zato je za hobiste sasvim doboljan einhellHakiz wrote: ↑20/05/2020 00:18 Ja bih ozbiljno razmislio o ovoj:
https://www.einhell.de/shop/de-de/te-cd ... 2-0ah.html
U sljedećem videu možeš vidjeti kako radi. Zanemari priču jer momak ih reklamira, ali pogledaj kako radi:
https://www.youtube.com/watch?v=dro9K1FzbT0
Ako misliš da je pristran (jeste jer je dobio od Enhella alat kao donaciju) ima i drugih video klipova koji ti pokazuju kakva je to sprava.
Ja je planiram sebi kupiti.
Ako počneš o njoj razmišljati, dobro pazi. Postoji model TE-CD-18-Li-Bl koji nema mogućnost bušenja u beton. Ovaj koji ima mogućnost bušenja u beton je TE-CD-18-Li-i-Bl, ima jedno "i" u imenu modela. To "i" znači "impact" što znači da je udarna bušilica, a to je potrebno za bušenje u beton. Model bez "i" nije impact, to jeste nije udarna i ne može bušiti u beton.
Tako da ti jedno malo "i" može značiti kupovinu pogrešne ili bušilice koja ti treba.
Mana joj je što ono svjetlo traje dugo nakon što se pusti okidač i bušilica prestane raditi. Prednost joj je brushless motor, motor bez četkica. Bosh to ima samo u plavom, profesionalnom izdanju, nema u zelenom, amaterskom izdanju. Zatim, ima 60 Nm (snaga kojom uvrće ili izvrće šarafe), dok taj Bosch ima 36 Nm (Ja imam Black and Decker sa 40 Nm i pati se kada uvrće šarafe promjera 5 i dužine 5 cm u tvrdo drvo. čak nekada i kada se prethodno probuši rupa u koju će ići šaraf). Itd. I uz to je 20 Eura jeftinija od Boscha. Bosch ima prednost 0,5 Ah po bateriji više i to što je Bosch. Einhell je bolji na papiru za manje para, a Bosch je Bosch, pa izaberi.
Ja sam sebi htio ovu https://www.bosch-professional.com/de/d ... 06019G0309, ali kada dodam baterije i punjač to je oko 400 Eura. Ovaj Einhell sa dvije baterije je 170 Eura i kupiću nju. Bosch jeste 110 Nm dok je Einhell 60 Nm, ali je i oko 200 Eura skuplji od Einhell. A za 100 Eura Einhell ima https://www.einhell.de/shop/de-de/te-cw ... -solo.html a to znači da oboje i bušilicu i odvijač od 215 Nm da kupim, opet mi je jeftinije nego samo bušilica od Boscha.
Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Moderator: anex
-
shandrprcSA
#676 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
-
majstor.yoda
#677 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
kako sam ja shvatio, nije pitanje sedam godina garantnog roka, nego sedam godina nakon povlačenja iz proizvodnje navedenog uređaja. što bi značilo da ako kupiš nešto što se sad počelo proizvoditi i proizvodi se još deset godina, rok do kada garantiraju dijelove je 17. bez obzira koliko bila sama garancija na uređaj. dakle, sedam godina od kad zadnji konkretni uređaj siđe sa trake. barem sam ja tako shvatio ono što su rekli.
nego, jedna stvar mi je pala na pamet ovih dana. koliko god da je meni Metabo super, fakat je kvalitet sve, ono što mi u neku ruku smeta jeste manja lepeza proizvoda/ponude, bar kod nas, uz možda nešto bobu više cijene od konkurencije. čini mi se da je Makita s ponudom najjača, pogotovo kod nas. s druge strane, čuo sam da Makita ima problema s nekim modelima aku alata i što je još veći problem, za različite serije alata idu različite baterije (tako su mi rekli, nisam provjeravao) dok recimo Metabo jedna 18V baterija može na sve njihove 18V alate
nego, jedna stvar mi je pala na pamet ovih dana. koliko god da je meni Metabo super, fakat je kvalitet sve, ono što mi u neku ruku smeta jeste manja lepeza proizvoda/ponude, bar kod nas, uz možda nešto bobu više cijene od konkurencije. čini mi se da je Makita s ponudom najjača, pogotovo kod nas. s druge strane, čuo sam da Makita ima problema s nekim modelima aku alata i što je još veći problem, za različite serije alata idu različite baterije (tako su mi rekli, nisam provjeravao) dok recimo Metabo jedna 18V baterija može na sve njihove 18V alate
-
majstor.yoda
#678 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
@Hakiz,
"Super izgleda taj Metabo.
