Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post Reply
djkurt

#676 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by djkurt »

Mene što se tiče, jugoslavija je nešto što je bilo i prošlo, od onih sam koji smatraju da sami sebi možemo skrojiti bolju sudbinu nego u zajedničkoj državi, međutim ova unutrašnja podjela na nacionaliste i komuniste, jugobalije, balije, SDA-ovce, Bosance, Bošnjake, itd. nam oduzima plaho puno vremena. Ovo vrijedi za sve pripadnike navedenih identiteta, jednostavno smo sami sebi najveći neprijatelji. Meni lično nikakav problem ne predstavlja to što je neko nacionalista, jugosloven ili SDA-ovac, ovo govorim kao ljevičar, međutim u lijevo i desno orijetniranim političkim strukturama se osjetno primjeti ta netrpeljivost između jednih i drugih, koja graniči skoro sa mržnjom, ovdje ne govorim o ljudima čelu tih političkih opcija (oni se međusobno vrlo dobro slažu), ovdje govorim o netrpeljivosti "raje". Meni to tačno izgleda kao ona zavadi pa vladaj.
edo_79

#677 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by edo_79 »

hAZNADAR wrote: Sve je bilo super do ovog boldiranog na kraju. Od kada su to opce ljudske vrijednosti stare koliko i ljudska civilizacija kao ljudskost, postenje, pomaganje,... jugoslovenski izum? Ili nesto sto je prestalo nestankom YU?

Zabluda isto velika koliko i opce vjerovanje da je Juga izmislila multietnicnost.

Nazalost jarane - od jugoslovena ovdje najcesce mozes cuti najvise netolerancije. Da sad ne ponavljam sve bljuvotine o izmisljenom narodu, stranoj vjeri, najzaostalijima, skartu, negiranje jezik,.... Zato ova tema ima smisla jer ta netolerancija ima svoj korijen.

Ja nisam rekao da je to jugoslavenski izum, ali ga često ljudi smatraju takvim. I DA prestalo je vjeruj mi, jer da nije nebi BiH bila ovakva kakva jeste danas, i nebi ljudi odlazili odavdje, vjeruj mi. Ovdje su svi sretni ako im tražiš ćasu brašna za hljeba, ne da bi ti pomogli, nego da mogu o tebi pričati, vidi ga hudog nema šta da jede .....
edo_79

#678 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by edo_79 »

djkurt wrote:Mene što se tiče, jugoslavija je nešto što je bilo i prošlo, od onih sam koji smatraju da sami sebi možemo skrojiti bolju sudbinu nego u zajedničkoj državi, međutim ova unutrašnja podjela na nacionaliste i komuniste, jugobalije, balije, SDA-ovce, Bosance, Bošnjake, itd. nam oduzima plaho puno vremena. Ovo vrijedi za sve pripadnike navedenih identiteta, jednostavno smo sami sebi najveći neprijatelji. Meni lično nikakav problem ne predstavlja to što je neko nacionalista, jugosloven ili SDA-ovac, ovo govorim kao ljevičar, međutim u lijevo i desno orijetniranim političkim strukturama se osjetno primjeti ta netrpeljivost između jednih i drugih, koja graniči skoro sa mržnjom, ovdje ne govorim o ljudima čelu tih političkih opcija (oni se međusobno vrlo dobro slažu), ovdje govorim o netrpeljivosti "raje". Meni to tačno izgleda kao ona zavadi pa vladaj.
Kao što ti rekoh, za mene postoje dvije vrste ljudi, dobri i loši, a to dali je neko komunista, jugobalija, bosanac, nacionalista .... ja na to ne trošim vrijeme?

I sam sam isti kao i ti .... apsolutno mi ne smeta ničije opredjeljenje, doklegod to ne ugrožava mene i moje najmilije
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#679 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Chmoljo »

drunken tiger wrote:
Dr. Kuca wrote:Bosnjaci u Jugoslaviji su bili ko crnci u americi.
E nisam odavno bolje poređenje čuo. Upravo tako. Neobrazovni, nepismeni, lijeni, nisu htjeli da rade, samo se žalili. Baš kao i crnci u SAD-u. Najgori element društva!!
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» drunken tiger

mjesec
stakasa

#680 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by stakasa »

hAZNADAR wrote: Hajd ne rise. Kakva ba dominantna ideologija? :D Ponudili u srednjoj - prihvatio. U JNA mi omrzlo jer sam imao ekstra dosadna predavanja. Pravo se priblizio tome pocetkom krize kada se clanstvo pocelo osipati u nacionalne stranke - vjerovatno iz revolta. Poslije krize 2008-me poceo vjerovati u Marksa vise nego ikada prije. Zivim vise od dvije decenije vani gdje sam aktivni clan jedne socijaldemokratske stranke - koja usput receno nije dominantna u politici. I upravo vani naucio i prihvatio drugaciji model ljevice od jugoslovenskog.

