Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#676 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Lopov-eliminator wrote: Gledajte svi jednu interesantnu stvar u svemu ovome. Smrle citira post na koji odgovara, i zatim opet citira rečenicu po rečenicu iz tog istog što je citirao, i preskače samo jednu rečenicu (boldiranu), i to baš onu koja se odnosi na - NJEGOVE PRETHODNE PROFILE NA FORUMU. Kao slučajno je preskočio, a?
Uh, ali znam ja vrlo dobro pozadinu, i znam za tvoj bogati forumski staz. Smrle, cackalica, chagalj, nastavi niz.
Smrle, ovo ti nije prvi put, zapravo, ovo se desi bukvalno svaki, ali baš svaki put, bez izuzetka. Zašto svaki put bježiš od rečenica gdje se spominju tvoji prethodni profili? Kaži ljudima, zašto konstantno preskačeš sve što se odnosi na tvoje prijašnje nickove na Klixu? Garant se ni s ovim nećeš smjeti suočiti.
a sta to tebe briga moja proslost jesam li ili nisam bio pod tim nickovima, sta hoces da postignes sa tim??

hoces li mozda svrsit ako kazem jesam bio

ili ces mozda u tesku depresiju pasti ako kazem da nisam bio....

o cemu se ti to covjece zamaras???
Smrcak15

#677 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Cijelu Kur'an kodiran u zlatnom rezu 1.618 (φ)
Image
Maxxtro

#678 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Maxxtro »

Smrcak15 wrote: ma kakvi ba argumenti...daj nesto da valja, daj mi nesto da se pocesem , ono bas pravi argumenti koji ce me preznojiti dok odgovor
a ne palamudjenje
Tebe preznojiti?? Ne kontas smrle, argumenti su odavno prestali biti za TEBE, jer ti ama bas nista ne kontas, nego da eventualno nekog drugog ovdje ne bi zaveo svojim budalastinama. To sto imas druge ljude s kojima saradjujes, jebiga, ne moze se svakoga spasit.
Smrcak15 wrote:
Ti covjece ne znas ni definisati to sto zoves srednji broj. Ne da ne kontas stvari, nego se trebas dobro napregnuti da dodjes do nivoa gdje se moze reci da ne kontas stvari.
od 11 vreca brasna, koja je srednja

jeli vreca 6 jer sa desne i sa lijeve ima po 5 vreca brasna, eto jesi li zadovoljan sad?
Ne, okani se brasna i glupih primjera, DEFINISI!
Za prirodan broj n, srednji broj definisemo kao.....(izvoli nastaviti ako znas, bilo matematickom formulom ili obicnim rijecima)
Smrcak15

#679 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Maxxtro wrote:
Smrcak15 wrote: ma kakvi ba argumenti...daj nesto da valja, daj mi nesto da se pocesem , ono bas pravi argumenti koji ce me preznojiti dok odgovor
a ne palamudjenje
Tebe preznojiti?? Ne kontas smrle, argumenti su odavno prestali biti za TEBE, jer ti ama bas nista ne kontas, nego da eventualno nekog drugog ovdje ne bi zaveo svojim budalastinama. To sto imas druge ljude s kojima saradjujes, jebiga, ne moze se svakoga spasit.
Smrcak15 wrote:
Ti covjece ne znas ni definisati to sto zoves srednji broj. Ne da ne kontas stvari, nego se trebas dobro napregnuti da dodjes do nivoa gdje se moze reci da ne kontas stvari.
od 11 vreca brasna, koja je srednja

jeli vreca 6 jer sa desne i sa lijeve ima po 5 vreca brasna, eto jesi li zadovoljan sad?
Ne, okani se brasna i glupih primjera, DEFINISI!
Za prirodan broj n, srednji broj definisemo kao.....(izvoli nastaviti ako znas, bilo matematickom formulom ili obicnim rijecima)

Pa evo izazivam te jasno i glasno pred cijelim forumom da pokazes ljudima sta je to budalastina sa kojom zavodim ljude...eto lahko je sa budalastinama zavodit :)

Cuj okasni se brasna, pa vidis da sam ti pojednostavio...a ti trazis od mene strucnu definiciju kao da sam ja profesor matemtike koji pise knjige i definise matematicke formule.

