I onda je Allah odabrao dadinja medju zenama, da nam pojasni kako treba reformisati islam.dadinjo33 wrote:Pa kad bi vjernici sebe reformisali u skladu sa nekim direktnim Allahovim primjedbama i napucima, osjetilo bi se i na planu islama kao religijskog sistema. Ono vise razmisljanja, samokriticnosti, povjerenja u Allahove rijeci i slicno.Bloo wrote:Mudre misli sa trosjeda i secije postavljajte na temi za mudre citate.
Ako nemate sta mudro reci na temu, prestanite asikovati oftopicarski.
Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- seln
#676 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- arzuhal
#677 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ja dovršio onu jučer načetu, nemam trenutno kuveta u rukama a valja na tavan po drugu...sekerbay wrote:arzuhal wrote:ha počneš u sebi misliti da si bolji od nekog, odmah drmni čašicu rakije.. .dobar savjet.
Dedera nam ponesi jenu pletaru
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#678 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
ne treba ništa reformisati, mi ćemo vino vi imate svoje piće 
- Bloo
- Globalna šefica
#679 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Mjerenje ćune nije šaljiva stvar, već ozbiljna kojoj treba pristupiti detaljno, koristeći sve naučne metode dostupne.seln wrote:Jednu stvar nikako ne zelim: da moje pitanje (koje je bilo saljivo, jasan mi je stav islama o alkoholu) bude osnov za mjerenje cune u bilo kom pravcu.
Ionako je cijeli pdf Religija postao jedan veliki playground na temu "jooj, jesmo ga suknuli islamu".
Za ovo šukanje: Misliš da je Allah i osjetio to, te da mu je stalo za eventualno šukanje ljudskom konstruktu zvanom religija?
- Bloo
- Globalna šefica
#680 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Svoju mizoginiju ispoljavaj negdje drugo, ljubazno te molimseln wrote:
I onda je Allah odabrao dadinja medju zenama, da nam pojasni kako treba reformisati islam.
-
sekerbay
#681 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Pa zar si tolko puta pomislio da si bolji od drugih da si moro smirit pletaru kako bi to izniveliso 
Što se mene tiče, dečić bi odradio poso
- arzuhal
#682 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
sekerbay wrote:Pa zar si tolko puta pomislio da si bolji od drugih da si moro smirit pletaru kako bi to izniveliso
- seln
#683 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Naravno da ne osjeti... vise puta sam na razlicitim temama pisao ( a cesto i u razgovoru spomenuo) da su mi pravo smijesni ljudi koji "brane" islam, bilo teskim rijecima, bilo silom....Bloo wrote:Mjerenje ćune nije šaljiva stvar, već ozbiljna kojoj treba pristupiti detaljno, koristeći sve naučne metode dostupne.seln wrote:Jednu stvar nikako ne zelim: da moje pitanje (koje je bilo saljivo, jasan mi je stav islama o alkoholu) bude osnov za mjerenje cune u bilo kom pravcu.
Ionako je cijeli pdf Religija postao jedan veliki playground na temu "jooj, jesmo ga suknuli islamu".![]()
Za ovo šukanje: Misliš da je Allah i osjetio to, te da mu je stalo za eventualno šukanje ljudskom konstruktu zvanom religija?
onaj koji ga je objavio, on ce ga i braniti.
I uprkos svim pametnim glavama koje vode nekakvu polemiku, jos uvijek jedina religija koja signifikantno raste. Ne spominjem to u vidu likovanja, kako to cesto rade kojekakvi balavi "muslimani" na facebooku...
samo kazem: mozda bi se islam sporije sirio kad ga kojekavi "nurudini" ne bi napadali.
- seln
#684 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Imputaciju mizoginije smatram uvredom.Bloo wrote:Svoju mizoginiju ispoljavaj negdje drugo, ljubazno te molimseln wrote:
I onda je Allah odabrao dadinja medju zenama, da nam pojasni kako treba reformisati islam.
- seln
#685 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Premalo prakse. Pij cesce, pa ce i tebi trebati pletara.sekerbay wrote:Pa zar si tolko puta pomislio da si bolji od drugih da si moro smirit pletaru kako bi to izniveliso
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#686 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
ma ja, što veći to bolji ...islam
- Bloo
- Globalna šefica
#687 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Možda je nešto drugo na I uzrok tvog odnosa prema ženama, abrem oankvog kakvog ga ispoljavaš na forumu, ali to možemo na privateseln wrote:Imputaciju mizoginije smatram uvredom.Bloo wrote:Svoju mizoginiju ispoljavaj negdje drugo, ljubazno te molimseln wrote: I onda je Allah odabrao dadinja medju zenama, da nam pojasni kako treba reformisati islam.
- seln
#688 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ako je tvoj plafond jeftina igra rijecima, onda je Ismet Horo dobio nasljednika.Nurudin wrote:ma ja, što veći to bolji ...islam
Last edited by seln on 10/04/2018 14:50, edited 1 time in total.
-
sekerbay
#689 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Kad smo već kod alkohola, moj stari ne priznaje kompromis 
Elhamdulillah, čojk se vratio vjeri, klanja beš vakat, daje sadaku i izdvaja zekat, Išo na hadz, itd.
Čak sam mu nabavio onu transkripciju mislim od karića kako bi čito "na arapskom"
E, alkohol... Kod njega je to haram u svakom slučaju.
Kažem ja njemu-stari, ima momenata kad nije haram..
Jok, neće da čuje. Kad mu odem na sijelo i počne ta priča, oće iz kuće da me istjera
Čuo je da u haramu nema lijeka i gotovo
Elhamdulillah, čojk se vratio vjeri, klanja beš vakat, daje sadaku i izdvaja zekat, Išo na hadz, itd.
