"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zagortenej

#676 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote: onda je i Buharija bio šija, sve što sam naveo je iz Buharije, samo ove hadise niko ne stavlja u prvi plan, oni su negdje "sakriveni", o njima se ne priča.
dakle, prava adresa za žalbu je Buharija, ne ja, ja samo prenosim.
niko ne osporava da je tako bilo ali zaudara kako ti hoces to da prestavis iako to tako ne izgleda iz teksta, hoces da ocrnis Omera, jer zna se dobro ko mrzi Omera.

Vidi se da skolski , kao sto te arzuhal provalio, pristupas stvarima kako bi posijao smutnju gdje je nikad neces uspjeti posijati, lahko te providjeti.
iz teksta se jasno vidio ono o čemu pričam, samo je stvar da li ti želiš/možeš to da vidiš. nemoj Allaha ti skretati na mene, to vam već postaje navika, pričajmo o temi. znam ja šta ti hoćeš, ali kako kažu, istina je najpreča.
Smrcak15

#677 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote: onda je i Buharija bio šija, sve što sam naveo je iz Buharije, samo ove hadise niko ne stavlja u prvi plan, oni su negdje "sakriveni", o njima se ne priča.
dakle, prava adresa za žalbu je Buharija, ne ja, ja samo prenosim.
niko ne osporava da je tako bilo ali zaudara kako ti hoces to da prestavis iako to tako ne izgleda iz teksta, hoces da ocrnis Omera, jer zna se dobro ko mrzi Omera.

Vidi se da skolski , kao sto te arzuhal provalio, pristupas stvarima kako bi posijao smutnju gdje je nikad neces uspjeti posijati, lahko te providjeti.
iz teksta se jasno vidio ono o čemu pričam, samo je stvar da li ti želiš/možeš to da vidiš. nemoj Allaha ti skretati na mene, to vam već postaje navika, pričajmo o temi. znam ja šta ti hoćeš, ali kako kažu, istina je najpreča.
sad cemo te desektirati ko zabicu da vidimo sta se krije u tebi

pa da krenemo

U oba sahiha nalazi se hadis kojeg prenosi Humejd, od Enesa, da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Uveden sam u Džennet, kad ugledah dvorac od zlata. Rekoh: 'Za koga je ovaj dvorac?' Odgovoriše meleci: 'Za jednog mladića iz plemena Kurejš. 'Ja pomislih da sam to ja. Rekoh: 'Ko je on?' Oni odgovoriše: 'To je za Omera b. El-Hattaba.'"

i buharija i muslim prenosi, vjerujes li u ovaj hadis, da ili ne
Norman

#678 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Norman »

Sve jasno. Brat sa sjekirom tvrdi da su tekstovi iz Buharije istiniti i da predstavljaju vjerodostojan izvor Poslanikovih as riječi. Ovaj tekst sugeriše da je Omer ra pogriješio tvrdeći da je muslimanima dovoljan samo Kur'an kako ne bi zalutali i da ne treba zapisivati Poslanikove as riječi. Hvala Allahu pa je Buharija zapisao mnoge Poslanikove as riječi, pa iz ovog pouzdanog izvora možemo saznati više i o Poslaniku as, a i o Omeru ra.
arzuhal

#679 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

zagortenej wrote: i ibn Kesir):
Znači osim sahihajni, i ibn Kesirova djela su na spisku ispravnih i valjanih knjiga iz kojih učimo o našoj lijepoj vjeri. Trebao si ovo odmah govoriti ne da moramo čupat iz tebe, dovijat se kako da saznamo koji alimi i koja djela su ona na kojima se zasniva, prema tebi, pravo znanje o islamu :-D
arzuhal

#680 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

Smrcak15 wrote: i buharija i muslim prenosi, vjerujes li u ovaj hadis, da ili ne
Naravno da vjeruje, pa potvrdio je na čemu zasniva svoje znanje, nije budala da jedan dio prihvata a da drugi negira bez ikakva razloga, to bi neko samo malouman činio, neko sklon fesadu i fitni. Naravno, @zagor može - kao što je uvijek bilo i ima vrsnih muhaddisa koji se čitavog života samo bave izučavanjem hadisa - ukazati na to da ima nekih hadisa u sahihima i Buharije i Muslima koji, možda, ne odgovaraju stepenu sahiha po svojoj vjerodostojnosti, barem prema visoko strogim kriterijima samog Buharije ili Muslima, pa će nam podastrijeti sve detalje vezane za sened dotičnog hadisa, za neku illu u samom metnu, i sl. kao što se i radi kada se ukazuje na to, ali generalno svakako da vjeruje u vjerdostojnost dva Sahiha.
Ne znamo koliko koristi Tirmizijinu zbirku, koliko Muvetta'u imama Malika, te koje još mufessire čita osim ibn Kesira, ali i to će nam otkriti pomalo, zasad je i ovo dosta, za početak :thumbup:
sve na kvadrat

