NATO...DA ili NE

Locked

Jeste li za ulazak BiH u NATO?

Da
285
81%
Ne
55
16%
Samo četvrtkom (Ne želim odgovoriti, ne znam ili treba ostati amoniman)
10
3%

Total votes: 350

ioannes

#676 Re: NATO...DA ili NE

Post by ioannes »

155_mm wrote:
ovdje bi bilo vrlo bitno navesti ko definise legalnost nekog rata.

bh. vojnici se i danas otimaju da "ginu" za geostrategiju amerike zbog novcanih dodataka.

vojna pomoc zemalja velicine BiH od strane NATO-a je mnogostruko veca od vlastiti troskova clanstva u istom.

ali ako su gore navedeni "argumenti" cijena koja se mora platiti da bi se napokon nakon 100 godisnjeg terora srpske nacionalisricke idologije nad bosnjacima u BiH, onda se mora reci, jeftinije zastitu nikad nisu imali u zadnjih 100 godina.
-legalnost i ilegalnost rata definira UN-Charta paragraf 2 tacka 4
taj vazan princip su danas izgleda svi zaboravili, u tom slucaju je tvoje pitanje "ko definise legalnost rata" zacudjujuce.

- onaj koji misli da clanice profitiraju od NATOa zivi u velikoj zabludi, racun zbog ilegalnih ratova placaju sve clanice iz svog budzeta
Putnik ali stvarno

#677 Re: NATO...DA ili NE

Post by Putnik ali stvarno »

belfy wrote: nije zacatavanje sve dok se drzimo teme "NATO...DA ili NE".
ne mislim traziti i nabrajati sta je Predsjednistvo ucinilo. iz prostog razloga sto bi se to razvodnilo u nedogled. ono sto neki vide kao konkretno i svrsishodno drugi nece, pa ce se povuci prica u sasvim drugim smjerovima. ako pricamo na temi o pridruzivanju NATO i odlukom predsjednistva o istom, onda znamo sta su dogovorili. jel tako?
Dobro razumem da je i tebi jasno da je kredibilitet Predsednistva upitan mnogima. Ja bih rekao iz cele BiH, ne po entitetskim linijama.
Mislim da ti ljudi koji sumnjaju u kredibilitet Predsednistva jesu zapravo svi koji osecaju da je drzava neefikasna ne samo iz objektivnih vec i iz
subjektivnih razloga.
To je i moje stanoviste.
Insistiram na tome, jer kada govrimo o svrstavanju drzave u vojni savez, sto je strateski potez za dug period vremena, kako je moguce da
tako bitan predlog daje telo koje nije sposobno resiti ni mnogo manje vazne probleme unutar sopstvene zemlje ? Koje dakle zapravo ne razume ni kako funkcionise njihova sopstvena zemlja. Jer da razume, imali bi mnogo bolje rezultate i BiH ne bi bila u tako nezavidnoj ekonomskoj pre svega, a zatim i politickoj situaciji.

Sta to telo predlaze vezano za medjunarodni polozaj BiH, je irelevantno samoj Medjunarodnoj Zajednici, a ne meni ili tebi. Nazalost.

Zato i jesu postavili Nadzornika, jer je sasvim jasno da BiH ne moze da funkcionise bez direktnog monitoringa.

Opet kazem, problem se nece resiti najpre promenom medjunarodnog polozaja. Najpre mora zaziveti najnormalniji dijalog svih drzavljana
Bosne i Hercegovine i njihovih poltickih predstavnika. Zatim krenuti saradnja, dobronamerna uz spremnost za kompromise. Kada se dovede zemlja u red, onda se moze odgovorno razmatrati svako pitanje.

