Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
VCorp

#676 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by VCorp »

Biene Maya wrote:
Patriotska_Liga wrote:Biće od koristi da tebi jede živce jer Bošnjaka ima preko 50%. Nema veće koristi od te :D
Sjetih se nedavno izjave bizona iz Laktasa, otprilike je rekao ovako: "Mi nikada necemo dozvoliti da se Bosnjacima ostvari njihov san i da ih ima vise od 50%. Oni to samo mogu sanjati, jer mi to nikada necemo dozvoliti"! Na ovu njegovu izjavu, iz Sarajeva nitko nije reagovao! To znaci, kada bi Bosnjaci cinili i 90% stanovnistva, to djikani ne bi dozvolili da se i ozvanici, vec bi oni namjestali broj Bosnjaka, onako kako samo njima odgovara, jer su to i radili skoro 200 godina! I popis koji je uradjen 1971. nije odmah objavljen, jer su djikani shvatili da ima puno muslimana, pa im je trebalo vremena da i taj popis objave. Mogu samo zamisliti kakve su i onda bile prevare i manipulacije sa brojem Bosnjaka!
Laktašenko može taj san ostvariti samo u slučaju da nam svima puši bez prestanka pa da sperma ne završi tamo gdje treba.
Ludzak

#677 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Ludzak »

ILVIIR wrote:
Ludzak wrote:Ja ne znam gdje vi gledate tu statistiku mortaliteta kod bosnjaka, ali ja znam da ovdje kod mene ne prođe dan da neko ne umre.
pa koja je to opstina, ako se moze znati?
Opština Goražde.
Nekada je goražde imalo preko 20000 st. u gradu, danas jedva 12000 i to je meni jasan pokazatelj svega.
House

#678 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by House »

eurostat išamarao srpsku nejač :D
Krokodajl

#679 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Krokodajl »

I jesmo se skontali, koliko je naših ? :D
I đe nas ima sem onijeh dvajtri posto o kojim se priča ? :D
House

#680 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by House »

Krokodajl wrote:I jesmo se skontali, koliko je naših ? :D

kako će nakon popisa taj mit od 23% pasti u vodu :D 8)
Krokodajl

#681 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Krokodajl »

House wrote:
Krokodajl wrote:I jesmo se skontali, koliko je naših ? :D

kako će nakon popisa taj mit od 23% pasti u vodu :D 8)
Amin :D
Patriotska_Liga

#682 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Patriotska_Liga »

Ludzak wrote:
ILVIIR wrote:
Ludzak wrote:Ja ne znam gdje vi gledate tu statistiku mortaliteta kod bosnjaka, ali ja znam da ovdje kod mene ne prođe dan da neko ne umre.
Opština Goražde.
Nekada je goražde imalo preko 20000 st. u gradu, danas jedva 12000 i to je meni jasan pokazatelj svega.
Zato su sad sve naši.
ze kalanga

#683 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ze kalanga »

Je li tačno da je ove godine u Sarajevu upisano 3700 prvačića (a da je po podacima FZS-a 2010. godine rođeno skoro hiljadu beba više)?! :roll:

Ako je ovo što negdje pročitah tačno, postavlja se pitanje, kako je to moguće u najvećem gradu BiH?
ILVIIR

#684 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ILVIIR »

Ludzak wrote:
ILVIIR wrote:
Opština Goražde.
opstina gorazde ima zadnjih godina 270-280 umrlih godisnje. tako da tvoja percepcija i nije tako losa, jer manje vise svaki dan umre po jedan stanovnik.

ali ovo pitanje mortaliteta i meni je moram priznati malo cudno. u statistiku umrlih ulaze oni koji imaju prebivaliste u odredjenoj opstini. to znaci sljedece:
- svi dijasporci (gastarbajteri) koji se u penziji vrate u svoju domovinu, uglavnom ostanu prijavljeni (kod nekog iz familije) u drzavi gdje su penziju zaradili, da im se ne bi umanjila penzija. ti ljudi nemaju prebivaliste u bosni i hercegovini i tako ne ulaze u statistiku umrlih.
- svi dijasporci koji umru u inostranstvu i imaju zelju da budu ukopani u svojoj domovini uglavnom nemaju prebivaliste u bosni i hercegovini i ne ulaze u statistiku umrlih.

