Bili se ti odrekao vlastitih predaka unazad narastaj jedan dva ili roditelja kada bi neko o njima rekao nesto neosnovano i krajnje sumnjivo, bez obzira sto su ti price o njima koje su ti oni ispricali bile posve drugacije, a i sam si im bio djelimicno svjedokom? Ljudi imaju prijatelje i neprijatelje, zasto se se ono sto je neutemeljeno olako prihvata i ne smatra sumnjivim ko sto i jeste? Zasto ovakve tvrdnje nebi bile necijom podvalom ili greskom?Hakiz wrote: Muslimani imaju jednostavno rješenje. Priznati Muhammedu ulogu osnivača, ali ga se odreći kao uzora i primjer koji treba slijediti.
Sve dok ga priznaju kao uzor i primjer, ta pitanja su legitimna.
Mi pricamo o covjeku koji je obiljezio svijetsku historiju, cije ime se i danas spominje jezicima mnogih muslimana, ali bome i nemuslimana koji o njemu nemaju jednaka misljenja, da se sva mogu podvesti pod dobra ili losa, cije je naslijedje Islam kao jedna od najvitalnijih i najdominantnijih religija danasnjice, o kojoj se tako zivo raspravlja i na ovome forumu izmedju sljedbenika Islama i ljudi koji to nisu i koja i danas ima primjeran uticaj na zivote mnogih ljudi i u skladu sa onim sto cini moral i mnoge univerzalne vrijednosti sadasnjice.
Ne moze se selektivnim pristupom nikakva istina odrediti ni o cijem zivotu, pa ni o njegovom.
Ta pitanja su suvisna jer postoji milion dobrih stvari koje se zanemaruju o kojim bi se dalo pricati iz njegove biografije, ali mi pricamo o necemu sto je spekulativno, bez obzira sto je izvuceno iz necega sto se naziva hadisom ili prenesenim primjerom iz njegovog zivota, ti hadisi o Aisinim godinama pomenuti su u Buhariji i Muslimu, Tirmiziju i jos pojedinim zbirkama sa vremenskim otklonom od 150+ godina od smrti poslanika Muhammeda as., kada je islamski svijet pregrmio mnoge svoje krize i vec zapao u sektasko stanje i medju muslimanske optuzbe i nasilje, a ne u nekim ranijim zbirkama sa manjim vremenskim otklonom poput Muavete Imama Malika ciji je vremenski otkon od smrti poslanika na pola puta izmedju pomenutih sakupljaca hadisa i njihovih zbirki koji se za razliku od drugih rodio u gradu u kome je umro poslanik Muhamed as.. Na pola puta od Muhameda as. do Buharije, imamo niz historicara koji su dali raznoliko misljenje o temi Aisinih godina, ali eto opet je relevantnije i ispravnije ono sto je doslo kasnije, nego ono sto je opisano ranije.