2022 FIFA World Cup
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
Osmi Socrates
#676 Re: 2022 FIFA World Cup
Dajte, ljudi, prestanite se više prosipati sa islamofobijom.
Qatar jedva da ima pola miliona stalnih stanovnika. Podaci su različiti, zavisno od izvora. I niko to ne može utvrditi sa sigurnošću. Kad se uzmu u obzir različite grupe koje tamo žive on and off, nisu baš nešto eksluzivno ni muslimanska zemlja. Dva su muslimana od tri čovjeka.
Kad isključimo pare, više Federacija BiH ima opravdanja da bude domaćin Svjetskog Prvenstva. I baš mislim tako, Federacija BiH.
Qatar jedva da ima pola miliona stalnih stanovnika. Podaci su različiti, zavisno od izvora. I niko to ne može utvrditi sa sigurnošću. Kad se uzmu u obzir različite grupe koje tamo žive on and off, nisu baš nešto eksluzivno ni muslimanska zemlja. Dva su muslimana od tri čovjeka.
Kad isključimo pare, više Federacija BiH ima opravdanja da bude domaćin Svjetskog Prvenstva. I baš mislim tako, Federacija BiH.
- jeza u ledja
#677 Re: 2022 FIFA World Cup
Da je sustina samo u tome, ne bi se ovoliko raspravljali. Sustina je u tome da vi branite neodbranjivo.avetinja wrote: ↑20/11/2022 20:23Suština je u tome da se ne koriste rasističke i islamofobne uvrede kao što su taliban i kozojeb, ili neke dvosmislene provokacije sa kozama i kamilama.jeza u ledja wrote: ↑20/11/2022 20:19 Procitao sam smisleno. Tvoj komentar se ne odnosi samo na uvrjedljive izraze, i nije ti ovo prvi komentar na ovu temu u zadnjih nekoliko dana.
Ja se slazem da kao i u svemu, ima tu i islamofobije i radizma, ali ne mozes sve pravdati time i presucivati ono sto je ocigledno svima, jer su zaboga u pitanju muslimani.
Meni je tuzno da bas ovi imaju privilegiju predstavljati muslimanski svijet. Pa me stoga cudi da nekome kome je muslimanski svijet naizgled bitan, to nije ono prvo sto nekome takvom pada na pamet. Umjesto toga nalazi za shodno da ulazi u raspravu da bi ih branio, umjesto obratno.
To je isto kao da želiš kritikovati Obamu i kažeš za njega da je crnčuga. Time nisi uvrijedio samo njega, nego sve crnce.
Vjerujem da svi možemo to shvatiti. Ko to odobrava, ima drugačije namjere. Besmisleno je išta pisati više na ovu temu, ako ne možemo shvatiti šta te riječi i poveznice znače.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#678 Re: 2022 FIFA World Cup
Trke F1 u arapskim drzavama gledamLogovan wrote: ↑20/11/2022 19:23Da nisu godine u pitanju?_BataZiv_0809 wrote: ↑20/11/2022 18:46 Ovo je sedmi mundijal za mog sjecanja, ali prvi za koji uopste nemam osjecaj. Je li do termina, do aureola kupljene organizacije koja sija oko njega ili mi je fuzbal dosadio, fkt ne znam.
Nemam pojma ni ko je s kim u grupi. Nista.
Pogledati dokumentarac na Netflixu obavezno.![]()
-
palermo
#679 Re: 2022 FIFA World Cup
Nisam baš ovo shvatio ? Barem se nadam da nisam shvatiodale cooper wrote: ↑20/11/2022 20:26 Fudbal i fudbalska kultura jednostavno nisu kompatabilni sa kulturom i sistemom vrijednosti kakav praktikuju Katar i slične zemlje.
Tako da bi u budućnosti trebalo izbjegavati organizovanje ovako velikih fudbalskih manifestacija u tim zemljama.
