Bosna i Hercegovina (1940-1946)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Valter79

#676 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Valter79 »

Havatar wrote:
Valter79 wrote:Znači i ti si od onih što su SFRJ smatrali Velikom Srbijom?
Nije SFRJ nego "krnja Jugoslavija" = Velika Srbija .
Jesi li sad srećniji u 'nezavisnoj ' BiH, nego što bi bio u 'krnjoj' Jugoslaviji?
wolf07

#677 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by wolf07 »

Valter79 wrote:
wolf07 wrote:
Niko nije nista posebno medjutim ono sto je meni bitno je sljedece: nisam mobilisan u rezervni sastav tzv.JNA i poslan da "oslobodim" npr. vekovnu postojbinu srpskih kraljeva - Pulu od Hrvata. Nisam zijanio glavu, ruku ili nogu kao Slobino topovsko meso negdje u okolini Kranja ili Maribora. Nisam pao u makedonsko zarobljenistvo kod Kumanova.

Takodje, nisam ni od onih koji ce odmah pljunuti na SFRJ cim se to pomene, ali ta jugonostalgicarska prica je u najmanju ruku bezvezna. Ako ti nije jasno zasto, procitaj post ispocetka!

Poenta je u tome da su se partizani borili i oslobodili Jugoslaviju, i da je JNA čuvala SFRJ uspešno od svih stranih neprijatelja, međutim nije je uspjela sačuvati od domaćih izdajnika.

Pitanje?

Ako je bilo bošnjaka u partizanima, onda su se borili za Jugoslaviju, zašto se i 92 nisu borili za Jugoslaviju nego protiv nje, a tako i protiv tekovina NOB -a, znači protiv onoga za šta su se borili partizani?
Tvoje poimanje istorije i nacin na koji povezujes "uzroke" i "posljedice" je u najkracem - za quratz! Kad je vec rijec o odbrani Jugoslavije de mi reci zasto je Slobo Milosevic DVA puta upadao u platni promet SFRJ na nacin da je emitovao na Topcideru frisko stampane novcanice obezvrijedjenog dinara koji je tek poceo da staje na svoje noge i time mu ponovo obarao vrijednost. Ante Markovic napravi - Slobo razvali! Gdje ste vi Jugosloveni bili tada u picki strininoj da branite Jugoslaviju od Milosevica poserem mu se ja u ona krepana usta! Gdje vam je tada bila Jugoslavija koje su vam sad puna usta.
Yug

#678 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Yug »

Valter79 wrote:
wolf07 wrote:
Niko nije nista posebno medjutim ono sto je meni bitno je sljedece: nisam mobilisan u rezervni sastav tzv.JNA i poslan da "oslobodim" npr. vekovnu postojbinu srpskih kraljeva - Pulu od Hrvata. Nisam zijanio glavu, ruku ili nogu kao Slobino topovsko meso negdje u okolini Kranja ili Maribora. Nisam pao u makedonsko zarobljenistvo kod Kumanova.

Takodje, nisam ni od onih koji ce odmah pljunuti na SFRJ cim se to pomene, ali ta jugonostalgicarska prica je u najmanju ruku bezvezna. Ako ti nije jasno zasto, procitaj post ispocetka!

Poenta je u tome da su se partizani borili i oslobodili Jugoslaviju, i da je JNA čuvala SFRJ uspešno od svih stranih neprijatelja, međutim nije je uspjela sačuvati od domaćih izdajnika.

Pitanje?

Ako je bilo bošnjaka u partizanima, onda su se borili za Jugoslaviju, zašto se i 92 nisu borili za Jugoslaviju nego protiv nje, a tako i protiv tekovina NOB -a, znači protiv onoga za šta su se borili partizani?
Ne mozes tadasnjim Muslimanima pa cak i SDA I Izetbegovicu stavljati na teret raspad Jugoslavije.Jugoslaviju su stvorili Beograd i Zagreb tj.Srbi i Hrvati i oni su je i razvalili,tj. njihovi politicki lideri toga doba,a Mi u BiH smo platili najvecu cijenu.
animals

#679 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by animals »

Kad ce te jednom svatiti, prosla je Jugoslavija ..da je valjala odrzala bi se i dan danas..umjetna drzava, kako nastala tako se i raspala , u krvi..nedo je Bog nikad vise..
Zokipfc

#680 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Zokipfc »

animals wrote:Kad ce te jednom svatiti, prosla je Jugoslavija ..da je valjala odrzala bi se i dan danas..umjetna drzava, kako nastala tako se i raspala , u krvi..nedo je Bog nikad vise..
Ovo je gdje svi vi Bosnofili, Jugofili, Srbofili, Hrvatofili cesto grijesite.

Svaka, ali svaka drzava na ovome svijetu je umjetna!
Yug

#681 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Yug »

animals wrote:Kad ce te jednom svatiti, prosla je Jugoslavija ..da je valjala odrzala bi se i dan danas..umjetna drzava, kako nastala tako se i raspala , u krvi..nedo je Bog nikad vise..
Nastala je ujedinjenjem JUZNIH SLOVENA,kao sto je nastala i Njemacka ujedinjenjem raznih germanskih plemena,kao sto je nastala i Italija i ostale danasnje nacije iz 19 vijeka u odredjenom istorijskom momentu itd itd.To sto nismo prevazisli religiozne razlike i plemenske mitove je vec duza prica,a Ja nisam ni sociolog ni psiholog .
animals

#682 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by animals »

Zokipfc wrote:
Ovo je gdje svi vi Bosnofili, Jugofili, Srbofili, Hrvatofili cesto grijesite.

Svaka, ali svaka drzava na ovome svijetu je umjetna!
Znas, kad je jedan narod, mogucnost raspadanja drzave je ravna nuli, a kad je cine vise naroda, vecinom se raspadne..
animals

#683 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by animals »

Yug wrote:
Nastala je ujedinjenjem JUZNIH SLOVENA,kao sto je nastala i Njemacka ujedinjenjem raznih germanskih plemena,kao sto je nastala i Italija i ostale danasnje nacije iz 19 vijeka u odredjenom istorijskom momentu itd itd.To sto nismo prevazisli religiozne razlike i plemenske mitove je vec duza prica,a Ja nisam ni sociolog ni psiholog .
Nastala je ujedinjenjem Srba; Hrvata i Slovenaca..dakle tri razlicita naroda..Njemacka nije nastala, ujedinjenjem Poljaka , Austrijanaca i drugi naroda..jedno su plemena, a drugo narodi..
cindrlimindrli

#684 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by cindrlimindrli »

animals wrote:Znas, kad je jedan narod, mogucnost raspadanja drzave je ravna nuli, a kad je cine vise naroda, vecinom se raspadne..
Ne mora znaciti, tamo gdje je upalio melting pot jaki su k'o zemlja, ustvari najjaci su. :D
Yug

#685 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Yug »

animals wrote:
Yug wrote:
Nastala je ujedinjenjem Srba; Hrvata i Slovenaca..dakle tri razlicita naroda..Njemacka nije nastala, ujedinjenjem Poljaka , Austrijanaca i drugi naroda..jedno su plemena, a drugo narodi..
Baden-Württemberg | Bavarska | Berlin | Brandenburg | Bremen | Donja Saska | Hamburg | Hessen | Mecklenburg-Zapadno Pomorje | Porajnje-Falačka | Saarland | Saska | Saska-Anhalt | Schleswig-Holstein | Sjeverna Rajna-Vestfalija | Tirinška

Jedni Bavarci imaju više od 1000 godina staru kulturu. U Ustavu Bavarske ona se proglašava i državom kulture.

Isto je to care sve,samo su ljudi pametniji bili i zato su danas velesila,sta ce im neke mini drzavice koje niko ne yebe dva odsto kao sto je slucaj danas kod nas.
animals

#686 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by animals »

[quote="Yug"]
Baden-Württemberg | Bavarska | Berlin | Brandenburg | Bremen | Donja Saska | Hamburg | Hessen | Mecklenburg-Zapadno Pomorje | Porajnje-Falačka | Saarland | Saska | Saska-Anhalt | Schleswig-Holstein | Sjeverna Rajna-Vestfalija | Tirinška

Jedni Bavarci imaju više od 1000 godina staru kulturu. U Ustavu Bavarske ona se proglašava i državom kulture.

Da, ali ima jedna kvaka, na koju si zaboravio..U Jogoslaviji su egzistirali narodi sa razlicitim vjerskim pogledima, sto u Njemackoj nije problem..Hrvat- katolik, Srbin-pravoslavac, i Bosnjaci -muslimani..Kosovari-muslimani i manji broj katolika..ovdje je bio sukob civilizacija i religija, priznali mi to ili ne..
Yug

#687 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Yug »

animals wrote:
Yug wrote: Baden-Württemberg | Bavarska | Berlin | Brandenburg | Bremen | Donja Saska | Hamburg | Hessen | Mecklenburg-Zapadno Pomorje | Porajnje-Falačka | Saarland | Saska | Saska-Anhalt | Schleswig-Holstein | Sjeverna Rajna-Vestfalija | Tirinška

Da, ali ima jedna kvaka, na koju si zaboravio..U Jogoslaviji su egzistirali narodi sa razlicitim vjerskim pogledima, sto u Njemackoj nije problem..Hrvat- katolik, Srbin-pravoslavac, i Bosnjaci -muslimani..Kosovari-muslimani i manji broj katolika..ovdje je bio sukob civilizacija i religija, priznali mi to ili ne..
Pa naravno,slazem se,malo nas je zayebala geografija :-D ,ali kao sto rece kolega gore,sve su drzave na neki nacin umjetne i ako je JUGA bila umjetna neka,ali zasto danas klinci iz moje zgrade koji su rodjeni i poslije ovih ratova devedesetih gledaju klipove na Youtube o cjelokupnom zivotu u Jugoslaviji pa me poslije pitaju "ZAR JE OVO STVARNO OVAKO BILO"
:-D .Mozes zamisliti klinaca kad gledaju utakmicu iz 1982 DINAMO-SLOBODA TUZLA pred 40 000 gledalaca u Zagrebu i njihov izraz lica :)
cindrlimindrli

#688 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by cindrlimindrli »

animals wrote:Da, ali ima jedna kvaka, na koju si zaboravio..U Jogoslaviji su egzistirali narodi sa razlicitim vjerskim pogledima, sto u Njemackoj nije problem..Hrvat- katolik, Srbin-pravoslavac, i Bosnjaci -muslimani..Kosovari-muslimani i manji broj katolika..ovdje je bio sukob civilizacija i religija, priznali mi to ili ne..
Nije to sukob religija i civilizacija, pogotovo civilizacija, to je sukob budalasa. Ne moze biti veci mix od Amera, al' gdje
postoji svijest, red, zakon, stvari jako dobro funkcionisu.
animals

#689 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by animals »

cindrlimindrli wrote:
animals wrote:Da, ali ima jedna kvaka, na koju si zaboravio..U Jogoslaviji su egzistirali narodi sa razlicitim vjerskim pogledima, sto u Njemackoj nije problem..Hrvat- katolik, Srbin-pravoslavac, i Bosnjaci -muslimani..Kosovari-muslimani i manji broj katolika..ovdje je bio sukob civilizacija i religija, priznali mi to ili ne..
Nije to sukob religija i civilizacija, pogotovo civilizacija, to je sukob budalasa. Ne moze biti veci mix od Amera, al' gdje
postoji svijest, red, zakon, stvari jako dobro funkcionisu.
Ameri su izmjesani, napravljeni od svi naroda svijeta..nema nigdje zasebne cijeline..kod nas je drugacije..Pravoslavni narodi se drzali skupa, Srbi i Crnogorci, vjera ih drzala..Hrvati i Slovenci tezili istom, nisu tezili sukobu..Kosovo, da su tamo pravoslavci, nikad se ne bi odvojili od Srbije,,naposljetku Bosna..teznja pravoslavaca ka braci..katolici isto..muslimani,ostali sami na vjetrometini..samo sukob religija i nista drugo..
Yug

#690 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Yug »

Maksimir u mojoj zemlji 1976 ..Dinamo-Sloboda

Image

Maksimir danas u Hrvatskoj...Dinamo-Osijek
Image
animals

#691 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by animals »

Nostalgija me naka vuce..razumijem ja tebe..i ja bi volio da se neke stvari dobre vrate..ali ne moze se natrag..neka nova vremena dosla..
Havatar

#692 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Havatar »

Yug wrote:

Image
Ovako je bilo i u tvojoj zemlji od 85 pa do raspada zemlje , pogledaj kolika je bila gledanost i lige i za klubove pojedinacno
Yug

#693 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Yug »

Havatar wrote:
Yug wrote:

Image
Ovako je bilo i u tvojoj zemlji od 85 pa do raspada zemlje , pogledaj kolika je bila gledanost i lige i za klubove pojedinacno
A gdje si tada havatar zivio,u u Gornjem Vakufu jel :lol:

YU-Liga 1989 -Poljud,Kosevo,JNA (Partizan-Velez)

Image
Havatar

#694 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Havatar »

Yug wrote:
Havatar wrote:
Yug wrote:

Image
A gdje si tada havatar zivio,u u Gornjem Vakufu jel :lol:

YU-Liga 1989 -Poljud,Kosevo,JNA (Partizan-Velez)

Image
Stavi sliku sa utakmice Dinamo-Osijek iz perioda od 85 pa do raspada Jugolavije pa onda mozes da pricas. Inace cinjenica je da je 85 opala gledanost i nije se mnogo razlikovalo od sadasnje gledanosti. Ove slike su sa derbija i sa vaznih utakmica dok je lista koliko je neko imao posjetu po utakmici bolji pokazatelj jer se tu racunaju i utakmice od manjeg znacaja kao sto je i ova Dinamo-Osijek.
Martinez_

#695 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Martinez_ »

animals wrote:
Yug wrote: Baden-Württemberg | Bavarska | Berlin | Brandenburg | Bremen | Donja Saska | Hamburg | Hessen | Mecklenburg-Zapadno Pomorje | Porajnje-Falačka | Saarland | Saska | Saska-Anhalt | Schleswig-Holstein | Sjeverna Rajna-Vestfalija | Tirinška

Možda da proguglaš za Tridesetogodišnji rat i kako su se protestanti i katolici međusobno masakrirali u Nemačkoj? Na primer Srbi i Hrvati pre 1941. nešto slično ni u naznakama nisu činili jedni drugima. Verska podela u ex Jugoslovena se precenjuje, ni dan danas nakon decenija ispiranja mozga ljudi ovde nisu naročito religiozni poredeći sa nekim drugim krajevima planete
wolf07

#696 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by wolf07 »

Martinez_ wrote:
animals wrote:

Možda da proguglaš za Tridesetogodišnji rat i kako su se protestanti i katolici međusobno masakrirali u Nemačkoj? Na primer Srbi i Hrvati pre 1941. nešto slično ni u naznakama nisu činili jedni drugima. Verska podela u ex Jugoslovena se precenjuje, ni dan danas nakon decenija ispiranja mozga ljudi ovde nisu naročito religiozni poredeći sa nekim drugim krajevima planete
Uze mi Martinez rijec iz usta, pa nije SFRJ jedina zemlja na svijetu u kojoj su razlicite religije zivjele u jednoj drzavi. Nijemci su itekako izmijesani (katolici i protestanti), itekako su jedni drugima pustali krv i itekako su to razlicite vjere (mada iz perspektive prosjecnog nenacitanog Bosnje "katolik" i "protestant" je jedno te isto). Dakle, ne lupajte vise na ta vrata kad govorite o raspadu SFRJ. Takodje, slazem se i sa onom tvrdnjom da je SVAKA drzava vjestacka tvorevina! Jbt kad vidis one granice po Africi sto su ih Englezi crtali olovkom i linijarom dodje ti da crknes od smijeha.
seln

#697 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by seln »

wolf07 wrote:
Martinez_ wrote:

Uze mi Martinez rijec iz usta, pa nije SFRJ jedina zemlja na svijetu u kojoj su razlicite religije zivjele u jednoj drzavi. Nijemci su itekako izmijesani (katolici i protestanti), itekako su jedni drugima pustali krv i itekako su to razlicite vjere (mada iz perspektive prosjecnog nenacitanog Bosnje "katolik" i "protestant" je jedno te isto). Dakle, ne lupajte vise na ta vrata kad govorite o raspadu SFRJ. Takodje, slazem se i sa onom tvrdnjom da je SVAKA drzava vjestacka tvorevina! Jbt kad vidis one granice po Africi sto su ih Englezi crtali olovkom i linijarom dodje ti da crknes od smijeha.
Je, samo sto je to kod njih bilo u 17. vijeku.
Martinez_

#698 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Martinez_ »

seln wrote:
wolf07 wrote:
Martinez_ wrote:

Je, samo sto je to kod njih bilo u 17. vijeku.
Pruska i Austrija su ratovale više puta tokom 18. i 19. veka za prevlast među nemačkim državama, a manje državice bi stale na jednu ili drugu stranu. Zajednička svest se polagano gradi tek nakon Napoleona a nacionalni projekt ujedinjenja nastaje polovinom 19. veka. Svih tih godina razlike između naših naroda su manje a nismo ni bili krvoločni kao oni. Mi smo se pokazali loši jedni prema drugima tek kad smo ušli u zajednicu, ne treba razloge tražiti u nekim nepremostivim razlikama jer smo mnogo, mnogo slični, sličniji nego mnogi Italijani i Amerikanci među sobom čak i dan danas.

Za neuspeh su krivi Srbi i Hrvati, prvi jer nisu znali vladati drugi jer su bili totalno nezainteresovani za zajednicu i zajednički interes
wolf07

#699 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by wolf07 »

Za neuspeh su krivi Srbi i Hrvati, prvi jer nisu znali vladati drugi jer su bili totalno nezainteresovani za zajednicu i zajednički interes[/quote]

Bravo Martinez! Mislim da nisi ni svjestan koliko si pogodio pravu zicu kad kazes da Srbi nisu znali vladati a Hrvati nisu u stvari ni bili zainteresovani za bilo kakvu zajednicu. Meni recimo, kao Bosnjaku, apsolutno ne smeta srpski nacionalizam koji se moze iscitavati iz poezije jednog Alekse Santica. Razlog zasto mi to ne smeta je sto sam cvrsto uvjeren da taj covjek nije mrzio ni Bosnjake ni Hrvate, uostalom njegovi stihovi "ostajte ovdje, sunce tudjeg neba nece vas grijat' k'o sto ovo grije...." napisani su bas Bosnjacima koji masovno sele za Tursku kad je Austro-Ugarska dosla. Nije dakle srpski nacionalizam krivac sam po sebi. Nije Aleksa znao kako ce se Karadjordjevici ponasati kad postanu de facto vlast za sve juzne Slavene. Nazalost, ispostavilo se da ce se ponasati na najgori moguci nacin. Bosnjacima ce oteti zemlju (vidjeti na sta su licile agrarne reforme iz tog doba) a na pokolj Bosnjaka u selu Sahovici kod Bijelog Polja 1924.g. nece reagovati nikako. Niko nije ni optuzen a kamo li osudjen. Dakle radilo se o nastavku koloniziranja kakvo je vidjeno od strane Turaka i Austrijanaca. Hrvati nisu bili zainteresovani za zajednicku zemlju iz nekih svojih razloga, nikad ih u stvari niko nije ni pitao sta oni misle, zele ili hoce. Radica ubije Pribicevic u sred skupstine i onda se neko pita zasto je stav Hrvata ovakav ili onakav. Cak su i Crnogorci prilicno skupo platili ujedinjenje u zajednicku drzavu, Makedonija je bila tretirana kao neka Juzna Srbija i citav niz drugih gresaka i nesnalazenja. Svako zasto ima svoje - zato!
Martinez_

#700 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Martinez_ »

Wolf ja nemam šta dodati na tvoju kritiku kraljevine Jugoslavije, bila je to jedna loša, zaostala zemlja ispunjena nepravdom i hegemonijom većine.

A drugi deo tvrdnje koji se odnosi na hrvatsku nezainteresovanost ne gradim samo na bazi iskustva kraljevine Jugoslavije. Dokaz da sam u pravu je pokret Hrvatsko proljeće u SFRJ koji je bio izrazito nacionalan. Dokaz je i radikalna hrvatska dijaspora koja je bila izrazito antijugoslovenska i po državu puno opasnija od srpske. To nije optužba, to je konstatacija, i od Bošnjaka i od Srba je bilo lakše napraviti Jugoslovene nego od Hrvata
Post Reply