Medjutm - mogu da pogodim - po tebi sam SDA garant ako kritikujem YU? :lol:

A pokojni Racan i mnogi drugi - upravo primjer kako covjek moze kos nas biti ljevicar a odbaciti Jugoslovenstvo.
Samo u Bosnjaka imas fenomen da ljevicari po automatizmu uzimaju drugo nacionalno ime i propagiraju otvoren prezir prema bosnjastvu i islamu, panslavenizam kao nesto modernije i sl.
Ostali ljevicari po svijetu nemaju te zablude - i dalje mogu biti vjernici, domoljubi, ponositi se svojim,... i ne dopustaju desnicarima da izigravaju jedine dusebriznike.
A kada ti je Racan postao uzor? U Jugoslaviji? I sta kazes, udubio se u komunizam nakon sto se clanstvo pocelo osipati :D Posto te je crveni kombi gonjao u ratu ne bi me zacudilo da si Jugosloven bio duboko u 92-oj... I sad se nasao pisat po mrtvacu kojeg nema sad ce treca decenija
hAZNADAR

#681 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

stakasa wrote:
hAZNADAR wrote: Hajd ne rise. Kakva ba dominantna ideologija? :D Ponudili u srednjoj - prihvatio. U JNA mi omrzlo jer sam imao ekstra dosadna predavanja. Pravo se priblizio tome pocetkom krize kada se clanstvo pocelo osipati u nacionalne stranke - vjerovatno iz revolta. Poslije krize 2008-me poceo vjerovati u Marksa vise nego ikada prije. Zivim vise od dvije decenije vani gdje sam aktivni clan jedne socijaldemokratske stranke - koja usput receno nije dominantna u politici. I upravo vani naucio i prihvatio drugaciji model ljevice od jugoslovenskog.

Medjutm - mogu da pogodim - po tebi sam SDA garant ako kritikujem YU? :lol:

A pokojni Racan i mnogi drugi - upravo primjer kako covjek moze kos nas biti ljevicar a odbaciti Jugoslovenstvo.
Samo u Bosnjaka imas fenomen da ljevicari po automatizmu uzimaju drugo nacionalno ime i propagiraju otvoren prezir prema bosnjastvu i islamu, panslavenizam kao nesto modernije i sl.
Ostali ljevicari po svijetu nemaju te zablude - i dalje mogu biti vjernici, domoljubi, ponositi se svojim,... i ne dopustaju desnicarima da izigravaju jedine dusebriznike.
A kada ti je Racan postao uzor? U Jugoslaviji? I sta kazes, udubio se u komunizam nakon sto se clanstvo pocelo osipati :D Posto te je crveni kombi gonjao u ratu ne bi me zacudilo da si Jugosloven bio duboko u 92-oj... I sad se nasao pisat po mrtvacu kojeg nema sad ce treca decenija
Jah,.. ja svoje rekao i fino objasnio.
Tvoj odgovor, reakcija,... kako god da nazovem - taman dokazuje dovoljno.
stakasa

#682 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by stakasa »

Nista ti nisi objasnio nego demagoski okreces vodu na svoj mlin i peres se
sandzokan

#683 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by sandzokan »

Šta ovo banovaše pijanog? Vidi se na kojem su stepenu razvoja Bošnjaci, još nisu spoznali slobodu govora. :mrgreen:
hAZNADAR

#684 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Da li je Gavrilo Princip slavljen kao heroj u SFRJ po komunistickim kriterijima - ili po inerciji iz kraljevine?

Slusam pjesmu o njemu u izvedbi Safeta Isovica iz 76-te. O ideoloskoj podlozi organizacije Mlada Bosna pretpostavljam ne treba previse diskutivati.
breuer

#685 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by breuer »

hAZNADAR wrote:Da li je Gavrilo Princip slavljen kao heroj u SFRJ po komunistickim kriterijima - ili po inerciji iz kraljevine?