Razmatranje clanstva u NATO u ovakvom unutrasnjem kosmaru je neodgovoran predlog koji ignorise unutrasnju politicku situaciju i
zemlju slabi jos vise. Kada kazem zemlju ja govorim o BiH.
belfy

#678 Re: NATO...DA ili NE

Post by belfy »

Putnik ali stvarno wrote:
belfy wrote: nije zacatavanje sve dok se drzimo teme "NATO...DA ili NE".
ne mislim traziti i nabrajati sta je Predsjednistvo ucinilo. iz prostog razloga sto bi se to razvodnilo u nedogled. ono sto neki vide kao konkretno i svrsishodno drugi nece, pa ce se povuci prica u sasvim drugim smjerovima. ako pricamo na temi o pridruzivanju NATO i odlukom predsjednistva o istom, onda znamo sta su dogovorili. jel tako?
Dobro razumem da je i tebi jasno da je kredibilitet Predsednistva upitan mnogima. Ja bih rekao iz cele BiH, ne po entitetskim linijama.
Mislim da ti ljudi koji sumnjaju u kredibilitet Predsednistva jesu zapravo svi koji osecaju da je drzava neefikasna ne samo iz objektivnih vec i iz
subjektivnih razloga.
To je i moje stanoviste.
Insistiram na tome, jer kada govrimo o svrstavanju drzave u vojni savez, sto je strateski potez za dug period vremena, kako je moguce da
tako bitan predlog daje telo koje nije sposobno resiti ni mnogo manje vazne probleme unutar sopstvene zemlje ?
Koje dakle zapravo ne razume ni kako funkcionise njihova sopstvena zemlja. Jer da razume, imali bi mnogo bolje rezultate i BiH ne bi bila u tako nezavidnoj ekonomskoj pre svega, a zatim i politickoj situaciji.

Sta to telo predlaze vezano za medjunarodni polozaj BiH, je irelevantno samoj Medjunarodnoj Zajednici, a ne meni ili tebi. Nazalost.

Zato i jesu postavili Nadzornika, jer je sasvim jasno da BiH ne moze da funkcionise bez direktnog monitoringa.

Opet kazem, problem se nece resiti najpre promenom medjunarodnog polozaja. Najpre mora zaziveti najnormalniji dijalog svih drzavljana
Bosne i Hercegovine i njihovih poltickih predstavnika. Zatim krenuti saradnja, dobronamerna uz spremnost za kompromise. Kada se dovede zemlja u red, onda se moze odgovorno razmatrati svako pitanje.

Razmatranje clanstva u NATO u ovakvom unutrasnjem kosmaru je neodgovoran predlog koji ignorise unutrasnju politicku situaciju i
zemlju slabi jos vise. Kada kazem zemlju ja govorim o BiH.
koje bi tijelo, po tvom misljenju, onda to trebalo da razmatra?

nije razmatranje NATO-a nesto sto treba imati takve preduslove. ova zemlja treba da radi na svemu istovremeno, jer nema sektora koji mozemo nazvati naprednim, pa da na njemu treba raditi. dakle i ekonomija i politika i unutrasnji dijalog i NATO sve treba ici paralelno. ako budemo birali tako sitne korake da svaki ceka da prethodni bude rijesen, onda se mozemo pomiriti da cemo ostati u ovom glibu jos veoma dugi period.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#679 Re: NATO...DA ili NE

Post by pici »

SRENJAC jopet u rudnik... de piciki navadi jedno 10 tona banovičkog kocka... Allah te nagradio
GeeTnT

#680 Re: NATO...DA ili NE

Post by GeeTnT »

pici wrote:SRENJAC jopet u rudnik... de piciki navadi jedno 10 tona banovičkog kocka... Allah te nagradio
Pici u Banovicima se vadi ugalj zv. "Orah"...a ne Kocka... ;-)
pici

#681 Re: NATO...DA ili NE

Post by pici »

GeeTnT wrote:
pici wrote:SRENJAC jopet u rudnik... de piciki navadi jedno 10 tona banovičkog kocka... Allah te nagradio
Pici u Banovicima se vadi ugalj zv. "Orah"...a ne Kocka... ;-)
da neodemo u OFF al meni preko ogreva nude Kocku, ja rekoH jel oraH, kaje ženmska yes istoti je to... nije domene
GeeTnT

#682 Re: NATO...DA ili NE

Post by GeeTnT »

:lol: zipa da te ne izlevate sa ugljevickim...isti na oko, ali kalorije 0 bodova....pozz
junior3

#683 Re: NATO...DA ili NE

Post by junior3 »

