"Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
- Haris.ba
#676 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Iznenadio me reis. I to pozitivno. Jedina greška mu je što je umjesto vlasi trebao koristiti termin četnik.
Ne znam kako je kod ostalih, ali meni se termini šokac, vlah i balija koriste otprilike kao izraz niger u Americi. Kada ih drugi narod koristi da nazove pripadnika drugog naroda to uglavnom ima uvredljivi ton, i mislim da to treba izbjegavati, naročito u javnoj komunikaciji.
A druga stvar, to što će u Srebrenici možda pobjediti Srbin, meni je totalno nebitno. Ali, to što će pobjediti možda četnik - je nešta što barem treba javno kazati.
Ne znam kako je kod ostalih, ali meni se termini šokac, vlah i balija koriste otprilike kao izraz niger u Americi. Kada ih drugi narod koristi da nazove pripadnika drugog naroda to uglavnom ima uvredljivi ton, i mislim da to treba izbjegavati, naročito u javnoj komunikaciji.
A druga stvar, to što će u Srebrenici možda pobjediti Srbin, meni je totalno nebitno. Ali, to što će pobjediti možda četnik - je nešta što barem treba javno kazati.
- General War
#677 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
pici wrote:a vidim da dolazimo do momenata kad je po nekima sasvim normalno pozdravit pomoz bog balija, merhaba vlahu, hvaljen isus sokac/skutor itd itd... interensantno![]()
- Alfons Kauders
#678 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ok, prevedi, a usput mi reci kako su se ono mobilizirali srpski glasaci u Srebrenici u proteklih par izbora? Tad niko nije izjavljivao da nacelnik Srebrenice ne treba biti "Musliman" i srpske stranke nisu igrale na tu kartu? Jesi li siguran?Bodkin wrote:Lupas jarane i to dobro. Ili da prevedem na tvoj jezik, sasvim je ok reci da poturica ne smije vladati u srebrenici.Alfons Kauders wrote:ne boli njih "vlah"
vec ostatak izlaganja koji su sinoc vrtili na medijima... u kojem reis poziva na rat i "dominaciju"... tako sto Bosnjacima govori da se registruju i glasaju na izborima... i sto im govori da ce ih biti 60%...
jer ono, mnogim Srbima je glasanje zapravo cin rata... sram da ih bude, pobili ih i protjerali, a sad bi ovi da glasaju na izborima u rodnom gradu, u skladu sa zakonom...
Ostalo su naklapanja. Mogao je ovaj indijanac na drugaciji nacin mobilizirati glasacs. A mozda i nije, ko zna
Druga stvar, sto sam vec rekao u vise navrata, je da "vlah" uopste nije najveca zamjerka srpske politke na izlaganje Kavazovica. Veci problem ispade sto covjek govori vjernicima da se registruju i glasaju na izborima, jer je to po Srbima poziv na nasilje i "dominaciju". Imas li sta protiv tog dijela izjave?
-
sarajevoxxxx
#679 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ova reisova izjava ide na ruku Dodiku i slicnima, nema to veze sa "njih".Alfons Kauders wrote:ne boli njih "vlah"
vec ostatak izlaganja koji su sinoc vrtili na medijima... u kojem reis poziva na rat i "dominaciju"... tako sto Bosnjacima govori da se registruju i glasaju na izborima... i sto im govori da ce ih biti 60%...
jer ono, mnogim Srbima je glasanje zapravo cin rata... sram da ih bude, pobili ih i protjerali, a sad bi ovi da glasaju na izborima u rodnom gradu, u skladu sa zakonom...
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#680 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
General War wrote:pici wrote:a vidim da dolazimo do momenata kad je po nekima sasvim normalno pozdravit pomoz bog balija, merhaba vlahu, hvaljen isus sokac/skutor itd itd... interensantno![]()
![]()
...imamo i historicare koji su nasli povijesno opravdanje da je to dapace i pozeljno
cak sta vise da se je to normalno i obracat jer kao to se je nekad obracalo tako, yes al qurcu, za vrijeme tite bi bio ispedrecen i modar ko sljiva... iza ledja il po kafanama i stadionima je to sasvim normala, po ulici nesto to ne cujem e sad kako je po selima to izgleda pojedini znaju pa nam slikovito to prenose... dijaspora more srat iz usta sta hoce jebe se svaba svakako te nerazme...
