Jugoslovenstvo

Post Reply
Connaisseur Karlin

#676 Re: Jugoslovenstvo

Post by Connaisseur Karlin »

un flic wrote: Da li je steta? Da, ogromna steta, za sve narode. Ovako isparcana bivsa Jugoslavija ne moze biti nista drugo nego skup provincijalnih, nebitnih, parohijalnih, politicki marginalnih i kulturno otuznih drustava.
nije steta, ovako su trazili da zive odvojeno jos 70tih ;-)

Slovenija nije provincija ;-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#677 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

un flic wrote:Jugoslovenstvo, danas je jasno, je jedno moglo da traje kao integralno jugoslovenstvo. Dakle, jedan narod, tri religije, dovidjenja. Ono sto je pokusao Kralj Aleksandar, ali je jasno da nije imao sanse. Minimum minimuma je bio da taj jugoslovenski narod govori istim jezikom. Dakle, danasnji Srbi, Hrvati, Bosnjaci i Crnogorci. I to su mogli da budu neki integralni Jugosloveni. Slovenci vec ne, cim je prosla egzistencijalna opasnost po sam slovenacki identitet tamo je nestao svaki trag privrzenosti jugoslovenskoj ideji. Makedonci tada nikako nisu mogli da se identifikuju sa govornicima zajednickog BHS jezika, njima je to bio potpuno nov kontekst u koji su, ni sami ne znaju kako, upali 1912. Kosovski Albanci, o tome ne treba trositi slova. Nije bilo bas pametno, danas je takodje jasno, praviti tu prvu Jugoslaviju na srbocentrican nacin. Da li je Split mogao da bude glavni grad, ili Sarajevo (teze, zbog geografije, malo je zabaceno), ili Dubrovnik? Vec samo to bi stvorilo malo drugaciju percepciju Kraljevine medju nesrbima, da ne govorimo o nekim drugim stvarima.

Komunisticka Jugoslavija je vec od samog pocetka bila put u raspad. Republicke institucije su postajale sve samostalnije, a srpske, hrvatske i slovenacke povremeno vodile nacionalisticku politiku jos za Titova zivota. Mozda su komunisti imali sansu 1945. da uspostavu neku centralizovanu Jugoslaviju, i da eksploatisu temu bratoubilackog rata tokom WW2 u cilju stvaranja jugoslovenskog identiteta. Ali, taj voz je brzo prosao. Tj, nikada nije ni dosao, jer su jugoslovenski komunisti, slicno sovjetskim, svoju zajednicu posmatrali kao pre svega zajednicu manjih etnickih zajednica, a sam koncept etnicke pripadnosti je bio potenciran (paradoksalno, parola "bratstvo i jedinstvo" pokazuje upravo to).

Da li je steta? Da, ogromna steta, za sve narode. Ovako isparcana bivsa Jugoslavija ne moze biti nista drugo nego skup provincijalnih, nebitnih, parohijalnih, politicki marginalnih i kulturno otuznih drustava
.

:thumbup:
Kaligula I

#678 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

Niemand wrote:Amerikanci za sebe uvijek prvo kazu da su amerikanci i to im je primarni identitet, tek nakon toga teksasanin, itd. Toliko je rijetko uopce cuti tu neku regonalnu poveznicu da ja uopce ne znam koji je naziv za nekog iz mejna. Mejnijac?

U evropi medjutim neko za sebe kaze da je prvo svedjanin, tek onda evropljanin. Dzaba eu i dzaba pokusaj mini amerike, to nikad nije zazivjelo u nasim glavama.

Jedino su eto japanci uvijek prvo i samo japanci, nikad azijati pa japanci il japanci pa azijati, uvijek samo japanci.

Nesto kontam, jugoslavija je bila slicna unija kao i ove dvije, kada bi se danas rasparcala amerika na manje zemlje il eu, i kada bi se opcenito odustalo od globalizacije, sta bi bili svi oni ljudi sto su im npr roditelji mijesani, dedo i nana mijesani, itd. S cim da se oni identifikuju?

Mozda sa vecim identitetom, tipa kontinent. Problematicno je sto su i kontinenti izmijesani, i bas evo kontam, sta su ti ljudi?
...suma sumarum, kolektiviteti svih boja i dezena opstruiraju razvoj čovječanstva...izlaz je u individualizmu...Jugoslavija je bila nadnacinalna tvorevina i kao takvu je doživljavam kao stepenik više na putu ka ciivlizaciji jakih, sposobnih i odgovornih individualaca...i Ameriku naravno...

