Banksy wrote:I još jedna stvar koju, vidim, niko ne spominje: festival MESS je festival Malih i Eksperimentalnih Scena Sarajevo i ovakva predstava je upravo odgovarajuća za ovaj festival. Ovdje nema Hasanaginica, kraljeva, epskih mitova i nacionalnih fantazija, komične monodrame i pučkog teatra, barem ih ne bi trebalo biti. Ne razumijem zašti bi nekome smetalo da publika koja voli i takav teatar ima svojih sedam dana u onih 365. Neka propituju, neka provociraju, neka pomiču granice, kako su ih pomjerili i ovom slučaju.
Ovom futavom društvu svakako fali dijaloga, komunikacija i javno i glasno izražavanog mišljenja za koje se bori i koje se brani. Samo se šuti, ne talasa i ne zamjera, sve se ispod žita valja i štima, kako je, zapravo, pokušao ovdje djelovati i sam Kreševljaković, baš po tom obrascu. Zato mislim da je, nakon Mustafića, on apsolutno pogrešan odabir, možda pravi čovjek, ali sigurno na krivom mjestu.
Sloboda govora
- tranquil
#676 Re: Sloboda govora
-
kakavdanakneiskustvu
#677 Re: Sloboda govora
kad bi se bogdom kardinal puljić tako javno oglasavao kad su u pitanju maltretiranja djece od strane katoličkih svecnika,svima bi nam bilo bolje
- Connaisseur Karlin
#678 Re: Sloboda govora
tema jeste vezana za relgijski nacionalizam 21 stoljecaBlack swan wrote:bez šuplje o klerofašisima mračnom srednjem vijeku ...
- Connaisseur Karlin
#679 Re: Sloboda govora
belfy wrote:dugo te nije bilo. sada je ocigledno da si nedostajao.tranquil wrote:.bolji si bio kao komi...Black swan wrote:.
-
belfy
#680 Re: Sloboda govora
a ti si bila bolja kao ljubav_aha...Connaisseur Karlin wrote:belfy wrote:dugo te nije bilo. sada je ocigledno da si nedostajao.tranquil wrote:.bolji si bio kao komi...Black swan wrote:.
- Connaisseur Karlin
#681 Re: Sloboda govora
tranquil wrote:Banksy wrote:I još jedna stvar koju, vidim, niko ne spominje: festival MESS je festival Malih i Eksperimentalnih Scena Sarajevo i ovakva predstava je upravo odgovarajuća za ovaj festival. Ovdje nema Hasanaginica, kraljeva, epskih mitova i nacionalnih fantazija, komične monodrame i pučkog teatra, barem ih ne bi trebalo biti. Ne razumijem zašti bi nekome smetalo da publika koja voli i takav teatar ima svojih sedam dana u onih 365. Neka propituju, neka provociraju, neka pomiču granice, kako su ih pomjerili i ovom slučaju.
Ovom futavom društvu svakako fali dijaloga, komunikacija i javno i glasno izražavanog mišljenja za koje se bori i koje se brani. Samo se šuti, ne talasa i ne zamjera, sve se ispod žita valja i štima, kako je, zapravo, pokušao ovdje djelovati i sam Kreševljaković, baš po tom obrascu. Zato mislim da je, nakon Mustafića, on apsolutno pogrešan odabir, možda pravi čovjek, ali sigurno na krivom mjestu.
Bansky,hvala za link
Jos ne znam,kako su vjernici uvrijedjeni
Treba prociati jako interesantna clanak : Dali moderna umjetnost mrzi religiju?
http://www.bbc.com/culture/story/201406 ... e-religion
In galleries of modern art, however, the proportion of works treating Christian subjects is much smaller. After centuries of artists actively soliciting the patronage of the church, religion and art are no longer such natural bedfellows. Indeed, in the wake of modernism, it sometimes feels as though art and religion are now strangers to one another, or even downright hostile. “When visiting a contemporary gallery or art fair, I rarely expect to see works that treat religious subjects,” says Sliwka
- Connaisseur Karlin
#682 Re: Sloboda govora
Sto sam negativno uradilabelfy wrote:Connaisseur Karlin wrote:
a ti si bila bolja kao ljubav_aha...