Nego pusti se ti definicije pokazi narodu sta je to budalastina jer ako je matematicka budalasta pnda bi trebao lahko da me provalis...pa da vidimo.
Maxxtro

#680 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Maxxtro »

Smrcak15 wrote: Pa evo izazivam te jasno i glasno pred cijelim forumom da pokazes ljudima sta je to budalastina sa kojom zavodim ljude...eto lahko je sa budalastinama zavodit :) .
Pitaj chagalja ili cackalicu, njima sam objasnjavao. A vidio sam I na ovoj temi dosta dobrih argumenata of drugih ucesnika. Nikoga nije briga za tvoje izazove, ti si imun na logiku.
Smrcak15 wrote: Cuj okasni se brasna, pa vidis da sam ti pojednostavio...a ti trazis od mene strucnu definiciju kao da sam ja profesor matemtike koji pise knjige i definise matematicke formule.
Ti mislis da je potrebno biti profesor matematike za ovakve trivijalnosti?? Jel to ti ne znas simbole za dijeljenje, oduzimanje I sabiranje mozda? Nije ni cudo sto imamo ovakve probleme.
Smrcak15 wrote: Nego pusti se ti definicije pokazi narodu sta je to budalastina jer ako je matematicka budalasta pnda bi trebao lahko da me provalis...pa da vidimo.
Provaljujes ti sam sebe, bez moje pomoci. Izvoli reci sta je po tebi srednji broj za neki proizvoljni prirodni broj n? Znaci ako ti dam neki prirodni broj n, kojim racunskim operacijama dodjes do srednjeg broja? Jebote, zar mi nisi pokazao da si radio Fourierove transformacije na faksu? Ovo je gradivo osnovne skole.
Smrcak15

#681 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Maxxtro wrote:
Smrcak15 wrote: Pa evo izazivam te jasno i glasno pred cijelim forumom da pokazes ljudima sta je to budalastina sa kojom zavodim ljude...eto lahko je sa budalastinama zavodit :) .
Pitaj chagalja ili cackalicu, njima sam objasnjavao. A vidio sam I na ovoj temi dosta dobrih argumenata of drugih ucesnika. Nikoga nije briga za tvoje izazove, ti si imun na logiku.
Smrcak15 wrote: Cuj okasni se brasna, pa vidis da sam ti pojednostavio...a ti trazis od mene strucnu definiciju kao da sam ja profesor matemtike koji pise knjige i definise matematicke formule.
Ti mislis da je potrebno biti profesor matematike za ovakve trivijalnosti?? Jel to ti ne znas simbole za dijeljenje, oduzimanje I sabiranje mozda? Nije ni cudo sto imamo ovakve probleme.
Smrcak15 wrote: Nego pusti se ti definicije pokazi narodu sta je to budalastina jer ako je matematicka budalasta pnda bi trebao lahko da me provalis...pa da vidimo.
Provaljujes ti sam sebe, bez moje pomoci. Izvoli reci sta je po tebi srednji broj za neki proizvoljni prirodni broj n? Znaci ako ti dam neki prirodni broj n, kojim racunskim operacijama dodjes do srednjeg broja? Jebote, zar mi nisi pokazao da si radio Fourierove transformacije na faksu? Ovo je gradivo osnovne skole.
pa evo daj zbog naroda , narodu pokazi sta je to budalastina ako neces meni....

doovljno sam ti objasnio sa vrecama brasna, drukcije ti neznam objasniti

Provaljujes ti sam sebe, bez moje pomoci. Izvoli reci sta je po tebi srednji broj za neki proizvoljni prirodni broj n? Znaci ako ti dam neki prirodni broj n, kojim racunskim operacijama dodjes do srednjeg broja? Jebote, zar mi nisi pokazao da si radio Fourierove transformacije na faksu? Ovo je gradivo osnovne skole
srednji broj za 11 je 6, jer imamo 5 brojeva na desnoj i 5 na lijevoj strani od famozne vrece brasna :D

a u decimalima polovica je 5,5 od 11
Smrcak15

#682 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Zasto recimo Brojcana cuda u Kur'anu daju dokaz da se vjeruje da je Kur'an od Boga.

Prvo moramo da vidimo kako je objava dolazila, da bi se mogli prebaciti u Muhammedovu obucu da bi ga imitirali i pokusali kopirati pa da stvorimo svoj neki Kur'an.