Einhell o kojem sam govorio je sa 2 baterije od 2 Ah i punjačem u koferu u mašine i alati koštao oko 250 KM. Taj Metabo je koliko, nešto manje od 390?"
Ja sam kliknuo na prvi link što si postavio, vidio u Njemačkoj 170E, kontam dok kod nas dođe, već je to blizu 400BAM. promaklo mi ispod.
a ovaj Metabo sam stavio jer je u upitu bilo cijena do 200eura, pa zato stavio.
Slažem se da je za hobiste Einhell više nego dobar i još je povoljan. moram priznati da je ovo kod mene bilo više posljedica da prvi put sebi kupujem nešto za ćejf, nakon što sam kupovao nekih CMI i sličnih stvari. ono, počastio se pa kud puklo da puklo
Einhell o kojem sam govorio je sa 2 baterije od 2 Ah i punjačem u koferu u mašine i alati koštao oko 250 KM. Taj Metabo je koliko, nešto manje od 390?"
Ja sam kliknuo na prvi link što si postavio, vidio u Njemačkoj 170E, kontam dok kod nas dođe, već je to blizu 400BAM. promaklo mi ispod.
Slažem se da je za hobiste Einhell više nego dobar i još je povoljan. moram priznati da je ovo kod mene bilo više posljedica da prvi put sebi kupujem nešto za ćejf, nakon što sam kupovao nekih CMI i sličnih stvari. ono, počastio se pa kud puklo da puklo
-
Hakiz
#679 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
E, da.
Kažu da Bosch ima prednost što se baterije istog "nivoa" mogu koristiti na mnogim uređajima različitih klasa.
Na primjer, baterije serije 18 V mogu i na zeleni amaterski i na plavi profesionalani uređaj.
Pa je onda taktika kupiti zeleni Bosch koji treba, ali onaj koji najmanje treba, najjeftiniji ali da je sa baterijom ili baterijama. Sve ostale alate kupovati plavi Bosch. Kada se pogleda, i kod plavog Boscha, cijena uređaja bez baterije je nekada manja od pola cijene istog uređaja sa baterijom.
Primjer ona bušilica što sam je spominjao, 219 Eura sama, 449 Eura sa baterijama. Da imam Bosch baterije...
Tako za relativno malo novca i hobista može doći do profi alata.
Ali treba provjeriti da li je ovo za kompatibilnost baterija tačno.
Kažu da Bosch ima prednost što se baterije istog "nivoa" mogu koristiti na mnogim uređajima različitih klasa.
Na primjer, baterije serije 18 V mogu i na zeleni amaterski i na plavi profesionalani uređaj.
Pa je onda taktika kupiti zeleni Bosch koji treba, ali onaj koji najmanje treba, najjeftiniji ali da je sa baterijom ili baterijama. Sve ostale alate kupovati plavi Bosch. Kada se pogleda, i kod plavog Boscha, cijena uređaja bez baterije je nekada manja od pola cijene istog uređaja sa baterijom.
Primjer ona bušilica što sam je spominjao, 219 Eura sama, 449 Eura sa baterijama. Da imam Bosch baterije...
Tako za relativno malo novca i hobista može doći do profi alata.
Ali treba provjeriti da li je ovo za kompatibilnost baterija tačno.
