Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post Reply
PM72

#676 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by PM72 »

Pošto ga toliko srčano braniš i cijeniš,izvadi iz police (predpostavljam da ih imaš) koju njegovu knjigu pa malo protabiri.Ja sam pročitao dvije i one su mi sasvim dovoljne da zaključim ovo što sam napisao.
klavirdžija

#677 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by klavirdžija »

skupljac_zeljeza wrote:
klavirdžija wrote:Pa dobro, inovativno lažete, kao što vas je voždov vožd Ćosić i podučio, uz samo malo sufliranja starog muslimanskog prijatelja, Voje Šešelja. Nije šala, onoliko srceparajućih pisama iz sred Francuske 7, a sve zarad brige za pravom muslimana da kažu baš kako misle, slobodno premjere od Indonezije do Maroka, a ne završe u Zenici. :D
Kada je to bilo? Osamdesetih?
Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu za dve godine i osam meseci 1976, a zatim i magistrirao 1977. godine („Marksistički koncept naoružanog naroda“). Doktorirao je u Beogradu 26. novembra 1979. godine, disertacijom na temu „Politička suština militarizma i fašizma“. Najmlađi je doktor nauka[3] u tadašnjoj SFRJ. Od 1981. do 1984. radio je kao asistent profesora, predmet Teorija o ratu, na Političkim naukama na Sarajevskom univerzitetu.
Komunista od svoje 17. godine i išao na radne akcije i onda zakuha na fakultetu zbog asistenskog mjesta. I onda iznenada postane disident. :wink:

A Dobrica Ćosić samo još nije bio ustaša. Stalno se presvlačio.
U mladosti je bio komunist, a u drugom svjetskom ratu se borio u partizanima što je kasnije bila inspiracija za njegov književni opus. Od kraja 1960-ih se počinje suprotstavljati Titovoj politici, prije svega nezadovoljan ustavnim preuređenjem SFRJ, te postaje jedan od najpoznatijih političkih disidenata. Krajem 1980-ih je jedan od predvodnika i ideologa srpskog nacionalističkog pokreta u tadašnjoj Jugoslaviji, te pristaša Slobodana Miloševića, s kojim se razišao sredinom 1990-ih.
Alija je samo zbog ID-a dobio onolike godine zatvora. Šta su oni poradili i nisu završili u zatvoru i ne čudi da su kritikovali režim. :wink: Kontali da može doći red i na njih.
Aljo: Da, osamdesetih. Nije samo zbog ID-a, više zbog dimne zavjese kojom su Pozderci sebe morali makar nakratko "oprati" i spasiti svoje stolice. Sve do Agrokomerca.

Kolega Vojo: Zakuha zbog toga što je Brano Miljuš, Pozderčev poltron, plagirao disertaciju sve uz Hamdijino aminovanje. Šteta, bio je potpuno u pravu, a da tada nije puko, ko zna šta bi dalje bilo.

Kolega Dobrica: ne baš, mada je bio jako hinjav, i tu je Aljo od najboljih učio.
daddy-kool

#678 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by daddy-kool »

PM72 wrote:Fudo,
Alija je bio ekstrem i radi toga je i robijao.Jedini "veći" ekstrem od njega bio je Omer Behmen.Zato ga je poslao kao ambasadora u Iran.
Pošteno, tada su Muslimane u BiH džaba zatvarali putem montiranih procesa, a ta hajka je počela i ranije zbog "muslimanskog nacionalizma".
Fudo387

#679 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by Fudo387 »

klavirdžija wrote:Probaću ovoga puta tipkati još sporije. Nisam impresioniran ni Srbijom ni Vučićem
Dobro, to je razumljivo. Sta's biti impresioniran njime kad ti ga namaraju k'o zadnju fukaru.
Guslas heftu dana, ubijas se brljom i taman kad te ponese ljubav prema domovini upalis televizor a tamo ti predsjednika samaraju.
Je drzave, predsjednika i govana. :lol:
Fudo387

#680 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Pošto ga toliko srčano braniš i cijeniš,izvadi iz police (predpostavljam da ih imaš) koju njegovu knjigu pa malo protabiri.Ja sam pročitao dvije i one su mi sasvim dovoljne da zaključim ovo što sam napisao.
Nemam tih knjiga, sta veli u njima?
klavirdžija

#681 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by klavirdžija »