to znaci, ako ti vidis/cujes da je neko umro ili vidis neciju dzenazu, to ne znaci, da ce on biti obuhvacen statistikom umrlih u bosni i hercegovini.

ipak, moram priznati, mortalitet je po meni i dalje poprilicno nizak, iako ce sljedecih godina sigurno jako porasti. prvi "bebi bumeri" ove godine pune 70 godina. njih se radjalo ugrubo po 100.000 u prosjeku godisnje!
(naravno znam da smo imali rat i migracije itd.)
ILVIIR

#685 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ILVIIR »

ze kalanga wrote:Je li tačno da je ove godine u Sarajevu upisano 3700 prvačića (a da je po podacima FZS-a 2010. godine rođeno skoro hiljadu beba više)?! :roll:

Ako je ovo što negdje pročitah tačno, postavlja se pitanje, kako je to moguće u najvećem gradu BiH?
ovo je prvi upisni rok u aprilu. drugi bi trebao biti nekada u augustu. ipak, broj je nesto manji nego zadnjih godina. ovako je izgledalo zadnjih godina u aprilskom roku:
2010/2011: 3.856
2011/2012: 3.890
2012/2013: 3.917
2013/2014: 4.037
2014/2015: 4.262
2015/2016: ~4.000
ILVIIR

#686 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ILVIIR »

vivaldi wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

ovo je bio velik posao od par sati i ne znam zasto to ne radi drzavna agencija kad vec entiteti i distrikt to izbace za sebe. bhas je posao samo da sebere sva 3 i izvuce procente na drzavno nivou, ali hajde sad.

ako ti ne bude mrsko, a ovo ti je ocigledno hobi, najbolje napravi tabelu od ovih brojeva pa je onda samo nadopunjuj. ovo je stvarno dobar uzorak jer je 10 godina sedmina prosjecnog zivotnog vijeka.

neki demografski zakljuci ovako na prvu su:

- novi medjuetnicki odnos je etabliran. procenti nataliteta daju sliku popisa u narednim decenijama jer nema nekih vecih oscilacija i anomalija vec godinama slazem se
- mladi proorcionalno odlaze slazem se
- oni sto ostaju se podjednako jebu ovo jos ne znamo. treba nam informacija kolika je fertilna baza po narodima.
- najmnogoljudije generacije hrvata, a pogotovo srba su vec dosle do ruba provalije i masovno padaju s nje sto ce se nastaviti jos godinama
- bosnjacke baby boom generacije se naguravaju pred provalijom nemoj se zavaravati, da su bebi bumeri samo bosnjaci. te generacije kad pocnu intenzivnije umirati to ce pogodoti sva tri naroda. bosnjaci ce takodjer kad tad otici u minus sto se tice prirodnog prirastaja.

sto se tice popisa:

- sto se tice nominalnih iznosa tesko je ocjeniti tacne brojeve slazem se
- sto se tice procenata, ukoliko si u pravu za onu opciju 2 sto si spomenuo prije 2 dana, ona je izgleda potpuni promasaj apsolutno se ne slazem. saberi procenat mortaliteta i nataliteta i podjeli kroz 2. to je ovako neka realna procjena.
- ispade da je postojala drgacija metodologija za svaki narod ne kontam
- bez ikakve potrebe za tacnim racunanjem u promile, ovako odokativno je jasno da je procenat hrvata identican procentu mortaiteta i da znantno nizi natalitet, cak i kada se doda jedan dio rodjenih u hrvatskoj, nije smanjio ni milimetra ukupan udio hrvata slazem se
- procenat srba je jedva nesto veci od prosjecnog procenta nataliteta, a abnromalan broj djuturuma i odraslih (znatno vise generacije koje su pritom i znantno brojnije) su jedva povecale ukupni udio za oko 1% slazem se
- udio bosnjaka je otprilike tacno sredina izmedju nataliteta i mortalitea. starosna piramida poravnata ko word dokument. slazem se. kod sva tri naroda je to tu negdje. hrvata se nesto radja(lo) u hrvatskoj. srbi su nesto stariji narod.

ali kako god, ovaj popis je svakako puno mjerodavniji od oog iz 91. slazem se
podatci su (skoro) svi na internetu dostupni. ja to naravno imam vec u tabeli i samo sam ih ovdje kopirao i malo ofarbao. naravno da ih redovno azuriram i unosim u moju tabelu.

sto se tice tvojih zakljucaka, ukratko sam ih komentarisao u citiranom tekstu.
ILVIIR

#687 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ILVIIR »

Direktor EUROSTAT-a: Rezultate popisa držati u strogoj tajnosti do njihove objave
Vjerujemo da bi prva publikacija popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini mogla biti objavljena prije planiranog roka, odnosno prije 1. jula, ali teško da će agencije iz FBiH i RS-a to uspjeti realizirati", izjavio je Pieter Everaers, direktor pri EUROSTAT-u zadužen za saradnju u oblasti statistike sa zemljama proširenja.

