BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
animals

#676 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

detroit-mercy wrote:
animals wrote:Pa da se sad zaputi milion doktora put Evrope,
kukali bi i doktori..
tako da...bezvezna ti logika..
"Perhaps most astounding, almost 10 percent of the physicians in the U.S. are of Indian origin. Consider that for a moment -- Indians, who represent barely 1 percent of the total American population, account for one-in-ten of its doctors, perhaps the most prestigious and difficult career to obtain"
Da ne pricamo da je otprilike 30% naucnika u NASA iz Indije, o doktorima i inzinjerima iz drugih zemalja da ne pricamo :mrgreen: .
Koga ces custi da se najvise buni, krezavog redneck-a koji nema 8 razreda osnovne skole kako mu Mexe preotese posao a sve sa litrenjacom Budweiser-a u fiseku :mrgreen: .
Opet, ko se najvise zali, ljudi sa najnizim kvalifikacijama :mrgreen:
Citava Amerika je i stvorena na imigraciji..
Evropa je nesto drugo i to ne mozes porediti.
Kad dodje milion ljudi koji vecinom nepismeni ili polupismeni ljudi,
cija ce oni radna mjesta ugrozavati..
nece onog politicara, glumca ili doktora,
koji se zdusno utrkuju da im izraze dobrodoslicu..
vec oni iz najnizi ili srednji slojeva..i logicno je da se ti i bune..
Last edited by animals on 13/02/2017 17:27, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#677 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote:
detroit-mercy wrote:
animals wrote:Pa da se sad zaputi milion doktora put Evrope,
kukali bi i doktori..
tako da...bezvezna ti logika..
"Perhaps most astounding, almost 10 percent of the physicians in the U.S. are of Indian origin. Consider that for a moment -- Indians, who represent barely 1 percent of the total American population, account for one-in-ten of its doctors, perhaps the most prestigious and difficult career to obtain"
Da ne pricamo da je otprilike 30% naucnika u NASA iz Indije, o doktorima i inzinjerima iz drugih zemalja da ne pricamo :mrgreen: .
Koga ces custi da se najvise buni, krezavog redneck-a koji nema 8 razreda osnovne skole kako mu Mexe preotese posao a sve sa litrenjacom Budweiser-a u fiseku :mrgreen: .
Opet, ko se najvise zali, ljudi sa najnizim kvalifikacijama :mrgreen:
Pa to otprilike ide pod svu onu pricu kako se obrazovani sloj snalazi u novoj ekonomskoj realnosti, koju uglavnom i sami oblikuju, dok ovi ispod stagniraju. Tu je i srz price o migracijama, otvorenom trzistu, itd. I na kraju o potrebi zadrzavanja tradicionalnih vrijednosti i progresivnom mijenjanju istih.
Ovdje ne govorim samo o visoko obrazovanim, bilo koji posao koji zahtjeva odredjene vjestine (elektricari, mehanicari, tehnicari), svi oni koji su ulozili nesto u sebe se ne bune njima je dobro. Oni koji su ostali na dnu ljudi sa limitranim vjestinama se najvise bune. I problem nisu samo imigracije nego i nove tehnologije koje sve vise dovode do toga da su odredjena zanimanja nepotrebna ili ne vise tako vazna.
stakasa

#678 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

detroit-mercy wrote:
jeza u ledja wrote:
stakasa wrote: Realno, nisi shvatio sta je covjek pokusao reci. Sto i nije neki problem, ne razumijem zasto se opires. Nisam mu advokat, eto ga pa neka ti pojasni.
Sto se tice ovoga drugog, ama bas nista ne govori da bi Norveska bila u rangu sa Finskom ili Svedskom da im nije nafte. Prije pronalaska nafte to je bila izuzetno siromasna zemlja. Bas siromasna. A ni sa cashom od nafte, sa masnim investicijama, nisu uspjeli napraviti neku privrednu strukturu, to je poenta citave teme. Ulazu oni u skole, puteve, privredu, dovode strucnjake... Ali opet nisu ni blizu Svedskoj ili Finskoj. Imaju cash i to je to. Imaju i uredeno drustvo koje odrzavaju pametno ulozenim parama iz naftnog fonda. Nemaju duga, ja mislim da su sve dugove vratili. Kada se vec prica o Skandinaviji, Finska bi trebala biti uzor svima, sta su ljudi napravili uprkos teskoj istoriji, nezgodnom polozaju i tankim prirodnim bogatstvima. Finska je zemlja znanja. Mada su to i Danska i Svedska. Norveska nije. Jos uvjek nije.
Shvatio sam da covjek drzi moralne pridike na raznim temama. Toliko o njemu.

