drugi pogled na religiju

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
kerima1

#676 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

dadinjo33 wrote:
kerima1 wrote: Skepticnost izvodi na pravi put :D
I na svakom namazu duznost da mole da ih uputi na put onih kojima je milost darovao,a ne na put zalutalih i na koje se rasrdio.znaci da su na pogresnom putu i tek treba da izadju na put razuma i svijesti, samosvjesnosti.
Da, vic, sami sebi svaki dan potvrdjuju vise desetina puta da su van milosti i pravog puta. :D
Allah upucuje koga hoce,a ostavlja u zabludi koga hoce.
dadinjo33

#677 Re: drugi pogled na religiju

Post by dadinjo33 »

TLR wrote:@dadinjo33, pažljivo pratim razvoj situacije. 8)

Vidio sam puno kritika sa tvoje strane upućene kako tradicionalnim, tako i novim muslimanima u smislu tumačenja svetih spisa.
Imaš pravo na to, kao i oni da osporavaju tvoje argumente ili tvoj način argumentiranja...

Ono što me zanima je šta je tvoj stav spram islama ili bilo koje druge religije odn. spram (da to tako nazovemo) boga?

Zašto si se odlučio pokrenuti ovu (svojevrsnu) bitku? Imaš pik na arzuhala ili je nešto treće?

Ti odgovori ako hoćeš, a ja sam morao pitati. ;-)
Pripadnici organizovanih religija su oni koji nisu razumjeli "osnivace" tih religija.

Nisi dobro upratio, nisam nista pokrenuo, naveo sam jedno tumacenje Ibn Arebija iz jednog njegovog djela, a arzo se ukljucio da kaze kako "lazem na ibn Arebija, falsifikujem" itd., iako on, iz onog sto pise, nikad nije vidio ni korice nekog Arebijevog djela, ali djeluje kao da mu je zivotno stalo da ostavi dojam pred drugima kao da mu je poznato ko je taj covjek. Iako Ibn Arebi ima citavo poglavlje o hadisu po kojem je Adem stvoren na Allahovu sliku, uz takodjer validnost drugog tumacenja, arzo tvrdi da su to lazi na Arebija i da "stvaranje na Allahovu sliku" nije ni gramaticki moguce, zato sto nekad kad je ucio arapski ocito nije razumio sta bi znacilo "imenica koja u recenici prethodi zamjenici" i na sta se odnosi, pa je njegovo manjkavo razumijevanje "pravila" u sukobu sa mushafom, hadisima, alimima, Arapima, vehabijama, sunijama, sufijama, arabistima, stvarnoscu, sto sam mu i demonstrirao nekim primjerima.

Potom sam ga "ubio citatom u glavusu" (Ademova stvorenost na Allahovu sliku je cak pretezno jezicko i po smislu shvatanje tog hadisa, a on, umjesto da se izvini ili barem usuti, nastavlja po starom. Na svoju stetu, sta mu mogu.
dadinjo33

#678 Re: drugi pogled na religiju

Post by dadinjo33 »

kerima1 wrote: Allah upucuje koga hoce,a ostavlja u zabludi koga hoce.
Razumijevanjem da si, sve da si u zabludi, tu jer Allah tako hoce, ta "zabluda" postaje uputa.
kerima1

#679 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

dadinjo33 wrote:
kerima1 wrote: Allah upucuje koga hoce,a ostavlja u zabludi koga hoce.
Razumijevanjem da si, sve da si u zabludi, tu jer Allah tako hoce, ta "zabluda" postaje uputa.
Time su svi na ispravnoj stazi i vjernici i nevjernici.
dadinjo33

#680 Re: drugi pogled na religiju

Post by dadinjo33 »

Osim sto vjernici sami sebe izbacuju sa pravog puta svakodnevnim potvrdjivanjem da na njemu nisu. "Allah" ima smisla za humor. A i kaze da je pravedan, a da su ljudi sami prema sebi nepravedni. :D
HardcoreMX