-
Bodkin
#681 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Jel misliman i vlah isto? Jel musliman uvreda? Daj mi video gdje neko poziva na to? Daj dokaz. Daj dokaz kao sto glavati dodik kaze meni nece suditi bosnjaci. To je jarane ksenofobija i tukne na fasizam.Alfons Kauders wrote:Ok, prevedi, a usput mi reci kako su se ono mobilizirali srpski glasaci u Srebrenici u proteklih par izbora? Tad niko nije izjavljivao da nacelnik Srebrenice ne treba biti "Musliman" i srpske stranke nisu igrale na tu kartu? Jesi li siguran?Bodkin wrote:Lupas jarane i to dobro. Ili da prevedem na tvoj jezik, sasvim je ok reci da poturica ne smije vladati u srebrenici.Alfons Kauders wrote:ne boli njih "vlah"
Ostalo su naklapanja. Mogao je ovaj indijanac na drugaciji nacin mobilizirati glasacs. A mozda i nije, ko zna
Druga stvar, sto sam vec rekao u vise navrata, je da "vlah" uopste nije najveca zamjerka srpske politke na izlaganje Kavazovica. Veci problem ispade sto covjek govori vjernicima da se registruju i glasaju na izborima, jer je to po Srbima poziv na nasilje i "dominaciju". Imas li sta protiv tog dijela izjave?
Druga stvar, kojeg dijela? Retrogradna drustva dopustaju da vjerski lideri odlucuju i uticu na narod i glasace. Sa tim sam se pomirio. Isto tako me boli kurac sta garnitura politicara iz rsa ima reci. Pola ih krkani, a pola ideoloski nasljednici gubitnika iz ww2. Ali ovaj ksenofobni indijanac je pokazao pravo lice i jos ga snimili. I daj i tu izjavu o dominaciji i nasilju da vidimo.
-
Nadzorna_ploca
#682 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
@Alfons, jak upis gore.
- ze kalanga
#683 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Misilm da je u cijeloj priči najmanje bitno kako je nazvao Grujičića. Mnogo je bitnije to što je on defakto ušao u političku kampanju jedne opcije. Pazi prvi čovjek jedne vjerske organizacije ti provodi kampanju u DIJASPORI. Da se ne vraćamo na ostali dio njegovog govora.Haris.ba wrote:Iznenadio me reis. I to pozitivno. Jedina greška mu je što je umjesto vlasi trebao koristiti termin četnik.
Nevjerovatno mi zvuči činjenica da se jedan reis javno politički deklariše i pri tome indirektno poziva na rat. To je strašno.
Što se tiče samog izraza... svejedno je kako će on nazvati nekoga ako se on tako ne osjeća. Grujičić nije bio u RP (Ravnogorskom pokretu) nije bio u SČP (Srpskom četničkom pokretu) nije bio u Šešeljevim radikalima ili Škorpionima. Dakle, Četnik ne može biti. Srbin je. Percepcija je drugih je zasnovana ili na animozitetu ili mržnji ili ljubavi.
Grujičić reisu smeta zato što nije Bošnjak. I tu je suština cijele priče. Bilo bi mu pametnije da počne borbu sa paradžematima, nego što se bavi političkim kampanjama.
Vidim neki pominju nacinaolne interese. Jasno je da ih svi imaju u BiH. Ali je nedopustivo da vjerske vođe vode političke kampanje. Ili ispoljavaju mržnju (da li je to uopšte u vjeri dozvoljeno? kod nas Hrišćana nije, iako smo imali par degenerika na visokim pozicijama koji su radili isto,istina manje radikalno) prema drugom narodu. Ovde se ne radi o Četniku, već Srbinu.
