Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post Reply
sheilak

#676 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sheilak »

@opetja33

pa ako moje misljenje i moji postovi nemaju tezinu, cemu onda tolika nervoza i sizofreni trud da mi nesto objasnis? :D

jer si se dosta uznervozio. :D sve religije trebaju biti zabranjene i bit ce ili marginalizirane u tolikoj mjeri da izgube znacaj.

a bunis se dosta, ja nisam ateista. no ne stujem Boga po kultovima i hramovima niti mrzim, ubijam i zabranjujem u Bozije ime. niti se busam arogantno u prsa zbog pripadnosti nekoj religiji ili necemu. niti slijepo pratim neke vodje. to samo sektasi rade. :D
Challenger__

#677 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Challenger__ »

Fudo387 wrote:Sta si napisao?
Svašta nešto. Mrzi me sad.
Fudo387

#678 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Fudo387 »

Challenger__ wrote:
Fudo387 wrote:Sta si napisao?
Svašta nešto. Mrzi me sad.
Ejs, sad te mrzi, a ne mrzi te o nekim Idlibima i ostalim qrcima?
Al’ si principijelan.
Towelie

#679 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Towelie »

sheilak wrote:@opetja33

pa ako moje misljenje i moji postovi nemaju tezinu, cemu onda tolika nervoza i sizofreni trud da mi nesto objasnis? :D

jer si se dosta uznervozio. :D sve religije trebaju biti zabranjene i bit ce ili marginalizirane u tolikoj mjeri da izgube znacaj.

a bunis se dosta, ja nisam ateista. no ne stujem Boga po kultovima i hramovima niti mrzim, ubijam i zabranjujem u Bozije ime. niti se busam arogantno u prsa zbog pripadnosti nekoj religiji ili necemu. niti slijepo pratim neke vodje. to samo sektasi rade. :D
I kako ovaj stav uklapas sa modernim demokratskim vrednostima u koje se kunes, a koje propagiraju slobodu veroispovesti? Jedno od osnovnih ljudskih prava je imanje i praktikovanje religije, ma sta ti mislila o religiji.

Ja prvi mislim da ce relgije vremenom otici na margine drustva gde i trebaju biti, ali ni lud ih ne bih zabranjivao tek tako.
Kejn

#680 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Kejn »

amko761 wrote:
Kejn wrote:Šta na ovo kaže Islamska Kraljevina Bosna?

Đe su protesti pred Američkom ambasadom?
Ja to isto pitah ali nikakvog odgovora :?

Samo virtuelna podrška po forumima po internetima i tastature na gotovs. Kakvo iznenađenje :)
Iskreno po ovoj priči o invaziji Arapa, Turaka, Sandžaklija i Šiptara ja sam očekivao proteste ko one u Bejrutu.
sheilak

#681 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sheilak »

Towelie wrote:

I kako ovaj stav uklapas sa modernim demokratskim vrednostima u koje se kunes, a koje propagiraju slobodu veroispovesti? Jedno od osnovnih ljudskih prava je imanje i praktikovanje religije, ma sta ti mislila o religiji.

Ja prvi mislim da ce relgije vremenom otici na margine drustva gde i trebaju biti, ali ni lud ih ne bih zabranjivao tek tako.
mislim da je sloboda vjeroispovijesti u velikoj mjeri zloupotrebljena i u ovolikoj mjeri se kosi sa sekularnim drustvima. kada se vjera pocinje mijesati u donosenje zakona i siri svoj utjecaj na drzavne odluke, hinjski posredno ili direktno nasilno, primjerice, kada donose vise stete nego koristi, a to rade vec stoljecima, kada nastoji kontrolirati ljudske zivote, zenske maternice, etc. onda je to slucaj.
no naravno to je proces reprogramiranja ispranih mozgova i to ke proces koji traje. u ovom trenu, kada su uzele i previse maha i kada je zaista ogroman broj ljudi zavedeno i ostrasceno, bilo kakav pokusaj barem jace marginalizacije je nemoguc. no taj dan ce doci, ljudi ce shvatiti da se radi o kultovima, pa ce i biti zabranjene. kao i ostali.
Last edited by sheilak on 11/12/2017 16:37, edited 1 time in total.
Opetja033

#682 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Opetja033 »

Miran k'o spricer vjeruj mi. Bog mi je svjedok da ti odgovaram sa osmijehom na licu. :) Na kraju krajeva, ja sam taj koji je zelio zavrsiti diskusiju ali je tebe ocito nesto jako pogodilo pa nemas namjeru.

