Da se hoce, za godinu dana bi se sve ovo dovelo u red...ali nece.Thorgerson wrote:Makedonija?muzicar_iz_parka wrote:Kad je bilo osnivanje OSBiH i ukidanje entitetskih vojski, čak u boljem entitetu je bilo raspoloženje za članstvo u NATO. Tada sam gledao sjednicu njihovog parlamenta i sjećam se da je tadašnji predsjednik Čavić govorio kako je zahvaljući članstvu u NATO očuvan mir između Grčke i Turske i da je to jedini put za budućnost BiH. Ni Dodik (tada opozicija) mu se nije protivio.
Kao što General reče, to antinato raspoloženje je više zbog Srbije i kosovske problematike. Sama Srbija je do prije par godina bila na NATO putu, potpisani su raznorazni sporazumi.
Trenutno NATO nema interesovanja za BiH kao ni Srbiju, jer obadvije države su prilično izolovane zbog zbog nedostatka mora, ne računajući onaj komadić oko Neuma. Može Srbija potpisati 1000 sporazuma sa Rusima, ali bez slobodnog pristupa otvorenom moru to nema nekog stvarnog efekta. Dostavljanje ljudi i naoružanja avionima je veoma skup sport i neisplativ.
Zato je recimo CG takoreć ekspresno primljena nakon što su Rusi počeli masovnije da ulažu kapital tamo.
Još brže je primljena Bugarska i Rumunija, ne znam dal 2007 ili 2004.
Hrvatska i Albanija 2009.
Da se vratim na BiH, i djeca u vrtiću znaju za ANP, domaći političari to koriste u svrhu lične koristi, Dodik da bude kao neki kofol zaštitnik srpskih interesa i utvrdi svoju poziciju, dok SDA pokušava ili da očuva učešće u tehničkom mandatu vijeća ministara ili da osigura nove mandate i raznorazne funkcije u državnoj vlasti tipa OSA, Sipa, UIO, itd.
Da je nekome sa zapada stvarni cilj da BiH bude član, to bi se odmah desilo, kao što je recimo bilo učešće OSBiH u Avganistanu, mislim da su i danas tamo, tome se niko nije usudio protiviti. Izgleda da je to zajednički interes svih, a inače se oko ničeg ne mogu složiti.
Ono što mene najviše nervira jeste sam NATO. Naprasno nakon 10 godina nam odjednom aktiviraju MAP. Prvo nas uslovili sa hrpom stvari - odjednom moze i bez toga.Da nije bilo tih uslova, mi bismo davno bili clanica NATO-a. Jer su svi bili saglasni da se ide u NATO.
Kako to i zasto se odjendom aktivira MAP, pa nije ni to slucajno? I veoma dobro znaju stanje stvari ovdje, i kao biva evo dogovorite se. A znaju da se ne mozemo dogovoriti. ako se nismo mogli 10 godina dogovoriti oko uknjizenja vojne imovine na drzavu, kako onda da se dogovorimo oko ANP-a?
Dakle, ili je neko od domaćih glavonja ovo dogovorio kako bi onda mogao da proizvodi nove krize. Jer ovo je super stvar. Prakticno evo godinu dana razglabaju o ANPu, MAP-u. Niko ne prica o tome da nam je otislo 170k ljudi, da nam drzavom luta 20k migranata, da raja masovno odlazi iz drzave, da nemamo lijekove, zavoje... To sve je nebitno. MAP- ANP i udri 24/7. Taman kad skontas da oni nemaju vise sta izmisliti, oni izmisle. Bio to dan rs, bio to referendum, popis, nebitno. Uvijek se nadje neka glupost.
I NATO bi s nama samo imao probleme. Jer ako Srbija nece u NATO, dakle mi fakticki granicimo onda sa nekim rusko-kineskim paktom. Paktom koji ce podrzati Srbiju da "stiti" srbe u BiH. Sto ce to SAD-u i ostalim clanicama? Nemamo im sta dati zauzvrat. CG i Hrvati imaju.