GeeTnT wrote::lol: zipa da te ne izlevate sa ugljevickim...isti na oko, ali kalorije 0 bodova....pozz
Prije će dobiti onaj iz Stanara. :mrgreen:
pici

#684 Re: NATO...DA ili NE

Post by pici »

GeeTnT wrote::lol: zipa da te ne izlevate sa ugljevickim...isti na oko, ali kalorije 0 bodova....pozz

ev još samo ovo...BANOVICI-BANOVICKI UGALJ KOMAD I KOCKA :shock: :? :mrgreen:

Kenjac sretno i beriĆetno u novoj 2017 čitamo se :mrgreen:
spreca

#685 Re: NATO...DA ili NE

Post by spreca »

junior3 wrote:
Prije će dobiti onaj iz Stanara. :mrgreen:
iz Stanara isto buhdeva :lol:
ze kalanga

#686 Re: NATO...DA ili NE

Post by ze kalanga »

LBVIEW wrote:
ze kalanga wrote:Vikipedija je inače poznata kao kompetentan i nadasve ključan i relevantan dokaz. Uozbiljite se.
Referense relevantne historijske grade su navedene,samo ne konta to dikan.
Dakle,lazes i petljas k'o po obicaju. :izet:
Kontam da bi i ti mogao biti banovan. U nedostatku argumenata sve što ti je preostalo su uvrede. Al dobro, to je valjda in u konkretnom slučaju, jer kako drugačiji biti patriota.
junior3

#687 Re: NATO...DA ili NE

Post by junior3 »

spreca wrote: iz Stanara isto buhdeva :lol:
Znam da dolaze iz Federacije i kupuju lignit iz Stanara pa prodaju pod mrki ugalj. :mrgreen:
Nema niđe mafije ko kod nas. :mrgreen:
LBVIEW

#688 Re: NATO...DA ili NE

Post by LBVIEW »

ze kalanga wrote:
LBVIEW wrote:
ze kalanga wrote:Vikipedija je inače poznata kao kompetentan i nadasve ključan i relevantan dokaz. Uozbiljite se.
Referense relevantne historijske grade su navedene,samo ne konta to dikan.
Dakle,lazes i petljas k'o po obicaju. :izet:
Kontam da bi i ti mogao biti banovan. U nedostatku argumenata sve što ti je preostalo su uvrede. Al dobro, to je valjda in u konkretnom slučaju, jer kako drugačiji biti patriota.
Kad bi svako ko tebi kaze da lazes i da si po karakteru,odnosno nedostatku istog to sto jesi,jer osim sto petljas pokusavas relativizirati svaki srpski zlocin,dobio ban,forum ne bi ni postojao.
Postiraju ti se argumenti koji pobijaju tvoju tvrdnju o "osveti",no ti nastavljas lagati.
Nego,da te priupitam da li bi i u slucaju Becira Lokmica i slcnih, koji su u Legiju pristupili nakon sto su im cetnici sve pobili,te se nakon toga vratilibu Podrinje,koristio isti rijecnik ili to pravilo vrijedi samo za Srbe i njihove zlocince?
junior3

#689 Re: NATO...DA ili NE

Post by junior3 »

ze kalanga wrote:
Zeki ti samo lagano i bez nervoze k'o i do sad :D :thumbup:
ze kalanga

#690 Re: NATO...DA ili NE

Post by ze kalanga »

LBVIEW wrote: Kad bi svako ko tebi kaze da lazes i da si po karakteru,odnosno nedostatku istog to sto jesi,jer osim sto petljas pokusavas relativizirati svaki srpski zlocin,dobio ban,forum ne bi ni postojao.
Postiraju ti se argumenti koji pobijaju tvoju tvrdnju o "osveti",no ti nastavljas lagati.
Nego,da te priupitam da li bi i u slucaju Becira Lokmica i slcnih, koji su u Legiju pristupili nakon sto su im cetnici sve pobili,te se nakon toga vratilibu Podrinje,koristio isti rijecnik ili to pravilo vrijedi samo za Srbe i njihove zlocince?
Ponovo pogrešna percepcija.
Ili se trebamo vraćati na hronološki redoslijed arumenata na ovoj temi gdje jedan ustvrdi kako se u BiH sprema krstaški rat protiv Muslimana pa iz tog razloga treba ući u NATO alijansu... Msm.