-
Hakiz
#680 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
NIje ti promaklo, dodao sam kasnije.majstor.yoda wrote: ↑20/05/2020 11:26 @Hakiz,
Slažem se da je za hobiste Einhell više nego dobar i još je povoljan. moram priznati da je ovo kod mene bilo više posljedica da prvi put sebi kupujem nešto za ćejf, nakon što sam kupovao nekih CMI i sličnih stvari. ono, počastio se pa kud puklo da puklo![]()
Da, Metabo koji si našao je dobar izbor pogotovo ako neko želi sigurnost provjerenog brenda.
Već sam govorio da sam se opeka onekoliko puta kupujući jeftin alat. Ne više, ako mi nešto treba skupljaću za bolji. PA sam odlučio, neću ča kni zeleni Bosch, ići ću na donju ponudu plavog Boscha. I slične.
Ali, s vremena na vrijeme, jeftini proizvođači naprave odlične alate koji naprave haos skupljoj konkurenciji. Spomenuta bušilica mi se čini da je taj slučaj. Ima Einhell još takvih uređaja, jedna od TE-RH SDS čekić bušilica, jedna od onih stalak bušilica su dobre kao i puno skuplja konkurencija.
-
Hakiz
#681 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Kod nas je manja ponuda standard. Nije to samo do naših ljudi, neki proizvođači neke uređaje ne žele prodavati na nekim tržištima.majstor.yoda wrote: ↑20/05/2020 11:18 kako sam ja shvatio, nije pitanje sedam godina garantnog roka, nego sedam godina nakon povlačenja iz proizvodnje navedenog uređaja. što bi značilo da ako kupiš nešto što se sad počelo proizvoditi i proizvodi se još deset godina, rok do kada garantiraju dijelove je 17. bez obzira koliko bila sama garancija na uređaj. dakle, sedam godina od kad zadnji konkretni uređaj siđe sa trake. barem sam ja tako shvatio ono što su rekli.
Sa druge strane, majstori koji žive od alata i gledaju svaki fening ne žele kupovati razne dodatke koji olakšavaju i ubrzavaju rad, rade kao što su navikli kada su se školovali prije 20 ili 50 godina. Na primjer radije štemaju zid da vide gdje je puka cijev nego da kupe endoskopsku kameru i uvuku je u cijev. Pa se prodavačima ne isplati nabavljati stvari koje će rijetko ko kupiti.
Ali većinom je to naših uvoznika i prodavača. Da imaju ponudu, vremenom bi ljudi počeli kupovati.
-
majstor.yoda
#682 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
vezano za kompatabilnost baterija i Makitu, brzinski što sam našao, pošto sam na poslu:
stariji je tekst, ali opet:
"Monte provided a link to Makita UK which says that the new battery will be compatible with over 100 power tools, and they also show the “star” and “yellow connector” part of the base plate that indicates positive tool compatibility. According to this information, if your LXT tool doesn’t have these markings or indicators, it won’t be compatible.
The 4.0Ah 18V Li-ion battery (BL1840) will work with your 18V machine if it has a star on the connector plate, has a yellow connector plate with a star, or has a yellow connector plate only."
s druge strane na stranici Makite:
"Compatible with over 100 Power Tools!
The 6.0Ah (BL1860B), 5.0Ah (BL1850 & BL1850B) & 4.0Ah (BL1840 & BL1840B) 18v Li-ion batteries will work with your 18V machine if it has a star on the connector plate, has a yellow connector plate with a star or has a yellow connector plate only. Look for the ‘Star’ or a ‘Yellow Connector’
For other 18V LXT tools please use 3.0Ah (BL1830) or 1.5Ah (BL1815N) batteries.
