Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dječak sa šibicama

#676 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by dječak sa šibicama »

sabanss wrote:
dječak sa šibicama wrote: I mijesano meso, malo vise nabaci brizle, djigerice nego sudjukica i piletine, valjda jeftinije pa mu se isplati :D ali dobra porcija i kvalitetom i kvantitetom.
Da se nisi zajeb'o, brizla je svugdje puno skuplja nego piletina, pogotovo sudzukice...
Istina, bubrezi su u pitanju :D ima i brizle pa mi "preleti preko prstiju"
dječak sa šibicama

#677 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

sumirprimus wrote:ma nije to bolovanje, nego nema rostilja do srpskog rostilja. pa se vi zemljaci moji bunite kolko hocete... i kafana :D
To je istina.

U Srbiji svaka drumska kafana ima rostilj boli glava. Fakat su svjetski prvaci u tome, posebno dole Leskovac i okolina. Oni uzivaju u hrani, ali zato imaju i najveci postotak krvozilnih oboljenja :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#678 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Truba »

neki je stranac rekao
srbi su ludjaci svaki im je obrok od mesa :lol:
sumirprimus

#679 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by sumirprimus »

pa nema dalje od paprika verzije vjesalice punjene kackavaljom kajmakom i omotane slaninom ba halo :lol:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#680 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by plain vanilla »

sumirprimus wrote:pa nema dalje od paprika verzije vjesalice punjene kackavaljom kajmakom i omotane slaninom ba halo :lol:
tobejarabi :mrgreen:
beni-bu-man

#681 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by beni-bu-man »

sumirprimus wrote:mislim da sam u bijeljini jeo, cevap umotaju u slaninu..
pa nema vece perverzije...
Rolovani su vrh :izet:
ITNet

#682 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by ITNet »

channel10 wrote:
ITNet wrote:
channel10 wrote:Jesi li bio u Zenici i jesi li jeo cevape kod Beslica, Salcinovica, Seje, u Piccolu itd? Kad ih pojedes kod navedenih, javi se ovdje da kazes koju.

Zmaj na zelj.stanici u Sarajevu :thumbup:
Jesam u 3 sto si naveo, meso ok i nekako ali kad mi uvalja onu neku pogacu u neke vode/supe fuj ba, nemaju ni somuna kako treba vozdra :run:

Ovo gore sto sam napisao je moje iskustvo sa 100% Zenicana koje sam upoznao/znam i svi istu pricu pricaju, travnik/zenica/BL imaju najbolje cevape samo vrte koji im je prvi (vecinom je travnik pa ZE ili obratno ) a kod svakog su u SA beze...nerealna prica vec ona standardna Zenicka mrznja prema bilo sta iz SA...tuga od suplje price :-)
Mislim da lazes da si bio jer u nabrojanim su cevapi i lepina, ako nisu bolji, nisu sigurno gori od istog u Sarajevu.

Sto se tice boldanog, ovdje na forumu se vise puta utvrdilo da je problem ipak na drugoj strani i to ne samo prema zenicanima nego prema svim nesarajlijama.
Sta lazem??? Jeli ne valjaju u Zenici pogace i lepine u neke vode i supe i serviraju sa cevapima??? SOMUN nije ni pogaca ni lepina kontas li ti to??? Evo sjedim sa kolegom iz Zenice jedemo cevape iz Beska pitam ga gdje ima u Zenici ovako cevape normala sa somunom da pojedem, covjek mi se smije i kaze nigdje :lol: I on laze sta li :-)

Za boldiranu temu....I sta na forumu se potvrdilo da nije istina da ljudi iz ZE mrze SA vec obratno, how yes no :lol:
avenija

#683 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by avenija »

Image

Evo iz Beslica :)
Idemedosumom

#684 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Idemedosumom »

Oznojeni :-D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#685 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Toto »

sumirprimus wrote:ma nije to bolovanje, nego nema rostilja do srpskog rostilja. pa se vi zemljaci moji bunite kolko hocete... i kafana :D
Ne postoji srpski roštilj.Postoji samo leskovački roštilj. Koji je među najboljima na svijetu. Podvaljivati svaki roštilj kojeg srbin pravi pod leskovački je kao kad bi švabo svaki auto iz švabije prodavao pod Mercedes.
Ja smatram da više ne postaje: sarajevski ćevap, leskovački roštilj, njeguški pršut itd. Ostale su samo legende o njima.
channel10

#686 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by channel10 »

@itnet, kakva je razlika izmedju somuna i lepina,osim u nazivu? Kakva je razlika izmedju lepine koju pojedeš sa ćevapima u Zenici i " lepine " u Sarajevu?