...ah da, želim i ovo reći, SAD je stjecište svjetske imigracije i zato nema 'pravu' istoriju, kulturu i tradiciju...da Indijanci nisu bili izloženi genocidu danas bi SAD bila nešto poput Evrope i Azije, dakle društvena zajednica s jačim osjećajem za nacionalno nego državno...cijena jeste bila skupa i preskupa, ali kako god, zahvaljujući baš toj činjenici Ameri danas ne boluju od evropskih bolešćurina...Evropa će se istinski ujedinit onda kada potisne nacionalni u ime nadnacionalnog identiteta...
Connaisseur Karlin

#679 Re: Jugoslovenstvo

insomnia78 wrote:I ti Bosn...Jugosloven?
:lol:
jes' vidio, na prethodoj stranici, sto kazu Jugolsoveni o Kosovu :D
Edin H.

#680 Re: Jugoslovenstvo

Post by Edin H. »

un flic wrote:Jugoslovenstvo, danas je jasno, je jedno moglo da traje kao integralno jugoslovenstvo. Dakle, jedan narod, tri religije, dovidjenja. Ono sto je pokusao Kralj Aleksandar, ali je jasno da nije imao sanse. Minimum minimuma je bio da taj jugoslovenski narod govori istim jezikom. Dakle, danasnji Srbi, Hrvati, Bosnjaci i Crnogorci. I to su mogli da budu neki integralni Jugosloveni. Slovenci vec ne, cim je prosla egzistencijalna opasnost po sam slovenacki identitet tamo je nestao svaki trag privrzenosti jugoslovenskoj ideji. Makedonci tada nikako nisu mogli da se identifikuju sa govornicima zajednickog BHS jezika, njima je to bio potpuno nov kontekst u koji su, ni sami ne znaju kako, upali 1912. Kosovski Albanci, o tome ne treba trositi slova. Nije bilo bas pametno, danas je takodje jasno, praviti tu prvu Jugoslaviju na srbocentrican nacin. Da li je Split mogao da bude glavni grad, ili Sarajevo (teze, zbog geografije, malo je zabaceno), ili Dubrovnik? Vec samo to bi stvorilo malo drugaciju percepciju Kraljevine medju nesrbima, da ne govorimo o nekim drugim stvarima.

Komunisticka Jugoslavija je vec od samog pocetka bila put u raspad. Republicke institucije su postajale sve samostalnije, a srpske, hrvatske i slovenacke povremeno vodile nacionalisticku politiku jos za Titova zivota. Mozda su komunisti imali sansu 1945. da uspostavu neku centralizovanu Jugoslaviju, i da eksploatisu temu bratoubilackog rata tokom WW2 u cilju stvaranja jugoslovenskog identiteta. Ali, taj voz je brzo prosao. Tj, nikada nije ni dosao, jer su jugoslovenski komunisti, slicno sovjetskim, svoju zajednicu posmatrali kao pre svega zajednicu manjih etnickih zajednica, a sam koncept etnicke pripadnosti je bio potenciran (paradoksalno, parola "bratstvo i jedinstvo" pokazuje upravo to).

Da li je steta? Da, ogromna steta, za sve narode. Ovako isparcana bivsa Jugoslavija ne moze biti nista drugo nego skup provincijalnih, nebitnih, parohijalnih, politicki marginalnih i kulturno otuznih drustava.
Odlican post. :thumbup:
insomnia78

#681 Re: Jugoslovenstvo

Post by insomnia78 »

Connaisseur Karlin wrote:
Ma "jugosloveni" su čudo.
Connaisseur Karlin

#682 Re: Jugoslovenstvo

insomnia78 wrote:
Ma "jugosloveni" su čudo.
:D :kiss:
Edin H.

#683 Re: Jugoslovenstvo

Post by Edin H. »

un flic wrote: Da li je steta? Da, ogromna steta, za sve narode. Ovako isparcana bivsa Jugoslavija ne moze biti nista drugo nego skup provincijalnih, nebitnih, parohijalnih, politicki marginalnih i kulturno otuznih drustava.