18V Battery Compatibility
Each tool page on this website now displays the new battery bar with batteries it will accept."
kako sam malo upratio, izgleda da postoje ograničenja fizička kod baterija, utor, koje gdje mogu, ovisno o kapacitetu. dok drugi proizvođači taj problem nemaju. naravno, treba detaljno istražiti, ali eto, čisto infa radi.
a vezano za onu moju metabo, garancija 3 god je i na alat i na bateriju.
vezano za razliku u brendovima, skupo, jeftino, sreća pa postoji internet pa se mogu naći recenzije gotovo svega. čak su i na Ključ 13 spominjali neke modele Einhella koji su odlični, pogotovo odnos cijene i kvaliteta. ali se opet sve svede na recenzijama i iskustvima drugih
stariji je tekst, ali opet:
"Monte provided a link to Makita UK which says that the new battery will be compatible with over 100 power tools, and they also show the “star” and “yellow connector” part of the base plate that indicates positive tool compatibility. According to this information, if your LXT tool doesn’t have these markings or indicators, it won’t be compatible.
The 4.0Ah 18V Li-ion battery (BL1840) will work with your 18V machine if it has a star on the connector plate, has a yellow connector plate with a star, or has a yellow connector plate only."
s druge strane na stranici Makite:
"Compatible with over 100 Power Tools!
The 6.0Ah (BL1860B), 5.0Ah (BL1850 & BL1850B) & 4.0Ah (BL1840 & BL1840B) 18v Li-ion batteries will work with your 18V machine if it has a star on the connector plate, has a yellow connector plate with a star or has a yellow connector plate only. Look for the ‘Star’ or a ‘Yellow Connector’
For other 18V LXT tools please use 3.0Ah (BL1830) or 1.5Ah (BL1815N) batteries.
18V Battery Compatibility
Each tool page on this website now displays the new battery bar with batteries it will accept."
kako sam malo upratio, izgleda da postoje ograničenja fizička kod baterija, utor, koje gdje mogu, ovisno o kapacitetu. dok drugi proizvođači taj problem nemaju. naravno, treba detaljno istražiti, ali eto, čisto infa radi.
a vezano za onu moju metabo, garancija 3 god je i na alat i na bateriju.
vezano za razliku u brendovima, skupo, jeftino, sreća pa postoji internet pa se mogu naći recenzije gotovo svega. čak su i na Ključ 13 spominjali neke modele Einhella koji su odlični, pogotovo odnos cijene i kvaliteta. ali se opet sve svede na recenzijama i iskustvima drugih
-
Hakiz
#683 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Već sam govorio, kod nas je najsigurnije kupovati Bosch koliko ja vidim. Najšira lepeza proizvoda, ako nešta nema može se naručiti, naravno servis i ostalo ima. Svaka čast svima, ali koliko ja vidim kod nas Bosch ima najbolju posršku. Sa druge strane kod B+D je očajna podrška, njih nikad više.
-
majstor.yoda
#684 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
s tim da je problem s Boschom što se, čini mi se, najviše kopira. haj što je lako provaliti one u ponudi facebook prodavnica jer imaju tipa 24v, 5mAh za 100km, nego što ima nekih koje su naizgled ok, ali sumnjive pravo.
primjera radi, Gradiz prodaje udarnu aku plavu Bosch bušilicu, dvije baterije, doduše 1,5mAh, cirka 300km. https://www.olx.ba/artikal/31960286/bos ... -busilica/
max torque 63NM. kad čovjek pogleda na Bosch stranicama, ta bušilica ima max 45NM. i tako dalje...
primjera radi, Gradiz prodaje udarnu aku plavu Bosch bušilicu, dvije baterije, doduše 1,5mAh, cirka 300km. https://www.olx.ba/artikal/31960286/bos ... -busilica/
max torque 63NM. kad čovjek pogleda na Bosch stranicama, ta bušilica ima max 45NM. i tako dalje...
- Maraschino
#685 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Neko mi rece da je DeWalt dobar alat.
- Maraschino
#686 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja

Spremljeno za slijedecu sedmicu, sasvim dovoljno za hobi stvari.
- mufa1
#687 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Jutros sam haman 3-4 sata obilazio sve radnje.. Prvo, uzas kako ove velike imaju los izbor na stanju, tj skoro nikakav (OBI, Hornbach, Bauhaus).. Jedna od najmanjih se pokazala najbolja, a to je Zgonc. Najviše razlicitih marki imaju i u izlogu za probat i na stanju.
