Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post Reply
Sanjarko

#676 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Sanjarko »

cyprus wrote:
Vizionar 1985 wrote:Ma pusti.
Misli nama Bosnjacima, Bosancima koji brkamo Etnos=Narod i Naciju=Nacionalnost=Drzavljanstvo.
I misli Srbima, i Hrvatima samo sto ga tako okolo Sukne uvijek Bosancima, Bosnjacima,
Muslimanima i Ljudima Muslimanskog porijekla.

I Turcima ga zavuce/sukne isto tak.
Čuj ovog velikobošnjaka :-D
tandmand wrote:@cyprus ti izgleda vjeruješ da će te nove generacije živjeti u nekoj novoj utopijskoj Jugoslaviji. :run:
Sasvim je irelevantno gdje će živjet... Puno je bitnije šta je ljudima u glavi, nego u kojoj državi žive...
Pa od tebe Mi je sve kompliment.
Veliko Bosnjak,Govnar, sam po tebi, sta sve ne.
Mozda i Turcin, Vehabija, Isilac, Poturica itd.
To znaci da sam na Pravom Putu.
Da na sta god Ja napisem ti Pokazes svoje pravo Lice.

Ziko Mi potpisa.
Čovjek koji ima puno Ideja.
hAZNADAR

#677 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:A ima li iko na temi da je protiv bosanskog jezika? Ili se pojedini brane od izmisljenog neprijatelja?
Dobro jarane, da Sarajevo mozda kompromisno preimenujemo u nesto drugo. Da ne bude ni Sarajevo a ni Karadjicevo. Posto ime Sarajevo smeta nekima i brane da se tako zapisuje, pa eto neki kompromis recimo "Nas grad". Bas me interesuje da li bi u carsiji sa tim prijedlogom bio izmisljeni neprijatelj.
Raigor Stonehoof

#678 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Raigor Stonehoof »

znaci dodje popis, uprli iz petnih zila da ne budu bosanci nego bosnjaci

dodje skola, uprli iz petnih zila da ne budu bosnjaci nego bosanci

samo da je srat :zzzz:
mmaar

#679 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by mmaar »

Ima li bar jedna tema o unutrasnim pitanjima BiH da @cyprus od nje ne pokusava napraviti đikanijadu? Toliko puta je do sad provanjen i povaljen, ali ne odustaje.
ABH017

#680 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by ABH017 »

¤ jelena ¤ wrote:
ABH017 wrote:
almir90 wrote:
Čuj nema kompromisa, sad ćeš ti mene nazvat izdajnikom, il' šta već. Krivo ti što se našoj djeci brani, ali ti ne smeta da ti drugima nametneš da bude samo bosanski. Već sam gore naveo, neka se vrati da piše sva tri jezika i onda neka svako pojedinačno se izjašnjava s kojim jezikom priča. Bilo kako bilo, čiji je stariji, tu nema nikakve fajde da se ćeramo.

Dok se naš narod, a pogotovo mladi počinju sve više ponašati kao Srbi kada su rušili Jugoslaviju, znamo gdje je sve to dovelo ne samo Srbe, već sve nas. Gdje će to dovesti nas ako nastavimo ovako?
Pa nije @Danguba ništa nikome nametao. Čak je istakao da Bošnjaci ne brane nikom da svoj jezik zove kako hoće. To šta on privatno misli je nešto sasvim drugo, stavljeno u zagradu, suptilno, bez namjere da nešto nekom nameće.
A onda dođeš ti i napadaš ga zbog navodnog nametanja (a realno ga nema), a njemu bi zabranio i da misli.
Svi bi nešto da nameću, zabranjuju.... :-)
Kad već advokatišemo...ako si pažljivo čitao tok njihove rasprave i Almir je u nastavku rasprave napisao da je po njegovom mišljenju prihvatljivo rješenje da se u knjižice upisuju sva tri, a onaj jezik za koji se dijete/roditelj odluči da se piše prvi. Što znači: ako je djetetu maternji bosanski da se u knjižice upiše ''Bosanski, Hrvatski, Srpski jezik'', ako je maternji srpski da se upiše ''Srpski, Bosanski, Hrvatski jezik'' itd. - pa je na takvo mišljenje, koje je najravnopravnije i po nekakvoj logici zdravog razuma najprihvatljivije moguće u ovakvoj situaciji, dobio odgovor da njegovo laičko mišljenje ne pije vode i da ''naš jezik'' (koji u tom nastavku rasprave nije ni spomenut) nije ustavna kategorija.