- spreca
#684 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Shokac nije uvredljivo...u HR imas mjesto koje se zove Sokci....umjetnicko drustvo Veseli Shokci Sokadija.....pa slavonci i posavci su Shokci i tako su sebe nazivaliHaris.ba wrote:Iznenadio me reis. I to pozitivno. Jedina greška mu je što je umjesto vlasi trebao koristiti termin četnik.
- Alfons Kauders
#685 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Meni jeste uvreda, jer ja nisam "Musliman" i ne pricam "bosnjacki".Bodkin wrote:Jel misliman i vlah isto? Jel musliman uvreda? Daj mi video gdje neko poziva na to? Daj dokaz. Daj dokaz kao sto glavati dodik kaze meni nece suditi bosnjaci. To je jarane ksenofobija i tukne na fasizam.Alfons Kauders wrote:Ok, prevedi, a usput mi reci kako su se ono mobilizirali srpski glasaci u Srebrenici u proteklih par izbora? Tad niko nije izjavljivao da nacelnik Srebrenice ne treba biti "Musliman" i srpske stranke nisu igrale na tu kartu? Jesi li siguran?Bodkin wrote:
Lupas jarane i to dobro. Ili da prevedem na tvoj jezik, sasvim je ok reci da poturica ne smije vladati u srebrenici.
Druga stvar, kojeg dijela? Retrogradna drustva dopustaju da vjerski lideri odlucuju i uticu na narod i glasace. Sa tim sam se pomirio. Isto tako me boli kurac sta garnitura politicara iz rsa ima reci. Pola ih krkani, a pola ideoloski nasljednici gubitnika iz ww2. Ali ovaj ksenofobni indijanac je pokazao pravo lice i jos ga snimili. I daj i tu izjavu o dominaciji i nasilju da vidimo.
Ti kako hoces, ali meni je uvreda, i to teska. Smeta im Bosanac, Bosnjak, bosanski jezik, pa koriste "Musliman" i "bosnjacki jezik", da provociraju. A onda kada neko uzvrati istom mjerom, kmeche. Sta, oni mene mogu nazivati kako hoce, a onda kukaju kada im neko kaze da su "vlasi" ili "četnici"?
Kurca graha, sve po zaslugama. Postovanje se mora zasluziti, a malo je reci da ga nisu zasluzili svojim postupcima.
A tu izjavu i komentar RTRS pogledaj na njihovoj stranici, sinocnji dnevnik.
- pici
#686 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
ispade da je cerke za ovoga gospodin... a ima onaj misiji pogled znao sam da mi se nece svidjet, nazalost bi upravu...@Alfonso nemerem bilivit da cemo ja i ti imati ikad razlicite poglede
kavazovic (od sada malim slovima jer mi je pao u ocima) je kao vjerski poglavar uvrijedio Srbe i treba da se izvini il da suti a to sto poziva na izbore je drugi par opanaka, zapravo opredjelio se za desnicarske partije i to je to zapravo sve vjerske zajednice na balkanu podrzavaju krajnju desnicu, pametnom dosta.
- skupljac_zeljeza
#687 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Koja politička opcija i koji indirektni rat? Nije valjda opet građanski?ze kalanga wrote: Nevjerovatno mi zvuči činjenica da se jedan reis javno politički deklariše i pri tome indirektno poziva na rat. To je strašno.
- draganbl
#688 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Kada je rekao "vlah", nije tu reis mislio baš na Grujičića, nego uopšteno na "vlahe".
Preciznije, nijedan Srbin reisu nije po volji, važno mu je da načelnih bude Bošnjak. To je ono što je problematično u reisovoj izjavi.
Preciznije, nijedan Srbin reisu nije po volji, važno mu je da načelnih bude Bošnjak. To je ono što je problematično u reisovoj izjavi.