Sto se tice ovog einhell-a, kad uzmes u ruku bas se osjeti daleko losija kvaliteta izrade od ovih top marki, a i ergonomija. Alo vjerujem da ce sigurno zadovoljiti neke moje potrebe.
Sto se tice dimenzija i ergonomija, metabo me bas odusevila, ali na žalost nije bilo baterije da bi je mogao malo "zavrtit". Takodje deWalt odlična ergonomija, ali je bas glomazna. I mislim da je ona najbolja od svih. Jedino ta veličina meni malo smeta.. Hitachi, makita cijenom odudaraju debelo.. Ima u bauhausu jos jedna marka, Ryobi. Inako djeluje dobro i ima dobre specifikacije. Moracu ke malo detaljnije pregledat.. Uglavnom sto vise istražujem i gledam, sve sam manje siguran u to sta cu uzet

Sto se tice ovog einhell-a, kad uzmes u ruku bas se osjeti daleko losija kvaliteta izrade od ovih top marki, a i ergonomija. Alo vjerujem da ce sigurno zadovoljiti neke moje potrebe.
Sto se tice dimenzija i ergonomija, metabo me bas odusevila, ali na žalost nije bilo baterije da bi je mogao malo "zavrtit". Takodje deWalt odlična ergonomija, ali je bas glomazna. I mislim da je ona najbolja od svih. Jedino ta veličina meni malo smeta.. Hitachi, makita cijenom odudaraju debelo.. Ima u bauhausu jos jedna marka, Ryobi. Inako djeluje dobro i ima dobre specifikacije. Moracu ke malo detaljnije pregledat.. Uglavnom sto vise istražujem i gledam, sve sam manje siguran u to sta cu uzet
-
majstor.yoda
#688 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Koliko sam upratio po YouTube, Ryobi dominira američkom hobi scenom. vjreujem da je dobar, ali nisam upratio da ih ima kod nas i ne znam kakve su im cijene i podrška za naše područje.mufa1 wrote: ↑20/05/2020 14:48 Jutros sam haman 3-4 sata obilazio sve radnje.. Prvo, uzas kako ove velike imaju los izbor na stanju, tj skoro nikakav (OBI, Hornbach, Bauhaus).. Jedna od najmanjih se pokazala najbolja, a to je Zgonc. Najviše razlicitih marki imaju i u izlogu za probat i na stanju.
Sto se tice dimenzija i ergonomija, metabo me bas odusevila, ali na žalost nije bilo baterije da bi je mogao malo "zavrtit". Takodje deWalt odlična ergonomija, ali je bas glomazna. I mislim da je ona najbolja od svih. Jedino ta veličina meni malo smeta.. Hitachi, makita cijenom odudaraju debelo.. Ima u bauhausu jos jedna marka, Ryobi. Inako djeluje dobro i ima dobre specifikacije. Moracu ke malo detaljnije pregledat.. Uglavnom sto vise istražujem i gledam, sve sam manje siguran u to sta cu uzet![]()
![]()
gdje dođe tačno bauhaus? ne mogu da nađem ništa o njima na netu. krepan ko ker, pa se nadam da je do toga, a ne što sam debil
zastupnik Metaba je Crom, koji je iza Grasa. ako te nanese put, oni bi trebali imati sve na raspolaganju. plus se ogrebeš za Metabo ceker
@Maraschino DeWalt je beton, ali ga nisam puno viđao kod nas, a i ono što sam vidio je skupo-
- mufa1
#689 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Da da, vidim po youtube da ovaj Ryobi uglavnom kod amera se koristi. A i ja zaboravio napomenut da sam u Austriji. Bio sam i u hilti shopu, koji klosari jbt, kao zbog korone ne mozes nista pogledat, samo ogradili put do kase, kazes sta ti treba i to ti donesu, platis i vozdra napolje..