Gdje bas nadje Sloveniju, cast pojedincima u Ljubljani, ali oni su bas pojam provincije.
un flic

#684 Re: Jugoslovenstvo

Post by un flic »

Sto se SLO tice, zavisi sta je ti je reper. Slovenija je prilicno psiholoski izolovana zemlja od 2 miliona ljudi, Ljubljana je ubitacno dosadan grad, nisu napravili makar i regionalno relevantan film, a cak ni mladi Jugosloveni (da ne govorim o mladim Evropljanima) nisu rasli uz neki slovenacki roman kao bitnu referencu. Zizek, Laibach, to je manje vise to. Zavist prema Sloveniji i njihovo uzdizanje u nebesa je samo mera propasti zemalja BHS jezika, i nista vise.
insomnia78

#685 Re: Jugoslovenstvo

Post by insomnia78 »

Imaju l' vode?
cyprus

#686 Re: Jugoslovenstvo

Post by cyprus »

Kaligula I wrote:
cyprus wrote:Rekoh već, moje jugoslavenstvo nije političkog, nego kulturnog karaktera...
...a šta fali političkom jugoslavenstvu?...je li ono bez perspektive, zgadilo ti se ili pak nemaš dovoljno hrabrosti da i njega prihvatiš kao i kulturno jugoslavenstvo?...nekako mi oni idu jedno uz drugo kao vino i meza... :D, a ti tako...
palermo wrote:Kulturni identitet je uvijek dio političkog identiteta. Njegova preteča, uvod, sastavni dio, nazovi kako hoćeš.....tvoja teza je zapravo oportunistička, i može se ukopiti u onu našu starinsku....."j....a da mi ne uđe". Mislim ako je to već samo na nivou kulturnog identiteta, zašto se ograničoiti na jugoslovenski, zašto ne evropski, zar jedan Proust, Havel, mađarska kinematografija i ini...nisu isto dio našeg kulturnog identiteta. Ako zaista ostajemo samo na razinama kulture....
Ipak, ono što bih jako volio, jeste sprovođenje tog zlog i podmuklog plana nas Jugoslavena, koji podrazumijeva pomirenje naroda na ovom prostoru
ovom rečenicom ti zapravo pokazuješ da priča o samo kulturnom idenitetu i nije baš tačna, jer jugolovenstvo (kako ga ti ovdje definišeš) ima jasnu ideološku i vrijednosnu potku. Sa kojom se ja ne slažem. Jer uvjeren sam da nas nije jugoslovenstvo držalo na okupu 40 godina, nego nas je držao čvrsti jednopartijski sistem sa svim svojim pratećim elementima, I takođe sam uvjeren da jugoslovenstvo samo po sebi ne donosi mir i pomirenje među narodima. Mislim, ja nikada ne navijam za Đokovića, ne navijam za hrvatsu nogometnu reprezentaciju, ne navijam zapravo nikada i niučemu za Srbiju i Hrvatsku, ali sam jako daleko od bilokakvog nacionaliste, posebno nekog rigidnog ili kakvog već (naravno, ovu tezu o sebi ne mogu potkrijepiti dokazima, tako da ostaje da mi vjeruješ ili ne vejruješ).

Pomirenje na ovim prostorima neće donijeti nikakva jugolovenska ideja, kao što ga neće donijeti ni neko integralno bosanstvo, nego ga jedino može donijeti prihvatanje općecivilizacijskih vrijednosti , ili možda tačnije rečeno onog sistema vrijednosti u kojem pravo na različitost i prihvatanje te različitosti jesu njegovi istinski temelji.
Da odgovorim ujedno obojici, pošto oba posta ciljaju na isto...

Naravno, bilo bi ilozorno sa moje strane tvrditi da kulturni identitet nema baš ništa sa političkim... Bio bih jako neobjektivan i neiskren kada bi pokušao tvrditi da uticaj kulture na politiku (i obrnuto) ne postoji... Dakle, tačno - ja kao neko ko se percipira kulturnim Jugoslavenom, odnosno kao neko ko je prihvatio supranacionalni identitet, jednostavno ne mogu biti pristalica separatnih etnonacionalizama... Ne mogu imati integracijski osjećaj za kulturu, a podržavati političke antagonizme između grupacija koje smatram svojim...