- pici
#689 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
otidji do zapadna mostara pa u prvu kaHFVanu i svima pozdrav Vozdra sHokadijo, ima da te neretva u jadran odnese...spreca wrote:Shokac nije uvredljivo...u HR imas mjesto koje se zove Sokci....umjetnicko drustvo Veseli Shokci Sokadija.....pa slavonci i posavci su Shokci i tako su sebe nazivaliHaris.ba wrote:Iznenadio me reis. I to pozitivno. Jedina greška mu je što je umjesto vlasi trebao koristiti termin četnik.
- spreca
#690 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Gdje to reis poziva na rat?...........a Grujicic je ober chetnik...........vidim da si neinformisan,,,,reis je vec davno poceo borbu sa paradzematima......kad cete poceti borbu sa cetnicima?.....a kurac gdjeces protiv nacinalne idejeze kalanga wrote:Misilm da je u cijeloj priči najmanje bitno kako je nazvao Grujičića. Mnogo je bitnije to što je on defakto ušao u političku kampanju jedne opcije. Pazi prvi čovjek jedne vjerske organizacije ti provodi kampanju u DIJASPORI. Da se ne vraćamo na ostali dio njegovog govora.Haris.ba wrote:Iznenadio me reis. I to pozitivno. Jedina greška mu je što je umjesto vlasi trebao koristiti termin četnik.
Nevjerovatno mi zvuči činjenica da se jedan reis javno politički deklariše i pri tome indirektno poziva na rat. To je strašno.
Što se tiče samog izraza... svejedno je kako će on nazvati nekoga ako se on tako ne osjeća. Grujičić nije bio u RP (Ravnogorskom pokretu) nije bio u SČP (Srpskom četničkom pokretu) nije bio u Šešeljevim radikalima ili Škorpionima. Dakle, Četnik ne može biti. Srbin je. Percepcija je drugih je zasnovana ili na animozitetu ili mržnji ili ljubavi.
Grujičić reisu smeta zato što nije Bošnjak. I tu je suština cijele priče. Bilo bi mu pametnije da počne borbu sa paradžematima, nego što se bavi političkim kampanjama.
Vidim neki pominju nacinaolne interese. Jasno je da ih svi imaju u BiH. Ali je nedopustivo da vjerske vođe vode političke kampanje. Ili ispoljavaju mržnju (da li je to uopšte u vjeri dozvoljeno? kod nas Hrišćana nije, iako smo imali par degenerika na visokim pozicijama koji su radili isto,istina manje radikalno) prema drugom narodu. Ovde se ne radi o Četniku, već Srbinu.
- Alfons Kauders
#691 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ne kontam? Da bi se politicki deklarisao, valjda bi trebao otvoreno podrzati odredjenu politicku opciju, a to koliko ja znam, nije uradio.ze kalanga wrote:Misilm da je u cijeloj priči najmanje bitno kako je nazvao Grujičića. Mnogo je bitnije to što je on defakto ušao u političku kampanju jedne opcije. Pazi prvi čovjek jedne vjerske organizacije ti provodi kampanju u DIJASPORI. Da se ne vraćamo na ostali dio njegovog govora.Haris.ba wrote:Iznenadio me reis. I to pozitivno. Jedina greška mu je što je umjesto vlasi trebao koristiti termin četnik.
Poziva na rat? Tako sto poziva ljude da glasaju? Molim te pojasni ovaj detalj.
Nije četnik? Samo je Srbin?Što se tiče samog izraza... svejedno je kako će on nazvati nekoga ako se on tako ne osjeća. Grujičić nije bio u RP (Ravnogorskom pokretu) nije bio u SČP (Srpskom četničkom pokretu) nije bio u Šešeljevim radikalima ili Škorpionima. Dakle, Četnik ne može biti. Srbin je. Percepcija je drugih je zasnovana ili na animozitetu ili mržnji ili ljubavi.
Ok, dakle svi Srbi se slazu sa njegovim izjavama i politickim stavovima? Gdje onda da ga svrstamo, mislim ako nije "cetnik"?
