1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muha_sa

#676 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by muha_sa »

davno pitah jednog mog prijatelja inace profu koji govori nekoliko jezika šta ceka što ne ide vani.
veli mi :) -koji cu kurac tamo--tamo svi pricaju engleski :lol:
ultima_palabra

#677 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by ultima_palabra »

Naučiš još jedan jezik dobro i probaš otići u tu državu da predaješ engleski i prevodiš. Vidio sam takvih slučajeva.
Keiko

#678 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Keiko »

bull21 wrote:
ferratilis wrote:Zavidim onima koji uopce imaju sansu da odu. Kao profesor engleskog sam u pat poziciji, diplomirao prosle godine, posla nema u struci, ako se pokusam zaposlit kao komunalac kazu da sam prekvalifikovan, ako se zelim obucit za neko drugo zanimanje koci me to sto sam zavrsio gimnaziju itd. Sam sam kriv sto sam lose birao skolu i fakultet ali vec mislim da ce se u ovoj drzavi stvoriti citava jedna vojska ljudi slicnih meni za koje nigdje nece biti mjesta..
Pa zar za nas engleze baš nema nikakvog načina da dobijemo kakav kvalitetan posao ili da se ispalimo odavde? Jesi pokušavao i/ili gledao poslove izvan profesorskog kruga?
Ja sam dok sam studirala davala instrukcije iz engleskog djeci iz osnovne skole i ponekom vozacu / portiru u stranim organizacijama. Od toga sam i ustedila dovoljno za odlazak iz BiH a posao je bio pravo lagan i mogla sam ga uskladjivat' sa svojim ostalim obavezama.
bull21

#679 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by bull21 »

Keiko wrote:
bull21 wrote:
ferratilis wrote:Zavidim onima koji uopce imaju sansu da odu. Kao profesor engleskog sam u pat poziciji, diplomirao prosle godine, posla nema u struci, ako se pokusam zaposlit kao komunalac kazu da sam prekvalifikovan, ako se zelim obucit za neko drugo zanimanje koci me to sto sam zavrsio gimnaziju itd. Sam sam kriv sto sam lose birao skolu i fakultet ali vec mislim da ce se u ovoj drzavi stvoriti citava jedna vojska ljudi slicnih meni za koje nigdje nece biti mjesta..
Pa zar za nas engleze baš nema nikakvog načina da dobijemo kakav kvalitetan posao ili da se ispalimo odavde? Jesi pokušavao i/ili gledao poslove izvan profesorskog kruga?
Ja sam dok sam studirala davala instrukcije iz engleskog djeci iz osnovne skole i ponekom vozacu / portiru u stranim organizacijama. Od toga sam i ustedila dovoljno za odlazak iz BiH a posao je bio pravo lagan i mogla sam ga uskladjivat' sa svojim ostalim obavezama.
Fulala si poentu, nije poenta u parama već odlasku sa spomenutim fakultetom :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#680 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Truba »

ko zna engleski i recimo njemački/francuski
može i u japanu biti profa
kod njih se svi lože na ameriku i europu
a biznismeni plaćaju instrukcije prije dolaska vamo i u sad

samo treba riskirati u jednom momentu
ferratilis

#681 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by ferratilis »

Black swan wrote:ko zna engleski i recimo njemački/francuski
može i u japanu biti profa
kod njih se svi lože na ameriku i europu
a biznismeni plaćaju instrukcije prije dolaska vamo i u sad

samo treba riskirati u jednom momentu
Samo 'native speakers' mogu predavati npr. u Japanu, ima par nasih koji su radili kratko ali to su vecinom stariji profesori koji imaju dugogodisnju reputaciju i tamo su bili u programu razmjene. Ne kazem da nema posla, radim tu i tamo, ali kad poredim sebe sa pocetka studija i sebe sad, a to je samo pet godina razmaka, osjecam se nekako prevareno, isto kao da sam nazadovao a ne napredovao. Sjecam se dodjele diploma, svi se raduju, roditelji i rodbina placu od srece, a ja gledam u onu diplomu i kontam "e tek si sad na*ebao"

