Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nuclear Winter wrote:Dragi PM 72 tebi je argument da je ovaj "woody" vojnik armije bih to što zna dosta toga??
Brate dragi saberi se malo,ponavljam poštujem te jer si stariji,ne da mi možeš biti otac,ali stariji od mene ,da si prošao dosta toga u ovih prokletih 20 godina,da si dao sve od sebe a nisi ništa dobio od ovog alijinog rezervata(ko i većina nas) ali daj ba jarane,čuo sam i ja svašta šta se dešavalo u ratu u banja luci,palama i to istinu koju ti mogu potvrditi pa me to ne čini četnikom pripadnikom vrs.
Evo ti jedna njegova nebuloza u odgovoru onom omladincu Waltheru koji sigurno rata nije vidio,i sa kojim ti bespotrebno diskutuješ:
"da je bih ostala u krnjoj jugoslaviji danas bi Bošnjacima bilo isto kao i srbima u travniku i mostaru" ????
Majke ti mile neka nam viršlica vudi objasni šta je to tako strašno bilo srbima u mostaru i travniku,u poređenju samo sa grbavicom,vogošćom.Srebrenicu,bijeljinu,omarsku neću ni da spominjem
Bilo bi zanimljivo vidjeti u toj alternativnoj istoriji u kojoj bosnjaci pristaju biti srpsko cvijece 1992. da li bi BiH ostala citava.Da li bi Milosevic dao i metar BiH onda Tudjmanu.
CSKA wrote:Bilo bi zanimljivo vidjeti u toj alternativnoj istoriji u kojoj bosnjaci pristaju biti srpsko cvijece 1992. da li bi BiH ostala citava.Da li bi Milosevic dao i metar BiH onda Tudjmanu.
Sto bi Bosnjacima bilo jako vazno... Jos bi Bosnjaci nagazili po Hrvatima, pa fasovali bombe... Pa po Albancima.. Gdje bi nam kraj bio...
How yes no.
CSKA wrote:Bilo bi zanimljivo vidjeti u toj alternativnoj istoriji u kojoj bosnjaci pristaju biti srpsko cvijece 1992. da li bi BiH ostala citava.Da li bi Milosevic dao i metar BiH onda Tudjmanu.
Sto bi Bosnjacima bilo jako vazno... Jos bi Bosnjaci nagazili po Hrvatima, pa fasovali bombe... Pa po Albancima.. Gdje bi nam kraj bio...
How yes no.
Po albancima ne bi nagazili sigurno,jer do rata sa njima ne bi ni doslo.
Kao sto rekoh ovo je alternativna istorija,nesto kao SF i najlakse se praviti general poslije bitke.
I naravno pitanje svih pitanja je da li bi BiH u sklopu Juge sacuvala status republike kao C.G. npr ili bi postala kao A.P. Vojvodina.
Sarajmen wrote:
Milošević je na svim sastancima tražio promjenu republičkih granica kako bi svi Srbi živjeli u jednoj državi, Tuđman je tražio priznanje dotadašnjih republičkih granica kao državnih, a Izetbegović se zalagao za tzv.asimetričnu federaciju. U tzv Asimetričnoj federaciji bi bilo toliko muslimana da se Milošević prepao a uz priču o natalitetu muslimana ... nije htio ni čuti za takvu državu.
Bosna i Hercegovina jeste ostala čitava i u okviru svojih međunarodno priznatih granica.
Hoces da kazes da nije postojao plan Milosevic-Tudjman o rasparcavanju Bosne ?
How yes no.
Po albancima ne bi nagazili sigurno,jer do rata sa njima ne bi ni doslo.
Kao sto rekoh ovo je alternativna istorija,nesto kao SF i najlakse se praviti general poslije bitke.
I naravno pitanje svih pitanja je da li bi BiH u sklopu Juge sacuvala status republike kao C.G. npr ili bi postala kao A.P. Vojvodina.
Sarajmen wrote:
Milošević je na svim sastancima tražio promjenu republičkih granica kako bi svi Srbi živjeli u jednoj državi, Tuđman je tražio priznanje dotadašnjih republičkih granica kao državnih, a Izetbegović se zalagao za tzv.asimetričnu federaciju. U tzv Asimetričnoj federaciji bi bilo toliko muslimana da se Milošević prepao a uz priču o natalitetu muslimana ... nije htio ni čuti za takvu državu.