#681 Re: drugi pogled na religiju

Post by HardcoreMX »

dadinjo33 wrote: Skepticnost je super stvar.
:thumbup: Da je vjernici ne koriste samo selektivno ne bi bili u mushafu za sva vremena od Allaha ukoreni i obiljezeni kao oni sto jedno govore, a drugo rade. ;)
pa vise cinjenost, nego skepticnost..uz naravno par klasicnih, korespondirajucih pitanja, ali eto bez odgovora, namjesto kojih samo neko selektivno dogmatsko generalisanje....tim vjernicima prebacujes ono sto odobravas sebi :D ...cudno je zapravo kako netko kazivajuci o drugima zapravo najvise kaziva o samom sebi...
kerima1 wrote: Da li Dadinjo zna jasno je iz onog sto prilaze..a za vas ostale znali ne znali vi to niste ovdje na forumu isticali po tome je jasno da ne znate ili ako znate nije maximum.prva ja ova razumijem dosta jer sam dugi niz godina citala i na arapski mushaf,a i prijevod te se tako nesto pohvatalo.

Sto se tice bivsih da ne nabrajam ko su ukljucujuci i mene mi smo vjerovatno bili iskreni i u islamu pa i sada da to uopste ne krijemo. :D
Za vjernike ne zelim ni da komentarisem zna se ko su ne skriva niko od vas to.Isto se vidi koliko znate o islamu i ocito mi je da ne zna niko dovoljno arapski da bi prevodio mushaf.
..ako ti ne znas arapski, kako onda mozes da znas sta proizilazi iz njegovog znanja pogotovo ako nije znao tocno cak ni islamsku maximu, a da si i ti znala rekla bi to...a i da si razumjela, onda ti ne bi trebao prevod kako i sama kazes. :) a dedinjo ne govori nista vise nego ono sto stoji vec odavno u engleskim prevodima...dakle vise govori da ti nikad nisi ni bila u islamu, no nebitno..otkud netko moze znati da si ti uopce pa i deklarativno bila u islamu, imas neki certifikat kad ih vec drugima dijelis ? :D
kerima1

#682 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

dadinjo33 wrote:Osim sto vjernici sami sebe izbacuju sa pravog puta svakodnevnim potvrdjivanjem da na njemu nisu. "Allah" ima smisla za humor. A i kaze da je pravedan, a da su ljudi sami prema sebi nepravedni. :D
Da nije tog ajeta iz fatihe ne bi se slozila sad sa tobom,al tako je.
Vjernici to tumace kao Allah daje izbor pa je time pravedan,a ljudi izaberu nevjerstvo.Ali mushaf prednjaci u kontradiktornosti pa kaze da Allah upuucje koga on hoce,a ostavlja u zaludi koga hoce.znaci covjeku su svezane tu ruke Bzoja je zadnja :mrgreen:
dadinjo33

#683 Re: drugi pogled na religiju

Post by dadinjo33 »

HardcoreMX wrote:...dakle vise govori da ti nikad nisi ni bila u islamu, no nebitno..otkud netko moze znati da si ti uopce pa i deklarativno bila u islamu, imas neki certifikat kad ih vec drugima dijelis ? :D
Ali zato moze znati sta je Muhamedu melek sa 600 ili koliko vec krila, saptao u pecini nedje u Arabiji prije 1400 godina.
kerima1

#684 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

..ako ti ne znas arapski, kako onda mozes da znas sta proizilazi iz njegovog znanja pogotovo ako nije znao tocno cak ni islamsku maximu, a da si i ti znala rekla bi to...a i da si razumjela, onda ti ne bi trebao prevod kako i sama kazes. :) a dedinjo ne govori nista vise nego ono sto stoji vec odavno u engleskim prevodima...dakle vise govori da ti nikad nisi ni bila u islamu, no nebitno..otkud netko moze znati da si ti uopce pa i deklarativno bila u islamu, imas neki certifikat kad ih vec drugima dijelis ? :D
Imam dugogodnji staz na forumu vehabijski pravac slijedila kud ces dalje i gore tebra mili. :lol: prolistaj malo pa vidi moje prepiske sa nekim ateistima.vjernici imaju jedan problem ulaziti u nijete ljudi ono sto niko osim Boga ne bi mogao znati po islamskom vjerovanju.sta znas mozda mi koji predjemo sa one strane mosta i jesmo najiskreniji bili prema Bogu i svojoj religiji i toliko bili zaljubljeni u islamsko ucenje da smo se usudili dublje promisljati o mushafu i ajetima i dosli do ovdje gdje sada jesmo.
Najlakse je drzati se vec napisanog sta su drugi tefsirili i rekli, razmisljati je tesko najveci izazov za covjeka kakav jeste.
HardcoreMX