Nekad mi vise sve dopizdi. Razjebati sve ovo. Napraviti republiku Bosnu. Prije toga traziti napismeno od NATO-a da brzim postupkom udjemo u taj pakt. Uvalit se u UN, NATO, i onda brzim koracima u EU. Mislim znam da to i jeste politika srba i rs i srbije. To i jeste poenta, izluditi...srbuj makar slamu jeo politika. I to se provodi. Dzaba. Ovo ne moze funkcinoisati, ne moze jer su temelji truhli. Mozda ce i moci nekad...za 100-150-200 godina. Ko zna.
SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
- General War
#676 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
- Thorgerson
#677 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
Ma jok. Ide se na kompromis.sinuhe wrote:
Naravno da nikakav ANP ne ide ispred formiranja vlasti te se polako ide ka imenovanju Tegeltije.
Nece se imenovati Tegeltija, nego ce Dodik naci nekog drugog pijuna.
ANP se nece predati. Bice hrpa clanaka kako NATO i nije mozda neka sreca. Idu clanci kako Svedska, Austrija ili Finska isto nisu clanice NATO-a, a razvijene su drzave i tako koji dan dok se malo ne slegne situacija.
Mislim ko je uopste razmisljao o NATO evo prije 2 godine? Niko. Niti je koga to zanimalo. Eto sad odjednom svima nam to bitno. 99 od 100 ljudi pojma nisu imali sta je MAP niti dokle smo u procesu pridruzivanju NATO-u. Sada pitaj dijete od 12 godina znace sta je MAP, sta je ANP itd. Mediji su cudo.
- JThomas
#678 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
a mi nismo u nato-u, nerazvijena smo država i to će također tako ostati... 
- MarshalDodik
#679 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
Na kraju krajeva jedino bitno sto ostaje jeste da se mi i dalje cvrsto drzimo zajednickog uzetaJThomas wrote:a mi nismo u nato-u, nerazvijena smo država i to će također tako ostati...
A sve ostalo sredit ce Senad
-
Benjo34
#680 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
Izgleda brate, tačno su najveci neprijatelji ove države ovi "Pro bosanski" lideriMarshalDodik wrote:Pa napisah ja njobe kako su u proslosti ameri i britanci prije ovakvih sjednica morali ici srpskim politicarima da im zavrnu ruke ne bi li im padale na pamet kojekakve gluposti, a danas dosao vakat da prije ovakvih sjednica moraju posjecivati Bakira i Zeljka iz istih razlogaBenjo34 wrote:Mislim da je ovo zapravo davanje vremena Dodiku, da ipak na kraju nađe kao neko rijesenje u kojem će ipak pristat na neku vrstu ANP. Jer, hajde da budemo objektivni, da su Amer i Englez jucer od Željka tražili da se odgodi slanje ANP, sigurno bi danas imali Tegeltiju. Ovako, mislim da Ameri zaista stoje iza ove blokade
-
muzicar_iz_parka
#681 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
Makedonija je odavno bila kandidat i trebala biti primljena, jedina blokada je bila od Grčke zbog imena, nakon rješavanja tog problema, ekspresno je primljena.Thorgerson wrote:Makedonija?muzicar_iz_parka wrote:Kad je bilo osnivanje OSBiH i ukidanje entitetskih vojski, čak u boljem entitetu je bilo raspoloženje za članstvo u NATO. Tada sam gledao sjednicu njihovog parlamenta i sjećam se da je tadašnji predsjednik Čavić govorio kako je zahvaljući članstvu u NATO očuvan mir između Grčke i Turske i da je to jedini put za budućnost BiH. Ni Dodik (tada opozicija) mu se nije protivio.
Kao što General reče, to antinato raspoloženje je više zbog Srbije i kosovske problematike. Sama Srbija je do prije par godina bila na NATO putu, potpisani su raznorazni sporazumi.
Trenutno NATO nema interesovanja za BiH kao ni Srbiju, jer obadvije države su prilično izolovane zbog zbog nedostatka mora, ne računajući onaj komadić oko Neuma. Može Srbija potpisati 1000 sporazuma sa Rusima, ali bez slobodnog pristupa otvorenom moru to nema nekog stvarnog efekta. Dostavljanje ljudi i naoružanja avionima je veoma skup sport i neisplativ.
