Novak20 wrote:
Ni ja nikada nisam pomislio da idem iz svog mjesta. I kad je bilo loše i kada je dobro imam s kim da dijelim vrijeme, emociju pa i paru. Dobro mi je, ne hvalim se i ne žalim se ali....
Kad je vrijeme i njegov rad u nečiju korist u pitanju, nisam mislio na tebe ili sebe. Vrijeme generalno ne radi ni za koga od nas u BiH.
Kako, zašto ???
Dok se druge balkanske i evropske države razvijaju brže od nas, brže uređuju i uvezuju privredno, infrastrukturno, bolje kontrolišu političke i društvene procese, imaju razvijene pravne države i vladavinu prava, uvoze radnu snagu ...mi se o svom jadu zabavljamo. U svrhu pukog preživljavanja bez mnogo razmišljanja o sutra, zaostajemo u svemu. I neko misli da je to dobro i da je to u redu.
Eto, neka se neko pohvali (Bošnjaci, Srbi, Hrvati, građani

) da smo samostalno riješili neki veliki problem u društvu ili izveli kakav privredni, infrastrukturni poduhvat od 1995. Nismo i nećemo čak i tamo gdje nema onih koji te vuku za nogavice (Sarajevo, Mostar, Banja Luka). Da ne ulazim u uzroke i posljedice, ono što ja vidim ne daje mi razlog za optimizam. Još kad neko izvana, siguran i osiguran, posoli sa onom "Vrijeme radi za nas".
Stvorilo se društvo koje nema vrijednosti i kvalitete naprednih društava. Uz dežurni nacionalizam, sve nas razjeda lopovluk, korupcija, forsiranje podobnosti nauštrb sposobnosti. Pravne države ni za lijeka. Ubica za volanom oslobođen jer se predmet "izgubio" na Sudu, drugi ubica za volanom u sprezi sa sudstvom mrcvari roditelje dvije žrtve, ubistva se isceniraju kao nesreće... Šta je tek onda sa kojekakvim ratnim zločincima i političarima sa kaznenim prijavama. Rijetki budu osuđeni pa ih neko brzo pomiluje.
Došlo vrijeme da se lagano gase izraubovane termoelektrane, ne prave se nove. Šta sa rudnicima i rudarima kad se elektrane ugase? Željeznice i pruga na izdisaju, četiri godine se ne gradi autocesta. 100 km autoceste za 22 godine, sramota. Plana nema, a i kada ga ima laHko se promijeni svake godine. Profa na fakultetu SDA političar. ne pojavi se mjesec dana na predavanjima. Daje primjer studentima koji traže ustupke za džumu, a kakav je kvalitet nastave, zaboli ih.

U obdanište - jaslice, djeci od dvije godine uvode vjeronauk. Da ne nabrajam dalje i ne kvarim raspoloženje.
Uzimajuci u obzir kako su Srbija i Hrvatska docekali kraj rata 90-tih, postavlja se pitanje ko je imao vise za obnoviti, popraviti, napraviti. Mi smo imali debelu polaznu tacku u minusu. Trebamo li se samo podsjecati na sta je licio nas glavni grad 96-te ili drugi gradovi i sela sirom BiH?
Svi oni oko nas nisu dobili nategnuti okvir u kome se svak pita za nesto, a u stvari ne pita se nista. Eto pogledajmo Republiku Srpsku, Srbi nemaju opoziciju, imaju gotovo manje milion stanovnika, zajedno bi trebali graditi tu neku bolju RS, hvale se da im je bolje nego nama, a od Sarajeva do Zvornika kad krenes cestom covjeka uz nju ne mozes vidjeti cim izadjes iz Sa.
