Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kiligonzales

#676 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kiligonzales »

Thorgerson wrote:
kiligonzales wrote: Za negativne ljude, nema nijednog mjesta na svijetu da ima ista pozitivno, pa tako ni u BiH nema razloga da se ostane. Gore ce se sve samo ostvariti, naucice se jezik, pronacice se posao, uklopice se medju ljude, otplatice se kredit za kucu, stan, auto i sve ce biti cakum pakum, kad se ode kod doktora, zubara bice ti besplatan pregled, dobices i listu besplatnih lijekova, djete ce ti odmah dobiti krevetic, drzava ce mu obezbjediti sobu i sestrice da ga ninaju, sve ce biti med i mlijeko, a stranci ce ti sami utabati put za tvoj licni uspjeh, karijeru bez premca i sve ce se steci samo, po sistemu abrakadabra. Gdje si sta ima? Nisam te prepozno. Tamo se pare beru same. Samo pruzis ruku i skines sa drveta. :D

Sve je ok, ovdje je lose, ali nemojmo pretjerivati, sa malo vise radnih mjesta, ovo bi svima raj na zemlji bio.
Pa vidi u ovim nekim stvarima i nisi puno fulio, iako si bio ironican.

Skandinavija, nije bitno koja zemlja. Lik se odavdje "udao" gore. Odmah je dobio poziv da ide na kurs da uci jezik - besplatno + placaju mu sto ide dakle socijalna pomoc. Zavrsio kurs isao ne znam ni ja koliko, biro te zove i trazi ti posao. Sve dok ne nadjes posao primas dovoljno novca da mozes sasvim ok zivjeti, prehraniti se, dobijes stan - sve ti socijalno placa. Mozes imati cak i auto (s tim da ne smije prelaziti neku cifru, ono ne mozes voziti bmw 2016 godiste i bit na socijali). Dobio dijete, prvo sto su mu zenu tetosili u bolnici, dakle sve zivo dobijes, dijete cim se rodi ima svoj doplatak koji mu mjesecno moze biti da sve podmiri (pelene, hranu itd). Nakon koju godinu biro mu je nasao posao, zaposlio se. Nije neki posao, ali nudili su mu da se jos skoluje, nece kaze to ga ne zanima, onda ces raditi sta ti se da. Ako neces da radis kazne te. Al njemu je super, prihvatio je neki poslic, sa nekakvom srednjom skolom ima bosanskih 5-6 prosjecnih plata. Jel skup gore zivot, jeste. Ako si samac, jebeno je, ali opet nije strasno. Ali ako dvoje rade bilo kakve poslove, ponavljam, bilo sta da radis sa dvije plate mozes zivjeti kao beg. To znaci da mozes npr. ljeti birati na koju destinaciju ces ici. To znaci da mozes uzeti cak i neki stancic jbg zavalit ces se dugorocno, ali su kamate smijesne itd itd. I govorim o prosjecnim, najnizim platama.

I ovo nije bajka, to sto raja u BiH nije bila na nekim mjestima. To sto nemaju pozannstva sa nekima iz dijaspore je druga stvar.

A ta prica za nas, da nam je ovo, da nam je ono. Ja to slusam zadnjih 20 godina i nista se ne mijenja. Apsolutno nista. Jos stvari idu na gore. Al opet stoji ono, kome je ovdje lijepo neka ga. Samo ja bih molio da se ne pravimo ludi i da lazemo sami sebe da nam je ovdje bajno. Jer ja kad vidim vani ljudi kako zive, skontam pa jbt ode zivot...ako ostanem, sutra cu imati 60 i kusur godina (ako ih dozivim) imat cu najnizu penziju, ako budem i to mogao, jebavace me po klinikama, necu se moci lijeciti, hodati po javnim kuhinjama itd...
Braca su mi u inostranstvu, dajidze, amidze, jos tovar rodjaka i rodica. Brat jedan, rodjak i rodica, plus par jarana su mi gore u Skandinaviji. Brata koji je gore od 95, tako nisu tetosili, niti porodicu mu. Tog tvog malo pripazio migrationsverket radi hanume drzavljanke, biro te nazove i nadje ti posao, stisni pa ga odbi. Samo su Svedi malo ludji pa duze raju hrane bez posla i daju malo vise izbora. Kod drugih nije bas svugdje tako. Rodbine imam od Italije, Austrije, Njemacke, Francuske, Svedske, Amerike, Kanade, raje u jos vise zemalja. Neke redom obisao, samo ove preko bare nisam.
Ti sto se udaju proce bolje od raje koja gore ode za poslom.