Što se tiče zločina u 2SR apsolutno je svakom iole bolje poznavaocu prilika jasno kako su se dešavali zločini. Tu nisu bili u pitanju obračuni naroda, već obračuni uvjerenja i sistema. Srbi su stradali, stradali su i Bošnjaci, uostalom kao i u poslednjem ratu, to nije generalizacija, već činjenica.
Acid25

#691 Re: NATO...DA ili NE

Post by Acid25 »

Image
spreca

#692 Re: NATO...DA ili NE

Post by spreca »

junior3 wrote:
spreca wrote: iz Stanara isto buhdeva :lol:
Znam da dolaze iz Federacije i kupuju lignit iz Stanara pa prodaju pod mrki ugalj. :mrgreen:
Nema niđe mafije ko kod nas. :mrgreen:
Meni prosle godine dovezli pod Banovicki....ma moras ga naftom poljevat da gori :lol: ......i odmah su mi neki rekli da su vjerovatno dovezli taj iz Stanara...nisam ni znao da je tako los
LBVIEW

#693 Re: NATO...DA ili NE

Post by LBVIEW »

junior3 wrote:
ze kalanga wrote:
Zeki ti samo lagano i bez nervoze k'o i do sad :D :thumbup:
Mislis,da nastavi lagati?
junior3

#694 Re: NATO...DA ili NE

Post by junior3 »

Ne mislim.
LBVIEW

#695 Re: NATO...DA ili NE

Post by LBVIEW »

ze kalanga wrote:
LBVIEW wrote: Kad bi svako ko tebi kaze da lazes i da si po karakteru,odnosno nedostatku istog to sto jesi,jer osim sto petljas pokusavas relativizirati svaki srpski zlocin,dobio ban,forum ne bi ni postojao.
Ponovo pogrešna percepcija.
Ili se trebamo vraćati na hronološki redoslijed arumenata na ovoj temi gdje jedan ustvrdi kako se u BiH sprema krstaški rat protiv Muslimana pa iz tog razloga treba ući u NATO alijansu... Msm.

Što se tiče zločina u 2SR apsolutno je svakom iole bolje poznavaocu prilika jasno kako su se dešavali zločini. Tu nisu bili u pitanju obračuni naroda, već obračuni uvjerenja i sistema. Srbi su stradali, stradali su i Bošnjaci, uostalom kao i u poslednjem ratu, to nije generalizacija, već činjenica.
Cekaj,zar nisu Srbi ratovali u ime krsta protiv "islamskog fundamentalizma" u proslom ratu,u kojem su,u UZP, pocinili i genocid?
Sto se II Svjetskog rata tice,onako hinjavo si pokusao proturiti teoriju kako su se Srbi samo svetlili za zlocine pocinjene nad njima,sto je naravno laz.
LBVIEW

#696 Re: NATO...DA ili NE

Post by LBVIEW »

junior3 wrote:Ne mislim.
Umalo zaboravih,vi stvarno vjerujete u te vase lovacke price. :D
ze kalanga

#697 Re: NATO...DA ili NE

Post by ze kalanga »

LBVIEW wrote: Cekaj,zar nisu Srbi ratovali u ime krsta protiv "islamskog fundamentalizma" u proslom ratu?
Sto se II Svjetskog rata tice,onako hinjavo si pokusao proturiti teoriju kako su se Srbi samo svetlili za zlocine pocinjene nad njima,sto je naravno laz.