- ultima_palabra
#683 Re: Sloboda govora
Cujem da se Kresevljakovic pere kako je ovogodisnji program naslijedio od proslog direktora...
-
Hakiz
#684 Re: Sloboda govora
Banksy wrote:I još jedna stvar koju, vidim, niko ne spominje: festival MESS je festival Malih i Eksperimentalnih Scena Sarajevo i ovakva predstava je upravo odgovarajuća za ovaj festival. Ovdje nema Hasanaginica, kraljeva, epskih mitova i nacionalnih fantazija, komične monodrame i pučkog teatra, barem ih ne bi trebalo biti. Ne razumijem zašti bi nekome smetalo da publika koja voli i takav teatar ima svojih sedam dana u onih 365. Neka propituju, neka provociraju, neka pomiču granice, kako su ih pomjerili i ovom slučaju.
-
belfy
#685 Re: Sloboda govora
ti si nepopravljiva. kako onomad, tako i sad.Connaisseur Karlin wrote:Sto sam negativno uradilabelfy wrote:Connaisseur Karlin wrote:
a ti si bila bolja kao ljubav_aha...![]()
reci,da se popravim
- Connaisseur Karlin
#686 Re: Sloboda govora
belfy wrote: ti si nepopravljiva. kako onomad, tako i sad.
-
maher
#687 Re: Sloboda govora
poređenje ove predstave sa predstavom sveti sava je neodgovarajuce ... predstava sveti sava je prekinuta tokom izvodjenja, glumci i autori predstave su dobijali fizicke prijetnje, zbog tih prijetnji zarko lausevic koji je igrao glavnu ulogu pocinje nositi pistolj, kasnije iz tog pistolja ubija covjeka i zavrsava u zatvoru ... to je bila 1990 ... skj se vec raspao na nacionalnoj osnovi ...
zaista, ne vidim neku veliku slicnost ... a povlaciti analogije radi analogije nije ok ...
nisam gledao frljicevu predstavu, ali vidim da skoro niko ne zna ime predstave ... samo se ponavljaju imena frljic, kardinal, kresevljakovic, mess, ... kao i sto se godinama povlaci sveti sava kao zenicka predstava, sto ona i jeste, iako ni pisac, ni autor, ni glavna glumac nisu imali veze sa zenicom ...
zaista, ne vidim neku veliku slicnost ... a povlaciti analogije radi analogije nije ok ...
nisam gledao frljicevu predstavu, ali vidim da skoro niko ne zna ime predstave ... samo se ponavljaju imena frljic, kardinal, kresevljakovic, mess, ... kao i sto se godinama povlaci sveti sava kao zenicka predstava, sto ona i jeste, iako ni pisac, ni autor, ni glavna glumac nisu imali veze sa zenicom ...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- tranquil
#689 Re: Sloboda govora
Priznajem, naravno ne ovo za argumente (ne mogu izliječiti selektivno sljepilo), nego ovo da pretjerujem kada olako koristim izraz "srednji vijek". Kada si već skrenuo u tom pravcu i čitav post posvetio usput pomenutom pojmu koji te očigledno žulja, pridružiću ti se. RKC je u tom periodu historije samo za nagovještaj mnogo manjih verbalnih prekršaja spaljivala, kukama gulila kožu, bičevala, parcijalno spaljivala (npr. samo noge u vatri), nabijala na zahrđalo gvožđe, čekićem udarala po genitalijama, odsjecala jezik ili udove, vadila oči, istrebljivala čitava naseljena mjesta, konfiskovala imovinu, a sada ta ista organizacija sa sredstvima koji su vijekovima prikupljani na gore spomenute načine samo pokušava da zabrani svima da gledaju ono što se njenim pripadnicima ne sviđa. Priznajem da mi je drago zbog te promjene pristupa, koliko god nedobrovoljna ona bila, i takođe priznajem da je karakterizacija sadašnjih akcija RKC kao "srednji vijek" prejaka i netačna.
