Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
HAVANA wrote:Ko ti garantuje da ce ti djeci biti bolje? Ko uopste moze biti siguran u bilo sta u danasnjem svijetu.Drugu mi u francuskoj majmun ubi dijete od 15 godina,bezveze ,glupa tinejdzerska ljubav i prepirka.O gudri da ne govorim,il onim vehabijama i ludilima...znam i tih par.Ako vec idete zbog djece,dobro pazite u koji cete kvart,skolu...a to kosta...Inace,belaj,zesci.
E to su stvari koje se presucuju.
Da, i cinjenica da ces pola tih virtualnih "4000" potrositi u pokusaju da od djece napravis koliko-toliko pristojne ljude.
U Austriji postoje skole sa 80% djece sa "migrationshintergrund". I to od sorte od zla oca, od gore matere: Afganistanci, Ceceni, Dagestanci... Turci im u tim skolama dodju kao kulturna raja. Upisati dijete u takvu skolu znaci osuditi ga da bude prolet.
Znam nase ljude koji su djecu upisali u privatne skole, cak i katolicke, samo da izbjegnu razvoj koji zavrsava sa policijskim dosijeom.
A ako neces da zapadnes u geto, slobodno racunaj 1000 eura za stan u iole boljem dijelu grada.
pirmin wrote:Moze li neko ko napusta budzetski posao racunati na to da se na isti moze vratiti ako se ne snadje vani?
Cijenim da je odgovor u 90%+ slucajeva ne tako da se ne moze reci "probao/-la si, vrati se".
HAVANA wrote:Ko ti garantuje da ce ti djeci biti bolje? Ko uopste moze biti siguran u bilo sta u danasnjem svijetu.Drugu mi u francuskoj majmun ubi dijete od 15 godina,bezveze ,glupa tinejdzerska ljubav i prepirka.O gudri da ne govorim,il onim vehabijama i ludilima...znam i tih par.Ako vec idete zbog djece,dobro pazite u koji cete kvart,skolu...a to kosta...Inace,belaj,zesci.
Da, i cinjenica da ces pola tih virtualnih "4000" potrositi u pokusaju da od djece napravis koliko-toliko pristojne ljude.
U Austriji postoje skole sa 80% djece sa "migrationshintergrund". I to od sorte od zla oca, od gore matere: Afganistanci, Ceceni, Dagestanci... Turci im u tim skolama dodju kao kulturna raja. Upisati dijete u takvu skolu znaci osuditi ga da bude prolet.
Znam nase ljude koji su djecu upisali u privatne skole, cak i katolicke, samo da izbjegnu razvoj koji zavrsava sa policijskim dosijeom.
A ako neces da zapadnes u geto, slobodno racunaj 1000 eura za stan u iole boljem dijelu grada.
A ima i onaj breaking news, jos jedna pucnjava u skoli, pa ti se noge odsjeku dok ne vidis gdje je, i onda, ruzno je reci, otpuhnes kad vidis da nije kod tebe.
Doduse, to tamo po Evropi nema.
Fudo387 wrote:A ima i onaj breaking news, jos jedna pucnjava u skoli, pa ti se noge odsjeku dok ne vidis gdje je, i onda, ruzno je reci, otpuhnes kad vidis da nije kod tebe.
Kakav tebe jad natjera u preko okeana?
Ne daj Fudo da drugi ponove tvoju gresku. Jebena je tudjina.
Fudo387 wrote:
Sta se bona smijes, Tajci skupljala kolica ispred walmarta sto raja ostavi na parkingu, dok je u nekoj crkvi nisu skontali da dobro pjeva.
A eto, naseg kiketa ce k’o biva odmah zaposliti da Angelu Merkel masira.
Henda kamion voz’o, pjevaj ti borbene jarane, ne slusa to niko.
To i govorim, Fudo, nisu svi nkv i nije 1992.
Nisu nkv ni one horde Indijaca, Kineza, Rusa, Slovaka, Rumuna, Marokanaca...
eto, EU prima iskljucivo IT strucnjake iz BiH.
