Forumaš Prog je postavio razumno pitanje da li je standard veći od 20% vrijedan 10 x puta većeg duga?
Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
-
prog321
#676 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Da nastavim u trećem licu
Forumaš Prog je postavio razumno pitanje da li je standard veći od 20% vrijedan 10 x puta većeg duga?
- zg1911
#677 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
mostar ima preko 14k studenata? koliko stanovnika ima? brijao sam da cca 100 000. sjajno!
-
AenemA
#678 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Vlasnik sam nekretnina u Americi, mogu ti iz prve ruke reci da porez na nekretnine nije nimalo mali. Svakih par godina se napravi revizija i naravno podignu ti porez na osnovu vrijednosti nekretnina na tržištu. Zavisi dosta i od lokacije gdje se nalazi...imam prijatelje koji za kuce u kojima zive plate po $12000 poreza godišnje...prog321 wrote:To je rupa bez dna. Kad se jednom krene sa tim nema povratka.
Citao sam da je u Americi porez na imovinu (tacnije na vlastite kuce) poceo sa 0.05%. Neznatna vrijednost koja je kostala par dolara. Sad je cesto i nekoliko hiljada dolara godisnje.
Hocete na zapad ha
- Connaisseur Karlin
#679 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
ah,da,on stalno spominje dug,ali ja mislim, da je on malo ljubomoran jer je HR u boljem polozaju od BiH.zg1911 wrote:probah, al ne ide. jebiga, jebe nas vanjski dug
-
detroit-mercy
#680 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Svaka prica ima dvije strane, pa tako i ta o porezu na nekretnine. Porez na nekretnine jeste veci u USA nego u Zap. Evropi ali u isto vrijeme moras da uporedis i sve ostale poreze i taxe. Pa tako, VAT u Zap Ev. je u rasponu od 15-25% u USA sales tax je u 0-8%, s time sto je hrana i higjena 0%. Da ne govorimo o porezima na gorivo ili plate koji su u USA manji nego u ostatku svijeta. Mislim, mora ti na necemu uzetiAenemA wrote:Vlasnik sam nekretnina u Americi, mogu ti iz prve ruke reci da porez na nekretnine nije nimalo mali. Svakih par godina se napravi revizija i naravno podignu ti porez na osnovu vrijednosti nekretnina na tržištu. Zavisi dosta i od lokacije gdje se nalazi...imam prijatelje koji za kuce u kojima zive plate po $12000 poreza godišnje...prog321 wrote:To je rupa bez dna. Kad se jednom krene sa tim nema povratka.
Citao sam da je u Americi porez na imovinu (tacnije na vlastite kuce) poceo sa 0.05%. Neznatna vrijednost koja je kostala par dolara. Sad je cesto i nekoliko hiljada dolara godisnje.
Hocete na zapad ha
12,000 poreza godisnje, u drzavi u kojoj ja zivim obicno placaju ljudi koji zive u krajevima u kojima zive malo bogatiji ljudi, i to je isto jedan od nacina da se ovi malo bogatiji odvoje od ostalog hamelja
Ne treba nikada posmatrati samo pojedinacne dijelove nego treba uzeti sve u obzir, inace se dobija iskrivljena slika.
- Tomi110
#681 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Slažem se donekle sa tobom da kod nas u političare idu samo lopovi (bilo crveni ili crni) i da pošten svijet manje više zazire od politike, ali nemojmo se varati ,koliko god da su naši političari krali ,zahvaljujući blagodatima EU-a mi smo balkanska kolonija velikih zapadnoeuropskih korporacija iza kojih stoje vlade zemalja od kuda te korporacije dolaze. Evo ti jedan primjer, u glavnim ulogama Ivo Sanader, Hypo Alpe Adria, BND (njemačka obavještajna služba, A Merkel, USKOK. Već i ptice na grani znaju da je gospodin Sanader pogodovao ulasku njemačko-austrijskog kapitala i banaka (Hypo) na hrvatsko tržište. Normalno ja vjerujem da je gospodin Sanader to napravio jer smatra Njemačku i Nijemce, prijateljima Hrvatske i nepisanim saveznicima, plus što je vjerovatno i dobio kakve pare od istih (korupcija) prilikom pogodovanja poslova. Prilikom ulaska Hrvatske u EU, Sanader daje ostavku, navodno pritisnut od strane A.Merkel, koja je dobila opet informacije od vladinog servisa-BND-a o ulozi gospodina Sanadera u mutnim poslovima (U to