Zato je recimo CG takoreć ekspresno primljena nakon što su Rusi počeli masovnije da ulažu kapital tamo.
Još brže je primljena Bugarska i Rumunija, ne znam dal 2007 ili 2004.
Hrvatska i Albanija 2009.
Da se vratim na BiH, i djeca u vrtiću znaju za ANP, domaći političari to koriste u svrhu lične koristi, Dodik da bude kao neki kofol zaštitnik srpskih interesa i utvrdi svoju poziciju, dok SDA pokušava ili da očuva učešće u tehničkom mandatu vijeća ministara ili da osigura nove mandate i raznorazne funkcije u državnoj vlasti tipa OSA, Sipa, UIO, itd.
Da je nekome sa zapada stvarni cilj da BiH bude član, to bi se odmah desilo, kao što je recimo bilo učešće OSBiH u Avganistanu, mislim da su i danas tamo, tome se niko nije usudio protiviti. Izgleda da je to zajednički interes svih, a inače se oko ničeg ne mogu složiti.
Ono što mene najviše nervira jeste sam NATO. Naprasno nakon 10 godina nam odjednom aktiviraju MAP. Prvo nas uslovili sa hrpom stvari - odjednom moze i bez toga.Da nije bilo tih uslova, mi bismo davno bili clanica NATO-a. Jer su svi bili saglasni da se ide u NATO.
Kako to i zasto se odjendom aktivira MAP, pa nije ni to slucajno? I veoma dobro znaju stanje stvari ovdje, i kao biva evo dogovorite se. A znaju da se ne mozemo dogovoriti. ako se nismo mogli 10 godina dogovoriti oko uknjizenja vojne imovine na drzavu, kako onda da se dogovorimo oko ANP-a?
Dakle, ili je neko od domaćih glavonja ovo dogovorio kako bi onda mogao da proizvodi nove krize. Jer ovo je super stvar. Prakticno evo godinu dana razglabaju o ANPu, MAP-u. Niko ne prica o tome da nam je otislo 170k ljudi, da nam drzavom luta 20k migranata, da raja masovno odlazi iz drzave, da nemamo lijekove, zavoje... To sve je nebitno. MAP- ANP i udri 24/7. Taman kad skontas da oni nemaju vise sta izmisliti, oni izmisle. Bio to dan rs, bio to referendum, popis, nebitno. Uvijek se nadje neka glupost.
I NATO bi s nama samo imao probleme. Jer ako Srbija nece u NATO, dakle mi fakticki granicimo onda sa nekim rusko-kineskim paktom. Paktom koji ce podrzati Srbiju da "stiti" srbe u BiH. Sto ce to SAD-u i ostalim clanicama? Nemamo im sta dati zauzvrat. CG i Hrvati imaju.
Nekad mi vise sve dopizdi. Razjebati sve ovo. Napraviti republiku Bosnu. Prije toga traziti napismeno od NATO-a da brzim postupkom udjemo u taj pakt. Uvalit se u UN, NATO, i onda brzim koracima u EU. Mislim znam da to i jeste politika srba i rs i srbije. To i jeste poenta, izluditi...srbuj makar slamu jeo politika. I to se provodi. Dzaba. Ovo ne moze funkcinoisati, ne moze jer su temelji truhli. Mozda ce i moci nekad...za 100-150-200 godina. Ko zna.
NATO uslovljava ovim i onim jer nemaju konkretnih namjera za prijem BiH, ali opet iz drugih razloga ostavlja se mogućnost prijema nekad u budućnosti.
NATO već ima sve države oko Srbije osim BiH u svom članstvu, ne vidim kakvi bi tu problemi mogli biti.
BH političarima je lakše polemisati i zgrćati pare nego raditi svoj posao.
Zato nikog ni ne zanimaju stvarni problemi, čisto presipanje iz šupljeg u prazno, i to realno 10-15 godina unazad.
Kad treba skontati neki novi porez, taksu, davanje, brzo se nađe konsenzus.
Kao npr. na pare koje dolaze iz inostranstva, navodno 10% poreza ili zabrana uvoza auta ispod Euro 5, itd.
