Zasto ste napustili BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
apsidejzi

#676 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by apsidejzi »

jeza u ledja wrote: Mislim, o cemu pricamo??
O google maps :D

Salim se. Kontam poentu. :) Problem nas koji odemo vani je taj sto nas lupi jedna cinjenica koje nismo bili svjesni u BiH a to je da jedan malo veci grad na zapadu ima stanovnika kao citava BiH. Mi dolazimo iz takve sredine gdje 4 miliona ljudi imaju 4 miliona podjela po raznim kategorijama. Dolazimo iz sredine koja je realno siromasna i zbog toga skrta. I onaj ko nesto zna i umije nema kome da proda to znanje. Sta je ba 4 miliona ljudi rasutih po 51.000 km2. Da nas zbijes u jedan grad funkcionisali bi mi mnogo bolje.

Ovi ljudi na zapadu sa kojima sam u dodiru ne znaju ko im je prvi komsija upravo zato sto nemaju potrebe da znaju. Zamisli da je citava BiH zbijena u jedan grad. To znaci da mozes birati s kim ces se druziti a ne ovisiti o tome kako ce ti grah pasti. Ovdje ljudi ganjaju neki hobi i onda nadju klub u kojem se okupljaju ljudi koji takodjer vole isti hobi i onda se oni druze. Kad imas milione ljudi lagano se nadje grupa koja je u stanju placati clanarinu i finansirati isti. Sta ce covjek iz Livna koji voli paraglajdere? Mora ic u Zenicu da trazi klub pa da s njima leti.

Znas... mene je licno iznenadilo to i dozivio sam kulturoloski sok. U pocetku, dok se nisam navikao, nedostajala mi je nasa mahala i mentalitet. Onda sam skontao kako stvari ferceraju pa mi vise ne nedostaje. Sad me malo i ljuti a vidim po tvom postu da ljuti i tebe. Uvidjas koliko smo mala i siromasna drzava. Uvidjas koliko smo jadni.

No s druge strane, kako vrijeme prolazi, ja bih da pobjegnem odavde. Od ove frke trke. Pokusavam da nadjem ekonomsku neovisnost i onda bih se vratio dole. Mrsko mi po citav dan pricati na stranim jezicima. Nekad dodjem na forum i napisem kilometarski post kao ovo sada samo da izbacim iz sebe misao kako treba. Razrahatim se :lol: :lol: 8) :bih:
insomnia78

#677 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by insomnia78 »

Cime se to stigne za dva ipo sata iz pariza do londona?
jeza u ledja

#678 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

insomnia78 wrote:Cime se to stigne za dva ipo sata iz pariza do londona?
Ti zivis u Fr, zasto mene pitas?
insomnia78

#679 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by insomnia78 »

jeza u ledja wrote:
Pa zato sto je on spominj'o voznju autom
jeza u ledja

#680 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

insomnia78 wrote:
jeza u ledja wrote:
Pa zato sto je on spominj'o voznju autom
On je spominjao auto zato sto je to najbrzi nacin da se stigne od A do B u BiH. U Z. Evropi je obicno to voz, za ovakve udaljenosti. Nebitno je na koji nacin, poenta je da su ljudi mobilni. Kad sam vidio kako je Svica povezana, nisam mogao sebi doci. :shock:
greatful_and_dead

#681 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by greatful_and_dead »

detroit-mercy wrote:
greatful_and_dead wrote:U nekoliko postova ovde, raja koja je vani je spomenula, pa i naglasila, mentalit kao jedan od najvećih problema u Bosni, a ustvari i razloga odlaska. Niko to nije tačno ovako napisao, ali eto ja sam stekao takav dojam. I ne samo ovde, generalno ljudi koji odu uvijek napominju mentalitet kao jedan od važnih razloga odlaska. I potpuno se slažem, odvratan mentalitet.

Ali me zanima jedna stvar, koja je izražena kod velikog broja istih tih ljudi, a to je da i pored tog stava o mentalitetu, ipak ne mogu da se odmaknu od istog. Druženje s bosancima, bosanski portali, forumi, vijesti, televizije, facebook grupe, praćenje stanja, politike itd...

