Braca su mi u inostranstvu, dajidze, amidze, jos tovar rodjaka i rodica. Brat jedan, rodjak i rodica, plus par jarana su mi gore u Skandinaviji. Brata koji je gore od 95, tako nisu tetosili, niti porodicu mu. Tog tvog malo pripazio migrationsverket radi hanume drzavljanke, biro te nazove i nadje ti posao, stisni pa ga odbi. Samo su Svedi malo ludji pa duze raju hrane bez posla i daju malo vise izbora. Kod drugih nije bas svugdje tako. Rodbine imam od Italije, Austrije, Njemacke, Francuske, Svedske, Amerike, Kanade, raje u jos vise zemalja. Neke redom obisao, samo ove preko bare nisam.Thorgerson wrote:Pa vidi u ovim nekim stvarima i nisi puno fulio, iako si bio ironican.kiligonzales wrote: Za negativne ljude, nema nijednog mjesta na svijetu da ima ista pozitivno, pa tako ni u BiH nema razloga da se ostane. Gore ce se sve samo ostvariti, naucice se jezik, pronacice se posao, uklopice se medju ljude, otplatice se kredit za kucu, stan, auto i sve ce biti cakum pakum, kad se ode kod doktora, zubara bice ti besplatan pregled, dobices i listu besplatnih lijekova, djete ce ti odmah dobiti krevetic, drzava ce mu obezbjediti sobu i sestrice da ga ninaju, sve ce biti med i mlijeko, a stranci ce ti sami utabati put za tvoj licni uspjeh, karijeru bez premca i sve ce se steci samo, po sistemu abrakadabra. Gdje si sta ima? Nisam te prepozno. Tamo se pare beru same. Samo pruzis ruku i skines sa drveta.![]()
Sve je ok, ovdje je lose, ali nemojmo pretjerivati, sa malo vise radnih mjesta, ovo bi svima raj na zemlji bio.
Skandinavija, nije bitno koja zemlja. Lik se odavdje "udao" gore. Odmah je dobio poziv da ide na kurs da uci jezik - besplatno + placaju mu sto ide dakle socijalna pomoc. Zavrsio kurs isao ne znam ni ja koliko, biro te zove i trazi ti posao. Sve dok ne nadjes posao primas dovoljno novca da mozes sasvim ok zivjeti, prehraniti se, dobijes stan - sve ti socijalno placa. Mozes imati cak i auto (s tim da ne smije prelaziti neku cifru, ono ne mozes voziti bmw 2016 godiste i bit na socijali). Dobio dijete, prvo sto su mu zenu tetosili u bolnici, dakle sve zivo dobijes, dijete cim se rodi ima svoj doplatak koji mu mjesecno moze biti da sve podmiri (pelene, hranu itd). Nakon koju godinu biro mu je nasao posao, zaposlio se. Nije neki posao, ali nudili su mu da se jos skoluje, nece kaze to ga ne zanima, onda ces raditi sta ti se da. Ako neces da radis kazne te. Al njemu je super, prihvatio je neki poslic, sa nekakvom srednjom skolom ima bosanskih 5-6 prosjecnih plata. Jel skup gore zivot, jeste. Ako si samac, jebeno je, ali opet nije strasno. Ali ako dvoje rade bilo kakve poslove, ponavljam, bilo sta da radis sa dvije plate mozes zivjeti kao beg. To znaci da mozes npr. ljeti birati na koju destinaciju ces ici. To znaci da mozes uzeti cak i neki stancic jbg zavalit ces se dugorocno, ali su kamate smijesne itd itd. I govorim o prosjecnim, najnizim platama.
I ovo nije bajka, to sto raja u BiH nije bila na nekim mjestima. To sto nemaju pozannstva sa nekima iz dijaspore je druga stvar.
A ta prica za nas, da nam je ovo, da nam je ono. Ja to slusam zadnjih 20 godina i nista se ne mijenja. Apsolutno nista. Jos stvari idu na gore. Al opet stoji ono, kome je ovdje lijepo neka ga. Samo ja bih molio da se ne pravimo ludi i da lazemo sami sebe da nam je ovdje bajno. Jer ja kad vidim vani ljudi kako zive, skontam pa jbt ode zivot...ako ostanem, sutra cu imati 60 i kusur godina (ako ih dozivim) imat cu najnizu penziju, ako budem i to mogao, jebavace me po klinikama, necu se moci lijeciti, hodati po javnim kuhinjama itd...
Ti sto se udaju proce bolje od raje koja gore ode za poslom.
Ne rekoh da je ovdje bolje, medjutim ima stvari koje su bolje, kao i sto gore ima stvari koje su gore i naravno nije sve tako crno ovdje, ko sto ni tamo nije sve bijelo, kako nam se cini. Negativnom covjeku ni gore nece biti lijepo jer ne zna uzivati ni u malom ni u velikom, pogotovo nekom ko nije naucio raditi, nece ni gore biti lako.
Da su to bolje ekonomije od nase, to je svima jasno, ali da tamo njima tece med i mlijeko ne tece.