-Da neznamo citati i pisati
-Da nemamo racunar i pretrazivacke programe kao MS WORD i Corpus Qur'an
-Da nemamo digitron
-Da nemamo dovoljno papira za pisati, pa se moramo koristiti od drugih materijala koje nam dodju do ruke

-Ono sto cemo recitirati kao objavu mora da bude vecinom povodom zivotnih dogadjaja, pitanja ljudi koje ti postavljaju, desavanja koja se desavaju.
Naprimjer dodje ti jaran da ti se pozali na svoju suprugu, ili neka zena da ti se pozali na svog muza, tad dajes znak da ces izrecitirati objavu povodom tog slucaja

kao sto je mnogo primjera bilo iz Muhammedova zivota:

„Allah je čuo riječi one koja se s tobom(Muhammede) o mužu svome raspravljala i Allahu se jadala.“Kur'an

Znaci ako hoces da kreiras svoj neki Kur'an kao izazov, moras na neki nacin da znas buduce dogadjaje da znas isplanirati sta ces izrecitirati kao objavu, da nebi dodavao nepotrebne rijeci , ili da dodas neke potrebne rijeci da ti se uklope u cijelu koncepciju kodirane knjige.

Znaci zivotni dogadjaji ti na neki nacin diktiraju objavu, a ti moras da iz tih recitacija sve to ukombinujes i pozicioniras na tacna mjesta da bi kodiranje bilo validno.

Ko je to od nas u stanju da recituje kodiranu knjigu koju diktiraju zivotni dogadjaji? ko moze da predvidi sta ce ko pitati , sta ce se desiti, pa da to sve postavimo na svoje mjesto u jednoj kodiranoj knjizi.

Mnogi od vas misle da je lahko pobrojati rijeci kao u Kur'anu, andjeli-djavoli 88 puta, ovaj svijet-buduci svijet 115 puta, muskarac-zena 25 puta itd itd masa slicnih primjera

to je mozda i lahko kada imamo pomagala, racunar, pretrazivace, pa samo ukucamo rijec koju trazimo a ono nam markira koliko puta i gdje je spomenuto...ali tako nemozemo, nego moramo se postavit u Muhammedovu obucu pa iz te perspektive poceti recitirati i imitrati Muhammeda da bi sporedjenje bilo validno.

Kad imamo ovo sve u vidu sta je potrebno uraditi da bi se postavili na mjesto Muhammeda, moramo jos dodati zivotne okolnosti a to su:

- da si tlacen, progonjen, ekonomski embargo, ubijani muslimani, strah, glad, zedj , muceni, konstantno prezivljavanje i borba za goli zivot
ko bi od nas mogao da recituje knjigu u po rata, dok neprijteljska vojska napada s vremena na vrijeme, meci i granate fijucu i pitanje je hoces li docekati sledeci dan, tuga zbog gubitka svoje djece i ostale rodbine.

Kada sve ovo gore navedeno uzmemo u obzir, jeli vam sad jasno zasto mi kao vjernici vjerujemo da je Kur'an od Boga, nevazno jeli neko upoznat sa brojcanim cudima ili nekim drugim cudima Kur'ana.
Lopov-eliminator

#683 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Lopov-eliminator »

Smrcak15 wrote:
Lopov-eliminator wrote: Gledajte svi jednu interesantnu stvar u svemu ovome. Smrle citira post na koji odgovara, i zatim opet citira rečenicu po rečenicu iz tog istog što je citirao, i preskače samo jednu rečenicu (boldiranu), i to baš onu koja se odnosi na - NJEGOVE PRETHODNE PROFILE NA FORUMU. Kao slučajno je preskočio, a?
Uh, ali znam ja vrlo dobro pozadinu, i znam za tvoj bogati forumski staz. Smrle, cackalica, chagalj, nastavi niz.
Smrle, ovo ti nije prvi put, zapravo, ovo se desi bukvalno svaki, ali baš svaki put, bez izuzetka. Zašto svaki put bježiš od rečenica gdje se spominju tvoji prethodni profili? Kaži ljudima, zašto konstantno preskačeš sve što se odnosi na tvoje prijašnje nickove na Klixu? Garant se ni s ovim nećeš smjeti suočiti.
a sta to tebe briga moja proslost jesam li ili nisam bio pod tim nickovima, sta hoces da postignes sa tim??

hoces li mozda svrsit ako kazem jesam bio

ili ces mozda u tesku depresiju pasti ako kazem da nisam bio....

o cemu se ti to covjece zamaras???
Evo ga, opet bježi.