Znači, imamo IT i magacionere, i ništa između? Nema ljekara, medic. sestara, građevinaca, arhitekata, fizičara, fizioterapeuta, nema stipendija, mastera, doktorata, nema ništa, IT ili magacin?
pirmin wrote:Moze li neko ko napusta budzetski posao racunati na to da se na isti moze vratiti ako se ne snadje vani?
Cijenim da je odgovor u 90%+ slucajeva ne tako da se ne moze reci "probao/-la si, vrati se".
Naravno da moze. Uzme se neplaceno odsustvo.
Ima li neki vremeski rok, zakonski propisan?
Zakonom ne, to se uredjuje kolektivnim ugovorom ili internim pravilnicima, ali praksa je uglavnom do godinu dana.
Za godinu dana se ti mozes presabrati i vidjeti gdje si sta si. I garantujem da bar 80% ovih o kojima Kiki bombonjera prica koristi tu opciju
Banksy wrote:
To i govorim, Fudo, nisu svi nkv i nije 1992.
Nisu nkv ni one horde Indijaca, Kineza, Rusa, Slovaka, Rumuna, Marokanaca...
eto, EU prima iskljucivo IT strucnjake iz BiH.
Znači, imamo IT i magacionere, i ništa između? Nema ljekara, medic. sestara, građevinaca, arhitekata, fizičara, fizioterapeuta, nema stipendija, mastera, doktorata, nema ništa, IT ili magacin?
Ljekare, arhitekte, doktorate imamo 0,1%.
Ove ostale imamo.... i takodje horde Indijaca, Kineza, Rusa, Slovaka, Rumuna, Marokanaca... mislis da samo BiH skoluje medicinske sestre?
Fudo387 wrote:A ima i onaj breaking news, jos jedna pucnjava u skoli, pa ti se noge odsjeku dok ne vidis gdje je, i onda, ruzno je reci, otpuhnes kad vidis da nije kod tebe.
Jedini covjek koji ne bi dogurao dalje od magacina, a da sa sigurnoscu mogu reci, je Madner. Takav tip ljudi moze samo u Bosni uspjeti.
Tvoje poznavanje ljudi je u rangu poznavanje poltickih tokova i Kurdske intelktualne snage.
Zamisli ko covjek odes u Minhen, pa se uvezes sa brkatim Kurdkinjama i onda skupa na proteste protiv Turaka. Oni krug po Rojavi, vi krug po Marijenplatzu.
Kikibombona wrote:
Koliko sam mogao vidjeti, na prilicno velikom uzorku, Svabija svakome nudi posao od kojeg moze pristojno zivjeti. Idealna drzava za djecu i njihovu perspektivu.
Ne znam samo otkuda oni silni Nijemci koji rade, a jedva sastavljaju kraj sa krajem.
Ne znam, jbg.
Kiki prohodaj malo dalje od Bavarske. To je bukvalno najrazvijenija pokrajnia, moras biti bas smotan ili imati neki drugi peh da ne nadjes posao.
Njemacka ekonomija, kao vjerovatno i svugdje u svijetu u vrijeme globalizacije, razvijia se oko velikih centara, a koji se opet naslanjaju na velike kompanije koje proizvode za cijelo sviijet. Na sjeveru gdje su bili razvijieni rudnici, situacija je drugacijia. Istocna Njemacka je takodjer prica za sebe. Berlin je po svemu, ali bas po svemu drugaciji od Minhena.
Bice to izazovno za politicare izbalansirati, barem u mjeri da se odrzi politicka stabilnost sto je preduslov za nastavak ekonomskog razvoja.
HAVANA wrote: E cuj dokurcili mu.Sram te bilo.
Kad se sjetim kad smo fudu pratili
Mogu ti rec’ da mi je to bio mozda i najruzniji dan u zivotu, a bilo ih je ruznih za dabog sacuva i sakloni.
Znas i sam kakav je vakat bio, i kakvi su “partiji” bili.
I kud si me napomeno, evo hocu puknut ko atomska.