Sto se tice Norveske, nije bas ona tema, ali eto da odgovorim. Ovo jeste SBB KBB, ali nema smisla tvrditi da bi bili jadnici da nema nafte. Znam da su bili siromasni, ali nisu oni jedini - Finska, Island, Irska, sve su to bile jadne zemlje nekada, jel tako? Nema razloga da mislimo da su bas Norvezani iznimka i da se ne bi snasli od rata na ovamo isto kao i svi drugi u datim okolnostima.
Jasno je da su prvenstveno zbog nafte ispred ostalih, ali i u tome, nacinu na koji su naftu iskoristili, mogu biti samo pozitivan primjer ostalima, nista drugo.
Norveska je tipican primjer statistickog outliera, mala zemlja sa enromnim prerodnim resursima za kojima vlada potraznja isto kao i Katar ili UAE.
Ne znam sto se toliko natezete oko Norveske.
Meni se cini da je i sve pocelo sa Google statistikom...
Over and out
TRANCE

#679 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by TRANCE »

madner wrote:
TRANCE wrote:
madner wrote: Irska, Holandija, Belgija i UK imaju manje neto plate od Njemacke.
Krhko je znanje.

Njemačka ima bruto prosječnu platu 3612 € mjesečno za full-time poslove.
https://www.destatis.de/EN/FactsFigures ... ables.html
To kad se ubaci u kalkulator neto plate za samca bez djece, izađe 2224 € mjesečno neto.
http://www.parmentier.de/steuer/steuer.htm?wagetax.htm

Irska ima bruto prosječnu platu 45075 € godišnje za full-time poslove. Tabela 5:
http://www.cso.ie/en/releasesandpublica ... ldata2015/
To kad se ubaci u kalkulator neto plate za samca bez djece, izađe 2813 € mjesečno neto.
http://services.deloitte.ie/tc/

2224 € neto mjesečno u Njemačkoj u odnosu na 2813 € neto mjesečno u Irskoj. Slična je razlika i za porodice s djecom, kao i razlika u odnosu na druge države koje si nabrojao, jer Njemačka ima veće poreze i doprinose na plate. Ali nema svrhe dokazivati i za ostale države, jer likovima poput tebe i da nacrtaš neke stvari, opet će svoje guslati, tako da :run:
Mjesas kruske i jabuke.
Zarada je jedno, plata drugo. Recimo moja plata moze biti 3000, ali da zbog prekovremenog zaradim 4000. Ili da zbog drugih poslova imam preko 36000 neto godisnje.

Tako da stvarno lupas gluposti.

Red bi bio da koristis iste izvore, koji usporedjuju iste velicine.

recimo
https://de.statista.com/statistik/daten ... in-der-eu/

ili
https://www.reinisfischer.com/average-s ... union-2016

S tim da Njemacka zbog vecih poreza ima znatne druge pluseve.

Nego prodje li ti ova suplja kod drugih da misle da znas o cemu pricas ili?
Možeš ti i raditi 24 sata dnevno i tako zarađivati tri puta više od prosjeka na osnovu toga, ali sve preko 40 sati rada sedmično ne ulazi u statistički prosjek prosječne plate, već u prosjek za "irregular earnings" koji nema veze s prosječnom platom.
Ja ti postavim službene podatke sa zavoda za statistiku tih država s neto kalkulatorima plate, a ti meni stranice na kojima piše da im je izvor podataka Wikipedija, gdje svaka budala može unijeti podatke. Mislio sam da si ozbiljniji sagovornik.
A ti sad slobodno naredaj smajlija i ubaci još koju doskočicu tipa "vid' ti glave", meni vala ni iz džepa ni u džep :run:
Last edited by TRANCE on 13/02/2017 17:39, edited 1 time in total.
prog321

#680 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by prog321 »

glupo je porediti platu bez poredjenja troskova.