Zato što konstantno to preskačeš, jer si vrlo dobro svjestan kakve si radikalne izjave pod tim nickovima davao, koliko oraha u džepovima imaš i da bi tvoji ciljevi na ovom forumu bili razotkriveni. Nisi ti ovdje došao po razmjenu mišljenja, niti zbog neke bezazlene diskusije, ti si ovdje došao da širiš radikalnu, ekstremističku ideologiju koja za posljedicu ima raspirivanje mržnje u realnosti od strane onih kod kojih ista ideologija prođe. Primijetio sam i ja, svaki put kad ti se postavi bilo šta u vezi s tvojim prošlim nickovima, ti to izignorišeš. Za tebe je to minsko polje. Ovo za svršavanje je samo pokazatelj koliko nisko si se spreman spustiti zbog svog interesa. Ti kao musliman to ne bi smio raditi.

Pričaš o tome kako tvoja vjera (ili ono što ti podrazumijevaš pod istom) čovjeka čini boljim, a ti sam po sebi si primjer za suprotno. Kad bi drugi ljudi koji čitaju saznali ko si ti stvarno, onda bi to i tvojoj ideologiji upropastilo kredibilitet i izgubio bi potencijalnog sljedbenika. Isto kao kriminalac koji krije da ima dosije u kojem piše da je nekad u prošlosti odležao 10 godina zbog ubistva.

Ne zna običan čitalac kako si pod starim nickovima promovisao i zagovarao vandalizam, paljevinu zgrada, kamenovanje u slučaju preljube, nasilje u porodici, kako si vršio višestruko laganje (i kako su te hvatali u istom), višestruko kršenje pravila foruma itd. I ti ne želiš da to obični čitalac ikad sazna. Zato se i bojiš bilo kakve priče o onome što si pisao pod starim nickovima.

I da, nisi odgovorio na pitanja, shodno tome, opet pitam: Zašto svaki put bježiš od rečenica gdje se spominju tvoji prethodni profili? Kaži ljudima, zašto konstantno preskačeš sve što se odnosi na tvoje prijašnje nickove na Klixu?

Podsjećam te da si baš samo taj dio uredno preskočio u quoteu kad si odgovarao drugom forumašu.
Smrcak15

#684 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Lopov-eliminator wrote:
Ne zna običan čitalac kako si pod starim nickovima promovisao i zagovarao vandalizam, paljevinu zgrada, kamenovanje u slučaju preljube, nasilje u porodici, kako si vršio višestruko laganje (i kako su te hvatali u istom), višestruko kršenje pravila foruma itd. I ti ne želiš da to obični čitalac ikad sazna. Zato se i bojiš bilo kakve priče o onome što si pisao pod starim nickovima.
.
ma sta promovisao vandalizam, paljevinu zgrada :-) ah svasta kad to junace moj mili i dragi

kamenovanje u slučaju preljube
stani malo, nikad nisam zagovarao da se ikad iko moze kamenovati van serijatskog suda ili serijatske drzave koja donosi takve odluke

ako drzavljani jedne drzave izglasaju serijatsku drzavu gdje ce biti i kamenovanje, ko si ti onda da ih sprecavas, ako im je ceif to?

nasilje u porodici,
kako li to ti fino zamadrkas rekao bi covjek bas tako kako ti kazes, ako tvrdim da dodje do nasilja u porodico to moze jedino doci kada bude extremna neka situacija gdje vise ne razmislja trezveno pa pocne reagovati impulsivno.

a ja sam protiv nasilja u porodici. a ti to nekako upakujes rekao bi covjek sa strane da cita, ovaj ako mu zena ne poseceri kafu odmah doljagom po glavi :-) a boze sacuvaj

višestruko kršenje pravila foruma itd
ako sam nekad krsio neka pravila to sam radio iz neznanja, a ne sto sam htio da me neko nakada banuje

I ti ne želiš da to obični čitalac ikad sazna. Zato se i bojiš bilo kakve priče o onome što si pisao pod starim nickovima.
ma evo sav se tresem
Smrcak15

#685 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Struktura Kur'ana , sa prevodom na bosanski
shbc

