Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

joint union

#676 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by joint union »

sarajevoxxxx wrote:
Grbavica, Vogošća, Ilidža, Ilijaš, Hadžići, sve te općine Sarajlije su dobile na poklon. Vojnički jednog metra nisu oslobodili da bi danas baš te Sarajlije najviše pljuvali, izigravali face, silili se, izigravali nekakve dušebrižnike, a kada je trebalo pokazati hrabrost vojnik na vojnika, napraviti vojnički nešto ni na mapi ih. Ali zato "hrabro pljuju" po vojnicima koji su ginuli da bi se on danas mogao šepuriti po Sarajevu i pričati kako je on nekad kod televizije vidio mundžosa haha :oops:
Od koga bogati dobise na poklon?
Za ovo podvuceno demantuju te Kovaci, no tebi je izgleda draza dlaka iz vehabijine brade nego pola tog groblja. Sto ne ides, ne boris se sa bracom, sad si ti, gledajuci sa njihove strane, isto ono sto su tebi mrske Sarajlije.
Da ne bi tih bjelosvjetskih psihopata nista se u BiH ne bi oslobodilo, jel' to?
sarajevoxxxx

#677 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by sarajevoxxxx »

joint union wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Grbavica, Vogošća, Ilidža, Ilijaš, Hadžići, sve te općine Sarajlije su dobile na poklon. Vojnički jednog metra nisu oslobodili da bi danas baš te Sarajlije najviše pljuvali, izigravali face, silili se, izigravali nekakve dušebrižnike, a kada je trebalo pokazati hrabrost vojnik na vojnika, napraviti vojnički nešto ni na mapi ih. Ali zato "hrabro pljuju" po vojnicima koji su ginuli da bi se on danas mogao šepuriti po Sarajevu i pričati kako je on nekad kod televizije vidio mundžosa haha :oops:
Za ovo podvuceno demantuju te Kovaci, no tebi je izgleda draza dlaka iz vehabijine brade nego pola tog groblja. Sto ne ides, ne boris se sa bracom, sad si ti, gledajuci sa njihove strane, isto ono sto su tebi mrske Sarajlije.
Dobili pregovorima, za stolom. Šta ste vojnički oslobodili? Šta je uradio tih 40 000 vojnika koji su bili u Sarajevu? Koje naselje su u Sarajevu oslobodili?

Mislim realno kojim pravom i zbog čega su Srbi predali Ilidžu, Vogošću, Grbavicu, Ilijaš, Hadžiće? Na koncu koje platio cijenu toga ako ljudi koji su se 4 godine u Sarajevu borili i jednog metra nisu mogli pomaketi, kako, zbog čega, i zašto Armija preko noći sve to dobija, sve uredno lijepo, bez i jednog poginulog vojnika mašallah Prvi korpus to sve oslobodi.Koji su to vojnici čovječe.
joint union

#678 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by joint union »

sarajevoxxxx wrote:
joint union wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Dobili pregovorima, za stolom. Šta ste vojnički oslobodili? Šta je uradio tih 40 000 vojnika koji su bili u Sarajevu? Koje naselje su u Sarajevu oslobodili?

Mislim realno kojim pravom i zbog čega su Srbi predali Ilidžu, Vogošću, Grbavicu, Ilijaš, Hadžiće? Na koncu koje platio cijenu toga ako ljudi koji su se 4 godine u Sarajevu borili i jednog metra nisu mogli pomaketi, kako, zbog čega, i zašto Armija preko noći sve to dobija, sve uredno lijepo, bez i jednog poginulog vojnika mašallah Prvi korpus to sve oslobodi.Koji su to vojnici čovječe.
Zuc? Nisi cuo za to? Ne cudi me, ne predaje bosnic o Zuci. Ko je platio cijenu? Mundzosi? Evo ja ne znam, reci mi ti zasto su "Srbi predali Ilidžu, Vogošću, Grbavicu, Ilijaš, Hadžiće?". Garant im je neko zaprijetio mudzosima pa se ukakili.
Hajd' na temu, zbog cega su probisvjeti dosli uopste da se bore ovdje? Za BiH? Za Bosance? Za Bosnjake? Bezbeli.
Ili su dosli zbog onozemaljskih obecanja (znas ono djevice i to), ili zbog ovozemaljskih, da utjeruju u suru zabludjele ovcice. Da se zene sirotinjom i prave baze. Po cijem nalogu i cijim parama, vjerovatno ni oni sami ne znaju.
P.S. Sta znaci "pomaketi", psovka neka?
sarajevoxxxx

#679 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by sarajevoxxxx »

joint union wrote:
Zuc? Nisi cuo za to? Ne cudi me, ne predaje bosnic o Zuci. Ko je platio cijenu? Mundzosi? Evo ja ne znam, reci mi ti zasto su "Srbi predali Ilidžu, Vogošću, Grbavicu, Ilijaš, Hadžiće?". Garant im je neko zaprijetio mudzosima pa se ukakili.
Hajd' na temu, zbog cega su probisvjeti dosli uopste da se bore ovdje? Za BiH? Za Bosance? Za Bosnjake? Bezbeli.
Ili su dosli zbog onozemaljskih obecanja (znas ono djevice i to), ili zbog ovozemaljskih, da utjeruju u suru zabludjele ovcice. Da se zene sirotinjom i prave baze. Po cijem nalogu i cijim parama, vjerovatno ni oni sami ne znaju.
Žuč? Ma daj molim te, 40 000 vojnika, 4 godine rata, tolika teritorija, toliki broj vojnika, jedino što može spomenuti je Žuč?

Šta je sa Ilidžom, šta je sa Grbavicom? Ko vam je to oslobodio heroju, legendo? Koliko metara ste se, pomakeli ili pomaknuli, zauzeli, oslobodili za te 4 godine rata? Šta ste uradili na teritoriji Sarajevo ljepotanu moj sa tih 40 000 vojnika? Zašto se VRS povukao sa spomenutih sarajevskih općina? Uplašili se hrabrih Sarajlija boraca iz Prvog korpusa? Ono toliko poraza VRS pretrpio u Sarajevu da je za nepovjerovati, pa eto nema šta drugo nego povući se.Nema šanse izdržati nalete te sile što jest jest.

A strani dobrovoljci su uvijek bili i uvijek će biti u svakom ratu.Šta je problem što se neko bori za vjeru, za Džennet? Krivo ti što se pored tebe u rovu borio vjernik što nisu svi bili atesiti?
joint union

#680 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by joint union »

sarajevoxxxx wrote:
joint union wrote:
Žuč? Ma daj molim te, 40 000 vojnika, 4 godine rata, tolika teritorija, toliki broj vojnika, jedino što može spomenuti je Žuč?

Šta je sa Ilidžom, šta je sa Grbavicom? Ko vam je to oslobodio heroju, legendo? Koliko metara ste se, pomakeli ili pomaknuli, zauzeli, oslobodili za te 4 godine rata? Šta ste uradili na teritoriji Sarajevo ljepotanu moj sa tih 40 000 vojnika? Zašto se VRS povukao sa spomenutih sarajevskih općina? Uplašili se hrabrih Sarajlija boraca iz Prvog korpusa? Ono toliko poraza VRS pretrpio u Sarajevu da je za nepovjerovati, pa eto nema šta drugo nego povući se.Nema šanse izdržati nalete te sile što jest jest.

A strani dobrovoljci su uvijek bili i uvijek će biti u svakom ratu.Šta je problem što se neko bori za vjeru, za Džennet? Krivo ti što se pored tebe u rovu borio vjernik što nisu svi bili atesiti?
Nakon ovog tvog upisa, sasvim sam siguran da Sarajevu nisi ni primirisao, kako u ratu, tako i u miru.
Usporedbe radi, na tu istu Zuc je u jednom danu znalo pasti vise granata nego na sve te tvoje "heroje" citav rat.
Zasto su se cetnici povukli, ja rekoh ne znam, ti vidim znas, pa ako ti nije zahmetli, podijeli to sa nama.
Uzgred budi receno, za tvoju info, nakon tunela, borci iz Sarajeva bili su prisutni na skoro svim ratistima u BiH.
Cuj sta je problem sto se bori za vjeru, sta mislis pametnice kako se zove rat izmedju ljudi koji se bore za vjeru? 'Vamo za Pravoslavlje, 'vamo za Islam? Hoces da kazes da je ovo bio vjerski rat?
Sta je covjeku u rovu sa mnom u glavi (vjera, pljacka, patriotizam...) apsolutno me ne zanima dok me ne pocne peglati i prevoditi na svoju stranu. No mom drugu Srdjanu, ranjavanom 2x sigurno ne bi bilo svejedno. A Srleta ne bi dao za 1000 tih tvojih bradatih spodoba.
Moze jedno licno pitanje? Da li bi ti sad otisao negdje (evo recimo u Siriju) da se boris za vjeru i Dzenet?
sarajevoxxxx

#681 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by sarajevoxxxx »

joint union wrote:
sarajevoxxxx wrote:
joint union wrote:

Nakon ovog tvog upisa, sasvim sam siguran da Sarajevu nisi ni primirisao, kako u ratu, tako i u miru.
Usporedbe radi, na tu istu Zuc je u jednom danu znalo pasti vise granata nego na sve te tvoje "heroje" citav rat.
Zasto su se cetnici povukli, ja rekoh ne znam, ti vidim znas, pa ako ti nije zahmetli, podijeli to sa nama.
Uzgred budi receno, za tvoju info, nakon tunela, borci iz Sarajeva bili su prisutni na skoro svim ratistima u BiH.
Cuj sta je problem sto se bori za vjeru, sta mislis pametnice kako se zove rat izmedju ljudi koji se bore za vjeru? 'Vamo za Pravoslavlje, 'vamo za Islam? Hoces da kazes da je ovo bio vjerski rat?
Sta je covjeku u rovu sa mnom u glavi (vjera, pljacka, patriotizam...) apsolutno me ne zanima dok me ne pocne peglati i prevoditi na svoju stranu. No mom drugu Srdjanu, ranjavanom 2x sigurno ne bi bilo svejedno. A Srleta ne bi dao za 1000 tih tvojih bradatih spodoba.
Moze jedno licno pitanje? Da li bi ti sad otisao negdje (evo recimo u Siriju) da se boris za vjeru i Dzenet?
Daj molim te samo ti imaš druga Srđana, samo ti možeš biti kulturan , ostali su papci.Srđan je i moj drug kao i tvoj ni manje ni više.Svi smo bili u jednom i svi smo jedan drugom čuvali glavu mani mi te jeftine i licemjerne demagogije.Koga briga što se ja borim za svoju vjeru? U čemu je problem? Smeta ti što mene motivišu ajeti, hadisi, da se borim? Kakav si ti multi kulti kada ti to smeta?

Pusti tu priču bili su na svim ratištima.Ja te pitam ko ti je oslobodio Ilidžu? Kako to da granica RS-a ne prolazi Grbavicom.Mislim stvaaarno, ljudi 4 godine krvarili, borili se, i preko noći sve to napustiše, valjda prepali se boraca Sarajlija iz Prvog korpusa, koji ne samo da su sve to oslobodili već su pomagali i na drugim ratištima, a usput sve uredno i popljuivali sve borce koji nisu kao oni.
joint union

#682 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by joint union »

sarajevoxxxx wrote: Daj molim te samo ti imaš druga Srđana, samo ti možeš biti kulturan , ostali su papci.Srđan je i moj drug kao i tvoj ni manje ni više.Svi smo bili u jednom i svi smo jedan drugom čuvali glavu mani mi te jeftine i licemjerne demagogije.Koga briga što se ja borim za svoju vjeru? U čemu je problem? Smeta ti što mene motivišu ajeti, hadisi, da se borim? Kakav si ti multi kulti kada ti to smeta?

Pusti tu priču bili su na svim ratištima.Ja te pitam ko ti je oslobodio Ilidžu? Kako to da granica RS-a ne prolazi Grbavicom.Mislim stvaaarno, ljudi 4 godine krvarili, borili se, i preko noći sve to napustiše, valjda prepali se boraca Sarajlija iz Prvog korpusa, koji ne samo da su sve to oslobodili već su pomagali i na drugim ratištima, a usput sve uredno i popljuivali sve borce koji nisu kao oni.
Aha, samo su ovi tvoji te glave cuvali u kutijama. Rekao sam ti da mi ne smeta dok me ne pocnes peglati i uvjeravati da je to tvoje jedino ispravno. E tad mi smeta, a ovi tvoji su to uredno radili.
Ko mi je to "oslobodio" Ilidzu i Grbavicu, Abu Hamza i 40 razbojnika? Ne kontam sta hoces time uopste da kazes?
Da smo uvezli sleper viskija umjesto tih vehbosa, mozda sad ne bi bilo ni picija.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Kr ... avi/211280
aldinjo

#683 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by aldinjo »

joint union wrote:
sarajevoxxxx wrote: Daj molim te samo ti imaš druga Srđana, samo ti možeš biti kulturan , ostali su papci.Srđan je i moj drug kao i tvoj ni manje ni više.Svi smo bili u jednom i svi smo jedan drugom čuvali glavu mani mi te jeftine i licemjerne demagogije.Koga briga što se ja borim za svoju vjeru? U čemu je problem? Smeta ti što mene motivišu ajeti, hadisi, da se borim? Kakav si ti multi kulti kada ti to smeta?

Aha, samo su ovi tvoji te glave cuvali u kutijama. Rekao sam ti da mi ne smeta dok me ne pocnes peglati i uvjeravati da je to tvoje jedino ispravno. E tad mi smeta, a ovi tvoji su to uredno radili.
Ko mi je to "oslobodio" Ilidzu i Grbavicu, Abu Hamza i 40 razbojnika? Ne kontam sta hoces time uopste da kazes?
Da smo uvezli sleper viskija umjesto tih vehbosa, mozda sad ne bi bilo ni picija.

Kakav malouman antiislamski post!? :(
joint union

#684 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by joint union »

aldinjo wrote:
joint union wrote:

Kakav malouman antiislamski post!? :(
:? Gdje nadje Islam u postu, zivota ti?
sarajevoxxxx

#685 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by sarajevoxxxx »

joint union wrote:

Aha, a tvoji su crkvali od smijeha dok su ispisivali grafite ''Srbe...'', ponekad se zabavljali gurajući starce od 70 godina u duboke jame, a kasnije se između sebe ubijali ono vojnik na vojnika, baš kako to i dolikuje ''pravoj Armiji''.I onda još ne znaju je li im taj što je ubijao i mučio civile heroj ili je zločinac.Još uvijek su u dilemi.

Čitav rat ste u Sarajevu na jedno prosto pitanje odgovaraš oslobodili smo Žuč.I još eto više je granata palo na Žuč nego na sve te mudžahedinske linije :-).Ono toliki broj vojnika u Sarajevu, 4 godine rata, toliko teritorije, i opet sve što ste oslobodili stane vam u jedno manje brdo.

Šta je sa linijama u Sarajevu? Šta ste tu uradili? Ono VRS bio jak u Sarajevu, a na drugim mjestima sami puštali linije.Gdje ste probili linije, jeste li se ikada spojili sa nekim drugim korpusom, kolika je površina tog brda Žuči? Kakav crni broj granata? Misliš na Vozući se nije ginulo, nije bilo teških linija, malo zapucaš i svi pobjegnu :-)

Na Vozućoj su se spojili korpusi, naneseni veliki gubici neprijatelju, nakon dugo vremena ostvaren napredak na frontu, poginulo stotine boraca, stotine ranjeno (a moglo je vala bez toga ha ja.Sjediš kući i čekaš neki ''Dejton''.Bože moj, jednog dana će ga potpisati, čuj da gineš tamo za neke čuke, neka brda, umjesto da ko Sarajlije, izvališ se i čekaš da sve to pregovorima dobiješ) gomila oružja zarobljeno.Bogati šta je to Prvi korpus zauzeo, koliko oružja su zarobili, koje to stotine kvadratnih kilometara je tih 40 000 vojnika Prvog korpusa oslobodilo, a dobili su Dejtonom sve baš kao da su crkavali i ginuli za te linije, a nikada za 4 godine rata jednog metra se niste pomjerili.I vi pljujete na nekoga.Na koga ti možeš pljuvati bogati.Mislim, realno RS-u su trebale pripasti sve te sarajevske opštine, kojom logikom je to prepušteno Federaciji?
joint union

#686 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by joint union »

sarajevoxxxx wrote:
Aha, a tvoji su crkvali od smijeha dok su ispisivali grafite ''Srbe...'', ponekad se zabavljali gurajući starce od 70 godina u duboke jame, a kasnije se između sebe ubijali ono vojnik na vojnika, baš kako to i dolikuje ''pravoj Armiji''.I onda još ne znaju je li im taj što je ubijao i mučio civile heroj ili je zločinac.Još uvijek su u dilemi.

Čitav rat ste u Sarajevu na jedno prosto pitanje odgovaraš oslobodili smo Žuč.I još eto više je granata palo na Žuč nego na sve te mudžahedinske linije :-).Ono toliki broj vojnika u Sarajevu, 4 godine rata, toliko teritorije, i opet sve što ste oslobodili stane vam u jedno manje brdo.

Šta je sa linijama u Sarajevu? Šta ste tu uradili? Ono VRS bio jak u Sarajevu, a na drugim mjestima sami puštali linije.Gdje ste probili linije, jeste li se ikada spojili sa nekim drugim korpusom, kolika je površina tog brda Žuči? Kakav crni broj granata? Misliš na Vozući se nije ginulo, nije bilo teških linija, malo zapucaš i svi pobjegnu :-)

Na Vozućoj su se spojili korpusi, naneseni veliki gubici neprijatelju, nakon dugo vremena ostvaren napredak na frontu, poginulo stotine boraca, stotine ranjeno (a moglo je vala bez toga ha ja.Sjediš kući i čekaš neki ''Dejton''.Bože moj, jednog dana će ga potpisati, čuj da gineš tamo za neke čuke, neka brda, umjesto da ko Sarajlije, izvališ se i čekaš da sve to pregovorima dobiješ) gomila oružja zarobljeno.Bogati šta je to Prvi korpus zauzeo, koliko oružja su zarobili, koje to stotine kvadratnih kilometara je tih 40 000 vojnika Prvog korpusa oslobodilo, a dobili su Dejtonom sve baš kao da su crkavali i ginuli za te linije, a nikada za 4 godine rata jednog metra se niste pomjerili.I vi pljujete na nekoga.Na koga ti možeš pljuvati bogati.Mislim, realno RS-u su trebale pripasti sve te sarajevske opštine, kojom logikom je to prepušteno Federaciji?
Ma ja ba, dok se u cijeloj BiH krvarilo, u Sarajevu se raja zajebavala i cekala Dejton. I ovo sto je izginulo, sami se pobili. Aferim, brada ti se pozlatila. Nemoj da te cuju ovi advokati karadzica i mladica, taman i pricas njihovu pricu, potencijalni si svjedok odbrane. No, sto bi moja nana rahmetli rekla, brada=brada.
Al' hajde, znas kako kazu, ne pada snijeg da pokrije brijeg...
oridjidji

#687 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by oridjidji »

Nema potrebe pricu o odredu El Mudzahid razvodnjavati na pricu koji je korpus ucinio vise ili manje za BiH. Ni drugi korpusi na prostoru oko Sarajeva nebi napravili pomake jer obruc oko Sarajeva bio osiguravan sa 18.000 vojnika VRS duzinom od preko 50-tak kilometara, sa dobro rasporedjenim teskim i laksim naoruzanjem oko Sarajeva. U Sarajevu je bilo 25 hiljada vojnika, koji nisu imali ni priblizno jednak broj lakog oruzja kojim bi bili u stanju taj proboj obruca napraviti.Na frontovima drugih korpusa nije bilo rasporedjeno ni izbliza u ovome broju vojnika i teskog naoruzanja. Imali ijedan grad u BiH da je u prosjeku na njega palo preko 300 projektila, od toga mahom artiljerijskog, kao na Sarajevo?

Treba nekada nesto i procitati, za pocetak krenuti od ovoga stiva, inace odlicne knjige koja govori o prvoj godini rata i mnogim problemima tada:
http://www.slobodnaevropa.org/section/j ... /1818.html

Ovaj dio procitati da bi se shvatila pozicija prvog korpusa Armije BiH u odnosu na romanijski korpus VRS.
http://www.slobodnaevropa.org/content/e ... 35004.html

Treba procitati i neke druge knjige vojnika, poput knjige "Dnevnik bosanskog vojnika" rhm. Saudina Becirevica, koji pricaju realno o stanju prvih linija i vojske iz iskustva obicnih vojnika http://opsadasarajeva.blogspot.ba/2015/ ... og_11.html

To da se moglo izvrsiti deblokada Sarajeva, mogao je tvrditi Sefer Halilovic kojeg su mnogi vojnici na ratistima nazivali kabinetskim ratnikom i generalom, cak ga je i rhm. Arif Pasalic kao jedan od najskolovanijih oficira tako zvao i prvi covjek 4. korpusa Armije BiH zbog losih procjena stanja na terenu, ono moze se napraviti nesto, pa se zavali bruku ljudi u smrt.
prog321

#688 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by prog321 »

Hmm, znam da stajem ovdje na tanak led, ali moram ovo reci. :-D
Pri pokusaju proboja blokade Sarajeva bilo je oko 40 hiljada vojnika armije.
Naspram 15 hiljada vrs.
Proboj se mogao izvesti da je planiran u tajnosti i imao oficirski kadar spososoban da to izvede.
MTS jeste igrao ulogu ali ne presudnu; moral i takticka sposobnost vodsta su bili presudni.
titinpionir

#689 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by titinpionir »

prog321 wrote:Hmm, znam da stajem ovdje na tanak led, ali moram ovo reci. :-D
Naspram 15 hiljada vrs.
Proboj se mogao izvesti da je planiran u tajnosti i imao oficirski kadar spososoban da to izvede.
MTS jeste igrao ulogu ali ne presudnu; moral i takticka sposobnost vodsta su bili presudni.
U pravu si za te podatke i da je navjeci kiks bio moral i vojna sposobnost ne samo vodstva vec i obicnih vojnika ali i da se to otklonilo kako se moglo to da izvede u tajnosti ?
Imao si Unprofor, ciji su pripadnici, od pojedinaca pa do citavih kontingenata otvoreno bili na strani agresora.
Imao si strane novinare i " humanitarne " agencije a koji su bili samo paravan za obavjestajne agencije.
I na kraju imao si hvo , koji je citavo to vrijeme , ne samo u toku otvorene agresije , vec skroz do kraja rata imao tajnu ali zvanicnu saradnju sa srbima. Pa srpski oficiri su po dogovoru dolazili npr u Kiseljak, Zepce i tu dobivali original hvo uniforme, dokumenta, vozila i tako se kretali po teritoriji pod kontrolom ARBIH i kada zavrse vrate se , razduze sta su primili i tako do sljedeceg zadatka.
Svaki metak, svaki litar nafte koji je ulazio iz inostranstva u BIH za Armiju je bio zapisan i ti podaci su slani vrs-u.
Svaki vojnik, svako vozilo, svaki komad naoruzanja koji je prolazio kroz Kiseljak, Vitez, Zepce je bio zapisan i ...sta mislis gdje su zavrsili ti podaci?
Isto tako Tuzla i Sarajevo gdje su jedinice hvo-a bile pod komandom Armije, njihovi obavjestajci su nastavili da djeluju i da prikupljaju podatke o Armiji, te podatke su slali do Kiseljaka, Zepca, Gruda a onda ...sta mislis gdje su zavrsavali ti podaci ?

Znaci samo da dobiju preko hvo-a podatke o kretanju, naoruzanju , broju, polozajima Armije da su sa mozgom velicine kikirikija mogli bi da shvate sta su namjere, planovi , sta se moze i ne moze da se
odradi.

I na kraju ,sta mislis kako su srpski obavjestajci od 1992-95 ulazili najcesce u Sarajevo , ko im je tu pruzao logisticku podrsku :wink:
Last edited by titinpionir on 17/12/2015 11:59, edited 1 time in total.
prog321

#690 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by prog321 »

Pa to je sve do komande. Znaci krivica je vodstva da nisu kreirali strukturu kojom se sankcionisu odavanje tajni. U svim ozbiljnim vojskama kazna za to je streljacki vod :-D

Jebes HVO. Oni su bili smijesni vojnici. Nebitni.
Kako bi zaustavio curenje informacija ?
Onako kako su to radili u svim ostalim korpusima. Kako je zauzet relej na Vlasicu bez znanja VRS ? Kako je zauzet Grabez kod Bihaca?

Sarajevo je specificno zbog raznih stranih agenata, ali komanda koja zna sta radi bi mogla to uhavizat. Stvorit pometnju kod protoka informacija. Polujavno kreirati dezinformacije, na primjer, da se sprema proboj koridora kod Brckog. Da Armija stacionira vojsku u Sarajevu da bi mogli biti prebaceni prema Brckom. I onda izvesti iznenadan napad.
Sve je moguce kad imas sposoban komandni kadar.
titinpionir

#691 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by titinpionir »

prog321 wrote:Pa to je sve do komande. Znaci krivica je vodstva da nisu kreirali strukturu kojom se sankcionisu odavanje tajni. U svim ozbiljnim vojskama kazna za to je streljacki vod :-D

Onako kako su to radili u svim ostalim korpusima. Kako je zauzet relej na Vlasicu bez znanja VRS ? Kako je zauzet Grabez kod Bihaca?

Sarajevo je specificno zbog raznih stranih agenata, ali komanda koja zna sta radi bi mogla to uhavizat. Stvorit pometnju kod protoka informacija. Polujavno kreirati dezinformacije, na primjer, da se sprema proboj koridora kod Brckog. Da Armija stacionira vojsku u Sarajevu da bi mogli biti prebaceni prema Brckom. I onda izvesti iznenadan napad.
Kao vojnici su bili smijesni ali su bili u takvoj poziciji da nisi mogao da sprijecis curenje podataka.
Naveo sam ti da je sve sto je ulazilo u BIH tada preko hr i Hercegovine bilo zapisano i tu podaci dijeljeni sa srbima. Kako ces to onemoguciti, da u luci u Hr ili u prolasku kroz Hercegovinu zatraze popis robe ili sami pretraze sta se nalazi, mislim da ti je poznato koliko su uzimali a uzimali su jer su kontrolisali prolaz.
Isto tako prolazak kroz Kiseljak , Zepce, Vitez, pitaj nekog drugog ako meni ne vjerujes pa ces vidjeti sta su tu radili.
Isto tako kako ces onemoguciti curenje podataka iz Sarajeva i Tuzle kada imas spijune tu doslovno postavljene a zasticeni do licki medvjedi u Titino doba ? Dovoljno je da proseta po kasarni pa da vidi sta ima i sta je doslo i sta je otislo i da se stvori slika stanja na terenu. Dovoljno je da skroz legalno i otvoreno ode do polozaja i da snimio situaciju.
To je nemoguce zaustaviti.

Spominjes Bihac i Travnik,e vidis tu su bas primjeri kako je otkidanje glave zmiji iz hvo-a ili potpuno odsustvo hvo-a sprimjecilo curenje podataka.
oridjidji

#692 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by oridjidji »

prog321 wrote:Hmm, znam da stajem ovdje na tanak led, ali moram ovo reci. :-D
Naspram 15 hiljada vrs.
Ovo spada u domen potcjenjivanja agresorske vojske i njenih potencijala.
prog321

#693 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by prog321 »

Prije bih rekao u domen istine. :-D
prog321

#694 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by prog321 »

titinpionir wrote:
prog321 wrote:Pa to je sve do komande. Znaci krivica je vodstva da nisu kreirali strukturu kojom se sankcionisu odavanje tajni. U svim ozbiljnim vojskama kazna za to je streljacki vod :-D

Kao vojnici su bili smijesni ali su bili u takvoj poziciji da nisi mogao da sprijecis curenje podataka.
Naveo sam ti da je sve sto je ulazilo u BIH tada preko hr i Hercegovine bilo zapisano i tu podaci dijeljeni sa srbima. Kako ces to onemoguciti, da u luci u Hr ili u prolasku kroz Hercegovinu zatraze popis robe ili sami pretraze sta se nalazi, mislim da ti je poznato koliko su uzimali a uzimali su jer su kontrolisali prolaz.
Isto tako prolazak kroz Kiseljak , Zepce, Vitez, pitaj nekog drugog ako meni ne vjerujes pa ces vidjeti sta su tu radili.
Isto tako kako ces onemoguciti curenje podataka iz Sarajeva i Tuzle kada imas spijune tu doslovno postavljene a zasticeni do licki medvjedi u Titino doba ? Dovoljno je da proseta po kasarni pa da vidi sta ima i sta je doslo i sta je otislo i da se stvori slika stanja na terenu. Dovoljno je da skroz legalno i otvoreno ode do polozaja i da snimio situaciju.
To je nemoguce zaustaviti.

Spominjes Bihac i Travnik,e vidis tu su bas primjeri kako je otkidanje glave zmiji iz hvo-a ili potpuno odsustvo hvo-a sprimjecilo curenje podataka.
Sto nisu u Sarajevu odsjekli glavu HVOu ?
Komanda mora procjeniti ko je problem i kako ga se rijesit.

A raznorazne diverzije, kontraakcije i sirenje dezinformacija su sastavni dio kontraobvajestajnog posla.
Napoleon je zazueo Veronu i citavu Sjevernu Italiju od Austrije iznenadnim napadom preko Alpi iako je citav Pariz vrvio od Austrijskih obavjestajaca.
Kako je to uradio ?
Prosirio dezinformaciu da planira napasti Austriju na Istoku Francuske; onda povukao vojsku prema Istoku stacionirao ih u lazne kasarne. Koristio lutke kao lazne strazare.
I preko noci sa vojskom se iskrao preko Alpi. Udario ih na Sjever Italije gdje ih niko nije ocekivao.
titinpionir

#695 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by titinpionir »

prog321 wrote:
Sto nisu u Sarajevu odsjekli glavu HVOu ?
Komanda mora procjeniti ko je problem i kako ga se rijesit.

A raznorazne diverzije, kontraakcije i sirenje dezinformacija su sastavni dio kontraobvajestajnog posla.
Napoleon je zazueo Veronu i citavu Sjevernu Italiju od Austrije iznenadnim napadom preko Alpi iako je citav Pariz vrvio od Austrijskih obavjestajaca.
Kako je to uradio ?
Prosirio dezinformaciu da planira napasti Austriju na Istoku Francuske; onda povukao vojsku prema Istoku stacionirao ih u lazne kasarne. Koristio lutke kao lazne strazare.
I preko noci sa vojskom se iskrao preko Alpi. Udario ih na Sjever Italije gdje ih niko nije ocekivao.
A sto nisu u Sarajevu odjekli glavu zmiji ? Zato jer su u Sarajevu kada nije bilo municije i kada je stigla ona sa oznakama PPU vidjeli to kao znak izdaje a kada u Bihacu nije bilo municije i kada je stigla ona sa oznakama PPU vidjeli to kao znak da se mogu da bore i odbrane.
sarajevoxxxx

#696 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by sarajevoxxxx »

joint union wrote:
sarajevoxxxx wrote:

Ma ja ba, dok se u cijeloj BiH krvarilo, u Sarajevu se raja zajebavala i cekala Dejton. I ovo sto je izginulo, sami se pobili. Aferim, brada ti se pozlatila. Nemoj da te cuju ovi advokati karadzica i mladica, taman i pricas njihovu pricu, potencijalni si svjedok odbrane. No, sto bi moja nana rahmetli rekla, brada=brada.
U Sarajevu je sigurno bilo teško, biti u okruženju tolike godine je posebno herojstvo i sa te strane su građani Sarajeva, kao i borci pogotovo, svi su oni posebna priča i svaka im čast. Sarajevo je i jednoj i drugoj strani sigurno bilo motiv više da se odbrani odnosno da se zauzme, i tu je bilo žestoko nema sumnje.Moje izvinjenje, možda sam pretjerao malo u osudi, ali nije bilo iz mržnje prema bilo kome, moj duboko uvažavanje prema svakom borcu nikada nije prestalo.
VCorp

#697 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by VCorp »

sarajevoxxxx wrote:
joint union wrote:

U Sarajevu je sigurno bilo teško, biti u okruženju tolike godine je posebno herojstvo i sa te strane su građani Sarajeva, kao i borci pogotovo, svi su oni posebna priča i svaka im čast. Sarajevo je i jednoj i drugoj strani sigurno bilo motiv više da se odbrani odnosno da se zauzme, i tu je bilo žestoko nema sumnje.Moje izvinjenje, možda sam pretjerao malo u osudi, ali nije bilo iz mržnje prema bilo kome, moj duboko uvažavanje prema svakom borcu nikada nije prestalo.[/quote]

A šta je to džoint slagao ? Možda se izrazava na malo napadan način, ali je odgovorio sve onako kako jest. Taj korpus se nije pomaknuo ni metra, a da ne spominjemo da je sigurno jedan od najgorih ( ne zbog samih Sarajlija ) već jer je to grad u kojem se pored stvarnog rata vodio drugi rat za pozicije, komandu i ostale funkcije. Dovoljno je reći samo o podmetnutim bombama za familiju od Sefera Halilovića, pa masa lokalnih kabadahija kao što je Juka. Taj korpus nikad zapravo nije bio korpus u pravom smislu jer je tu bilo mnogo komandanata, vođa vodova koji su radili po svom sve dok ne dođe do sukoba sa onim moćnijim od njih a sve su to plaćale Sarajlije svojim glavama, i vojnici i civili. I kad ti imas takav korpus i vodstvo a jos si okupiran sa brda od strane četničke bande i divljaka ne možeš ništa ni napraviti već se boriti da ti ne uđu u grad i to je to. I ne mozemo mi zamjerati tim vojnicima toliko jer nisu oni bili sami krivi, bilo je dobrih i vaznih akcija Sarajlija a mnogo hrabrih i poštenih ljudi je tu izginulo za našu Bosnu. Siguran sam da bi u obrnutoj situaciji dosle Sarajlije pomagati nama, u to nema sumnje. A sad vam pamet u glavu, ako se pocne opet sta koskati iste sekunde idite gore i zauzmite plato da ne bi opet bilo kmečanja kako vas Ćetnici gađaju jadne vec im se najebite matere za sva vremena.

Isto tako moram napomenuti da iz ove pozicije trebao bi drugi kolega iz diskusije da ušuti i ne pljuje po drugima jer sam si kriv za ovaj njegov post koji ti se obio u glavu kao bumerang. Vec sam pisao o tome jednom i ponovit cu, gdje god nisu upravljali SDA jataci direktno, pogotovo gdje su korpusi bili odsječeni od Sarajeva kao mi gore u Krajini ispalo je na kraju bolje za naš narod. Kod nas se sve isplanira, niko nije imao muda da ne dođe na spajanje kad se ide u akciju i ispomoć jer je znao da ako ko od nas prezivi da će ga naći i da će zajebantu četnici biti najmanji problem. Zato smo i imali najviše akcija od svih korpusa a da ne spominjem onda je general Alagić poslao 17.vitešku krajišku brdsku brigadu nazad svojim kućama. Iako je van teme, ako koji od njih čita šaljem im pozdrave gdje god mi bili i nikad necu zaboraviti kad smo skupa pjevali Oj Krajino noćas si daleko govoreći kako ćemo piti kafu u Banja Luci. Nazalost upravo u tim danima mnogima od njih poklaše familije po logorima. Živjeli vi meni, pozdravlja vas vaš brat iz 503će !
sarajevoxxxx

#698 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by sarajevoxxxx »

17. krajiška :thumbup: nema gdje nisu bili.
Better Man

#699 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by Better Man »

Za sve optužbe koje se Mahmuljinu stavljaju na teret nek se obrati porodici Izetbegović, koja nije dozvolila da se bilo koji pojedinac koji je okaljao časno ime Armije RBiH sankcionira i adekvatno kazni. Imao je priliku da izvede pred lice pravde one koji su ukaljali ugled ARBiH, ali nije i nek sad odgovara za to. Nemam ni malo sentimenta prema njemu, jer dobro se on okoristio u ratu i to zahvaljujući slijepoj podrci porodici Izetbegović i izvršavanju njihovih naloga.
oridjidji

#700 Re: Uhapšen bivši gen. Armije RBiH Sakib Mahmuljin

Post by oridjidji »

prog321 wrote:Prije bih rekao u domen istine. :-D
Potcjenjivanja. U ratu su nas takve procjene cesto kostale glave.
Post Reply