Zašto? Kad si već otišao, pobjegao od mentaliteta, zašto se zadržavaš? Ne kažem da treba totalno otuđenje, ali zašto se zamarati svakodnevnicom ovde? Ne prigovaram nikome, samo me zanima taj fenomen. Od mase mojih prijatelja koji su otišli, samo za jednog znam da nema pojma šta se ovde dešava, osim reprezentacije i sličnih stvari. Niti ga interesuje. Svi ostali, samo fizički nisu tu :)

Podržavam odlazak apsolutno, naravno ko želi, a i sam bih se sutra ispalio. I garant ne bih pratio ništa šta se dešava.
Velika vecina koja se prati desavanja je otisla u nekim godinama kada si vec formiran kao licnost ili sto be rekli nasi ljud istesan si po nasem kalupu. Oni koji su rodjeni u ovim zemljama ili koji su kao jako mali otisli iz BiH, njih boli kurac i za BiH i za politikom, i za forumom i sl :mrgreen: .
Sad, sto se druzis sa Bosancima :-), sto se ne bi druzio. Nisu Bosanci azbahe pa da covjek bjezi od njih. Na pocetku, druzis se sa svima, kasnije isfiltriras, pa se druzis samo sa onima koji ti odgovaraju. Ja ovdje imam dosta nase raje sa kojim volim sjesti, sjedem i sa Nijemcima, Amerikancima, kurcima palcima :mrgreen: . Ali na kraju, volim onu nasu zajebanciju, humor, pa se malo zarakijas i sl.
Ma naravno da Bosanci nisu azbahe, nisam mislio da trebas izbjegavati druzenje sa dobrom rajom samo zato sto su Bosanci. :D

Ja vise govorim o primjerima, konkretno u mojoj familiji, koji se samo i iskljucivo druze sa Bosancima. Bossnske kafane, klubovi, udruzenja. Ono imam dojam da nikad nisu ni pokusali, niti zele da razvijaju odnose sa domorodcima :) radi se o norveskoj, njemackoj, austriji i svici.

Cesto sam mislio da mozda domaci ne zele sa njima, ali onda sam i sam isao u ger i aus, turisticki, i apsolutno nisam osjetio neki animozitet jer sam Bosanac, cak suprotno. A jebiga kad si turista i ne znas domaci jezik, cesto imas priliku reci da si Bosanac.

Fakat, mozda nisi najbolji primjer jer sumnjam da u Detroitu ima puno Bosanaca, iako ja znam dvojicu :), ali i za ostale pitanje: Da li ste imali nekad taj problem, da vas lose tretiraju, diskriminiraju na bilo koji nacin ili jednostavno u startu ne gotive samo zato sto ste Bosanci?
prog321

#682 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Nemamo autoputeve. To stoji. Ali se nešto radi na tome. Dodo je obećao BL -Doboj za dvije godine. Fadil kaže čitav autoput Vc za 5 godina. Pa nadajmo se. :-D

Ali što se tiče povezanosti sarajevskog aerodroma to je sasvim u redu. Da, često presjedaš u Zagrebu ali si povezan sa svim većim gradovima u Evropi i svijetu.
Fudo387

#683 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

greatful_and_dead wrote:Da li ste imali nekad taj problem, da vas lose tretiraju, diskriminiraju na bilo koji nacin ili jednostavno u startu ne gotive samo zato sto ste Bosanci?
Nisam.
Na poslu se sa tim stvarima niko i ne pomislja zezati, kazne su drakonske.
Van posla isto nikad nisam dozivio neprijatnost zato sto sam stranac, cak sam u vecini situacija prihvacen sa simpatijama.
greatful_and_dead

#684 Re: Zasto ste napustili BiH?