O genocidu:
"Ocjena predsjednika Haškog tribunala Teodora Merona da je u Srebrenici bio cilj da se uništi jedan narod je tačna, ali nepotpuna, jer nije naveo da se radilo o srpskom narodu. Muslimanski civili u Srebrenici i okolini nisu stradali izuzev u eventualnoj razmjeni artiljerijske vatre, što pokazuje da Srbi i srpska vojska nisu imali namjeru da unište muslimanski narod koji je tada promijenio ime i nazvao se Bošnjacima."
Nikada neću reći da je u Srebrenici bio genocid
O Potocarima:Pa nama (Srbima, op.a.) su muslimani nanijeli ogromno zlo kroz vijekove, pa ih ne zovemo genocidnim.
O Radovanu:Samo bih pojačao mjere sigurnosti i lično ne volim ni ja vidjeti zastave Armije BiH koje nose učesnici 'Marša smrti' i slušati arapski jezik. Ali, isto tako, sutradan bi se obilježavao i dan kada se mi Srbi, sjećamo tri i po hiljade pobijenih Srba na području Podrinja.
O ocu:Na dan izricanja presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, on je slikao TV prijenos i objavio sliku na svom Facebook profilu uz kratku opasku „Idemo dalje“.
Svjestan sam toga da me već nazivaju četnikom, srpskim radikalom... Ali, vjerujte, nisam ništa od toga. Obični sam profesor u srednjoj školi, otac, te sin poginulog borca Vojske RS. I mog oca je neko ubio, pa ne kolektivizujem krivicu.
Dakle, nedopustivo je kada to radi Kavazovic, ali kad to rade biskupi i vladike, onda je sasvim ok?Vidim neki pominju nacinaolne interese. Jasno je da ih svi imaju u BiH. Ali je nedopustivo da vjerske vođe vode političke kampanje. Ili ispoljavaju mržnju (da li je to uopšte u vjeri dozvoljeno? kod nas Hrišćana nije, iako smo imali par degenerika na visokim pozicijama koji su radili isto,istina manje radikalno) prema drugom narodu. Ovde se ne radi o Četniku, već Srbinu.
De ba...
- spreca
#692 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ja govorim o slavoncima ili posavcima..........i dan danas po slavoniji imas sokacka sijela i razne feste pod nazivom Sokacko/a/e......nemoj mi ovih sa kamenjarapici wrote:otidji do zapadna mostara pa u prvu kaHFVanu i svima pozdrav Vozdra sHokadijo, ima da te neretva u jadran odnese...spreca wrote:Shokac nije uvredljivo...u HR imas mjesto koje se zove Sokci....umjetnicko drustvo Veseli Shokci Sokadija.....pa slavonci i posavci su Shokci i tako su sebe nazivaliHaris.ba wrote:Iznenadio me reis. I to pozitivno. Jedina greška mu je što je umjesto vlasi trebao koristiti termin četnik.
A druga stvar, to što će u Srebrenici možda pobjediti Srbin, meni je totalno nebitno. Ali, to što će pobjediti možda četnik - je nešta što barem treba javno kazati.... jebote sta pricate .BA
- Alfons Kauders
#693 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Ok, a kada srpski lideri kazu kako je vazno da nacelnik ne bude "musliman" to nije problematicno?draganbl wrote:Kada je rekao "vlah", nije tu reis mislio baš na Grujičića, nego uopšteno na "vlahe".
- ¤ jelena ¤
#694 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Aha...sličnu stvar sam čula i od onih Srba koji ne mogu smislit Albance, toliko da ovo Albanci nisu sposobni ni prevalit preko usta jer su cijeli život govorili Šiptari....pa kad im neko, van njihova četiri zida i dvorišta, skrene pažnju da je naziv Šiptari uvredljiv, nakon par sekundi kulturološkog šoka krene priča...spreca wrote:Shokac nije uvredljivo...u HR imas mjesto koje se zove Sokci....umjetnicko drustvo Veseli Shokci Sokadija.....pa slavonci i posavci su Shokci i tako su sebe nazivaliHaris.ba wrote:Iznenadio me reis. I to pozitivno. Jedina greška mu je što je umjesto vlasi trebao koristiti termin četnik.