Odgovaram ti jer si smijesna. I opet ovo boldirano. Ko ce ih zabraniti? Ti? Komunisticka partija? Kada budes u stanju da razgranicis i na jednu stranu ostavis svoje snove i puste zelje a na drugoj razgovaras o stvarnosti - bices relevantan sagovornik.
Ovako ispadas osoba koja zivi u nekom svom imaginarnom svijetu i kojoj su glavni argumenti njene licne zelje i fantazije a ne cinjenice. Mogu ja da razumijem zasto si stvorila svoj imaginarni svijet jer zelis da bjezis iz ovoga, ali postajes smijesna kada o tom svijetu pricas kao o nekoj nepobitnoj cinjenici. :)
jeza u ledja

#683 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by jeza u ledja »

Opetja033 wrote: Za razliku od @salika za kojeg Iran i Hizb nikada nista lose ne mogu uraditi ( :mrgreen: ) svjedok sam da si kritikovao i Putina i Assada. Vise puta.
Ako ga je kritikovao samo zato sto je previse fin ili blag to nije nikakva kritika, vec suprotno. Ako ga je kritikovao sto ne radi dovoljno da zaustavi zlocine Assada to je vec kao nesto, ali i to je bezvezna kritika.
Kad se Ameri optuzuju za isto, onda je to nuzno dio belosvetske zavere, ciljan plan itd.
Fudo387

#684 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:
Opetja033 wrote: Za razliku od @salika za kojeg Iran i Hizb nikada nista lose ne mogu uraditi ( :mrgreen: ) svjedok sam da si kritikovao i Putina i Assada. Vise puta.
Ako ga je kritikovao samo zato sto je previse fin ili blag to nije nikakva kritika, vec suprotno. Ako ga je kritikovao sto ne radi dovoljno da zaustavi zlocine Assada to je vec kao nesto, ali i to je bezvezna kritika.
Kad se Ameri optuzuju za isto, onda je to nuzno dio belosvetske zavere, ciljan plan itd.
Isto Srbi Slobu, ne zbog onog sto je radio vec sto nije bio dovoljno ucinkovit' u zlu.
sheilak

#685 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sheilak »

Opetja033 wrote:

Miran k'o spricer vjeruj mi. Bog mi je svjedok da ti odgovaram sa osmijehom na licu. :) Na kraju krajeva, ja sam taj koji je zelio zavrsiti diskusiju ali je tebe ocito nesto jako pogodilo pa nemas namjeru.

Odgovaram ti jer si smijesna. I opet ovo boldirano. Ko ce ih zabraniti? Ti? Komunisticka partija? Kada budes u stanju da razgranicis i na jednu stranu ostavis svoje snove i puste zelje a na drugoj razgovaras o stvarnosti - bices relevantan sagovornik.
Ovako ispadas osoba koja zivi u nekom svom imaginarnom svijetu i kojoj su glavni argumenti njene licne zelje i fantazije a ne cinjenice. Mogu ja da razumijem zasto si stvorila svoj imaginarni svijet jer zelis da bjezis iz ovoga, ali postajes smijesna kada o tom svijetu pricas kao o nekoj nepobitnoj cinjenici. :)
A znam tu smirenost tzv ljudi od vjere-jel to onaj sizofreni, prerazdragani smijeh recimo hafiza Bugarija kojim nastoji prije svega sebe ubijediti u tacnost svojih rijeci? :D
Gle, vrlo je upitna stvar ko od nas zivi u imaginarnom svijetu. No zelim ti da se osvijestis. Razumijem da ti je tesko napustiti okrilje religije i stupiti u stvarni svijet gdje te nista ne stiti i gdje si ti samo ti, a ne musliman ili pripadnik neke vjere. Shvatam da je ljudima bez supstance, bez stvarnog zivota potrebna identifikacija sa necim vecim od sebe. I ne znam zasto se toliko bojite komunisticke partije? :D i ko nju uopce spominje. A kada se radi o komunizmu, zar vam isus, koji je i vas poslanik, nije propagirao nesto slicno?
Opetja033

#686 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Opetja033 »

jeza u ledja wrote:
Ja se sjecam da je Putina kritikovao i zbog mogucnosti ( u tom trenutku) da Assada pusti niz vodu, ali i zbog ravnjanja civila u Siriji. Isto tako Assada je vise puta kritikovao zbog zlocina nad civilima.
Imamo dijametralno suprotne stavove oko vecine stvari kada je politika u pitanju ali mogu fakat potvrditi ovo gore sto sam naveo.