#685 Re: drugi pogled na religiju

Post by HardcoreMX »

kerima1 wrote: Imam dugogodnji staz na forumu vehabijski pravac slijedila kud ces dalje i gore tebra mili. :lol: prolistaj malo pa vidi moje prepiske sa nekim ateistima.vjernici imaju jedan problem ulaziti u nijete ljudi ono sto niko osim Boga ne bi mogao znati po islamskom vjerovanju.sta znas mozda mi koji predjemo sa one strane mosta i jesmo najiskreniji bili prema Bogu i svojoj religiji i toliko bili zaljubljeni u islamsko ucenje da smo se usudili dublje promisljati o mushafu i ajetima i dosli do ovdje gdje sada jesmo.
Najlakse je drzati se vec napisanog sta su drugi tefsirili i rekli, razmisljati je tesko najveci izazov za covjeka kakav jeste.
to neka nova forumska vjera, ocu reci pravac?! :-) sta cu listati, kad samo ulazis u tudje nijete, skoro da podijelis certifikate..al eto barem si potvrda da slobodno mozes izaci...
dadinjo33 wrote: Ali zato moze znati sta je Muhamedu melek sa 600 ili koliko vec krila, saptao u pecini nedje u Arabiji prije 1400 godina.
nemoj lagati na kerimu, nije to nigdje implicirala...
kerima1

#686 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

HardcoreMX wrote:
kerima1 wrote: Imam dugogodnji staz na forumu vehabijski pravac slijedila kud ces dalje i gore tebra mili. :lol: prolistaj malo pa vidi moje prepiske sa nekim ateistima.vjernici imaju jedan problem ulaziti u nijete ljudi ono sto niko osim Boga ne bi mogao znati po islamskom vjerovanju.sta znas mozda mi koji predjemo sa one strane mosta i jesmo najiskreniji bili prema Bogu i svojoj religiji i toliko bili zaljubljeni u islamsko ucenje da smo se usudili dublje promisljati o mushafu i ajetima i dosli do ovdje gdje sada jesmo.
to neka nova forumska vjera, ocu reci pravac?! :-) sta cu listati, kad samo ulazis u tudje nijete, skoro da podijelis certifikate..al eto barem si potvrda da slobodno mozes izaci...
dadinjo33 wrote: Ali zato moze znati sta je Muhamedu melek sa 600 ili koliko vec krila, saptao u pecini nedje u Arabiji prije 1400 godina.
nemoj lagati na kerimu, nije to nigdje implicirala...
Jes, jes a kao nije ocito i ja koja sam bila na tome na cemu si ti sada ne znam jel sta je i kako se slijedi islam, bez smijenja da se drugacije pomisli od vec recenog iztefsirenog.znaci ja ako to znam nije da ulazim u nijete vjernika nego jednostavno poznata mi ta misao, moja doskorasnja proslost zivljenja. :mrgreen:
HardcoreMX

#687 Re: drugi pogled na religiju

Post by HardcoreMX »

kerima1 wrote: Jes, jes a kao nije ocito i ja koja sam bila na tome na cemu si ti sada ne znam jel sta je i kako se slijedi islam, bez smijenja da se drugacije pomisli od vec recenog iztefsirenog.znaci ja ako to znam nije da ulazim u nijete vjernika nego jednostavno poznata mi ta misao, moja doskorasnja proslost zivljenja. :mrgreen:
upravo sam na motoru, jos ako pogodis marku carica si..certifikata?! :D ..a ti krivo ulazis preostro..u nijete...cemu to egocentricno isticanje?!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#688 Re: drugi pogled na religiju

Post by Chmoljo »

dadinjo33 wrote:
Nije ti bitno sto ispadnes glup, lazov i muljator, nego da to ne priznas.
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» dadinjo33

mjesec
Bloo
Globalna šefica

#689 Re: drugi pogled na religiju

Post by Bloo »

TLR wrote::o :o :o
Kako profesionalno izvedena akcija. Niko nije primijetio chmolju kako se šunja.