Ovo je odličan primjer kako izgleda komunikacija među ljudima koji govore istim jezikom, a neće (čitaj: nisu sposobni) da se slože sa sagovornikom i u takvim slučajevima potpuno je irelevantno kojim se jezikom govori tj. kako se taj jezik zove jer se zbog animoziteta prema sagovorniku potpuno ignoriše sadržaj napisanog i svaki njegov prijedlog je neprihvatljiv.

To je suština ovog problema u cjelini, a ne formalni naziv jezika. Nemojmo se zavaravati.
Suština ovog problema je što se jednom narodu, od strane drugog naroda, nameće naziv jezika. Konkretno, Srbima ne smeta da se njihov jezik zove srpski, dok Bošnjacima, PROTIVUSTAVNO, zabranjuju upotrebu naziva bosanski jezik.
Nemojmo razvodnjavati priču i lagati jedni druge.
Iako drugačije nazivamo svoje jezike, ipak se savršeno razumijemo.
Patriotska_Liga

#681 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Patriotska_Liga »

Bodkin wrote: Naravno. Vidis da ljudi hoce bosanski da bi mogli za lektiru citati bosnjacke pisce. Totalno ludilo
Zamisli ludila, Bošnjaci hoće da im djeca čitaju bošnjačke pisce. Zamisli kad tako Francuzi tražili da se na predmetu Francuski jezik i književnost čitaju francuski pisci.

Grozni su ti Bošnjaci, zaista grozni.

Ludilo.
Last edited by Patriotska_Liga on 14/06/2016 16:25, edited 1 time in total.
GeeTnT

#682 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by GeeTnT »

Raigor Stonehoof wrote:znaci dodje popis, uprli iz petnih zila da ne budu bosanci nego bosnjaci

dodje skola, uprli iz petnih zila da ne budu bosnjaci nego bosanci

samo da je srat :zzzz:
Bravo!

Evo covjek na najjednostavniji nacin objasnio razmisljanja djikana i onih koji misle da to nisu.

Bravo!
hAZNADAR

#683 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by hAZNADAR »

Patriotska_Liga wrote:Bošnjačka knjževnost mora dominirati u školskom predmetu Bosanski jezik i književnost.
Tu ima mali problem. Jedan dio velikana bosnjacke knjizevnosti je pisao na srpskom, hrvatskom, srpskohrvatskom,.. i to svojim opredjeljenjem. A bosanskim su pisali franjevci cija djela cesto odisu krscanstvom sto mislim nebi bas proslo kod nekih.
Zasto se odricati Bosnjaka koji su svoj jezik drugacije imenovali?
cyprus

#684 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by cyprus »

Bodkin wrote:A ima li iko na temi da je protiv bosanskog jezika? Ili se pojedini brane od izmisljenog neprijatelja?
Paranoja na kub :mrgreen:
Patriotska_Liga

#685 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

hAZNADAR wrote:
Patriotska_Liga wrote:Bošnjačka knjževnost mora dominirati u školskom predmetu Bosanski jezik i književnost.
Tu ima mali problem. Jedan dio velikana bosnjacke knjizevnosti je pisao na srpskom, hrvatskom, srpskohrvatskom,.. i to svojim opredjeljenjem. A bosanskim su pisali franjevci cija djela cesto odisu krscanstvom sto mislim nebi bas proslo kod nekih.
Ima tu jedan drugi problem, a to je da ti ne čitaš pravilno šta sam ja napisao, stoga to ne razumiješ i konačno izvlačiš posve pogrešne zaključke.

Zbog toga ti se (potpuno netačno) učinilo da se ja zalažem da se neko nekog odriče.
mmaar

#686 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by mmaar »

Bodkin wrote:
ExNihilo wrote:Ja mislim da je svima jasno (ili bi trebalo biti) kako su, čisto lingvistički, naši jezici zapravo - jedan jezik. Kao političko pitanje i pitanje identiteta, stvari stoje drugačije. Stoga, ovo što se dešava u RS treba shvatati kao pitanje identiteta, a ne lingivistike.