Za ovo drugo se slazem. I neki dan sam rekao: @Chelli nije glup, naprotiv - izrazito je pametan i nacitan. Za mene je njegov najveci problem sto na stvari gleda crno-bijelo.
Challenger__

#687 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Challenger__ »

Joj AntiChe, hvala ti na lijepim riječima ali nemoj da me vole i hvale ova dvojica, odmah ću posumnjati u sebe. Odoh sada lakapo, valja odnijeti bure puno kiselog kupusa u podrum.

:lol:

Čitamo se.
Fudo387

#688 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Fudo387 »

Challenger__ wrote:Joj AntiChe, hvala ti na lijepim riječima ali nemoj da me vole i hvale ova dvojica, odmah ću posumnjati u sebe.
Ne sekiraj se, za jeza ne znam, a sto se mene tice to neces docekati.
Idi kiseli kupus.
jeza u ledja

#689 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by jeza u ledja »

Opetja033 wrote:
jeza u ledja wrote:
Ja se sjecam da je Putina kritikovao i zbog mogucnosti ( u tom trenutku) da Assada pusti niz vodu, ali i zbog ravnjanja civila u Siriji. Isto tako Assada je vise puta kritikovao zbog zlocina nad civilima.
Imamo dijametralno suprotne stavove oko vecine stvari kada je politika u pitanju ali mogu fakat potvrditi ovo gore sto sam naveo.

Za ovo drugo se slazem. I neki dan sam rekao: @Chelli nije glup, naprotiv - izrazito je pametan i nacitan. Za mene je njegov najveci problem sto na stvari gleda crno-bijelo.
Ne vjerujem dok ne vidim, a pocinjem da sumnjam i u tvoj rezon zbog ovog zadnjeg pasusa. :D
Nacitao se Wikipedie. :lol:
sarajevoxxxx

#690 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sarajevoxxxx »

Kejn wrote:
amko761 wrote:
Kejn wrote:Šta na ovo kaže Islamska Kraljevina Bosna?

Đe su protesti pred Američkom ambasadom?
Ja to isto pitah ali nikakvog odgovora :?

Samo virtuelna podrška po forumima po internetima i tastature na gotovs. Kakvo iznenađenje :)
Iskreno po ovoj priči o invaziji Arapa, Turaka, Sandžaklija i Šiptara ja sam očekivao proteste ko one u Bejrutu.
Ne samo u Bosni već i u ostatku svijeta pa i u samoj Palestini. Nema tu protesta, nema ni "i" od intifade.

Palestinci su i te kako učestvovali u masakrima nad sirijskim civilima i tako pokazali da se mnogi od njih ne razlikuju ili su gori od izraelskih vojnika. Hamas i druge palestinske organizacije podržali Iran i Hezbollah u pokolju nad civilima Haleba, Damaska i drugih sirijskih gradova.

Nema više one podrške kao nekada, Hezbollah je tek jedna jadna zločinačka organizacija čijim liderima će se ako Bog da suditi.
Kejn

#691 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Kejn »

sarajevoxxxx wrote:
Ne samo u Bosni već i u ostatku svijeta pa i u samoj Palestini. Nema tu protesta, nema ni "i" od intifade.

Palestinci su i te kako učestvovali u masakrima nad sirijskim civilima i tako pokazali da se mnogi od njih ne razlikuju ili su gori od izraelskih vojnika. Hamas i druge palestinske organizacije podržali Iran i Hezbollah u pokolju nad civilima Haleba, Damaska i drugih sirijskih gradova.