''ma nije to uvredljivo, jer i oni sami sebe tako zovu''.
- spreca
#695 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Alfons Kauders wrote:
Meni jeste uvreda, jer ja nisam "Musliman" i ne pricam "bosnjacki".
Ti kako hoces, ali meni je uvreda, i to teska. Smeta im Bosanac, Bosnjak, bosanski jezik, pa koriste "Musliman" i "bosnjacki jezik", da provociraju. A onda kada neko uzvrati istom mjerom, kmeche. Sta, oni mene mogu nazivati kako hoce, a onda kukaju kada im neko kaze da su "vlasi" ili "četnici"?
Kurca graha, sve po zaslugama. Postovanje se mora zasluziti, a malo je reci da ga nisu zasluzili svojim postupcima.
A tu izjavu i komentar RTRS pogledaj na njihovoj stranici, sinocnji dnevnik.
U pocetku sam ga osudjivo za ono vlah.....sad ima moju podrsku...........entitetski vrh vrijeda sve Bosnjake konstantno.....BRAVO REIS
- draganbl
#696 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Naravno da je problematično, podjednako problematično.Alfons Kauders wrote:Ok, a kada srpski lideri kazu kako je vazno da nacelnik ne bude "musliman" to nije problematicno?draganbl wrote:Kada je rekao "vlah", nije tu reis mislio baš na Grujičića, nego uopšteno na "vlahe".
Međutim, najveći problem je to što 95% građana BiH to ne shvata.
Ovdje se jedino vodi polemika o tome da li je reis je pogriješio što umjesto riječi vlah nije upotrijebio riječ četnik, ili je i vlah dovoljno primjeren izbor.
-
costacurta
#697 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Iz kojeg dijela efendijinog izlaganja si ti zaključio da se opredijelio za desničarsku partiju?pici wrote:ispade da je cerke za ovoga gospodin... a ima onaj misiji pogled znao sam da mi se nece svidjet, nazalost bi upravu...@Alfonso nemerem bilivit da cemo ja i ti imati ikad razlicite poglede![]()
kavazovic (od sada malim slovima jer mi je pao u ocima) je kao vjerski poglavar uvrijedio Srbe i treba da se izvini il da suti a to sto poziva na izbore je drugi par opanaka, zapravo opredjelio se za desnicarske partije i to je to zapravo sve vjerske zajednice na balkanu podrzavaju krajnju desnicu, pametnom dosta.
Gdje konkretno on poziva da se glasa za SDA, pošto pretpostavljam da si pod desničarskom partijom mislio na SDA?
90% Podrinjaca je u ratu i poslije rata napustilo Podrinje. Neki su ostali u BiH a velika većina ih je otišla vani.
Jedini način, mislim jedini legalan način da se ostvare neka prava su kroz institucije ove zemlje između ostalog i glasanjem.
Non-stop čujemo kako je ugroženo ono malo povratnika u Podrinje i uskraćuju im s e prava. Radi se o malom broju ljudi koji nešto pokušavaju, a ne mogu oni sami mnogo toga promijeniti dok je velika, ogromna većina njih nezainteresovana. Dođu samo jednom ili nijednom godišnje obiđu placeve, kuće i odoše. Ne mogu ovi što su se vratili u RS učiniti puno toga ukoliko se to ne omasovi i ne pruži podrška, izbori su prilika. TO je on kao efendija htio reći i to mu je na kraju krajeva zadatak.
Održao je govor u Švicarskoj dijaspori koju čini i veliki broj Podrinjaca. Govorio im je da su oni ti koji moraju voditi računa o korijenima, osim ako neko ne mi sli da bih ja trebao ići i registrovati se u Bratuncu pored hiljada i hiljada njih koji žive rasuti po svijetu.
