Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
zlo zlo

#676 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by zlo zlo »

ne kontam računicu od 800km, režije 200, i ostalo hrana? :cry: pa tko može živjeti samo od režija i hrane, a sve ostalo? odjeća i obuća se dere, uređaji se kvare, higijenske potrebe, prevoz ovako ili onako, ne možeš biti zatvoren u kući, lijekovi, kava i ostale stvari koji se ne broje u život nego u golu nuždu..još ako ima kućnog ljubimca..

S time da to još nije život nego najnužnije i najosnovanije.
Sanjarko

#677 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Sanjarko »

lajkujMe wrote:Da vam ja nacrtam nesto.
Zato sto mnogi imaju vece izdatke nego primanja imaju i dugove za komunalije ogromne. Kao moja porodica i u komsiluku mnogi. Jos lopovi bolje receno lihvari pucaju godisnje oko 30% kamate na dug za komunalije pa ljudima se samo dug povecava jer putem tuzbi samo odbijaju kamate i troskove sudzenja.
Bloo
Globalna šefica

#678 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Bloo »

zlo zlo wrote:ne kontam računicu od 800km, režije 200, i ostalo hrana? :cry: pa tko može živjeti samo od režija i hrane, a sve ostalo? odjeća i obuća se dere, uređaji se kvare, higijenske potrebe, prevoz ovako ili onako, ne možeš biti zatvoren u kući, lijekovi, kava i ostale stvari koji se ne broje u život nego u golu nuždu..još ako ima kućnog ljubimca..

Ocito jeste. Zivotarenje ako nisi zastekao para, nemas stan da rentas....
stakasa

#679 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by stakasa »

zlo zlo wrote:ne kontam računicu od 800km, režije 200, i ostalo hrana? :cry: pa tko može živjeti samo od režija i hrane, a sve ostalo? odjeća i obuća se dere, uređaji se kvare, higijenske potrebe, prevoz ovako ili onako, ne možeš biti zatvoren u kući, lijekovi, kava i ostale stvari koji se ne broje u život nego u golu nuždu..još ako ima kućnog ljubimca..

Vodi se polemika je li kablovska luksuz ili ne a ti o kucnim ljubimcima
zlo zlo

#680 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by zlo zlo »

jel to onom iz jamerike kablovska luksuz? :lol: :lol: ima li je on? :lol:
Bloo
Globalna šefica

#681 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Bloo »

prosječna penzija u FBiH bila 365,18 KM, najniža 326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, a najviša 2.174,48 maraka.

Naravno da je kablovska luksuz.

Dosta zena nema penziju jer su bile domacice, tako da jedna penzija ide na 2 osobe.
stakasa

#682 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by stakasa »

Bloo wrote:prosječna penzija u FBiH bila 365,18 KM, najniža 326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, a najviša 2.174,48 maraka.

Naravno da je kablovska luksuz.

Dosta zena nema penziju jer su bile domacice, tako da jedna penzija ide na 2 osobe.
Klasicne lose zivotne investicije
Bloo
Globalna šefica

#683 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Bloo »

@moonca

Prosjecna neto plata je oko 900 KM u FBIH i nek je x 2 dvije zaposlene)

Potrosacka korpa: Da bi jedna četveročlana porodica imala sve što joj je potrebno, uključujući punu potrošačku korpu i sve ostalo, potrebno je više od 2.100 KM. (zavod za statistiku)

I onda jos ustekaj za penziju.
zlo zlo

#684 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by zlo zlo »

a bogati kako je kablovska luksuz, što će bogati radit penzioneri nego blejit u tv?? to je osnova, para za drugu zabavu nemaju.
geralt

#685 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by geralt »

Marija Antoaneta vrati se, sve ti je oprosteno. Ima i gorih od tebe.
Bloo
Globalna šefica

#686 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Bloo »

zlo zlo wrote:a bogati kako je kablovska luksuz, što će bogati radit penzioneri nego blejit u tv?? to je osnova, para za drugu zabavu nemaju.
Nisu pametni.
Nek pojedu 400 KM i onda ostatak od 200 KM ulože u bitcoins...kao investiciju u još bolju starost.
vjesticanametli

#687 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by vjesticanametli »

:lol: :thumbup: bloo kako ti se da pisat....ignore ba
zlo zlo

#688 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by zlo zlo »

geralt wrote:Marija Antoaneta vrati se, sve ti je oprosteno. Ima i gorih od tebe.
to je kad živiš vani, drkaš po novom ajfonu i izgubiš svaki dodir sa stvarnošću ovim zemljama.
moonca

#689 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by moonca »

.....ima li kuce u Sarajevu da nema jednog pushaca- ne znam koliko je to mjesecno -- :-) ali, znam da mi kazu - jos bi mi i to ukunula- jedini chejf.. ubi me onda... :zoka:
teuta06

#690 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by teuta06 »

moonca wrote:.....ima li kuce u Sarajevu da nema jednog pushaca- ne znam koliko je to mjesecno -- :-) ali, znam da mi kazu - jos bi mi i to ukunula- jedini chejf.. ubi me onda... :zoka:
lajk....koliko su najjeftinije cigare 4,5 KM?
Sanjarko

