Kaligula I wrote:cyprus wrote:Rekoh već, moje jugoslavenstvo nije političkog, nego kulturnog karaktera...
...a šta fali političkom jugoslavenstvu?...je li ono bez perspektive, zgadilo ti se ili pak nemaš dovoljno hrabrosti da i njega prihvatiš kao i kulturno jugoslavenstvo?...nekako mi oni idu jedno uz drugo kao vino i meza...

, a ti tako...
palermo wrote:Kulturni identitet je uvijek dio političkog identiteta. Njegova preteča, uvod, sastavni dio, nazovi kako hoćeš.....tvoja teza je zapravo oportunistička, i može se ukopiti u onu našu starinsku....."j....a da mi ne uđe". Mislim ako je to već samo na nivou kulturnog identiteta, zašto se ograničoiti na jugoslovenski, zašto ne evropski, zar jedan Proust, Havel, mađarska kinematografija i ini...nisu isto dio našeg kulturnog identiteta. Ako zaista ostajemo samo na razinama kulture....
Ipak, ono što bih jako volio, jeste sprovođenje tog zlog i podmuklog plana nas Jugoslavena, koji podrazumijeva pomirenje naroda na ovom prostoru
ovom rečenicom ti zapravo pokazuješ da priča o samo kulturnom idenitetu i nije baš tačna, jer jugolovenstvo (kako ga ti ovdje definišeš) ima jasnu ideološku i vrijednosnu potku. Sa kojom se ja ne slažem. Jer uvjeren sam da nas nije jugoslovenstvo držalo na okupu 40 godina, nego nas je držao čvrsti jednopartijski sistem sa svim svojim pratećim elementima, I takođe sam uvjeren da jugoslovenstvo samo po sebi ne donosi mir i pomirenje među narodima. Mislim, ja nikada ne navijam za Đokovića, ne navijam za hrvatsu nogometnu reprezentaciju, ne navijam zapravo nikada i niučemu za Srbiju i Hrvatsku, ali sam jako daleko od bilokakvog nacionaliste, posebno nekog rigidnog ili kakvog već (naravno, ovu tezu o sebi ne mogu potkrijepiti dokazima, tako da ostaje da mi vjeruješ ili ne vejruješ).
Pomirenje na ovim prostorima neće donijeti nikakva jugolovenska ideja, kao što ga neće donijeti ni neko integralno bosanstvo, nego ga jedino može donijeti prihvatanje općecivilizacijskih vrijednosti , ili možda tačnije rečeno onog sistema vrijednosti u kojem pravo na različitost i prihvatanje te različitosti jesu njegovi istinski temelji.
Da odgovorim ujedno obojici, pošto oba posta ciljaju na isto...
Naravno, bilo bi ilozorno sa moje strane tvrditi da kulturni identitet nema baš ništa sa političkim... Bio bih jako neobjektivan i neiskren kada bi pokušao tvrditi da uticaj kulture na politiku (i obrnuto) ne postoji... Dakle, tačno - ja kao neko ko se percipira kulturnim Jugoslavenom, odnosno kao neko ko je prihvatio supranacionalni identitet, jednostavno ne mogu biti pristalica separatnih etnonacionalizama... Ne mogu imati integracijski osjećaj za kulturu, a podržavati političke antagonizme između grupacija koje smatram svojim...
Međutim, šta sam mislio pod tim da to nije moj politički identitet? Uzimanje jugoslavenstva za politički identitet bi značilo težnju za stvaranje nove jugoslavenske države... A ja takvu težnju zaista nemam... Zašto nemam? Sa postojećim nacionalizmima, a bez nove represije spram istih, takva država bi bila sranje na kub... Protivnik nacionalizama jesam, ali ne mislim da na njih treba represivno djelovat... Komunisti su što se toga tiče imali "pretty good run" od 45 godina, ali je jasno da takav sistem ima svoj rok trajanja... Ali ne bih se složio sa palermom da je samo čvrsti jednopartijski sistem držao Jugoslaviju na okupu svo to vrijeme... Većina naroda iz tog doba je zaista voljela tu državu i svoje jugoslavenstvo... Tačno - taj osjećaj su stekli pod uticajem jednopartijskog sistema, ali i sadašnje osjećaje koje imaju su stekli pod uticajem nacionalističkih politika... Nije baš da je ovo prirodno, a ono nametnuto stanje... Kolektivni politički i kulturni identiteti se nameću od strane sistema, ne nastaju u masama sami od sebe...
Ovo sam već napisao, ali vrijedi ponoviti - ne samo da ne mislim da političke granice treba prilagoditi kulturnim (ili još gore, obrnuto), ja se užasavam takvih političkih ciljeva... Zaista ne smatram da je neophodno da Jugoslaveni žive u jednoj zemlji...
I još jedna stvar, političko jugoslavenstvo bi podrazumijevalo aktivno djelovanje na uvjeravanju ljudi da trebaju odbaciti svoje srpske, hrvatske, bošnjačke i ine identitete i prihvatiti samo taj integralni... Opet, ja to ne želim... Razumijem ja potrebu i za diferencijacijom identiteta... Jedino što tražim, jeste da se poštuje moj identitet i to što neću da ga kasapim, samo kako bi isti stao u neke standardne kalupe tranzicijske balkanske politike...
PS Ne navijam ni ja često za hrvatsku reprezentaciju i Novaka Đokovića

Istina, ne navijam ni namjenski protiv... Držim da sportisti reprezentuju države, a ne narode / kulture... A moja država je Bosne i Hercegovina... To što moja kultura prelazi njene granice, ne znači da ja te granice želim mijenjat...