Dosta je terora. Vratite nam pare! :lol:
Ja osjetih neku naglu hladnocu i jezu, kao kad ti neko preko groba prede.

Jasan slucaj za istrazivaca paranormalnog.
kerima1

#690 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

HardcoreMX wrote:
kerima1 wrote: Jes, jes a kao nije ocito i ja koja sam bila na tome na cemu si ti sada ne znam jel sta je i kako se slijedi islam, bez smijenja da se drugacije pomisli od vec recenog iztefsirenog.znaci ja ako to znam nije da ulazim u nijete vjernika nego jednostavno poznata mi ta misao, moja doskorasnja proslost zivljenja. :mrgreen:
upravo sam na motoru, jos ako pogodis marku carica si..certifikata?! :D ..a ti krivo ulazis preostro..u nijete...cemu to egocentricno isticanje?!
:lol: :D
Ma svi smo mi i u pravu i krivu, svi se petljamo gdje ne treba niko u se i podase :D
kerima1

#691 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Bloo wrote:
TLR wrote::o :o :o
Kako profesionalno izvedena akcija. Niko nije primijetio chmolju kako se šunja.

Dosta je terora. Vratite nam pare! :lol:
Ja osjetih neku naglu hladnocu i jezu, kao kad ti neko preko groba prede.

Jasan slucaj za istrazivaca paranormalnog.
Tacno covjek bi postao to kad vidi neke nepravilnosti.ono ja smijem,a vi ne smijete.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#692 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Kao što sam već rekao, nikakvi zakoni ni sistemi , "u kamen uklesani" , neće nam donijeti nikakvu pravdu,
jerbo će uvijek biti zloupotrebe i korištenja zakona , od strane onih željnih vlasti, protiv onih koji se ne slažu s njima.
Pravednost nikad neće donijeti zakoni, nego će ih donijeti pravedan čovjek, koristeći zakon ili unatoč zakonu.
Vjernici po defaultu ne mogu biti pravedni, jer imaju već unaprijed zadane "svete istine" , a i česta karakteristika vjernika
je da su skloni hinjaluku, naročito protiv neistomišljenika.
Odnosno, uradiće sve , pa i lagati , plagirati i čak ubijati na najsurovije načine, da bi odbranili "istinu".
Ja sam već navodio neokoliko čestih primjera toga. Najčešći je onaj : "ako neko ubije jednog čovjeka, kao da je cijeli svijet ubio",
pa se to navodi često od strane islamskih pametologa kao primjer islamske miroljubivosti.
Međutim, to je čista manipulacija tim ajetom, jer se tu prije tog ajeta govori "Mi smo propisali sinovima Israelovim (Jevrejima).."
ali se to nikad ili vrlo rijetko navodi. U svari sam Kur'an kaže tu da je to zakon propisan Jevrejima, a to što se spominje u Mushafu,
nema veze sa islamskim zakonima...
Ili sad što je popularno da se prva riječ Kurana , "iqre -uči (ponavljaj riječi iz mushafa)", iznosi kao neki imperativ muslimanima
da postanu pismeni i obrazovani. Što veze nema s tim, nego je riječ o predstavljanju islama kao vjere obrazovanih ljudi.
Naravno, ne previše obrazovanih, jer onda ti obrazovani počnu da propituju islamska učenja i dogme.
Pa imamo ovdje na forumu taj primjer , npr kad Arzo piše juče o nekoj "širini islama" u kojem ima toliko pravaca i svi su kao
dobrodošli. To jednostavno ne stoji, jer majnstrim islam uopće nije širok, i samo su se oni koji su se mogli zaštiti svojom snagom
ili sakrivenošću vlastitog učenja koje se ne slaže sa zvaničnim, sačuvali od sablje ovih "pravednih muslimana".
Apsurd je što se ti isti onda kite tim "šarenim islamskim ruhom" , sad kad je popularno biti širok i tolerantan, a recimo ja se sjećam
kad je sam Arzuhal nekad pisao na temi na kojoj je bila riječ o ubijanju Mensura Haladža, zbog njegovih heretičkih izjava,
izjavio da ga je i trebalo ubiti jer javno iznosi svoje heretičke stavove.
Mislim, odluči se, ili si tolerantan prema svim pristupima islamu ili si egzekutor , ne može oboje. Može ako si dvoličan
pa je tolernacija za javnost, a privatno si zadrta i nasilna stava.
kerima1