#681 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sve na kvadrat »

Braćo, dosta toga izrečenog se poziva na hadise koji se ˝nalaze˝ u zbirkama hadisa Buharije i Muslima, ali niko da postavi broj tog hadisa u tim zbirkama i koji tom je pitanju. Buharija ima 4 toma. Muslim 8. Bilo bi lijepo da kada se iznose činjenice, pogotovo hadisi, da se napiše izvor, broj hadisa i koja zbirka i tom je u pitanju. Ovako ˝pucamo˝ hadise samo eto da nečiji argument pobijemo ili da zadovoljimo svoj ego, Ja još uvijek nisam dobio broj hadisa za koji sam postavio pitanje i da li je u zbirci hadisa od Buharije.
arzuhal

#682 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

sve na kvadrat wrote:Braćo, dosta toga izrečenog se poziva na hadise koji se ˝nalaze˝ u zbirkama hadisa Buharije i Muslima, ali niko da postavi broj tog hadisa u tim zbirkama i koji tom je pitanju. Buharija ima 4 toma. Muslim 8. Bilo bi lijepo da kada se iznose činjenice, pogotovo hadisi, da se napiše izvor, broj hadisa i koja zbirka i tom je u pitanju. Ovako ˝pucamo˝ hadise samo eto da nečiji argument pobijemo ili da zadovoljimo svoj ego, Ja još uvijek nisam dobio broj hadisa za koji sam postavio pitanje i da li je u zbirci hadisa od Buharije.
:thumbup:

Ja ne sumnjam da će @zagor odgovoriti na tvoje pitanje i čim prije navesti tačan broj hadisa, tom i dr. inače bi ispalo da je veoma neozbiljan u svom kritiziranju časnog ashaba Allhova poslanika, alejhi-selam, hazreti Omera el-Faruka, radijallahu anhu, a on to svakako nije...
zagortenej

#683 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

zaboravih ;-)

Image
arzuhal

#684 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:zaboravih ;-)

Image
:kiss:

Ja se držim one Njegoševe: Ko te ignoriše na forumu, nemoj ti njega ;-)
aurora313

#685 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by aurora313 »

Pratim diskusije gdje se koplja lome oko toga gdje je šta zabilježio Buhari u svojim hadisima koji su u formi direktnih navoda. Ako znamo da je Buhari živio u 9 vijeku, onda ništa čudno što se samo možemo zapitati oko vrijednosti tih navoda. Slično je i u hrišćanstvu, gdje je u jevanđelju po Luki pisano pod preciznim quote/unquote šta je Isus kao rekao. A siroti Luka je živio i djelovao nekih pedesetak godina nakon navodne Isusove smrti.

I još jedna interesantna poenta oko Buharija: poštanska marka iz Egipta na kojoj je Buhari glavom i bradom. Eh sada, pošto se slike u islamu baš nisu masovno pravile, a smartphone je tek kasnije bio ideja u glavi jednog genijalnog Sirijca, nije li neobično da se upitamo od kuda ovaj imidž Buharija? Ne tražim objašnjenje od 'dežurnih' nego se samo tako pitam: Đe je tu log'ka?

Image
sve na kvadrat

#686 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sve na kvadrat »

Image

Ima li đe tih brojeva od hadisa? :)
sve na kvadrat

#687 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sve na kvadrat »

aurora313 wrote:Pratim diskusije gdje se koplja lome oko toga gdje je šta zabilježio Buhari u svojim hadisima koji su u formi direktnih navoda. Ako znamo da je Buhari živio u 9 vijeku, onda ništa čudno što se samo možemo zapitati oko vrijednosti tih navoda. Slično je i u hrišćanstvu, gdje je u jevanđelju po Luki pisano pod preciznim quote/unquote šta je Isus kao rekao. A siroti Luka je živio i djelovao nekih pedesetak godina nakon navodne Isusove smrti.