_BataZiv_0809 wrote:
Zakonom ne, to se uredjuje kolektivnim ugovorom ili internim pravilnicima, ali praksa je uglavnom do godinu dana.
Za godinu dana se ti mozes presabrati i vidjeti gdje si sta si. I garantujem da bar 80% ovih o kojima Kiki bombonjera prica koristi tu opciju
meni su trebala dva semestra da dodjem od njemacki=0 do C1, a mislim da nisam gubila vrijeme. i opet sam tad skontala koliko ne znam dovoljno za austriju, u stvarnom svijetu, van kursa njemackog i njihovog hochdeutsch... meni je godina prosla dok sam se okrenula.
ako neko dodje vec sa C1 ili C2, svejedno mislim da covjeku, koji ima novi posao, novi stan, novu okolinu, godina prodje u trenu..bez da ima vremena zapitati se, kako se zapravo osjeca.
hadzinicasa wrote:
ovo podrazumijeva da samo pare prave razliku izmedju zivjeti normalno i nenormalno. odnosno da je dobro samo ako ima para a lose ako nema.
ipak na ovoj temi je bilo ljudi koji su otvoreno govorili o tome da im novac nije bio glavna motivacija za odlazak. ili ti smatras da je to samo "suplja" i da ne moze nista drugo biti motivacija nego pare?
Tako je. U mom slucaju samo se i iskljucivo se o novcu radi i on mi je jedina motivacija za odlazak. Ako ima para dobro je ako nema nije dobro, jednostavno.
Negdje sam vec pisao, nemojte se toliko brinuti oko jezika. Osim ako cete u bransu mediji i komunikacije.
Austrija npr. je puna ljudi koji zive i rade preko decenije a sa jezikom ne da su na vi. Blaga katastrofa, ali sasvim dovoljno za njihov kosmos.
Gledajte prije da steknete dobro znanje u onome sto mislite raditi. Varioc, programer, med.sestra...nebitno.
elcaliente wrote:
Kada razmislis svojom glavom malo jel stvarno mislis da je nekome bolje sklapati plocasti namjestaj sa dva Rumuna i raditi u restoranu nego u kancelariji??
Ja ti kazem da ti ljudi sa tim platama ce vrlo tesko izaci iz te kolotecine.
Taj njemacki koji oni pricaju na poslu je njemacki iz audicije. I kada mi neko kaze da mu je njemacki jezik lagan za nauciti rekao mi je koliko nepoznaje materiju.
Njemacki jezik ima jednu od najlaksih gramatika, probaj uciti francuski pa ces skontati razliku.
Skuplje naplatis kilu u Svabiji nego kod nas. Da ne spominjem da se kod nas kad dodje roba istovara solidarno, svi u firmi, bio ti strucni saradnik sa VSS ili radnik u skladistu, nema kod nasih privatnika odvojenih funkcija, pogotovo kod ovih novopecenih biznismena.
Last edited by mirsek on 01/11/2018 14:02, edited 1 time in total.
HAVANA wrote: E cuj dokurcili mu.Sram te bilo.
Kad se sjetim kad smo fudu pratili
Mogu ti rec’ da mi je to bio mozda i najruzniji dan u zivotu, a bilo ih je ruznih za dabog sacuva i sakloni.
Znas i sam kakav je vakat bio, i kakvi su “partiji” bili.
I kud si me napomeno, evo hocu puknut ko atomska.
Fudo387 wrote:
Ma da si xxl vk vss dr mr pr...u magacin ti je dok ne zavrsis skolu, upoznas ljude, steknes prijatelje, naucis zivjeti.
Netacno, ako nisi IT, inzenjer i sl. magacin ti je dok ne naucis Njemacki.
Cim naucis jezik a imas kvalifikacije vrlo brzo ides u kancelariju na odgovarajucu poziciju ili malo slabiju.
Znam neke koji su zaledili posao u drzavnim firmama na godinu dana dok su bili u inostranstvu i pozicija ih je cekala ako/kad su se vratili.
Samo je to odobrenje tesko dobiti od poslodavca.