Ne rekoh da je ovdje bolje, medjutim ima stvari koje su bolje, kao i sto gore ima stvari koje su gore i naravno nije sve tako crno ovdje, ko sto ni tamo nije sve bijelo, kako nam se cini. Negativnom covjeku ni gore nece biti lijepo jer ne zna uzivati ni u malom ni u velikom, pogotovo nekom ko nije naucio raditi, nece ni gore biti lako.

Da su to bolje ekonomije od nase, to je svima jasno, ali da tamo njima tece med i mlijeko ne tece.
Thorgerson

#677 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

kiligonzales wrote: Braca su mi u inostranstvu, dajidze, amidze, jos tovar rodjaka i rodica. Brat jedan, rodjak i rodica, plus par jarana su mi gore u Skandinaviji. Brata koji je gore od 95, tako nisu tetosili, niti porodicu mu. Tog tvog malo pripazio migrationsverket radi hanume drzavljanke, biro te nazove i nadje ti posao, stisni pa ga odbi. Samo su Svedi malo ludji pa duze raju hrane bez posla i daju malo vise izbora. Kod drugih nije bas svugdje tako. Rodbine imam od Italije, Austrije, Njemacke, Francuske, Svedske, Amerike, Kanade, raje u jos vise zemalja. Neke redom obisao, samo ove preko bare nisam.

Ne rekoh da je ovdje bolje, medjutim ima stvari koje su bolje, kao i sto gore ima stvari koje su gore i naravno nije sve tako crno ovdje, ko sto ni tamo nije sve bijelo, kako nam se cini. Negativnom covjeku ni gore nece biti lijepo jer ne zna uzivati ni u malom ni u velikom, pogotovo nekom ko nije naucio raditi, nece ni gore biti lako.

Da su to bolje ekonomije od nase, to je svima jasno, ali da tamo njima tece med i mlijeko ne tece.
Eto imas onda pravi uvid, koliko ti se tih rodjaka, rodbine, brace vratilo u BiH da zivi?
uglavnomja

#678 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

Thorgerson wrote:
...Skandinavija, nije bitno koja zemlja. Lik se odavdje "udao" gore. Odmah je dobio poziv da ide na kurs da uci jezik - besplatno + placaju mu sto ide dakle socijalna pomoc. Zavrsio kurs isao ne znam ni ja koliko, biro te zove i trazi ti posao. Sve dok ne nadjes posao primas dovoljno novca da mozes sasvim ok zivjeti, prehraniti se, dobijes stan - sve ti socijalno placa. Mozes imati cak i auto (s tim da ne smije prelaziti neku cifru, ono ne mozes voziti bmw 2016 godiste i bit na socijali).....

NEMA SANSI!!

dakle, ako neko odozgo hoce da sebi dovede muza-zenu mora imati xxx stotina hiljada kruna platu i stan kao garanciju da moze izdrzavati tu osobu.
drzavu boli neka stvar :zzzz: on-a je privatni problem svog muza-zene
drugo, ne znam kad je to bilo, ali zadnjih 10-ak godina cekanje na prvu PRIVREMENU boravisnu dozvolu je bilo najkrace 1-2 godine, tad je lik turista

privremen dozvole se produzuju svake godine (u norveskoj 3) uz potpis muza-zene i placanje

ako se razvede u tom periodu - moze se samo pokupiti i otici
ili moze taj domaci odbiti da potpise taj papir - rezultat isti

cak i ako dobije posao u tom periodu - gubi sva prava iz bracnog stanja i pocinje traziti radnu vizu od nule, kao zaposlenik, ne po osnovu spajanja porodice

da bi se drzava zainteresovala i brinula za nekoga taj neko mora da ima stalnu dozvolu boravka, odnosno nekon nekih 5 godina zivota gore sa muzem-zenom, da je razveden i da trazi posao redovno i aktivno.