Fudo387 wrote:
greatful_and_dead wrote:Da li ste imali nekad taj problem, da vas lose tretiraju, diskriminiraju na bilo koji nacin ili jednostavno u startu ne gotive samo zato sto ste Bosanci?
Nisam.
Van posla isto nikad nisam dozivio neprijatnost zato sto sam stranac, cak sam u vecini situacija prihvacen sa simpatijama.
Ok, mada me vise interesuje bas zbog toga sto je neko Bosanac, a ne stranac generalno. Ono uvijek je bilo puno prica, posebno za Skandinaviju, da smo na losem glasu.
greatful_and_dead

#685 Re: Zasto ste napustili BiH?

prog321 wrote:Pa gradimo autoput. Fadil kaže da će biti gotov za 5.god :-D
A ne razumijem tu povezanost internetom
Na što misliš? Moj posao obavljam na kompjuteru.
Aerodrom mi 15 min od stana. Idem gdje hoću . Zašto je to različito od tebe?
Nemoj molim te ono u Sarajevu stavljati u ravan sa bilo kojim aerodromom na svijetu. Internet nam je odlican, ali ceste i aerodrom su odron odrona. Jesmo li ikad navukli 100km u komadu? :)
prog321

#686 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Po čemu je SA aerodrom odron odrona? ? :shock:
jeza u ledja

#687 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:
Nisam.
Isto tako, bar u Amerii.
U Evropi je bilo malo drukcije, nekad davno, kad se nije moglo putovati bez vize, pa te tretiraju ko gradjanina drugog reda na nekim aerodromima. Inace sam se u godinama nakon rata tako osjecao kad bi putovao iz Bosne negdje. Mislio sam kako nije fer prema nama nakon svega kroz sta smo prosli da se jedini haman u Evropi moramo patit s vizama, vadit neka osiguranja, placat silne pare da bi negdje putovali, plus te tretiraju kao levata na granici ili ako moras negdje presjedati. Sad je mnogo bolja situacija, ali ta su me neka iskustva naucila da mijenjam stav o tome sta predstavlja biti gradjanin neke zemlje i kolika je to u stvari nezasluzena privilegija, zasnovana iskljucivo po mjestu rodjenja u okviru nekih granica koje je neko drugi crtao.
Inace ovako u drustvu ili na ulici, ma bilo gdje, ljudima je interesantno kad kazes da si Bosanac, recimo bolji imam prijem kod ljudi kad to kazem nego kad misle da sam Amerikanac, ALI :D , mislim da to drasticno ovisi od toga sta radis i gdje se nalazis, a i kako se ponasas.

Medjutim sve to zajedno je shasha sto se tice prave diskrimanacije kakva postoji kod nas jbg. :roll:
Fudo387

#688 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

Za Ameriku i pricam, Evropa je ksenofobicna kurava.
jeza u ledja

#689 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

prog321 wrote:Po čemu je SA aerodrom odron odrona? ? :shock:
Nije aerodrom "odron" ali je mali i nepovezan. Ja govorim o direktnim letovima prema velikim destinacijama i njihovoj frekventnosti. Dodatni problem kazem predstavlja magla. Normalno letom negdje ti se mozes povezati s bilo kojim aerodromom u svijetu, ali presjedanje dodaje znantno na vremenu, cijeni i generalno nerviranju. Od nedavno je bolje povezano sa Istanbulom, sto je znacajan plus, ali i dalje fale letovi tipa za Frankfurt, Pariz, London, Amsterdam. Recimo i to da je mnogo skuplje doci do Sarajeva nego do Zagreba ili Beograda avionom.
Plus, kad izadjes iz jebenog aerodroma ceka te taksista koji te odere sa cijenom. Ne postoji efikasan javni prijevoz, u stvari nikakav, zbog lobija taksista. (to je opet samo jos jedan primjer sta znaci zivot u neuredjenoj zemlji)
Tercius

#690 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Tercius »

Prvo po njuskama koje te sa umjesto dobro jutro docekaju sa recenicom "...halo momcino znas li ti citat...", pa se okrenes lijevo desno i skontas da tebi govori, jer ako prodjes kroz carinski prolaz na kojem pise " za prijaviti" narusavas stabilnost ove posrane drzave, da ne spominjem onog gubara za sankom sto donosi kafe ko da ih on tebi placa da ih pijes i da ne spominjem onog dole pred ulazom sa puskom gdje cekam svaki put da raznese stopalo jal sebi jal meni jal nekom trecem onim Steyerom.
jeza u ledja