vrijeme izvještaji EU-a o Hrvatskoj, prilikom pristupnih pregovora, kao o zemlji sa velikim problemom korupcije).Nakon toga Sanader bježi ,a gdje drugo, nego u Austriju koja ga pod USKOKOVIM optužbama izručuje Hrvatskoj. Znači gospodin Sanader kao pravi njemački frend je omogućio njemačkom kapitalu da se "oplodi" u Hrvatskoj (i naravno uzeo koju paru za to, koja je ništa u usporedbi sa parama koje su otišle za Njemačku i Austriju), a Nijemci kao pravi frendovi su ga na kraju balade "kajlali" , odn zabili mu "k...c u dupe" u znak zahvalnosti (Ovo zadnje je moje zdravoseljačko razmišljanje...).zg1911 wrote:samo ti krivi svabe umjesto sljama pocev s tudjmanom, suskom, pasalicem, todoricem, kutlom i ostalim hr i regionalnim sljamom koji se igrahu privatizacijskog monopolija nakon sto zakuhase rat, a nastavno sa sanaderom, milanovicem, karamarkom. kriv su ti hdz (vecim dijelom) i sdp (manjim dijelom) i njihove satelitske stranke. al lakse je krivit drugih, no priznat da smo priglupe propalice od naroda, nesposobni za uredit si drzavuTomi110 wrote:Da ti rece "kvazidomoljub", prije nisam mogao bas putovati (al u kurcu) ali sam imao barem nesto u spagu i stomcic mi je bio blago zaobljen, a danas mogu i u pizdu materinu i to samo sa osobnom, ali nemam para da prehranim obitelj, a kamoli da putujem. Upravo dok ovo tipkam, evo dva Svaba se otimaju za me da me vode u Svabiju na arbeit(mos mislit)zg1911 wrote:sere mi se od ovih kvazidomoljubnih pizdarija. je bolje je ne uci u eu i biti zabit nego imat mogucnost, ako nista, slobodno putovat i zaposlit se u eu zemljama. nije vam eu kriva nego kriminalni mentalitet hrvatske vrhuske
-
prog321
#682 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
detroit-mercy wrote:Svaka prica ima dvije strane, pa tako i ta o porezu na nekretnine. Porez na nekretnine jeste veci u USA nego u Zap. Evropi ali u isto vrijeme moras da uporedis i sve ostale poreze i taxe. Pa tako, VAT u Zap Ev. je u rasponu od 15-25% u USA sales tax je u 0-8%, s time sto je hrana i higjena 0%. Da ne govorimo o porezima na gorivo ili plate koji su u USA manji nego u ostatku svijeta. Mislim, mora ti na necemu uzetiAenemA wrote:Vlasnik sam nekretnina u Americi, mogu ti iz prve ruke reci da porez na nekretnine nije nimalo mali. Svakih par godina se napravi revizija i naravno podignu ti porez na osnovu vrijednosti nekretnina na tržištu. Zavisi dosta i od lokacije gdje se nalazi...imam prijatelje koji za kuce u kojima zive plate po $12000 poreza godišnje...prog321 wrote:To je rupa bez dna. Kad se jednom krene sa tim nema povratka.
Hocete na zapad haIsto tako, kupujes stan u BiH platis PDV, u USA koliko je meni poznato na nekretnine ne placas sales taxu. U principu u BiH ti odmah na pocetku zabiberi sa porezom dok ti ovamo to rastali na godine koje provides u objektu.
12,000 poreza godisnje, u drzavi u kojoj ja zivim obicno placaju ljudi koji zive u krajevima u kojima zive malo bogatiji ljudi, i to je isto jedan od nacina da se ovi malo bogatiji odvoje od ostalog hamelja![]()
Ne treba nikada posmatrati samo pojedinacne dijelove nego treba uzeti sve u obzir, inace se dobija iskrivljena slika.
Ispravi me ako griješim
U BiH ne plaćaš PDV nego porez na promet od 5% samo kad kupiš starije stanove. Za nove stanove nema poreza. Takođe razne povlaštene osobe kao demobilisani borci ne moraju plaćati.
Moj jaran Gugl piše da u Americi porez na prodaju kuće placa prodavac dok ima nesto što se zove Closing Cost od 5% vrijednosti kuće koji plaća kupac. Je li to tačno?
Uglavnom našao sam brdo nekih poreza kad se kuća kupuje tamo. Deed recording tax, excise tax, stamp tax, i sl. Nakupi se to
Last edited by prog321 on 27/04/2016 23:37, edited 1 time in total.
-
prog321
#683 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Connaisseur Karlin wrote:ah,da,on stalno spominje dug,ali ja mislim, da je on malo ljubomoran jer je HR u boljem polozaju od BiH.zg1911 wrote:probah, al ne ide. jebiga, jebe nas vanjski dug
Javi mi šta koristiš?