Interesantno je primijetiti da dosta toga što naše narode ovdje podvaja i dijeli, poput jezika, vani nas zapravo spaja, što će potvrditi svako ko je živio u inostranstvu. Kao što Aristotel reče, stvari se razlikuju prema onome u čemu su slične.
Naravno. Vidis da ljudi hoce bosanski da bi mogli za lektiru citati bosnjacke pisce. Totalno ludilo
Nisam upratio da li si se izjasnio i osudio fasizam i apartheid koji se nad nesrbima provodi i u tvoje ime bar kada je u pitanju jezik (ah da, ti si Bosanac, koji u negiranju prava na bosanski jezik ne vidi nista strasno) , ali si zato kao i sunarodnjak ti @cyprus odmah tu kad treba realtivizirati fasizam koji dolazi od pravoslavnih elita i u BiH i u Srbiji
Last edited by mmaar on 14/06/2016 16:32, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#687 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by hAZNADAR »

Vizionar 1985 wrote:
Razlika eto nema.
Ono Srbi ijekavicom govore a Dalmati ekavicom a Mi ikavicom govorimo.
To su narjecja a ne jezici. Hrvatski je i u Dalmaciji i u Zagorju iako skroz drugacije zvuci. Bosanski i u BiH i u Sandzaku gdje ekaju.

I nemoj trolati sa kartama Tvrtkove Bosne i sl.

Moram te malo nalijepiti tu i tamo da nismo ko ova sektaska bratija koja samo aplaudiraju jedni drugima na svaku glupost sa Joj jarane nek si mu sukno.

:wink:
ExNihilo

#688 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by ExNihilo »

Ja sam davno došao do zaključka da bi imalo smisla, ako bismo već birali zajednički naziv jezika, uzeti baš naziv "Naš jezik". Zato me malo iznenadilo da vidim kako mi je Batica "ukrao" ideju. :D

Evo jednog praktičnog primjera. Druži se Bošnjo sa Srbinom i Hrvatom (iz Srbije i Hrvatske, da pojednostavimo). Prije ili kasnije, moraju referencirati jezik koji koriste (naprimjer, ako žele reći sagovorniku da se izrazi na maternjem umjesto stranom). Glupo bi bilo da Bošnjo kaže sagovornicima - reci na bosanskom - kada zna da Hrvat i Srbin nazivaju svoj jezik hrvatski i srpski, respektivno. Opet, neće Bošnjo ni da kaže - reci na hrvatskom/srpskom - jer on priča bosanski. Jedino kompromisno rješenje, koje svi uglavnom izaberu, jeste - reci na našem. :lol:

Hence, Naš jezik. :D
Patriotska_Liga

#689 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Ja predlažem zajednički naziv za sve te jezike - bosanski jezik.
cyprus

#690 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by cyprus »

Vizionar 1985 wrote:Pa od tebe Mi je sve kompliment.
Veliko Bosnjak,Govnar, sam po tebi, sta sve ne.
Mozda i Turcin, Vehabija, Isilac, Poturica itd.
To znaci da sam na Pravom Putu.
Da na sta god Ja napisem ti Pokazes svoje pravo Lice.
Kad vidim kako ti i još neki ovdje koristite bosanski jezik braneći isti od nekoga/nečega, padne mi na um onaj vic: Pobili se zbog ćirilice i latinice, a na sudu se potpisaše palcem :zzzz:

PS Još jednom izvini za ono "govnar"... Nije to lijepo bilo sa moje strane... Malo me tvoja sklonost negiranju genocida povukla za živac i navela da budem nešto direktniji od načina na koji inače komuniciram... Međutim, kako sam čitao više tvojih postova, uvidio sam da sam napravio veliku grešku dopustivši da me neko takav iznervira... Još jednom - izvini...

PPS Veliko Bošnjak :mrgreen: nisi po meni, nego po svojim postovima... #sandzakjebosna
hAZNADAR

#691 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by hAZNADAR »

Patriotska_Liga wrote:
hAZNADAR wrote:
Ima tu jedan drugi problem, a to je da ti ne čitaš pravilno šta sam ja napisao, stoga to ne razumiješ i konačno izvlačiš posve pogrešne zaključke.

Zbog toga ti se (potpuno netačno) učinilo da se ja zalažem da se neko nekog odriče.
Dobro, ali nisi mi jasan sa bosnjacka knjizevnost - kako bi to definisali.
Po onome sto ja znam to je cijela plejada svih knjizevnika iz BiH.
Upada li u to Branko Copic koji niti je bio Bosnjak niti je pisao bosanskim? Kako njega izbaciti?
I mnogi drugi.