- dale cooper
#680 Re: 2022 FIFA World Cup
Ne nužno, treba se održavati ondje gdje se mogu ispoštovati svi uslovi vezani za takmičenja, od infrastrukture do akomodacije navijača.cyprus wrote: ↑20/11/2022 20:28Ova vrsta kritike mi već nema smisla... Po nekima bi se domaćinstvo trebalo vrtiti između ovih 5-6 velikih, bogatih i tradicionalno fudbalskih država - jebo ostaledale cooper wrote: ↑20/11/2022 20:26 Fudbal i fudbalska kultura jednostavno nisu kompatabilni sa kulturom i sistemom vrijednosti kakav praktikuju Katar i slične zemlje.
Tako da bi u budućnosti trebalo izbjegavati organizovanje ovako velikih fudbalskih manifestacija u tim zemljama.Duboko se ne slažem...
Katar je nedvojbeno dovoljno bogat, ali je sistemski i kulturalno previše rigidan da bi ispoštovao sve, posebice potrebe navijača.
- cyprus
#681 Re: 2022 FIFA World Cup
Dakle, 5-6 država, ako uključimo i kulturu kao kriterijdale cooper wrote: ↑20/11/2022 20:32Ne nužno, treba se održavati ondje gdje se mogu ispoštovati svi uslovi vezani za takmičenja, od infrastrukture do akomodacije navijača.
Katar je nedvojbeno dovoljno bogat, ali je sistemski i kulturalno previše rigidan i krut da bi ispoštovao sve, posebice potrebe navijača.
- avetinja
#682 Re: 2022 FIFA World Cup
O tome cijeli vrijeme pišem, ako nisi upratio. I ti sada sa ovim braniš te uvrede. Reci je li rasizam i islamofobija reći nekome da je kozojeb i taliban? Može li se iznijeti kritika režima i osobe bez tih uvreda? I riješen problem. Neka se kritikuje bez uvreda.jeza u ledja wrote: ↑20/11/2022 20:29 Da je sustina samo u tome, ne bi se ovoliko raspravljali. Sustina je u tome da vi branite neodbranjivo.
Last edited by avetinja on 20/11/2022 20:38, edited 1 time in total.
- dale cooper
#683 Re: 2022 FIFA World Cup
U Evropi, Aziji, Amerikama i Africi ima više od 5-6 zemalja koje bi mogle organizovati ovo. Neke bi se možda morale udružiti, ali jecyprus wrote: ↑20/11/2022 20:35Dakle, 5-6 država, ako uključimo i kulturu kao kriterijdale cooper wrote: ↑20/11/2022 20:32
Ne nužno, treba se održavati ondje gdje se mogu ispoštovati svi uslovi vezani za takmičenja, od infrastrukture do akomodacije navijača.
Katar je nedvojbeno dovoljno bogat, ali je sistemski i kulturalno previše rigidan i krut da bi ispoštovao sve, posebice potrebe navijača.![]()
apsolutno izvedivo.
-
Osmi Socrates
#684 Re: 2022 FIFA World Cup
Pa svakako da bi jedno od dva prvenstva trebalo biti u tradicionalno jakim fudbalskim zemljama. Rekao bih, čak, u Evropi. Tu i igraju najbolji svjetski igrači.
S tim da mnoge južnoameričke zemlje nemaju pretjerano interesa. Evo, sad Urugvaj/Argentina/Paragvaj planiraju za 2030-tu. Stogodišnjica prvog svjetskog prvenstva, pa će vjerovatno i dobiti.
U ostalom dijelu Amerike, mogu organizirati Amerikanci sami, Meksikanci (već imaju tri domaćinstva, uključujući sljedeće svjetsko prvenstvo), eventualno Kanađani. Mada, Kanađani ne mogu sami, vjerovatno, to bi bio promašaj. Ostali, ni blizu.
S tim da mnoge južnoameričke zemlje nemaju pretjerano interesa. Evo, sad Urugvaj/Argentina/Paragvaj planiraju za 2030-tu. Stogodišnjica prvog svjetskog prvenstva, pa će vjerovatno i dobiti.