#693 Re: drugi pogled na religiju

Post by kerima1 »

Da se tu radi samo radi o hereticima, nego sunijama su na istom i sije i sufije i obratno.tolerancija nema sta i to sirokih vidika.
kritichar

#694 Re: drugi pogled na religiju

Post by kritichar »

Nurudin wrote:Allah , šejtan , meleci , džini ....sve je to sadržano u svakom čovjeku, pa tako i u Muhamedu.
Bog se nikad ne obraća čovjeku osim iz njega samog. Ne postoji odvojeni entitet koji se obraća ljudima , to je naivna slika
za djecu, level bajke ALI i bajke imaju svoju svrhu, zato ih djeci i pričamo.
Allah je sveukupnost postojanja, zbir svega, sve je Jedno i sve je u svemu .
Dijelovi tog postojanja koji imaju osjećaj da su odvojeni od te cjeline , a ti dijelovi jesu čovjek, su dobili taj osjećaj odvojenosti
razvijanjem samosvijesti. Odvojili su se kad je čovjek "ubrao jabuku sa zabranejnog stabla " , a to stablo ima svoje metaforičko
značenje ljudskog uma. Dakle, kad je čovejk počeo da jede plodove svoga uma, tad se i razvila samosvijest i osjećaj subjektivnosti
jer svaki mozak percepira svijet drugačije.
Na "ubiranje jabuke" ga je nagovorio šejtan , u drugim religijama je to bila zmija . Zmija je simbol dvojnosti, dvoumljenja , ne ide
ravno već se kreće lijevo-desno (iz lijeve u desnu polutku mozga) .
Sve se to dešava jer Allah (sveukupnost postojanja) želi da iskusi sebe, a to ne može drugačije osim kroz jedan svoj dio koji će
UMisliti da je odvojen od cjeline i tako će moći da kuša cjelinu, kao što čovjek kuša život.
To nije moguće osim kroz čovjeka, pa kad se meleci žale i kad se Iblis žali , zašto je to čovjek halifa na Zemlji, onda im Allah kaže
"ja zanm ono što vi ne znate" odnosno Allah zna da je čovjek minijaturna sveukupnost postojanja , čovjek je allah koji ne zna da je
Allah, pa naređuje svima da se poklone čovjeku.
Kad meleci i šejtan ipak hoće neki dokaz ljudske superiornosti , onda Bog kaže "imenujte mi vi imena stvari" , pa oni ne znaju
ali čovjek zna, zato što je čovjek sad subjekat koji sve mimo sebe doživljava odvojenim objektom, dok meleci i šejtan to nisu
u stanju jer nemaju um-razum.
Istovremeno je um i čovjekova superiornost i prokletstvo jer njegovo procesuiranje svijeta kao odvojenog od sebe, ga psihološki
navodi da se osjeća faličnim i nepotpunim i to ga stalno tjera da živi tragajući za tom potpunošću, odnosno za Bogom.
Čovjek u stvari želi postati bog (što i jeste njegov motiv kad jede jabuku sa stabla zbog "besmrtnosti) ali on ne zna da on to već jest.

Dakle, Muhamed je i šejtan i melek i džin (džin je u stvari osobnost, nešto što je nastalo tom umišljenom odvojenošću od cjeline)
a sve skupa je Allah ili Bog .
Drugačije ili dječije naivno čitanje ajeta koji jesu Muhamedove riječi ali i svih gore navedenih, će napraviti sukob i kontradikciju
između "dobrih " i "zlih" i napraviće raznorazne verzije toga i razne pristupe koji su svi u sebi suprotstavljeni i razum će brzo
da ih odbaci kao besmislice. Oni mogu biti razumni samo na ovaj metaforički način koji je ključ za razmjevanje ne samo Mushafa
već bilo čega , jer nije samo Kur'an jedini "božiji govor" u prijevodu izraz cjeline i sveukupnosti postojanja, već je sve što postoji
božiji govor. Tako se u najobičnijoj pjesmi bilo kojeg pjevača može pronaći "Kur'an" i sve ovo navedeno.
Ovo je posljedica uzimnja Ibn Arebija za autoriteta. Mnogi su kroz Sufizam otšli u zabludu.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#695 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