Slusam pjesmu o njemu u izvedbi Safeta Isovica iz 76-te. O ideoloskoj podlozi organizacije Mlada Bosna pretpostavljam ne treba previse diskutivati.
postoji mnogo objašnjenja gdje je jasno koliko je druga Jugoslavija više poštovala Mladu Bosnu i Gavrila od prve što i nije teško shvatiti zbog Apisa i svega što se desilo poslije završetka I svj. rata.
General War

#686 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

hAZNADAR wrote:Da li je Gavrilo Princip slavljen kao heroj u SFRJ po komunistickim kriterijima - ili po inerciji iz kraljevine?

Slavljen je po patriotskim kriterijima, ali posto je danas sve naopako postavljeno tako ni ne cudim se ovakvim pitanjima.
Bodkin

#687 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

General War wrote:

Slavljen je po patriotskim kriterijima, ali posto je danas sve naopako postavljeno tako ni ne cudim se ovakvim pitanjima.
Hoce da kaze naravno da je mlada bosna i sam gavrilo bili u stvari srpski nacionalisti.

Jer od kad pise na forumu, lomi se da dokaze da je sve sto je vezano za jugoslaviju = srpski nacionalizam
BHCluster

#688 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by BHCluster »

Ubijes trudnu zenu i heroj si.
Lug

#689 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Lug »

Bodkin wrote:Hoce da kaze naravno da je mlada bosna i sam gavrilo bili u stvari srpski nacionalisti.
a oni to nisu, :D nego tajno odjeljenje handjar divizije :D

Bodkin wrote:lomi se da dokaze da je sve sto je vezano za jugoslaviju = srpski nacionalizam
negdje procita podatak da je od sveg direktorskog kadra u jugoslaviji, 80 % pripadalo srpskoj komponenti. Logicno je onda da covjek misli tako, a kako ce drugacije?Eto haj ti reci..
Mirza007

#690 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Mirza007 »

Cudni su ti kriteriji. Za Srbe je Princip heroj jer je ubio okupatorskog prijestolonasljednika.
Onog lika iz VMRO sto je ubio Karadjordjevica u Marseju niko ni ne spominje. Objektivno, on je po gornjoj analogiji ubio okupatorskog kralja ali je za Srbe terorist. A isti cini uradili i jedan i drugi.
General War

#691 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

A sta cini jednog bugarskog nacionalistu istim sa gavrilo principom? O tome i govorim,providan revizionizam spram vremena.
LBVIEW

#692 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
General War wrote:

Hoce da kaze naravno da je mlada bosna i sam gavrilo bili u stvari srpski nacionalisti.

Jer od kad pise na forumu, lomi se da dokaze da je sve sto je vezano za jugoslaviju = srpski nacionalizam
Crna ruka i Apis koji stoje iza pripreme atentata su naravno deca cveca. :D
Sve sto se kasnije desilo u Kraljevini SHS, od otimacine zemlje, nesankcioniranih zlocina i svakodnevnog sikaniranja Bosnjaka, o cenu je pisao i Spaho, ukazuje kakav je bio cilj atentata. Gavrilo jeste bio instrumentaliziran od srpske obavjestajne sluzbe, bio on licno internacionalista ili ne.
hAZNADAR

#693 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
General War wrote:

Pa vas dvojica ste se odavno proslavili po svojim kriterijima koji po vama nisu naopako postavljeni. Eki idilicna zajednica gdje je sve na mjestu onda kada postoje klase naroda gdje se zna ko je donji a ko gornji, gdje svako zna gdje mu je mjesto. Nemoj da sad postiram vase bisere iz drugih tema.

Jugoslavija jeste bila vise srpska nego komunisticka. Da li se i po Gavrilu to moze dokazati - vidjecemo. Tu smo da i to istrazimo kriticki bez automatizma. Jer za sebe je govorio da je jugoslovenski nacionalista. U samoj Mladoj Bosni ideologije od ruskog anarhizma do kosovskog mita. Mlada Bosna saradjuje sa Crnom Rukom. Clanstvo Mlade Bosne od anarhista i lijevih revolucionara - listom velikosrbi dobrovoljci u srpskim balkanskim ratovima i ideolozi etnicke cistoce, jedan posta i cetnicki vojvoda u WWII i saradnik okupatora, Ivo Andric,..... a Ibro Fazlinovic se prvi javio da puca . :D

Medjutim sam Gavrilo ipak rece da je Jugosloven. Istina nije rekao austrijskim istraziteljima da je srpski nacionalista - vec jugoslovenski.
Ostaje znaci samo objasniti to jugoslovenstvo. Po mogucnosti bez velikosrpskih ili SDA pamfleta. Nebi vam to bilo tesko.