I još jedna interesantna poenta oko Buharija: poštanska marka iz Egipta na kojoj je Buhari glavom i bradom. Eh sada, pošto se slike u islamu baš nisu masovno pravile, a smartphone je tek kasnije bio ideja u glavi jednog genijalnog Sirijca, nije li neobično da se upitamo od kuda ovaj imidž Buharija? Ne tražim objašnjenje od 'dežurnih' nego se samo tako pitam: Đe je tu log'ka?

Image

Ne lome se koplja, nego, ako se već rasprava vodi oko hadisa, pravilo je da se navede tačno broj hadisa, koja zbirka hadisa itd...Napamet bubanje nije nikome donijelo neke fajde. Ljubitelj sam kada sve ide po propisima, a ne, navede se hadis, pa još iz neke knjige odlomak, ispod u fus noti broj tog hadisa u Buhariji.Krenem u potragu, ali pod tim brojem skroz neki drugi hadis u totalno drugačijem kontekstu. Volio bih da me neke ispravi ako griješim, učinio bi mi uslugu. ;)
zagortenej

#688 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote:
upravo to radimo omeru :D
pa da krenemo

U oba sahiha nalazi se hadis kojeg prenosi Humejd, od Enesa, da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Uveden sam u Džennet, kad ugledah dvorac od zlata. Rekoh: 'Za koga je ovaj dvorac?' Odgovoriše meleci: 'Za jednog mladića iz plemena Kurejš. 'Ja pomislih da sam to ja. Rekoh: 'Ko je on?' Oni odgovoriše: 'To je za Omera b. El-Hattaba.'"

da li je spomenuo i koliko kvadrata i spratova ima taj dvorac? :mrgreen:

znači i ovdje je Omer bolji od Poslanika a.s. jer je Poslanik mislio da je za njega dvorac pripremljen, kad ono za Omera. iz aviona se vidi da nema veze s vezom.

i opet, ovaj hadis je u suprotnosti sa ovim hadisom:
Malik :: Book 21 : Hadith 21.14.32

Yahya related to me from Malik from Abu'n-Nadr, the mawla of Umar ibn Ubaydullah that he had heard that the Messenger of Allah, may Allah bless him and grant him peace, said over the martyrs of Uhud, "I testify for them." Abu Bakr as-Siddiq said, "Messenger of Allah! Are we not their brothers? We entered Islam as they entered Islam and we did jihad as they did jihad." The Messenger of Allah, may Allah bless him and grant him peace, said, "Yes, but I do not know what you will do after me." Abu Bakr wept profusely and said, "Are we really going to out-live you!"
ili sa mutewatir hadisima (najveci stepen vjerodostojnosti) o vrelu Havd:
Bilježe Buharija i Muslim od Abdullah ibn Mes uda koji prenosi da je Allahov poslanik, s.a.v.s.,rekao: Ja ću prije vas doći na Havd. Pokazat će mi se jedna skupina vas i, kad krenem prema njima da ih preuzmem i povedem za sobom, bit će istrgnuti od mene. Ja ću reći: Gospodaru, to su moji drugovi , pa će se reći: Ti ne znaš šta su oni uradili poslije tebe .
Buharija i Muslim, također,prenose od Enesa ibn Malika da je Allahov Poslanik,s.a.v.s., rekao: Do Havda će doći neki od mojih ashaba. Kad ih ugledam i kad mi se približe bit će otrgnuti od mene, pa ću ja reći: Gospodaru, moji drugovi, moji drugovi , pa će mi se reći: Ti ne znaš šta su oni poslije tebe radili “. U drugoj predaji stoji: Doći će neki ljudi iz moga ummeta...“,a na kraju tog hadisa: ...pa ću ja reći: Daleko bio onaj koji je mijenjao vjeru poslije mene “ (bilježe Buharija i Muslim)
p.s. nekad mi je mrsko tražiti brojeve hadisa, kome trebaju nek ih sam nađe.
zvizdan

#689 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zvizdan »

sve na kvadrat wrote:
aurora313 wrote:Pratim diskusije gdje se koplja lome oko toga gdje je šta zabilježio Buhari u svojim hadisima koji su u formi direktnih navoda. Ako znamo da je Buhari živio u 9 vijeku, onda ništa čudno što se samo možemo zapitati oko vrijednosti tih navoda. Slično je i u hrišćanstvu, gdje je u jevanđelju po Luki pisano pod preciznim quote/unquote šta je Isus kao rekao. A siroti Luka je živio i djelovao nekih pedesetak godina nakon navodne Isusove smrti.

