Tito_i_Partija wrote:I dalje mislim da je pogrijesio sto nije pozv'o Zukanovica. Odbrana nam je bila tanka k'o flis papir, osim Spahe nikog u koga se uzdat' mozes (a protiv Nigerije se ispostavilo da se ni u Spahu nije moglo uzdat'

). Zuka je tada je igr'o sasvim solidno i mislim da bi odbrana bolje sa njim izgledala nego bez njega.
Muhamed Đakmić wrote:Ima smisla to što kažeš Cypruse, ali javnost sasvim opravdano ima svoje razloge da kritikuje rad svakog selektora. Kod nas je trebalo 2-3 decenije trubiti o tome da 4-4-2 nije više napadački nastrojena formacija od 4-5-1 samo zato što ima dva centralna napadača, a sa 4-4-2 u nekim svojim kvazivarijantama su nas gušili i Baždarević i Sušić, čak i onda kad smo imali perfektan kadar za 4-5-1 i kad se to pokazalo idealno formacijom, kao pred one mečeve Svjetskog prvenstva i u onoj prvoj utakmici sa Argentinom, koju možda ne bismo izgubili da nije bilo Messijeve genijalnosti.
I pazi, ja se ne slažem da je selektor samom činjenicom da je iz fudbala sposoban uvijek bolje odluke donijeti nego što generalno javnost zaključi. Pa Sušić je ispao totalno govedo protiv Nigerije, jednostavno je svojom formacijom nacrtao ljudima mjesto gdje ga trebaju napasti i podebljao to crvenom olovkom, oni to iskoristili i obezbijedili plasman dalje. Ono ne bi uradio nijedan trener iz Prve lige Federacije BiH, da ne idem dalje, ono se naprosto ne radi, nebitno je li u pitanju taktička bravura ili sitni interes da se gurne Tino Sven Sušić.
U kontekstu takve odluke ja gledam i ove bravure Martineza sa Radjom, Loewa sa Saneom ili Deschampsa sa Rabiotom. Moguće je da se ne uklapaju u taktičke zamisli, ali prije da se radi o nekom internom animozitetu, kao što su njemački mediji lijepo iskopali o Saneu i operaciji nosa prošle godine u toku Kupa konfederacija, ili belgijski o Radjinom pušenju. Rabiot je poznat kao kontroverzan u Francuskoj, frajer ima mišljenje i reći će bilo kome ako se ne slaže sa njim.
I generalno, ocjena svih tih poteza će na kraju doći kroz konačan plasman na prvenstvu. Osvoji li Njemačka prvenstvo, Loew će biti genije, a Sane zvijezda koju je selektor postavio gdje joj je mjesto. Ispadnu li u četvrtfinalu, Sane će biti žrtva kretena Loewa koji upropaštava talentovanu generaciju, čak i ako igranje Sanea ne bi imalo prevelike veze sa konačnim plasmanom.
Isto je primjenjivo i na ovu dvojicu. Ja smatram da su sva trojica itekako trebala biti u sastavima i da su razlozi nepozivanja nefudbalski.
Odgovor za obojicu... Pazite, dobrim dijelom se slažem... I ja smatram da je Zukanović imao mjesta u timu za Brazil, a da se recimo Tino i Hadžić tamo nisu trebali nać... S tim što mislim da je Zukanović najvećim dijelom sam sebi zatvorio vrata onim bespotrebnim laprdanjem... Međutim, moja poenta ide ka tome da se iz toga pretjerana histerija napravila, na koju se onda dodavalo i šta jest, i šta nije... I to je dovelo do dramatičnog narušavanja atmosfere oko reprezentacije, što je ostavilo dugoročne posljedice (iz tog mentalnog stanja se evo do danas nismo skroz iščupali)... Naravno da dio odgovornosti snosi tadašnji selektor, ali je svoju ulogu u tome odigrala i javnost...
Dalje, da se razumijem - slažem se i za tim da javnost treba kritikovati i iznositi različita mišljenja... Javnost tome i služi, a fudbal i jeste tako interesantan zato što se ima svašta komentarisati, između ostalog i na temu "zašto ovaj, a ne onaj" ili "zašto ovako, a ne onako"... Dakle, ne mislim da sa tim treba prestat... Samo mislim da ipak treba imat u vidu da selektori uglavnom imaju razloge zašto povlače takve poteze... Naravno, nisu svi potezi ispravni, tj. ne donesu rezultat, ali se nerijetko ispostavi i suprotno - da eksperiment uspije... Zbog toga se naročito slažem sa boldiranim dijelom... Dakle - rezultat je (skoro pa jedino) mjerilo...
Ono što meni najviše smeta jeste da od svakog našeg selektora (isto vjerovatno čeka i Robija) napravimo najvećim glupanom na planeti, i onda izvučemo tako nekih njegovih poteza koji kobajagi to dokazuju... Međutim, gubimo iz vida da skoro svi treneri također imaju poteza koji se prosječnom navijaču čine kao glupi i nelogični... Nisu Pape, Meša, Ćiro i Baka jedini na dunjaluku takvi... Takvi su skoro svi... Samo neki nekada ubodu u centar sa eksperimentom pa ispadnu taktički geniji, a drugima ne prođe kako su zamislili, pa ih popljuju...
Poenta - neka kritike (fudbal ne bi bio fudbal bez toga), al de da smanjimo histeriju i preuveličavanje...