jedino sto je dobio je besplatan kurs norveskog, u mom slucaju 6 mjeseci 3 dana sedmicno po 3 sata :-) naucit da pjevas :D (inace ovaj kurs kosta 1000 maraka mjesecno, ostali sa vise sati puno vise para)
i djeciji doplatak
i taj domaci je dobio smanjenje poreza na osnovu nezaposlenog muza-zene (ima i ti caka, ali ugrubo)

ovo sto si ti napisao se desavalo nasim izbjeglicama 90-ih, sada sirijcima i ostalim

cuj, ozenio se i dobio socijalu :lol:
pa mislim

da ti docaram sliku, poznati sportista se povrijedio i jedne godine manje zaradio, ozenio se curom iz amerike i paf - nema zenskoj dozvole boravka jer on te godine nije dovoljno zaradio

drugo, nas momak, dosao kao klinac gore, skola, fakultet, pos'o, ozenio se, trudna zena - paf - nema vize jer on nije dovoljno zaradio u zadnjoj kalendarskoj godini, a jeste u zadnjih 12 mjeseci i vise nego dovoljno, zena pred porodjajem dobila nalog da ide, doktori nisu dali, jedva ostala da se porodi, pa sa bebom u bosnu ...

toliko o socijali :-)
Thorgerson

#679 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

uglavnomja wrote:
Thorgerson wrote:
...Skandinavija, nije bitno koja zemlja. Lik se odavdje "udao" gore. Odmah je dobio poziv da ide na kurs da uci jezik - besplatno + placaju mu sto ide dakle socijalna pomoc. Zavrsio kurs isao ne znam ni ja koliko, biro te zove i trazi ti posao. Sve dok ne nadjes posao primas dovoljno novca da mozes sasvim ok zivjeti, prehraniti se, dobijes stan - sve ti socijalno placa. Mozes imati cak i auto (s tim da ne smije prelaziti neku cifru, ono ne mozes voziti bmw 2016 godiste i bit na socijali).....
NEMA SANSI!!

dakle, ako neko odozgo hoce da sebi dovede muza-zenu mora imati xxx stotina hiljada kruna platu i stan kao garanciju da moze izdrzavati tu osobu.
drugo, ne znam kad je to bilo, ali zadnjih 10-ak godina cekanje na prvu PRIVREMENU boravisnu dozvolu je bilo najkrace 1-2 godine, tad je lik turista

privremen dozvole se produzuju svake godine (u norveskoj 3) uz potpis muza-zene i placanje

cak i ako dobije posao u tom periodu - gubi sva prava iz bracnog stanja i pocinje traziti radnu vizu od nule, kao zaposlenik, ne po osnovu spajanja porodice

da bi se drzava zainteresovala i brinula za nekoga taj neko mora da ima stalnu dozvolu boravka, odnosno nekon nekih 5 godina zivota gore sa muzem-zenom, da je razveden i da trazi posao redovno i aktivno.

jedino sto je dobio je besplatan kurs norveskog, u mom slucaju 6 mjeseci 3 dana sedmicno po 3 sata :-) naucit da pjevas :D (inace ovaj kurs kosta 1000 maraka mjesecno, ostali sa vise sati puno vise para)
i djeciji doplatak
i taj domaci je dobio smanjenje poreza na osnovu nezaposlenog muza-zene (ima i ti caka, ali ugrubo)

ovo sto si ti napisao se desavalo nasim izbjeglicama 90-ih, sada sirijcima i ostalim

pa mislim

da ti docaram sliku, poznati sportista se povrijedio i jedne godine manje zaradio, ozenio se curom iz amerike i paf - nema zenskoj dozvole boravka jer on te godine nije dovoljno zaradio

drugo, nas momak, dosao kao klinac gore, skola, fakultet, pos'o, ozenio se, trudna zena - paf - nema vize jer on nije dovoljno zaradio u zadnjoj kalendarskoj godini, a jeste u zadnjih 12 mjeseci i vise nego dovoljno, zena pred porodjajem dobila nalog da ide, doktori nisu dali, jedva ostala da se porodi, pa sa bebom u bosnu ...

