnog suda su bile važne ne toliko da bi se kaznili počinioci već da bi se priznale žrtve ali i da bi se zločini individalizirali kako se ne bi moglo reći: svi Srbi su bili zločinci. Isto tako, nisu ni svi Hrvati uništavali spomenike kulture, niti provodili etničko čišćenje. Sud je uspio rekonstruirati sve šta se događalo, posebno u Srebrenici tako da se to zapravo ne može negirati", rekla je Marie Janin-Calic.
Hajvan

#698 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Hajvan »

nista, nek idu
nek nas srokaju ti srbi i hrvati
SaraFina

#699 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by SaraFina »

Historičarka je ustvari Istranka Hrvatica.

EKSKLUZIVNO Dr. Marie-Janine Čalić, podrijetlom Istranka, autorica knjige "Tito - vječni partizan": "TITO JE OSLOBODIO ISTRU PROTIV VOLJE CHURCHILLA I STALJINA"

Jaooooo :) ko nas BRE zavadi. Ovo neka Yuuuuugoooonostalgičarka.

Evo joj radova.

Sozialgeschichte Serbiens 1815–1941. Der aufhaltsame Fortschritt während der Industrialisierung (= Südosteuropäische Arbeiten. Bd. 92). Oldenbourg, München 1994, ISBN 3-486-56090-5 (Dissertation, Universität München, 1992).
Der Krieg in Bosnien-Hercegovina. Ursachen – Konfliktstrukturen – internationale Lösungsversuche, Suhrkamp: Frankfurt am Main 1995, ISBN 3-518-11943-5.
Geschichte Jugoslawiens im 20. Jahrhundert, München: C. H. Beck 2014, ISBN 9783406606465, (1. Aufl. 2010). Auch: Schriftenreihe, Bd. 1093, der Bundeszentrale für politische Bildung, Bonn 2010.[2][3]
Südosteuropa. Weltgeschichte einer Region, 2. durchges. Aufl., München: C.H. Beck 2018 (1. Aufl. 2016), ISBN 9783406698309.
The Great Cauldron. A History of Southeastern Europe. Translated by Elizabeth Janik. Cambridge/London: Harvard University Press 2019, ISBN 9780674983922.[4]
Zgodovina jugovzhodne Evrope, Ljubljana: Mladinska knjiga 2019, ISBN 9789612824112.
Jugoistočna Evropa. Globalna Historija, Udruženje za modernu historiju / Udruga za modernu povijest: Sarajevo 2020, ISBN 978-9926-477-03-5.
Tito. Der ewige Partisan, München: C. H. Beck 2020, ISBN 9783406755484.[5]
General War

#700 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by General War »

palermo wrote: 07/09/2021 20:30
General War wrote: 07/09/2021 20:15
Naravno, nismo djeca, vidi pod „Prelazni statut grada“, bilo je ovdje na forumu...
neka bolan generale, čuj vidi na forumu....ja hod'o a ne gled'o
:?
Harise, jes to ti?
Locked