Bosna i Hercegovina jeste ostala čitava i u okviru svojih međunarodno priznatih granica.
Hoces da kazes da nije postojao plan Milosevic-Tudjman o rasparcavanju Bosne ?
Bosnjaci su po Albancima gazili i prije rata, to bi se "krnjoj Jugoslaviji" bar nastavilo. Albanci nisu imali nikakve zelje ostati u YU tako da bi to konflikta sigurno doslo. Vjerovatno bi doslo i do rata u CG jer su na referendum odlucile manjine.
Planovi koji jesu ili nisu postojali nemaju veze sa pitanjem u temi... Jel Bosna trebala ostati u Velikoj Srbiji. NIJE. Stagod neko jeste ili nije dogovorio. Prije ili poslije toga. Jugoslavija je prestala postojati u 6/1991 i ti se stvar trebala zavrsiti razlazom. Problem u tome je bila samo Srbija.
Da je to uradjeno na miran nacin danas bi vjerovatno sve drzave exYU bile u EU i imale (bar) slovenski standard. Ovako, prst u guz svima.
CSKA wrote:I naravno pitanje svih pitanja je da li bi BiH u sklopu Juge sacuvala status republike kao C.G. npr ili bi postala kao A.P. Vojvodina.
Ne vidim nikakav razlog zasto ne bi sacuvala status republike? Koliko mi je poznato Alija je trebao da bude prvi predsjednik tog projekta.
Vjerujem da su bile bolje procjene, kao i obavjestenost Filipovica i Zulfikarpasica od Izetbegovica i klike.
U principu nije se ni moralo nikada uci u takvu federaciju, ali odbaciti to tako lako i okrenuti se avanturi za koju znamo kako je zavrsila je totalno pogresno, oko toga se moglo pregovarait jos najmanje godinu dana. Za to vrijeme bi se i problem u Hrvatskoj mozda i rjesio, da je Bosna ostala mirna i da se rat nije prelio iz Hrvatske. Bilo bi vremena i prostora za diplomatiju.
Sve to bi mudar lider prevazisao i time bi najbolje zastitio svoj narod, tako da bi sada BiH bila bez entiteta, sa milion vise ljudi, bez dinastija, klerikalizma itd.
Ja bih to slikovito opisao kao kad bi mi Alija bio menadžer pa me natjerao u ring a tamo Cro cop sa jedne a sa druge recimo Kristijan Golubović.Još mi kaže " ne boj se sinko -Allah je uz tebe".Nema izać iz ringa dok ne padne mrtva glava.A njih dvojca maksimalno naloženi da me slomiju a ja ni deset sklekova ne mogu napraviti.Taman takav je bio odnos i spremnost na belaj.Pravi menadžer bi izbjegao tu borbu ,ako mu je stalo do svog pijuna.A ako te ipak gurno u ring- onda je to viši interes,zarad svoje guzice i džepa.
PM72 wrote:Ja bih to slikovito opisao kao kad bi mi Alija bio menadžer pa me natjerao u ring a tamo Cro cop sa jedne a sa druge recimo Kristijan Golubović.Još mi kaže " ne boj se sinko -Allah je uz tebe".Nema izać iz ringa dok ne padne mrtva glava.A njih dvojca maksimalno naloženi da me slomiju a ja ni deset sklekova ne mogu napraviti.Taman takav je bio odnos i spremnost na belaj.Pravi menadžer bi izbjegao tu borbu ,ako mu je stalo do svog pijuna.A ako te ipak gurno u ring- onda je to viši interes,zarad svoje guzice i džepa.
Nuclear Winter wrote:Dragi PM 72 tebi je argument da je ovaj "woody" vojnik armije bih to što zna dosta toga??
Brate dragi saberi se malo,ponavljam poštujem te jer si stariji,ne da mi možeš biti otac,ali stariji od mene ,da si prošao dosta toga u ovih prokletih 20 godina,da si dao sve od sebe a nisi ništa dobio od ovog alijinog rezervata(ko i većina nas) ali daj ba jarane,čuo sam i ja svašta šta se dešavalo u ratu u banja luci,palama i to istinu koju ti mogu potvrditi pa me to ne čini četnikom pripadnikom vrs.
Evo ti jedna njegova nebuloza u odgovoru onom omladincu Waltheru koji sigurno rata nije vidio,i sa kojim ti bespotrebno diskutuješ:
"da je bih ostala u krnjoj jugoslaviji danas bi Bošnjacima bilo isto kao i srbima u travniku i mostaru" ????