Eto vjerovat cu tebi, necu sebi. Cujem se cesto s likom i vidimo se jednom godisnje. I sve je bilo onako kako sam napisao. Sad na koji nacin su izganjali to sve, sta ja znam. Znam samo da je bilo sve onako kako sam napisao. I nije Norveska u pitanju.
uglavnomja

#680 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

dobro, vjeruj ...
DearJohn

#681 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by DearJohn »

Thorgerson wrote:
uglavnomja wrote:
Thorgerson wrote:
NEMA SANSI!!

i djeciji doplatak

pa mislim

Eto vjerovat cu tebi, necu sebi. Cujem se cesto s likom i vidimo se jednom godisnje. I sve je bilo onako kako sam napisao. Sad na koji nacin su izganjali to sve, sta ja znam. Znam samo da je bilo sve onako kako sam napisao. I nije Norveska u pitanju.
Poostrili su gore uslove.
stakasa

#682 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by stakasa »

Thorgerson wrote:
kiligonzales wrote: Braca su mi u inostranstvu, dajidze, amidze, jos tovar rodjaka i rodica. Brat jedan, rodjak i rodica, plus par jarana su mi gore u Skandinaviji. Brata koji je gore od 95, tako nisu tetosili, niti porodicu mu. Tog tvog malo pripazio migrationsverket radi hanume drzavljanke, biro te nazove i nadje ti posao, stisni pa ga odbi. Samo su Svedi malo ludji pa duze raju hrane bez posla i daju malo vise izbora. Kod drugih nije bas svugdje tako. Rodbine imam od Italije, Austrije, Njemacke, Francuske, Svedske, Amerike, Kanade, raje u jos vise zemalja. Neke redom obisao, samo ove preko bare nisam.

Eto imas onda pravi uvid, koliko ti se tih rodjaka, rodbine, brace vratilo u BiH da zivi?
Vjerovatno neznatan broj, mozda cak i niko. Kad dignes sidro ides dalje, ne gledas iza sebe, boris se dok ne isplivas. Ova tema je vise treba li dizat sidro, je li to vrijedno svega toga.
Socijalna pomoc u Svedskoj je ni umrijet ni prebolit, ko je god radno sposoban a prima socijalu nije dobar u glavi. Jer posla ima za svakoga ko hoce da radi
stakasa

#683 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by stakasa »

kiligonzales wrote:
Thorgerson wrote:
kiligonzales wrote: Za negativne ljude, nema nijednog mjesta na svijetu da ima ista pozitivno, pa tako ni u BiH nema razloga da se ostane. Gore ce se sve samo ostvariti, naucice se jezik, pronacice se posao, uklopice se medju ljude, otplatice se kredit za kucu, stan, auto i sve ce biti cakum pakum, kad se ode kod doktora, zubara bice ti besplatan pregled, dobices i listu besplatnih lijekova, djete ce ti odmah dobiti krevetic, drzava ce mu obezbjediti sobu i sestrice da ga ninaju, sve ce biti med i mlijeko, a stranci ce ti sami utabati put za tvoj licni uspjeh, karijeru bez premca i sve ce se steci samo, po sistemu abrakadabra. Gdje si sta ima? Nisam te prepozno. Tamo se pare beru same. Samo pruzis ruku i skines sa drveta. :D

Sve je ok, ovdje je lose, ali nemojmo pretjerivati, sa malo vise radnih mjesta, ovo bi svima raj na zemlji bio.
Pa vidi u ovim nekim stvarima i nisi puno fulio, iako si bio ironican.