#686 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Al' najjace kad kaze Maxtru "objasni narodu", a narod se vec slaze s njim :lol:
Smrcak15

#687 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

evo nesto fascinantno iz Kur'ana

u Kur'anu mozemo da vidimo omjer izmedju vode i zemlje kada prebrojvamo rijeci, a isto tako mozemo da vidimo omjer slane i slatke vode u rijecima za more.

omjer izmedju vode i zemlje na planeti
Image
Image
Image

Omjer slane i pitke vode na zemlji
Image

Naznaka za 7 kontinenata u Kur'anu, sa spajanjem rijeci zemlja i more u 7 ajeta.
Image
Smrcak15

#688 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Kur'anski tekstovi imitiraju okruzenje
Image
Maxxtro

#689 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Maxxtro »

Smrcak15 wrote:

Provaljujes ti sam sebe, bez moje pomoci. Izvoli reci sta je po tebi srednji broj za neki proizvoljni prirodni broj n? Znaci ako ti dam neki prirodni broj n, kojim racunskim operacijama dodjes do srednjeg broja? Jebote, zar mi nisi pokazao da si radio Fourierove transformacije na faksu? Ovo je gradivo osnovne skole
srednji broj za 11 je 6, jer imamo 5 brojeva na desnoj i 5 na lijevoj strani od famozne vrece brasna :D

Pa jel ti ja trebam objasniti? Ti covjece pricas o nekakvim numerickim cudima i sredinama a ne znas mi ni rijecima definisati tu sredinu!

Znaci govoris da 10 nema sredinu, pa da se u nedostatku iste 5 moze uzeti kao "sredina" od 10, a kad ti ljudi dokazu da to nije tako, koristeci upravo logiku, tj formulu kojom se dodje do 6 kao sredine od 11, ti kazes da nisu u pravu. Ako nisu u pravu izvoli definisati srednji broj od proizvoljnog prirodnog broja n, pa da konacno mozemo ustanovit sta je sredina od 10.
I ti bi da pricas o numerickim cudima i nekakvom brojcanom programiranju? Pa znam osnovaca koji se bolje razumiju u matematiku i logiku od tebe!
Towelie

#690 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Towelie »

Smrle, vreme je da izvuces dzokera iz rukava, Kinesin robota. :-D
shbc

#691 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Maxxtro, mislim da previse od njega ocekujemo. Sa njim treba kao sa djetetom od 4 godine. Prvo mu poredat brojeve od 1 do 10 da ih prebroji. Kada to uradi onda ustanovis sa njim je li to parni ili neparni broj. Onda mu pokazes formulu kada je u pitanju parni broj cifara. Tada mu opet poredas brojeve i das da trazi koja su dva broja najbliza sredini. Kada ih nadje ide malo tezi dio. Valja sad ta dva broja sabrati. A tek onda belaj, to sto je sabrao podijeliti sa dva... :mrgreen:
HardcoreMX

#692 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by HardcoreMX »

...e taman...da okoncamo ovu cirkusantsku 'dilemu', de nam matematicar reci koliko je 10 podijeljeno sa dva?
šarf

#693 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by šarf »

Što je praktična vrijednost ovih "matematičkih čuda"?
Što sad sa tim da radimo?
Mogu li sa tim riješiti neki svoj problem?
Gdje da to primijenim?Kako?
Što je svrha svega ovoga?
Smrcak15

#694 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Maxxtro wrote:
Smrcak15 wrote:

Pa jel ti ja trebam objasniti? Ti covjece pricas o nekakvim numerickim cudima i sredinama a ne znas mi ni rijecima definisati tu sredinu!

Znaci govoris da 10 nema sredinu, pa da se u nedostatku iste 5 moze uzeti kao "sredina" od 10, a kad ti ljudi dokazu da to nije tako, koristeci upravo logiku, tj formulu kojom se dodje do 6 kao sredine od 11, ti kazes da nisu u pravu. Ako nisu u pravu izvoli definisati srednji broj od proizvoljnog prirodnog broja n, pa da konacno mozemo ustanovit sta je sredina od 10.
I ti bi da pricas o numerickim cudima i nekakvom brojcanom programiranju? Pa znam osnovaca koji se bolje razumiju u matematiku i logiku od tebe!
dovoljno sa bio jasan po tom pitanju, ako nisi razumio do sad. sta se moze :-)