Nema više one podrške kao nekada, Hezbollah je tek jedna jadna zločinačka organizacija čijim liderima će se ako Bog da suditi.
I oni naši u Saudiji su usrali motku tajno se sastajući sa Džered Kušnerom. Nemoj tako, da nema luđačkog sunijskog podaništva Egipta, Jordana i Saudije prema Americima i Cionistima, Izraelci ne bi mogli prismrditi Jerusalimu.
salik79

#692 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by salik79 »

Kejn wrote:
sarajevoxxxx wrote:

I oni naši u Saudiji su usrali motku tajno se sastajući sa Džered Kušnerom. Nemoj tako, da nema luđačkog sunijskog podaništva Egipta, Jordana i Saudije prema Americima i Cionistima, Izraelci ne bi mogli prismrditi Jerusalimu.
Nemoj tako, nije valjda "imam" casnog Harema dzaba dovio za Trumpa (od 3:30)?!! :oops:

Image
Image
Image

Sve je to po "sunetu", pitaj njih :D
Image
sumirprimus

#693 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sumirprimus »

Sreca pa arapi vole i cijene svoju bracu palestince gradjane drugog reda u domiclinim drzavama .
A isli bi jerusalem oslobadjat
Lincoln-Burrows

#694 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Lincoln-Burrows »

sumirprimus wrote:Sreca pa arapi vole i cijene svoju bracu palestince gradjane drugog reda u domiclinim drzavama .
A isli bi jerusalem oslobadjat
Nije njima do Palestine i Palestinaca oni bi Jerusalem za sebe, ako može kao dio KSA.
GandalfSivi

#695 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by GandalfSivi »

salik79 wrote: Image
Meni ovo pravo smijesno, sada Kushner jevrej, pa eto to utice na americku vanjsku politiku prema Izraelu. Kushner je toliki jevrej da je ozenio Ivanku, sto hoce da kaze da mu djeca nece moci biti jevreji, dok americkom vanjskom politikom prema Izraelu upravlja vec decenijama AIPAC, daleko prije Trump-a, a i dugo ce poslije istog (btw, zanimljivost je da im na proslogodisnjem samitu od svih predsjednickih kandidata jedino nije dosao Bernie, koji jeste jevrej). Dosta politickih sponzora u Americi se upravljaju savjetima AIPAC-a, a isto tako im drze i glasove u Floridi, jako znacajnoj drzavi.

Kushner je sasvim slucajno tu, a Saudijci k'o Saudijci, prodali bi mater za dolare i utjecaj na BI...
Kejn

#696 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Kejn »

salik79 wrote:
Nemoj tako, nije valjda "imam" casnog Harema dzaba dovio za Trumpa (od 3:30)?!! :oops:

Salik, agresivno djelovanje Irana je nešto što je prouzrokovalo Sunitski svijet da potraži saveznike, nažalost na krivom mjestu. Uticaj Irana raste u Sirji, Jemenu, Iraku i normalno je da će se ljudi osjetit ugroženo. Ni nama u Bosni ovdje nije prijatno kada gledamo na to, bez obzira na naše simpatije zbog podrške u ratu, naročito kada vidimo kako se ljepo ližu sa Rusima, a znamo kome su Rusi ovdje prijatelji.
salik79

#697 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by salik79 »

GandalfSivi wrote:
salik79 wrote: Image
Meni ovo pravo smijesno, sada Kushner jevrej, pa eto to utice na americku vanjsku politiku prema Izraelu. Kushner je toliki jevrej da je ozenio Ivanku, sto hoce da kaze da mu djeca nece moci biti jevreji, dok americkom vanjskom politikom prema Izraelu upravlja vec decenijama AIPAC, daleko prije Trump-a, a i dugo ce poslije istog (btw, zanimljivost je da im na proslogodisnjem samitu od svih predsjednickih kandidata jedino nije dosao Bernie, koji jeste jevrej). Dosta politickih sponzora u Americi se upravljaju savjetima AIPAC-a, a isto tako im drze i glasove u Floridi, jako znacajnoj drzavi.

Kushner je sasvim slucajno tu, a Saudijci k'o Saudijci, prodali bi mater za dolare i utjecaj na BI...
Ogromna je razlika izmedju jevreja i cionista. Cionisti nisu samo Jevreji. Kushner je cionista.
sarajevoxxxx

#698 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by sarajevoxxxx »

Kejn wrote:
salik79 wrote:

Salik, agresivno djelovanje Irana je nešto što je prouzrokovalo Sunitski svijet da potraži saveznike, nažalost na krivom mjestu. Uticaj Irana raste u Sirji, Jemenu, Iraku i normalno je da će se ljudi osjetit ugroženo. Ni nama u Bosni ovdje nije prijatno kada gledamo na to, bez obzira na naše simpatije zbog podrške u ratu, naročito kada vidimo kako se ljepo ližu sa Rusima, a znamo kome su Rusi ovdje prijatelji.
Ma kakav crni iranski uticaj, sve su to kule od karata. Šiitske milicije preko noći postaju teroističke oganizacije, naravno dok završe posao za ove "naše" ili države gdje nema iranskog uticaja.U Sirij i Iraku kada govorimo mislimo prije svega na diktaturu, ratne zločine, ubijanje djece, kršenje ljudskih prava, etničko čišćenje itd. Kakav iranski uticaj. U Siriji nikada nije bio problem sektaštvo, jeste dikatura.
Sanjarko

#699 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by Sanjarko »

Opetja033 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Kisindzer jer rekao Izrael ende do 2025. Po demografiji ne kontam kako misle u Izraelu da rade ovo kada ce biti isti broj i jevreja i Palestinaca, a svi skupa okruzeni sa skoro milijardu Arapa i semitskih naroda.
Kissinger i pokojni Brzezinski su bili mišljenja da je strateski dugorocni interes SAD-a savez sa arapsko-muslimanskim svijetom i da zbog te cinjenice SAD treba preispitati saveznistvo sa Izraelom.
Ma strateski dugorocni interes je jevreji i muslimani zajedno ali od ekstremista sa obje strane nema od toga nista. Pa i jedni i drugi su zajedno stoljecima zivjeli, tu i tamo radi smjene vlasti ponekad se negdje vlast lose odnosila prema jevrejima, ali vecinu vremena su zivjeli u solidnim odnosima. Ali se guraju ekstremisti od strane raznih interesnih grupa vec stoljecima mozda i pravi se korupcija od tih ekstremista kako vidim medzu muslimanima najvise, i sa drugima su solidne odnose imali muslimani s obzirom na vrijeme tadasnje pogotovo kada je procvat krenuo tehnoloski tamo od 20 stoljeca do propasti SSSR-a dok se USA, Zapad i SSSR nisu poceli da se mijesaju u drzave sa vecinskim muslimanskim populacijama radi sukoba svoga u Hladnom Ratu. Bilo je dosta sukoba muslimani i nemuslimani ali to su bili politicki vecinom sukobi za vlast, kontrolu itd. Sukobi imperija, kraljevina i slicno. Ali sada sve vise izgleda guraju ono Sukob Civilizacija kao u doba Krstaskih Ratova.

Mozda je ispalo ovdje kako ja jevreje napadam a branim muslimane ali ekstremiste napadam ko god da su oni i ko god mislio da su oni njihovi.
salik79

#700 Re: Jerusalem: nova lokacija za ambasadu SAD?

Post by salik79 »

Kejn wrote:
salik79 wrote:

Kakvo agresivno djelovanje Irana?! To sto zeli pomoci svim ugnjetavanim i napadnutim muslimanima, mozda?!

Daleko vece zlo su cionisti/Ameri/Englezi napravili u arapskom i muslimanskom svijetu od Rusa, pa sta cemo sada?! Nisu Rusi stvorili Izrael, nisu Rusi rusili i postavljali tagute sirom BI. Nisu Rusi predali Kuds cionistima. Napokon, nisu Rusi ni kod nas uvodili embargo na naoruzanje, niti su stvarali "zasticene zone", niti su nasu armiju razoruzavali, niti su u Srebrenici zatrpavali nase rovove i transeje, sprjecavajuci kopanje novih, niti su Rusi bili zaduzeni za sigurnosnu zonu Srebrenica, niti su Rusi koga sprjecavali da zaustave ofanzivu na Srebrenicu, niti su Rusi nakon ulaska cetnika pucali u zrak i tjerali narod koji je zastitu trazio u "Dutch Batu", niti su kasnije, dok je vrsen genocid, ispijali rakije i dernecili zajedno sa cetnicima, cestitajuci Mladicu na "vojnickoj pobjedi"...

Dakle, u tom vaktu, niko nije Ruse uzbijao nizasta, tako da su nam oni najmanje krivi za golgotu. Usput, Rusi su nas medju prvima priznali, dok nas je Izrael priznao krajem '97, a poznato je i odbijanje izraelskog Vrhovnog suda da se na uvid da dokumentacija o izraelskom ucescu u genocidu i zlocinima u BiH. A, Izrael je ciji ono partner i cedo?
Post Reply