Nemam pojma što mu je ono "vlah" trebalo. Sve ostalo što je rekao i više je nego korektno osim ako nećemo Miloradu na hator da dolazimo.
- ze kalanga
#698 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Kako.... citiramGdje to reis poziva na rat?...........a Grujicic je ober chetnik...........vidim da si neinformisan,,,,reis je vec davno poceo borbu sa paradzematima.
"Ili ćete krvlju svakih 20,30,50 godina slati svoju djecu na liniju odbrane ili ćemo svake 4 godine na glasačkim kutijama potvrditi našu volju i kazat ovo je naše ovdje..."
Dakle, ako ne pobjede nije njihovo?! Pazi paradoksa, nije Srebrenica u Libiji.
I još većeg "ja moram pobjedit, jer ako ne pobjedim, nije moje"... Ili suprotno - danas je bošnjačka, a ne i srpska i bošnjačka?
Dalje...
"Vlaseničani, Bratunčani,Prijedorčani....bolje je da izrazimo našu volju, nego da moramo krv proljevati, a kad bude trebalo i to, moraćemo.."
Opet krv.
Dalje...
"...Svi se oko našeg bošnjačkog jorgana fataju,trebamo ga čuvati zubima..." "Valja se nama i mezarovima protiv njih boriti.."
Ostade nedorečen, dali protiv Srba, Vlaha,Četnika,Ravnogoraca,Šešeljevaca...
Dakle bosanstvo jok. Bošnjački jorgan.
" Ostanite budni za svoju vjeru, za svoj narod...."
"Ne dozvolite da Vlah vlada Srebrenicom"...
Što se tiče borbe sa paradžematima, dokle je stigao? Jesu li zatvoreni neki od objekata? Privedeni neki zagovornici drugačijeg pogleda na vjeru?
- skupljac_zeljeza
#699 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
Preporodio se poslije reisovog govora...Zoya wrote: Glas razuma =Dodik

- arzuhal
#700 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"
+ što reis-efendija ne voli ni pohovane patlidžane, ja sam i to uspio iščitati između redova, samo treba biti dovoljno vješt...draganbl wrote:Kada je rekao "vlah", nije tu reis mislio baš na Grujičića, nego uopšteno na "vlahe".
Naime, njemački feldmaršal Keitel je izdao naredbu 1941. da će za svakog ubijenog njemačkog vojnika biti ubijeno 100 komunista. Dakle, vidimo zorno, nije to Aleksandar Vučić izmislio, samo je prekopirao ideju...A onda, u jednom napadu na Nijemce, krenula njemačka osveta i, nemavši dovoljno talaca-komunista/partizana, uzeli, nakupili sebi ljudi fino civila nesretnog Kragujevca i sve ih pobili...Naredba je bila da svi moraju da dobro zapamte šta su se usudili uraditi...
"Ubijanje su vršili na sledeći način: oni su uzimali ljude po grupama... i tako ih pod jakom stražom vodili na gubilišta, koja su se nalazila kod Sušičkog potoka, Šumarica i topovskih šupa. Gubilišta su se otezala na desetine kilometara. Tu su ih ubijali iz mitraljeza, puškomitraljeza i puščanim plotunima [...] Dotle su svi ostali, koji su čekali na red da idu na gubilišta, slušali klokotanje mitraljeza, puškomitraljeza i prasak pušaka, a oni pak koji su bili na putu za gubilište imali su prilike, uoči same smrti na nekoliko minuta, i sve to da vide svojim očima."
Prema njemačkom izveštaju, ubijeno je 2.300 ljudi. Noviji srpski i nemački istoričari se slažu da je broj ubijenih 2.778.
Poslije rata nijednom Nijemcu neće biti dopušten ulazak u Kragujevac...Ne, bit će im dopušteno, ali na njihovu odgovornost...
A onda je problem što reis zahtijeva da načelnik Srebrenice, u kojoj je počinjen genocid na Turcima, mora biti Bošnjak, a ne - vlah?