Image

Ne lome se koplja, nego, ako se već rasprava vodi oko hadisa, pravilo je da se navede tačno broj hadisa, koja zbirka hadisa itd...Napamet bubanje nije nikome donijelo neke fajde. Ljubitelj sam kada sve ide po propisima, a ne, navede se hadis, pa još iz neke knjige odlomak, ispod u fus noti broj tog hadisa u Buhariji.Krenem u potragu, ali pod tim brojem skroz neki drugi hadis u totalno drugačijem kontekstu. Volio bih da me neke ispravi ako griješim, učinio bi mi uslugu. ;)
A valjda bi ti prvo trebao reci koje izdanje Sahih Al-Bukharija uopce posjedujes, radi li se o nekom izdanju na arapskom jeziku i ako da, o kojem?
Ili se koristis nekim prijevodom? Ako je tako, kojim, na kojem jeziku, na temelju kojeg arapskog izdanja je uradjen? Mislim, kad si vec ljubitelj dosljednosti. Ne bih se bas oslanjao na odredjene prijevode i redakcije.
zagortenej

#690 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

sve na kvadrat wrote:

Image

Ima li đe tih brojeva od hadisa? :)
ja sam stavio brojeve hadisa iz zbirke koju ja imam na engleskom, možda je kod tebe neko drugo izdanje, gdje su hadisi drugačije označeni ili su drugačije raspoređeni u zbirci.
sve na kvadrat

#691 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sve na kvadrat »

Kod mene je izdanje koje se koristi u BiH, u našim džamijama. Evo slike kako to izgleda:
http://prntscr.com/a20pwl http://prntscr.com/a20ra1
Last edited by sve na kvadrat on 11/02/2016 21:21, edited 1 time in total.
zvizdan

#692 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zvizdan »

sve na kvadrat wrote:Kod mene je izdanje koje se koristi u BiH, u svim džamijama. Evo slike kako to izgleda.
Buharijina zbirka u izdanju "koje se koristi u svim dzamijama u BiH"? U koju svrhu se zbirke hadisa uopce "koriste u dzamijama"? Hajd' nebitno, oprosti sto ista upitah.
sve na kvadrat

#693 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sve na kvadrat »

zvizdan wrote:
sve na kvadrat wrote:Kod mene je izdanje koje se koristi u BiH, u svim džamijama. Evo slike kako to izgleda.
Buharijina zbirka u izdanju "koje se koristi u svim dzamijama u BiH"? U koju svrhu se zbirke hadisa uopce "koriste u dzamijama"? Hajd' nebitno, oprosti sto ista upitah.

U koje svrhe, pitaš? Možda u edukativne, predavanje iz te zbirke, tumačenje pojedinih hadisa itd. Da se malo bliže upoznamo sa sunnetom Poslanika sallallahu alejhi we sellem...Doduše, ne posjeduju je sve džamije, ali one koje posjeduju, potencijal iste znaju cijeniti.
zvizdan

#694 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zvizdan »

sve na kvadrat wrote:
zvizdan wrote:

U koje svrhe, pitaš? Možda u edukativne, predavanje iz te zbirke, tumačenje pojedinih hadisa itd. Da se malo bliže upoznamo sa sunnetom Poslanika sallallahu alejhi we sellem...Doduše, ne posjeduju je sve džamije, ali one koje posjeduju, potencijal iste znaju cijeniti.
Ok, to je bas lijepo.
arzuhal

#695 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote:
Ne možeš ti ni sagledat položaj hazreti Omera, radijallahu anhu, kamoli kakvu mu štetu nanijeti, ali da si uporan u svom infantilnom istrajavanju da to učiniš, tu ti odajem priznanje :mrgreen: :kiss:
arzuhal

#696 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

zagortenej wrote: ili sa mutewatir hadisima (najveci stepen vjerodostojnosti) o vrelu Havd:
Bilježe Buharija i Muslim od Abdullah ibn Mes uda koji prenosi da je Allahov poslanik, s.a.v.s.,rekao: Ja ću prije vas doći na Havd. Pokazat će mi se jedna skupina vas i, kad krenem prema njima da ih preuzmem i povedem za sobom, bit će istrgnuti od mene. Ja ću reći: Gospodaru, to su moji drugovi , pa će se reći: Ti ne znaš šta su oni uradili poslije tebe .
Buharija i Muslim, također,prenose od Enesa ibn Malika da je Allahov Poslanik,s.a.v.s., rekao: Do Havda će doći neki od mojih ashaba. Kad ih ugledam i kad mi se približe bit će otrgnuti od mene, pa ću ja reći: Gospodaru, moji drugovi, moji drugovi , pa će mi se reći: Ti ne znaš šta su oni poslije tebe radili “. U drugoj predaji stoji: Doći će neki ljudi iz moga ummeta...“,a na kraju tog hadisa: ...pa ću ja reći: Daleko bio onaj koji je mijenjao vjeru poslije mene “ (bilježe Buharija i Muslim)
Dobro je što je @zagor naveo ove hadise jer ima pokvarenjaka koji bi samo da siju fesad i fitnu među narodom i koji smatraju da se oni odnose na hazreti Ebu Bekra es-Siddika i hazreti Omera, radijallahu anhuma, pa vole to citirati iz tih bolesnih razloga, Allah ih uputio na Pravi put :-D
Smrcak15

