detroit-mercy wrote:
E sad, pojedine Evropske drzave bi da se jebu a da im ne udje

. Usljenici dolaze i umjesto da prorade sto prije na integraciji tih useljenika imam osjecaj da se sve radi samo da se integracija ne desi. Da je Njemacka 90tih nasim ljudima obecala boravak/radne dozvole u zamjenu za pronalazak posla, niko ne bi bio na socijali. Medjutim sa politikom gast arbeiter-a ili trpi ih dok moras desava se sta se desava. Evropske zemlje treba da odluce, je li im treba useljenici ili ne.
Btw; lova koja se daje u kroz socijalne fondove opet sva zavrsi u ekonomiji. Daju ti dovoljno da prezivljavas, ne stekas je jorganu nego potrosis u supermarketu.
Bas tako, da se jebu a da im ne udje. Fali nam poreznih obveznika, dajte radne snage, al nemojte da nama uzmu poslove. Onda budite humani, pustite ih unutra, al nemojte da rade.

Onda mi smo miroljubivi, ne uplicemo se u stvari drugih, osim ako nama nesto ne zafali. Ne trosimo na vojsku, mi dajemo narodu, ali hajmo drugi da nas cuvaju dok mi u njih upiremo prstom. Vec jedno par decenija se kopkaju oko toga hoce li biti i dalje drzave-nacije, ili ce postat ko Amerika i ostale imigrantske drzave.
Razni imigranti cudne boje koze i imena nisu pravi gradjani, osim ako ne pridonose drustvu vise nego prosjecni. Onda su ponok i dika otvorenosti nacije.
Evropa vec dugo vremena sjedi na dvije stolice.
Mnogi ljudi ni u Americi ne kontaju, taj Indijac, Kinez ili boga pitaj odakle je, ce nogama i rukama grabiti ne bi li dosao na Zapad i postigao nesto. Generacije takvih stasavaju. I ne mozes ti vjecito sjediti na bogatstvu starijih generacija, istovremeno propagirajuci otvorena drustva, granice i trzista, uvoziti iste te ljude, a ne davati nista zauzvrat, odrzavajaci isti taj sistem koji vam je stoljecima odrzavao to bogatstvo.
Cilj je prilagodjavati se novim realnostima, a ne pokusavajaci odrzati status quo.
Ti usput spomenu tehnologiju i kako ona utice na buducnost profesija...postoje neke teze da u buducnosti jednostavno necemo moci razmisljati o poslovima na nacin na koji smo do sad. Ono da ce vecina biti zaposlena u nekom redovnom poslu. Teza ide tako da ce tehnologija uznapredovati dotle da vecina ljudi nece jednostavno raditi za platu. I onda dalje na to se naslaze diktatura bogate manjine, koji ce imati robote koji ce raditi za njih, a svi ostali ce imati tek toliko da zive normalno. I onda dalje prica o tome sta ce ljudi raditi sa tolikim slobodnim vremenom, smislom zivota, itd.
Siguran sam da su ovi teoreticari posasti "neoliberalizma" o tome bolje upoznati, pa mozda i oni progovore koju na tu temu, daju nam neke pointers.