Majke ti mile neka nam viršlica vudi objasni šta je to tako strašno bilo srbima u mostaru i travniku,u poređenju samo sa grbavicom,vogošćom.Srebrenicu,bijeljinu,omarsku neću ni da spominjem
Hajde pročitaj još jedanput šta sam ja napisao a šta tvoj haver pa se onda javi.
Gdje sam ja napisao da je bilo "fino" biti srbin u mostaru,ali nakon okupacije grada,prve otkrivene masovne grobnice u BiH, šta bi ti da vas neko časti limunadom,jel grobaru?
Dakle odgovori mi ti koliko je to srba pobijeno u Mostaru za razliku od recimo broja pobijenih bošnjaka u sarajevskim gradskim i prigradskim naseljima:grbavica,hadžići,ilidža,vogošća,semizovac, ilijaš? Evo i na tvom linku fino piše da je u pitanju 130 ljudi i da su uglavnom zločine činili pripadnici hvo-a i hos-a,pa fino i ti i vudi lagano na hercegbosna forum pa njih priupitajte.
Woody Woody, nisam znao da se i u tebe krije ćetnik..
Svako ko poslije pakla Sarajeva spominje Travnik i Mostar u kojima je zajedno ubijeno 5x MANJE srba nego bošnjaka u gore pobrojanim sarajevskim naseljima bez ijednog ispaljenog metka na te iste do zuba naoružane "komšije" srbe i ne zaslužuje drugi epitet.
I pošto si viršlin advokat hajde daj neki link za travnik.
CSKA wrote:I naravno pitanje svih pitanja je da li bi BiH u sklopu Juge sacuvala status republike kao C.G. npr ili bi postala kao A.P. Vojvodina.
Ne vidim nikakav razlog zasto ne bi sacuvala status republike? Koliko mi je poznato Alija je trebao da bude prvi predsjednik tog projekta.
Vjerujem da su bile bolje procjene, kao i obavjestenost Filipovica i Zulfikarpasica od Izetbegovica i klike.
U principu nije se ni moralo nikada uci u takvu federaciju, ali odbaciti to tako lako i okrenuti se avanturi za koju znamo kako je zavrsila je totalno pogresno, oko toga se moglo pregovarait jos najmanje godinu dana. Za to vrijeme bi se i problem u Hrvatskoj mozda i rjesio, da je Bosna ostala mirna i da se rat nije prelio iz Hrvatske. Bilo bi vremena i prostora za diplomatiju.
Sve to bi mudar lider prevazisao i time bi najbolje zastitio svoj narod, tako da bi sada BiH bila bez entiteta, sa milion vise ljudi, bez dinastija, klerikalizma itd.
Još jednom te pozivam da navedeš konkretne poteze koje je trebalo povući u tim okolnostima.[/quote]
Drug ti i dalje pokušavaš civilizovan razgovor sa ovim saloncem? Pa čitaš li ti šta on piše?
Mi krivi,alija (kojeg apsolutno ne volim)kriv,samo srbi nisu krivi.Daj ba jarane ovaj je sa svojim budalaštinama davno provaljen nemojte mu davati pažnju. Najobičniji salonac i trol.
Ovo što on piše ni pas sa maslom ne bi pojeo
PM72 wrote:Fudo legendo Pacifika...
Možda bi na meni bio bolji koeficijent nego na bošnji pred rat...
Jarane, mi smo se pobili muski, oni su nas u pocetku nalupali, al' jebali smo i mi njima mater.
I da smo imali pola onog sto su oni imali, sad bi se zastava sa ljiljanima vijorila u Vranju s jedne, i Omisu sa druge strane.
Izvukli smo remi.
Danguba wrote:Neki zaboravljaju ili nisu bili ni rodjeni kada su na sceni bile jogurt revolucije.
Da si ti živ i zdrav pokretač teme individua bato Živojinović je na nekoj temi rekao da je 1990 ili 91 godište,e sad zamisli lika koji se ne sjeća ni 2000-te godine,idol mu je "glumac" koji je glumio do godine njegovog rođenja,postao član stranke balkanskog kasapina nakon što je Titu gladio muda 35 godina,u znak zahvalnosti gradu koji ga je proslavio odglumio 1993 u četničkoj propagandi sa pala "goli život" gdje je branio pale i vidikovac od najezde zlih turaka,i takav lik postavlja ovakvu temu i da se sjeća jogurt revolucije,upadanja u platni sistem SFRJ,sistematskog zlostavljanja na kosovu,upada db-ovaca Srbije(ne saveznih) i njihova priprema terena za agresiju...bjež ba
Još jednom te pozivam da navedeš konkretne poteze koje je trebalo povući u tim okolnostima.
Pa rekao sam, ali ljudi ne mogu da gledaju na ovu temu objektivno i greske jednog covjeka i njegove klike dozivljavaju kao napad na sebe, na narod i sta sve ne jos, sto je totalno van pameti, medjutim doci ce to vremenom sve na svoje mjesto.
Najkonkretnije sto se trebalo raditi je nastaviti pregovarati, koristiti pomoc medjunarodne zajednice, diplomatiju itd. Kao da je to neka mudrost.
Sve da ne dodje do rata. A ta prica da bi to bila predaja, robovi i slicne nebuloze su najobicnije nacionalisticko djubre, kako se narod plasio od prvog danas dolaska nacionalnih stranaka, koje su time narod izbacili iz normalnog toka razmisljanja i sveli ga na ovo sto je danas.
Ako ne mozemo da znamo SBKBB, zato znamo kakav je rezultat onih povucenih poteza. Prakticno sve ono sto sada ovi protivnici krnje Jugoslavije govore da bi se desilo u toj zajednici, zapravo se desilo odbijanjem cak i pregovoranja o tome
Jarane, mi smo se pobili muski, oni su nas u pocetku nalupali, al' jebali smo i mi njima mater.
I da smo imali pola onog sto su oni imali, sad bi se zastava sa ljiljanima vijorila u Vranju s jedne, i Omisu sa druge strane.
Izvukli smo remi.
Mislim da griješiš.Da smo imali pola onog što su oni imali - ne bi ni počinjalo.
Izvukli smo remi.
Mislim da griješiš.Da smo imali pola onog što su oni imali - ne bi ni počinjalo.
Dobro, stoji i to.
Malo bi serendali kao sto serendaju danas, ali, kad dodje pet do 12 primire jer su svjesni da bi mogli dobiti po njonjari.
Izvukli smo remi.
Pa imalo se, ali se dobrovoljno odreklo. Dosla je direktiva bosnjackim oficirima da napuste JNA, prije toga su vec uglavnom povuceni regruti i Srbi su dobili JNA i svu opremu na tanjiru, bez ikakvih problema.
Poslije se kasnilo i sa TO skladistima, valjda da bi se tusnulo oruzje raji za lovu
Zamislio sam BiH u sastavu tadasnje krnje Jugoslavije i znajuci Milosevica koji je diktator ne bi to na dobro izaslo.U najboljem slucaju Srbija bi bila nesto kao Rusija a Bosna Cecenija u kojoj bi vladao neki Kadirov i bila bi anarhija.
Svako normalan se u to vrijeme odvojio od Slobinog rezima,e ti sad potezes pitanje Alijine odgovornosti,to jeste kako je odradjeno odvajanje.Naravno da je trebalo bolje biti to uradjeno i sa vise mudrosti,ali to je opet general poslije bitke.Pogotovo sto ne znam sta se oko njega desavalo u periodu 90-92,da li je neka strana drzava obecala zastitu u slucaju napada Srbije,pa ispalila itd...Mozda je u ovoj knjigi koju sada reklamiraju to objasnjeno.
Niko se nije oružja dobrovoljno odrekao.To je bila odluka ili naređenje generalštaba JNA.Također,ko je to izdao "bošnjačkim" oficirima JNA naređenje da napuste JNA? Regruti nisu povučeni nego nisu ni slani od decembra 1991 na odsluženje vojnog roka.To vrlo dobro znam jer je to moja generacija.Oni što su imali nesreću da ih zakači januarska,martovska ili junska klasa 1991 - popušili su ga do kraja.Mnogi vraćeni u mrtvačkim sanducima a mnogi su zarobljavani ili se predavali slovenačkoj TO ili ZNG u Hrvatskoj.
Zamislio sam BiH u sastavu tadasnje krnje Jugoslavije i znajuci Milosevica koji je diktator ne bi to na dobro izaslo.U najboljem slucaju Srbija bi bila nesto kao Rusija a Bosna Cecenija u kojoj bi vladao neki Kadirov i bila bi anarhija.