Znaci govoris da 10 nema sredinu, pa da se u nedostatku iste 5 moze uzeti kao "sredina" od 10, a kad ti ljudi dokazu da to nije tako, koristeci upravo logiku, tj formulu kojom se dodje do 6 kao sredine od 11, ti kazes da nisu u pravu.
da, moze se uzeti 5 od 10, nisam nikad ni tvrdio da nemoze
tj formulu kojom se dodje do 6 kao sredine od 11
ti izgleda junace brkas srednji broj sa polovicom, polovica i srednji broj nije isto, razumi se

6 nije polovica od 11, nego je srednji broj jer ima podjednaka dva dijela sa desne i sa lijeve strane

dok 5 nije srednji broj, ali je polovica od 10, ali posto nemamo srednji broj gdje su polovice podjednake moze aproximativno uzeti 5 kao srednji broj.

zasto se 5 moze uzeti kao srednji zato sto izmedju 5 i 6 je sredina, jedna imaginarna sredina koja 5 I 5 , 5 sa lijeve i 5 sa desne strane

dok 6 je sredinji broj od 11 ali nije polovica

kada razumijes razliku izmedju polovice i srednjeg broja onda ces bolje razumjeti ove stvari.
Smrcak15

#695 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:Smrle, vreme je da izvuces dzokera iz rukava, Kinesin robota. :-D
kao eto Kinsein robota da predstavis kao neku vrstu sprdnje, molim ja tebe :-) nanomolekularnog robota koji hoda na dvije noge , prenosi terete sa dvije ruke, koristeci re-route sistem kao u GPS da zaobidje prepreke, na pogon sa kojim se napaja iz energetskog postrojenja iz celije zvanog ATP sinteza

Kinsein robot je dokaz za vas ateiste raznih boja i velicina, vi se mozete sprdati, ali on i dalje hoda , i ne samo to nego dok on hoda fakticki se pisa po ateistickom vjerovanju da nema Boga (inteligentnog tvorca) nego je "nista stvorilo sve ostalo"

dovodite sebe u tu situaciju da nanorobota koji hoda tvojim tijelom, ili milioni njih dok obavljaju zadatke, da se dovede u kontekst sprdnje, je fakticki intelektualno pucanje sebi u sljepocnicu :wink:
Smrcak15

#696 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Maxxtro, mislim da previse od njega ocekujemo. Sa njim treba kao sa djetetom od 4 godine. Prvo mu poredat brojeve od 1 do 10 da ih prebroji. Kada to uradi onda ustanovis sa njim je li to parni ili neparni broj. Onda mu pokazes formulu kada je u pitanju parni broj cifara. Tada mu opet poredas brojeve i das da trazi koja su dva broja najbliza sredini. Kada ih nadje ide malo tezi dio. Valja sad ta dva broja sabrati. A tek onda belaj, to sto je sabrao podijeliti sa dva... :mrgreen:
znas li razliku izmedju srednjeg broja i polovica?
Smrcak15

#697 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

šarf wrote:Što je praktična vrijednost ovih "matematičkih čuda"?
Što sad sa tim da radimo?
Gdje da to primijenim?Kako?
Što je svrha svega ovoga?
svaka cast za pitanja, napokon neko trezven na ovom topiku, da upita logicka i lijepa pitanja , pitanja koja imaju smisla :thumbup:

Kakva je poenta sa ovim brojcanim cudima Kur'ana?

Pa Allah nam je licno rekao poentu u Kur'anu sa ovim brojcanim cudima, samo sto mnogi ljudi to ne shvate, pa prelete preko tog teksta, jer ne razumiju bas najbolje

30. Nad njim je devetnaest

31. Mi smo čuvarima vatre meleke postavili i odredili broj njihov kao iskušenje onima koji ne vjeruju,-da se oni kojima je Knjiga data uvjere, i da se onima koji vjeruju vjerovanje učvrsti, i da onima kojima je Knjiga data i oni koji su vjernici ne sumnjaju, i da oni čija su srca bolesna i oni koji su nevjernici–kažu:"Šta je Allah htio ovim primjerom?" Tako Allah ostavlja u zabludi onoga koga hoće, i na pravi put ukazuje onome kome hoće. A vojske Gospodara tvoga samo On zna. I Sekar je ljudima samo opomena.