U ostalom dijelu Amerike, mogu organizirati Amerikanci sami, Meksikanci (već imaju tri domaćinstva, uključujući sljedeće svjetsko prvenstvo), eventualno Kanađani. Mada, Kanađani ne mogu sami, vjerovatno, to bi bio promašaj. Ostali, ni blizu.
- cyprus
#685 Re: 2022 FIFA World Cup
Po kriterijima koje si naveo - izvan Evrope nema nijedna... Ili su presiromašne, ili im društveno-funkcionalna organizacija nije baš jača strana, ili im fudbalska kultura nije baš bliska...dale cooper wrote: ↑20/11/2022 20:38U Evropi, Aziji, Amerikama i Africi ima više od 5-6 zemalja koje bi mogle organizovati ovo. Neke bi se možda morale udružiti, ali je
apsolutno izvedivo.
U Evropi tvom opisu zasigurno odgovaraju Njemačka, Engleska, pa i Francuska... OK, hajd i Italija i Španija... O Rusiji ne znam šta bih rekao... Ostale su uglavnom premale, al eto u nekakvim konglomeratima bi došle u obzir...
Last edited by cyprus on 20/11/2022 20:48, edited 1 time in total.
- error codes
#686 Re: 2022 FIFA World Cup
dale cooper wrote: ↑20/11/2022 20:26 Fudbal i fudbalska kultura jednostavno nisu kompatabilni sa kulturom i sistemom vrijednosti kakav praktikuju Katar i slične zemlje.
Tako da bi u budućnosti trebalo izbjegavati organizovanje ovako velikih fudbalskih manifestacija u tim zemljama.
- Riddle
#687 Re: 2022 FIFA World Cup
Engleska i Njemačka se trebaju rotirati u organizacijama turnira, bilo da je to SP ili EP. Svako drugo ljeto bi bio praznik fudbala. Ovi eksperimenti meni nikako ne odgovaraju i do prije 2 dana nisam ni znao kad tačno počinje prvenstvo. 
- JohnnyS
#688 Re: 2022 FIFA World Cup
Pa put je bio otvoren, zato je Portugal i osvojio. A Portugal pobijedio Hrvatsku u 117.minuti. Nije baš neka uvjerljiva pobjeda._BataZiv_0809 wrote: ↑20/11/2022 19:04Iz glave-naslov na Index.hr (inace jedini koliko toliko normalan portal( prije utakmice sa Portugalom na Euru 2016:
Hrvatskoj otvoren put do finala.![]()
![]()
I onda vam Portugal zgadi fudbal![]()
Hrvatska neće osvojiti ovo SP, ali će ga osvojiti prije Engleske sigurno
- Ironmen
#689 Re: 2022 FIFA World Cup
Katar je uložio 200 milijardi dolara za organizaciju SP-a

Ulozis 200 milijardi i dobijes poluprazan stadion na otvaranju.

Ulozis 200 milijardi i dobijes poluprazan stadion na otvaranju.
- dale cooper
#690 Re: 2022 FIFA World Cup
Pa sve se više tako zemalja i udružuje da organizuju, i to ne samo u fudbalu. Sljedeće će biti u Americi, Kanadi i Meksiku. Mogli su Ameri tocyprus wrote: ↑20/11/2022 20:46Po kriterijima koje si naveo - izvan Evrope nema nijedna... Ili su presiromašne, ili im društveno-funkcionalna organizacija nije baš jača strana, ili im fudbalska kultura nije baš bliska...dale cooper wrote: ↑20/11/2022 20:38
U Evropi, Aziji, Amerikama i Africi ima više od 5-6 zemalja koje bi mogle organizovati ovo. Neke bi se možda morale udružiti, ali je
apsolutno izvedivo.
U Evropi tvom opisu zasigurno odgovaraju Njemačka, Engleska, pa i Francuska... OK, hajd i Italija i Španija... O Rusiji ne znam šta bih rekao... Ostale su uglavnom premale, al eto u nekakvim konglomeratima bi došle u obzir...
vjerovatno i sami, ali su se odlučili da uključe zajedno u kombinaciji sa drugim zemljama kontinenta. Tako se isto mogu organizovati i
manje zemlje u Evropi i drugim kontinentima.