-
Hakiz
#690 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Ma nije moguće
Meni je skup. A i nisam vidio veliku ponudu, ali vjerovatno je do mene.
-
Hakiz
#691 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Kopira se najviše, tačno.majstor.yoda wrote: ↑20/05/2020 14:23 s tim da je problem s Boschom što se, čini mi se, najviše kopira. haj što je lako provaliti one u ponudi facebook prodavnica jer imaju tipa 24v, 5mAh za 100km, nego što ima nekih koje su naizgled ok, ali sumnjive pravo.
Zato ga ja ne bih kupovao preko facebooka i slično nego u sigurnim prodavnicma.
A nabolje u Weller D.O.O koji je uvoznik i serviser https://www.bosch-professional.com/hr/h ... ller-d.o.o./
Veoma blizu Croma se nalazi, ono "novo" naselje između Otoke i GRAS-a, nekih 30 metara iza Elpija ali sa druge strane ulice. Moraš malo pogledati, nemaju veliku reklamu pa se ne vidi odmah.
Kao što sam rekao, u specifičnoj su situaciji. Naime, oni imaju sav Bosch program, ali maloprodaja ne uzima sve šta oni uvoze. Pa kada gledaš po radnjama čini se kao da nema ponude. Ali kada odeš kod njih vidiš da ima sve. I zato što je takva situacija sa maloprodajom, oni, iako im to nije posao, prodaju direktno kupcima, dakle rade maloprodaju. Znam sigurno jer sam bio u situaciji da mi nešto treba, nije bilo u prodavnicama niti su prodavnice bile raspoložene da nabave, odem do njih, nisu imali ni oni ali su mi naručili i tako saznam o čemu se radi. Dobio sam naručeno za oko 15 dana.
OBI je loš sa ponudom električnih alata, FIS slično, Penny malo više ima, ali nisu ni oni nipta posebno. MAloprodajni objekti su baš loši, treba se dobro potruditi da se nešto pronađe.
Nekada je bila radnja na Čengić VIli u stometarki, ima tome i 15 godina, sada je to prodavnica stvari za vrtlarstvot, sjemenjea itd. Ali i oni su radili možda godinu-dvije i nestali. Bili su poslije toga jedno vrijeme odmah uz OBI, ali više ne znam ništa o njima.
Nama stvarno nedostaju specijalizovane prodavnice svega, sa osobljem koje zna materiju. Ali za to treba tržište, treba imati dovoljno kupaca da bi se takvo nešto isplatilo. Majstori koji žive od alata i nešto nas hobista nismo dovoljno veliko tržište da bi neku ulagao i u nabavku raznih alata raznih proizvođača a uz to još i obučavao prodavače da znaju. Tako je i sa obućom, nema prodavnice u koji ti "izmjere" stopalo pa imaš izbor obuće za one koji gaze vanjskom stranom stopala, za one koji gaze unutrašnjom, za one sa visokim lukom stopala, one sa niskim itd. I tako je sa svim stvarima.
Ne mora u svim gradovima, da imamo dvije-tri radnje koje imaju sve i svašta i koje u roku 48 sati mogu dostaviti naručeno na cijeli teritorij BiH bilo bi odlično. Ovo u stilu mašine i alati, profi alati i slične su neki početak, ali i kod njih je ponuda dodatne opreme (raznih šablona, vodilica, što bi se na engleskom rekli "jig" nikakva.
Meni bi trebale ovakve stege i čekam da Kina i banggood opet počnu ovdje slati:
https://www.banggood.com/GH-101-A-50kg- ... rehouse=CN
ili one pipe-clamps.
Takve stvari ovdje je nemoguće kupiti.
A i za ono šta ima, nije lako doći do informacija. Nije to samo ukucati u google i dobiješ listu prodavnica, prizvođača itd onoga šta tražiš. Na primjer, ona prodavnica pakovnog materijala kod Energoinvesta. Da nisam slučajno prošao pored nje, ne bih ni znao da takvo nešto ovdje postoji.
Još je kod nas sve to na veoma niskom nivou.