Mislim da je ispravnije reci bosanskohercegovacka knjizevnost,.. mada po meni licno treba biti mjesta i za Krlezu napr.

Izvinjavam se ako sam pogresno razumio ali mi nisi jasan po kojem kriteriju mislis napraviti selekciju, pa da vidim ko sve ispada.
cyprus

#692 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by cyprus »

mmaar wrote:Ima li bar jedna tema o unutrasnim pitanjima BiH da @cyprus od nje ne pokusava napraviti đikanijadu? Toliko puta je do sad provanjen i povaljen, ali ne odustaje.
Otkad đikanima smeta đikanijada? :?
Bodkin

#693 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Dobro jarane, da Sarajevo mozda kompromisno preimenujemo u nesto drugo. Da ne bude ni Sarajevo a ni Karadjicevo. Posto ime Sarajevo smeta nekima i brane da se tako zapisuje, pa eto neki kompromis recimo "Nas grad". Bas me interesuje da li bi u carsiji sa tim prijedlogom bio izmisljeni neprijatelj.
Evo ga opet. Odgovaras na nesto pedeseto. Dakle ovako, ima li iko na ovoj temi da ima problem sa tim da bosnjacka djeca uce bosanski?
madner

#694 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by madner »

Jedino ovi sto bi na casovima bosanskom ucili samo o bosnjackim piscima. Atak na bosanski jezik i kulturu.
Sanjarko

#695 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Sanjarko »

hAZNADAR wrote:
Daj Ba Znadare.
Sto se lud pravis.
Znas da je Teheran a ne Nas Grad il Sarajevo.
Bodkin

#696 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Bodkin »

To je drugi par rukava. Da im je bosanski=bosnjacka literatura ali pizde kad im se spomene bosnjacki
ExNihilo

#697 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by ExNihilo »

Vizionar 1985 wrote:
hAZNADAR wrote:
Daj Ba Znadare.
Sto se lud pravis.
Znas da je Teheran a ne Nas Grad il Sarajevo.
Nije ni to, već - Tamni Vilajet. :razz:
mmaar

#698 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by mmaar »

Bodkin wrote:To je drugi par rukava. Da im je bosanski=bosnjacka literatura ali pizde kad im se spomene bosnjacki
Kao onaj "argument" u odbranu fasizma po kojem se nazivom jezika bosanskim, nekima uskracuje pravo na "bosanski" a ucinili svaki zamislivi zlocin, prekrajali historiju, kako bi pobjegli od Bosne i "bosanskog", a ni danas im nije dobro na pomen Bosne i svega sto je u vezi s njom.
Last edited by mmaar on 14/06/2016 17:01, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#699 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by hAZNADAR »

¤ jelena ¤ wrote:

Nepriznavanje bosanskog jezika od strane velikosrba apsolutno nikakve veze nema sa tom ''ujediniteljskom'' pričom - situacija je potpuno oprečna. Velikosrbi negiraju bosanski jezik upravo zbog toga što u njemu vide segment ili prizvuk tog jedinstvenog, zajedničkog identiteta (bosanskog), koji je, kao što svi znamo, njima, u BiH, potpuno neprihvatljiv. Insistiranje na bošnjačkom jeziku i negiranje bosanskog je korak naprijed na putu rasparčavanja zajedničkog jezika, a ne nekakvo insistiranje na zajedništvu. Za prosječnog velikosrbina bosanski jezik je isto što i bilo koji budući zajednički - naš, južnoslovenski, štokavski, BHS...

Nije zgoreg malo bolje upoznati svoje oponente, neprijatelje... u svom dvorištu, prije ovog pozivanja na te nekakve eksperimente u tuđem.
Poznajemo itekako dobro. Prica da ne moze bosanski jezik jer kao asocira na zajednistvo i eventualni atak na srpski je prica za javnost. Tako se nevjesto opravdava i krije nesto posve drugo.
Cuo sam ja i price o konspiracijama gdje biva bosanski jezik kao dio podlog plana da se jednog dana nametne Srbima i istisne srpski iz upotrebe. Posto eto asocira na drzavu i sl.
Oni koji su osmislili taj blesavi odgovor su zaboravili na par cinjenica: Srbima koji su preimenovali u srpsko sve moguce i nemoguce niko nece moci nikada nametnuti ime jezika koji oni ne zele.
A drugo - siroti bosanski jezik muku muci da se prizna a i ne moze biti dio neke megalomanske politike.
Znaci prica za javnost i izigravanje nekog toboze pravde.