Tokom boravka u Sarajevu on se sastao sa direktorima statičkih agencija, odnosno nadležnima iz Agencije za statistiku FBiH i Republike Srpske te ministrom za civilne poslove Adilom Osmanovićem.

"Dogovorili smo da ćemo uložiti zajedničke napore da rezultate popisa stanovništva objavimo u obećanom roku. Iako je popis proveden 2013. godine, pomalo je ostavljen sa strane zbog metodologije koju je potrebno koristiti za objavu njegovih rezultata. Nakon dvije godine usvojena je metodologija koja je u skladu s Međunarodnom posmatračkom misijom (IMO)" :thumbup: , rekao je Everaers.

"Moram naglasiti da je veoma važna podrška stanovnika BiH koji itekako mogu biti od pomoći. Ovim putem pozivamo sve relevantne aktere da rezultate drže u strogoj tajnosti jer konačan sud i rezultate popisa možemo dati tek nakon objave", istakao je.

Također je naglasio da relevantne agencije iz FBiH i RS-a već sada moraju početi razmišljati o periodu koji dolazi nakon objave rezultata popisa. Prema njegovim riječima, bit će potrebno provoditi različite vrste anketa, upitnika i istraživanja koliko su građani zadovoljni rezultatima popisa.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/direktor ... 60526090#1
ILVIIR

#688 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ILVIIR »

U ponedjeljak hitna sjednica Predstavničkog doma o popisu stanovništva
Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za koju je predložena samo jedna tačka dnevnog reda Informacija Vijeća ministara BiH o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, zakazana je za ponedjeljak, 30. maja.

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta, održanoj 24. maja, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac je predlagao da se na toj sjednici razmatra ova informacija, ali je nakon diskusije ipak predložio da se zatraži od Vijeća ministara njeno dostavljanje do naredne sjednice.

On je tada kazao da je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH poslanike iz RS-a informirao o tome "da je ovo protivzakonito te da će više od 10 posto biti netačnih podataka, što znači da se grubo krše međunarodni standardi“.

Prijedlog da Vijeće ministara dostavi navedenu informaciju tada nije podržan, pa su poslanici SNSD-a zatražili održavanje hitne sjednice Doma.

Direktor pri EUROSTAT-u i predsjedavajući Međunarodne posmatračke misije za popis u BiH (IMO) Pieter Everaers izjavio je danas u Sarajevu da je metodologija za obradu podataka, uključujući i utvrđivanje statusa rezidentnog stanovništva, koju je utvrdio Centralni popisni biro BiH, u skladu s preporukama IMO-a.

Everaers je rekao da IMO ohrabruje sve sudionike u procesu da pruže podršku koja je potrebna da se u potpunosti poštuje princip tajnosti podataka kroz ostatak procesa, te da je curenje statističkih podataka koji nisu konačni neprihvatljivo.

Dodao je da bh. statističke agencije trebaju pažljivo planirati naredne korake kako bi prva publikacija popisa mogla biti objavljena do 1. jula 2016., jer je pravovremeno objavljivanje rezultata ključno zbog relevantnosti podataka za planiranje i izradu politika.

Everaers je kazao da i ostali podaci iz popisa trebaju biti objavljeni do novembra 2016., te da će IMO nastaviti pratiti proces, provođenje preporuka i objavljivanje rezultata.

Naveo je da su mu predstavnici Zavoda za statitistiku RS na današnjem sastanku rekli da nisu saglasni s usvojenim programom obrade podataka, ali da će nastaviti sarađivati s drugim agencijama u narednim fazama pripreme rezultata popisa. :thumbup:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-ponedj ... /160526123
ILVIIR

#689 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ILVIIR »

kao da su i na rtrs-u nesto blazi tonovi..