- MarshalDodik
#682 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
Trenuto je tako ispalo moj dobri njoBe. Nisu oni pro bosanski ni pod navodnicima, mada nam se tako cesljaju. Koliko je ono dovoljno da se poigra jedno kolce, troje-cetvero. Eh to su sve skupa najveci neprijatelji pa nekad iz kola ispadnu oni, ovoga puta ovi i tako u krugBenjo34 wrote:Izgleda brate, tačno su najveci neprijatelji ove države ovi "Pro bosanski" lideriMarshalDodik wrote:Pa napisah ja njobe kako su u proslosti ameri i britanci prije ovakvih sjednica morali ici srpskim politicarima da im zavrnu ruke ne bi li im padale na pamet kojekakve gluposti, a danas dosao vakat da prije ovakvih sjednica moraju posjecivati Bakira i Zeljka iz istih razlogaBenjo34 wrote:Mislim da je ovo zapravo davanje vremena Dodiku, da ipak na kraju nađe kao neko rijesenje u kojem će ipak pristat na neku vrstu ANP. Jer, hajde da budemo objektivni, da su Amer i Englez jucer od Željka tražili da se odgodi slanje ANP, sigurno bi danas imali Tegeltiju. Ovako, mislim da Ameri zaista stoje iza ove blokade
-
kolobok
#683 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
"Ne može Dodik rušiti ANP, ako ga mi prije toga ne usvojimo." Koje nadmudrivanje, svaka im čast. Baš su ga preveslali...Komšić i Džaferović nadmudrili Dodika: Trajno onemogućen vitalni interes za ANP
https://vijesti.ba/clanak/458239/komsic ... res-za-anp
- wewa
#684 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
Code: Select all
Džaferović: Nadam se da ćemo vlast formirati do izbora 2022. godine- p206
#685 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
Ako je ono nedavno slikanje sa Wigemarkom bilo za njegov CV prije kraja mandata, šta će sad dotični reći?
- Prpa.ba
#686 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
S obzirom ko nam stiti interese, samo tvrdoglavost dijela bosanskog naroda sprjecava da konacno nestanemo sa ovih prostora.kolobok wrote:"Ne može Dodik rušiti ANP, ako ga mi prije toga ne usvojimo." Koje nadmudrivanje, svaka im čast. Baš su ga preveslali...![]()
![]()
- Bosanski_kralj
#687 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
Kako Amerikanci natjeraše Dodika da prihvati ANP, svaka im čast.

Niko za nas naše probleme neće rješavati. To nam je odavno trebalo biti jasno.
Hvala SDA-u što je omogućila većinu u Domu naroda Dodiku tako da smo sad u poziciji da se bez njega ne može formirati vlast.
Hvala SDA-u što je omogućila većinu u Domu naroda Dodiku tako da smo sad u poziciji da se bez njega ne može formirati vlast.
- MaksprotivMarksa
#688 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
Pa ne moze se kmecati i cekati da nam drugi stvari savrsavaju, kako se biko ne zapita sta se to promijenilo pa su Srbi sve veci problem u BiH, ne pristaju na kompromise, zasto su Bosnjaci poceli gubiti podrsku, sve je to SDA politika pod pokroviteljetvom Izetvegovica.Bosanski_kralj wrote:Kako Amerikanci natjeraše Dodika da prihvati ANP, svaka im čast.![]()
- tandmand
#689 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
I kad dobiju podršku, ovi iz SDA ne znaju šta će sa njom.MaksprotivMarksa wrote:Pa ne moze se kmecati i cekati da nam drugi stvari savrsavaju, kako se biko ne zapita sta se to promijenilo pa su Srbi sve veci problem u BiH, ne pristaju na kompromise, zasto su Bosnjaci poceli gubiti podrsku, sve je to SDA politika pod pokroviteljetvom Izetvegovica.Bosanski_kralj wrote:Kako Amerikanci natjeraše Dodika da prihvati ANP, svaka im čast.![]()
- Styling
#690 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
Sada ce uskociti SDS koji ce formirati vlast sa svojim partnerima iz RS i SDA i HDZ-om. SDS ce pritisnut od strane MZ poslati ANP mimo Mileta i otkociti stvari, a sve za dobrobit naroda jer se u ovoj blokadi ne moze zivjeti. 