#691 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:Za Ameriku i pricam, Evropa je ksenofobicna kurava.
Al ce zato svaki Evropljanin Amerikancu spocitati da tamo zive znate rasisti, fasisti i slicno. :oops:
U Italiji je rasizam toliko jak da ga ljudi slobodno ispoljavaju na ulici. U Francuskoj u Kaleu one izbjeglice mjesecima zive pod satorima, napadaju kamione na cesti :shock: . Ne mozes da vjerujes koji nemar i odnos ko prema zivotinjama. :-)
A s druge strane sve fino i kulturno, dugine boje, socijalne ustanove i to. :-) Isto bipolarni poremecaj. :roll:
kox

#692 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by kox »

jeza u ledja wrote:
Vauu za samo 4 sata?!

Milano - Rim, 3 puta veca udaljenost se stigne za 3 i po sata.
Pariz - London, 3 puta veca udaljenost se stigne za 2 i po sata.
Madrid - Barcelona, 2h45m, isto vise od 3 puta veca udaljenost.
Zeneva - Cirih, 2 i po sata, 50% veca udaljenost.
Prag - Bratislava, 3 sata, skoro duplo veca udaljenost.
Beograd - Zagreb, 3 i po sata, duplo veca udaljenost.
Brisel - Amsterdam, optrilike ista udaljenost, stigne se za 2h15m.
Minhen - Frankfurt, duplo veca udaljenost, 3h15m.
Stokholm - Geteborg, ispod 3 sata, 2 i po puta veca udaljenost.
Bec - Ljubljana, 3h45m, duplo veca udaljenost.
Njujork - Vasington, manje od 3 sata, duplo veca udaljenost.
Hjuston - Dalas, 4h, duplo veca udaljenost.
Tokio - Kjoto, 3h15m, 3 put veca udaljenost.

Mislim, o cemu pricamo??
U jednoj zemlji Zapada bilo bi sasvim normalno (znaci ne da si neki ekstrem), da zivis u Zenici ili Konjicu, a radis u Sarajevu svaki dan. Kod nas bi to bio fenomen. A ne bi bilo cudno ni da zivis u Tuzli, a radis u Sarajevu, jer bi s dobrim autoputem ili jos bolje, vozom, mogao biti na poslu za sat, sat i po (vrata do vrata).

Plus kao sto spomenuh internet, povezanost telekomunikacijama, pa bi mogao zivjeti i dalje i raditi od kuce, te dolaziti na posao eventualno 2 put sedmicno.
Da letis na odredjenoj destinaciji redovno, recimo svake sedmice u neko manje mjesto, vrlo brzo bi skontao koliko ljudi to radi godinama. Znaci u ponedjeljak na posao, u petak nazad kuci. Iznajme stan u drugom gradu ili spavaju kod prijatelja/u hotelu.
Naravno to je kod nas nepojmljivo
.
Ovdje skoro svako selo ima odličnu telekomunikacijsku povezanost i skoro svako ko za tim ima potrebu moze raditi od kuce putem interneta te na posao dolaziti ili ne dolaziti, kako se vec dogovori sa poslodavcem. Imam blisku osobu koja živi u jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta, sa izuzetno razvijenom IT industrijom. Pretprošle godine je najbrži internet koji je ona mogla imati bio 10 puta sporiji od mog (ali je bio nerazumno skup pa je koristila sporiji iako joj je IT profesija), a ja sam koristnik paketa sa relativno sporim internetom. Takodje, čini mi se da nisi upućen koliko ljudi iz drugih gradova radi u npr. Sarajevu, neki rentaju stan preko sedmice a drugi svakodnevno 'vozare'. Naravno da je putna mreža u BiH mnogo slabija nego u Evropi ali da je to nepojmljivo - ni pod razno. BTW, znam ljude i iz Zenice i iz Tuzle koje si gore spomenuo koji rade u Sarajevu (kombinacija rada od kuće i povremenog dolaska na posao), neki više od decenije a svi više od 5 godina.
AmirBaa