O mržnji govore tvoji postovi pa stoga.... Usput, imaš selam od bacha.
Last edited by channel10 on 30/09/2017 10:58, edited 1 time in total.
orinoco

#687 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by orinoco »

avenija wrote:Image

Ovdje čak ni luk ne valja :(
dječak sa šibicama

#688 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Meni izgledaju lijepo, o okusu naknadno :D
channel10

#689 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by channel10 »

orinoco wrote:

Ovdje čak ni luk ne valja :(
O Coca-Cola -i da i ne govorimo :D

Fake 100% ko i cevapi.. Pune je u aglomeraciji u Zeljezari....
ITNet

#690 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by ITNet »

channel10 wrote:@itnet, kakva je razlika izmedju somuna i lepina,osim u nazivu? Kakva je razlika izmedju lepine koju pojedeš sa ćevapima u Zenici i " lepine " u Sarajevu?

Razlika je velika u izgledu i okusu, to sto ti to ne kontas i sve ti isto to je do tebe...Evo ovo gore sto je avenija postao, za mene to nije somun... Inace somun treba da bude naparen od pecenja cevapa na rostilju a ne da se utapa u vodu i nekim supama pa onda nesto na rostilj, meni je taj okus fuj...

Ne znam ko je bacha a i zalibo me racku, ja se ne selamam...Ja ne mrzim nikoga niti osudujem ljude po njihovom porijeklu/naglasku/rasi/vjeri... a licno sam imao problema u ZE i TZ samo zog toga sto sam iz SA...tako da tu pricu sto pricas ostavi za nekog levata...Ja imam svoja uvjerenja ti svoja ali to nije tema...

Ovo su cevapi u Sarajevskom somunu finom tankom kako i treba

Image

A ovo su pokusaji somuna...lepine koje budu debele (ili kako ih neko zove pogace mada su za mene pogace nesto trece) koje se serviraju sa cevapima mokre i nikakve u drugim gradovima...Razlika je za mene drasticna

Image

Image

Image
Mea_parvitas

#691 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Mea_parvitas »

Pa naravno da postoji razlika izmedju somuna i lepine (koja nije pokusaj somuna nego razlicito pecivo od sarajevskog somuna), somun je tanak, naparen, nije toliko pun okusa pa vise osjetis cevap, dok je lepina deblja, da se bolje zapeci da bude reš, pa npr. meni više odgovara od somuna... Opet se vraćamo na ono ko šta više voli, ja volim sa manje poljeva (koji nije supa, nego raskuhano meso, pa se lepina malo zalije da upije te okuse i onda pece na rostilju i cevapima), bez luka uz jogurt obavezno... Neko ce reci gdje ces bez luka, neko ne voli lepinu, neko somun, sve su to varijacije na temu. Bitno je da je cevap dobrog okusa a toga skoro nema nigdje...
dječak sa šibicama

#692 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Ja volim ajvar uz cevape, stvar ukusa.
Edin H.

#693 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Edin H. »

dječak sa šibicama wrote:Ja volim ajvar uz cevape, stvar ukusa.
A senf? :D
Edin H.

#694 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Edin H. »

Mea_parvitas wrote:Pa naravno da postoji razlika izmedju somuna i lepine (koja nije pokusaj somuna nego razlicito pecivo od sarajevskog somuna), somun je tanak, naparen, nije toliko pun okusa pa vise osjetis cevap, dok je lepina deblja, da se bolje zapeci da bude reš, pa npr. meni više odgovara od somuna... Opet se vraćamo na ono ko šta više voli, ja volim sa manje poljeva (koji nije supa, nego raskuhano meso, pa se lepina malo zalije da upije te okuse i onda pece na rostilju i cevapima), bez luka uz jogurt obavezno... Neko ce reci gdje ces bez luka, neko ne voli lepinu, neko somun, sve su to varijacije na temu. Bitno je da je cevap dobrog okusa a toga skoro nema nigdje...
Ne moze lepinja i tacka. :oops:
channel10

#695 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by channel10 »

ITNet wrote:
channel10 wrote:@itnet, kakva je razlika izmedju somuna i lepina,osim u nazivu? Kakva je razlika izmedju lepine koju pojedeš sa ćevapima u Zenici i " lepine " u Sarajevu?