Zelim reci da ljudi koji trenutno vode odsjeke drustvenih nauka nemaju *uda da kazu "ako nastavimo obrazovati ljude za ove profesije, stvoricemo more nezaposlenih", niko nema petlje da zatvori nepotrebne odsjeke jer im odgovara da stavljaju pare u dzep. Ja sam upisao fakultet 2010., tad su nas primili 60, ova generacija ljudi koji sad vode odsjek (koji su od asistenata dosli do PhD) su bili prva generacija i njih je bilo oko 20, mozda ih je petero zavrsilo, studirali po starom sistemu imali prosjek iznad 9,5. Nama kako su uveli Bolonju odjednom prolaznost na ispitima pala za pola, niko vise nema prosjek iznad 9 jer je takav sistem da skupljas bodove na neke gluposti poput prisustva, zadace i aktivnosti. I dalje upisuju 60 ljudi po godini. Te godine kad sam ja upisao sjecam se da je bilo dosta ljudi kojima je to bila treca godina da pokusavaju upisati eng. ali su padali na prijemnom jer je bio pretezak. Od 2010. naovamo prijemni moze poloziti i moja baka. Sjecam se kad sam ja radio, okrece se neka cura prema meni i pita "sta je rensesansa?". Nema nikakve kontrole, nikakvog planiranja, sve se radi samo da se "otalja" i dobije ta diploma. Ja nisam mogao vjerovati na 4. godini da nece biti neko organizirano putovanje u npr. London, pa studiramo engleski a nikad nismo bili tamo, isto kao kad postanes mehanicar a nikad nisi pogledao pod haubu. Mozda ocekujem previse, ali me to iskustvo odvraca od daljnjeg obrazovanja, jednostavno ne vidim poentu.

Ima gramatickih gresaka, pisem pod meocijama, nemojte zamjerit :lol:
Truba

#682 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Truba »

ma ne govorim o akademskim zajednicama nego
o privatnim firmama i "on demand" radu

naravno treba imati još part time jobova...

hotio sam reći da znanje engleskog ne pije vode u mančesteru KAO u nekom drugom gradu... još kad se kombinira s drugim znanjem
Keiko

#683 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Keiko »

bull21 wrote:
Ispaljivanje nije samo 'sjedi na autobus i vozi Misko!'. Drugo, najgore je kad se covjek totalno demoralise osjecajem vlastite beskorisnosti upotpunjeno nedostatkom novca. Neko ko nema fakultetskih obaveza a ne radi, moze sebi komotno napravit' radno mjesto u BiH a onda isto tako i negdje vani ako se ispali. Od svega je najvaznije imat' inicijative, poduzetnistva i hrabrosti za nesto napraviti.

Da ovo 'podgrijem' primjerom. Dublin i Irska su trenutno krcati Hrvata koji govore engleski ali ne na nivou nekoga ko je studirao jezik. Svima im je problem kako napisati CV i Cover Letter. Ono sto pojedini salju poslodavcima je bruka i sramota i niko ih na osnovu takve ntrodukcije nece ni pozvati na razgovor a kamoli dalje. Zamisli sad 'prodavat' uredjivanje CVa i standardni Cover Letter za recimo €20. To je otprilike po pola sata posla po CVu + CLu i neko kome se da moze uradit' 10 u toku dana da se ne ubije od posla. Ili da mu svaki dan kapne €20-€40 onako. ;-) To ti je van struke. A na dalje, bilo ko ko odlicno govori bilo koji strani jezik je automatski u prednosti u odnosu na more mozda cak i kvalifikovanijih od njega ali bez znanja jezika. Customer Care, front desk, administracija, prodaja, ... su uglavnom stvari za koje je znanje jezika bitnije od formalnog obrazovanja.

Dalje, koliko racunovodja i ekonomista sjedi na birou i kod kuce? Ima milijardu internet kurseva za koristenje racunovodstvenog software-a. Malo po malo, jedan mali poduzetnik, pa onda jos dva. Markica ovdje, markica ondje i nesto se moze napravit'. Pa ako je neko izuzetno sposoban, ljubazan, dobro radi posao pa mu dodje jos petnaest malih poduzetnika da trazi usluge, onda fino osnuje firmicu i pocne radit'.

Pravnici - svaka firma bez obzira na velicinu, s' vremena na vrijeme mora poslati pismo ili dopis koji je napisao pravnik. Mali poduzetnici ne mogu svi priustiti advokate da im pisu zahtjeve za naplatu ali zato tek diplomirani pravnik moze za koju markicu. Pa onda isti princip kao sa racunovodjama.