Međutim, šta sam mislio pod tim da to nije moj politički identitet? Uzimanje jugoslavenstva za politički identitet bi značilo težnju za stvaranje nove jugoslavenske države... A ja takvu težnju zaista nemam... Zašto nemam? Sa postojećim nacionalizmima, a bez nove represije spram istih, takva država bi bila sranje na kub... Protivnik nacionalizama jesam, ali ne mislim da na njih treba represivno djelovat... Komunisti su što se toga tiče imali "pretty good run" od 45 godina, ali je jasno da takav sistem ima svoj rok trajanja... Ali ne bih se složio sa palermom da je samo čvrsti jednopartijski sistem držao Jugoslaviju na okupu svo to vrijeme... Većina naroda iz tog doba je zaista voljela tu državu i svoje jugoslavenstvo... Tačno - taj osjećaj su stekli pod uticajem jednopartijskog sistema, ali i sadašnje osjećaje koje imaju su stekli pod uticajem nacionalističkih politika... Nije baš da je ovo prirodno, a ono nametnuto stanje... Kolektivni politički i kulturni identiteti se nameću od strane sistema, ne nastaju u masama sami od sebe...

Ovo sam već napisao, ali vrijedi ponoviti - ne samo da ne mislim da političke granice treba prilagoditi kulturnim (ili još gore, obrnuto), ja se užasavam takvih političkih ciljeva... Zaista ne smatram da je neophodno da Jugoslaveni žive u jednoj zemlji...

I još jedna stvar, političko jugoslavenstvo bi podrazumijevalo aktivno djelovanje na uvjeravanju ljudi da trebaju odbaciti svoje srpske, hrvatske, bošnjačke i ine identitete i prihvatiti samo taj integralni... Opet, ja to ne želim... Razumijem ja potrebu i za diferencijacijom identiteta... Jedino što tražim, jeste da se poštuje moj identitet i to što neću da ga kasapim, samo kako bi isti stao u neke standardne kalupe tranzicijske balkanske politike...

PS Ne navijam ni ja često za hrvatsku reprezentaciju i Novaka Đokovića :-D Istina, ne navijam ni namjenski protiv... Držim da sportisti reprezentuju države, a ne narode / kulture... A moja država je Bosne i Hercegovina... To što moja kultura prelazi njene granice, ne znači da ja te granice želim mijenjat...
Kaligula I

#687 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kaligula I »

Da li je steta? Da, ogromna steta, za sve narode. Ovako isparcana bivsa Jugoslavija ne moze biti nista drugo nego skup provincijalnih, nebitnih, parohijalnih, politicki marginalnih i kulturno otuznih drustava.
...Jugoslaviju je razvalio sindrom malih razlika...da smo se više međusobno razlikovali vjerovatno bi duže opstali u toj zajednici...Austro-Ugarska je zgodan primjer...budimo realni, Jugoslaviju su razvalili četnici i ustaše i njihovi balkanski inati i narcisluci...da je neko uspio njih kanalisat ili propisno neutralizirat, Jugoslavija bi sigurno opstala...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#688 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

Ma ne treba ni neke ljubavi na silu. Za ex yu ekipe navijam ako igraju lijepo i leprsavo, u suprotnom mi je manje vise svejedno. Ne navijaju ni Englezi i Skoti jedni za druge, pa to opet nista ne mijenja kad sudija odsvira kraj.
pustopoljina

#689 Re: Jugoslovenstvo

Post by pustopoljina »

Niemand wrote:Na iducem popisu cu se vala izjasniti ko svabo. Mislim, pricam isti jezik, citam iste knjige i novine, slusam istu muziku, gledamo iste filmove, moji su i schiller i nibelungenlied, to je brate moj kulturni identitet i da nije bilo ove teme, ja to ne bih skontala.

Danke ljudi. Mislim, ono, ja se svakako ne mogu identificirati sa turbofolkom, ne volim nasu knjizevnost, ne gledam nase filmove, to je nekako logican slijed stvari da sam ja onda svabo, jel.
Je li ti njemacki maternji jezik?
Jesu li ti pucketavo svirale njemacke bozicne pjesme na gramofonu?
Je li ti baka pravila sterz sa bijelom kafom za dorucak?
koja je prva djecija prica koje se sjecas?
jesi kupovala bravo ili cao? Ne radi postera, nego da citas?
Ako se u tome pronalazis- onda si svabo.
dezurni_ucenik

#690 Re: Jugoslovenstvo

Post by dezurni_ucenik »

Nekom bilo dobro nekom bilo lose, Jugoslavije vise nema, propala, gotovo, hocemo li ici naprijed ili cete kmecat vjecno za propalim diktaturima i ideologijama. Jebo i Aliju i Titu.
Last edited by dezurni_ucenik on 12/05/2017 00:11, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#691 Re: Jugoslovenstvo