Svako normalan se u to vrijeme odvojio od Slobinog rezima,e ti sad potezes pitanje Alijine odgovornosti,to jeste kako je odradjeno odvajanje.Naravno da je trebalo bolje biti to uradjeno i sa vise mudrosti,ali to je opet general poslije bitke.Pogotovo sto ne znam sta se oko njega desavalo u periodu 90-92,da li je neka strana drzava obecala zastitu u slucaju napada Srbije,pa ispalila itd...Mozda je u ovoj knjigi koju sada reklamiraju to objasnjeno.
Trola po obicaju.Cuj ti samo ove budalastine:"da je Bosna ostala mirna i da se rat nije prenio iz Hrvatske".
Kao da je Alija odlucivao o tome a ne Srbi koji su najavljivali kako ce "popiti Unu" ako ce ista biti granica, I koji su se jos 91-e izjasnili za priipojenje Srbiji s kojom nisu Imali kopnenu vezu,osim preko Bosne.Ovaj primjer svjedoci o tome koliko su Bosnjake smatrali politickim faktorom.
CSKA wrote:Naravno da je trebalo bolje biti to uradjeno i sa vise mudrosti,ali to je opet general poslije bitke.
Pazi niko nije njega tjerao da bude general, ni da bude na celu predsjednistva, mada nije dobio najvise glasova,kao i da samovoljno produzi jednogodisnji mandat na neograniceni period.
Drugo zanemari sta ja mislim, ali zasto mislis da je Alija bio mudriji od Filipovica i Zulfikarpasica?
LBVIEW wrote:Trola po obicaju.Cuj ti samo ove budalastine:"da je Bosna ostala mirna i da se rat nije prenio iz Hrvatske".
Kao da je Alija odlucivao o tome a ne Srbi koji su najavljivali kako ce "popiti Unu" ako ce ista biti granica, I koji su se jos 91-e izjasnili za priipojenje Srbiji s kojom nisu Imali kopnenu vezu,osim preko Bosne.Ovaj primjer svjedoci o tome koliko su Bosnjake smatrali politickim faktorom.
Trolas ti, ali ako mislis da Alija nije nista odlucivao i da od njega nije nista zavisilo, covjek koji je bio na celu predsjednistva i stranke najbrojnijeg naroda u BiH, onda nemamo sta da razgovaramo, te me onda postedi padobranskih upada u konverzaciji sa forumasima koji zele da razmjenjuju misljenja, a ne nacionalisticko trolanje. Ima vas sasvim dovoljno da se medjusobno podrzavate
LBVIEW wrote:
Trola po obicaju.Cuj ti samo ove budalastine:"da je Bosna ostala mirna i da se rat nije prenio iz Hrvatske".
Mislim da je Borislav Jovic na sudjenju Milosevicu govorio kako je citav srpski politicki vrh bio iznenadjen postupcima bosnjaka,to jeste izdvajanjem iz Juge.Rekao je da po njima bilo logicno da ostanu u sastavu drzave gdje su bili skoro svi muslimani iz bivse Juge.Sad jel to bila suplja ili su smatrali bosnjake stvarno nevaznim ne znam.Prepostavljam da je neka mjesavina bila.
Ali Kemal wrote:
Pazi niko nije njega tjerao da bude general, ni da bude na celu predsjednistva, mada nije dobio najvise glasova,kao i da samovoljno produzi jednogodisnji mandat na neograniceni period.
Drugo zanemari sta ja mislim, ali zasto mislis da je Alija bio mudriji od Filipovica i Zulfikarpasica?
Problem je sto ne znam sve informacije(mislim na one iza zavjese) da bi dao neko misljenje ili zakljucak.Njegova najveca greska je sto nije uspio da objezbedi podrsku iz inostranstva u slucaju rata.Ako je vec bio veliki nacionalista i vjernik gdje je bila podrska iz Turske,Irana,S.A..itd...U svakom slucaju to je pitanje za bosnjake jer je njih i najvise uvalio.Ako je njima odgovarao sto bi se ja tu bunio i ispravljao krive Drine.
Filipovic i Zulfikarpasic ocigledno nisu imali podrsku bosnjacke intelektualne i politicke elite,mislili su da ce Alija bolje voditi njihovu politiku i eto...ostalo je istorija.