Program obrade podataka bh. agencije za statistiku u skladu sa preporukama IMO (VIDEO)
Odluka o programu obrade podataka popisa stanovništva koju je jednostrano donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić u skladu je sa preporukama Međunarodne posmatračke misije. Sa ovom porukom u Sarajevo je došao direktor Kancelarije za statistiku EU Piter Everers. Takođe je istakao da se podacima sa popisa ne smije manipulisati u javnosti i da se moraju čuvati u tajnosti, sve do njihovog formalnog objavljivanja.

Program obrade podataka, koji je bez saglasnosti entiteta jednostrano donio direktor bh. agencije za statistiku Velimir Јukić za Everersa je u skladu sa preporukama IMO tima od prije dvije godine, koje se odnose na metodologiju.

"Preporuka statističkim agencijama je da pažljivo definišu preostale korake i da već sada razmišljaju o detaljima objave. Ohrabrujemo statističke institucije da objave prvu publikaciju varijable za rezidentno stanovništvo i to bez značajnih odlaganja", rekao je Everers.

Na konkretno pitanje mogu li entitetski zavodi objaviti samostalne podatke, Everers kaže:

"Nisam taj koji može odgovoriti na ovo pitanje, ono o čemu mi govorimo jeste popis za cijelu BiH. Podaci popisa će biti vlasništvo Agencije za statistiku BiH, ali naravno i entitetskih zavoda. Postoje i određeni sporazumi različitih nivoa u smislu ko će šta objavljivati".
Everers je izrazio nadu da će statističari Srpske ostati da sarađuju i u narednim fazama. A oni su mu i danas jasno prenijeli stavove iz RS - Јukićeva odluka i sam program su nezakoniti, a objavljeni program nije onaj koji je razmatrao Centralni popisni biro - kraći je za 14 stranica sa određenim dopunama i izmjenama.

"Sama procedura donošenja takvog programa je nezakonita, nije poštovan zakon. U toj izradi programa nisu učestvovali entiteti, taj program nije razmatrao Centralni popisni biro. Ima niz elemenata koji su zaista suprotni zakonu, od formalnih, pravnih i suštinskih, a da ne govorimo o otvorenim pitanjima", rekla je Radmila Čičković, direktor Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.
Podsjetila je Čičkovićeva i na pismo koje je juče upućeno Savjetu ministara, Vigemarku, Incku, Ivaniću u kojem je jasno ukazano na involviranost Savjeta ministara u cijeli proces.
Simptomatično je da se Savjet ministara sada pokušava izvući iz cijele priče, smatraju poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu, koji su zatražili sazivanje hitne sjednice ovog doma na kojoj bi se raspravljalo o Јukićevoj jednostranoj odluci.
"Mislim da jedino logičan slijed aktivnosti te vrste da zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Mirko Šarović na temelju svih informacija i akata koje je dobio od institucija RS traži sazivanje sjednice Savjeta ministara, traži tu tačku dnevnog reda i traži stav Savjeta ministara po tom pitanju, a onda da mi u parlamentu da raspravljamo o toj informaciji", kaže Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.
Košarac ističe da je važno da se odluka povuče i da Јukić snosi odgovornost zbog nezakonite odluke, te da se snagom argumenata i činjenica počne procedura objavljivanja podataka, što bi značilo i produženje roka. Hitna sjednica na zahtjev SNSD-a, kako je potvđeno iz bh parlamenta, biće održana 30. maja.
http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=203440
vivaldi

#690 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by vivaldi »

ILVIIR wrote:podatci su (skoro) svi na internetu dostupni. ja to naravno imam vec u tabeli i samo sam ih ovdje kopirao i malo ofarbao. naravno da ih redovno azuriram i unosim u moju tabelu.sto se tice tvojih zakljucaka, ukratko sam ih komentarisao u citiranom tekstu.
ma znam da su dostupni, nego svako vodi svoje, a nikad nisam vidio zbirnu tabelu na nivou cijele drzave jer treba sjesti uzet podatke entietskih zavoda i brckog pa sabrat i izracunat procente.

pratio sam ja to do prije par godina (sad samo ekonomiju, nema se vremena) doduse ne bas detaljno. bitna su 2 podatka, natalitet i osnovne skole jer je osnovna obavezna po zakonu, niko tako malu djecu ne vodi u susjednu drzavu pa su najbolji indikator prisutnosti odnosno najbolji parametar za pracenje odsljevanja - vecina demografskih komentara je inace besmislena i svodi se na to sta je ko gdje vidio svojim ocima ili mu je neko rekao pa iz toga izvlaci zakljucak. sa takvim se nema sta diskutovati jer ili nemaju blage veze o tome ili trolaju. sta god da je s njima nema diskusije.