Razlika je velika u izgledu i okusu, to sto ti to ne kontas i sve ti isto to je do tebe...Evo ovo gore sto je avenija postao, za mene to nije somun... Inace somun treba da bude naparen od pecenja cevapa na rostilju a ne da se utapa u vodu i nekim supama pa onda nesto na rostilj, meni je taj okus fuj...

Ne znam ko je bacha a i zalibo me racku, ja se ne selamam...Ja ne mrzim nikoga niti osudujem ljude po njihovom porijeklu/naglasku/rasi/vjeri... a licno sam imao problema u ZE i TZ samo zog toga sto sam iz SA...tako da tu pricu sto pricas ostavi za nekog levata...Ja imam svoja uvjerenja ti svoja ali to nije tema...

Ovo su cevapi u Sarajevskom somunu finom tankom kako i treba

Image

A ovo su pokusaji somuna...lepine koje budu debele (ili kako ih neko zove pogace mada su za mene pogace nesto trece) koje se serviraju sa cevapima mokre i nikakve u drugim gradovima...Razlika je za mene drasticna

Image

Image

Image
Halo medonjo, takvih lepina nema u Zenici, a koliko znam ni u Travniku. Mislim na ove slike sto si dole postavio. Taj tvoj somun se u Zenici i Travniku zove lepina. Negdje drugo lepinja itd. I dobro si rekao, svako zna svoje i kraj priče.
Sto se tice ostalog, nije nu čudo što si imao problema jer stvarno imaš jezik. Neće te niko tek onako preslusavati.

I taj gore sarajevski somun je poliven, samo sto ti to ne znaš. Ne može od ćevapa ovako biti mokar, osim ako nisu masni u pm. Te "supe" kako ih ti nazivaš se prave od kuhanja kostiju i one srži sto se nalazi u njoj. Sad sve zavisi kojih kostiju i kojeg mesa i na osnovu toga i okus zavisi. Tako i dobiješ rang listu cevabdzija pa onda možemo ovdje truniti kod kojeg valjaju cevapi,a gdje ne.
Last edited by channel10 on 30/09/2017 16:22, edited 1 time in total.
channel10

#696 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by channel10 »

.
Last edited by channel10 on 30/09/2017 16:20, edited 1 time in total.
seln

#698 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by seln »

Toto wrote:
Ne postoji srpski roštilj.Postoji samo leskovački roštilj. Koji je među najboljima na svijetu. Podvaljivati svaki roštilj kojeg srbin pravi pod leskovački je kao kad bi švabo svaki auto iz švabije prodavao pod Mercedes.
Ja smatram da više ne postaje: sarajevski ćevap, leskovački roštilj, njeguški pršut itd. Ostale su samo legende o njima.
O leskovackom rostilju, na srpskoj Vikipediji. Zvuci kao reklama... tipicno srpski osjecaj za realnost.
Leskovački roštilj predstavlja skup pečenih jela karakterističnih po ljutom ukusu, pretežno sačinjenih od mesa.

Leskovački roštilj bazira se isključivo na crvenom junećem mesu. Roštiljsko meso se peče dobro usoljeno. Leskovačka kuhinja pripada kuhinjama sa najvećim učešćem povrća u vidu velikog broja različitih vitaminskih salata. Začini koji se koriste su biljnog porijekla, takođe puni minerala i vitamina. Masnoće životinjskog porekla su zastupljene u minimalnim količinama, a ulje se koristi isključivo u sirovom stanju. Ljuti dodaci su neobavezni. Leskovački kulinarski specijaliteti se pripremaju na otvorenoj vatri, na ćumuru, što im obezbeđuje izuzetan ukus i sočnost.
Jos malo pa da ga propisuju kao lek.
Last edited by seln on 13/04/2018 11:29, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#699 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by ultima_palabra »

U Travniku nije lepina, nego pitica :mrgreen:
channel10

#700 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by channel10 »

Kako god. Uglavnom ništa joj ne fali i nije kao sa ovih slika.
Post Reply