Ali Srednji vijek je, što bi rekao Frank Herbert, ipak bio "lekcija koju je čovječanstvo zapamtilo u svojim kostima", i iako smo u međuvremenu (barem na dijelu planete) ostvarili slobodu da nam RKC i slična udruženja muškaraca sa blentavim kapama ne određuju šta smijemo a šta ne smijemo govoriti, crtati, pjevati i misliti, ne zaboravljamo stara vremena i trudimo se da se ne ponove, jer historija je nažalost muhanata i ima tendenciju ponavljanja.
Ali Srednji vijek je, što bi rekao Frank Herbert, ipak bio "lekcija koju je čovječanstvo zapamtilo u svojim kostima", i iako smo u međuvremenu (barem na dijelu planete) ostvarili slobodu da nam RKC i slična udruženja muškaraca sa blentavim kapama ne određuju šta smijemo a šta ne smijemo govoriti, crtati, pjevati i misliti, ne zaboravljamo stara vremena i trudimo se da se ne ponove, jer historija je nažalost muhanata i ima tendenciju ponavljanja.
- sinuhe
#690 Re: Sloboda govora
Najlakse je udariti poluistinama na RKC...
Ima li vec ta predstava online?
Ima li vec ta predstava online?
- Truba
- Connaisseur Karlin
#692 Re: Sloboda govora
Pojednostavnjena i vulgarna kritika predstave u medijima nema ništa zajedničko s njezinom umjetničkom formom i ne odgovara jeziku predstave. Pretjerivanje u opisu scena uzetih iz konteksta manipulacija je javnim mnijenjem. Njezin je cilj izazivanje jakih društvenih emocija, izazivanje kulturnog rata, u kojem se ne radi o kvaliteti i ideji, već o antagonizaciji društva – priopćili su sinoć iz Teatara Polski Hieronima Konieczki
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ol ... u-hrvatskuKulturna djelatnost u demokratskom društvu po svojoj prirodi propituje društvene, političke i druge vrijednosti i norme. Može li se u tom kontekstu u današnje vrijeme govoriti o 'lijevoj' i 'desnoj' kulturi te je li stanje u Hrvatskoj po tim pitanjima specifično?
- Naravno da se može, samo je problem što se u Hrvatskoj rijetki kulturnjaci usuđuju deklarirati svoju ideološku poziciju. Kultura reproducira određeni sistem vrijednosti. Kulturne institucije jesu prostor i sredstvo društvene antagonizacije. Kad se priča o kulturi, svi polaze od neke ideje da bi ona trebala raditi na harmonizaciji društva i brisanju ideoloških razlika, ali sve dok postoje socijalne razlike i napetosti koje proizlaze iz njih, one će se reflektirati i u polju kulturne proizvodnje.