To nije uopšte isključeno. Govorim sa svoje tačke gledišta.
Nisam učesnik nijednog od ratova.
Ali ne bi me čudilo da su se mnogi vodili parolom "Oko za oko, zub za zub".
belfy

#698 Re: NATO...DA ili NE

Post by belfy »

junior3 wrote:Ne mislim.
odavno nisam vidio iskreniji post sa potpunom dozom samokritike. :mrgreen:
Putnik ali stvarno

#699 Re: NATO...DA ili NE

Post by Putnik ali stvarno »

belfy wrote: koje bi tijelo, po tvom misljenju, onda to trebalo da razmatra?

nije razmatranje NATO-a nesto sto treba imati takve preduslove. ova zemlja treba da radi na svemu istovremeno, jer nema sektora koji mozemo nazvati naprednim, pa da na njemu treba raditi. dakle i ekonomija i politika i unutrasnji dijalog i NATO sve treba ici paralelno. ako budemo birali tako sitne korake da svaki ceka da prethodni bude rijesen, onda se mozemo pomiriti da cemo ostati u ovom glibu jos veoma dugi period.
Evo da pomenem i ovaj ugao gledanja na stvari.

Svajcarska je postala clanica Ujedinjenih nacija 2002 godine. :izet:

Ona mi je uzor.

BiH ili Srbija, Makedonija etc ce sve odjednom resiti - uraditi :)

Moj je stav i misljenje naravno da te price o brzim promenama u nasem lokalu, mogu da popiju samo ljudi zatvorenog uma i veoma

uskih pogleda. Koliko puta smo u nasim istorijama, koje su sve zajedno samo jedna i jedina istorija Balkanskog poluostrva, slusali takve

gluposti, o ludim i brzim promenama ? A i dalje za ceo Boziji dunjaluk mi smo Balkan. Balcanisation je cak usla u svetsku geopolitcku

retoriku.

Ja sam protiv balcanisation BiH.

Ko sada hoce u NATO zapravo nastavlja sa balkanizacijom BiH, odnosno podstice raskol.

Ne zelim da te ljutim ali iz ovih gornjih razloga, ponavljam

NE U NATO.

Posto ovde sa nekim sizmaticima ucestvujem u njihovim pripremama za proslavu Bozica onda jos samo

Bog vam svima u BiH svako dobro dao i sretan Bozic nasim sizmaticima / novovercima :-D
belfy

#700 Re: NATO...DA ili NE

Post by belfy »

Putnik ali stvarno wrote:
belfy wrote: koje bi tijelo, po tvom misljenju, onda to trebalo da razmatra?

Evo da pomenem i ovaj ugao gledanja na stvari.

Svajcarska je postala clanica Ujedinjenih nacija 2002 godine. :izet:

Ona mi je uzor.

BiH ili Srbija, Makedonija etc ce sve odjednom resiti - uraditi :)

Moj je stav i misljenje naravno da te price o brzim promenama u nasem lokalu, mogu da popiju samo ljudi zatvorenog uma i veoma

uskih pogleda. Koliko puta smo u nasim istorijama, koje su sve zajedno samo jedna i jedina istorija Balkanskog poluostrva, slusali takve

gluposti, o ludim i brzim promenama ? A i dalje za ceo Boziji dunjaluk mi smo Balkan. Balcanisation je cak usla u svetsku geopolitcku

retoriku.

Ja sam protiv balcanisation BiH.

Ko sada hoce u NATO zapravo nastavlja sa balkanizacijom BiH, odnosno podstice raskol.

Ne zelim da te ljutim ali iz ovih gornjih razloga, ponavljam

NE U NATO.

Posto ovde sa nekim sizmaticima ucestvujem u njihovim pripremama za proslavu Bozica onda jos samo

Bog vam svima u BiH svako dobro dao i sretan Bozic nasim sizmaticima / novovercima :-D
lijepo bi bilo i odgovoriti na postavljeno pitanje, ali ajde...

ja nigdje nisam rekao da ce se ista odjednom rijesiti niti brzo, nego sam rekao da imamo toliko problema da ih moramo rjesavati uporedo. znas ono kad te boli zub, a zedan si, ali moras taj dan i na posao, pa jos moras zamijeniti i tus-bateriju. pa sve to uradis za taj isti dan.

onda poslije govoris o nekim nerealnim ocekivanjima, a u samom startu nas poredis sa Svicarskom. to je valjda realnije nekako?

kako neko ko zeli u NATO nastavlja sa balkanizacijom?
da li to istovremeno znaci da ako kazemo NE da stremimo zapadu (nebalkanizaciji)?
Locked