#697 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote:
pa da krenemo

znači i ovdje je Omer bolji od Poslanika a.s. jer je Poslanik mislio da je za njega dvorac pripremljen, kad ono za Omera. iz aviona se vidi da nema veze s vezom.

i opet, ovaj hadis je u suprotnosti sa ovim hadisom:
Malik :: Book 21 : Hadith 21.14.32

Yahya related to me from Malik from Abu'n-Nadr, the mawla of Umar ibn Ubaydullah that he had heard that the Messenger of Allah, may Allah bless him and grant him peace, said over the martyrs of Uhud, "I testify for them." Abu Bakr as-Siddiq said, "Messenger of Allah! Are we not their brothers? We entered Islam as they entered Islam and we did jihad as they did jihad." The Messenger of Allah, may Allah bless him and grant him peace, said, "Yes, but I do not know what you will do after me." Abu Bakr wept profusely and said, "Are we really going to out-live you!"
ili sa mutewatir hadisima (najveci stepen vjerodostojnosti) o vrelu Havd:
eh upravo sam to i htio da kazes da pokazemo narodu tvoje pravo lice :thumbup:

znaci iskrivljavanje tumacenja hadisa kako bi se posijala smutnjam a to je svojstveno Shijama koji punih usta proklinju i mrze Omera iz dubine svoje duse, spremni su i na nakaradna tumacenja kako bi ubijedili u svoje stavove.

prvo sam te pitao za hadis iz buharije i muslima, ti si to uzeo za sprdnju to sa spratovima, durimg rijecima ni buhariju ni muslima ne uzimas za izvor vjere nego koristi ih za smutnju medju muslimanima , a zna se dobro da Shije neprihvataju buharijijnu i muslimovu zbirku hadisa pa tako i ti neprihvatas.

pitao sam te dali vjerujes u taj hadis obecanju dvorca Omeru u dzennetu, ti si to uzeo za sprdnju drugim rijecima nevjerujes u to , znaci potvrdio si na indirektan nacin da neprihvatas te zbirke kao izvor vjere islama uz Kur'an

druga stvar

to apsolutno neznaci da je Omer bolji od poslanika, nego jednostavno poslaniku se svidio dvorac i pomislio da je za njega , ali izgleda posto neprihvatas buhariju i muslima tako i neznas da je poslanik rekao da je namijenjeno jedno mjesto , vrh vrhova u dzennetu, samo za jednu osobu pa da molimo da to bude on, a to je sigurno mjesto za poslanika, ali iz svoje skromnosti i poniznosti on je tako postupio.

znaci poslanik dobiva nagradu sto niko drugi od stvorenja nece dobiti, takav stepen u raju, znaci samo je moze dobiti jedna osoba i to ce biti poslanik Muhammed. a ti govoris kao iz tog hadisa se moze izvuci da je omer bolji od poslanika sto uopste nema veze svezom jer poseban hadis ima za mjesto poslanika koje moze dobiti samo jedna osoba ito ce je poslanik muhammed dobiti. to samo pokaziva da ti uopste neznas islam osim trazenja nakaradnog tumacenja rasi sijanja smutnje, ali lahko su provaljive takve osobe
arzuhal

#698 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

@Smrčak, ja ću stati u zaštitu i reći kako mislim da griješiš u vezi s @zagor_te_nejom.

Ja bih volio da je @zagor ši'ija, dosta bi se stvari time objasnilo, a one druge, malo "radikalnije" i neprihvatljivije uhu, duši, razumu i srcu jednog pukog, sirotog bh. muslimana :mrgreen: , bih pripisao njegovom "mladalačkom ushitu", upali šiitske opcije islama (ekvivalent vehabijskoj ili bilo kojoj sličnoj upali) i sl.