slozio si se sa mnom zapravo u svemu, osim tmao gdje me nisi razmuio. sto se tice promasaja popisa i metodologije tu sam upravo mislio na ono sto se slozio sa mnom - nemoguce da je procenat hrvata identican moratlitetu, srba natalitetu, a kod bosnjaka na sredini. par procenata treba preraspodjeliti u to nema sumnje, ali ne vidim to toliko bitno. ko je sad bolje prosao vise ce se razocarat na narendom i obratno.

sto se tice moratliteta baby boomersa nisam mislio samo na bosnjake, vec da da su baby boomersi vec poceli umirati narocito kod srba. to pokazuje i abnormalan procenat. osim toga, srbi su od II svjetskog rata do 92 imali bukvalni egzodus u srbiju. stotine hiljada ih je otislo tamo u tih nekoliko decenija. kada bi sabrao sve one sto svake godine umiru po srbiji (a rodjeni su u bih) sa ovim sto umiru u bih to bi bili shokanti podaci. plus oni sto su u dijspori. naravno slicna je stvar i sa hrvatima u hrvatskoj, ili bosanjcima u dijaspori, ali bosanjci s u do 92 imali manje vise egal po pitanju migracija.
ze kalanga

#691 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ze kalanga »

ILVIIR wrote:
ze kalanga wrote:Je li tačno da je ove godine u Sarajevu upisano 3700 prvačića (a da je po podacima FZS-a 2010. godine rođeno skoro hiljadu beba više)?! :roll:

ovo je prvi upisni rok u aprilu. drugi bi trebao biti nekada u augustu. ipak, broj je nesto manji nego zadnjih godina. ovako je izgledalo zadnjih godina u aprilskom roku:
Znam. Kao i u svim drugim sredinama, kada govorimo o smanjenju broja prvačića. Objektivno u prvom upisnom roku upiše se 95%+ djece. Već me čudi broj prvačića i taj odnos sa brojem rođenih. ;)

Međutim ovdje se radi o nečemu drugome. Govorim o komparaciji broja rođenih i broja prvačića. Dešava se paradoks. Da se radi o Kalesiji, Višegradu ili nekom sličnom gradu pa i da se možemo pozivati na nenormalnu migraciju...

Poređenja radi

2010 - rođeno 4704 bebe. Do sada upisano 3700 prvačića. 1000 manje. :roll: Radi se o 25%.
Isti slučaju bio je i prošle godine. Šta se dešava? Da li je FZS objavljivao netačne podatke? Ili se Sarajevo suočilo sa NEZAPAMĆENIM I NENORMALNIM odlivom mladjih od 6 godina?! Nije teško pretpostaviti da je ovo prvo. E tu se onda postavlja pitanje ZAŠTO?!
Što je apsurd.
ILVIIR

#692 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ILVIIR »

interesantne informacije i na bn tv..

Ko su stanovnici BiH, a ko stanovnici EU?
"Usvajanje programa obrade podataka popisa važan je korak za BiH, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući IMO-a, Međunarodne posmatračke operacije za popis stanovništva i domaćinstava u BiH Pieter Everaers i izrazio nadu da će osnovni podaci popisa biti objavljeni do 1. jula ove godine, a ostali sukcesivno do kraja godine.

"Usvojena metodologija obrade rezultata popisa u skladu je sa preporukama IMO tima, uključujući i preporuku za utvrđivanje statusa rezidentnog stanovnika" :thumbup: , istakao je Everaers na pres-konfereniciji u Sarajevu. Na naše pitanje kako se u zemljama Evropske unije određuje status rezidentnog, odnosno stalnog stanovnika, odgovara:

"Status rezidenta u Evropskoj uniji reguliše se pitanjem - Gdje ste živjeli u proteklih 12 mjeseci, odnosno u kojoj zemlji živite i da li planirate tu da ostanete u narednih 12 mjeseci?" :thumbup:

Bilo bi interesantno provjeriti kako su na ova pitanja i odgovorili državljani BiH za koje se sada insistira da budu rezidentni stanovnici u BiH, a koji godinama, pa i decenijama žive u zemljama Evropske unije. Međutim, to su tajni podaci, a predstavnici Evropske unije upozoravaju i da rezultati popisa u BiH moraju biti tajni sve do njihove konačne objave. To, prizanaju i oni, sada nije slučaj, pa se već godinama spekuliše koliko ima pripadnika kojeg naroda u BiH, a za Evropsku uniju je3 to nebitno. :D da bilo bi interesantno. koja propaganda. :D

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark kaže: "Što se tiče Evropske unije nama je važno da znamo koliko ljudi živi u ovoj zemlji, gdje žive, čime se bave, koji je njihov porodični status, koliko imaju godina?" :thumbup:

Svi ovi podaci koji su važni za Evropsku uniju, ali naravno i za BiH, a ako se obrade po sadašnjem planu, biće objavljeni sa statističkom greškom od 10%. :D koja laz. 10% su 380.000 stanovnika!. sad ce u kupresu napraviti 5 skola i bolnica. :D To je za statistiku nedopustivo odstupanje, a može biti i problem u izradi ekonomskih i socijalnih politika. Ogromna je razlika da li u zemlji ima 20% ili 30% socijalno ugroženog stanovništva, da li nas je nezaposleno 40% ili 50% ili da li je stambeno nezbrinuto 30% ili 40% stanivništva.

Iz međunarodnog tima ne žele da komentarišu ove činjenice, ali poručuju da su nakon sastanka sa predstavnicima entitetskih zavoda i Agencije BiH uvjereni da će sve biti riješeno. "Zavod za statistiku Republike Srpske ostaje da sarađuje u narednim fazama. Oni su to jasno potvrdili na današnjem sastanku" :thumbup: , tvrdi Pieter Everaers, predsjedavajući IMO tima, i poručuje da objavu prvih, osnovnih rezultata popisa očekuje do početka jula, a potpune podatke do kraja godine.

To je evidentno kršenje važećeg zakona, jer bi svi rezultati trebalo da budu objavljeni do 1.jula ove godine. Međutim, IMO tim ne želi to da komentariše kao ni mogućnost da Zavod za statistiku Republike Srpske samostalno objavi rezultate popisa za Republiku Srpsku.
http://www.rtvbn.com/3819348/ko-su-stan ... novnici-eu
PeppermintSA

#693 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by PeppermintSA »

Hoće li meni napokon neko decidno, čitko, jasno i konkretno objasniti zašto se RS buni?

hvala unaprijed.
ze kalanga

#694 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ze kalanga »

PeppermintSA wrote:Hoće li meni napokon neko decidno, čitko, jasno i konkretno objasniti zašto se RS buni?

hvala unaprijed.
Zato što se popisom nije nastojalo ustanoviti stvarno stanje. Već ispuniti želja.
vivaldi

#695 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by vivaldi »

PeppermintSA wrote:Hoće li meni napokon neko decidno, čitko, jasno i konkretno objasniti zašto se RS buni?

hvala unaprijed.
tesko da ce ti neko dati smislen odgovor.
Danguba

#696 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Danguba »

hvala unaprijed.
Zato sto neko zeli da mene u BiH neJma iako posjedujem velike nekretnine(zemlja, kuce, poslovne prostore) i boravim prilicno cesto dole(5-6 puta godisnje pa i cesce)...a ovakvih je desetine hiljada.

Druga strana je ovo:
Biene Maya wrote:

Sjetih se nedavno izjave bizona iz Laktasa, otprilike je rekao ovako: "Mi nikada necemo dozvoliti da se Bosnjacima ostvari njihov san i da ih ima vise od 50%. Oni to samo mogu sanjati, jer mi to nikada necemo dozvoliti"! Na ovu njegovu izjavu, iz Sarajeva nitko nije reagovao! To znaci, kada bi Bosnjaci cinili i 90% stanovnistva, to djikani ne bi dozvolili da se i ozvanici, vec bi oni namjestali broj Bosnjaka, onako kako samo njima odgovara, jer su to i radili skoro 200 godina! I popis koji je uradjen 1971. nije odmah objavljen, jer su djikani shvatili da ima puno muslimana, pa im je trebalo vremena da i taj popis objave. Mogu samo zamisliti kakve su i onda bile prevare i manipulacije sa brojem Bosnjaka!
CSKA

#697 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by CSKA »

Jel ovaj englez napokon rijesio misteriju rezidentnog stanovnika.