#693 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by AmirBaa »

jesi ikad letio sa sarajevskog aerodroma ? Nema jebenog direktnog leta za zive glave. Planiram u oktobru do barcelone otici, i let iz dubrovnika je trustruko jeftiniji nego iz sarajeva. Popisam se na drzavu i nasu ,,povezanost" sa svijetom, kad se ide bilo gdje vani najvise ti treba da izadjes iz bosne, a ne moze biti manja :run: svabe bi u ovako maloj drzavici puteve napravili za 3-4 godine, da izadjes iz drzave za 2 sata, a da ne kazem koliko su ovi nasi vec potrosili na ove silne puteve :lol: :lol:
jefferson

#694 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jefferson »

Jel ti to ozbiljno pitas?
Do sada je sa mnom u BiH doslo jedno 40 stranaca, i svaki, ali bas svaki kaze: joj sta je ono oko aerodroma? Jel treba reci da mi spadamo u vrlo mali krug zemalja u kojem aerodrom nema javni prevoz do grada nego taksisti bukvalno okupiraju taj dio teritorije drzave i haman im niko nista ne moze? Jel treba reci da je parking skplji nego u Atlanti, San Diegu, LAX, San Franciscu i Chicagu?
Drugo, aerodrom nema nikakvih veza prakticno i Lufthansa tj. Star Alliance kontrolisu sve, otud i visoke cijene. Turkish je takodje clan iste grupacije. Znaci svi letovi u zapadnu evropu su kontrolisani od strane Lufthansa grupacije an istok od strane Turkisha. Croatia je takodje clan Star Alliencea (ali ih ne svrstavam uz apadnu evropu koliko god se oni trudili da to nametnu).
Time sto nemamo letova za Amsterdam, Pariz, London i slicno, Star Alliance moze da diktira cijene.
Naravno aerodrom nista ne radi na tome da privuce bilo kog drugog jer je direktor aerodroma tip koji je zavrsio naprasno fakultet u Kiseljaku, SDP-ov pulen, kada je dobio mjesto direktora promjenio sve dobavljace (Hercegovina vecinom) a bio prije toga, pazi sad, generalni direktor Croatinog zastupnistva.
O BH Airlines necemo, napisao sam se o njima i previse prije par godina, dosao do CIN-a i ostalih agencija kada su turci napravili onu prevaru sa Boeingom itd.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 21:49, edited 1 time in total.
prog321

#696 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Hahah, ima istine u vasim rijecima. Pogotovo ono o kromanjoncima sa dugim cijevima na ulazu u airport. Jednom ja sa zgodnom djevojkom krenuo iz parkinga kad oni zvizde za njom. Koji primitivci u pm. :-)
Za parking troskove niste u pravu. Cijena je 1 i po euro za jedan sat Ili 7 i po eura ako ostanete na parkingu vise dana. Nije to najskuplje na svijetu nikako. Niti sve sto ste naveli spada u najgori aerodrom svijeta.
Sarajevo airport je blizu, prilicno jednostavno doci, taksi i nije toliko skup jer je aerodrom odmah u gradu.
To stoji da vecina letova prema zapadu treba presjedati u Zagrebu. Vjerovatno jer smo malo trziste.
Nedavno sam letio direktno iz Sa za Cirih i avion nije bio ni blizu pun.

Sve u svemu SA airport je mali, komforan aerodrom koji je u redu za moje standarde.
Naravno da bi mogli uvijek bolje pogotovo radnike nauciti manirima u ali nije sve to ni blizu dno dna. :-D
Bodkin

#697 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

prog321 wrote:Nemamo autoputeve. To stoji. Ali se nešto radi na tome. Dodo je obećao BL -Doboj za dvije godine. Fadil kaže čitav autoput Vc za 5 godina. Pa nadajmo se. :-D

Ali što se tiče povezanosti sarajevskog aerodroma to je sasvim u redu. Da, često presjedaš u Zagrebu ali si povezan sa svim većim gradovima u Evropi i svijetu.
Povezan si uz tri puta vece cijene i totalno nefleksibilnu satnicu. Nasa izolovanost od evrope nam je i najveci problem
Bodkin