Hoću i ja
-
detroit-mercy
#684 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
closing cost nije 5% od prodajne cijene, kupio sam vec cetiri nekretnine i taj closing cost je vazda bio prilicno nizak, cak nije ni fiksni procenat nego skupina administrativnih taxi, troskovi prevod i sl. Prodavac ne placa klasicni porez ali placa brokerage fee, placa kompaniji koja mu je posredovala pri prodaji, taj fee se kreće od 3-6% i obicno ga podijele agenti od kupca i prodavca. Ako prodaš kuću direktno, sto znaci direktno nadjes kupca onda nemoras platiti ovaj fee. Isto tako, jednom tokom zivota imaš pravo da prodaš kucu i da izbjegnes porez na dobit. ako već stalno prodaješ kuće onda naravno trebaš platiti porez na dobit, mada se i tu može svašta izmuljati. sad usporedi sve ovo sa koliko npr. plaćaš agentima pri prodaji i kupovini nekretnina u Njemačkoj vidjeti ćeš da je USA puno flexibilnija po tom pitanju. Google je dobar izvor ali ti kaže samo pola priceprog321 wrote:detroit-mercy wrote:Svaka prica ima dvije strane, pa tako i ta o porezu na nekretnine. Porez na nekretnine jeste veci u USA nego u Zap. Evropi ali u isto vrijeme moras da uporedis i sve ostale poreze i taxe. Pa tako, VAT u Zap Ev. je u rasponu od 15-25% u USA sales tax je u 0-8%, s time sto je hrana i higjena 0%. Da ne govorimo o porezima na gorivo ili plate koji su u USA manji nego u ostatku svijeta. Mislim, mora ti na necemu uzetiAenemA wrote:
Vlasnik sam nekretnina u Americi, mogu ti iz prve ruke reci da porez na nekretnine nije nimalo mali. Svakih par godina se napravi revizija i naravno podignu ti porez na osnovu vrijednosti nekretnina na tržištu. Zavisi dosta i od lokacije gdje se nalazi...imam prijatelje koji za kuce u kojima zive plate po $12000 poreza godišnje...
Hocete na zapad haIsto tako, kupujes stan u BiH platis PDV, u USA koliko je meni poznato na nekretnine ne placas sales taxu. U principu u BiH ti odmah na pocetku zabiberi sa porezom dok ti ovamo to rastali na godine koje provides u objektu.
12,000 poreza godisnje, u drzavi u kojoj ja zivim obicno placaju ljudi koji zive u krajevima u kojima zive malo bogatiji ljudi, i to je isto jedan od nacina da se ovi malo bogatiji odvoje od ostalog hamelja![]()
Ispravi me ako griješim![]()
U BiH ne plaćaš PDV nego porez na promet od 5% samo kad kupiš starije stanove. Za nove stanove nema poreza. Takođe razne povlaštene osobe kao demobilisani borci ne moraju plaćati.
Moj jaran Gugl piše da u Americi porez na prodaju kuće placa prodavac dok ima nesto što se zove Closing Cost od 5% vrijednosti kuće koji plaća kupac. Je li to tačno?
Uglavnom našao sam brdo nekih poreza kad se kuća kupuje tamo. Deed recording tax, excise tax, stamp tax, i sl. Nakupi se to
-
detroit-mercy
#685 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Btw, pdv na nove stanove je 17%
kolki su troskovi prevoda?
-
TRANCE
#686 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
De ne provaljuj se, za nove stanove se plaća PDV.prog321 wrote: Ispravi me ako griješim![]()
U BiH ne plaćaš PDV nego porez na promet od 5% samo kad kupiš starije stanove. Za nove stanove nema poreza.
- HAVANA
#687 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
5% na procijenjenu vrijednost.detroit-mercy wrote:Btw, pdv na nove stanove je 17%kolki su troskovi prevoda?
- zg1911
#688 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
u rh porez na promet nekretnina je 5%"od procijenjene vrijednosti nekretnine, kad se stijece od fizicke osobe. kad se kupuje od pravne (novi stanovi) placa se pdv a 5% poreza na promet nekretnina se placa na vrijednost zemljista (na koju se ne placa pdv) koja mora biti navedena u razradi cijene na racunu. ppn placa stjecatelj nekretnineTRANCE wrote:De ne provaljuj se, za nove stanove se plaća PDV.prog321 wrote: Ispravi me ako griješim![]()
U BiH ne plaćaš PDV nego porez na promet od 5% samo kad kupiš starije stanove. Za nove stanove nema poreza.
-
prog321
#689 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Ja sam kupovao prije uvodjenja pdv'a tako da ne znam tacno kako to danas ide. Zato sam napisao 'ispravite me ako grijesim'.
Poznajem nekoliko slucajeva gdje prodavac nije uracunao pdv, pogotovo kad se radi o kupovini za kesh.
Prijetelj mi iz Jacksonvilla Floride prije tri sedmice kupio novi stan u Dobrinji bez uracunatog pdv. Ako hocete poslat cu vam ime i adresu zgrade na PP?