Čak sam mu nabavio onu transkripciju mislim od karića kako bi čito "na arapskom"
E, alkohol... Kod njega je to haram u svakom slučaju.
Kažem ja njemu-stari, ima momenata kad nije haram..
Jok, neće da čuje. Kad mu odem na sijelo i počne ta priča, oće iz kuće da me istjera
Čuo je da u haramu nema lijeka i gotovo
- seln
#690 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Sta bi ovo trebalo biti, instant psihoanaliza?Bloo wrote:Možda je nešto drugo na I uzrok tvog odnosa prema ženama, abrem oankvog kakvog ga ispoljavaš na forumu, ali to možemo na privateseln wrote:Imputaciju mizoginije smatram uvredom.Bloo wrote: Svoju mizoginiju ispoljavaj negdje drugo, ljubazno te molim
Bojim se da smo odlutali od teme.
- seln
#691 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Takvi su najgori (bez uvrede, ipak ti je otac)... kad oni uhvate daviti, insan bi rek'o, evo ga kiramei katibin.sekerbay wrote: Elhamdulillah, čojk se vratio vjeri, klanja beš vakat, daje sadaku i izdvaja zekat, Išo na hadz, itd.
- Bloo
- Globalna šefica
#692 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Isto kao što je tvoja opservacija o šukanju islamu instant zaključak na osnovu vlastitih ubijeđenja i percepcije drugih.seln wrote: Sta bi ovo trebalo biti, instant psihoanaliza?
Bojim se da smo odlutali od teme.
I pošto smo svi odlutali od teme, možemo se i vratiti na nju - pa makar to bila diskusija o reformi islama kroz reformu propisa o alkoholu
- Nurudin
#693 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
ima to svoje dublje značenje , a koje si ti uveo u priču sa "mjerenjem ćuna" kao nekom animalno-biološkomseln wrote:Ako je tvoj plafond jeftina igra rijecima, onda je Ibro Horo dobio nasljednika.Nurudin wrote:ma ja, što veći to bolji ...islam
obliku nadmetanja u hijerarhiji životinjskog carstva
da bi trenutak kasnije zaključio kako je islam uspješna i dominatna religija, zato što biološki, broj muslimana raste
- arzuhal
#694 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
ZAŠTO JE VINO ZABRANJENOBloo wrote:...pa makar to bila diskusija o reformi islama kroz reformu propisa o alkoholu
Kada je Poslanikova zraka svijesti
pogodila jednog priglupog čoveka s kojim je bio,
ovaj je postao veoma sretan i pričljiv.
Ubrzo je počeo neuljudno da bulazni.
To je problem s nesebičnošću
koja se brzo dostiže,
kao uz pomoć vina.
Ukoliko vinopija
nosi u sebi skrivenu otmjenost,
on će je ispoljiti
kada se napije.
Ali ukoliko gaji potajni bijes i bahatost,
oni postaju očigledni,
pa pošto je većina ljudi takva,
vino je zabranjeno za sve.
- ExNihilo
#695 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Diskriminacija. Uvijek good guys nahebu.arzuhal wrote:ZAŠTO JE VINO ZABRANJENOBloo wrote:...pa makar to bila diskusija o reformi islama kroz reformu propisa o alkoholu
Kada je Poslanikova zraka svijesti
pogodila jednog priglupog čoveka s kojim je bio,
ovaj je postao veoma sretan i pričljiv.
Ubrzo je počeo neuljudno da bulazni.
To je problem s nesebičnošću
koja se brzo dostiže,
kao uz pomoć vina.
Ukoliko vinopija
nosi u sebi skrivenu otmjenost,
on će je ispoljiti
kada se napije.
Ali ukoliko gaji potajni bijes i bahatost,
oni postaju očigledni,
pa pošto je većina ljudi takva,
vino je zabranjeno za sve.
- Bloo
- Globalna šefica
#696 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
https://www.youtube.com/watch?v=oHkmVZCx1UAExNihilo wrote: Diskriminacija. Uvijek good guys nahebu.
- seln
#697 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Zasto u hijerarhiji zivotinjskog carstva? Zar nisu uglavnom ljudi oni koji mjere cune?Nurudin wrote:ima to svoje dublje značenje , a koje si ti uveo u priču sa "mjerenjem ćuna" kao nekom animalno-biološkomseln wrote:Ako je tvoj plafond jeftina igra rijecima, onda je Ibro Horo dobio nasljednika.Nurudin wrote:ma ja, što veći to bolji ...islam
obliku nadmetanja u hijerarhiji životinjskog carstva
da bi trenutak kasnije zaključio kako je islam uspješna i dominatna religija, zato što biološki, broj muslimana raste
I nisam zakljucio da je islam "dominantna religija", vec da je rastuca religija, sta god to kome znacilo.
- ExNihilo
#698 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Na forumu je opadajuća. 
- arzuhal
#699 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ljudima je, pa tako i muslimanima, upućen trajni poziv na reformu ili renesansu samih sebe spram samih sebe. Samo, vazda je nekako lakše krenuti od reforme nekoga ili nečega drugog, to je vazda bilo. Pogotovo ako sebe uzmeš kao mjeru stvari.
Kako ono reče Pervan: Ima onih koji kažu "ok je piti ako se pije s mjerom, umjereno". Znaju đavoli da je pitanje mjere jedno od najtežih pitanja ljudske vrste uopće!
Kako ono reče Pervan: Ima onih koji kažu "ok je piti ako se pije s mjerom, umjereno". Znaju đavoli da je pitanje mjere jedno od najtežih pitanja ljudske vrste uopće!
- arzuhal
#700 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
+ svi su ljevičari osim par sdaovacaExNihilo wrote:Na forumu je opadajuća.