#691 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Sanjarko »

moonca wrote:.....ima li kuce u Sarajevu da nema jednog pushaca- ne znam koliko je to mjesecno -- :-) ali, znam da mi kazu - jos bi mi i to ukunula- jedini chejf.. ubi me onda... :zoka:
Puse vecinom motani duhan i motane cigare. 1 km maksimalni trosak. Cudo da nema vise oboljelih od raka jer ko zna odkuda duhan dolazi i kakav duhan. Nepuse vecinom puno. Govorim opcenito za citav narod.
Bloo
Globalna šefica

#692 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Bloo »

Da mi se jer:

- odoh posjetiti baku i djeda koji žive od 500 KM penzije i imaju luksuznu kablovsku opciju, čak i fiksni telefon i mobitel (ultra) da ih možemo nazvati ili oni nas ako im pozli

- jer prije neki dan pomogoh babi u Konzumu da ubaci stvari u onu penzionersku torbu sa tockicima. Nije mjogla sama jer joj se ruke uzasno tresu. Ja je pital jel mozda Parkinsonova, žena kaže ne znam sine, nemam zdravstveno...

- jer svaki dan gledam penzionere i stare koji zagledaju cijene pavlake i mlijeka jebenog koje je jeftinije za par feninga...jebenog mlijeka, koji kupuju stvari na sniženju prije isteka roka, koji se oblače na pijaci, koji prodaju na pijaci

- jer znam penzionera koji se osjećaju poniženo što moraju od svoje djece da "posude" novce...

- zbog penzionera koji nisu na moru bili 20 godina

- zbog penzionera koji nemaju vikendice, a i ako je imaju, sagradili su je ona ono mrsko komunisticko doba nesvjesni šta ih čeka u ovih 25 najtezih godina zajedno

Jebem ti ovaj mentalni sklop kojem je kablovska luksuz, a normalno je da ljudi životare do smrti.

Odoh na onaj svoj PF tamo su moralno sunovraćene osobe barem direktne.
Sanjarko

#693 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Sanjarko »

teuta06 wrote:
Maka, maka.
Sanjarko

#694 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Sanjarko »

Mora u zivotu nisam vidio. Da mi je barem nekako na bolest banje izganjat. Barem banje neke da vidim.
teuta06

#695 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by teuta06 »

Vizionar 1985 wrote:
teuta06 wrote:
Maka, maka.
zaboravila na motane cigare...

ali opet od cigara nemaju nista pozitivno...truju se, trose pare, riskiraju rak pluca, kaslju non stop, prljaju stan (treba se cesce krecit)... sve negativno
lajkujMe

#696 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by lajkujMe »

A sad da vam nacrtam zapadnu realnost
Rodica 97 god. Zivi u Svedskoj, radi na pumpi.
Plata 4800km poslije poreza i svega.

Krija i rezije 1800km (stan od 100kvadrata + garaza)
Hrana i higijena (odlicna hrana frizider 365 dana u godini pun do vrha) 1000km
Krediti 300km mjesecno (ima auto 2014god)
Odjeca, hrana vani, aktivnosti van kuce 500km mjesecno.
Nocni Izlasci 500km mjesecno.
Gorivo i metro karte oko 250km mjesecno.
Total 4350km
Visak 350km svaki mjesec.

Jel vam sad sve jasno koja je razlika izmedju "nas" i njih tamo vani.

Da ne govorim o momku njenom s fakultetom plata 10.000km a troskovi slicni.
Sta vise njeni troskovi nisu "stegnuti kajs" kao u nas da jeste imala bi viska 1500km mjesecno!
zlo zlo

#697 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by zlo zlo »

i kad govorimo o potrošačkoj korpi, koja je veća nego dvije prosječne plaće, ne zaboravimo da ta korpa ne uključuje kupovinu stana koji često spominjete kao zdravo za gotovo u penzionerskim danima.
tako da jedan je radnik a još jadniji penzioner i to je jedina realnost.
Sanjarko

#698 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Sanjarko »

teuta06 wrote: zaboravila na motane cigare...

ali opet od cigara nemaju nista pozitivno...truju se, trose pare, riskiraju rak pluca, kaslju non stop, prljaju stan (treba se cesce krecit)... sve negativno
Tacno. Ali. Uvijek ima ali. Tako zivce smiruju, stres ublaze itd. Ja internetom i azolarom bolest pod kontrolom drzim, stres i zivce. Zamisli da ovako ubog nemam internet i azolar. Pa puko bi opet mozda. Tako i drugi.

Znam nevalja, trosak da je itd., ali sta da radim.
moonca

#699 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by moonca »

@Bloo

..sve sto si navela da to rade jer su na fiksnom dohotku -ja ti isto mogu navesti sve redom - da radi zena(usa) - koja ima svoj poslovni prostor od kojeg zivi i nije mali '

kupuje hranu sa kuponima, dolazi na pijacu na kraju radnog vremena jer daju jeftino cak i djaba ,oblaci se u second hand shop , jer nadje sto zeli ,
..itd...
DzordzHodzic

#700 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by DzordzHodzic »

moonca wrote:@Bloo

..sve sto si navela da to rade jer su na fiksnom dohotku -ja ti isto mogu navesti sve redom - da radi zena(usa) - koja ima svoj poslovni prostor od kojeg zivi i nije mali '

kupuje hranu sa kuponima, dolazi na pijacu na kraju radnog vremena jer daju jeftino cak i djaba ,oblaci se u second hand shop , jer nadje sto zeli ,
..itd...
Pa sto odmah nisi rekla.
Bloo reci nani i dedi da odahnu, i u americi ih ima sto prezivljavaju.
Locked