Poznajem nekoliko slucajeva gdje prodavac nije uracunao pdv, pogotovo kad se radi o kupovini za kesh.
Prijetelj mi iz Jacksonvilla Floride prije tri sedmice kupio novi stan u Dobrinji bez uracunatog pdv. Ako hocete poslat cu vam ime i adresu zgrade na PP?
Last edited by prog321 on 28/04/2016 12:09, edited 1 time in total.
- Doda37
#690 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
TRANCE wrote:De ne provaljuj se, za nove stanove se plaća PDV.prog321 wrote: Ispravi me ako griješim![]()
Placa se i na novi stan 5% porez na nekretnine ( osim nekih kategorija ) ili kako se vec zove, bilo je jedno vrijeme, mislim izmedju 2008 i 2012 oslobodjeno placanja poreza ako je u pitanju prva nekretnina, ali UKINULI
- HAVANA
#691 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Majke vam o cemu vi?Ako ja kao pravno lice pravim stambeno poslovni objekat,radim po projektima,nalazim izvodjace radova,nabavljam materijal...za sve to dobijam racun,imam ulazni pdv,kad prodam stan,radnju...Imam izlazni,naravno tu je uracunat i na ostvarenu dobit ...Ulazna cijena sa troskovima,izlazna cijena,prebijanja ulaznog i izlaznog...kao i u svakoj trgovini tog obima,kifovi,kufovi...zajebancije...Ima ih i sto kao fizicka lica naprave stanove pa prodaju,onda je drugacije ali drzava u svakom slucaju na toj novogradnji naplati pdv...
-
prog321
#692 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Pa moguce je da prodavac preuzme troskove pdv na sebe .
Drug me ne laze. Provjerio sam. Samo izgleda on nije odmah shvatio a ja nisam razmisljao o cemu se radi.
Drug me ne laze. Provjerio sam. Samo izgleda on nije odmah shvatio a ja nisam razmisljao o cemu se radi.
-
krater
#693 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Koliki mu je stan ?prog321 wrote:Ja sam kupovao prije uvodjenja pdv'a tako da ne znam tacno kako to danas ide. Zato sam napisao 'ispravite me ako grijesim'.![]()
Ali stoposto znam da ovaj pdv za nove zgrade nije crno slovo u zakonu. Poznajem nekoliko slucajeva gdje prodavac nije uracunao pdv, pogotovo kad se radi o kupovini za kesh.
-
prog321
#694 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Sto to ima veze ?
-
krater
#695 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Nako, pitamprog321 wrote:Sto to ima veze ?
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#696 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Samo banke i kockarnice su oslobođene PDV-a 
-
prog321
#697 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
detroit-mercy wrote:Btw, pdv na nove stanove je 17%kolki su troskovi prevoda?
Taj PDV ne placa kupac nego prodavac valjda. Kupac placa cijenu imovine u kojoj moze biti uracunat pdv.
U Americi, onaj koji prodaje placa porez na dobit ali nema poreza na prodaju.
Samo je marketing trik kod nas da neki prodavaci nekretnina objave cijene bez pdv'a. Da bi one izgledale nize. Kao eto, ne guli on vas nego to radi drzava.
-
statixx
#698 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Kupac placa PDV, cuj prodavac.
Prodavac uradi kalkulaciju, zaracuna marzu i doda PDV. Mozes jedino traziti povrat ulaznog PDV-a, ako bi stan kupio na firmu, ali u tom slucaju prostor moras koristiti iskljucivo u poslovne svrhe tj. kao poslovni prostor.
-
detroit-mercy
#699 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Ne pokusavaj dzabe, prog zna sve najboljestatixx wrote:Kupac placa PDV, cuj prodavac.Prodavac uradi kalkulaciju, zaracuna marzu i doda PDV. Mozes jedino traziti povrat ulaznog PDV-a, ako bi stan kupio na firmu, ali u tom slucaju prostor moras koristiti iskljucivo u poslovne svrhe tj. kao poslovni prostor.
http://www.sparkassenekretnine.ba/vijes ... nekretnine
-
detroit-mercy
#700 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?
Znaci ti kad odes u Bingo, ti ne placas PDV nego Bingo placaprog321 wrote:detroit-mercy wrote:Btw, pdv na nove stanove je 17%kolki su troskovi prevoda?
Taj PDV ne placa kupac nego prodavac valjda. Kupac placa cijenu imovine u kojoj moze biti uracunat pdv.
U Americi, onaj koji prodaje placa porez na dobit ali nema poreza na prodaju.
Samo je marketing trik kod nas da neki prodavaci nekretnina objave cijene bez pdv'a. Da bi one izgledale nize. Kao eto, ne guli on vas nego to radi drzava.