- JohnnyS
#691 Re: 2022 FIFA World Cup
Ja koliko se sjećam sralo se i po JARu i po onim prokletim vuvuzelama, pa nitko to nije smatrao rasizmom. Kritike Katara nisu islamofobija koliko god pojedini zlonamjerno natezali, nego obični eurocentrizam što je i normalno jer živimo u jebenoj Europi. Ja hoću da su mi utakmice u popodnevnim i večernjim terminima usred ljeta. Jebe mi se koja je dominantna konfesija u državi domaćinu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#692 Re: 2022 FIFA World Cup
Istrcao Ronaldo kontru u 117. minuti ko da je 7-ma minuta, lik ko na motoru, Kvarašma posprema loptu u gol, skakao sam kao ludJohnnyS wrote: ↑20/11/2022 20:49Pa put je bio otvoren, zato je Portugal i osvojio. A Portugal pobijedio Hrvatsku u 117.minuti. Nije baš neka uvjerljiva pobjeda._BataZiv_0809 wrote: ↑20/11/2022 19:04
Iz glave-naslov na Index.hr (inace jedini koliko toliko normalan portal( prije utakmice sa Portugalom na Euru 2016:
![]()
Hrvatska neće osvojiti ovo SP, ali će ga osvojiti prije Engleske sigurno![]()
-
scarface23
#693 Re: 2022 FIFA World Cup
Sada sam baš potražio taj naslov sa indexa. Nije se još znalo da će igrati s Portugalom. Očekivao se Island ili Mađarska._BataZiv_0809 wrote: ↑20/11/2022 19:04Iz glave-naslov na Index.hr (inace jedini koliko toliko normalan portal( prije utakmice sa Portugalom na Euru 2016:
![]()
Ali ljudi su par minuta ranije tukli Španiju u najjačem sastavu a oni bez Modrića, Mandze, tako da je euforija donekle razumljiva iako je naslov bio malo pretjeran.
- JohnnyS
#694 Re: 2022 FIFA World Cup
Pa euforija je uvijek utemeljenija u Hrvatskoj nego u Srbiji. Em je osvojila drugo i treće mjesto na SP, em na Eurima nije neobično da prođu skupinu pa nes(p)retno ispadnu. Srbija s druge pak strane se u nogometu na velikim natjecanjima ako se i plasiraju redovno sramote. Engleska za sirotinju
Last edited by JohnnyS on 20/11/2022 21:07, edited 2 times in total.
-
Osmi Socrates
#695 Re: 2022 FIFA World Cup
Zemlje Liga Petice bi se trebale rotirati redovno. Svako drugo prvenstvo. I plus još mogu izabrati jednu ili više zemalja sa kojima mogu organizirati. Portugal i Španija zajedno su ozbiljni za 2030, takođe. Prvo se govorilo da će im se Maroko pridružiti, Maroko sam odustao, hoće sami. Sad im se Ukrajina zvanično pridružila.
Jednom izgradiš funkcionalne stadione, recimo u Italiji, jer oni su najkritičniji što se tiče stadiona i infrastrukture, i onda održavaš. Oni su se htjeli kandidirati opet, ali im je infrastruktura katastrofa pa odustali, dok to ne srede.
Mora biti postepeni razvoj, a ne ovako budalasto. Daj Kataru, pa izgradi osam stadiona u prečniku pedeset kilometara, a poslije ih ruši. Kakvog to smisla ima?
Jednom izgradiš funkcionalne stadione, recimo u Italiji, jer oni su najkritičniji što se tiče stadiona i infrastrukture, i onda održavaš. Oni su se htjeli kandidirati opet, ali im je infrastruktura katastrofa pa odustali, dok to ne srede.
Mora biti postepeni razvoj, a ne ovako budalasto. Daj Kataru, pa izgradi osam stadiona u prečniku pedeset kilometara, a poslije ih ruši. Kakvog to smisla ima?
- Point.