Sirotinja.
-
majstor.yoda
#692 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Nisam znao za te distributere za Bosch i da se može nabaviti kod njih, odnosno uzeti u maloprodaji. Možda bih i tamo uzeo nešto, umjesto ovog Metaba. Nije da Metabu šta fali, čak naprotiv, odličan je. Ali čisto kao opcija, za aku linije.
A nekako mi se čini da je Makita najzastupljenija kod nas, bar što se tiče ozbiljnih online ponuda i radnji. Plus najširi asortiman, koliko se to vidi u ponudi.
Za DeWalt ima reklama dole na Ilidži, kao da je zastupnik, ali nisam ulazio. Skupi su,, kako god ga okreneš.
Nadati se da će se popraviti ponuda kod nas, ili da ćemo bar biti blizu Hrvatske. Ili da čekamo da uđemo u EU la da naručujemo preko neta
A nekako mi se čini da je Makita najzastupljenija kod nas, bar što se tiče ozbiljnih online ponuda i radnji. Plus najširi asortiman, koliko se to vidi u ponudi.
Za DeWalt ima reklama dole na Ilidži, kao da je zastupnik, ali nisam ulazio. Skupi su,, kako god ga okreneš.
Nadati se da će se popraviti ponuda kod nas, ili da ćemo bar biti blizu Hrvatske. Ili da čekamo da uđemo u EU la da naručujemo preko neta
-
Hakiz
#693 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Skontao sam da mi od alata treba auto
Bicikl je dobar, ali za veće stvari ne može...
Da je kako nabaviti T4 pa ga preurediti u kamper u kojem se mogu i voziti stvari...
Da je kako nabaviti T4 pa ga preurediti u kamper u kojem se mogu i voziti stvari...
- mufa1
#694 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Mislim da je odluka pala na ovaj model. Plus dodje i fin set borera, senkera itd..

Radi vise nego odlično..
https://youtu.be/Z8cyBdwYBp4

Radi vise nego odlično..
https://youtu.be/Z8cyBdwYBp4
-
Hakiz
#695 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Hajde, sretno.
Čudi me da nisu dodali ručku, ali to je baš ono traženje dlake u jajetu.
Čudi me da nisu dodali ručku, ali to je baš ono traženje dlake u jajetu.
Last edited by Hakiz on 21/05/2020 01:45, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#696 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Nego, da li ste primijetili da svi testovi na youtubeu pokazuju kako te bušilice buše ili zavrću šarafe u meko drvo kao što su bor ili jela. Niko ne pokazuje ako rade u tvrdo drvo, recimo bukvu ili gusto drvo kao što je tisovina.
-
Hakiz
#697 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
https://www.youtube.com/watch?v=PGQv6Ejj-lU
https://www.youtube.com/watch?v=3ehujlUJGDQ
https://www.youtube.com/watch?v=eUx8oTIALmg
https://www.youtube.com/watch?v=ZkvO99lswZg
https://www.youtube.com/watch?v=ZkvO99lswZg
https://www.youtube.com/watch?v=NqyLx1TWtvM
https://www.youtube.com/watch?v=fifjjacjLBE
-
Hakiz
-
majstor.yoda
#699 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Mufa, nek je sretno
izgleda kao mala radionica na jednom mjestu.
@Hakiz, vezano za testove, koliko sam upratio, obično se uvrću relativno veliki šarafi u tvrdo tvrdo, a za njih se uglavnom prvo buše predrupe (kad je tvrdo drvo u pitanju). možda zbog toga, ili što bi video trajao pravo dugo dok se sve uvrne
@Hakiz, vezano za testove, koliko sam upratio, obično se uvrću relativno veliki šarafi u tvrdo tvrdo, a za njih se uglavnom prvo buše predrupe (kad je tvrdo drvo u pitanju). možda zbog toga, ili što bi video trajao pravo dugo dok se sve uvrne
-
Hakiz
#700 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Treba ovo uvrtati u tvrdo drvo: