Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
- madner
#676 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ulazak u vlast sa SDA znaci pristati da se nista ne mjenja. Znaci pristati biti zrtveno janje za ustavne promjene koje su vec dogovorili ali se u SDA boje javnosti.
Suplja o ugrozenosti drzave je upravo to, Deyton daje svima mogucnost blokade. Moze sa ili bez bloka sve isto proci.
Ova kuknjava je zbog gubitka baze. 2022 kada budu trebali kupovati ljude, imat ce manje poluga nego danas.
Plus je super situacija, blok se mora dokazati u radu.
Suplja o ugrozenosti drzave je upravo to, Deyton daje svima mogucnost blokade. Moze sa ili bez bloka sve isto proci.
Ova kuknjava je zbog gubitka baze. 2022 kada budu trebali kupovati ljude, imat ce manje poluga nego danas.
Plus je super situacija, blok se mora dokazati u radu.
-
hAZNADAR
#677 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Samo SDA stvorila drzavu? Nisu Nijaz, Zlatko, Haris, Fahro, Komso,...?horkesh wrote:Baš mi je drago da si, opet, izvukao jednu jedinu stvar da dokažeš svoju poentuhAZNADAR wrote:Izvini ali ovo se mora izdvojiti. Necu nista reci, postujem tvoje misljenje,... ali red je da se zna prava priroda i domet domace ljevice.horkesh wrote: Ako će se Bosna raspasti jer BH blok neće sa SDA, neka se raspadne. To će se opet moći pripisati SDA i njihovim "odlukama" unazad 20 godina.
Rekao sam ja davno da je antagonizam prema SDA nesto mnogo vise i dublje od politickog.Jesu li dovoljno velika slova? Da ko ne fuli?
Neka se raspadne u tom slučaju. Je li nešto tu nije jasno?
Država koju je stvorila SDA je toliko fragilna da će se raspasti ako BH blok ne uđe u vlast? Wow. Neka se raspadne onda. Sigurno ezdea patriote neće stajati na putu tome, osim ako kako mogu profitirati![]()
I brkaš ljevicu s građanskom opcijom.
Sve je meni jasno. Stalo ti je do drzave - al do neke granice.
Da tako stvari funkcionisu po evropskim drzavama - nebi do sada niti jedna opstala. Cak i zbog migrantskie krize vidimo zblizavanje socijaldemokratije i desnice jer je nacionalni interes najpreci. A kamoli da neko ima nase probleme.
-
hAZNADAR
#678 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Jah, moral u politici, antipopulizam, proglasi neistomisjenika mrskom SDA i principijelno NE,..... pa sretno. Mozda postanemo fenomen u Evropi gdje to ima ucinka.sarajevoxxxx wrote:Populizam nije nikakav ključ, Bakira treba mijenjati sa osobom koja ima vise morala i odgovornosti a nikako većim Bakirom. Tako možda kod vas u SDA stvari funkcioniraju, normalan narod šokiraš takvim stavovima.hAZNADAR wrote:
Takvi zakljucci u krajnostima i jesu veliki hendikep nase politicke scene. Postoje i druge boje osim crvene i zelene. SDA ne branim ali razumijem ako ne mozes drugacije. Nekima sam ovdje znao biti i komunjara.
Populizam je kljuc politike, sto mozes vidjeti i u svijetu. Bakira rusi samo veci Bakir od Bakira. SDA rusi samo vece patriote i dusebrinici. Ne obavezno djelima - moze i nastupom. Gradjanstvom i multikulturom, napadom samo na jedan nacionalizam? Sretno.
- nosara
#679 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Kojovic majstorski izmanipulisao ovu lijevu nejac. Slijedi nacionalna hegemonizacija u Bosnjaka i jos cvrsci trolist. df gine, sdp se raspada, ns na konju u Sarajevu. Prognoza za opcinske u Sarajevu: bare bar dino i koka s jedne i sda s druge strane.
sda vec betonira lokalne, kao kukaju, pate, nije im dobro... u stvarnosti, nikad bolja pocetna pozicija. Nudili su deal ovim, nisu htjeli, jebi ga, daj ove druge...
Ako Sarajevo usere motku u Tuzli, koja je uvijek bila kontra ovih, sdp se vise nikad nece oporaviti. Nema japije za to. A sva je prilika.
Ali komsic...
Sto se biralo hrvatskih clanova predsjednistva van hdza, biralo se. Svaka cast komso! 
sda vec betonira lokalne, kao kukaju, pate, nije im dobro... u stvarnosti, nikad bolja pocetna pozicija. Nudili su deal ovim, nisu htjeli, jebi ga, daj ove druge...
Ako Sarajevo usere motku u Tuzli, koja je uvijek bila kontra ovih, sdp se vise nikad nece oporaviti. Nema japije za to. A sva je prilika.
Ali komsic...
- madner
#680 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Opet ista teza, koji zakon moze proci ako bh blok pristane?
Poredite demokratske drzave koje nemaju mehnizme blokade, tu koalicija ima smisla zbog glasanja. Ovdje nema, SDA I bh block mogu sve zakociti, ali ne i nadglasati. Najgluplji moguci argument.
Poredite demokratske drzave koje nemaju mehnizme blokade, tu koalicija ima smisla zbog glasanja. Ovdje nema, SDA I bh block mogu sve zakociti, ali ne i nadglasati. Najgluplji moguci argument.
- Prpa.ba
#681 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Prezivjeli su Bosna i Bosnjaci ozbiljne krize i teske historijske trenutke da bi se iko pocesao zbog toga sto neko nece sa SDA u koaliciju. Svi smo patrioti, zna se da cemo zajedno glasati u parlamentu kad dodje bilo kakva stavka bitna za BiH. 
-
hAZNADAR
#682 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Samo budale vjeruju da je SDA na aparatima i da je njihovo oficijelno negodovanje iskreno. Ono kao nasikirani zbog drzave kao patrioti zato sto ce morati sami da brane.
A jos vece budale oni koji misle da njihov opstanak ubuduce zavisi od baze i podrske ljevice.
Ljevica je navucena da ovako reaguje i reagovala je taman kako se ocekivalo. Lako je medijima odglumiti iznenadjenje, ogorcenje,...
Za nepune 4 godine - SDA nastupa sa boljim argumentima u svojoj predstavi patriotizma i dusebriznistva.
A jos vece budale oni koji misle da njihov opstanak ubuduce zavisi od baze i podrske ljevice.
Ljevica je navucena da ovako reaguje i reagovala je taman kako se ocekivalo. Lako je medijima odglumiti iznenadjenje, ogorcenje,...
Za nepune 4 godine - SDA nastupa sa boljim argumentima u svojoj predstavi patriotizma i dusebriznistva.
-
hAZNADAR
#683 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Cuj, principi ne zajedno sa nacionalistima samo mimo parlamenta?Prpa.ba wrote:Prezivjeli su Bosna i Bosnjaci ozbiljne krize i teske historijske trenutke da bi se iko pocesao zbog toga sto neko nece sa SDA u koaliciju. Svi smo patrioti, zna se da cemo zajedno glasati u parlamentu kad dodje bilo kakva stavka bitna za BiH.
- Prpa.ba
#684 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Mislim da je moj post kojeg si citirao bio sasvim jasan? Ako je potrebno dodatno pojasnjenje i pojednostavljenje, nije sramota zamoliti.hAZNADAR wrote:Cuj, principi ne zajedno sa nacionalistima samo mimo parlamenta?
- madner
#685 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
SDA simpatizeri vise ne vjetruju ni SDA medijima. 
- studiorum_tuzlaensis
#686 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
plač sda-ovaca mi je uvijek bio fetiš. 
-
hAZNADAR
#687 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Tvoja logika bi imala smisla samo da se na ovim silnim sastancenjima Bloka i SDA dogovorila kakva predstava za javnost. Ono u smislu vama drzava, nama kanton, fol smo mi principijelni a fol vi ogorceni,... i u odsutnom trenutku zahebati SNSD ili HDZ kada povjeruju u to. I da ljevica prizna da joj je principijelnost bila samo strategija.Prpa.ba wrote:Mislim da je moj post kojeg si citirao bio sasvim jasan? Ako je potrebno dodatno pojasnjenje i pojednostavljenje, nije sramota zamoliti.hAZNADAR wrote:Cuj, principi ne zajedno sa nacionalistima samo mimo parlamenta?
Ali mi se valjda poslije silnih godina poznajemo drug.
-
hAZNADAR
#688 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Drzavnost i opstanak drzave je neupitan. BiH je ustrojena tako da se ne moze bas tako lako rasturiti taman Kusta dobio najbitniji kanton a Dodiku sve poluge drzave.
Sve ovo ima samo interes kod bosnjackih biraca. Sve se ovo desava samo da se jami gdje se moze. SDA ce ocekivajuce poslije medijskog nastupa gdje su fol iznenadjeni i ogorceni nastupiti kako spasava drzavu. Da se kladimo da ce jednog dana utvrditi kako su u odsutnom trenutku izdaje ljevice spasili drzavu od nestanka.
Ista stvar kao sa apelacijom za ime RS,.. nije bitno koliko im je privatno istinski stalo i koliko imaju sanse - bitno je u javnosti nastupati kao jedini dusebriznik.
Sve ovo ima samo interes kod bosnjackih biraca. Sve se ovo desava samo da se jami gdje se moze. SDA ce ocekivajuce poslije medijskog nastupa gdje su fol iznenadjeni i ogorceni nastupiti kako spasava drzavu. Da se kladimo da ce jednog dana utvrditi kako su u odsutnom trenutku izdaje ljevice spasili drzavu od nestanka.
Ista stvar kao sa apelacijom za ime RS,.. nije bitno koliko im je privatno istinski stalo i koliko imaju sanse - bitno je u javnosti nastupati kao jedini dusebriznik.
- madner
#689 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Zapravo se nista ne desava, samo imamo medijsku ofanzivu SDA medija koje zele drugi ishod.
- sadie_forever
#690 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Nisam ni rekla iskljucivo bosnjacki ili muslimanski ali ljevicari bi voljeli da je Sarajevo sve osim vecinski muslimanski,i vecinski bosnjacki...cak je i bosnjastvo slabije od islama,to oni ne kontaju,i medju ljevicarskim glasacima su ljudi vecinom muslimani i nikada SDP nije dobro prolazio kada je napadao na vjeru tipa ukidanje vjeronauke i slmeme_machine wrote:Pa ne ocekuje se valjda od SDA da pridobije hrvatske i srpske glasove ?horkesh wrote:Klasična zamjena teza. SDA-u je apsolutno stalo do te vlasti i potpuno su se odrekli svih HDZ-ovskih područja i cijele Republike Srpske. Zašto bi se tamo zanimali, pa tamo nema tendera nikakvih?hAZNADAR wrote:Sve se dakle svodi na borbu za prevlast u ovo malo Bosne u vecinskim bosnjackim opcinama.
Ali, kada im neko dirne u kravu muzaru, poput Kantona Sarajevo, onda krenu da optužuju druge upravo za one stvari za koje je SDA odgovorna - da im nije stalo do države, nego samo do kantonalnih budžeta![]()
![]()
Neki iz bh. bloka izgleda misle da SDA treba biti i desnica i ljevica i sve izmedju, sto je isto posteno, ali neka se onda uopce ne kandiduju za entitetski i drzavni nivo.
I jos jedna stvar, Sarajevo je i bosnjacki vecinski grad, i muslimanski vecinski grad. Sto naravno ne znaci da je on iskljucivo bosnjacki, ili iskljucivo muslimanski.
I svi bi ovi stavovi bh. bloka bili u redu da se oni uopce trude da dobiju glasove u Hercegovini i RS-u, ali se oni uopce i ne trude. I to je najgluplja stvar u svemu ovome.
- mO k3
#691 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
studiorum_tuzlaensis wrote:plač sda-ovaca mi je uvijek bio fetiš.
- horkesh
#692 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Od SDA se očekivalo da zadrži glasove koje je imao u Republici Srpskoj te da maksimalno podrže i osnaže povratak. Znamo kako je taj dio prošao.meme_machine wrote:Pa ne ocekuje se valjda od SDA da pridobije hrvatske i srpske glasove ?horkesh wrote:Klasična zamjena teza. SDA-u je apsolutno stalo do te vlasti i potpuno su se odrekli svih HDZ-ovskih područja i cijele Republike Srpske. Zašto bi se tamo zanimali, pa tamo nema tendera nikakvih?hAZNADAR wrote:Sve se dakle svodi na borbu za prevlast u ovo malo Bosne u vecinskim bosnjackim opcinama.
Ali, kada im neko dirne u kravu muzaru, poput Kantona Sarajevo, onda krenu da optužuju druge upravo za one stvari za koje je SDA odgovorna - da im nije stalo do države, nego samo do kantonalnih budžeta![]()
![]()
Neki iz bh. bloka izgleda misle da SDA treba biti i desnica i ljevica i sve izmedju, sto je isto posteno, ali neka se onda uopce ne kandiduju za entitetski i drzavni nivo.
I jos jedna stvar, Sarajevo je i bosnjacki vecinski grad, i muslimanski vecinski grad. Sto naravno ne znaci da je on iskljucivo bosnjacki, ili iskljucivo muslimanski.
I svi bi ovi stavovi bh. bloka bili u redu da se oni uopce trude da dobiju glasove u Hercegovini i RS-u, ali se oni uopce i ne trude. I to je najgluplja stvar u svemu ovome.
BH blok ima glasova i u Hercegovini, i u RS-u. Pomiješao si ovo s uobičajenim Stavovskim tiradama o Našoj stranci
Sve što SDA želi je to da se ta famozna građanska demokratija odvija negdje drugdje, negdje daleko od njih. Ako toga nema u Banjoj Luci i Livnu, zašto bi toga bilo u Sarajevu? To je samo poziv na potpuno ukidanje građanskih opcija u trenutno jedinom slobodnom dijelu BiH.
Da ponovim, SDA želi i od područja s bošnjačkom većinom stvoriti istu stvar kao što je HDZ uradio na svojim teritorijama.
Last edited by horkesh on 06/02/2019 09:17, edited 1 time in total.
- horkesh
#693 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
A, molim te, po čemu si ti to zaključila da ljevičari to žele? Mislim, osim što nas time prepadaju iz SDA-ovskih medija poput Saffa i Stava.sadie_forever wrote:
Nisam ni rekla iskljucivo bosnjacki ili muslimanski ali ljevicari bi voljeli da je Sarajevo sve osim vecinski muslimanski,i vecinski bosnjacki...cak je i bosnjastvo slabije od islama,to oni ne kontaju,i medju ljevicarskim glasacima su ljudi vecinom muslimani i nikada SDP nije dobro prolazio kada je napadao na vjeru tipa ukidanje vjeronauke i sl
Evo, ja nisam ljevičar, ali jesam glasao za građanske stranke. I? Hoćeš da kažeš da ja želim da Sarajevo bude, šta... Manje bošnjački? Manje muslimanski? Nije lijepo stavljati ljudima riječi u usta.
- horkesh
#694 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ne, ne. Ne stavljaj mi riječi u usta kako ih ja nisam rekao. Apsolutno nisam rekao da je "bolje da se BiH raspadne nego da se stvori jedinstvo".hAZNADAR wrote: Da, visokomoralni gubitnici. Dobro je da imamo gradjansku opciju, ali i ta gradjanska opcija bi trebala u nuzdi biti vise za drzavu a manje za principe. Sam si rekao da je bolje da se BiH raspadne nego da se stvori jedinstvo. U Evropi a i sire neces naci niti jednu jedinu politiku posebno ne ljevicu koja bi halalila drzavu zarad principa. Zamisli da je Nijaz Durakovic tako postupio nekada.
Rekao sam da SDA prijeti raspadom države ako BH blok ne uđe u koaliciju s njima. I rekao sam, ako stvarno država zavisi od toga hoće li SDA naći sebi podobne rukice u parlamentima, neka se raspadne.
Eto, sad ne treba ni da se kandiduju nikakoI odmah ću ti reći, više bi ezdeaovaca pustilo da se Bosna sad, sutra, podijeli, od svih nas iz ovog građanskog bloka.