#696 Re: 2022 FIFA World Cup
Daj nemoj ni ti sad zajebavati. Ljudi su pobili 6000 radnika koje su tretirali kao robove, mitom i korupcijom su podmitili sve živo da dobiju ovo SP. Da ne spominjem lažna obećanja poput da su u stanju organizirati SP ljeti, te ovo oko alkohola sada gdje su dva dana prije prvenstva skontali da su jel islamska država. To se sve, koliko znam, kosi sa Islamom ali eto to nije problem nego je problem kada se na to ukaže. I svaka kritika protiv ovakvih država se odmah shvata od pojedinih kao islamofobija. Daj matereti.avetinja wrote: ↑20/11/2022 20:01Znači, ako kritikuješ vođe država i organizatore prvenstva moraš koristiti rasističke i islamofobne uvrede, i time zapravo vrijeđati i druge? Zanimljivo, nisam to znao do sada.jeza u ledja wrote: ↑20/11/2022 19:58 Ne, vec upravo suprotno - vi pravdate ove frankestajnske rezime samo zato sto su muslimani. Da nisu, prica bi bila drukcija.
Da je bilo koja druga muslimanska drzava (van Zaljeva) ovo organizovala - Turska, Maroko, Malezija, Kazahstan, onda bi ta vasa prica mozda i imala smisla.
No i tad bi se kritikovalo, jer niko nije imun na kritiku samo zato sto je odredjene vjere.
Katar, UAE, Saudijska Arabija, nisu jedini reprezenti islamskog svijeta, samo zato sto se valjaju u parama. U stvari su ono najgore sto taj svijet moze ponuditi. Ne znam kako mozete dozvoliti sebi da pravdate ove drzave uopste.
Ljudi nemaju ni zrno fudbalske tradicije, ljudska prava su im misaona imenica a misle da parama mogu kupiti sve.
-
omar little
#697 Re: 2022 FIFA World Cup
ta zajednicka organizacija mi ima smisla u nekom pristupacnijem okruzenju, gdje su ralicije relativno blize i/ili kompenzirane dobrim i povezanim saobracajnim linijama. ko ce ici iz meksika u ameriku pa u kanadu pa opet u ameriku gledati tekme? avio karte za takvo sta su da ti bubrezi otkazu. da ne spominjem koliko to sve vremenski traje. znaci, gledaces svjetsko u jednoj drzavi i sta te zapadne tu.dale cooper wrote: ↑20/11/2022 20:52
Pa sve se više tako zemalja i udružuje da organizuju, i to ne samo u fudbalu. Sljedeće će biti u Americi, Kanadi i Meksiku. Mogli su Ameri to
vjerovatno i sami, ali su se odlučili da uključe zajedno u kombinaciji sa drugim zemljama kontinenta. Tako se isto mogu organizovati i
- Logovan
#698 Re: 2022 FIFA World Cup
Može li posebna tema za te priče? 
-
Osmi Socrates
#699 Re: 2022 FIFA World Cup
Šta fali ovoj temi?
Svaka grupa ima svoju temu. Tamo se može raspravljati o fudbalu isključivo.
Svaka grupa ima svoju temu. Tamo se može raspravljati o fudbalu isključivo.
- dale cooper
#700 Re: 2022 FIFA World Cup
Pa dobro, sa obzirom na veličinu teritorije ove tri zemlje i distance između njih slažem se. Ali i da se održava samo u Americi na isto biomar little wrote: ↑20/11/2022 21:09ta zajednicka organizacija mi ima smisla u nekom pristupacnijem okruzenju, gdje su ralicije relativno blize i/ili kompenzirane dobrim i povezanim saobracajnim linijama. ko ce ici iz meksika u ameriku pa u kanadu pa opet u ameriku gledati tekme? avio karte za takvo sta su da ti bubrezi otkazu. da ne spominjem koliko to sve vremenski traje. znaci, gledaces svjetsko u jednoj drzavi i sta te zapadne tu.dale cooper wrote: ↑20/11/2022 20:52
Pa sve se više tako zemalja i udružuje da organizuju, i to ne samo u fudbalu. Sljedeće će biti u Americi, Kanadi i Meksiku. Mogli su Ameri to
došlo.