Inicijativa i poduzetnistvo, to su dvije stvari s' kojima ce covjek svugdje uspjet'.
Truba

#684 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Truba »

nismo svi isti
poduzetni ljudi su poduzetnici i imaju firme :D
ljudi od inicijative su odmalena u nekim odborima, školskim zezama, fakultetskim organizacijama i kasnije imaju jak networking i nađu poso

meni sam klasični primjer ja :D
drugi dobivaju donacije od caritasa izgrade kuće, opreme namještaj, stolariju, neki čak dobiju i polovnu fabiju iz njemačke
a ja sam uvijek tu :D i nikad niđe ništa... vrhunac su paketići za NG :D
dok drugi imaju svoj netvorking :D, znaju ljude, znaju gdje pokucati imaju spiku znaju se ulizivati, nekad u ključnom momentu su nekome pomogli to se pročulo i sad se vraća... a uopće im ne treba dok moja kuća zjapi ko hotel propuh

sve isto radim a rezultati su različiti :lol: :lol: :lol:
nisam taj tip
bull21

#685 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by bull21 »

Keiko wrote:
bull21 wrote:
Ispaljivanje nije samo 'sjedi na autobus i vozi Misko!'. Drugo, najgore je kad se covjek totalno demoralise osjecajem vlastite beskorisnosti upotpunjeno nedostatkom novca. Neko ko nema fakultetskih obaveza a ne radi, moze sebi komotno napravit' radno mjesto u BiH a onda isto tako i negdje vani ako se ispali. Od svega je najvaznije imat' inicijative, poduzetnistva i hrabrosti za nesto napraviti.

Da ovo 'podgrijem' primjerom. Dublin i Irska su trenutno krcati Hrvata koji govore engleski ali ne na nivou nekoga ko je studirao jezik. Svima im je problem kako napisati CV i Cover Letter. Ono sto pojedini salju poslodavcima je bruka i sramota i niko ih na osnovu takve ntrodukcije nece ni pozvati na razgovor a kamoli dalje. Zamisli sad 'prodavat' uredjivanje CVa i standardni Cover Letter za recimo €20. To je otprilike po pola sata posla po CVu + CLu i neko kome se da moze uradit' 10 u toku dana da se ne ubije od posla. Ili da mu svaki dan kapne €20-€40 onako. ;-) To ti je van struke. A na dalje, bilo ko ko odlicno govori bilo koji strani jezik je automatski u prednosti u odnosu na more mozda cak i kvalifikovanijih od njega ali bez znanja jezika. Customer Care, front desk, administracija, prodaja, ... su uglavnom stvari za koje je znanje jezika bitnije od formalnog obrazovanja.

Dalje, koliko racunovodja i ekonomista sjedi na birou i kod kuce? Ima milijardu internet kurseva za koristenje racunovodstvenog software-a. Malo po malo, jedan mali poduzetnik, pa onda jos dva. Markica ovdje, markica ondje i nesto se moze napravit'. Pa ako je neko izuzetno sposoban, ljubazan, dobro radi posao pa mu dodje jos petnaest malih poduzetnika da trazi usluge, onda fino osnuje firmicu i pocne radit'.

Pravnici - svaka firma bez obzira na velicinu, s' vremena na vrijeme mora poslati pismo ili dopis koji je napisao pravnik. Mali poduzetnici ne mogu svi priustiti advokate da im pisu zahtjeve za naplatu ali zato tek diplomirani pravnik moze za koju markicu. Pa onda isti princip kao sa racunovodjama.

Inicijativa i poduzetnistvo, to su dvije stvari s' kojima ce covjek svugdje uspjet'.
Lijep post ali si opet fulala da odgovoriš na postavljeno pitanje. :D
Fudo387

#686 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Fudo387 »

Keiko wrote:Markica ovdje, markica ondje
Keiko wrote:diplomirani pravnik moze za koju markicu.
...markica po markica, nakupi se.
Da je jos kako ugajgulit deset zivota pa da se onda ima od cega poceti. :D :lol:
kox

#687 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by kox »

bull21 wrote:
Keiko wrote:
bull21 wrote:

Lijep post ali si opet fulala da odgovoriš na postavljeno pitanje. :D
Evo da ti ja pokušam pomoći. Moja drugarica je bila profesor engleskog u Sarajevu do prije nekih 5 godina (radila u školi). Udala se za državljana jedne zapadne zemlje i otišla tamo da živi. Državljanstvo je dobila nakon dvije ili tri godine. Položila kurseve domaćeg jezika tamo, ne znam da li je morala nostrifikovati diplomu (vjerovatno jeste). U svakom slučaju odradila je sve to puno brže nego što je uobičajeno. Danas radi kao profesor engleskog u osnovnoj školi u toj zemlji, a počela je raditi već nakon nekih tri godine boravka tamo, možda i manje.
kox

#688 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by kox »

I da dodam, još najmanje jedna profesorica engleskog sa diplomom iz Sarajeva radi u školi u istom okrugu samo je za nju ta procedura trajala duže ali je i došla puno ranije.
ofo-ono

#689 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by ofo-ono »

Ja sam insan koji voli svoju državu, volim ovaj narod, volim ćevape, grah i sarmu, volim ovu prirodu, volim muziku, volim svaku našu ženu...