Isto kao sto je cijeli Prijedor znao za Tomasicu a javno osudjivao muslimansku propagandu i pricao o "prihvatnim centrima".

Stvarna pozadina srpskog negiranja bosanskog jezika je u opcem pogledu na Bosnjake kao narod nizeg ranga. Narod koji ustvari nije narod, narod koji je grupni ostatak jedne davne okupacije, bivsi poturceni Srbi otpadnici, kojima historija pocinje za osmanlija i prodaje vjere, koji nemaju svoj jezik, nemaju svoju kulturu,.. i generalno nisu u rangu sa ostalim narodima. Zato spomen Bosnjacke nacije ili etnije kako neki vele - izaziva kod Srba samo podsmijeh jer se to tumaci kao izmisljanje i bijeg od bolne istine o svom porijeklu. A bosanski jezik takodjer izmisljen naziv kojim poturice nastoje izbjeci cinjenicu da pricaju ustvari srpski - pa eto samo da se u inat sto vise na silu razlikuju. Bosnjacka kultura je tu samo posudjenica od srpske, arapske, turske,. kulture,.. itd.
I to se pumpa pred nasim ocima vise od dvije decenije. Konstantno.
Hrvati su recimo neprijatelji ili barem bivsi neprijatelji,.. svi pamte Jasenovac, Drakulic, NDH,.. ali skoro niko Hrvatima ne negira naciju i jezik. Nisu popularni znaci ali su bar u rangu naroda.

Za razliku od Bosnjaka koji su ispod ranga. Kao Banjalucanin to cesto vidim i cujem,. nazalost posebno kod omladine koja nije bas to sve obavezno naucila u svojoj kuci. Takav je standard u drustvu.
Zato je prosjecnom Srbinu u RS prihvatiti da uopce postoji bosanski jezik isto kao prihvatiti da je planeta Zemlja kockasta. Moze ono reda radi uz kolutanje ocima, podsmijeh,.. cisto protokolarno ali neme veze i ako se zabrani. Ko imalo prati politicki opus Dodika - vidi da je najbolji primjer populizma na ovim prostorima i u tome lezi kljuc njegovog uspjeha na izborima. On samo prati javno mijenje i radi ono sto mijenje zeli cuti.
Za prosjecnog Srbina svi mi pricamo srpski i kraj price.
Zato hvala na cinjenicama o prezentaciji kako kazes oponenata - ali mi znamo jako dobro sta je prava pozadina kod oponenata.
tandmand

#700 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by tandmand »

hAZNADAR wrote: Dobro, ali nisi mi jasan sa bosnjacka knjizevnost - kako bi to definisali.
Po onome sto ja znam to je cijela plejada svih knjizevnika iz BiH.
Upada li u to Branko Copic koji niti je bio Bosnjak niti je pisao bosanskim? Kako njega izbaciti?
I mnogi drugi.

Mislim da je ispravnije reci bosanskohercegovacka knjizevnost,.. mada po meni licno treba biti mjesta i za Krlezu napr.

Izvinjavam se ako sam pogresno razumio ali mi nisi jasan po kojem kriteriju mislis napraviti selekciju, pa da vidim ko sve ispada.
Po meni ima mjesta i za Krležu (obavezno) i za Ćopića, Maka Dizdara ....ne znam da li imamo Dževada Karahasana ... ali ne možemo imat isti nastavni plan kao drugi gdje se izučava i veliča Gorski Vijenac ili pjesmice Mile Budaka. Evo recimo konkretan primjer prilagođavanja i truhlih kompromisa: dijete sprema pjesmicu za bosanski, reko da vidim kako ide ... kad krenu :shock: pjesmica se zove kao "moja baka" a nalazi se u udžbeniku za bosanski jezik, napisao je lik sa tradicionalno muslimanskim imenom. Pa koji to Bošnjak svoju nanu naziva bakom?? :shock: Dakle, nastavni plan bosanskog jezika mora biti prilagođen identitetu i srcu bošnjačkog naroda.
Post Reply