I opet se potvrđuje da je do čovjeka. Hod časti se pretvori začas u hod strasti http://thebosniatimes.ba/clanak/11051
arzuhal

#696 Re: drugi pogled na religiju

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: Apsurd je što se ti isti onda kite tim "šarenim islamskim ruhom" , sad kad je popularno biti širok i tolerantan, a recimo ja se sjećam
kad je sam Arzuhal nekad pisao na temi na kojoj je bila riječ o ubijanju Mensura Haladža, zbog njegovih heretičkih izjava,
izjavio da ga je i trebalo ubiti jer javno iznosi svoje heretičke stavove.
Mislim, odluči se, ili si tolerantan prema svim pristupima islamu ili si egzekutor , ne može oboje. Može ako si dvoličan
pa je tolernacija za javnost, a privatno si zadrta i nasilna stava.
Hajde da ti odgovorim na neke stvari u kojima mi se in/direktno obraćaš u zadnjim postovima, nevezano samo za ovaj citirani dio tvog zadnjeg posta...

Naravno da imaš (što se mene tiče) slobodu i treba da je imaš, da misliš, govoriš i doživljavaš islam, budizam ili bilo što onako kako to ti vidiš, to meni nije sporno nikad bilo. Ono na što sam ja reagirao više puta su stvari jedne vrste nepoštenog odnosa. Jedan od takvih odnosa (ovo se ne odnosi samo na tebe) je kada se koristite ličnostima ibn Arebija, Rumija ili Halladža - pozivajući se na njih i kazujući kako su oni izrekli istine koje su iznad "dogmatizma islamske religije" - a da pri tome ili zaboravljate ili namjerno pokušavate da ih "falsficirate" a kada je riječ o njihovom odnosu spram tog istog islama ili "propisa islamske religije" jer svi oni su se pridržavali do kraja tih istih propisa: obavljanje namaza, post mjeseca ramazana, obavljanje hadždža, zekat, sadaka, zikr, itd.

Dakle nije meni sporno da vi imate potpuno drukčije poglede na Kur'an, Poslanika, alejhi-selam, islam, propise islama,
i nije sporno da vi pronađate u nekim djelovima učenja i tumačenje kod Rumija ili ibn Arebija nešto što vas se dojmilo ili je "pogodilo" nešto o čemu i sami mislite da je tako pa navodite i citirate njih,
ali nemojte - samo zbog toga što ste sami napustili "islamsku religiju" i odlučili da ste prerasli "potrebu obavljanja formalnih islamskih propisa", odnosno odbacili islam - pokušavati i ibn Arebija, Rumija i Haladža (i ostale velikane tesavufa i islama) predstaviti takvima kada nisu bili takvi, oni su sve propise izvršavali kao i ostali muslimani. Samo je njihova spoznaja, njihovi kapaciteti, njihova mogućnost primanja (kabilijjet) bila - a Kur'an govori o tome - iznad brojnih drugih vjernika, iznad znanja kruga muslimanske jurisprudencije, a pogotovo znanja i spoznaje masa, puka.
To je samo jedna stvar...

Što se tiče Haladža, njegova stvar pripada onom području u kojem su se sreli hazreti Musa, alejhi-selam, i hazreti Hidr, alejhi-selam (sura el-Kehf). I tebi je to veoma poznato. Musa, alejhi-selam, je, laički rečeno, imao i predstavljao Znanje o izvanjskoj zbilji (Zakonu) a Hidr je predstavljao Znanje o unutarnjoj zbilji, imao je ilmi-ledun, "probuđeno znanje", od Boga darovano znanje o stvarima koje izmiču racionalnom diskursu. A oba su od Allaha, obje vrste znanja i njih dvojica. Ono što je radio Hidr bilo je nepojmljivo po znanju Musa, alejhi-selama. A obojica su bila u pravu.

Tako je i sa Haladžom: on može biti (ili jest) u pravu po pitanju jednog znanja ili spoznaje, ali po pitanju vanjskog zakona (šerijata) on je kriv.