Edin H. wrote:

Gdje bas nadje Sloveniju, cast pojedincima u Ljubljani, ali oni su bas pojam provincije.
jesu :D al' malo morgen :D

sto je tvoje misjenje o Kosovu :D dali je trebalo ostati u sklopu Srbije :D pitam tebe, kao jugoslavena i jugoslvena :D
dezurni_ucenik

#692 Re: Jugoslovenstvo

Post by dezurni_ucenik »

A fakat, kakvo je misljenje jugonostalgicara o nezavisnom Kosovu
palermo

#693 Re: Jugoslovenstvo

Post by palermo »

Lijep primjer kako se jugoslovenstvo vidi iz srpske vizure......
Connaisseur Karlin

#694 Re: Jugoslovenstvo

cyprus wrote:
Ovo sam već napisao, ali vrijedi ponoviti - ne samo da ne mislim da političke granice treba prilagoditi kulturnim (ili još gore, obrnuto), ja se užasavam takvih političkih ciljeva... Zaista ne smatram da je neophodno da Jugoslaveni žive u jednoj zemlji...

I još jedna stvar, političko jugoslavenstvo bi podrazumijevalo aktivno djelovanje na uvjeravanju ljudi da trebaju odbaciti svoje srpske, hrvatske, bošnjačke i ine identitete i prihvatiti samo taj integralni... Opet, ja to ne želim... Razumijem ja potrebu i za diferencijacijom identiteta... Jedino što tražim, jeste da se poštuje moj identitet i to što neću da ga kasapim, samo kako bi isti stao u neke standardne kalupe tranzicijske balkanske politike...
U Jugi ideniteti nisu bili odbaceni, vec su bili nejednako tretirani,isto kao i danas :D

politicke granice u skladu sa kulturnimm granicama postoje jedino na malim otocima :D
Edin H.

#695 Re: Jugoslovenstvo

Post by Edin H. »

Edin H. wrote:

sto je tvoje misjenje o Kosovu :D dali je trebalo ostati u sklopu Srbije :D pitam tebe, kao jugoslavena i jugoslvena :D
Ja eto ti si lokala po njihovim bircuzima pa znas. :zjev:

Ja sam otvorenih pogleda i u potpunosti podrzavam Ustav SFRJ iz 74-te i datu autonomiju Kosovu i Vojvodini.
Connaisseur Karlin

#696 Re: Jugoslovenstvo

Edin H. wrote:
Edin H. wrote:

Ja sam otvorenih pogleda i u potpunosti podrzavam Ustav SFRJ iz 74-te i datu autonomiju Kosovu i Vojvodini.
to znaci, da ne podrzavas danasnju drzavu Kosovo , kao nezavisnu drzavu :)
dezurni_ucenik

#697 Re: Jugoslovenstvo

Post by dezurni_ucenik »

Edin H. wrote:

Jebo ustav 1974., sta mislis o nezavisnom Kosovu ? :oops:
desni

#698 Re: Jugoslovenstvo

Post by desni »

dezurni_ucenik wrote:
Edin H. wrote:

Vidiš da piše iz Tirane sigurno misli da je Kosovo srce Albanije :mrgreen:
    dezurni_ucenik

#699 Re: Jugoslovenstvo

Post by dezurni_ucenik »

desni wrote:
    dezurni_ucenik wrote:
    Edin H. wrote:

Vidiš da piše iz Tirane sigurno misli da je Kosovo srce Albanije :mrgreen:

Mozda je on upravljao sa onim dronom :-)
      Edin H.

#700 Re: Jugoslovenstvo

Post by Edin H. »

to znaci, da ne podrzavas danasnju drzavu Kosovo , kao nezavisnu drzavu :)
      Rekao sam ti podrzavam Ustav SFRJ iz 1974-te godine.

Zasigurno ne podrzavam nikoga ko je radio na rasturanju Jugoslavije.

S obzirom da su to radili i Albanci demonstracijama, kao i Srbi dolaskom Milosevica na vlast, po tom pitanju sam potpuno ignorantan.
      Milosevica pojedinci pogresno shvataju kao covjeka koji je pokusao ocuvati Jugoslaviju, a on ju je zajedno sa Tudjmanom rasturio, jer je zelio dominaciju jednog naroda okviru iste. Jugoslavija je mogla jedino opstati kao zajednica koja je garantovala ravnopravnost svim pojedincima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.
      Post Reply