Međutim, duboko sam uvjeren da imam bolju budućnost ako odem u kakvu zapadnu zemlju. Za vrijeme rata sam bio u Njemačkoj, tako da jezik nije problem. U proteklih godina sam bio godinu i po` također u Njemačkoj. Imao sam mogućnost da sebi "sredim" papire, međutim, odustao sam od toga vjerujući da je BiH obećana zemlja. Povrh svega toga imao sam djevojku koja je uticala dijelom na odluku da ostanemo ovdje.

U međuvremenu se oženio, 2 plate nam ulaze u kuću, i vjerujte mi, nije to to. Tako da smo sad u ganjanju tih famoznih papira. I garantujem da će mi biti bolje gore nego ovdje.

Gore si radnik ili neradnik... Samo te na osnovu toga važu. A meni to odgovara. Dok te ovdje gleda kroz vjersku opredjeljenost, političku opredjeljenost, ko ti je mama - babo, amidža, dajdža,... Da ne nabrajam dalje.

Budućnost u BiH? Nope...
Ecci
Vozim: Biciklam

#690 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Ecci »

hAZNADAR wrote:
Ecci wrote:Realno je da ce iz Bosne da se iseli svako ko moze, nebitno mlad ili star.
I da ce kopati i rukama i nogama da se iseli sto prije.

U zadnjih 5 godina toliko se raje iselilo da to nije normalno.
Ranije cujes da je poneko otisao, ali je zadnjih 5 godina stampedo.
Sad, neko se snadje neko se ne snadje.

Uglavnom, ja ne znam nikog da se vratio. Nisu ni ludi kad vide kakva je ovdje propast. A i nas je narod generalno vrijedan i nije im ispod casti raditi bilo sta za pristojnu platu.
Pitanje je gdje? U Skandinaviju sigurno ne jer niti to vidim niti cujem a znam da je hebeno tesko.
Izbjeglice iz BiH se ne primaju nigdje, a na trzistu rada bilo gdje moras znati jezik.
Zato i postavljam pitanje gdje taj stampedo kojeg spominjes ide i od cega zivi.
SAD, Njemačka, Austrija, Švicarska, Italija, Slovenija...
Ecci
Vozim: Biciklam

#691 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Ecci »

Ecci wrote:
hAZNADAR wrote:
Ecci wrote:Realno je da ce iz Bosne da se iseli svako ko moze, nebitno mlad ili star.
I da ce kopati i rukama i nogama da se iseli sto prije.

U zadnjih 5 godina toliko se raje iselilo da to nije normalno.
Ranije cujes da je poneko otisao, ali je zadnjih 5 godina stampedo.
Sad, neko se snadje neko se ne snadje.

Uglavnom, ja ne znam nikog da se vratio. Nisu ni ludi kad vide kakva je ovdje propast. A i nas je narod generalno vrijedan i nije im ispod casti raditi bilo sta za pristojnu platu.
Pitanje je gdje? U Skandinaviju sigurno ne jer niti to vidim niti cujem a znam da je hebeno tesko.
Izbjeglice iz BiH se ne primaju nigdje, a na trzistu rada bilo gdje moras znati jezik.
Zato i postavljam pitanje gdje taj stampedo kojeg spominjes ide i od cega zivi.
SAD, Njemačka, Austrija, Švicarska, Italija, Slovenija...
Njegovatelji, med. tehničari, doktori, el. inžinjeri, maš.inžinjeri, armirači, keramičari, vodoinstalateri, zavarivači, krovopokrivači...
MyTao

#692 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by MyTao »

ofo-ono wrote:Ja sam insan koji voli svoju državu, volim ovaj narod, volim ćevape, grah i sarmu, volim ovu prirodu, volim muziku, volim svaku našu ženu...

Međutim, duboko sam uvjeren da imam bolju budućnost ako odem u kakvu zapadnu zemlju. Za vrijeme rata sam bio u Njemačkoj, tako da jezik nije problem. U proteklih godina sam bio godinu i po` također u Njemačkoj. Imao sam mogućnost da sebi "sredim" papire, međutim, odustao sam od toga vjerujući da je BiH obećana zemlja. Povrh svega toga imao sam djevojku koja je uticala dijelom na odluku da ostanemo ovdje.

U međuvremenu se oženio, 2 plate nam ulaze u kuću, i vjerujte mi, nije to to. Tako da smo sad u ganjanju tih famoznih papira. I garantujem da će mi biti bolje gore nego ovdje.