Gdje si zivio predhodnih 12 mjeseci i gdje ces narednih 12 mjeseci.

Pa Bosna bi onda spala na dva miliona stanovnika,kada bi se izbacili svi gastrabajteri i studenti.
ILVIIR

#698 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ILVIIR »

ze kalanga wrote:
ILVIIR wrote:
Znam. Kao i u svim drugim sredinama, kada govorimo o smanjenju broja prvačića. Objektivno u prvom upisnom roku upiše se 95%+ djece. Već me čudi broj prvačića i taj odnos sa brojem rođenih. ;)

Međutim ovdje se radi o nečemu drugome. Govorim o komparaciji broja rođenih i broja prvačića. Dešava se paradoks. Da se radi o Kalesiji, Višegradu ili nekom sličnom gradu pa i da se možemo pozivati na nenormalnu migraciju...

Poređenja radi

2010 - rođeno 4704 bebe. Do sada upisano 3700 prvačića. 1000 manje. :roll: Radi se o 25%.
Isti slučaju bio je i prošle godine. Šta se dešava? Da li je FZS objavljivao netačne podatke? Ili se Sarajevo suočilo sa NEZAPAMĆENIM I NENORMALNIM odlivom mladjih od 6 godina?! Nije teško pretpostaviti da je ovo prvo. E tu se onda postavlja pitanje ZAŠTO?!
Što je apsurd.
sumnjam da je i prvo i drugo.
zivorodjeni se evidentiraju na osnovu prebivalista majke. prvacici su ono sto je zaista "realno na terenu". znaci tu je moguce dosta manipulacija i treba se gledati sira slika.

evo jedno poredjenje upisanih prvacica na nivou bosne i hercegovine sa zivorodjenim 6 godina ranije.

skolska godina: prvacici = godina rodjenja: broj zivorodjenih
2010/2011: 33.551 = 2004: 33714
2011/2012: 33.025 = 2005: 33105
2012/2013: 31.875 = 2006: 32943
2013/2014: 32.038 = 2007: 32723
2014/2015: 33.623 = 2008: 33936

treba jos napomenuti, da se ustvari ne bi trebala uzimati samo ovih iz godine prije 6 godina, nego trebalo bi proporcijonalno podjeliti sa godinom prije 7 godina. osim toga, da imas u sarajevu 1000 prvacica manje, to bi se odrazilo i na nivou bosne i hercegovine. moze se ovako nesto napraviti i na federalnom nivou naravno. ima tu i migracija u svakom slucaju. imamo onda i rome, koji budu evidentirani kao rodjeni, ali cesto djecu onda ne posalju u skolu nazalost. i kao sto sam gore vec spomenuo, problematika s prebivalistem majke i mjesto upisa djeteta. to moze iz raznih razloga biti razlicito. imamo naravno i odredjeni broj koji se rode u inostranstvu (hr, srb) a nisu evidentirani u fzs-u ili rzs-z i pohadjaju skole u bih. oni malo remete ovu statistiku "u drugom pravcu", ali nista strasno. ove brojke gore se poprilicno poklapaju.
Connaisseur Karlin

#699 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Ne razumijem,zasto me uporno postavljas u neku grupu,a nisam clan nijedne grupe u BiH. :-D

Mozda nisi ti prekrsio zakone vezan za popis,ali mnogi jesu,ali se to uopste ne postavlja kao problem na temi!
Nisam ni ja clan niti jedne stranke u BiH ali najvise sam protiv SDS, SNSD, HDZ,.. i ostalih stranaka koje su protiv BiH drzave. Sto me jasno ipak politicki svrstava na stranu onih koji misle slicno.

Tako je otprilike sa vasim kosmopolitizmom, anacionalizmom,.... gdje je jasno Ko sa vama misli slicno.
Ko? Na koga konkretno aludiras?
Zgoljo

#700 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Zgoljo »

hvala unaprijed.
Zato sto je popis pokazao da ukupan broj Bosnjaka prelazi 50 procenata ukupnog stanovnistva.Oni zele da se izbrise odredjeni broj Bosnjaka da bi njihov ukupan procenat bio manji od 50 posto.
Zasto im je to vazno morao bi pitati njih.

A ovi sto su ti pisali da ne znaju zasto se bune lazu.
Locked