I on, doista, i postupa tako, namjerno pravi određene korake koji izgledaju kao da su šiitski (što sam iznio objašnjavajući skromno njegov "sistem"): prvo kritika vehabija (dvije najveće arhineprijateljske skupine u muslimanskoj zajednici), a potom najvećeg dijela muslimana (sunije) i nekih izvora vjere (kao što je sumnja u hadise općenito a ne samo određene hadise, i sl.), kritiziranje i omalovažavanje ashaba a među njima hazreti Omera kao najslađu i vječitu metu.
Međutim, u trećoj fazi kada počne dovoditi Kur'an u pitanje, kada se počnu pretresati i svojevoljno i neozbiljno tumačiti ajeti, odnosno islam generalno, tu već počinje da izmiče i nekom okviru (odoh opet u identifikacije i "etiketiranja", avaj! Praštaj, @asur_te_nej :mrgreen: ) ši'itskog muslimana i hrabro kroči stazama nekog novijeg "shvaćanja islama", new age islama u kojima ne zaostaje puno za perjanicom te vrste ma'rife i duhovnog otrežnjenja, našeg @Diwana, tog prometejskog i tragičnog lika čistog, nepatvorenog islama.

Zato ja mislim da je tzv. šiizam našeg forumskog kolege @zagora tek maska kojom on nastoji steći podršku barem jednog dijela forumaša, te kako bi imao i navodni povijesni osnov za sve ono što priča, iznosi, fesadi i pravu smutnju, da nije repa bez korijena...Lakše je razumjeti nekoga kada je šiija (ili selefija, ili sufija, sunija, bilo što..), a malo je teže kad nije ništa do obični smutljivac...Bolje se, zato, pravit da si nešto :mrgreen:

Uzmimo, recimo, aktuelno pitanje hidžaba u institucijama pravosuđa. Ova gore spomenuta dva pac...dvojica naših kolega na forumu, @diwan i @zagor, govore, pišu i odnose se prema hidžabu tako kao da je on stvar sunizma, odnosno vehabizma, nečeg nastalog u okrilju tek arapske patrijarhalne tradicije i što nema uporišta u islamskom oslobođenju žene, nečeg što nema svog osnova u Kur'anu, traže se ajeti kao dokazi obaveze hidžaba, citiraju se orijentalci kao Jasna Š. itd. Pri tome se stvara percepcija, kao što rekoh, da je hidžab nešto u osnovi neislamsko a što je plod arapske kulture, ne islama. I onda oni ustaju protiv tog "beduinskog" običaja, "raskrinkavaju" stvar, itd.

U međuvremenu sve muslimanke šiitske opcije (bile Arapkinje, Iranke, Azerbedžajnke, Bošnjakinje...) ljubomorno čuvaju i brane svoj hidžab, a u Iranu, kao navećoj šiitskoj zemlji danas (i nasljedniku velike i drevne perzijske civilizacije kojoj, kako vole neki istaknuti, arapska kultura nije ni do članaka), hidžab je obavezan u javnom životu (makar minimalno pokrivanje), a na stranicama Mulla Sadre na bosanskom jeziku možete pročitati sijaset odgovora kako se poima stvar hidžaba u širokoj šiitskoj zajednici i tradiciji, njwgova obaveza, itd.
Dakle hidžab, ako nije nešto islamsko nego arapsko, onda su na njega nasjeli i šiije, odnosno i Iranci, pa ga usvojili kao kukavičije jaje arapske patrijarhalne tradicije.

Ovo u vezi s hidžabom navodim samo kao primjer tog nešiijskog nego "novog, pravog, istinskog, razumljivog" islama kojeg pred nas nesebično podastiru oni koji su obasjani svjetlom spoznaje...

Kada bi danas nestalo svih muslimana na dunjaluku osim šiija, @zagor i @diwan bi od večeras krenuli u raskrinkavanje tog izokrenutog, netačnog, korumpiranog islama kojeg šiije nude. Do tada imaju druge na nišanu :mrgreen:
kritichar

#699 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

Radio BIR
12. februar, petak
18:00 “Podijum” – Dijaloška Emisija
gost: Dr. Safet Kuduzović

jel vam muka? :mrgreen:
zagortenej

#700 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote:
Ne možeš ti ni sagledat položaj hazreti Omera, radijallahu anhu, kamoli kakvu mu štetu nanijeti, ali da si uporan u svom infantilnom istrajavanju da to učiniš, tu ti odajem priznanje :mrgreen: :kiss:
Image
Post Reply