Zato su druge sufije kazale: sama ekstatična izjava Haladža je odredila njegovu sudbinu. On je sam izjavu koja pripada unutarnjoj zbilji ogolio i iznio napolje i zato se desilo to što se desilo. Nijedna vrsta znanja tu nije kriva.
zagortenej

#697 Re: drugi pogled na religiju

Post by zagortenej »

Nurudin wrote:I opet se potvrđuje da je do čovjeka. Hod časti se pretvori začas u hod strasti http://thebosniatimes.ba/clanak/11051
hoće one ići bez mahrema...
Nurudin

#698 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

Šta ti misliš @kritičar, šta treba sa nama zabludjelima uraditi? Da li nas treba po starom dobrom običaju i šerijatskom
pravilniku ubiti , da ne širimo smutnju , ili prvo oderati kožu pa onda ubiti ?
Smrcak15

#699 Re: drugi pogled na religiju

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote:
On kad te stvorio , stvorio te za milost svoju a ne da bi isao u dzehennem, ako odes u dzehennem to je tvojom zaslugom.
U mushafu pise da Allah upucuje koga hoce,a ostavlja u zabludi koga hoce..znaci covjek je tu odgovoran,al zaista. :D
jos samo da si ti to razumjela super bi bilo :thumbup:

ostavlja u zabludi ljude koji to zasluze svojim djelima i stanjem svoga srca, nije to kod Allaha eci peci pec ti si mali zec a ja mala vjeverica eci peci pec, eh ti si taj sretni dobitnik nagrade zabludjeli, koji ces da budes ostavljen u zabludi, niposto, nipostoooooo

Nego jasno Allah kaze koga on ostavlja u zabludi, ljudi koji imaju losu startnu poziciju prema njemu, koji se oholo ponase prema njegovim dokazima itd
Takve ostavlja u zbaludi spustanje zastora na njhove oci i srce da nebi razumjeli islam.

Ali kada bi covjek promijenio startnu poziju prema njemu, da ocisti svoje srce odsvih predrasuda, ocisti potpuno od oholosti, jer ako se oholis pred Allahom ima da te nema jednostavno....zato kada covjek ponizno cista srca i otvorenog uma bez imalo oholosti pridje Bogu i njegovim dokazima jos i ako bi zamolio Bogas za uputu, Boze ako stvarno postojis molim te uputi me...vjerujem da bi Bog tad reagovao i uputio takvu osobu, na ovaj ili onaj nacin.

A ako covjek misli doci do upute podsmijavanjem njegove vjere i Allaha, takav nikad nece u vjeru islma uci osim ako Allah ne doredi drukcije, pa makar se cijelo covjecanstvo nasadilo na glavu zbog njega nista ne bi pomoglo.
Nurudin

#700 Re: drugi pogled na religiju

Post by Nurudin »

@Arzuhal, ne rekoh li ja tebi da nećeš moći izdržati .

Nije tačno da su to sufijski velikani reki za Haladža, naprotiv , govorili su da se stanje u kome se on nalazi ne može
smatrati za normalno i da samim tim nije podložan šerijtskim proisima, sve dok ne dođe u normalno stanje.
"Normalno" , u smislu da su ga upozoravali da će ga ubiti i da nije valjda normalno biti nepokolebljiv u svojim stavovima,
čak i kad ti se prijeti smrću. Negdje sam čak čitao i neki naziv tog stanja, koje su sufijski prvaci tog vremena izmislii da
sačuvaju glavu Haladžu, međutim kadije su bile neumoljive : ili javno zaniječi svoje riječi ili javno pogubljenje .

Također nije tačno da su svi obavljali islamske šarte, to tako stoji u dogamtskim prepričavanjima, vjerovatno da time poruče
upravo ono što ti želiš da kažeš "evo, vidite čak su i oni takvi bili lojalni islamskim propisima".
Drugi, objektivniji izvori govore recimo da je predvodnik hamzevijskog učenja, naše gore list, zastupao odbacivanje
islamskih propisa, nakon što osoba dođe do nekog stupnja spoznaje. Njega su također ubili , kao i desetine hiljada hamzevija
tokom perioda progona istih u 14 i 15 vijeku.
Locked