Njemačka ima veći standard od Irske, iako su plate veće u Irskoj :-D
detroit-mercy

#681 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:dobrota jedne drzave se mjeri po tome kako se odnosi sa najnižim slojem. Slabi, neobrazovani, stari i nemoćni.
to je mjerilo dame i gospodo.
i po tome je USA na samom dnu :-D
Dobrota jedne drzave mjeri se u tome da li ti daje fer mogucnosti za uspijeh ili ne.
Pa tako, sin jednog emigranta iz Kenije zavrsi Harvard i postane predsjednik najmocnije drzave. A to ces vidjeti u Svedskoj ili Norveskoj ili Njemackoj ali u kurcu.
Opet, bio zivio na oba kontineta i ne moze se porediti.
Pise so o iseljenistvu, a cio tok price ide o tome kolika je socijala gdje. Je li se ljudi iseljavaju da bi isli na socijalu ili da sebi stvore neku drugu realnost koju nisu bili ustanju stvoriti u svojoj zemlji.
Po tom stvaranju nove realnosti, USA je za tri koplja ispred svih ostalih zemalja.
Nasa raja veoma cesto glorifikuje to neku socijalu, kao da im je to jedini smisao bivstvovanja na Zapadu. I o toj famoznoj socijali, svi koje ja znam a koji su bili u Njemackoj na socijali bili su te neke prve dvije-tri godine, malo socijala malo rad na crno dok se financijski ne ustabile. Ali 98% njih je gledalo da se sto prije rijesi te socijale i da si nadje nesto kako treba jer kad si na socijali zna se gdje pripadas i kolike su ti mogucnosti.
TRANCE

#682 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by TRANCE »

Seyfo wrote:Zašto na skoro svakoj temi pojedini krenu u chat i međusobno vrijeđanje i zaseru temu?
Neko iznese iskustvo ili informaciju i odma lik uleti "pojma nemaš,vidi meneee", "nepismen si, fali ti slovo", "vid'mu gloove"isl.

Možda imaš informacije bolje updateovane, možda si bliži izvoru informacija, možda imaš drukčije kontakte, pa šta.
To ti je naša kultura komunikacije: svi misle da su u pravu i najpametniji, svi sve znaju, a ovamo država u sistemu raspada u svim segmentima i narod s najmanjim IQ-om nakon Albanije. To je jedan i od razloga što normalni ljudi bježe odavde, jer kad u komunikaciji sa strancem izneseš neke argumentovane informacije ili svoje mišljenje, kaže ti "hvala, nisam znao", "provjerit ću", "ipak si u pravu", "mislim da nisi u pravu, jer...", a kod nas "pojma ti nemaš", "nauči pisat', fali ti slovo", "haj' ćao, over and out", "glup si", "sjo frajera" itd. Naravno moderacija na forumu snosi najveću krivicu što to dopušta.
prog321

#683 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by prog321 »

Aaa,,socijala,, mmm.
Jebo poso. Kako se zakaciti na to ?
:-D
animals

#684 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

detroit-mercy wrote:
prog321 wrote:dobrota jedne drzave se mjeri po tome kako se odnosi sa najnižim slojem. Slabi, neobrazovani, stari i nemoćni.
Dobrota jedne drzave mjeri se u tome da li ti daje fer mogucnosti za uspijeh ili ne.
Pa tako, sin jednog emigranta iz Kenije zavrsi Harvard i postane predsjednik najmocnije drzave. A to ces vidjeti u Svedskoj ili Norveskoj ili Njemackoj ali u kurcu.
Pise so o iseljenistvu, a cio tok price ide o tome kolika je socijala gdje. Je li se ljudi iseljavaju da bi isli na socijalu ili da sebi stvore neku drugu realnost koju nisu bili ustanju stvoriti u svojoj zemlji.
Po tom stvaranju nove realnosti, USA je za tri koplja ispred svih ostalih zemalja.
Nasa raja veoma cesto glorifikuje to neku socijalu, kao da im je to jedini smisao bivstvovanja na Zapadu. I o toj famoznoj socijali, svi koje ja znam a koji su bili u Njemackoj na socijali bili su te neke prve dvije-tri godine, malo socijala malo rad na crno dok se financijski ne ustabile. Ali 98% njih je gledalo da se sto prije rijesi te socijale i da si nadje nesto kako treba jer kad si na socijali zna se gdje pripadas i kolike su ti mogucnosti.
Socijala je zamisljena kao pomoc slabim i ugrozenim..
i sad kad je obilno pocnu koristiti useljenici, onda su domaci koji se pobune protiv toga
fasisti..po nekom forumskom rezonu..
jeza u ledja

