21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Point.

#676 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Point. »

cyprus wrote:
@Point, ma nije jedini, još neki su tu na listi zbog toga što su povrijeđeni... Ovo sam više sklepo onako na brzinu, nisam baš provjeravao svima zdravstvene kartone :-D Inače, švedska selekcija mi je jedna od rijetkih na čiji sastav nemam većih zamjerki... To je otprilike to sa čim raspolažu... Zlatan bi ovdje stvarno bio višak... Ne zato što mislim da su ovi bolji od njega, nego što bi se sa njegovim dolaskom srušilo sve što su gradili od njegovog odlaska...
Ovdje u Svedskoj se vodila rasprava o eventualnom povratku Zlatana, koji je i sam davao neke cudne izjave, medjutim rijec grupna dinamika je bila glavna. Zlatan je prejak za ovaj tim, unistio bi sto kazes sve sto su gradili. Kad gledas gdje im igraci igraju reko bi covjek karina od ekipe, jedan u Arabiji, drugi presjedio sezonu u Touluseu, treci napadac je morao u Alaves da dobije kakvu takvu minutazu. Al iz nekih razloga u grupi od 23 igraca slicnih kvaliteta funkcionisu dobro.

Moje licno misljenje je Zlatan bio zagrijan da se vrati, ali ga selektor nije htjeo, plus neki igraci. Ima tu i ljubomore, vjeruj.
Muhamed Đakmić

#677 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Muhamed Đakmić »

Ima smisla to što kažeš Cypruse, ali javnost sasvim opravdano ima svoje razloge da kritikuje rad svakog selektora. Kod nas je trebalo 2-3 decenije trubiti o tome da 4-4-2 nije više napadački nastrojena formacija od 4-5-1 samo zato što ima dva centralna napadača, a sa 4-4-2 u nekim svojim kvazivarijantama su nas gušili i Baždarević i Sušić, čak i onda kad smo imali perfektan kadar za 4-5-1 i kad se to pokazalo idealno formacijom, kao pred one mečeve Svjetskog prvenstva i u onoj prvoj utakmici sa Argentinom, koju možda ne bismo izgubili da nije bilo Messijeve genijalnosti.

I pazi, ja se ne slažem da je selektor samom činjenicom da je iz fudbala sposoban uvijek bolje odluke donijeti nego što generalno javnost zaključi. Pa Sušić je ispao totalno govedo protiv Nigerije, jednostavno je svojom formacijom nacrtao ljudima mjesto gdje ga trebaju napasti i podebljao to crvenom olovkom, oni to iskoristili i obezbijedili plasman dalje. Ono ne bi uradio nijedan trener iz Prve lige Federacije BiH, da ne idem dalje, ono se naprosto ne radi, nebitno je li u pitanju taktička bravura ili sitni interes da se gurne Tino Sven Sušić.

U kontekstu takve odluke ja gledam i ove bravure Martineza sa Radjom, Loewa sa Saneom ili Deschampsa sa Rabiotom. Moguće je da se ne uklapaju u taktičke zamisli, ali prije da se radi o nekom internom animozitetu, kao što su njemački mediji lijepo iskopali o Saneu i operaciji nosa prošle godine u toku Kupa konfederacija, ili belgijski o Radjinom pušenju. Rabiot je poznat kao kontroverzan u Francuskoj, frajer ima mišljenje i reći će bilo kome ako se ne slaže sa njim.

I generalno, ocjena svih tih poteza će na kraju doći kroz konačan plasman na prvenstvu. Osvoji li Njemačka prvenstvo, Loew će biti genije, a Sane zvijezda koju je selektor postavio gdje joj je mjesto. Ispadnu li u četvrtfinalu, Sane će biti žrtva kretena Loewa koji upropaštava talentovanu generaciju, čak i ako igranje Sanea ne bi imalo prevelike veze sa konačnim plasmanom.