Nama nista nije veliko jer imamo gladne oci, nije nam veliko sto smo obnovili tovar toga porusenog, sto su se neke firme obnovile i rade, sto su se izgradili kakvi takvi kilometri autoputa, sto je do nekih sela do kojih nikad nije stigao asfalt, stigao put, struja, voda, internet i to u djelu zemlje gdje imamo tovar kantona i takvu birokratiju koja bi pored svega trebala biti glavni kocnicar bilo kakvog pomaka, gdje opet mnogi imaju vecu sansu za zaposlenje nego neko u Visegradu, Vlasenici, Bratuncu, Han Pijesku, Rudom, Gacku ili ko zna vec gdje sve ne. Kada se uzme u obzir sve to, onda se da zakljuciti da bi se reorganizacijom birokratskog aparata u FBiH rijesili i mnogo veci infrastrukturni projekti, a nije da ih nema. Nekom je malo kad neko napravi tunel par kilometara kad vidi sta svjetske sile u industriji izvode same. Medjutim njihove drzave okrenu na stotine milijardi prometa, desetine biliona, nasa nidje veze. Jbg i neko bi BiH da poredi sa nekom od nekadasnjih kolonijalnih sila ili imperijalistickih sila danas. To je kako i rekoh sindrom gladnih ociju, nase zavisti, ne stvarne teznje da nam bude bolje, jer da jeste tako svi bi na licnom planu puno vise dali za sebe prvo, pa i za ovo drustvo, a to nije tako.
Trebamo biti realni, narod ne cini nista nezadovoljnim koliko ta nepravda koju si pomenuo, nedostatak pravne drzave, tipa neko nekog ubije, ne odgovara jer je guzonja ili guzonjin sin, on mazne perec odgovara. Medjutim i narodu nekad pase takvo stanje, izborice se za svoju nafaku, makar radio na crno, sverco duhan, voce, povrce, neke gluposti. Ko nije uhvacen nije lopov, tako se nazalost u narodu razmislja ili ti ga ko se snadje snadje. Narod koji ne protestuje, ne moze reci stanje je lose, niti stanje je gore da ne moze gore biti jer nije tako. Danas ce se okretati janjac u drustvu sa velikom stopom nezaposlenosti, umjesto sto ce se protestvovati i onda se kaze "lose nam je".
Da se razumijemo sve se predstavlja gorim, medijski senzacionalizam i dousnicko-stranacko novinarstvo stvari cine jos gorim, o kvaliteti studiranja u BiH moglo se raspravljati i prije nego su se po Univerzitetima u BiH rasuli kadrovi SDA, jednostavno si stranacke profesore gledao na televiziji, a njihove asistente i demonstratore po fakultetima, meni ne smeta ni dzuma, ni misa, ni jedna druga dnevna ili sedmicna molitva u sistemu, za nekoga je to mjesanje vjere u drzavu, oduzimanje sekularnosti i bla bla bla, a u stvari takvi pojedinci su najcesce nosioci svojih kompleksa koji se opterecuju stvarima koje ih se ne ticu i prvi negatori necijih prava na vjerovanje i sve sto brane ljudima koji vjeruju kako vjeruju brane zbog potrebe da kontroliraju i neciji nacin ispovjedanja vjere, namecuci im svoje tumacenje koje je obicno porinuto u necemu sto s vjerovanjem, vjerom, religijom nema veze, namecuci drustvene norme koje su njima prihvatljive, a ne svima. Sekularizam nije nedozvoljavanje pojedincu da vjeruje, praktikuje, zivi svoju vjeru, vec je nedozvoljavanje uplitanje religije u drzavnicke poslove. Zato se u savremenim demokratijama pojedincu daje pravo da vjeruje, praktikuje, zivi svoju vjeru, jedine granice koje mu se namecu se onoga sto je normalno svim drustvima ne ubij, ne povrijedi, ne ukradi, ne varaj, ne zloupotrebljavaj i td. Nemoj misliti da ce ti na zapadu poslodavac uskratiti nekome dzuma namaz, ali ce ti u BiH neko pricati sto ces ti na dzumi, kad ja ne idem.