#685 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

stakasa wrote: Ok, ali sta ako ih ta nafta koci!? Meni interesantna teza i stvarnost mi je potvrduje. Stekao sam dojam da je to covjek pokusao reci ali nemoj da ga vise branim. Nema tu nista cudno, ja prvi se ne bih ovoliko trudio u zivotu da mi je pripalo par miliona u nasljedstvu.
Ok, mozda je to mislio.
Ali vidis to zadnje je dio onog sto zelim reci - kroz vlastita iskustva i zivotne ciljeve projiciramo tudje. Po svemu sudeci nije Norveska primjer "dobitka na lotu", jer se njihovo prirodno bogatstvo prezentuje u njihovom ekonomskom uspjehu, standardu zivota, socijalnim parametrima, itd. Da su na nivou Svedske onda bi se moglo pricati o njihovom neuspjehu.
U stvari u samom tvom argumentovanju se mozda upravo krije odgovor drukciji od onog kojeg dajes - oni su se UNATOC situaciji u kojoj su se nasli uspjeli snaci.
stakasa wrote: P.S.
Finska je navodno platila ogromnu odstetu Sovjetskom Savezu i kraj siromastva koincidira sa zadnjom ratom.
Fino bi bilo da neko malo vise napise o Irskoj, bas su ljudi bum napravili
Poenta je koliko se ko snalazi u zadatim okolnostima. Imas i primjer Islanda. Po mnogim parametrima trebali bi biti jedna od siromasnijih zemalja svijeta.
stakasa

#686 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

Pa jeste, uvijek se moze uporediti sa tim kako su Arapi organizovali svoje drzave
TRANCE

#687 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by TRANCE »

prog321 wrote:glupo je porediti platu bez poredjenja troskova.

Burundi ima veći standard i od Irske i od Njemačke, iako su plate veće i u Irskoj i u Njemačkoj :-D
Izvor informacije nam ne treba, ja rek'o tako! :lol:
jeza u ledja

#688 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

detroit-mercy wrote:
Bravo! :thumbup: :thumbup:
prog321

#689 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by prog321 »

TRANCE wrote:

Burundi ima veći standard i od Irske i od Njemačke, iako su plate veće i u Irskoj i u Njemačkoj :-D

Imam ja informacije.
Prati ove korake:
1. google
2. ukucaj cost of living,= neki grad u njemackoj = i neki grad u irskoj.
3. compare.

I to je to :-D
uglavnomja

#690 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by uglavnomja »

dobrota jedne drzave ne postoji ... postoji samo interes (ako ne racunamo stare i bolesne, ali i tu ima svasta)
da se fokusiramo na socijalu za radno sposobne

matematika kaze da je jednoj drzavi isplativije davati socijalu nego imati lopove koji kradu da bi prezivjeli, jer tu idu troskovi sudjenja, zatvora, nadoknada stete ... i stalni strah, nezadovoljstvo drzavom, tj. njenim predstavnicima ... izbori i tako to.
i pri tome je to mrkva na stapu za jedan dobar dio ljudi, to je sitna lova, taman da se prezivi, ali je i motiv da se ide dalje, da se nadje posao, da se skoluje, itd.

jedan % onih koji to iskoristavaju postoji, naravno, ali ko je zadovoljan socijalom :roll:

sto se izbjeglica tice - ova prva generacija uglavnom macku o rep, zavisno odakle su i kakva znanja imaju, cilj su sljedece generacije koje ce znati jezik perfektno, nauciti zivot, mentaitet, sistem ... i postati stvarno gradjani i radnici.
jeza u ledja

#691 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

animals wrote: Socijala je zamisljena kao pomoc slabim i ugrozenim..
i sad kad je obilno pocnu koristiti useljenici, onda su domaci koji se pobune protiv toga
Useljenici su ugrozeni jer kad dodju nemaju puno. Drzava im treba obezbjediti brzu mogucnost obrazovanja i zaposlenja, nista vise. Socijala treba biti minimalna i zavrsiti u roku pola godine. Nakon toga, opet, drzava treba obezbjediti brzo procesuiranje i noga-trans nazad, osim ako nisi iz bas neke drzave tipa Sirija, a i tu cim rat stane - hajmo nazad ako ne radis.