Isto je primjenjivo i na ovu dvojicu. Ja smatram da su sva trojica itekako trebala biti u sastavima i da su razlozi nepozivanja nefudbalski.
Cule10

#678 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Cule10 »

Kad izlazi FIFA World Cup fantasy???
brazzo19

#679 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by brazzo19 »

Ima li ko od raje da skuplja vodice, sveske specijalne novine i brojeve povodom SP u Rusiji, ja od 1998 imam gotovo sve novine koje su izlazile za svjetska i europska prvenstva, koliko sam do sada upratio samo je izasao specijalni list od Sportskih novosti na 100 strana i kosta 4km ali je tako brzo rasprodat da ne mogu nigdje da nadjem vise nijedan primjerak inace je bio samo na trafikama inovine .... sto se tice ostalih vidim oslovodjenje je najavilo uz novine u srijedu besplatan prilog na 80 stranica, dok sto se tice avaza nema jos nista a i oni obicno izbace neke specijalne novine povodom prvenstva i kostaju 2-3km ali nema jos nista vidim niti najavljuju, ima li jos iko da stampa specijalne novine povodom prvenstva i gdje bi se eventulano mogle kupiti ?
brazzo19

#680 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by brazzo19 »

Evo ove su do sada izasle ne mogu nigdje da ih nadjem, doslo je samo par brojeva na pojedine trafike inovine u gradu i sve su rasprodate u rekordnom roku .... ne znam vise gdje bi mogao da ih potrazim

Image
cyprus

#681 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by cyprus »

Tito_i_Partija wrote:I dalje mislim da je pogrijesio sto nije pozv'o Zukanovica. Odbrana nam je bila tanka k'o flis papir, osim Spahe nikog u koga se uzdat' mozes (a protiv Nigerije se ispostavilo da se ni u Spahu nije moglo uzdat' :D ). Zuka je tada je igr'o sasvim solidno i mislim da bi odbrana bolje sa njim izgledala nego bez njega.
Muhamed Đakmić wrote:Ima smisla to što kažeš Cypruse, ali javnost sasvim opravdano ima svoje razloge da kritikuje rad svakog selektora. Kod nas je trebalo 2-3 decenije trubiti o tome da 4-4-2 nije više napadački nastrojena formacija od 4-5-1 samo zato što ima dva centralna napadača, a sa 4-4-2 u nekim svojim kvazivarijantama su nas gušili i Baždarević i Sušić, čak i onda kad smo imali perfektan kadar za 4-5-1 i kad se to pokazalo idealno formacijom, kao pred one mečeve Svjetskog prvenstva i u onoj prvoj utakmici sa Argentinom, koju možda ne bismo izgubili da nije bilo Messijeve genijalnosti.

I pazi, ja se ne slažem da je selektor samom činjenicom da je iz fudbala sposoban uvijek bolje odluke donijeti nego što generalno javnost zaključi. Pa Sušić je ispao totalno govedo protiv Nigerije, jednostavno je svojom formacijom nacrtao ljudima mjesto gdje ga trebaju napasti i podebljao to crvenom olovkom, oni to iskoristili i obezbijedili plasman dalje. Ono ne bi uradio nijedan trener iz Prve lige Federacije BiH, da ne idem dalje, ono se naprosto ne radi, nebitno je li u pitanju taktička bravura ili sitni interes da se gurne Tino Sven Sušić.

U kontekstu takve odluke ja gledam i ove bravure Martineza sa Radjom, Loewa sa Saneom ili Deschampsa sa Rabiotom. Moguće je da se ne uklapaju u taktičke zamisli, ali prije da se radi o nekom internom animozitetu, kao što su njemački mediji lijepo iskopali o Saneu i operaciji nosa prošle godine u toku Kupa konfederacija, ili belgijski o Radjinom pušenju. Rabiot je poznat kao kontroverzan u Francuskoj, frajer ima mišljenje i reći će bilo kome ako se ne slaže sa njim.

I generalno, ocjena svih tih poteza će na kraju doći kroz konačan plasman na prvenstvu. Osvoji li Njemačka prvenstvo, Loew će biti genije, a Sane zvijezda koju je selektor postavio gdje joj je mjesto. Ispadnu li u četvrtfinalu, Sane će biti žrtva kretena Loewa koji upropaštava talentovanu generaciju, čak i ako igranje Sanea ne bi imalo prevelike veze sa konačnim plasmanom.

Isto je primjenjivo i na ovu dvojicu. Ja smatram da su sva trojica itekako trebala biti u sastavima i da su razlozi nepozivanja nefudbalski.
Odgovor za obojicu... Pazite, dobrim dijelom se slažem... I ja smatram da je Zukanović imao mjesta u timu za Brazil, a da se recimo Tino i Hadžić tamo nisu trebali nać... S tim što mislim da je Zukanović najvećim dijelom sam sebi zatvorio vrata onim bespotrebnim laprdanjem... Međutim, moja poenta ide ka tome da se iz toga pretjerana histerija napravila, na koju se onda dodavalo i šta jest, i šta nije... I to je dovelo do dramatičnog narušavanja atmosfere oko reprezentacije, što je ostavilo dugoročne posljedice (iz tog mentalnog stanja se evo do danas nismo skroz iščupali)... Naravno da dio odgovornosti snosi tadašnji selektor, ali je svoju ulogu u tome odigrala i javnost...

Dalje, da se razumijem - slažem se i za tim da javnost treba kritikovati i iznositi različita mišljenja... Javnost tome i služi, a fudbal i jeste tako interesantan zato što se ima svašta komentarisati, između ostalog i na temu "zašto ovaj, a ne onaj" ili "zašto ovako, a ne onako"... Dakle, ne mislim da sa tim treba prestat... Samo mislim da ipak treba imat u vidu da selektori uglavnom imaju razloge zašto povlače takve poteze... Naravno, nisu svi potezi ispravni, tj. ne donesu rezultat, ali se nerijetko ispostavi i suprotno - da eksperiment uspije... Zbog toga se naročito slažem sa boldiranim dijelom... Dakle - rezultat je (skoro pa jedino) mjerilo...

Ono što meni najviše smeta jeste da od svakog našeg selektora (isto vjerovatno čeka i Robija) napravimo najvećim glupanom na planeti, i onda izvučemo tako nekih njegovih poteza koji kobajagi to dokazuju... Međutim, gubimo iz vida da skoro svi treneri također imaju poteza koji se prosječnom navijaču čine kao glupi i nelogični... Nisu Pape, Meša, Ćiro i Baka jedini na dunjaluku takvi... Takvi su skoro svi... Samo neki nekada ubodu u centar sa eksperimentom pa ispadnu taktički geniji, a drugima ne prođe kako su zamislili, pa ih popljuju...

Poenta - neka kritike (fudbal ne bi bio fudbal bez toga), al de da smanjimo histeriju i preuveličavanje...
JThomas

#682 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by JThomas »

samo što lev nije baka, meša ni pape, nego aktuelni pobjednik takmičenja, koje se zove svjetsko prvenstvo. naravno da to a priori ne znači da je u pravu. ali povećava vjerovatnoću da je u pravu...
zomri

#683 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by zomri »

Ko voli predviđanja, na portalu no name (source) najavili su nekoliko video podcasta sa našim sportskim novinarima. Jedan je već izašao. Preporuka :mrgreen:

Odlične previewe prave momci sa Tribina.hr portala na youtube. Analitički dosta potkovano, teško je tako nešto čak i na stranim portalima sa engleskog govornog područja naći.
Kinaski

#684 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Kinaski »

Vrijeme je da Belgija ode daleko
Dino Djurbuzovic

#685 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Dino Djurbuzovic »

Muhamed Đakmić wrote:Ima smisla to što kažeš Cypruse, ali javnost sasvim opravdano ima svoje razloge da kritikuje rad svakog selektora. Kod nas je trebalo 2-3 decenije trubiti o tome da 4-4-2 nije više napadački nastrojena formacija od 4-5-1 samo zato što ima dva centralna napadača, a sa 4-4-2 u nekim svojim kvazivarijantama su nas gušili i Baždarević i Sušić, čak i onda kad smo imali perfektan kadar za 4-5-1 i kad se to pokazalo idealno formacijom, kao pred one mečeve Svjetskog prvenstva i u onoj prvoj utakmici sa Argentinom, koju možda ne bismo izgubili da nije bilo Messijeve genijalnosti.

Jebo ga Rabiot vise, od svih nepozvanih igraca on je najmanji problem, kita od igraca i svakako ne bi dobio ni minute.
Muhamed Đakmić

#686 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Muhamed Đakmić »

Nije ni meni impresivan, prespor je, ali gledaj im veznog reda, ko da ne igraju fudbal nego trče maraton protiv Kenijaca.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#687 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by _BataZiv_0809 »

Nezdrave su ekipe koje imaju pojedinaca koji moraju igrat bez obzira na sve.
Logovan

#688 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Logovan »

Kinaski wrote:Vrijeme je da Belgija ode daleko
Proći će grupnu fazu, izbacit će jednu, dvije reprezentacije i hajmo kući.
Tvrtko II Kotromanić

#689 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Tvrtko II Kotromanić »

brazzo19 wrote:Evo ove su do sada izasle ne mogu nigdje da ih nadjem, doslo je samo par brojeva na pojedine trafike inovine u gradu i sve su rasprodate u rekordnom roku .... ne znam vise gdje bi mogao da ih potrazim

Image
ja sam prije 2 hefte uspio naci, do prije par dana sam ih vidjao jos po trafikama u Starom gradu..

inace, izaci ce u srijedu uz Oslobodjenje dzabni specijal za SP na 80 str :)
Dino Djurbuzovic

#690 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Muhamed Đakmić wrote:Nije ni meni impresivan, prespor je, ali gledaj im veznog reda, ko da ne igraju fudbal nego trče maraton protiv Kenijaca.
Pa svakako ce im se igra svest na grizmana, mbapea i dembelea. U sredini ce Pogba glumit kreativca sa joga bonito potezima, nema tu mjesta za Rabiota ili slicnog... Zato ce im i bit glavni igraci Kante i Nzonzi ili Tolisso, valja pokrit rupe iza ove 4ce
SmokingMan

#691 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by SmokingMan »

Rabiot je meni korisniji od Pogbe,čija igra po običaju varira od raspoloženja.
Nadzorna_ploca

#692 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Nadzorna_ploca »

Eto neka ima mjesta za Nzonzija i Tolissoa.
jeza u ledja

#693 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by jeza u ledja »

Muhamed Đakmić wrote:kao što su njemački mediji lijepo iskopali o Saneu i operaciji nosa prošle godine u toku Kupa konfederacija,
Opet se kopanje i nos povezuju sa Loewom. :lol:
jeza u ledja

#694 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote: Odgovor za obojicu... Pazite, dobrim dijelom se slažem... I ja smatram da je Zukanović imao mjesta u timu za Brazil, a da se recimo Tino i Hadžić tamo nisu trebali nać... S tim što mislim da je Zukanović najvećim dijelom sam sebi zatvorio vrata onim bespotrebnim laprdanjem... Međutim, moja poenta ide ka tome da se iz toga pretjerana histerija napravila, na koju se onda dodavalo i šta jest, i šta nije... I to je dovelo do dramatičnog narušavanja atmosfere oko reprezentacije, što je ostavilo dugoročne posljedice (iz tog mentalnog stanja se evo do danas nismo skroz iščupali)... Naravno da dio odgovornosti snosi tadašnji selektor, ali je svoju ulogu u tome odigrala i javnost...

Dalje, da se razumijem - slažem se i za tim da javnost treba kritikovati i iznositi različita mišljenja... Javnost tome i služi, a fudbal i jeste tako interesantan zato što se ima svašta komentarisati, između ostalog i na temu "zašto ovaj, a ne onaj" ili "zašto ovako, a ne onako"... Dakle, ne mislim da sa tim treba prestat... Samo mislim da ipak treba imat u vidu da selektori uglavnom imaju razloge zašto povlače takve poteze... Naravno, nisu svi potezi ispravni, tj. ne donesu rezultat, ali se nerijetko ispostavi i suprotno - da eksperiment uspije... Zbog toga se naročito slažem sa boldiranim dijelom... Dakle - rezultat je (skoro pa jedino) mjerilo...

Ono što meni najviše smeta jeste da od svakog našeg selektora (isto vjerovatno čeka i Robija) napravimo najvećim glupanom na planeti, i onda izvučemo tako nekih njegovih poteza koji kobajagi to dokazuju... Međutim, gubimo iz vida da skoro svi treneri također imaju poteza koji se prosječnom navijaču čine kao glupi i nelogični... Nisu Pape, Meša, Ćiro i Baka jedini na dunjaluku takvi... Takvi su skoro svi... Samo neki nekada ubodu u centar sa eksperimentom pa ispadnu taktički geniji, a drugima ne prođe kako su zamislili, pa ih popljuju...

Poenta - neka kritike (fudbal ne bi bio fudbal bez toga), al de da smanjimo histeriju i preuveličavanje...
Mozda je poenta da se koriste argumenti koji se sve redom mogu pobiti. Od toga da neko nije pozvan iako je igrao kvalifikacije, do toga da je neko pozvan iako nije nikad igrao za reprezentaciju, do toga da se pozivaju igraci iz slabih domacih liga, ili da se pozivaju igraci iz nizih liga, itd.
I onda se argumentacija svede u stvari na razlicita misljenja, sto onda razvodnjava istu dok se boje ne rastope. I tu je onda pitanje cije je misljenje kredibilnije. Dzakmic je u pravu kad kaze da javnost moze imati ispravnije misljenje od selektora, ali javnost ne moze misliti da ima uvijek ili u vecini slucajeva ispravnije misljenje od njega, a to je slucaj kod nas - neki ljudi su jednostavno uvjereni da bi oni bolje radili posao. I to je ono sto je problem, pogotovo kad je takvih ljudi gomila.
I jeste, stvorila se histerija sto je pokvarilo atmosferu u Brazilu. Iz ove perspektive, krivim to najvise na nase kolektivno neiskustvo sa igranjem na velikom nivou, tj. nadam se da je tako. Mi imamo taj mentalitet sad ili nikad, a poslije ko zna, pa se izgubimo u tome.
Dino Djurbuzovic

#695 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Nadzorna_ploca wrote:Eto neka ima mjesta za Nzonzija i Tolissoa.
Puno potrebniji igraci Francuskoj nego Rabiot.
Nadzorna_ploca

#696 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Nadzorna_ploca »

Dino Djurbuzovic wrote:
Nadzorna_ploca wrote:Eto neka ima mjesta za Nzonzija i Tolissoa.
Puno potrebniji igraci Francuskoj nego Rabiot.
To cemo tek da vidimo.
Logovan

#697 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Logovan »

Odličan gol Rashforda. :thumbup: :thumbup:
AmiĐa_Idriz

#698 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by AmiĐa_Idriz »

Kako god prevelik bi rizik bio njega gurati u Rusiji, previse je toplo hladno igrac. Eventualno umjesto slampavog Sterlinga da ulijece sa klupe.

Nzonzi ne moze nikako biti potrebniji od Rabiota. Mada bi se i o Tolisou dalo pricati.
pirmin

#699 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by pirmin »

Ovo prvenstvo je 5 puta gore od onog sto ce biti u Kataru po pitanju roblja koje radi na stadionima.
Korupcija i fush na sve strane, lafo nova Fifa gora mafija od one Blaterove. :-)
nKrkan

#700 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by nKrkan »

Image

OVAJ PUT DOLAZIMO LJETI
Locked