Skandinavija, nije bitno koja zemlja. Lik se odavdje "udao" gore. Odmah je dobio poziv da ide na kurs da uci jezik - besplatno + placaju mu sto ide dakle socijalna pomoc. Zavrsio kurs isao ne znam ni ja koliko, biro te zove i trazi ti posao. Sve dok ne nadjes posao primas dovoljno novca da mozes sasvim ok zivjeti, prehraniti se, dobijes stan - sve ti socijalno placa. Mozes imati cak i auto (s tim da ne smije prelaziti neku cifru, ono ne mozes voziti bmw 2016 godiste i bit na socijali). Dobio dijete, prvo sto su mu zenu tetosili u bolnici, dakle sve zivo dobijes, dijete cim se rodi ima svoj doplatak koji mu mjesecno moze biti da sve podmiri (pelene, hranu itd). Nakon koju godinu biro mu je nasao posao, zaposlio se. Nije neki posao, ali nudili su mu da se jos skoluje, nece kaze to ga ne zanima, onda ces raditi sta ti se da. Ako neces da radis kazne te. Al njemu je super, prihvatio je neki poslic, sa nekakvom srednjom skolom ima bosanskih 5-6 prosjecnih plata. Jel skup gore zivot, jeste. Ako si samac, jebeno je, ali opet nije strasno. Ali ako dvoje rade bilo kakve poslove, ponavljam, bilo sta da radis sa dvije plate mozes zivjeti kao beg. To znaci da mozes npr. ljeti birati na koju destinaciju ces ici. To znaci da mozes uzeti cak i neki stancic jbg zavalit ces se dugorocno, ali su kamate smijesne itd itd. I govorim o prosjecnim, najnizim platama.

I ovo nije bajka, to sto raja u BiH nije bila na nekim mjestima. To sto nemaju pozannstva sa nekima iz dijaspore je druga stvar.

A ta prica za nas, da nam je ovo, da nam je ono. Ja to slusam zadnjih 20 godina i nista se ne mijenja. Apsolutno nista. Jos stvari idu na gore. Al opet stoji ono, kome je ovdje lijepo neka ga. Samo ja bih molio da se ne pravimo ludi i da lazemo sami sebe da nam je ovdje bajno. Jer ja kad vidim vani ljudi kako zive, skontam pa jbt ode zivot...ako ostanem, sutra cu imati 60 i kusur godina (ako ih dozivim) imat cu najnizu penziju, ako budem i to mogao, jebavace me po klinikama, necu se moci lijeciti, hodati po javnim kuhinjama itd...
Braca su mi u inostranstvu, dajidze, amidze, jos tovar rodjaka i rodica. Brat jedan, rodjak i rodica, plus par jarana su mi gore u Skandinaviji. Brata koji je gore od 95, tako nisu tetosili, niti porodicu mu. Tog tvog malo pripazio migrationsverket radi hanume drzavljanke, biro te nazove i nadje ti posao, stisni pa ga odbi. Samo su Svedi malo ludji pa duze raju hrane bez posla i daju malo vise izbora. Kod drugih nije bas svugdje tako. Rodbine imam od Italije, Austrije, Njemacke, Francuske, Svedske, Amerike, Kanade, raje u jos vise zemalja. Neke redom obisao, samo ove preko bare nisam.

Neka ti svak cvanciku gurne ne trebas maknut nide :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#684 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

uglavnomja wrote:dobro, vjeruj ...
I want to beleive :D
kiligonzales

#685 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kiligonzales »

stakasa wrote:
Neka ti svak cvanciku gurne ne trebas maknut nide :D
Lijepa moja plata, kolika god bila, moja je.

Moje ti je pravilo sljedece ne budi pohlepan, nećeš biti ponižen, ne trazi i ne moli od ljudi, neće ti se umanjiti, a ostaćeš čovjek.

Kad mi zapne radije sutim i sam trazim nacina da situaciju prevazidjem.
kiligonzales

#686 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kiligonzales »

Thorgerson wrote:

Jedan brat u penziji vec, vamo penziju trosi, gore ode po potrebi.
Drugi pred penzijom, ali taj misli gurati po istom receptu ko ovaj.
Treci se ne misli vracati jer je preko bare.
Dajidze, amidze i njihova djeca furaju svako svoj film, neki se ne misle vratiti.