Dakle - sta je stvarna ideoloska pozadina Mlade Bosne, stvarna slika ujedinjenih juznoslovenskih naroda po zamisli Mlade Bosne?
Last edited by hAZNADAR on 21/05/2018 10:38, edited 1 time in total.
aratet

#694 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by aratet »

Lug wrote:
Bodkin wrote:Hoce da kaze naravno da je mlada bosna i sam gavrilo bili u stvari srpski nacionalisti.

Bodkin wrote:lomi se da dokaze da je sve sto je vezano za jugoslaviju = srpski nacionalizam
negdje procita podatak da je od sveg direktorskog kadra u jugoslaviji, 80 % pripadalo srpskoj komponenti. Logicno je onda da covjek misli tako, a kako ce drugacije?Eto haj ti reci..
To si procitao na akosu.
Bodkin

#695 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Bodkin wrote:

Crna ruka i Apis koji stoje iza pripreme atentata su naravno deca cveca. :D
Sve sto se kasnije desilo u Kraljevini SHS, od otimacine zemlje, nesankcioniranih zlocina i svakodnevnog sikaniranja Bosnjaka, o cenu je pisao i Spaho, ukazuje kakav je bio cilj atentata. Gavrilo jeste bio instrumentaliziran od srpske obavjestajne sluzbe, bio on licno internacionalista ili ne.
Ne postoji ni jedan relevantan strani izvor koji kaze da je bio srpski nacionalista.
Npr.
https://www.britannica.com/biography/Gavrilo-Princip

Ko god tvrdi da je cilj atentata kasnije sikaniranje bosnjaka nije normalan i dobar u glavi.

Ko god iz danasnje bosne iz 2018 gleda na desavanja u 1914 nije dobar u glavi itd itd
agent_zero

#696 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by agent_zero »

1971.

Image

Gdje su sad one SDA turkobalije koji tvrde da su u socijalizmu zabranjene bile džamije i vjera?

Znači evo serviran samo jedan u okenima primjera, da se konačno stane u kraj gelbesovskim lažima i okretanjem istine potomaka handžar divizijaša. :-x
hAZNADAR

#697 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Hej, Zero,... Sabur,... Ramazan je i ne valja se svadjati.
U pravu si - stvarno se moglo ici u dzamiju za Tite, obnoviti dzamiju tu i tamo,.... i to licno svjedocim. Tako da ne moras vise traziti dokaze po Googlu. U pravu si, gledaj u mene - u pravi si. OK? Radije podastri dokaze o turkobalijama gdje to tako tvrde. Bas i mene interesuje.
Ned071

#698 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Ned071 »

BHCluster wrote:Ubijes trudnu zenu i heroj si.
nije bila trudna... sto ne umanjuje cin terorizma
hAZNADAR

#699 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Ned071 wrote:
BHCluster wrote:Ubijes trudnu zenu i heroj si.
nije bila trudna... sto ne umanjuje cin terorizma
Ako moze bez automatizma - i neupitnih etiketa borca za slobodu ili teroriste.

Koja je stvarna ideoloska pozadina Mlade Bosne i da li slava toga u SFRJ ima ikakve dodirne tacke sa komunizmom?
Last edited by hAZNADAR on 21/05/2018 11:41, edited 1 time in total.
Rampage

#700 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Rampage »

Lug wrote:

Sad će on tebi malo alternativne historije, mitomanske, po kojoj su četnici fina raja, monstrum Draža "Čiča Draža" a Načertanije sveto slovo. U sve to lijepo upakuj i teroristu Gavrila i Crnu Ruku kao fridom fajterse čiji cilj je bio panslavizam a nikako i ni pod razno velikosrBstvo.

Samo neće dirketno već okolo, upakovano.

Doduše, ruku na srce, to je za njega zvanična a ne alternativna historija.
Post Reply