- sinuhe
#691 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
Opet, trazi se uspostavljanje vlasti. Ali i izlazna opcija za Komsica i SDA.
Berton OSCE:
Berton OSCE:
Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton smatra da se pitanje članstva BiH u NATO-u koristi kako bi se odgodilo formiranje vlasti na državnom nivou te da je to osnovni problem koji je potrebno riješiti.
-
muzicar_iz_parka
#692 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
Zar ne treba entitetska većina u PS BiH i u domu naroda BiH za formiranje vlasti na nivou BiH?Styling wrote:Sada ce uskociti SDS koji ce formirati vlast sa svojim partnerima iz RS i SDA i HDZ-om. SDS ce pritisnut od strane MZ poslati ANP mimo Mileta i otkociti stvari, a sve za dobrobit naroda jer se u ovoj blokadi ne moze zivjeti.
Teoretski tehničko VM može biti do novih izbora ali ne može se po sadašnjim rezultatima napraviti novo bez SNSDa.
- tandmand
#693 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
Narod hoće NATO a ne formiranje vlasti.sinuhe wrote:Opet, trazi se uspostavljanje vlasti. Ali i izlazna opcija za Komsica i SDA.
Berton OSCE:Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton smatra da se pitanje članstva BiH u NATO-u koristi kako bi se odgodilo formiranje vlasti na državnom nivou te da je to osnovni problem koji je potrebno riješiti.
- kmirsad
#694 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
Šta je problem... Sve isto ko i do sada što je bilo...
Nismo u NATO, ali je NATO u BiH
Nije Tegeltija mandatar, ali jest Zvizdić, imamo Vijeće ministara.
Ko je krao, krade i sada i krast će u ubuduće...
Sve je to svejedno...
Đe problem...
Nismo u NATO, ali je NATO u BiH
Nije Tegeltija mandatar, ali jest Zvizdić, imamo Vijeće ministara.
Ko je krao, krade i sada i krast će u ubuduće...
Sve je to svejedno...
Đe problem...
-
Novak20
#695 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
To reci u svoje ime jer smo bez NATO bili i bićemo još dugo, a bez kakve-takve vlasti nismo.tandmand wrote:
Narod hoće NATO a ne formiranje vlasti.
Narod hoće posao, platu, pravnu državu, perspektivu.... Ako to ne može naći u BiH bez obzira na NATO i vlast, ode dalje.
- General War
#696 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
kolobok wrote:"Ne može Dodik rušiti ANP, ako ga mi prije toga ne usvojimo." Koje nadmudrivanje, svaka im čast. Baš su ga preveslali...Komšić i Džaferović nadmudrili Dodika: Trajno onemogućen vitalni interes za ANP
https://vijesti.ba/clanak/458239/komsic ... res-za-anp![]()
![]()
- General War
#697 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
A od ovih magaraca na vlasti samo zavisi NATO, ovo drugo zavisi od mog pokojnog djeda, jel de?Novak20 wrote:To reci u svoje ime jer smo bez NATO bili i bićemo još dugo, a bez kakve-takve vlasti nismo.tandmand wrote:
Narod hoće NATO a ne formiranje vlasti.
Narod hoće posao, platu, pravnu državu, perspektivu.... Ako to ne može naći u BiH bez obzira na NATO i vlast, ode dalje.
Imali su u 'luminiju pespektivu pa je sjebase sve do sarafa.
- dale cooper
#698 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
General War wrote:kolobok wrote:"Ne može Dodik rušiti ANP, ako ga mi prije toga ne usvojimo." Koje nadmudrivanje, svaka im čast. Baš su ga preveslali...Komšić i Džaferović nadmudrili Dodika: Trajno onemogućen vitalni interes za ANP
https://vijesti.ba/clanak/458239/komsic ... res-za-anp![]()
![]()
![]()
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#699 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
prvo NATO, ako treba jest ce mo korenje
hamo motaj kabloveRadončić za N1: Pametan potez Komšića i Džaferovića, uradio bih isto
- sinuhe
#700 Re: SDA nudi Miletu redukovani MAP!??
Juce i Lagumdzija, najpametniji u Bosnjaka, rece isto