Vecina njih vide sebe i tamo i vamo, a svima je isti cilj, dogurati do penzije, obezbjediti se sto vise ovdje, poneko se obezbjedi i tamo, te se vracati po potrebi gore , ono kad se mora. Djeca im malo drugacije razmisljaju, ali i oni su imali momenata kada su vise bili ovdje nego tamo.

Vratili su se neki jer su zivjeli preko bare, puna im kapa svega. Ovi iz Evrope rijedje, kad se zazele kuce, spoje dane i opale kuci, ja kolima ja letom.

Imam rodjaka u Parizu, radi 3 dana u sedmici, nake ampule proizvodi, petkom, subotom, nedjeljom, to se kao bolje placa, nake sate nabesa nesto, frajer svako malo stigne vamo i vrati se.
mousstapha

#687 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by mousstapha »

Gizmo from Space wrote:jel ova tema parodija na neku koja već postoji ili se zajebajete?
Koja je razlika izmedju parodije i zajebancije? :evil:
Bluemore

#688 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

mousstapha wrote:
Gizmo from Space wrote:jel ova tema parodija na neku koja već postoji ili se zajebajete?
Koja je razlika izmedju parodije i zajebancije? :evil:
It is Thin line ;-)
ultima_palabra

#689 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by ultima_palabra »

Neke stvari ne mozes finansijski kvantificirati... sud, policiju, skolstvo, zdravstvo, administraciju.

Da imas cenera platu neke stvari ne mozes rijesiti... ulozis u nekretninu neko ti sagradi zgradu u blizini, sjebe pogled, okupira parking... ili ti otvori kafanu i pravi buku do kasno u noc.

Djetetu ti neko otme telefon ili ga otruje u obdanistu. Ili ganjas papire 3 mjeseca za nesto sto se na zapadu rijesi online. Hoces nesto da kupis na Amazonu, plati 3x toliko postarine (ko da si u jebenom Burundiju). Hoces da vidis iole solidan koncert, potegni najmanje do Zagreba.

Sve su to stvari koje drasticno smanjuju kvalitet zivljenja, a mi smo se istrenirali da ih ne vidimo kako se ne bi dodatno sjebavali.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#690 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Za sve osim potezanja do Zagreba zbog koncerta se slazem da je lose :)
insomnia78

#691 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

I ovamo se bgm otimaju telefoni i pare opasno
uglavnomja

#692 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

vani svaka kuca ( i to svako zivi u kuci, i to u gradu) je napravljena tako da joj je sa prednje strane glavna cesta, sa prodavnicama, kafanama, koncernim salama itd..., a sa zadnje parkic sto vodi do jezara ili mora ili rijeke :oops:
insomnia78

#693 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

O klonu
Bluemore

#694 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

Gizmo from Space wrote:kada se pogleda u budućnost vidi se beznađe, ekonomsku nestabilnost, nezaposlenost, rad za džeparac, pesimizam i konstantan strah od nekoga i nečega - novog rata, stranke, komšije, „dugog jezika“, drugačijeg mišljenja, druge vjere...

Sistem je partokratski i kvazielitistički, i šta kažete ne idete nigdje iz BiH?
Pa fino je meni u mom mikrokozmosu
A ni tamo me ne ceka nista :-)

Vaga presudila u statusquo ciku
DearJohn

#695 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by DearJohn »

ultima_palabra wrote:Neke stvari ne mozes finansijski kvantificirati... sud, policiju, skolstvo, zdravstvo, administraciju.

Da imas cenera platu neke stvari ne mozes rijesiti... ulozis u nekretninu neko ti sagradi zgradu u blizini, sjebe pogled, okupira parking... ili ti otvori kafanu i pravi buku do kasno u noc.

Djetetu ti neko otme telefon ili ga otruje u obdanistu. Ili ganjas papire 3 mjeseca za nesto sto se na zapadu rijesi online. Hoces nesto da kupis na Amazonu, plati 3x toliko postarine (ko da si u jebenom Burundiju). Hoces da vidis iole solidan koncert, potegni najmanje do Zagreba.