Inace - to su ljudi koji jedini i mogu odrzavati takav zamisljen sistem, jer kao sto ti rekosmo ranije, a ti neces da slusas - natalitet EU zemalja to ne moze da izdrzi.
stakasa

#692 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

uglavnomja wrote:dobrota jedne drzave ne postoji ... postoji samo interes (ako ne racunamo stare i bolesne, ali i tu ima svasta)

matematika kaze da je jednoj drzavi isplativije davati socijalu nego imati lopove koji kradu da bi prezivjeli, jer tu idu troskovi sudjenja, zatvora, nadoknada stete ... i stalni strah, nezadovoljstvo drzavom, tj. njenim predstavnicima ... izbori i tako to.
i pri tome je to mrkva na stapu za jedan dobar dio ljudi, to je sitna lova, taman da se prezivi, ali je i motiv da se ide dalje, da se nadje posao, da se skoluje, itd.

jedan % onih koji to iskoristavaju postoji, naravno, ali ko je zadovoljan socijalom :roll:

sto se izbjeglica tice - ova prva generacija uglavnom macku o rep, zavisno odakle su i kakva znanja imaju, cilj su sljedece generacije koje ce znati jezik perfektno, nauciti zivot, mentaitet, sistem ... i postati stvarno gradjani i radnici.
Vise sedativ nego motiv. Umrtvi covjeka, otupi mu cula. Malo je koga ta socijala usrecila
jeza u ledja

#693 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

uglavnomja wrote:dobrota jedne drzave ne postoji ... postoji samo interes (ako ne racunamo stare i bolesne, ali i tu ima svasta)

Pa tu kao i u svemu ostalom postoji balans, koliko mrkve, a koliko stapa. :D Ako te doseljenike ne "stapas" dovoljno oni ce zloupotrebljavati sistem.
detroit-mercy

#694 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

animals wrote:
detroit-mercy wrote:
Socijala je zamisljena kao pomoc slabim i ugrozenim..
E sad, pojedine Evropske drzave bi da se jebu a da im ne udje :mrgreen:. Usljenici dolaze i umjesto da prorade sto prije na integraciji tih useljenika imam osjecaj da se sve radi samo da se integracija ne desi. Da je Njemacka 90tih nasim ljudima obecala boravak/radne dozvole u zamjenu za pronalazak posla, niko ne bi bio na socijali. Medjutim sa politikom gast arbeiter-a ili trpi ih dok moras desava se sta se desava. Evropske zemlje treba da odluce, je li im treba useljenici ili ne.
Btw; lova koja se daje u kroz socijalne fondove opet sva zavrsi u ekonomiji. Daju ti dovoljno da prezivljavas, ne stekas je jorganu nego potrosis u supermarketu.
animals

#695 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

jeza u ledja wrote:
animals wrote: Socijala je zamisljena kao pomoc slabim i ugrozenim..
Useljenici su ugrozeni jer kad dodju nemaju puno. Drzava im treba obezbjediti brzu mogucnost obrazovanja i zaposlenja, nista vise. Socijala treba biti minimalna i zavrsiti u roku pola godine. Nakon toga, opet, drzava treba obezbjediti brzo procesuiranje i noga-trans nazad, osim ako nisi iz bas neke drzave tipa Sirija, a i tu cim rat stane - hajmo nazad ako ne radis.

Inace - to su ljudi koji jedini i mogu odrzavati takav zamisljen sistem, jer kao sto ti rekosmo ranije, a ti neces da slusas - natalitet EU zemalja to ne moze da izdrzi.
Ja uopce nisam protiv nikoga..i ja sam useljenik..
svako ko hoce da radi i da se integrise, ja bi mu pruzio sansu..
problem su oni koji nece da rade i bave se kriminalom..
i zbog razni glupi zakona,i te ljude se ne smije protjerivati iz vise razloga..
jer ih njihove zemlje ne primaju, pa nema se zakonske mogucnosti za protjerivanje..
a i kad ima to se oduzi mjesecima..
e zbog takvi zakona i birokratije, i normalni ljudi najebu..
TRANCE

#696 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by TRANCE »

prog321 wrote:
TRANCE wrote:

Imam ja informacije.
Prati ove korake:
1. google
2. ukucaj cost of living,= neki grad u njemackoj = i neki grad u irskoj.
3. compare.

I to je to :-D
Briljantno, zaista sjajna metodologija, duboko se klanjam i zahvaljujem, ovakva pronicljivost je rijetko gdje viđena :izet: Ja sam pak mislio da su članci u naučnim časopisima i Eurostat, Destatis, Central Statistics Office i sl. bolji izvor informacija, ali ne lezi vraže, očigledno sam se prevario.
jeza u ledja

#697 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

animals wrote:
Ja uopce nisam protiv nikoga..i ja sam useljenik..
svako ko hoce da radi i da se integrise, ja bi mu pruzio sansu..
problem su oni koji nece da rade i bave se kriminalom..
i zbog razniH glupiH zakona,i te ljude se ne smije protjerivati iz vise razloga..
jer ih njihove zemlje ne primaju, pa nema se zakonske mogucnosti za protjerivanje..
a i kad ima to se oduzi mjesecima..
e zbog takviH zakona i birokratije, i normalni ljudi najebu..
Ama nauci jebemu stavljati H na kraju pridjeva u genitivu, sta li je vec.
prog321