- Truba
#693 Re: Sloboda govora
evo pada mi ideja o incestualnoj priči između jednog od roditelja autora predstave s njegovim djedom poglavlje hoće deda malo meda
tu ćemo ubaciti malo promiskuitetnog ponašanja glumica sličnih njegove ženske rodbine tzv kurve
pa ćemo ubaciti ćićolininog konja i klasičnu izjavu polako momci jedan po jedan
ćićolina će biti njegova supruga a konj predstavlja retrogadne snage europe koje su se usudile da njegov mukotrpni rad popljuju
naravno nekromantika nismo zaboravili pa ćemo ispitavati duljinu bedrene kosti
i tako dalje
samo mi treba neko da mi ovo dobro uglazbi i scenski dotjera
sve ovo pišem jer želim prakticirati slobodu govora i pokazati kako je društvo dvolično i nepravedno prema današnjim umjetnicima njegva kalibra
tražim i amaterske glumce jer nikog nemam namjeru plaćati
tu ćemo ubaciti malo promiskuitetnog ponašanja glumica sličnih njegove ženske rodbine tzv kurve
ćićolina će biti njegova supruga a konj predstavlja retrogadne snage europe koje su se usudile da njegov mukotrpni rad popljuju
naravno nekromantika nismo zaboravili pa ćemo ispitavati duljinu bedrene kosti
sve ovo pišem jer želim prakticirati slobodu govora i pokazati kako je društvo dvolično i nepravedno prema današnjim umjetnicima njegva kalibra
- Connaisseur Karlin
#694 Re: Sloboda govora
mene odvjek odusevljava cinjenica da nacitane osobe mogu sebi i dalje dozvoliti vlastitu ogranicenost ,a to znaci,da iste osobe jednostavno teze ka ciljevima koji iskjucivo hrane vlasittu sujetu 
-
Za bolju buducnost
#695 Re: Sloboda govora
SLAZEM SE ZAISTA DOBRO RECENO.Connaisseur Karlin wrote:Vjernici ,cesto puta,imam utisak,da ne zele prihaviti drugacije misljenje,jer ih suprotna msiljenja stavljau u poziciju sumnje prema vlastitom vjerovanju,a to vjernike strasno iritira,cak i misao sumenje u njihovoj glavi im je jako uznemiriavajuca pojava. No,vjernici,kao i ostali,moraju shavtiti,da ni njihovo vjerovanje ne moze biti postedjeno licnog iskusenja.Hakiz wrote:
Biblija i Kur'an su svete, božija riječ. Ako si vjernik, bog može vrijeđati čovjeka), a čovjek ne može vrijeđati boga, pa time ni njegovu riječ, to jeste ono šta piše u Bibliji u Kur'anu.
To je reakcija na ovaj pasus:
"Ako predstavnici religija žele da se njihove religije, običaji i knjige zaštite od vrijeđanja, i pripadnici grupe "nevjernika" mogu tražiti to isto, i tražiti cenzuru nad knjigom u kojoj piše "Budala reče u svom srcu: nema Boga" (Biblija) ili "oni koji ne vjeruju u Allaha su gori od svakog stvorenja" (Kur'an)."
Ja se sa tobom slažem, ali moguće da vjernik posmatra stvar kao što sam maloprije napisao.
- piupiu
#696 Re: Sloboda govora
tranquil wrote:Priznajem, naravno ne ovo za argumente (ne mogu izliječiti selektivno sljepilo), nego ovo da pretjerujem kada olako koristim izraz "srednji vijek". Kada si već skrenuo u tom pravcu i čitav post posvetio usput pomenutom pojmu koji te očigledno žulja, pridružiću ti se. RKC je u tom periodu historije samo za nagovještaj mnogo manjih verbalnih prekršaja spaljivala, kukama gulila kožu, bičevala, parcijalno spaljivala (npr. samo noge u vatri), nabijala na zahrđalo gvožđe, čekićem udarala po genitalijama, odsjecala jezik ili udove, vadila oči, istrebljivala čitava naseljena mjesta, konfiskovala imovinu, a sada ta ista organizacija sa sredstvima koji su vijekovima prikupljani na gore spomenute načine samo pokušava da zabrani svima da gledaju ono što se njenim pripadnicima ne sviđa. Priznajem da mi je drago zbog te promjene pristupa, koliko god nedobrovoljna ona bila, i takođe priznajem da je karakterizacija sadašnjih akcija RKC kao "srednji vijek" prejaka i netačna.
Inače, ja bih o ovoj predstavi najradije čula Papino mišljenje. Imam utisak da bi bilo manje dogmatično od mišljenja pastira i puka.