#698 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

greatful_and_dead wrote:
Fudo387 wrote:
Nisam.
Ok, mada me vise interesuje bas zbog toga sto je neko Bosanac, a ne stranac generalno. Ono uvijek je bilo puno prica, posebno za Skandinaviju, da smo na losem glasu.
U americi bolan pojma nemaju gdje je bosna. Znaju mozda tamo u st. luisu sad. Americka kultura je izgradjena na imigrantima i nemaju sa strncima problema. Imaju sa rasizmom ali nas to ne dotice.
Evropa sa druge strane to gleda sa visine. Kao primicemo vas ali nemojte se puno razmahati. Radite sta vam mi damo i ne galamite puno
jefferson

#699 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jefferson »

prog321 wrote:Hahah, ima istine u vasim rijecima. Pogotovo ono o kromanjoncima sa dugim cijevima na ulazu u airport. Jednom ja sa zgodnom djevojkom krenuo iz parkinga kad oni zvizde za njom. Koji primitivci u pm. :-)
Za parking troskove niste u pravu. Cijena je 1 i po euro za jedan sat Ili 7 i po eura ako ostanete na parkingu vise dana. Nije to najskuplje na svijetu nikako. Niti sve sto ste naveli spada u najgori aerodrom svijeta.
Sarajevo airport je blizu, prilicno jednostavno doci, taksi i nije toliko skup jer je aerodrom odmah u gradu.
To stoji da vecina letova prema zapadu treba presjedati u Zagrebu. Vjerovatno jer smo malo trziste.
Nedavno sam letio direktno iz Sa za Cirih i avion nije bio ni blizu pun.

Sve u svemu SA airport je mali, komforan aerodrom koji je u redu za moje standarde.
Naravno da bi mogli uvijek bolje pogotovo radnike nauciti manirima u ali nije sve to ni blizu dno dna. :-D
Dobro, parking nije najskuplji, cijena mu je ISTA kao u Atlanti ili San DIegu. Srecom ista plata, pa se moze. O tome, da npr. mnogi aerodromi sirom svijeta imaju razne parkinge udaljene desetak km od aerodroma koji su dalekooooo jeftiniji i nekad kostaju i po 5 dolara na dan, i imaju cak i besplatan prijevoz do aerodroma, je suvisno i govoriti. Broj putnika se nece povecati tako sto se aerodrom uskladiti cijene kada se poveca potraznja. Broj putnika se povecava kada aerodrom snizi cijene usluga, ucini aerodrom prihvatljivijim obicnom covjeku itd. Npr. gdje ja zivim aerodrom za USA standarde je mal, oko milion putnika godisnje (jer ima ogroman vrlo blizu) i kada je spica, praznici, Bozic itd, parking je npr. besplatan! Npr. parking je besplatan od polovine novembra do otprilike desetog Januara. Tako se privlace putnici a ne: mi cemo sniziti cijene kada se poveca broj putnika.
Drugo, dok je aerodrom vrlo blizu gradu, lokacija je katastrofa za operacije 365 dana u godini. Aerodrom ima uredjaje, ali sve dok Trebevic stoji gdje stoji, uvijek ce biti zatvoren zbog magle. Znaci osim ako ne uklonis Trebevic, zaboravi na CAT II ili III operacije. Naravno, drzava nema nikakvu strategiju kako to u buducnosti rijesiti jer drzavi nije u interesu da ucini BiH bolje povezanom, jer gluho bilo, narod se moze prosvijetliti.
Gojeni H

#700 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Gojeni H »

AmirBaa wrote:
jesi ikad letio sa sarajevskog aerodroma ? Nema jebenog direktnog leta za zive glave. Planiram u oktobru do barcelone otici, i let iz dubrovnika je trustruko jeftiniji nego iz sarajeva. Popisam se na drzavu i nasu ,,povezanost" sa svijetom, kad se ide bilo gdje vani najvise ti treba da izadjes iz bosne, a ne moze biti manja :run: svabe bi u ovako maloj drzavici puteve napravili za 3-4 godine, da izadjes iz drzave za 2 sata, a da ne kazem koliko su ovi nasi vec potrosili na ove silne puteve :lol: :lol:
:shock:

Imaju direktni letovi za Istanbul i Dubai, Cirih i Bec ... Sta je direktan let, ne kontam?
Post Reply