pozz svima!
prvo da se predstavim i da kazem zbog cega sam ovdje.. ja sam umirovljeni casnik HV-a, bivsi pripadnik 7. Gbr PUMA, a ovdje su me doveli Buzimski Vitezovi, tj. malo sam pregledavao razne YT-video uratke, pa malo istrazivao Wiki i evo me na ovom Forumu i ovoj temi.. da malo doprinesem Vasoj raspravi
vrlo pazljivo sam procitao sve i jedan post od pocetka i ima stvari koje me vesele, ima i onih koje me rastuzuju, puno sam naucio o Vama Krajisnicima i Vasoj slavnoj, nadaleko cuvenoj borbi, ali isto tako ima i stvari koje bih zelio demantirati ili ispraviti (naravno, ako mi to dozvolite), pa bih krenuo redom..
sulejman1:
Postao/la sulejman1 dana 01/08/2013 12:06
Kasniju operaciju Sana Tuđman je htio ponovo iskoristiti da uđe u Banjaluku i postavi Hrvatsku zastavu, kao u Jajcu, to dokazuju napadi HV na jedinice 5 korpusa na Oštrelju između Drvara i Petrovca
HV i V. Korpus se jesu sukobili na Ostrelju ali ne zbog Tudjmanove zelje za hrvatskom zastavom na Banjaluci, vec zbog nesporazuma, prouzrokovanog brzim napredovanjem HV-a i ranijim dolaskom na Ostrelj od predvidjenoga
sulejman1:
Postao/la sulejman1 dana 03/09/2013 15:09
S druge strane pokušavaju se predstaviti kao oslobodioci Bihaćkog okruga i da se mi bez njih ne bi mogli odbraniti, što uopće nije tačno, gdje su bili 4 godine dok smo im mi reducirali vojsku SAO Krajine, što im je olakšalo posao.
1. nikada se ne bih zelio dovesti u situaciju da se nekome namecem kao 'osloboditelj' ili da netko bez mene ne bi 'mogao', a tu cu uzeti sebi u prilog samu definiciju operacije 'Oluja' da smo samo htjeli pomoci:
- Operacija "Oluja", vojno-redarstvena operacija zdruzenih hrvatskih i bosanskohercegovackih vojnih snaga iz ljeta 1995., kad su oslobodjeni veliki krajevi Hrvatske uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom, gradovi Knin, Obrovac, Benkovac i drugi, srusena Republika Srpska Krajina i stvoren put za izlazak najzapadnijih podrucja Bosne i Hercegovine iz srpskog obruca i izolacije.
2. a gdje smo bili 4 godine? odgovor:
http://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot ... -puma-1073
3. apsolutno se slazem da cinjenicom da nam je situacija u Bihackom dzepu (kako je mi nazivamo) strahovito pomogla
sulejman1:
Postao/la sulejman1 dana 20/08/2014 10:09
Na oštrelju je bio manji sukob 5 korpusa i HV, došlo do zabune, koliko mi je poznato u tom okršaju deblji kraj je izvukla HV, ali to je nebitno.
kao sto sam prije naveo, do sukoba je doslo i nije bio manjih razmjera, ali nema niti govora o tome da je HV izvukla deblji kraj, a ovo ne govorim radi ponosa (ali kasnije cu to pojasniti).. i jako je bitno jer su uludo izginuli ljudi
zivco:
Postao/la zivco dana 05/09/2014 17:30
A gore, na Ostrelju par sati kasnije je HV zaustavljena od strane 5.korpusa da ne bi prekinula tu saobracajnicu.
Nisu oni otjerali 5-ti sa Ostrelja, nego su zaustavljeni i borba prekinuta kad su vezisti 5-toga culi (borci su
zaista bili u uvjerenju da se bore protiv srpskih jedinica u povlacenju) na otvorenoj vezi zahtjev hrvatskog
zapovjednika za pomoc, jer je previse "tvrdo" i ne mogu proci ka Petrovcu preko Ostrelja.
ovo je djelimicno tocno, radi se o 7. Gbr PUMA, jakoj oklopno-topnicko-raketno-mehaniziranoj brigadi.. napredovali smo brzo i zestoko te smo na Ostrelj dospjeli dva do tri dana ranije nego sto su to Vasi i nasi zapovjednici predvidjeli (usput, ovo je bila koordinirana operacija od obje strane).. mislili smo da su ispred nas cetnici, koji su u povlacenju pred Vasim V. Korpusom, te smo lupili i naisli na nevjerovatan otpor.. ovdje moram reci da sam prosao skoro sva hrvatska ratista i sva bosanska (gdje mi je i postrojba ucestvovala), i prekalio me je rat ali nigdje, ali bas nigdje nismo naisli na takav zid kao protiv Vas na Ostrelju.. Vi ste bili brojniji u pjesastvu, ali mi smo bili jaci u oklopu.. i da nismo imali sa sobom oklopnu bojnu sa tenkovima i topnicke bitnice sa visecjevnim raketnim bacacima.. bili bi smlavljeni (stvarno ste FANATICI sa srcem vecim i od Bosne).. sjecam se da je kasnije Vas general Dudakovic trazio naseg zapovjednika koji je tukao VBR-ima da mu stisne ruku zbog odradjenog posla (to je onaj u navodu poziv za pomoc na otvorenoj vezi.. trazila se topnicka potpora po Vama).. e sad onaj tuzniji dio price.. V. Korpus je imao 20-tak poginulih i ranjenih (ovom prilikom jos jednom izrazavam iskrenu sucut) dok smo mi imali trojicu ranjenih od tog jedan tesko.. ponavljam jos jednom: mi bi bili smlavljeni da nismo imali jak oklop i topnistvo, i hvala dragom Bogu sto se cetnici nikad protiv nas nisu borili nigdje takvom zestinom kao Vi protiv nas u ovom nesretnom dogadjaju
jos jednom za kraj, izrazito sam ponosan sto sam u tom prokletom ratu mogao stajati rame uz rame sa Vama hrabrim Krajisnicima iz V. Korpusa ABiH, boriti se i doprinijeti Vasoj slobodi, nevezano o kojoj se tu brigadi radilo
ovom prilikom odajem pocast Vasem hrabrom zapovjedniku, svim Vasim palim borcima i svima onima kojima je i danas tesko.. i nemojte se svadjati nego budite jedinstveni
Zombie