- Banksy
#697 Re: Sloboda govora
Bravotranquil wrote:Priznajem, naravno ne ovo za argumente (ne mogu izliječiti selektivno sljepilo), nego ovo da pretjerujem kada olako koristim izraz "srednji vijek". Kada si već skrenuo u tom pravcu i čitav post posvetio usput pomenutom pojmu koji te očigledno žulja, pridružiću ti se. RKC je u tom periodu historije samo za nagovještaj mnogo manjih verbalnih prekršaja spaljivala, kukama gulila kožu, bičevala, parcijalno spaljivala (npr. samo noge u vatri), nabijala na zahrđalo gvožđe, čekićem udarala po genitalijama, odsjecala jezik ili udove, vadila oči, istrebljivala čitava naseljena mjesta, konfiskovala imovinu, a sada ta ista organizacija sa sredstvima koji su vijekovima prikupljani na gore spomenute načine samo pokušava da zabrani svima da gledaju ono što se njenim pripadnicima ne sviđa. Priznajem da mi je drago zbog te promjene pristupa, koliko god nedobrovoljna ona bila, i takođe priznajem da je karakterizacija sadašnjih akcija RKC kao "srednji vijek" prejaka i netačna.
-
Hakiz
#698 Re: Sloboda govora
Možda je prejaka i netačna karakterizacija sadašnjih akcija RKC, ali da ne zaboravimo: Organizacija koja je uglavnom naređivala i provodila sve strahote koje si nabrojao, inkvizicija, nije nestala. Promijenila je ime, sada se zove kongregacija za nauk vjere. I čeka. Možda da se vrati u vremena stare "slave".tranquil wrote:Priznajem, naravno ne ovo za argumente (ne mogu izliječiti selektivno sljepilo), nego ovo da pretjerujem kada olako koristim izraz "srednji vijek". Kada si već skrenuo u tom pravcu i čitav post posvetio usput pomenutom pojmu koji te očigledno žulja, pridružiću ti se. RKC je u tom periodu historije samo za nagovještaj mnogo manjih verbalnih prekršaja spaljivala, kukama gulila kožu, bičevala, parcijalno spaljivala (npr. samo noge u vatri), nabijala na zahrđalo gvožđe, čekićem udarala po genitalijama, odsjecala jezik ili udove, vadila oči, istrebljivala čitava naseljena mjesta, konfiskovala imovinu, a sada ta ista organizacija sa sredstvima koji su vijekovima prikupljani na gore spomenute načine samo pokušava da zabrani svima da gledaju ono što se njenim pripadnicima ne sviđa. Priznajem da mi je drago zbog te promjene pristupa, koliko god nedobrovoljna ona bila, i takođe priznajem da je karakterizacija sadašnjih akcija RKC kao "srednji vijek" prejaka i netačna.
Problem je u tome što Srednji vijek kakvog ga je zapamtila "u kostima" Evropa (Ne čovječanstvo, samo Evropa. Osim ako spomenti nije malo rasista pa mu je Evropa, u stvari, cijelo čovječanstvo), takvog ga nije zapamtio ni bliski ni malo dalji Istok. Ne da oni nisu imali svojih gluposti, ali taj oblik nisu imali. Da jeste, možda ne bi bilo ove diskusije, jer ne bi postojao uzrok zbog kojeg je vodimo. Kako god, u vremenu u kojem se u Evropi dešavalo to šta si napisao, na Istoku je bilo malo drugačije. Pa tamo nemaju takvo kolektivno sjećanje, niti im preovladavajuća religija ima osjećaj stida za ono šta je radila, jer nije radila iste stvari.
Kako stvari stoje, tamo to tek treba da se desi. U 21. ili nekom kasnijem vijeku, imaju još oko 200 - 300 godina, taman koliko je prošlo od početka pada inkvizicije do razlike u starosti hrišćanstva i islama.
A onda će im nastupiti katarza, pa će i oni doći "tobe".