Sve su to stvari koje drasticno smanjuju kvalitet zivljenja, a mi smo se istrenirali da ih ne vidimo kako se ne bi dodatno sjebavali.
Svega toga ima i vani burazeru. Neke stvari su samo malo ljepše zapakovane, kad zagrebeš...
Bluemore

#696 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Bluemore »

DearJohn wrote:
ultima_palabra wrote:Neke stvari ne mozes finansijski kvantificirati... sud, policiju, skolstvo, zdravstvo, administraciju.

Svega toga ima i vani burazeru. Neke stvari su samo malo ljepše zapakovane, kad zagrebeš...
Da da i vani ima sudstvo zdravstvo policija etc
ultima_palabra

#697 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by ultima_palabra »

uglavnomja wrote:vani svaka kuca ( i to svako zivi u kuci, i to u gradu) je napravljena tako da joj je sa prednje strane glavna cesta, sa prodavnicama, kafanama, koncernim salama itd..., a sa zadnje parkic sto vodi do jezara ili mora ili rijeke :oops:
Od nekoga ko je na forumu sto godina stvarno covjek ocekuje bar malo pametniji post.
kiligonzales

#698 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by kiligonzales »

Sve pobrojano je tacno, ali zasto mi mislimo da i tamo nema ulica gdje te mrak ne moze pojesti i kriminala. Gdje god ima ljudi ima i sranja.

Stigao u Pariz, prvo sto su mi rekli kloni se San Denija i Barbesa po noci. Posto je Barbes cetvrt oko Montemartra, nisam mogao propustiti priliku da tuda ne prosetam. Dok hodas Barbesom na ceduljicama ti sitni prevaranti prodaju usluge kojekakvih šamana, telefone na stolicima, sibicare,dzeparose, poprilican broj i narkica vidis u dokolici od Pigale cetvrti i Mulen Ruža pa sve do Barbesa, dosta seks sopova,nocnih klubova, po koju prostitutku srkivenu u coskovima, sav taj neki razuzdani život u tome dijelu Pariza koji nije slučajan, ipak ova mjesta imaju svoju historiju jer su mnogi boemi umjetnici uvecali svojim prisustvom, pa ne mozes da ih ne posjetis.

Sto se tice BiH, pa i Sarajeva, mozda smo najvise mi sami sebi krivi sto smo upravljanje nasim sredinama prepustili ljudima sa mahalskim mentalitetom, cije vizionarstvo ne prelazi dalje od njihovog nosa. Sarajevo je poslje rata imalo bolji i kvalitetniju ponudu dogadjaja nego danas. Kad se sjetim future, planet Sarajeva, Dj Boba, U2, Manu Chaoa, Jamiroquaia, Kosheena, Sepulture i td., da ne govorim o onoj smjesnoj revijalnoj i humanitarnoj utakmici italijanskih umjetnika i bh. umjetnika na Grbavici, kad Ramacoti i Lilo iz Seven UP daju golove... Mi smo najvise krivi sto nismo iskoristili paznju koju smo imali u medijima nakon rata, da ovo podignemo ovu sredinu na drugi nivo jer grad nam stvarno ima historiju, fino krenusmo i padosmo kurcu za usi. Ima u Sarajevu jos zanimljivih desavanja, na jazz festival znaju zalutati dobra imena, na Mess takodjer, Sarajevska zima ko Sarajevska zima, Bascarsijske noci, svi ti neki festivali gradski nekad su znali puno bolja imena ugostiti nego sada, naravno jedino SFF godinama odrzava svoj nivo.