Gore si radnik ili neradnik... Samo te na osnovu toga važu. A meni to odgovara. Dok te ovdje gleda kroz vjersku opredjeljenost, političku opredjeljenost, ko ti je mama - babo, amidža, dajdža,... Da ne nabrajam dalje.

Budućnost u BiH? Nope...
"Don't ask what your country can do for you, ask what you can do for your country" - JFK
bull21

#693 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by bull21 »

kox wrote: Evo da ti ja pokušam pomoći. Moja drugarica je bila profesor engleskog u Sarajevu do prije nekih 5 godina (radila u školi). Udala se za državljana jedne zapadne zemlje i otišla tamo da živi. Državljanstvo je dobila nakon dvije ili tri godine. Položila kurseve domaćeg jezika tamo, ne znam da li je morala nostrifikovati diplomu (vjerovatno jeste). U svakom slučaju odradila je sve to puno brže nego što je uobičajeno. Danas radi kao profesor engleskog u osnovnoj školi u toj zemlji, a počela je raditi već nakon nekih tri godine boravka tamo, možda i manje.
Komentar ti je na ovom nivou:

Image
kox

#694 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by kox »

bull21 wrote:
kox wrote: Evo da ti ja pokušam pomoći. Moja drugarica je bila profesor engleskog u Sarajevu do prije nekih 5 godina (radila u školi). Udala se za državljana jedne zapadne zemlje i otišla tamo da živi. Državljanstvo je dobila nakon dvije ili tri godine. Položila kurseve domaćeg jezika tamo, ne znam da li je morala nostrifikovati diplomu (vjerovatno jeste). U svakom slučaju odradila je sve to puno brže nego što je uobičajeno. Danas radi kao profesor engleskog u osnovnoj školi u toj zemlji, a počela je raditi već nakon nekih tri godine boravka tamo, možda i manje.

Image
Izvini, ne razumijem. Jesam li dobro shvatio da si profesor engleskog jezika i književnosti i pitaš da li sa tim fakultetom možeš otići van BiH ?
Thorgerson

#695 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Thorgerson »

kox wrote:
bull21 wrote:

Image
Izvini, ne razumijem. Jesam li dobro shvatio da si profesor engleskog jezika i književnosti i pitaš da li sa tim fakultetom možeš otići van BiH ?
Vjerovatno pita. Ali procitaj sta si napisao.
Tvoja drugarice se udala, dobila drzaavljanstvo i onda vjerovatno i posao?

Nije isto doci tamo sa bh pasosom i reci evo ja sam profa engleskog, i kad imas drzavljanstvo te zemlje.

Mislim da ti to covjek pokusava reci.
kox

#696 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by kox »

Koliko skontah iz ovog što je napisao:
bull21 wrote:
pita može li otići sa spomenutim fakultetom. Odgovor je može, i može čak raditi i u prosvjeti. Dakle ne mora prati sudje u restoranu ostatak života. A ako je pitanje da li će ga neko maksuz zvati da se useli zato što ima diplomu profesora engleskog iz Sarajeva onda mislim da odgovor i sam zna - neće.
uglavnomja

#697 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by uglavnomja »

kox wrote:Koliko skontah iz ovog što je napisao:
bull21 wrote:
pita može li otići sa spomenutim fakultetom. Odgovor je može, i može čak raditi i u prosvjeti. Dakle ne mora prati sudje u restoranu ostatak života. A ako je pitanje da li će ga neko maksuz zvati da se useli zato što ima diplomu profesora engleskog iz Sarajeva onda mislim da odgovor i sam zna - neće.

konkretno u norveskoj NIKO KOME NIJE MATERNJI NORVESKI JEZIK NE MOZE RADITI U PROSVJETI!!! kapak. punktum. karj price.

a za tu tvoju drugaricu pokusavam da skontam ... za 3 godine je naucila jos jedan strani jezik toliko da bude profa u skoli :D :izet:

jaro moj dobri ... jedino da je u hrvatskoj ili srbiji :D
Keiko

#698 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Keiko »

bull21 wrote:
Bez veze odgovaras @kox, vidis da covjek misli da je nastavnik / profesor engleskog jedina stvar koju moze radit' sa svojom diplomom. :-)
prog321

#699 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Iskreno, sa tom diplomom moze samo cuvat krave u EU :-D
bull21

#700 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by bull21 »

Keiko wrote:
bull21 wrote:
Bez veze odgovaras @kox, vidis da covjek misli da je nastavnik / profesor engleskog jedina stvar koju moze radit' sa svojom diplomom. :-)
U Bosni, da. Ili profesor ili prevođenje. Ili možda imaš neku ideju bolju? Enlighten me, please.
Post Reply