Kad ti ovo ovako kažeš, ispadne kao da se SDA konfrontira sa HDZ/SNSD nacionalistima. To apsolutno nije istina. SDA im u svemu ide niz dlaku, čak i tamo gdje ne mora.hAZNADAR wrote: To znamo ti i ja i malobrojni koje politika interesuje. Medjutim u narodu ce biti jasno ko oficijelno i zvanicno bjezi od konfrontacije sa S/H nacionalistima na drzavnom nivou i zadovoljava se kantonom.
Šta fali vlasti na nivou kantona? Mene lično to najviše zanima jer taj javašluk osjetim svakodnevno. Ne mora svaka stranka da se bavi očuvanjem nacionalnih interesa - za to i imamo SDA da nas brani![]()
hAZNADAR wrote: Nema tu hipotetskih scenarija. Ili mozes sa nacionalistima formirati vlast ili ne mozes. Kada guras principe - moras ih imati uvijek. Ocito je da je BH bloku samo bosnjacki nacionalizam problem a sve ostalo default. Zao je meni sto nacionalisti dominiraju kod Srba i Hrvata ali to je realnost - ne mozemo mi probrati u RS nekoga ko se nama svidja i uspostaviti drzavnu vlast. Ako BH ljevica nije kadra sa nacionalistima uspostavljati drzavnu vlast - koji Q se uopce kandiduje i ucestvuje na izborima? Koji ce nam Q takav pobjednik izbora ako znamo da ce iz principa blokirati drzavu jer nece sa SNSD i HDZ?
hAZNADAR wrote:Ako je taj princip pak fleksibilan i zavisi od situacije - onda se samo potvrdjuje davno receno da je domaca ljevica samo protiv bosnjackog nacionalizma. Onda i ne cude prozivke.
- horkesh
#695 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ne pričam o ratu, nego o izgradnji državnih institucijahAZNADAR wrote: Samo SDA stvorila drzavu? Nisu Nijaz, Zlatko, Haris, Fahro, Komso,...?
Sve je meni jasno. Stalo ti je do drzave - al do neke granice.
Da tako stvari funkcionisu po evropskim drzavama - nebi do sada niti jedna opstala. Cak i zbog migrantskie krize vidimo zblizavanje socijaldemokratije i desnice jer je nacionalni interes najpreci. A kamoli da neko ima nase probleme.
Meni je stalo do države jer živim u njoj i želim joj ono što je najbolje i za nju i za sve njene građane. A većina SDA-ovaca bi državu prodala za 100 KM, to bez ikakve dvojbe tvrdim. Pri tome, naravno, sve optužujući druge da se ne bore za državu kao oni i strašeći sopstveno stado raspadom države.
Nije ni svaki narod za države, ha ja. SDA je kroz 20+ godina stvorila takvu spregu kriminala, korupcije i nepotizma da se to neće ispraviti ni u idućih 50 godina. To je opasnost za državu, a ne što BH blok neće u koaliciju sa SDA
- madner
#696 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Poceli su sa kepeclukom, ne mogu naci argument pa iskrive navode.
-
daddy-kool
#697 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Meni nije jasno koji je motiv velike želje da BH blok uđe u koaliciju, da li je moguće praviti vlast bez BH bloka?
Klub Srba u FBiH će biti pod kontrolom BH bloka? Da li je to motiv?
- madner
#698 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Motiv je trostruki.daddy-kool wrote:Meni nije jasno koji je motiv velike želje da BH blok uđe u koaliciju, da li je moguće praviti vlast bez BH bloka?
1. Prvi je da ne zele izgubiti kantone. Puno im je lakse dati manje kolace na visem nivou nego izgubiti cijele kantone.
2. Drugi je da ne zele izgubiti poluge pozicije, strah ih je tuzilastva ako nisu dio dogovora pozicije.
3. Treci je da ne zele preuzeti odgovornost za ustavne reforme koje su dogovorili. Po principu ako svi djele odgovornost niko nije odgovoran.
-
daddy-kool
#699 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Šta je dogovoreno?madner wrote:
3. Treci je da ne zele preuzeti odgovornost za ustavne reforme koje su dogovorili. Po principu ako svi djele odgovornost niko nije odgovoran.
- nosara
#700 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Vrlo principijelno, komsicu! A predsjednistvo? Ono, red bi bio...