-
Hakiz
#699 Re: Sloboda govora
Pa, izađi na tržište, traži ko će ti to finansirati, ko će igrati i dvoranu u kojoj će biti igrano. I ako i kada sve to nabaviš, nema frke, neka se igra.Black swan wrote:evo pada mi ideja o incestualnoj priči između jednog od roditelja autora predstave s njegovim djedom poglavlje hoće deda malo meda
naravno nekromantika nismo zaboravili pa ćemo ispitavati duljinu bedrene kostii tako dalje
U čemu je problem?
- tranquil
#700 Re: Sloboda govora
U pravu si. Inače pokušavam da ne budem eurocentričan, ali sada je ispalo tako jer sam uzeo citat Franka Herberta koji nije bio rasista i čiji se originalni citat ne odnosi na Europu i RKC nego zaista na cijelo čovječanstvo, i pogrešno primjenio taj citat u ovom kontekstu. Ali ostatak stoji, samo primjenjeno na užu regiju, a stoje i tvoji komentari koji se odnose na ostatak svijeta. Činjenica da se u dijelovima Azije doslovno odvija nešto što će u budućoj historiji tih naroda biti opisivano kao najgori mračni Srednji vijek (barem se nadam da će biti tako jednog dana) mene a vidim i mnoge potsjeća na to da čovječanstvo nije toliko pobjeglo svemu tome i da su ostvarene slobode u ovom dijelu svijeta još krhke.Hakiz wrote:Možda je prejaka i netačna karakterizacija sadašnjih akcija RKC, ali da ne zaboravimo: Organizacija koja je uglavnom naređivala i provodila sve strahote koje si nabrojao, inkvizicija, nije nestala. Promijenila je ime, sada se zove kongregacija za nauk vjere. I čeka. Možda da se vrati u vremena stare "slave".tranquil wrote:Priznajem, naravno ne ovo za argumente (ne mogu izliječiti selektivno sljepilo), nego ovo da pretjerujem kada olako koristim izraz "srednji vijek". Kada si već skrenuo u tom pravcu i čitav post posvetio usput pomenutom pojmu koji te očigledno žulja, pridružiću ti se. RKC je u tom periodu historije samo za nagovještaj mnogo manjih verbalnih prekršaja spaljivala, kukama gulila kožu, bičevala, parcijalno spaljivala (npr. samo noge u vatri), nabijala na zahrđalo gvožđe, čekićem udarala po genitalijama, odsjecala jezik ili udove, vadila oči, istrebljivala čitava naseljena mjesta, konfiskovala imovinu, a sada ta ista organizacija sa sredstvima koji su vijekovima prikupljani na gore spomenute načine samo pokušava da zabrani svima da gledaju ono što se njenim pripadnicima ne sviđa. Priznajem da mi je drago zbog te promjene pristupa, koliko god nedobrovoljna ona bila, i takođe priznajem da je karakterizacija sadašnjih akcija RKC kao "srednji vijek" prejaka i netačna.
Problem je u tome što Srednji vijek kakvog ga je zapamtila "u kostima" Evropa (Ne čovječanstvo, samo Evropa. Osim ako spomenti nije malo rasista pa mu je Evropa, u stvari, cijelo čovječanstvo), takvog ga nije zapamtio ni bliski ni malo dalji Istok. Ne da oni nisu imali svojih gluposti, ali taj oblik nisu imali. Da jeste, možda ne bi bilo ove diskusije, jer ne bi postojao uzrok zbog kojeg je vodimo. Kako god, u vremenu u kojem se u Evropi dešavalo to šta si napisao, na Istoku je bilo malo drugačije. Pa tamo nemaju takvo kolektivno sjećanje, niti im preovladavajuća religija ima osjećaj stida za ono šta je radila, jer nije radila iste stvari.
Kako stvari stoje, tamo to tek treba da se desi. U 21. ili nekom kasnijem vijeku, imaju još oko 200 - 300 godina, taman koliko je prošlo od početka pada inkvizicije do razlike u starosti hrišćanstva i islama.
A onda će im nastupiti katarza, pa će i oni doći "tobe".