Unazad 10 godina u Strosi je bilo nezamislivo da cjepaju narodnjaci, sada cjepaju ne oni koji su u toj muzici postavili standard, nego cirilica koje se i cirilica stidi. Hodas carsijom, a u Piratu cijepa uh lele sto se ne ubi. :lol:

Ima tu jos razloga sto je nama lose, svi bi da se jebu a da im ne udje, hoce da malo uloze, a dobiju mnogo. Zato u BiH i tone sve.
Thorgerson

#699 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

DearJohn wrote:

Cega bolan ima vani, je li ovo ima vani:

- 49% drzave radi sve dijametralno suprotno od ostatka drzave (+15ak % hdz-ovih). U sopstvenoj drzavi se ne smijes drzavnicki ponasati. Ne mozes tek tako otici u VIsegrad ili Zvornik, SIroki brijeg i velicati svoju drzavu. Ne mozes sopstveni jezik da ucis, ne daju ti. Vec sam spomenuo prijatelja iz Finske. Jebeni hladni finci su obezbjedili njegovom djetetu da uci bosanski jezik, ako zeli. Kao dodatnu nastavu, organizvoali za njega i za jos bosanaca. Ovdje u sopstvenoj drzavi 150km od Sarajeva djeci ne daju da uce bosanski jezik.

- Obrazovanje generalno zastarjelo i nikakvo. Djeca uce gluposti i bubaju stvari. Ovi po srednjim i fakultetima prakse u zivotu vidjeli nisu. Djeca zavrse ekonomiju fakture, predracuna vidjeli nisu. Ne znaju ba nista, izadju ko telad. Dvije skole pod jednim krovom? Gdje to jos ima? Mozda po Africi, mada mislim da su i dole to iskorjenili. Po vrticima zabranjuju djeda mraza, u drugima pak druga krajnost.

- Infrastruktura nikakva. Od jednog do drugog grada udaljenih 120-130km ti treba po 3h i to moras Kur'an, Bibliju staviti pod sjediste, jer ces naletiti na barem 2-3 samoubice koji preticu itd.

- Zdravstvo. Mislim da ovo ne moram ni elaborirati. Jeste besplatno (djelimicno) ali brate ako se razbolis najebao si posteno. Il ako trebas ganjati neke nalaze, komotno uzmi godisnji odmor. Plus planiraj da pljunes lovu i privatnim labarotorijama, jer ovi gore pola reagensa - nemaju.

- Briga o trudnicama, djeci inace. NIkakva. Zene koje radjaju tretiraju ko krave (ako ne podmazes). Djeca se rode dobiju paketic pelena. Da bi izganjao nekakvu doplatu za dijete ne smijes imati nista, dakle moras biti puki siromah da bi ti dijete dobilo doplatak 50ak KM (to su dva paketa pelena).

- Nepostivanje zakona. Evo je tek posebna stavka. Niko ziv zakone ne postuje. Pocevsi od same policije. Politicara. Pa do poslodavaca. Sasvim je normalno da se plate isplacuju minimalac na racun + keš u ruke. I to svi znaju. Ali svi se prave blesavi.

- Nebriga za penzionere. Od jarana mi stari ima 42 godine radnog staza ne moze u penziju. Nije mu uvezan radni staz. Je li postoji ijedan covjek na zapadu koji je rintao 40 godina da ne moze u penziju. Postoji mozda takva situacija, ali samo ako je covjek umro. Kod nas je to normalno. I sta da ja onda ocekujem, da cu ja imati neku penziju kad ostarim?

Da ne nabrajam dalje. Ove stvari sigurno nemaju na zapadu, znam jer sam vidio i uvjerio se. Ko god napise suprotno, jednostavno laze.
Thorgerson

#700 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

kiligonzales wrote:
Ima tu jos razloga sto je nama lose, svi bi da se jebu a da im ne udje, hoce da malo uloze, a dobiju mnogo. Zato u BiH i tone sve.
Lose nam je jer smo zakasnili sa tranzicijom + rat nas je dodatno unazadio.

Ovo sto mi sada radimo, zapad je uradio prije 30-40 godina.

Imas detaljno uradjenu analizu gdje se tacno procjenjuje da ce Sarajevo ja mislim 2030 godine biti na nivou sadasnje Ljubljane. Dakle, plate, kvalitet zivota itd. Ali na nivou danasnje Ljubljane. A gdje ce Ljubljana tada 2030 godine biti to samo bog zna. Ali ja ne zelim cekati jos 15 godina.

Jednostavno, mi cemo uvijek zaostajati. Jedino da nam se desi neki boom, da se opametimo svi i da postanemo neki novi tigar. Mislim sve je moguce.
Post Reply