32. I tako Mi Mjeseca,

33. i noći kada mine

34. i zore kada svane,

إِنَّهَا لَإِحْدَى الْكُبَرِ
Innaha laihda alkubari
35. Zaista je to(19) jedan od najvećih (cuda),

ovi ajeti paralelno govore o broju meleka/andjela mucitelja u Paklu i brojcanom programiranju Kurana sa 19, jer to naziva iskusenje za one koje nevjeruju a za one koje vjeruju to ima povecava vjerovanje jos vise.

Drugim rijecima, ovo brojcano programiranje je iskusenje za nevjernike, jer ovakav nivo programiranja nema ni jedna knjiga na zemaljskoj kugli, sto je jasan znak da je nadnaravne prirode knjiga, bozanskog porijekla, gdje ljudi uopste nisu u stanju da imitiraju to.
To je jedna vrsta izazova za nevjernika kada vidi ove stvari, kada se stvari postave na pravo mjesto oni nemogu da se logicki odupru ovi izazovima, u to sam se uvjerio Bog samo zna koliko puta sa raznim vrstama ljudi.

moram isto da prilozim jos jedan ajet koji pojasnjava kakva ova brojcana cuda imaju svrhu.

Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten? (Fussilat, 53)

znaci davat ce se dokazi sa svih strana da je Kur'an istina, to jeste od Boga, i da je istina sve sto Kur'an govori.

Tako da svako cudo koje vidimo u Kur'anu je da ti ojaca vjerovanje da je to od BOga , da ucvrsti to vjerovanje.

To je poenta sa ovim brojcanim cudima, da te uvjeri da je Kur'an od BOga i da ti ojaca vjerovanje da sve sto Kur'an kaze je istina. to je sva poenta sa brojcanim cudima.
itekako , mnoge probleme cak

vidi jednu stvar, ova matematicka cuda su kljuc sa kojom se ulazi u novi svijet, ti kad povjerujes da je Kuran od Boga preko brojcanih cuda, ti si fakticki uzeo kljuc i otvrio novi svijet, svijet islama, Kur'ana hadisa.

a kad si usao tamo, tad mozes da dobijes rjesenja za mnoge svoje probleme, jer u islamu ima pojasnjenja o svemu nesto malo nesto vise..uglavnom mnoge koristi mozes da izvuces iz toga.

a da ne pricam, da si uzeo kljuc vjecnosti u svoje ruke, jer ti ako slijedis boziju uputu Kur'an ti si na putu prema Raju, Raj je vjecni zivot uzivanja bez ikakve brige i tuge, savrsen zivot koji nema mahana, vjecna Bozija nagrada, ko jednom zakoraci u Raj, vise iz njega ne izlazi.
A sta je Raj, Raj je toliko atraktivan, da bi covjek lagao Allaha u lice samo da ga priblizi jednom dzenetskom drvetu, ne da udje u u Raj, nego samo da se priblizi granama drveta koje viri iz dzenneta jer ce ga ljepota tog drveta ocarati da mu mozak ne fercera najbolje da dodje u tu situaciju da laze Allaha samo da bi ga priblizio...a sta pricati o samom dzennetu i u njemu sta sve ima, to je duga tema, ne bi sad o tome ovdje.
Connaisseur Karlin

#698 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Connaisseur Karlin »

ime Alah, kao i zenska verzija imena Alat , su bili poznati pojmovi prije objave Kur'an/Islama :) Alah je bio jedan od bozanstava pred-islamskog perioda u arapskoj mitologiji :)

prije objave Islama su hanif-i vjerovali u jednog abrhamskog Boga :)
Smrcak15

#699 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Nagovjestaj koliko ce poslanik Muhamemd zivjeti preko upotrebe rijeci Hamd, rijec iz koje je izvedeno ime Muhammed
rijec Hamd (zahvala, hvala) se upotrebljava 63 puta, kada dodamo M na ta 3 slova HMD, to znaci onaj koji je hvaljen, MHMD=Muhammed znaci onaj koji je hvaljen, ili hvaljeni, Muhammed je zivio upravo 63 godine koliko se upravo koristi rijeci hvale u Kur'anu
Image
Connaisseur Karlin

#700 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Connaisseur Karlin »

opa, izvor infomracija fanatika je otkriven :D
Locked