#698 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by prog321 »

TRANCE wrote: Briljantno, zaista sjajna metodologija, duboko se klanjam i zahvaljujem, ovakva pronicljivost je rijetko gdje viđena :izet: Ja sam pak mislio da su članci u naučnim časopisima i Eurostat, Destatis, Central Statistics Office i sl. bolji izvor informacija, ali ne lezi vraže, očigledno sam se prevario.
Da,, ja cu tebi na forumu prezentirati sve te podatke, da bi se ti sasrao u njih? :-)

Imas cost of living poredjenje na webu.
Prilicno su tacni i detaljni.
Pa izvoli.
Ako ces se keziti ko nakoksan, onda me preskoci boga ti. :-)
Fudo387

#699 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Fudo387 »

Dok se dogovorite gdje bolje, jeftinije, sigurnije, toplije, dje su koke bolje, hajmo jedan muzicki predah,

...jebo ga vise luizijane, osla, tronthajmi i ostali qrci, krvi te se k'o da ste se rodili u tim nedodjijama. :lol:
jeza u ledja

#700 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

detroit-mercy wrote: E sad, pojedine Evropske drzave bi da se jebu a da im ne udje :mrgreen:. Usljenici dolaze i umjesto da prorade sto prije na integraciji tih useljenika imam osjecaj da se sve radi samo da se integracija ne desi. Da je Njemacka 90tih nasim ljudima obecala boravak/radne dozvole u zamjenu za pronalazak posla, niko ne bi bio na socijali. Medjutim sa politikom gast arbeiter-a ili trpi ih dok moras desava se sta se desava. Evropske zemlje treba da odluce, je li im treba useljenici ili ne.
Btw; lova koja se daje u kroz socijalne fondove opet sva zavrsi u ekonomiji. Daju ti dovoljno da prezivljavas, ne stekas je jorganu nego potrosis u supermarketu.
Bas tako, da se jebu a da im ne udje. Fali nam poreznih obveznika, dajte radne snage, al nemojte da nama uzmu poslove. Onda budite humani, pustite ih unutra, al nemojte da rade. :-) Onda mi smo miroljubivi, ne uplicemo se u stvari drugih, osim ako nama nesto ne zafali. Ne trosimo na vojsku, mi dajemo narodu, ali hajmo drugi da nas cuvaju dok mi u njih upiremo prstom. Vec jedno par decenija se kopkaju oko toga hoce li biti i dalje drzave-nacije, ili ce postat ko Amerika i ostale imigrantske drzave.
Razni imigranti cudne boje koze i imena nisu pravi gradjani, osim ako ne pridonose drustvu vise nego prosjecni. Onda su ponok i dika otvorenosti nacije. :D

Evropa vec dugo vremena sjedi na dvije stolice.

Mnogi ljudi ni u Americi ne kontaju, taj Indijac, Kinez ili boga pitaj odakle je, ce nogama i rukama grabiti ne bi li dosao na Zapad i postigao nesto. Generacije takvih stasavaju. I ne mozes ti vjecito sjediti na bogatstvu starijih generacija, istovremeno propagirajuci otvorena drustva, granice i trzista, uvoziti iste te ljude, a ne davati nista zauzvrat, odrzavajaci isti taj sistem koji vam je stoljecima odrzavao to bogatstvo.

Cilj je prilagodjavati se novim realnostima, a ne pokusavajaci odrzati status quo.

Ti usput spomenu tehnologiju i kako ona utice na buducnost profesija...postoje neke teze da u buducnosti jednostavno necemo moci razmisljati o poslovima na nacin na koji smo do sad. Ono da ce vecina biti zaposlena u nekom redovnom poslu. Teza ide tako da ce tehnologija uznapredovati dotle da vecina ljudi nece jednostavno raditi za platu. I onda dalje na to se naslaze diktatura bogate manjine, koji ce imati robote koji ce raditi za njih, a svi ostali ce imati tek toliko da zive normalno. I onda dalje prica o tome sta ce ljudi raditi sa tolikim slobodnim vremenom, smislom zivota, itd.
Siguran sam da su ovi teoreticari posasti "neoliberalizma" o tome bolje upoznati, pa mozda i oni progovore koju na tu temu, daju nam neke pointers. :D
Post Reply