Sjeti se onog o tvojoj načitanosti i pameti. :D
PM72

#682 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by PM72 »

daddy-kool wrote:
PM72 wrote:Fudo,
Alija je bio ekstrem i radi toga je i robijao.Jedini "veći" ekstrem od njega bio je Omer Behmen.Zato ga je poslao kao ambasadora u Iran.
Pošteno, tada su Muslimane u BiH džaba zatvarali putem montiranih procesa, a ta hajka je počela i ranije zbog "muslimanskog nacionalizma".
samo rijetki su "džaba" zatvarani.Morao si imati aferima da bi fasovao Goli otok jal Zenicu.Nećemo se lagati,UDB-a nije stajala pred džamijama pa hapsila.
PM72

#683 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Pošto ga toliko srčano braniš i cijeniš,izvadi iz police (predpostavljam da ih imaš) koju njegovu knjigu pa malo protabiri.Ja sam pročitao dvije i one su mi sasvim dovoljne da zaključim ovo što sam napisao.
pa nabavi,bar ti to nije teško.Imaš citate i odlomke preko interneta pa čitaj.Moram se ispraviti,pročitao sam tri njegove knjige,zaboravih onu "sabrani intervjui".
Edin H.

#684 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by Edin H. »

Banksy wrote:
Bar su popravili imena. :lol: U originalu ovog falsifikata pisalo je Daglas Mejdžor, Margaret Tačer, ili neka slična glupost. :mrgreen:

Što ne dovodi u pitanje zlonamjernost tadašnje britanske zvanične politike prema Bosni ...
Douglas Hurd, Malcolm Rifkin and co. jesu nevidjeni smradovi, ali ne treba zaboraviti da je britanski narod sakupio i donirao vise pomoci nego bilo ko drugi. Workers Aid for Bosnia (nasi rudari su im pomogli kada su se borili protiv Margaret Thacher) su skoro pa ljudima po kafanama otimali :D novac, da bi dostavili pomoc u BiH.
Fudo387

#685 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:
Fudo387 wrote:
pa nabavi,bar ti to nije teško.Imaš citate i odlomke preko interneta pa čitaj.Moram se ispraviti,pročitao sam tri njegove knjige,zaboravih onu "sabrani intervjui".
De ti to u kratkim crtama da se ja ne zajebajem bezveze.
:D
skupljac_zeljeza

#686 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by skupljac_zeljeza »

klavirdžija wrote:
Aljo: Da, osamdesetih. Nije samo zbog ID-a, više zbog dimne zavjese kojom su Pozderci sebe morali makar nakratko "oprati" i spasiti svoje stolice. Sve do Agrokomerca.

Kolega Vojo: Zakuha zbog toga što je Brano Miljuš, Pozderčev poltron, plagirao disertaciju sve uz Hamdijino aminovanje. Šteta, bio je potpuno u pravu, a da tada nije puko, ko zna šta bi dalje bilo.

Kolega Dobrica: ne baš, mada je bio jako hinjav, i tu je Aljo od najboljih učio.
A šta je trebao? Biti kao oni? Ja ga lično cijenim što nije. A što ne citiraš časnije ljude?

klavirdžija

#687 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by klavirdžija »

PM72 wrote:
Fudo387 wrote:
Koje izdanje, do podne il od podne?
PM72

#688 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by PM72 »

Izvini,šta je bilo u toj britanskoj pomoći? nešto se ne sjećam ijedne konzerve "made in England" a viđao sam njemačkih,francuskih,iranskih,danskog sira i talijanskog ikara...
daddy-kool

#689 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by daddy-kool »

Velika, velika većina džaba, pričam o ovim zatvaranim 70-ih i 80-ih.
(tad se zatvaralo i po verbalnom deliktu, ispričaš vic pa u zatvor ... )
klavirdžija

#690 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by klavirdžija »

skupljac_zeljeza wrote:
klavirdžija wrote:

A šta je trebao? Biti kao oni? Ja ga lično cijenim što nije. A što ne citiraš časnije ljude?

Vala i ja se pitam, a ti baš Mesketa nađe da nam priča. :D
Danguba

#691 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by Danguba »

klavirdžija wrote:Aljo je onomad bio Srbin, po sopstvenom izboru, ubjeđenju i izjašnjavanju. Tim se i hvalio u razgovorima sa ćetaljima.

pu jbt ja do sada mislio da se on izjasnjavao kao bosnjak. :oops:

...a zasto Srbin?
daddy-kool

#692 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by daddy-kool »

Edin H. wrote:
Banksy wrote:
Bar su popravili imena. :lol: U originalu ovog falsifikata pisalo je Daglas Mejdžor, Margaret Tačer, ili neka slična glupost. :mrgreen:

Što ne dovodi u pitanje zlonamjernost tadašnje britanske zvanične politike prema Bosni ...
Douglas Hurd, Malcolm Rifkin and co. jesu nevidjeni smradovi, ali ne treba zaboraviti da je britanski narod sakupio i donirao vise pomoci nego bilo ko drugi. Workers Aid for Bosnia (nasi rudari su im pomogli kada su se borili protiv Margaret Thacher) su skoro pa ljudima po kafanama otimali :D novac, da bi dostavili pomoc u BiH.
I znali su progulit kroz blokade kad niko drugi nije prolazio. :D
PM72

#693 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by PM72 »

Koliko znaš iz bliže ili daljnje rodbine da je ležalo u zatvoru radi vica? Ili komšiluka,mahale,naselja? Ne znaš nijednog-budi iskren.Napije se stoka pa opsuje Tita i državu i leži heftu u zatvoru pa kad izađe ispada borac za prava Muslimana.Pusti šuplju.
skupljac_zeljeza

#694 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

klavirdžija wrote: Vala i ja se pitam, a ti baš Mesketa nađe da nam priča. :D
Zato što je Mesić bio u Karađorđevu i znao protiv čega se rah. Alija morao boriti. :wink:
daddy-kool

#695 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by daddy-kool »

PM72 wrote:Koliko znaš iz bliže ili daljnje rodbine da je ležalo u zatvoru radi vica? Ili komšiluka,mahale,naselja? Ne znaš nijednog-budi iskren.Napije se stoka pa opsuje Tita i državu i leži heftu u zatvoru pa kad izađe ispada borac za prava Muslimana.Pusti šuplju.
Nema šuplje, znam iz familije, iz mahale ...
skupljac_zeljeza

#696 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

PM72 wrote:Koliko znaš iz bliže ili daljnje rodbine da je ležalo u zatvoru radi vica? Ili komšiluka,mahale,naselja? Ne znaš nijednog-budi iskren.Napije se stoka pa opsuje Tita i državu i leži heftu u zatvoru pa kad izađe ispada borac za prava Muslimana.Pusti šuplju.
Pa bilo ih je na hiljade. Znaš li zbog čega je uhapšen Mustafa Spahić - Mujki? On nije pio.
Edin H.

#697 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by Edin H. »

PM72 wrote:Izvini,šta je bilo u toj britanskoj pomoći? nešto se ne sjećam ijedne konzerve "made in England" a viđao sam njemačkih,francuskih,iranskih,danskog sira i talijanskog ikara...
A sjecas li se kada dovukose doubledecker bus u Sarajevo? :D

To su ti zvanicni podaci, druga je stvar sto si ti vjerovatno kao i ja, bio u Sarajevu, a do nas je slabo sta dosezalo, osim onog minimuma preko Unprofora, Adrinih paketa, Hrvatima nesto od Karitasa, a moj stari jednom i JEDNU kozervu preko Merhameta dobio. :D Ponesto je prelazilo i preko Pala Dobrotvorom.
PM72

#698 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by PM72 »

Sad ćeš reći da je Spahić bio na robiji radi viceva? A o njemu sve najbolje.Najviše ga cijenim što se i on ogradio od Alije i njegove bagre.
PM72

#699 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by PM72 »

Edin H. wrote:
PM72 wrote:Izvini,šta je bilo u toj britanskoj pomoći? nešto se ne sjećam ijedne konzerve "made in England" a viđao sam njemačkih,francuskih,iranskih,danskog sira i talijanskog ikara...
A sjecas li se kada dovukose doubledecker bus u Sarajevo? :D

To su ti zvanicni podaci, druga je stvar sto si ti vjerovatno kao i ja, bio u Sarajevu, a do nas je slabo sta dosezalo, osim onog minimuma preko Unprofora, Adrinih paketa, Hrvatima nesto od Karitasa, a moj stari jednom i JEDNU kozervu preko Merhameta dobio. :D Ponesto je prelazilo i preko Pala Dobrotvorom.

Poslaše nam turci i japanci stotinu buseva i tramvaja pa ih niko ne pominje.kakvi englezi i njihova pomoć,tanko je to.
klavirdžija

#700 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"

Post by klavirdžija »

skupljac_zeljeza wrote:
klavirdžija wrote: Vala i ja se pitam, a ti baš Mesketa nađe da nam priča. :D
Zato što je Mesić bio u Karađorđevu i znao protiv čega se rah. Alija morao boriti. :wink:
De ti sebi i ovim ostalim Aljinim pionirima izmišljaj toplu vodu, ja kući odavno imam protočni bojler.
Post Reply